朋友推介長沙灣區多美食,我突然心血來潮想吃日本餐,就馬上在網上找找有哪一間日本餐廳推介。之前記得見到朋友的食物相片很吸引,知道該餐廳是在長沙灣叫「六本木日本料理」,入到去已經見到客人很爆滿,幸好還有一張卡位位置。餐廳天花板掛上很多紅色燈籠🏮,而且燈光耀目搶眼,老闆熱情招待,很有氣氛。餐牌多款食物種類選擇,每一款都好想試吓。先來我最愛的鵝肝多士,鵝肝外皮煎得好香脆,有入口即溶的咬口,配以多士一齊食能夠中和味道。芝士炸雞賣相好吸引,厚厚的芝士醬鋪滿面頭,有燒過的痕跡,所以特別香。炸雞肉質鮮嫩,咁樣match埋一齊食又唔會好流。芒果軟殼蟹反卷一份有六件,芒果味道很鮮甜,軟殼蟹即叫即炸,難怪一啖有多重口感。還有芝士玉子,蛋好香滑,非常Creamy。羊架一啲都唔騷,反而好香口。黑松露海膽蒸蛋新鮮出爐,即叫即蒸,黑松露醬分量多,所以味道好濃郁。最後埋單都只係$1000,4人消費每人平均$250,就可以享用咁高質素、咁新鮮嘅食物,而且店員老闆服務周到,食得好開心之餘,感覺值回票價!

餐牌多款食物種類選擇,每一款都好想試吓。

炸雞肉質鮮嫩,咁樣match埋一齊食又唔會好流。

還有芝士玉子,蛋好香滑,非常Creamy。

羊架一啲都唔騷,反而好香口。

2019-05-06 19 瀏覽
最近經過見到長沙灣有間裝修得好日式化的日本料理,今晚終於有機會試吓。餐廳以木為主,牆壁上貼滿很多日本特色圖片,還有很多酒樽的招紙,別具特色。先來兩件我最喜歡吃的左口魚邊壽司,帶一點燒過的痕跡,食落去Creamy,還有咬口。龍蝦刺身沙律好大盆,驟眼睇色彩繽紛,非常吸引。果然食到一隻隻有咬口的小龍蝦🦞,而且蔬菜很新鮮爽口。雞翼控的我不得不試串燒系列,外皮燒得金黃色脆口,雞肉肉質鮮嫩,而且好入味。還有雞腎和大蔥雞肉串燒都是即叫即燒。其他食物同樣新鮮美味。最後點了一個非常濃郁的湯底-鯛魚湯烏冬,為呢一餐豐盛嘅日本菜畫上句號。

龍蝦刺身沙律好大盆,驟眼睇色彩繽紛,非常吸引。
果然食到一隻隻有咬口的小龍蝦🦞,而且蔬菜很新鮮爽口。

還有雞腎和大蔥雞肉串燒都是即叫即燒。
其他食物同樣新鮮美味。

2019-05-03 28 瀏覽
琴晚放假想食好d,想食日本野🇯🇵見到呢間位於深水埗既日本居酒屋餐廳外面裝修好日式,睇到價錢又唔貴一於決定食佢啦📍六本木日本料理🇯🇵外面睇唔到入面,感覺好神秘一入到店裡面,彷彿去了日本一樣每一個角落都充滿日式傳統風格睇得岀老闆好用心好’揼本’去裝修我地7:00pm入去,7:30pm位置已經開始full原來9成半位置都比人book左急不及待叫野食我地2個對刺身方面都有d偏食三文魚 / 3切 $45油甘魚 / 3切 $78每件都厚厚一片片好新鮮,完全係日本食到既刺身水準,夠鮮甜!辛味豬頸肉 $32串燒即叫即燒,呢串豬頸肉肉質好Juicy,好好咬口,味道方面係鹽燒口味,又唔覺過咸雞腎 $32/串京蔥雞肉串 $30/串雞肉串個醬汁帶少少甜,食得岀係新鮮雞肉味!雞腎size算ok大粒,味道還ok。鐵板牛舌 $108曾經食過一次牛舌有陣牛腥草味,就唔敢再食但係呢間居酒屋既鐵板牛舌,除左鐵板燒到恰恰聲,牛舌好新鮮肉嫩,唔硬身 易入口!配埋蒜汁食,very good 重點係完全無任何牛腥既味呢個係餐廳推介鯛魚濃湯石頭鍋烏冬 $138石頭鍋入面魚湯滾滾上枱湯係超超超超鮮甜!好濃郁既魚味,係真材實料魚湯裡面
琴晚放假想食好d,想食日本野🇯🇵
見到呢間位於深水埗既日本居酒屋餐廳
外面裝修好日式,睇到價錢又唔貴
一於決定食佢啦

📍六本木日本料理🇯🇵

外面睇唔到入面,感覺好神秘

一入到店裡面,彷彿去了日本一樣

每一個角落都充滿日式傳統風格

我地2個對刺身方面都有d偏食

三文魚 / 3切 $45
油甘魚 / 3切 $78
每件都厚厚一片片
好新鮮,完全係日本食到既刺身水準,夠鮮甜!

辛味豬頸肉 $32
串燒即叫即燒,呢串豬頸肉
肉質好Juicy,好好咬口,味道方面係鹽燒口味,又唔覺過咸

雞腎 $32/串
京蔥雞肉串 $30/串
雞肉串個醬汁帶少少甜,食得岀係新鮮雞肉味!
雞腎size算ok大粒,味道還ok。

鐵板牛舌 $108
曾經食過一次牛舌有陣牛腥草味,就唔敢再食

呢個係餐廳推介

鯛魚濃湯石頭鍋烏冬 $138
石頭鍋入面魚湯滾滾上枱

湯係超超超超鮮甜!好濃郁既魚味,係真材實料魚湯

裡面仲有鯛魚片同菇,菜

烏冬份量好大份,又夠滑

鰻魚
鰻魚飯用日式便當盒🍱上枱

一打開好香鰻魚味!鰻魚上既蒲燒汁亦都好美味,魚入口軟淋又無骨
成盒飯清哂!

雞軟骨
細細粒好咬口
一d都無雪藏味
食到唔想食,份量幾大份

埋單2人都只係$571
講真呢個價錢真係好抵!日本菜平民價錢但食到高級餐廳既質素

決定下次帶埋家人黎食

2019-05-02
  • 鰻魚便當
2019-05-01 26 瀏覽
今晚相約好友來嘉頓山上欣賞夜景,嘉頓山下的香港夜景真的好靚,原來山下的美食一樣甘靚甘好食。🥰來到山下的六本木日本料理居酒屋,外型設計全是木板做的,有風格之余又別緻,內邊環境舒適闊落,老闆熱情好客,好舒服的氣氛下,我地點左几款平民化價錢但是樣樣高質的美食😍我最愛的🐔雞泡魚乾,做得相當有水準,乾身煙韌,美味可口,北海道赤蝦BB炸至酥脆蝦味鮮甜,一啖一只十分滋味,👍呢兩款送洒至啱,油甘魚、吞拿魚刺身,超新鮮,魚油在囗腔四溢,回味無穷,芒果沙律和燒牛舌荔枝豚肉卷一樣做得甘出色好味,鰻魚重飯,分量十足,有三條甘多,肥美香甜加上照燒汁更加惹味,飯粒煙韌,🥰我地倆食得好滿足和滋味!😍😍

2019-04-30 38 瀏覽
六本木呢個名我記得喺日本嘅時候見過所以就想過嚟一試嘅慾望呢一間日本feel嘅居酒屋一入到去真係有置身日本居酒屋嘅感覺裝修以木色為主調 店員非常熱情拎埋成個牌出黎推介 今日有咩特別既料理 有咩刺身首先叫左幾件壽司試下啲手勢點啲飯壓得幾好 唔太鬆唔太實 恰到好處夾起上黎無散開鵝肝帶子卷 有一種好fresh既感覺 入面既青瓜好爽口 鵝肝無油膩感 帶子新鮮店員 仲送左個北海道炸赤蝦BB 拎黎送清酒應該一流荔枝豚肉串 入面既荔枝好多汁 牛舌 好香 唔會過熟 好有口感我個人覺得最好食嘅係銀雪魚西京燒呢個西京燒同出面食嘅西京燒唔同有一種特別既甜味 魚好滑魚肉仲可細分到分層黎食 依個係必點之選 強力推薦
六本木呢個名我記得喺日本嘅時候見過

有一種特別既甜味 魚好滑
魚肉仲可細分到分層黎食
依個係必點之選 強力推薦
2019-04-30 62 瀏覽
其實我本身都麻麻哋深水埗呢個地方,覺得太混雜太多人!如非必要都唔會嚟!好朋友極力推介呢到有間好出色嘅日本餐廳!話唔食會後悔咁!盛情難卻下就嚟咗呢間店!牆上貼滿咗一堆海報同埋酒嘅label,真係好似日本嘅居酒屋!枱同枱之間都唔會話太逼,呢晚六點幾左右嚟到仲可以坐卡位!三文魚刺身凍得嚟唔係未溶晒雪啲,入口油香十足,夠晒肥美!由左數起係燒雞中翼、荔枝豚肉串、雞心,雞翼燒到外脆內juicy;荔枝豚肉串口感好特別,荔枝嘅果甜中和咗豚肉嘅油膩;雞心係選用咗醬燒,彈牙得嚟幾有口感!我冇試到朋友至愛嘅燒雞皮,聽佢講話燒得都夠香脆,但略嫌淡味咗少少!卷物方面叫咗香芒軟殼蟹卷,原來都有成六件,都幾大份!第一次試呢個配搭,頂層嘅芒果夠香甜,卷入面仲有啲菜包住香脆嘅軟殼蟹,醬夠多,兩個字嚟講:好味!晚餐點都要食返啲主食,所叫左個日式炒烏冬,入面材料好簡單,肉片、菇、菜!每條烏冬都沾滿啲日式醬汁,好入味!

三文魚刺身凍得嚟唔係未溶晒雪啲,入口油香十足,夠晒肥美!
三文魚 (三切)

燒雞中翼、荔枝豚肉串、雞心

燒雞皮

卷物方面叫咗香芒軟殼蟹卷,原來都有成六件,都幾大份!
香芒軟殼蟹卷

日式炒烏冬
三文魚 (三切)
燒雞中翼、荔枝豚肉串、雞心
燒雞皮
香芒軟殼蟹卷
日式炒烏冬
  • 燒雞中翼
  • 三文魚刺身
2019-04-28 24 瀏覽
前幾日有個朋友辭職,所以就約佢食餐飯。我約咗喺佢屋企附近嘅日本餐廳食飯。我哋叫咗啲小食,同埋飯。呢個係士多啤梨汁燒鵝肝,鵝肝燒得好甘香,鵝肝底下面仲有一片多士,士多啤梨汁味道酸酸甜甜咁,可以帶走鵝肝嘅油膩感。我哋仲叫咗個譏燒鮑魚,上碟前再用火燒一燒,熱辣辣。味道有少少酒味,好煙韌。我哋仲叫咗個鰻魚飯,鰻魚好厚身,冇骨,而且質地好嫩,鰻魚汁好惹味,而且啲飯亦都煮得啱啱好。我哋仲見到個老闆,佢好熱情咁請我哋飲咗綠茶味嘅清酒,味道好特別,真係帶咗綠茶味,好容易入口,令我哋食咗一餐好豐富嘅晚餐。

我哋叫咗啲小食,同埋飯。

2019-04-27 29 瀏覽
除了港島區外,其實九龍區也有很多日本菜,而對鬧市中的旺區經己去到厭舊,今天到長沙灣青山道《六本木日本料理》地點位於深水埗地鐵站D2步行約7分鐘 門口全用木材打造,形造出很神祕樣子,打開門後,內裡就像傳統居酒屋貼滿海報,很吸引! 適合多人聚會,仲有私人間格鰻魚飯 HKD 148 共有兩條闊身肥美鰻魚! 鰻魚充滿魚油及鰻魚汁,沒苦味。 魚比例比飯為多,而且感吃不完的樣子。 推介 ! 拖羅蓉手卷 HKD 78綿綿的拖羅蓉手卷,好鮮甜!即使吃到中段仍看到。北海道炸赤蝦BB HKD 68赤蝦BB 炸得鬆脆、香口,可連殻吃。 牛舌 HKD 46點了一串~ 牛舌很厚,好有口感,清潔得乾淨。荔枝豚肉串 HKD 30用豚肉包棵著新荔枝肉,一次過有兩種味道! 先感到甜甜地然後豚肉既香。 兩者互相配合。 推介! 磯煮和風鮑魚 HKD 68 另一推介! 首先職員在客人前點火燃燒,由於鮑魚己開邊,醬油味道更滲透於其中。肉質爽口彈牙。 好味!

地點位於深水埗地鐵站D2步行約7分鐘

適合多人聚會,仲有私人間格

鰻魚飯 HKD 148

拖羅蓉手卷 HKD 78
綿綿的拖羅蓉手卷,好鮮甜!即使吃到中段仍看到。

北海道炸赤蝦BB HKD 68
赤蝦BB 炸得鬆脆、香口,可連殻吃。

牛舌 HKD 46
點了一串~ 牛舌很厚,好有口感,清潔得乾淨。

荔枝豚肉串 HKD 30

磯煮和風鮑魚 HKD 68

2019-04-26 21 瀏覽
日式居酒屋係香港都開唔少,但係深水埗區似乎很少有高質的居酒屋,今天終於比我發掘到啦。🥰🥰與友人在深水埗路過這間居酒屋,門口十分神秘,木門木窗,完全看不見內裡乾坤翻閱門口餐牌,原來是日式居酒屋,而且價錢相宜,食物吸引,驅使我們打開了門,想一探究竟。原來內裡裝修非常日本,感覺就似去左日本居酒屋咁有feel!餐牌選擇豐富,由前菜、刺身、壽司、料理、串燒、主食都有,每種類別都有一頁菜式,真係花多眼亂啊。首先係前菜胡麻秋葵$35秋葵十分新鮮,而且夠凍串燒方面只點了兩串,因為今日唔係飲酒既日子,否則就叫多些串燒了,哈哈荔枝豚肉串$30 – 薄薄的豬肉片捲著荔枝,豬肉片燒得香脆,一口咬落,荔枝既汁即刻爆出來,濃厚肉香中帶了荔枝的清甜,完全沒有油膩感。京蔥雞肉串$30 – 京蔥係燒到已經焦糖化,入口即溶,唔會好硬,雞肉好嫩滑好厚肉。銀鱈魚西京燒$138我同友人都好中意銀鱈魚,每次見到必點,這間在我們吃過的餐廳內排名都算靠前!銀鱈魚燒得好好味,外層微微金黃,外皮帶脆,魚肉都好滑,每口都充滿魚油香,配上蛋黃醬真係一流。 玉子燒鰻魚$78這裡的玉子燒有著不同餡料如鰻魚和明太子等選擇,而且還是鐵板上的,實在是

原來內裡裝修非常日本,感覺就似去左日本居酒屋咁有feel!

餐牌選擇豐富,由前菜、刺身壽司、料理、串燒、主食都有,每種類別都有一頁菜式,真係花多眼亂啊。

首先係前菜
胡麻秋葵$35
秋葵十分新鮮,而且夠凍

銀鱈魚西京燒$138

玉子燒鰻魚$78
這裡的玉子燒有著不同餡料如鰻魚和明太子等選擇,而且還是鐵板上的,實在是聽到已先興奮。鰻魚份量十分足料,一整塊捲了在蛋卷中央!蛋卷足有五六層之多,入口煎得香嫩,但仍有彈性帶點鹹香,口感不俗,配上濃甜的鰻魚,蛋香魚香融為一體,非常好吃!

鯛魚濃湯稻亭烏冬$138
鯛魚濃湯是裝在熱辣辣的石鍋內,與烏冬分開上。湯底有非常濃郁的鮮魚味,我與友人喝到沒有一滴剩下。

北海道炸赤蝦BB $68
炸到非常鬆化,連殼咬都完全沒有問題!鮮、香!

磯煮和風鮑魚$68
一上桌就會點火,視覺效果一流。鮑魚加入醬汁用慢火去炆,令肉質保持鮮嫩。淡淡醬汁的味道,加上口感彈牙軟嫩的鮑魚,真係令人回味無窮!

除左食物之外我仲想讚呢度既店員,全部都親切有禮,真係食得好開心!

2019-04-26 38 瀏覽
Csw ,Ssp 一帶有不少出名的小店,但大多數是中餐.最近在屋企附近發現了經濟又高質的日本料理今日一於去試一試.小店在大街位,十分方便易找.有串燒,壽司等主食.充滿日式的布置.三文魚十分肥美.加洲卷配上的醬油十分配合.串燒雞有驚喜,香脆,充滿肉汁,價格同份量,同樣性價比高.荔枝加豬肉,十分鮮味的新體驗.炸蝦十分香口.鳗魚飯水準很高,有尖沙咀日本料理的性價比.冷鳥冬夠爽口,大家可訂定位,試下這高質日本料理小店.
小店在大街位,十分方便易找.
有串燒,壽司等主食.
充滿日式的布置.
三文魚十分肥美.
加洲卷配上的醬油十分配合.
串燒雞有驚喜,香脆,充滿肉汁,價格同份量,同樣性價比高.
荔枝加豬肉,十分鮮味的新體驗.
炸蝦十分香口.
鳗魚飯水準很高,有尖沙咀日本料理的性價比.
冷鳥冬夠爽口,大家可訂定位,試下這高質日本料理小店.
好友從國外回港,自然是很想想念各種亞洲食物。我們二人都是日本菜愛好者,便找了這家位於深水埗的居酒屋。下大雨的週四晚,沒想到店裡仍是坐滿人,還好早已訂位。由於友人早已到達,我從地鐵站一直快步走到餐廳。老闆看到我滿頭大汗又忘了把雨傘放在門旁,幫我拿過去了,還給了我紙巾抹汗,真是不好意思。除了正常餐牌,黑板上還寫上了今天的飛機刺身,剛新鮮到達。我們二人今天比較想吃熟食,點了幾樣東西,可惜的是有幾款燒魚都剛好賣完或被預留了,真的很搶手熱賣呢。螢光魷魚漬 $45很經典也很棒的前菜,螢光魷魚不會有腥味,很不錯。牛舌 $45/串 / 荔枝豚肉串 $30/串串燒每次必點牛舌,牛舌燒得外脆內juicy,質素很好。最有驚喜的是荔枝豚肉串。薄薄的豚肉烤得香脆,包著一顆顆荔枝,咬進去,溫熱的荔枝鮮甜多汁,很好吃呢!北海道赤蝦BB $68小小的赤蝦炸得很香脆,整隻都可以吃,很適合作下酒小吃。明太子雞翼 $68雞翼裡面釀著明太子,好吃。磯煮和風鮑魚 $68鮑魚一上桌就會點火,很是壯觀。味道很入味,很容易咬。鰻魚班戟 $68很好奇鰻魚班戟是什麼東西,原來真的是平時的班戟皮,裡面包著鰻魚、芒果、牛油果,上面還有一些沙

螢光魷魚漬 $45

很經典也很棒的前菜,螢光魷魚不會有腥味,很不錯。

螢光魷魚漬

牛舌 $45/串 / 荔枝豚肉串 $30/串

北海道赤蝦BB $68

小小的赤蝦炸得很香脆,整隻都可以吃,很適合作下酒小吃。

北海道赤蝦BB

明太子雞翼 $68

雞翼裡面釀著明太子,好吃。

明太子雞翼

磯煮和風鮑魚 $68

鮑魚一上桌就會點火,很是壯觀。味道很入味,很容易咬。

磯煮和風鮑魚

鰻魚班戟 $68

很好奇鰻魚班戟是什麼東西,原來真的是平時的班戟皮,裡面包著鰻魚、芒果、牛油果,上面還有一些沙拉醬,味道很特別。

鰻魚班戟

銀鱈魚西京燒 $138

銀鱈魚燒得帶點焦邊金黃色的,每口都充滿魚油香,很好吃。

銀鱈魚西京燒

明太子玉子燒 $88

玉子燒有芝士、鰻魚或明太子,看到幾乎每桌客人都有點到。裡面的明太子份量十足,玉子燒也很滑很多汁。

明太子玉子燒

這裡的食物出品都很好,老闆那麼熱情好客,員工服務態度都很好,下次要再來,可以嚐一點刺身清酒!
螢光魷魚漬
北海道赤蝦BB
明太子雞翼
磯煮和風鮑魚
鰻魚班戟
銀鱈魚西京燒
明太子玉子燒
深水埗,往往讓人感覺到處都係舊區、現具街、二手電器、電子產品等等,似乎同「美食」兩個字沒有特別大既連繫🙄🙄直至是日晚上黃色暴雨底下,讓我碰到這間「六本木日本料理😻」既傳統正宗日式料理後,要徹底改變自己對呢個地方既睇法👅👅享受居酒屋食物前,當然先點一杯啤酒刺激味覺,premium matt黑啤係一個很好既選擇,生啤入口甘甜,泡沫夠滑,非常好飲☺️食物方面同樣是一流😝😝不得不提六本木壽司刺身每一新鮮運到,老闆更會每日親自揀選新鮮海產俾客人試到。1. 吞拿魚二盛🐟🐟吞拿魚夠厚身,完全不是連鎖店那些一咬開就散哂既魚肉,魚肉夠厚,而且無筋無渣,入口即溶,你會感覺到師傅既用心之作😻😻😻2. 原隻帶子刺身原隻帶子切成片狀刺身,帶子非常新鮮,肉質厚實肥美,沾上甜醬油及wasabi,非常惹味😍😍3. 牛舌及安格斯牛肉粒串燒🥩🥩除刺身外,六本木的串燒同樣非常出色,友人點一客牛舌及牛肉粒,牛舌預先醃製,非常入味,更重要是燒物系列款式多,廚師即叫即燒,熱辣辣👅👅4. 鰻魚玉子燒🥚🥚不得不提這個鰻魚玉子燒,上枱時仍然熱辣辣,鐵板仍然帽煙,當中仍能看到蛋漿呈滑蛋形態,玉子入口嫩滑,內部鰻魚肉香口,侍應更附上鐵刀讓客

1. 吞拿魚二盛🐟🐟

2. 原隻帶子刺身

3. 牛舌及安格斯牛肉粒串燒🥩🥩

4. 鰻魚玉子燒🥚🥚

不得不提這個鰻魚玉子燒,上枱時仍然熱辣辣,鐵板仍然帽煙,當中仍能看到蛋漿呈滑蛋形態,玉子入口嫩滑,內部鰻魚肉香口,侍應更附上鐵刀讓客人切開一件件,盡見細心🤗🤗🤗

六本木居酒屋看到的是師傳對食物對料理既熱情,老闆更會主動為客人送上免費清酒,人情味濃,已成為了我的日本料理店首選☺️☺️☺️
2019-04-19 462 瀏覽
👑 超超超好食嘅日本料理🎌喺深水埗區搵到間超高質嘅日本嘢😍餐廳入面充滿日式裝修, 晚市七點半去到全部枱都係預約😯好彩有book位🤭睇嚟呢間嘢應該頗受歡迎!餐牌基本上刺身、壽司、卷物、燒物、煮物等等都應有盡有,我哋都嗌咗好多唔同嘅類型嘅野食☺️🔸 磯煮和風鮑魚($68) 店員會即場點火,火燒中嘅鮑魚非常吸睛👀 鮑魚好新鮮,好好食💕🔸 銀雪魚西京燒($138)其實一直燒魚就知間餐廳高唔高質😎呢度啲銀鱈魚燒得好香,個醬汁食落似秘製,特別唔同,🐠非常嫩滑,真係好似日本食咁,呢個超好食👍🔸 北海道炸赤蝦BB($68) 🦐炸得好香脆,又唔會太油,最啱送酒🍶🔸鮟康魚肝($68)🐟 出面唔係成日有得食呢個💁‍♀️黎到擺盤非常精緻,一客有三片,咬落去魚肝味好香濃,配埋啲醬汁,一啖已經好滿足❤️🔸鵝肝帶子卷($128) 鵝肝好香,我係好鍾意食鵝肝嘅☺️帶子又夠大塊,面上仲有啲燒汁!推介👑🔸 荔枝豚肉串($30)🍢呢個好特別, 豚肉包住荔枝,食落好fresh,甜甜地😋🔸 清酒煮蜆($78)蜆夠甜,而且真係有清酒味,出面好多時食都未必有清酒味架!🔸 燒飯團($58)飯團🍙燒得好脆,好似食緊飯焦香咁,食埋就飽飽了☺️➡️
👑 超超超好食嘅日本料理🎌

餐牌基本上刺身壽司、卷物、燒物、煮物等等都應有盡有,我哋都嗌咗好多唔同嘅類型嘅野食☺️

➡️ 兩個人埋單$640左右,物有所值!
🉐🉐🉐💕💕💕😋😋😋
2019-04-19 47 瀏覽
已經不是第一嚟!魚生新鮮,且不時有不同款式及飛機貨。焼物也不錯,juicy !有吾少特別日菜,其他地方未必食到。最鈡意清酒煮大蜆 (超甜)及 bb 蝦!😆 同朋友吹水飲 sake 好地方。
2019-04-18 55 瀏覽
如果你是一個喜愛清酒或對清酒有些興趣的人那麼你就一定要來六本木居酒屋一趟!一間另你恍如置身日本的居酒屋以及一定不會令你失望原因是老闆也是一個喜愛清酒之人!既會同你分享清酒的知識也會同你一齊品清酒!而且不時會舉辦清酒之夜,昨天晚上有機會參加他們十四代自家研發酒米品飲會!簡直物超所值!因為一晚之內可以飲到多種清酒其中三支更是十四代出品!品酒會除了十四代之外還有寫楽,朝日鷹,富士榮光酒未來等純米大吟釀!連番品嚐不同清酒之後最意想不到我們一台五位喜愛清酒之人居然認為朝日鷹本釀造這一支CP值甚高😆😆😆😆😆至於食物方面老闆與唎酒師也為我們選擇一些剌生,串燒,一品料理來配合清酒所以這sake pairing 真是爽👍👍👍👍由於大家掛住飲清酒所以食物方面忘記了影相😅😅😅但是其中六本木秘製牛骨肉,溫泉蛋天婦羅,就比較特別同十分美味!以刺身就是飛機貨所以十分之新鮮!總括來說這個清酒之夜物超所值我們期待下一次六本木可以再搞清酒之夜!
2019-04-16