2019-04-10 57 瀏覽
不會想到這個地方也尋找到小日本的感覺,今天接最愛的朋友下班,由於明天放假而希望盡快吃飽,想不到一留便留了2小時多呢~這店糅合快餐和高質素日本美食,為我們帶來全新之日本飲食概念。餐廳食材由日本、挪威等地方直送到港~港人愛日本菜,朋友也一樣愛,每逢有新日本餐廳出現,都會成為大家馬上想去試、去「些牙」一下新情報之打卡地方。這日本餐廳,令我們都目不暇呢,滿滿的親切感滿載。這店是日式專門店,餐單上之美食很多,其中壽司也是資深壽司師傅即點即製,握出來壽司,魚鮮冚住鬆軟的米飯,米香而且有咬口。我看到店員向旁人介紹,餐廳保證選用新鮮直送的食材,太好了~吃得出之鮮味,love。 我們也叫了以下之東西慢慢品嘗,慢慢地聊天~龍蝦沙律龍蝦去殼,然後拆肉切粒,花心思。沙律醬拌勻,令整個感覺很有清新感。生猛龍蝦加入清新的蔬菜製成提神沙律,不容易的製作,可是這店做得很有心思,份量亦很足夠呢~用新鮮龍蝦拆肉做沙律,不是每個店做得到的,其品質可以媲美成千蚊起跳嘅壽司店。擺盤吸引,味道也不錯呢~螢光魷魚漬春天當造美食多,當中最叫人期待的食材之一,必定包括螢光魷魚(ホタルイカ、螢烏賊)。螢光魷魚的賣相跟一般魷魚沒什麼分別的

我們也叫了以下之東西慢慢品嘗,慢慢地聊天~

螢光魷魚漬
春天當造美食多,當中最叫人期待的食材之一,必定包括螢光魷魚(ホタルイカ、螢烏賊)。螢光魷魚的賣相跟一般魷魚沒什麼分別的,現在上來的不會發光的了, 但每條醃過的魷魚,肥美漲卜卜。這店做得非常好吃呢!

活赤貝
相比急凍刺身赤貝肉,很多人更愛吃原隻鮮活赤貝,朋友叫了活赤貝刺身呢;尤其新鮮即開的活赤貝刺身,食落肉質更爽厚、味道更鮮甜,令人再三回味!
看著這店活赤貝外表呈橙紅色,光澤亮麗,令人想吃呢。口感非常爽脆且柔軟幼嫩,雙重口感奇妙與特別,獨特而濃厚的海洋鮮甜味,實屬海洋鮮味。

荔枝豚肉串
店內的新款菜,味道很夾,一定要一吃。

免治雞肉軟骨棒配溫泉蛋
還有不少串燒跟其他熱食,是必食的說。雞軟骨棒~看到雞肉也很想品嚐呢,因為我最愛雞肉了呢~吃下來覺得串燒比較好吃,尤其在雞肉軟骨棒內之軟骨也很惹味爽口,配上濃郁的醬汁及流心雞蛋,令人感覺可以多吃幾個,雞骨棒配溫泉蛋~爽脆的雞軟骨和軟滑的豬肉藏在棒棒餃子裡面,令人一次嚐盡不同的質感重量,香煎或是香炸皆非常合適的,吸引喔~

酒煮鮑魚
清酒慢煮而成的鮮嫩鮑魚,形成了一種清新爽口的味道。被煮得溫和的清酒,輕微刺激味蕾,鮮嫩卻有彈性的肉質加上微甜拌隨的香濃海洋味道,真的叫人難捨難離~網上搜尋,知道日本人吃鮑魚之方法,離不開三種食法,不外乎是以刺身、清蒸或鐵板燒。從前一嘗日式鮑魚滋味,便要去高級料理店。這店為了我們,也帶來了這十分簡單之菜,慢煮清酒鮑魚!實在非常的吸引,可以作為一個開胃食物呢。

鰻魚飯
鬆軟米飯,米香而且有咬口。秘製福岡醬油來調味,吃到魚的鮮味,好吃喔~

鯛魚稻庭烏冬
日本手打稻庭烏冬,烏冬吸了魚湯後,條條幼滑鮮味,這樣一碗湯烏冬,可以保持獨特之味道,最後較清淡烏冬,簡單且有感覺。

鯛的日語為 Tai,和慶祝(Omedetai)的尾音發音一樣,故鯛於日本人心目中代表歡樂。很歡樂之晚飯~
今日去咗食朋友高度推薦嘅六本木🙆🏻🙆🏻餐廳裝潢好靚 外面用咗木包圍住再加啲燈籠🏮 已經好吸引估唔到入面仲靚😍😍 裝修好別緻 佈置都好有傳統日本居酒屋風味🎎 好有心思🤗🤗試咗幾款串燒🍡 款款都好高質 燒得好好 師傅好犀利👍🏻👍🏻👍🏻🍗雞中翼 $28雞翼幾大隻 燒得外脆肉嫩好好食😋😋🐽荔枝豚肉串 $30呢個荔枝豚肉串幾特別 用豚肉包住荔枝 荔枝好香甜食落好清新🤓🤓🐮牛舌 $48牛舌十級好食冇誇張 又爽又易咬多汁香口調味啱啱好😍😍😍 一啲都唔韌 食唔返都唔知點算😭🐷辛味豬頸肉 $32豬勁肉好厚肉 個辣味幾特別幾過癮🌶🍤雞皮花竹蝦 $58薄薄地嘅雞皮包住虎蝦 🦐蝦蝦肉質爽彈結實 仲要冇蝦殼 蝦味濃郁😋😋🐟鱈魚干 $48第一次食鱈魚干 脆脆地幾香口😎💟帆立貝刺身 $60帆立貝好鮮甜 帶子味濃郁 爽口又彈牙🤓🤓👼🏻北海道赤蝦BB $68炸赤蝦BB細細隻脆卜卜 老闆話蝦頭都食得㗎🍱鰻魚飯 $148揭開個蓋就聞到香噴噴嘅鰻魚味 有三大塊🐠鰻魚鋪喺面 鰻魚肥美 食落幾軟腍💟冰頭漬呢個冰頭漬原來三文魚嘅鼻軟骨👻 第一次食 之前真係唔知三文魚鼻軟骨都可以食🧐 食落有啲似海蜇幾爽脆 酸酸甜甜咁幾開胃🤗🤗10%
今日去咗食朋友高度推薦嘅六本木🙆🏻🙆🏻

冰頭漬

💟冰頭漬

10% Service Charge💰
2019-04-07 96 瀏覽
終於有時間試呢間「新店」,OpenRice 話原本係一間受歡迎食店,轉到現址擴充營業,晚餐價格略高,但午餐「非常扺食」😍👍🏻 我叫咗個「三色丼」,有我最鐘意嘅海膽、帶子、三文魚子,海膽鮮甜冇腥味,午餐而言份量唔算少(另有原板海膽丼,印象中唔貴,下次會試試🤣)、帶子及三文魚子都中上水平。而且呢個午市套餐價仲包括沙律、味噌湯、茶碗蒸、小食,真心覺得好食又扺食😍👍🏻👍🏻👍🏻⋯⋯反而好多人推薦嘅「荔枝豚肉卷」(午餐價$22@、正常價$30@) 有D失望,荔枝甜味太重,豚肉燒得太乾,冇肉味、冇鹽味😅⋯⋯下次會再試其他食品😋
三色丼
荔枝豚肉卷
2019-04-07
三色丼
2019-04-06 98 瀏覽
#深水埗 食野相對都比較划算,今次見到呢間新開既日本餐廳裝修好吸引,OpenRice又好多好評,一於試下🙋🏻‍♀️一坐低熱心的店員已經不斷同我地推介今日精選,聲稱有好多飛機新鮮到港的原條魚刺身。雖然今次無試到,不過好欣賞店員既誠意😂最喜歡的是這個鰻魚玉子燒($78),勁juicy!仲要係鐵板上的,夠哂熱辣辣,中間舊鰻魚都好大舊架🍳🍳鯛魚濃湯稻庭烏冬($138)雖然唔係話好抵,因為無乜餸,但個 #鯛魚湯 真係好甜!成個石鍋既湯我地都飲哂啊🍜另外仲食左香芒軟殻蟹卷($98)同埋啲串燒(平均$30-$50一串)。味道就正常啦,勝在多選擇餐廳裝修真係幾特別幾日式架,無影到相,唯有下次再去食😝
餐廳裝修真係幾特別幾日式架,無影到相,唯有下次再去食😝
鯛魚濃湯稻庭烏冬
燒牛舌
香芒軟殻蟹卷
2019-04-04
15 分鐘 (堂食)
鯛魚濃湯稻庭烏冬
燒牛舌
香芒軟殻蟹卷
2019-04-01 88 瀏覽
朋友話佢做嘢附近有間好味嘅食日本嘢嘅鋪,佢話呢度嘅串燒好好食,知道我有好鍾意食日式串燒,所以就帶我嚟食!因為都幾多人幫襯,所以朋友就一早book 咗位!坐低就立刻睇餐牌,見到串燒有好多選擇,我必點牛舌啦,之後問咗侍應有咩推介,佢就推介我食安格斯牛肉串、荔枝豚肉串仲有白燒鰻魚,咁推介得就信佢點呢機樣,之後仲點咗個我覺得好特別嘅雞皮花竹蝦,㕦外再叫咗明太子玉子燒、鐵板牛舌同火焰鮑魚!明太子玉子燒好快就到,切開入面超多明太子,而且好夠熱,超級正!串燒都好好味,尤其是白燒鰻魚同荔枝豚肉串,白燒鰻魚超肥美,而且魚皮燒到脆卜卜,荔枝豚肉串食落亦都好清新!最後唔夠飽仲叫多個鰻魚飯,味道都唔錯!

因為都幾多人幫襯,所以朋友就一早book 咗位!

明太子玉子燒

串燒都好好味,尤其是白燒鰻魚同荔枝豚肉串,
白燒鰻魚
白燒鰻魚超肥美,而且魚皮燒到脆卜卜,
荔枝豚肉串食落亦都好清新!

最後唔夠飽仲叫多個鰻魚飯,味道都唔錯!
雞皮花竹蝦
2019-03-27
雞皮花竹蝦
2019-03-31 75 瀏覽
六本木日本料理 @ 深水埗深水埗多左好多日本野食咁…見到好多Post關於六本木又貢過黎試下…🙂點左人氣既芝士蛋卷…我最鍾意既左口魚…鵝肝帶子卷…串燒…西京燒…汁燒魷魚同埋柑蜜Deal...芝士蛋卷好味喎…蛋好嫩口加流心芝士…最正係燶左既芝士…左口魚夠油香…不過一件冧左同舊飯一夾就散左…串燒味道幾好不過唔夠熱…鵝肝帶子卷原來幾好味…個柑蜜鯛好神奇真係有柑桔味…加埋個發光兜幾特別…西京燒都唔錯魚肉好滑…配沙律好味不過都唔夠熱…汁燒魷魚個汁味道麻麻地…同魷魚質感粉粉地。整體味道同服務都唔錯…盛惠~$800...價錢如果親民d就perfect
六本木日本料理 @ 深水埗

柑蜜鯛
左口魚
銀雪魚
2019-03-27 29 瀏覽
乍暖還寒嘅三月就快過啦, 意味住小弟就快出糧, 身為日本人:長期糧尾嘅我,今日要食返餐日本嘢迎接出糧日。又要平又要抵食, 梗係要去下貧民區啦, 今日我選址深水埗, 貪佢貨真價實,食水唔會深。以往食開嘅日本餐廳, 好似轉咗手, 裝修又舊咗,所以我又行下行下去左呢間叫六本木嘅餐廳试下。小木屋設計, 同舊區成為反調, 入到室內直情唔覺得自己去咗深水埗, 餐廳以4人枱為主,有bar枱自己坐亦有兩張卡位適合五人以上坐。左邊嘅牛舌有口感就嚟唔硬, 右邊嘅荔枝豚肉串, 食落去非常juicy,正。燒菠蘿超級甜, 燒雞腎同雞軟骨不過不失。大蝦天婦羅非常之正, 粉漿好薄冇苦味, 高水準之作。呢個芝士玉子燒非常之有誠意, 出面通常都係放喺碟上面上, 呢度會畀一塊鐵板你keep住溫度, 芝士真係溶出黎, 唔會傑撻撻。( 我仲將燒菠蘿擺返上去, 慢慢歎。)鏗魚濃湯石頭鍋稻庭烏冬, 上枱嘅時候成個石頭鍋熱辣辣, 啲湯不停喺度翻滾, 佢哋專登將烏冬同湯分開, 唔使浸到啲烏冬淋曬, 好細心。呢個烏冬好出色, 奶白色嘅鏗魚湯好好味, 我真係見到有魚喺入面, 飲落去味道好濃, 無添加。 配上軟滑嘅稻庭烏冬, 味道天衣無縫

燒菠蘿超級甜, 燒雞腎同雞軟骨不過不失。
大蝦天婦羅非常之正, 粉漿好薄冇苦味, 高水準之作。

( 我仲將燒菠蘿擺返上去, 慢慢歎。)

呢個烏冬好出色, 奶白色嘅鏗魚湯好好味, 我真係見到有魚喺入面, 飲落去味道好濃, 無添加。 配上軟滑嘅稻庭烏冬, 味道天衣無縫。
依我當日之見,小店嘅食客非常之多, 去之前記得訂枱。
2019-03-25 32 瀏覽
家姐生日話想食日本菜,係長沙灣揀左間居酒屋同佢興祝一番。六本木其實係長沙灣深水埗之間,所以靜中帶旺,都座無虛席。坐低就見到老闆周圍請人飲酒食野,以為係佢D friend 或者熟客。過左一陣佢就過黎招呼我地,介紹我地食好野,仲話鮑魚好新鮮好正,話請我地食。個老闆真係超 nice。第一味係前菜,係老闆送既三色漬物。三文魚係漬物,醃製既三文魚,少少咸咸酸酸,好開胃。炸魚皮係新鮮魚皮剛剛炸起,仲有枝豆。芒果蟹籽沙律勁多芒果又香甜。玻璃蝦刺身,油甘魚刺身,應該叫夜光杯玻璃蝦刺身😁,肥美又新鮮。😋牛舌串燒,牛舌好林,燒得好香。鯛魚濃湯石頭鍋洞庭烏冬,石頭鍋上枱時仲滾到卜卜聲,湯頭好香濃,烏冬已煮過,食既時候放落石頭鍋吸收D湯即可。鹽燒鮑魚,我估係先汁煮再鹽燒,所以鮑魚夠林,食既時候沾少許鹽,正👍。最後老闆仲請我地飲酒,呢個綠茶酒好甜好易入口,啱晒女士飲。

芒果蟹籽沙律勁多芒果又香甜。

牛舌串燒,牛舌好林,燒得好香。

最後老闆仲請我地飲酒,呢個綠茶酒好甜好易入口,啱晒女士飲。
  • 串燒牛舌
  • 芒果蟹籽沙律
2019-03-23 78 瀏覽
今次去六本木並唔係路過,而係刻意造訪,以前喺工業區幫襯過,輾轉知道佢搬咗過嚟深水埗,位置就近寶血醫院,對我來講更加就腳,嶄新形象令我眼前一亮。店子外型仿如一間木屋,甚有日本小店味道,微黃燈光格調復古,慶幸落腳深水埗,否則我一定擔心食佢$100,有$70是租金,咁就幾靚都係假。有水準嘅餐廳都會做得到新鮮嘅沙律菜,調較出美味嘅醬汁,最掂係粒粒龍蝦肉,$45.-唔食就係你損失😜鐵板烘著半溶芝士,滲入輭綿綿滑蛋🥚,真係勁勁勁啊,除左勁好味同勁幸福、勁在咁平凡嘅食材,都可以做得咁出色👍👍👍炙熱石頭鍋一直替魚湯保留,上枱時更加係氣勢不凡,熱燙著的魚湯鮮甜到不得了,配合濃湯嘅滑滑烏冬超級好食,結果係美人照鏡😅,我地連湯都飲曬💯初嚐鰻魚班戟,簡直驚為天人,班戟皮不厚不薄,鮮甜芒果、creamy 牛油果, 清新蟹籽伴著沙律醬,清新香甜,完全蓋過鰻魚的飽膩感,或許你就當食飯後甜品吧👑軟殼蟹天婦羅,色澤金黃,薄薄粉漿外脆內軟,仲有北海道炸BB蝦,手指尾般大小 ,店員窩心地提醒要趁熱食,老闆經過更搞笑地盤問我們食物質素,哈哈😆😆,蝦🦐少少咸脆,真心好食😋包裝得靚亦都要講求食物質素,眼見老闆親力親為招呼周到,

鯛魚濃湯石頭鍋烏冬

饅魚班戟

包裝得靚亦都要講求食物質素,眼見老闆親力親為招呼周到,客人個個都食得高興,現埸氣氛十分之好,環境升左級,食物質素高,價錢又公道,深水埗嘅街坊有口福了⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
鯛魚濃湯石頭鍋烏冬
饅魚班戟
今晚陪媽媽去深水埗買些旅行用品,準備她月尾旅行之用,之後我帶了她去一間日式居酒屋吃晚飯。我很喜歡在深水埗吃日本菜,因為這裡沒有一般日式餐廳的拘謹,而且價錢亦比多區相宜,所以我偶爾去深水埗發掘一番。六本木日本料理的老闆非常熱情,與各枱食客談天說地,隔壁枱食客下單時,老闆說不要介意他的廣東話發音不好,因為他是台灣人,不過他會說的。食客好奇他是台灣人卻開日本居酒屋,接著老闆答他爸爸是台灣人,媽媽是有日本血統的,公公是日本人,至於他則娶了香港的妻子。我聽畢後,恍然大悟,原來是這樣。龍蝦沙律真材實料,除使用粟米,蕃茄仔,生菜作沙律菜外,還有羽衣甘藍,可謂不惜工本。龍蝦沙律色彩繽紛,令人食指大動,甜美彈牙的龍蝦肉拌上爽脆的沙律菜吃,真是清新開胃。來到居酒屋,總會想吃些壽司,所以我也點了左口魚邊壽司及三文魚壽司過過口癮。三文魚壽司油脂平均,鮮嫩極致,油亮亮的左口魚邊壽司入口即化,飯跟刺身比例剛好,我都愛透。明太子玉子燒在熱騰騰的鐵板上散發出誘人的香氣,圓滾滾的玉子燒裡頭包覆著數之不盡的明太子。明太子玉子燒放進口裡,脆脆的明太子爆發起來,柔嫩的玉子燒蛋汁盈盈,令人愛不惜口。幸好早一點叫了鯛魚濃湯石頭稻

三文魚壽司,左口魚邊壽司

鯛魚濃湯石頭稻庭烏冬

幸好早一點叫了鯛魚濃湯石頭稻庭烏冬,五分鐘後已售罄。石頭鍋的鯛魚濃湯不停熱辣辣滾動著,濃湯以鯛魚,野菌和蔬菜熬煮,全是天然淡雅的鮮甜,非常順口,我們一口接一口喝過不停。幼滑的稻庭烏冬富彈性,浸泡鯛魚濃湯,吸收其精髓後讓人驚艷。
白燒鰻魚

白燒鰻魚香味撲鼻,遍傳十萬八千里,光看鰻魚的表層已充份感受到它的脆度。細細品嚐,鰻魚頗有彈勁,且沒甚麼骨刺,就算少許魚刺同樣烤至脆身,直接吃掉亦沒問題,沾上燒汁吃更具風味。
豚腩串

豚腩串雖是腩肉部位,卻毫無油膩感,多餘的脂肪應該在燒烤時完全燃燒,餘下的油花脂香十足,豚腩串脆中帶彈,擠上檸檬汁更將肉味大大提升,好不味美。
鐵板牛舌

鐵板牛舌氣勢磅礡,不斷滋滋作響,足見它的熱力。牛舌肉質鮮嫩多汁,入口彈舌,老闆說搭配鐵板上的蒜蓉享用會更為滋味,不得不說這吃法確實美味度破表。
鰻魚班戟

鰻魚班戟大家吃過沒有? 我是第一次在這裡嚐到,十分特別的一道料理。軟軟的班戟餅皮有著濃厚的蛋香甜,班戟內夾著牛油果,芒果跟鰻魚,隨著齒間慢慢咀嚼,鰻魚鮮美漸漸地在嘴裡散開,搭著甜絲絲的水果食用,食慾大增,超級滿足。
三文魚壽司,左口魚邊壽司
鰻魚班戟
2019-03-20 103 瀏覽
今日同朋友去深水埗買野,經過時偶然見到六本木這間餐廳,瞬間被它的裝潢吸引住了,看起來的確有幾分日本居酒屋的味道🇯🇵,所以便決定一試~餐廳內外裝潢如一,都是用木板堆砌。四周牆上有不少poster介紹食物和飲品,充滿日本風🌸老闆是台灣人,非常熱情好客,介紹食物,又會與客人閒話家常,小店內好溫馨💕🔸北海道炸赤蝦bb $68將原隻赤蝦炸至金黃香脆,蝦香味非常突出❗️🔸鵝肝帶子卷 $128帶子非常大粒又鮮甜✨ 鵝肝入口細滑香濃,配埋帶子都好match😚🔸軟殼蟹天婦羅 $88原隻軟殼蟹,裡面有不少蟹肉,外皮炸得香脆,啖啖肉,啖啖滋味💕🔸玉子燒芝士 $68蛋捲裡面都是滿滿的蛋漿和芝士,玉子燒得非常嫩滑,非常滿足!🔸牛舌 $46唔算好厚,厚度剛剛好,入口腍而且燒得非常入味,juicy❗️🔸荔枝豚肉串 $30好新鮮的配搭☺️☺️ 荔枝清甜,蓋過了豚肉的油膩感🔸雞腎 $32🔸菠蘿🍍 $28🔸清酒煮硯 $78整體食物水準比預期高,絕對不比銅鑼灣區的居酒屋遜色,同朋友傾計聚會亦適宜,我坐左2個多小時~係會回頭encore的餐廳⚠️

🔸北海道炸赤蝦bb $68
將原隻赤蝦炸至金黃香脆,蝦香味非常突出❗️
北海道炸赤蝦bb

🔸鵝肝帶子卷 $128
鵝肝帶子卷

🔸軟殼蟹天婦羅 $88

🔸玉子燒芝士 $68
蛋捲裡面都是滿滿的蛋漿和芝士,玉子燒得非常嫩滑,非常滿足!
玉子燒芝士

🔸牛舌 $46

🔸荔枝豚肉串 $30
好新鮮的配搭☺️☺️ 荔枝清甜,蓋過了豚肉的油膩感

🔸雞腎 $32

🔸菠蘿🍍 $28

🔸清酒煮硯 $78

北海道炸赤蝦bb
鵝肝帶子卷
玉子燒芝士
2019-03-19 41 瀏覽
嘗試兩次晚上訂枱都不成功, 今天來個午飯, 沒有訂枱, 一啲都唔忙, 服務水準唔錯, 點了鰻魚便當和銀鱈魚便當, 鰻魚沒有驚喜, 銀鱈魚非常之好食, 燒得剛剛好, 魚肉肥美香脆, 配上麵豉湯和蒸蛋, 拌菜沒有驚喜, 最差是白飯, 但銀雪魚實在太好味, 我們再來一客走白飯
2019-03-17 148 瀏覽
放工同朋友相約喺屋企附近覓食,發現左呢間新開嘅日本居酒屋, 其實佢位於深水埗同長沙灣之間, 我自己就覺得長沙灣站行過去方便啲la , 裏裏外外都非常日本風,未入都已經俾佢吸引。七點半入去,唔算特別多人,成個環境好精美同乾淨,真係好似去咗日本。食物全部都好靚,仲要比想像中大份,忍唔住影咗好多靚相。特別要提下,我地特登試左平時冇見過嘅鰻魚pancake,同員工推薦既豚肉荔枝串燒同芝士玉子燒,真係值得一試!鰻魚pancake聽落去好似好奇怪,但食落去係估唔到咁夾。豚肉荔枝串,啱啱燒起,熱辣辣放入口,咬落去荔枝嘅果汁會爆出來。鍾意芝士嘅一定要嗌芝士玉子燒,一路食都有芝士拔絲嘅效果!甜甜地,好好味。另外有叫 鯛魚龍湯石頭鍋稻庭烏冬、 六本木秘製牛骨肉、 香芒軟殼蟹卷、 磯燒日式魚, 其實全部都好出色!! 值得一讚係,老闆好細心,見到我哋頭髮飛下飛下,即刻主動提供頭髮用嘅橡筋俾我哋,好warm!

食物全部都好靚,仲要比想像中大份,忍唔住影咗好多靚相。

鰻魚pancake

鰻魚pancake聽落去好似好奇怪,但食落去係估唔到咁夾。

豚肉荔枝串

鯛魚濃湯石鍋稻庭烏冬
磯燒日式鮑魚
1K
2019-03-17 124 瀏覽
有沒有想過「六本木」竟然可以在香港看到,哈哈哈~其實是一間「六本木居酒屋」在香港深水埗一個既繁忙又寧靜的一個地方出現。為何說是繁忙又寧靜呢? 皆因這家居酒屋位置剛好在一條繁忙的青山道上, 每分每秒公共交通巴士及小巴也來來往往,但寧靜的是因為路人只顧乘車,沒有想停下來發掘美食的用意。六本木居酒屋其中有一位老闆是台北人, 跟隨太太移居香港約12年了,因太太是香港人兼擁有3胞胎的爸爸,為照顧家人就在居所附近開餐廳維持生計。初初居酒店屋2年前在荔枝角開業,但因老闆熱愛清酒,所以就搬離到深水埗青山道這裡,為了可跟客人大談清酒論壇。居酒店裝修不惜工本,佈置的像日本風格一樣,四邊貼滿日系懷舊海報及佈置,並且以木製傢俱為主題,非常有心思。食物都很多選擇,而且廚師也聘請經驗豐富的日本料理大廚坐鎮, 務求食物質素貼近日本風味,魚生也是每天由日本直送,絕對新鮮,而不是普通一般貨色。「冰頭漬」是老闆最愛的前菜,師傅用醋及味醂等醃製,醃製時間需要待12小時才算最佳食用時刻。冰頭漬是三文魚頭的鼻樑軟骨位,每條魚只能做4塊,十分珍貴。味道入口爽脆,酸酸甜甜,做前菜很合適,因為實在是令人很開胃。「龍蝦沙律」 龍蝦肉份

冰頭漬是三文魚頭的鼻樑軟骨位,每條魚只能做4塊,十分珍貴。

「龍蝦沙律」 龍蝦肉份量很多,肉質鮮甜,沙律也很新鮮,清爽之選。

「帶子鵝肝卷」一碟有4件,每件剛好放上一隻完整帶子, 壽司飯捲起紫菜及鵝肝,入口可吃到帶子的甜、紫菜惹味、鵝肝的甘香,再加上壽司飯有醋的中和,完美配合,味道層次分明,值得推薦。

「照燒安格斯牛扒」份量還要大過我的手掌,牛扒肉質嫩腍,有牛肉香,質素可算不錯。

「牛舌及煙肉荔枝」來到居酒店必定點串燒食品的,牛舌煙韌爽口,有嚼勁,加上放點黑椒更添惹味。煙肉荔枝頗有驚喜,因煙肉鹹中帶油脂,而荔枝超甜,竟有先鹹後甜感,令味蕾更感色彩。

「明太子茶漬飯」湯底甜美,明太子帶辛辣, 甜辣交替,吃得暢快開懷。
  • 明太子茶漬飯
  • 帶子鵝肝卷
  • 龍蝦沙律
  • 冰頭漬
2019-03-16 189 瀏覽
白色情人節去咗深水埗嘅居酒屋食飯,呢間餐廳我真係高度推薦,最正嘅係佢哋嘅台仔老細Vincent哥😍 老細一路都滿場飛,不論生客定熟客,佢都會去傾吓計,搞吓gag咁,連我呢啲害羞嘅小妹妹,短短一餐飯已經打開哂心扉💘講返食物,帶子鵝肝卷 $128,每舊都有一大塊帶子喺頭頂,好有鮮味,中間鵝肝size唔太大,唔會好油膩,食落成舊都好鮮~左口魚邊壽司 (2貫) $68,其它壽司店食嘅左口魚邊都偏薄身,但係呢到嘅有厚度之餘,唔影響佢爽口嘅口感,炙燒完之後,好大陣香味傳入我的鼻😚芝士玉子燒 $68 必點!圖入面係已經切左一舊出嚟,見到入面嘅芝士不停湧出嚟,我嘅心情都非常澎湃🤩 味道嚟講,芝士唔會話太濃味,唔會掩蓋住玉子嘅甜味~軟殼蟹天婦羅 $88 嘩!係好厚肉嘅原隻軟殼蟹😍 外層炸得好鬆軟,裡面就係軟殼蟹比較爽嘅口感,一隻蟹,兩種口感,佐酒必點!北海道炸赤蝦BB $68 平時見到赤蝦都係大大隻,BB都係第一次見,炸得好香口,成隻都可以食得落肚,佐酒一流!荔枝豚肉串 $30 好特別嘅配搭,用薄薄嘅豚肉包裹住荔枝肉,又甜又咸咁,大家再想像吓荔枝嘅口感,爽爽哋,咁嘅配搭好清新、好過癮!牛舌 $46 平時
帶子鵝肝卷
左口魚邊壽司 (2貫)
軟殼蟹天婦羅
北海道炸赤蝦BB
牛舌
牛舌 $46 平時我只鍾意食薄切嘅牛舌,因為大多數餐廳整厚身少少都會咬唔開,但呢到係無呢個問題,厚身少少原來都可以食得咁爽!
軟骨雞肉棒
軟骨雞肉棒 $46 比平時居酒屋見到嘅大份啲,本身味道已經好夠,點埋醬油略嫌有啲太咸。平時餐廳大多見到免治雞肉棒,呢到加埋軟骨,增添口感👍🏻
銀鱈魚西京燒
銀鱈魚西京燒 $138 好食到食完一客,再叫多客🤤 暫時嚟講係我喺香港食過最好食嘅,好味程度亦都拍得上我喺福岡一間食銀鱈魚西京燒好出名嘅店!魚肉超級嫩滑,老細話啲魚運到嚟香港時仲識郁㗎~魚肉本身已經烹調得帶有微甜嘅味道,唔點醬都已經好夠做🤤
需加一服務費,埋單2人約$820。
P.S. Vincent I love you so much💞 回頭度超高!
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
帶子鵝肝卷
左口魚邊壽司 (2貫)
軟殼蟹天婦羅
北海道炸赤蝦BB