2019-04-30 62 瀏覽
其實我本身都麻麻哋深水埗呢個地方,覺得太混雜太多人!如非必要都唔會嚟!好朋友極力推介呢到有間好出色嘅日本餐廳!話唔食會後悔咁!盛情難卻下就嚟咗呢間店!牆上貼滿咗一堆海報同埋酒嘅label,真係好似日本嘅居酒屋!枱同枱之間都唔會話太逼,呢晚六點幾左右嚟到仲可以坐卡位!三文魚刺身凍得嚟唔係未溶晒雪啲,入口油香十足,夠晒肥美!由左數起係燒雞中翼、荔枝豚肉串、雞心,雞翼燒到外脆內juicy;荔枝豚肉串口感好特別,荔枝嘅果甜中和咗豚肉嘅油膩;雞心係選用咗醬燒,彈牙得嚟幾有口感!我冇試到朋友至愛嘅燒雞皮,聽佢講話燒得都夠香脆,但略嫌淡味咗少少!卷物方面叫咗香芒軟殼蟹卷,原來都有成六件,都幾大份!第一次試呢個配搭,頂層嘅芒果夠香甜,卷入面仲有啲菜包住香脆嘅軟殼蟹,醬夠多,兩個字嚟講:好味!晚餐點都要食返啲主食,所叫左個日式炒烏冬,入面材料好簡單,肉片、菇、菜!每條烏冬都沾滿啲日式醬汁,好入味!

三文魚刺身凍得嚟唔係未溶晒雪啲,入口油香十足,夠晒肥美!
三文魚 (三切)

燒雞中翼、荔枝豚肉串、雞心

燒雞皮

卷物方面叫咗香芒軟殼蟹卷,原來都有成六件,都幾大份!
香芒軟殼蟹卷

日式炒烏冬
三文魚 (三切)
燒雞中翼、荔枝豚肉串、雞心
燒雞皮
香芒軟殼蟹卷
日式炒烏冬
  • 燒雞中翼
  • 三文魚刺身
2019-04-28 24 瀏覽
前幾日有個朋友辭職,所以就約佢食餐飯。我約咗喺佢屋企附近嘅日本餐廳食飯。我哋叫咗啲小食,同埋飯。呢個係士多啤梨汁燒鵝肝,鵝肝燒得好甘香,鵝肝底下面仲有一片多士,士多啤梨汁味道酸酸甜甜咁,可以帶走鵝肝嘅油膩感。我哋仲叫咗個譏燒鮑魚,上碟前再用火燒一燒,熱辣辣。味道有少少酒味,好煙韌。我哋仲叫咗個鰻魚飯,鰻魚好厚身,冇骨,而且質地好嫩,鰻魚汁好惹味,而且啲飯亦都煮得啱啱好。我哋仲見到個老闆,佢好熱情咁請我哋飲咗綠茶味嘅清酒,味道好特別,真係帶咗綠茶味,好容易入口,令我哋食咗一餐好豐富嘅晚餐。

我哋叫咗啲小食,同埋飯。

2019-04-27 29 瀏覽
除了港島區外,其實九龍區也有很多日本菜,而對鬧市中的旺區經己去到厭舊,今天到長沙灣青山道《六本木日本料理》地點位於深水埗地鐵站D2步行約7分鐘 門口全用木材打造,形造出很神祕樣子,打開門後,內裡就像傳統居酒屋貼滿海報,很吸引! 適合多人聚會,仲有私人間格鰻魚飯 HKD 148 共有兩條闊身肥美鰻魚! 鰻魚充滿魚油及鰻魚汁,沒苦味。 魚比例比飯為多,而且感吃不完的樣子。 推介 ! 拖羅蓉手卷 HKD 78綿綿的拖羅蓉手卷,好鮮甜!即使吃到中段仍看到。北海道炸赤蝦BB HKD 68赤蝦BB 炸得鬆脆、香口,可連殻吃。 牛舌 HKD 46點了一串~ 牛舌很厚,好有口感,清潔得乾淨。荔枝豚肉串 HKD 30用豚肉包棵著新荔枝肉,一次過有兩種味道! 先感到甜甜地然後豚肉既香。 兩者互相配合。 推介! 磯煮和風鮑魚 HKD 68 另一推介! 首先職員在客人前點火燃燒,由於鮑魚己開邊,醬油味道更滲透於其中。肉質爽口彈牙。 好味!

地點位於深水埗地鐵站D2步行約7分鐘

適合多人聚會,仲有私人間格

鰻魚飯 HKD 148

拖羅蓉手卷 HKD 78
綿綿的拖羅蓉手卷,好鮮甜!即使吃到中段仍看到。

北海道炸赤蝦BB HKD 68
赤蝦BB 炸得鬆脆、香口,可連殻吃。

牛舌 HKD 46
點了一串~ 牛舌很厚,好有口感,清潔得乾淨。

荔枝豚肉串 HKD 30

磯煮和風鮑魚 HKD 68

2019-04-26 21 瀏覽
日式居酒屋係香港都開唔少,但係深水埗區似乎很少有高質的居酒屋,今天終於比我發掘到啦。🥰🥰與友人在深水埗路過這間居酒屋,門口十分神秘,木門木窗,完全看不見內裡乾坤翻閱門口餐牌,原來是日式居酒屋,而且價錢相宜,食物吸引,驅使我們打開了門,想一探究竟。原來內裡裝修非常日本,感覺就似去左日本居酒屋咁有feel!餐牌選擇豐富,由前菜、刺身、壽司、料理、串燒、主食都有,每種類別都有一頁菜式,真係花多眼亂啊。首先係前菜胡麻秋葵$35秋葵十分新鮮,而且夠凍串燒方面只點了兩串,因為今日唔係飲酒既日子,否則就叫多些串燒了,哈哈荔枝豚肉串$30 – 薄薄的豬肉片捲著荔枝,豬肉片燒得香脆,一口咬落,荔枝既汁即刻爆出來,濃厚肉香中帶了荔枝的清甜,完全沒有油膩感。京蔥雞肉串$30 – 京蔥係燒到已經焦糖化,入口即溶,唔會好硬,雞肉好嫩滑好厚肉。銀鱈魚西京燒$138我同友人都好中意銀鱈魚,每次見到必點,這間在我們吃過的餐廳內排名都算靠前!銀鱈魚燒得好好味,外層微微金黃,外皮帶脆,魚肉都好滑,每口都充滿魚油香,配上蛋黃醬真係一流。 玉子燒鰻魚$78這裡的玉子燒有著不同餡料如鰻魚和明太子等選擇,而且還是鐵板上的,實在是

原來內裡裝修非常日本,感覺就似去左日本居酒屋咁有feel!

餐牌選擇豐富,由前菜、刺身壽司、料理、串燒、主食都有,每種類別都有一頁菜式,真係花多眼亂啊。

首先係前菜
胡麻秋葵$35
秋葵十分新鮮,而且夠凍

銀鱈魚西京燒$138

玉子燒鰻魚$78
這裡的玉子燒有著不同餡料如鰻魚和明太子等選擇,而且還是鐵板上的,實在是聽到已先興奮。鰻魚份量十分足料,一整塊捲了在蛋卷中央!蛋卷足有五六層之多,入口煎得香嫩,但仍有彈性帶點鹹香,口感不俗,配上濃甜的鰻魚,蛋香魚香融為一體,非常好吃!

鯛魚濃湯稻亭烏冬$138
鯛魚濃湯是裝在熱辣辣的石鍋內,與烏冬分開上。湯底有非常濃郁的鮮魚味,我與友人喝到沒有一滴剩下。

北海道炸赤蝦BB $68
炸到非常鬆化,連殼咬都完全沒有問題!鮮、香!

磯煮和風鮑魚$68
一上桌就會點火,視覺效果一流。鮑魚加入醬汁用慢火去炆,令肉質保持鮮嫩。淡淡醬汁的味道,加上口感彈牙軟嫩的鮑魚,真係令人回味無窮!

除左食物之外我仲想讚呢度既店員,全部都親切有禮,真係食得好開心!

2019-04-26 38 瀏覽
Csw ,Ssp 一帶有不少出名的小店,但大多數是中餐.最近在屋企附近發現了經濟又高質的日本料理今日一於去試一試.小店在大街位,十分方便易找.有串燒,壽司等主食.充滿日式的布置.三文魚十分肥美.加洲卷配上的醬油十分配合.串燒雞有驚喜,香脆,充滿肉汁,價格同份量,同樣性價比高.荔枝加豬肉,十分鮮味的新體驗.炸蝦十分香口.鳗魚飯水準很高,有尖沙咀日本料理的性價比.冷鳥冬夠爽口,大家可訂定位,試下這高質日本料理小店.
小店在大街位,十分方便易找.
有串燒,壽司等主食.
充滿日式的布置.
三文魚十分肥美.
加洲卷配上的醬油十分配合.
串燒雞有驚喜,香脆,充滿肉汁,價格同份量,同樣性價比高.
荔枝加豬肉,十分鮮味的新體驗.
炸蝦十分香口.
鳗魚飯水準很高,有尖沙咀日本料理的性價比.
冷鳥冬夠爽口,大家可訂定位,試下這高質日本料理小店.
好友從國外回港,自然是很想想念各種亞洲食物。我們二人都是日本菜愛好者,便找了這家位於深水埗的居酒屋。下大雨的週四晚,沒想到店裡仍是坐滿人,還好早已訂位。由於友人早已到達,我從地鐵站一直快步走到餐廳。老闆看到我滿頭大汗又忘了把雨傘放在門旁,幫我拿過去了,還給了我紙巾抹汗,真是不好意思。除了正常餐牌,黑板上還寫上了今天的飛機刺身,剛新鮮到達。我們二人今天比較想吃熟食,點了幾樣東西,可惜的是有幾款燒魚都剛好賣完或被預留了,真的很搶手熱賣呢。螢光魷魚漬 $45很經典也很棒的前菜,螢光魷魚不會有腥味,很不錯。牛舌 $45/串 / 荔枝豚肉串 $30/串串燒每次必點牛舌,牛舌燒得外脆內juicy,質素很好。最有驚喜的是荔枝豚肉串。薄薄的豚肉烤得香脆,包著一顆顆荔枝,咬進去,溫熱的荔枝鮮甜多汁,很好吃呢!北海道赤蝦BB $68小小的赤蝦炸得很香脆,整隻都可以吃,很適合作下酒小吃。明太子雞翼 $68雞翼裡面釀著明太子,好吃。磯煮和風鮑魚 $68鮑魚一上桌就會點火,很是壯觀。味道很入味,很容易咬。鰻魚班戟 $68很好奇鰻魚班戟是什麼東西,原來真的是平時的班戟皮,裡面包著鰻魚、芒果、牛油果,上面還有一些沙

螢光魷魚漬 $45

很經典也很棒的前菜,螢光魷魚不會有腥味,很不錯。

螢光魷魚漬

牛舌 $45/串 / 荔枝豚肉串 $30/串

北海道赤蝦BB $68

小小的赤蝦炸得很香脆,整隻都可以吃,很適合作下酒小吃。

北海道赤蝦BB

明太子雞翼 $68

雞翼裡面釀著明太子,好吃。

明太子雞翼

磯煮和風鮑魚 $68

鮑魚一上桌就會點火,很是壯觀。味道很入味,很容易咬。

磯煮和風鮑魚

鰻魚班戟 $68

很好奇鰻魚班戟是什麼東西,原來真的是平時的班戟皮,裡面包著鰻魚、芒果、牛油果,上面還有一些沙拉醬,味道很特別。

鰻魚班戟

銀鱈魚西京燒 $138

銀鱈魚燒得帶點焦邊金黃色的,每口都充滿魚油香,很好吃。

銀鱈魚西京燒

明太子玉子燒 $88

玉子燒有芝士、鰻魚或明太子,看到幾乎每桌客人都有點到。裡面的明太子份量十足,玉子燒也很滑很多汁。

明太子玉子燒

這裡的食物出品都很好,老闆那麼熱情好客,員工服務態度都很好,下次要再來,可以嚐一點刺身清酒!
螢光魷魚漬
北海道赤蝦BB
明太子雞翼
磯煮和風鮑魚
鰻魚班戟
銀鱈魚西京燒
明太子玉子燒
深水埗,往往讓人感覺到處都係舊區、現具街、二手電器、電子產品等等,似乎同「美食」兩個字沒有特別大既連繫🙄🙄直至是日晚上黃色暴雨底下,讓我碰到這間「六本木日本料理😻」既傳統正宗日式料理後,要徹底改變自己對呢個地方既睇法👅👅享受居酒屋食物前,當然先點一杯啤酒刺激味覺,premium matt黑啤係一個很好既選擇,生啤入口甘甜,泡沫夠滑,非常好飲☺️食物方面同樣是一流😝😝不得不提六本木壽司刺身每一新鮮運到,老闆更會每日親自揀選新鮮海產俾客人試到。1. 吞拿魚二盛🐟🐟吞拿魚夠厚身,完全不是連鎖店那些一咬開就散哂既魚肉,魚肉夠厚,而且無筋無渣,入口即溶,你會感覺到師傅既用心之作😻😻😻2. 原隻帶子刺身原隻帶子切成片狀刺身,帶子非常新鮮,肉質厚實肥美,沾上甜醬油及wasabi,非常惹味😍😍3. 牛舌及安格斯牛肉粒串燒🥩🥩除刺身外,六本木的串燒同樣非常出色,友人點一客牛舌及牛肉粒,牛舌預先醃製,非常入味,更重要是燒物系列款式多,廚師即叫即燒,熱辣辣👅👅4. 鰻魚玉子燒🥚🥚不得不提這個鰻魚玉子燒,上枱時仍然熱辣辣,鐵板仍然帽煙,當中仍能看到蛋漿呈滑蛋形態,玉子入口嫩滑,內部鰻魚肉香口,侍應更附上鐵刀讓客

1. 吞拿魚二盛🐟🐟

2. 原隻帶子刺身

3. 牛舌及安格斯牛肉粒串燒🥩🥩

4. 鰻魚玉子燒🥚🥚

不得不提這個鰻魚玉子燒,上枱時仍然熱辣辣,鐵板仍然帽煙,當中仍能看到蛋漿呈滑蛋形態,玉子入口嫩滑,內部鰻魚肉香口,侍應更附上鐵刀讓客人切開一件件,盡見細心🤗🤗🤗

六本木居酒屋看到的是師傳對食物對料理既熱情,老闆更會主動為客人送上免費清酒,人情味濃,已成為了我的日本料理店首選☺️☺️☺️
2019-04-19 462 瀏覽
👑 超超超好食嘅日本料理🎌喺深水埗區搵到間超高質嘅日本嘢😍餐廳入面充滿日式裝修, 晚市七點半去到全部枱都係預約😯好彩有book位🤭睇嚟呢間嘢應該頗受歡迎!餐牌基本上刺身、壽司、卷物、燒物、煮物等等都應有盡有,我哋都嗌咗好多唔同嘅類型嘅野食☺️🔸 磯煮和風鮑魚($68) 店員會即場點火,火燒中嘅鮑魚非常吸睛👀 鮑魚好新鮮,好好食💕🔸 銀雪魚西京燒($138)其實一直燒魚就知間餐廳高唔高質😎呢度啲銀鱈魚燒得好香,個醬汁食落似秘製,特別唔同,🐠非常嫩滑,真係好似日本食咁,呢個超好食👍🔸 北海道炸赤蝦BB($68) 🦐炸得好香脆,又唔會太油,最啱送酒🍶🔸鮟康魚肝($68)🐟 出面唔係成日有得食呢個💁‍♀️黎到擺盤非常精緻,一客有三片,咬落去魚肝味好香濃,配埋啲醬汁,一啖已經好滿足❤️🔸鵝肝帶子卷($128) 鵝肝好香,我係好鍾意食鵝肝嘅☺️帶子又夠大塊,面上仲有啲燒汁!推介👑🔸 荔枝豚肉串($30)🍢呢個好特別, 豚肉包住荔枝,食落好fresh,甜甜地😋🔸 清酒煮蜆($78)蜆夠甜,而且真係有清酒味,出面好多時食都未必有清酒味架!🔸 燒飯團($58)飯團🍙燒得好脆,好似食緊飯焦香咁,食埋就飽飽了☺️➡️
👑 超超超好食嘅日本料理🎌

餐牌基本上刺身壽司、卷物、燒物、煮物等等都應有盡有,我哋都嗌咗好多唔同嘅類型嘅野食☺️

➡️ 兩個人埋單$640左右,物有所值!
🉐🉐🉐💕💕💕😋😋😋
2019-04-19 45 瀏覽
已經不是第一嚟!魚生新鮮,且不時有不同款式及飛機貨。焼物也不錯,juicy !有吾少特別日菜,其他地方未必食到。最鈡意清酒煮大蜆 (超甜)及 bb 蝦!😆 同朋友吹水飲 sake 好地方。
2019-04-18 55 瀏覽
如果你是一個喜愛清酒或對清酒有些興趣的人那麼你就一定要來六本木居酒屋一趟!一間另你恍如置身日本的居酒屋以及一定不會令你失望原因是老闆也是一個喜愛清酒之人!既會同你分享清酒的知識也會同你一齊品清酒!而且不時會舉辦清酒之夜,昨天晚上有機會參加他們十四代自家研發酒米品飲會!簡直物超所值!因為一晚之內可以飲到多種清酒其中三支更是十四代出品!品酒會除了十四代之外還有寫楽,朝日鷹,富士榮光酒未來等純米大吟釀!連番品嚐不同清酒之後最意想不到我們一台五位喜愛清酒之人居然認為朝日鷹本釀造這一支CP值甚高😆😆😆😆😆至於食物方面老闆與唎酒師也為我們選擇一些剌生,串燒,一品料理來配合清酒所以這sake pairing 真是爽👍👍👍👍由於大家掛住飲清酒所以食物方面忘記了影相😅😅😅但是其中六本木秘製牛骨肉,溫泉蛋天婦羅,就比較特別同十分美味!以刺身就是飛機貨所以十分之新鮮!總括來說這個清酒之夜物超所值我們期待下一次六本木可以再搞清酒之夜!
2019-04-16
2019-04-18 21 瀏覽
六本木 (深水埗) 六本木嘅裝修我好鍾意,掂入邊採用暗暗地嘅光,同埋牆上面貼左啲日本舊舊地嘅海報,啱晒一班朋友喺度飲住清酒食住小食咁樣傾計。由於我嘅朋友今日又遲到啦,六本木老闆好似見到我坐喺度冇嘢做送咗個枝豆俾我食住等,突然覺得好warm。嘢食方面我哋都叫咗唔少種類一個人大概$250,好值得呢個價錢。叫咗一個帶子鵝肝卷,每件鵝肝卷上面都有一件口肉嘅帶子,鵝肝同帶子呢個配搭都幾合適。除咗壽司卷之外我覺得呢度嘅串燒都幾出色,特別推介嘅係荔枝豬肉卷,用豬肉卷包住一粒荔枝跟住一串3粒拎去燒,估唔到口味清甜之外仲有少少豬肉嘅鹹,味道好特別。 另外牛舌都好好食,燒得啱啱好。食到一半嘅時候老闆突然之間問我地想唔想飲酒,只不過我係完全飲唔到,凍酒嘅人,好容易醉,不過老闆話係抹茶清酒,唔會太重酒味會有淡淡嘅抹茶味所以我就試吓啦。估唔到呢個抹茶清酒我完全可以接受到之外仲encore左要多一杯。除咗呢度食物質素好之外老闆都好識做生意佢會不停同你傾吓計啦,跟住又突然之間請你食啲嘢,好有互動
六本木 (深水埗)

2019-04-15 226 瀏覽
餐廳的裝修以木材為主, 有日本居酒屋風味, 令人仿如置身日本用餐! 明太子沙律冷藏的明太子切至方粒, 加上新鮮爽甜的沙律菜和適量的沙律醬, 清新開胃!牛舌串燒即叫即燒, 新鮮熱辣, 燒得非常香口! 牛舌彈牙, 牛味香濃, 簡單的鹽和胡椒味足已令牛舌好惹味!荔枝豚肉串燒香濃的豚肉包住清甜的荔枝, 一口咬下, 荔枝汁在口腔爆發出來, 令豚肉更甜美, 意想不到的驚喜! 超讚! 十分推介! 芝士玉子燒芝士玉子燒以鐵板形式保持熱辣辣的上菜, 一切開芝士不斷流出來! 蛋味香濃, 而且蛋煎至剛熟, 內裏保持嫩滑, 每一口都令人回味無窮, 味道一流! 板燒牛舌牛舌同樣以鐵板形式保持熱辣辣的上菜! 與牛舌串燒不一樣, 板燒牛舌可以加上少許薑蓉, 蘿蔔蓉和蔥花, 令人味道更豐富, 更惹味!鰻魚飯鰻魚香味四溢, 鰻魚肥美肉厚, 入口軟淋, 完全無骨! 配上甜度和份量適中的蒲燒汁, 蒲燒汁和鰻魚的精華滲進飯內, 好味道! 炸北海道赤蝦BB赤蝦BB炸至鬆脆, 可全隻蝦連殼連頭一同享用! 而且蝦味鮮甜濃郁, 讚!冷稻庭烏冬冷稻庭烏冬彈牙清新又飽腹!

明太子沙律

牛舌串燒

荔枝豚肉串燒

芝士玉子燒

板燒牛舌

鰻魚飯

炸北海道赤蝦BB

冷稻庭烏冬
冷稻庭烏冬彈牙清新又飽腹!
2019-04-14 42 瀏覽
最近長沙灣除咗係歷史悠久既工業區之外都開咗唔少新型嘅文青商場。今日去完長沙灣睇完戲之後就去咗喺附近既六本木食嘢了。一入去俾人嘅感覺好舒服,座位都非常寬闊,餐牌方面有好多唔同種類嘅嘢食,刺身壽司燒物串燒拉麵等等,一於樣樣都叫啲先。三文魚刺身三文魚鮮甜美味,肥瘦適中,非常香口。另外三文魚件件厚切,一次過滿足兩個味覺,推介!北海道炸鮮蝦這道菜用了來自北海道的鮮蝦即叫即炸出來,味道非常之香口,另外一點也不油膩,開胃之選。串燒併盤加羊架串燒燒得十分之香脆,淡淡都係肉,一啲都唔會好油膩,份量仲唔少添。而羊架非常之有口感,仲要冇羊嘅蘇味,愛吃羊嘅人必叫之選。關東煮蘿蔔跟半熟雞蛋,加埋幾塊厚切嘅年糕,同埋魚片同香濃嘅湯底,配搭成一碗完美嘅關東煮,正!原條鰻魚飯來到上桌差啲俾佢嚇親,又會咁大條嘅,可能夾埋把間尺都唔夠佢長,除咗大之外又厚又juicy又軟綿,正!火炙鮑魚最後還叫了火炙鮑魚,新鮮嘅鮑魚加上特別嘅火炙,又睇得又食得,開心滿足的一餐!

串燒併盤加羊架
串燒拼盤加羊架

原條鰻魚飯
原條鰻魚飯

2019-04-08
串燒拼盤加羊架
2019-04-12 75 瀏覽
今晚去到深水埗的一間日本料理餐廳,老闆是台灣人,非常熱情好客,我們吃完後老闆竟然坐下來問問我們對食物覺得有什麼需要改進的地方,本來我就是普通的說說壽司上的刺身可以厚切一點,老闆很願意接納客人的建議,馬上與廚房那邊溝通,老闆說他就是想多聽取不同的意見,務求做到盡善盡美,這個心態實在令我感到很難得,現在真的沒有哪家店舖會這麼注重顧客的感受!胡麻豆腐沙律不喜歡太多醬汁的我要求了芝麻醬另行附上,店員也很貼心的說我們如果不夠醬汁的話可以跟他們說。沙律菜十分新鮮爽脆,豆腐很重的豆香,質感軟滑的地步是要用湯匙吃呢!吃得出是日本的絹豆腐,用料不錯油甘魚刺身$78三件每件都很厚切,脂肪分佈平均,口感油滑幼細,唯獨肉質不夠甘甜。向老闆提出後,他馬上和廚房那邊跟進,我也感到非常高興能遇到如此有熱誠的老闆!三文魚壽司就是我向老闆提及的不夠厚切這一點,味道和鮮美度不錯的,如能厚切一點,相信口感會更出色。磯燒鮑魚實在是驚喜之作!火炙的鮑魚先來一個視覺的享受,再來鮑魚已經細心地切好了四塊~入口肉質非常鮮嫩彈牙,毫無黏口的感覺,吃到香甜的醬油味但又不會蓋過鮑魚的鮮味!可見師傅把煮鮑魚的時間和火候控制得很好燒白鱔 $6
胡麻豆腐沙律

吃得出是日本的絹豆腐,用料不錯
油甘魚刺身
油甘魚刺身$78三件
三文魚壽司
三文魚壽司
磯燒鮑魚
可見師傅把煮鮑魚的時間和火候控制得很好
燒白鱔 $68串
這個是我的最愛啊!白鱔肥美厚肉,少許鹽巴調味已能帶出鮮味,醬汁也不用點!
燒白鱔
燒得皮脆肉彈的口感真的太幸福了!
牛舌也是相當新鮮和美味~
荔枝豚肉卷 $30
這個也是有驚喜,現在外面的串燒店也有看過這個款式,但我認為這裏做得比較好呢!
沒有燒到黑焦焦的,這款荔枝加豚肉片的組合很難燒到金黃色,但他們做到了。
荔枝的清甜,與豚肉片的脂香肉感,非常清新和搭配,值得推薦!
鰻魚便當 $148
鰻魚烤得香香軟軟的,但入口也能保持到Q彈緊實的口感~

醬汁質感偏稠,但咸甜適中,還有甜甜的蛋絲配襯,配煙韌又香軟的米飯真的是無法抗拒!
宇治抹茶清酒

老闆原來是清酒的愛好者,最近入手到一款日本熱賣又斷貨的宇治抹茶清酒
聽到宇治抹茶我這個抹茶控馬上雙眼發光,宇治抹茶與清酒都可以結合?這樣就真的值得一試!
宇治抹茶清酒

真的喝到抹茶的回甘味道,同時又有清酒的味覺~
不會苦澀,有點像果汁酒,入口非常順滑,不會灼喉,很特別的一款清酒!
感謝老闆與我們分享!真是有錢都買不到這個情和酒!

今晚的食物很不錯,日本料理來說價錢算是親民,雖然在同區比較的話價錢是較高,
但畢竟吃的類型不同,而且質素有保證,環境與日本的居酒屋無異,是一個朋友聚腳的好地方!
燒白鱔
2019-04-11 25 瀏覽
「六本木」位置離深水埗地鐵站有㸃遠,從D2出口步程約10分鐘。 除了這樣,其他的如服務、環境和食品的水平等都可説非常滿意! 我們一行二人,共點了九種食物,雖然每款份量不多,但真的是“小吃好滋味”囉!先來的是北海道炸赤蝦BB,BB當然蝦身偏細,但吃下去感到香口鬆脆,整隻可以完全呑下肚,沒半些渣滓,難得!香芒蟹籽沙律比一般的連鎖壽司專門店高出幾班,芒果新鮮,份外香甜。我最喜歡吃的是芝士炸雞,芝士味濃郁,非常豐盈,雞肉嫩滑、肉汁多、皮脆卜卜,吃下去手不能停外,口更不能停,美味!雞中翼相對較為失色,可能珠玉在前,被那芝士炸雞遮掩了燒烤的香味; 茘枝豚肉串用薄薄的豚腩肉將荔枝包裹在一起,既吃出香肉的味道,也感到清新的融匯特色!牛舌不是厚大片,但吃落那牛味、質感及嚼勁都令人有驚喜的感覺。全晚最好味的是磯煮和風鮑魚,在火焰的輕烤下,賣相一流。 吃下去時很甜、彈牙,味道又似帶有少許粟子味,吃到都捨不得吞掉呢!香芒軟殼蟹卷上枱時擺設吸睛,像一條龍一樣,有頭有尾,吃下去也好味,不失色!最後的鲷魚濃湯石頭鍋烏冬,湯底奶白,沒半點腥味,烏冬另上。 加入湯底後。 很鮮味、也熱辣辣,在一般水平以上。整體來說,價格

整體來說,價格不貴,性價比非常高。 唯一缺點是交通不是太方便,且店內的抽風和空調稍弱,但服務貼心,還給女仕奉上橡筋圈,抵贊!