2019-04-18 21 瀏覽
六本木 (深水埗) 六本木嘅裝修我好鍾意,掂入邊採用暗暗地嘅光,同埋牆上面貼左啲日本舊舊地嘅海報,啱晒一班朋友喺度飲住清酒食住小食咁樣傾計。由於我嘅朋友今日又遲到啦,六本木老闆好似見到我坐喺度冇嘢做送咗個枝豆俾我食住等,突然覺得好warm。嘢食方面我哋都叫咗唔少種類一個人大概$250,好值得呢個價錢。叫咗一個帶子鵝肝卷,每件鵝肝卷上面都有一件口肉嘅帶子,鵝肝同帶子呢個配搭都幾合適。除咗壽司卷之外我覺得呢度嘅串燒都幾出色,特別推介嘅係荔枝豬肉卷,用豬肉卷包住一粒荔枝跟住一串3粒拎去燒,估唔到口味清甜之外仲有少少豬肉嘅鹹,味道好特別。 另外牛舌都好好食,燒得啱啱好。食到一半嘅時候老闆突然之間問我地想唔想飲酒,只不過我係完全飲唔到,凍酒嘅人,好容易醉,不過老闆話係抹茶清酒,唔會太重酒味會有淡淡嘅抹茶味所以我就試吓啦。估唔到呢個抹茶清酒我完全可以接受到之外仲encore左要多一杯。除咗呢度食物質素好之外老闆都好識做生意佢會不停同你傾吓計啦,跟住又突然之間請你食啲嘢,好有互動
六本木 (深水埗)

2019-04-15 226 瀏覽
餐廳的裝修以木材為主, 有日本居酒屋風味, 令人仿如置身日本用餐! 明太子沙律冷藏的明太子切至方粒, 加上新鮮爽甜的沙律菜和適量的沙律醬, 清新開胃!牛舌串燒即叫即燒, 新鮮熱辣, 燒得非常香口! 牛舌彈牙, 牛味香濃, 簡單的鹽和胡椒味足已令牛舌好惹味!荔枝豚肉串燒香濃的豚肉包住清甜的荔枝, 一口咬下, 荔枝汁在口腔爆發出來, 令豚肉更甜美, 意想不到的驚喜! 超讚! 十分推介! 芝士玉子燒芝士玉子燒以鐵板形式保持熱辣辣的上菜, 一切開芝士不斷流出來! 蛋味香濃, 而且蛋煎至剛熟, 內裏保持嫩滑, 每一口都令人回味無窮, 味道一流! 板燒牛舌牛舌同樣以鐵板形式保持熱辣辣的上菜! 與牛舌串燒不一樣, 板燒牛舌可以加上少許薑蓉, 蘿蔔蓉和蔥花, 令人味道更豐富, 更惹味!鰻魚飯鰻魚香味四溢, 鰻魚肥美肉厚, 入口軟淋, 完全無骨! 配上甜度和份量適中的蒲燒汁, 蒲燒汁和鰻魚的精華滲進飯內, 好味道! 炸北海道赤蝦BB赤蝦BB炸至鬆脆, 可全隻蝦連殼連頭一同享用! 而且蝦味鮮甜濃郁, 讚!冷稻庭烏冬冷稻庭烏冬彈牙清新又飽腹!

明太子沙律

牛舌串燒

荔枝豚肉串燒

板燒牛舌

炸北海道赤蝦BB

冷稻庭烏冬
冷稻庭烏冬彈牙清新又飽腹!
2019-04-14 42 瀏覽
最近長沙灣除咗係歷史悠久既工業區之外都開咗唔少新型嘅文青商場。今日去完長沙灣睇完戲之後就去咗喺附近既六本木食嘢了。一入去俾人嘅感覺好舒服,座位都非常寬闊,餐牌方面有好多唔同種類嘅嘢食,刺身壽司燒物串燒拉麵等等,一於樣樣都叫啲先。三文魚刺身三文魚鮮甜美味,肥瘦適中,非常香口。另外三文魚件件厚切,一次過滿足兩個味覺,推介!北海道炸鮮蝦這道菜用了來自北海道的鮮蝦即叫即炸出來,味道非常之香口,另外一點也不油膩,開胃之選。串燒併盤加羊架串燒燒得十分之香脆,淡淡都係肉,一啲都唔會好油膩,份量仲唔少添。而羊架非常之有口感,仲要冇羊嘅蘇味,愛吃羊嘅人必叫之選。關東煮蘿蔔跟半熟雞蛋,加埋幾塊厚切嘅年糕,同埋魚片同香濃嘅湯底,配搭成一碗完美嘅關東煮,正!原條鰻魚飯來到上桌差啲俾佢嚇親,又會咁大條嘅,可能夾埋把間尺都唔夠佢長,除咗大之外又厚又juicy又軟綿,正!火炙鮑魚最後還叫了火炙鮑魚,新鮮嘅鮑魚加上特別嘅火炙,又睇得又食得,開心滿足的一餐!

串燒併盤加羊架
串燒拼盤加羊架

原條鰻魚飯
原條鰻魚飯

2019-04-08
串燒拼盤加羊架
2019-04-12 76 瀏覽
今晚去到深水埗的一間日本料理餐廳,老闆是台灣人,非常熱情好客,我們吃完後老闆竟然坐下來問問我們對食物覺得有什麼需要改進的地方,本來我就是普通的說說壽司上的刺身可以厚切一點,老闆很願意接納客人的建議,馬上與廚房那邊溝通,老闆說他就是想多聽取不同的意見,務求做到盡善盡美,這個心態實在令我感到很難得,現在真的沒有哪家店舖會這麼注重顧客的感受!胡麻豆腐沙律不喜歡太多醬汁的我要求了芝麻醬另行附上,店員也很貼心的說我們如果不夠醬汁的話可以跟他們說。沙律菜十分新鮮爽脆,豆腐很重的豆香,質感軟滑的地步是要用湯匙吃呢!吃得出是日本的絹豆腐,用料不錯油甘魚刺身$78三件每件都很厚切,脂肪分佈平均,口感油滑幼細,唯獨肉質不夠甘甜。向老闆提出後,他馬上和廚房那邊跟進,我也感到非常高興能遇到如此有熱誠的老闆!三文魚壽司就是我向老闆提及的不夠厚切這一點,味道和鮮美度不錯的,如能厚切一點,相信口感會更出色。磯燒鮑魚實在是驚喜之作!火炙的鮑魚先來一個視覺的享受,再來鮑魚已經細心地切好了四塊~入口肉質非常鮮嫩彈牙,毫無黏口的感覺,吃到香甜的醬油味但又不會蓋過鮑魚的鮮味!可見師傅把煮鮑魚的時間和火候控制得很好燒白鱔 $6
胡麻豆腐沙律

吃得出是日本的絹豆腐,用料不錯
油甘魚刺身
油甘魚刺身$78三件
三文魚壽司
三文魚壽司
磯燒鮑魚
可見師傅把煮鮑魚的時間和火候控制得很好
燒白鱔 $68串
這個是我的最愛啊!白鱔肥美厚肉,少許鹽巴調味已能帶出鮮味,醬汁也不用點!
燒白鱔
燒得皮脆肉彈的口感真的太幸福了!
牛舌也是相當新鮮和美味~
荔枝豚肉卷 $30
這個也是有驚喜,現在外面的串燒店也有看過這個款式,但我認為這裏做得比較好呢!
沒有燒到黑焦焦的,這款荔枝加豚肉片的組合很難燒到金黃色,但他們做到了。
荔枝的清甜,與豚肉片的脂香肉感,非常清新和搭配,值得推薦!
鰻魚便當 $148
鰻魚烤得香香軟軟的,但入口也能保持到Q彈緊實的口感~

醬汁質感偏稠,但咸甜適中,還有甜甜的蛋絲配襯,配煙韌又香軟的米飯真的是無法抗拒!
宇治抹茶清酒

老闆原來是清酒的愛好者,最近入手到一款日本熱賣又斷貨的宇治抹茶清酒
聽到宇治抹茶我這個抹茶控馬上雙眼發光,宇治抹茶與清酒都可以結合?這樣就真的值得一試!
宇治抹茶清酒

真的喝到抹茶的回甘味道,同時又有清酒的味覺~
不會苦澀,有點像果汁酒,入口非常順滑,不會灼喉,很特別的一款清酒!
感謝老闆與我們分享!真是有錢都買不到這個情和酒!

今晚的食物很不錯,日本料理來說價錢算是親民,雖然在同區比較的話價錢是較高,
但畢竟吃的類型不同,而且質素有保證,環境與日本的居酒屋無異,是一個朋友聚腳的好地方!
燒白鱔
2019-04-11 36 瀏覽
「六本木」位置離深水埗地鐵站有㸃遠,從D2出口步程約10分鐘。 除了這樣,其他的如服務、環境和食品的水平等都可説非常滿意! 我們一行二人,共點了九種食物,雖然每款份量不多,但真的是“小吃好滋味”囉!先來的是北海道炸赤蝦BB,BB當然蝦身偏細,但吃下去感到香口鬆脆,整隻可以完全呑下肚,沒半些渣滓,難得!香芒蟹籽沙律比一般的連鎖壽司專門店高出幾班,芒果新鮮,份外香甜。我最喜歡吃的是芝士炸雞,芝士味濃郁,非常豐盈,雞肉嫩滑、肉汁多、皮脆卜卜,吃下去手不能停外,口更不能停,美味!雞中翼相對較為失色,可能珠玉在前,被那芝士炸雞遮掩了燒烤的香味; 茘枝豚肉串用薄薄的豚腩肉將荔枝包裹在一起,既吃出香肉的味道,也感到清新的融匯特色!牛舌不是厚大片,但吃落那牛味、質感及嚼勁都令人有驚喜的感覺。全晚最好味的是磯煮和風鮑魚,在火焰的輕烤下,賣相一流。 吃下去時很甜、彈牙,味道又似帶有少許粟子味,吃到都捨不得吞掉呢!香芒軟殼蟹卷上枱時擺設吸睛,像一條龍一樣,有頭有尾,吃下去也好味,不失色!最後的鲷魚濃湯石頭鍋烏冬,湯底奶白,沒半點腥味,烏冬另上。 加入湯底後。 很鮮味、也熱辣辣,在一般水平以上。整體來說,價格

整體來說,價格不貴,性價比非常高。 唯一缺點是交通不是太方便,且店內的抽風和空調稍弱,但服務貼心,還給女仕奉上橡筋圈,抵贊!
2019-04-10 57 瀏覽
不會想到這個地方也尋找到小日本的感覺,今天接最愛的朋友下班,由於明天放假而希望盡快吃飽,想不到一留便留了2小時多呢~這店糅合快餐和高質素日本美食,為我們帶來全新之日本飲食概念。餐廳食材由日本、挪威等地方直送到港~港人愛日本菜,朋友也一樣愛,每逢有新日本餐廳出現,都會成為大家馬上想去試、去「些牙」一下新情報之打卡地方。這日本餐廳,令我們都目不暇呢,滿滿的親切感滿載。這店是日式專門店,餐單上之美食很多,其中壽司也是資深壽司師傅即點即製,握出來壽司,魚鮮冚住鬆軟的米飯,米香而且有咬口。我看到店員向旁人介紹,餐廳保證選用新鮮直送的食材,太好了~吃得出之鮮味,love。 我們也叫了以下之東西慢慢品嘗,慢慢地聊天~龍蝦沙律龍蝦去殼,然後拆肉切粒,花心思。沙律醬拌勻,令整個感覺很有清新感。生猛龍蝦加入清新的蔬菜製成提神沙律,不容易的製作,可是這店做得很有心思,份量亦很足夠呢~用新鮮龍蝦拆肉做沙律,不是每個店做得到的,其品質可以媲美成千蚊起跳嘅壽司店。擺盤吸引,味道也不錯呢~螢光魷魚漬春天當造美食多,當中最叫人期待的食材之一,必定包括螢光魷魚(ホタルイカ、螢烏賊)。螢光魷魚的賣相跟一般魷魚沒什麼分別的

我們也叫了以下之東西慢慢品嘗,慢慢地聊天~

螢光魷魚漬
春天當造美食多,當中最叫人期待的食材之一,必定包括螢光魷魚(ホタルイカ、螢烏賊)。螢光魷魚的賣相跟一般魷魚沒什麼分別的,現在上來的不會發光的了, 但每條醃過的魷魚,肥美漲卜卜。這店做得非常好吃呢!

活赤貝
相比急凍刺身赤貝肉,很多人更愛吃原隻鮮活赤貝,朋友叫了活赤貝刺身呢;尤其新鮮即開的活赤貝刺身,食落肉質更爽厚、味道更鮮甜,令人再三回味!
看著這店活赤貝外表呈橙紅色,光澤亮麗,令人想吃呢。口感非常爽脆且柔軟幼嫩,雙重口感奇妙與特別,獨特而濃厚的海洋鮮甜味,實屬海洋鮮味。

荔枝豚肉串
店內的新款菜,味道很夾,一定要一吃。

免治雞肉軟骨棒配溫泉蛋
還有不少串燒跟其他熱食,是必食的說。雞軟骨棒~看到雞肉也很想品嚐呢,因為我最愛雞肉了呢~吃下來覺得串燒比較好吃,尤其在雞肉軟骨棒內之軟骨也很惹味爽口,配上濃郁的醬汁及流心雞蛋,令人感覺可以多吃幾個,雞骨棒配溫泉蛋~爽脆的雞軟骨和軟滑的豬肉藏在棒棒餃子裡面,令人一次嚐盡不同的質感重量,香煎或是香炸皆非常合適的,吸引喔~

酒煮鮑魚
清酒慢煮而成的鮮嫩鮑魚,形成了一種清新爽口的味道。被煮得溫和的清酒,輕微刺激味蕾,鮮嫩卻有彈性的肉質加上微甜拌隨的香濃海洋味道,真的叫人難捨難離~網上搜尋,知道日本人吃鮑魚之方法,離不開三種食法,不外乎是以刺身、清蒸或鐵板燒。從前一嘗日式鮑魚滋味,便要去高級料理店。這店為了我們,也帶來了這十分簡單之菜,慢煮清酒鮑魚!實在非常的吸引,可以作為一個開胃食物呢。

鰻魚飯
鬆軟米飯,米香而且有咬口。秘製福岡醬油來調味,吃到魚的鮮味,好吃喔~

鯛魚稻庭烏冬
日本手打稻庭烏冬,烏冬吸了魚湯後,條條幼滑鮮味,這樣一碗湯烏冬,可以保持獨特之味道,最後較清淡烏冬,簡單且有感覺。

鯛的日語為 Tai,和慶祝(Omedetai)的尾音發音一樣,故鯛於日本人心目中代表歡樂。很歡樂之晚飯~
今日去咗食朋友高度推薦嘅六本木🙆🏻🙆🏻餐廳裝潢好靚 外面用咗木包圍住再加啲燈籠🏮 已經好吸引估唔到入面仲靚😍😍 裝修好別緻 佈置都好有傳統日本居酒屋風味🎎 好有心思🤗🤗試咗幾款串燒🍡 款款都好高質 燒得好好 師傅好犀利👍🏻👍🏻👍🏻🍗雞中翼 $28雞翼幾大隻 燒得外脆肉嫩好好食😋😋🐽荔枝豚肉串 $30呢個荔枝豚肉串幾特別 用豚肉包住荔枝 荔枝好香甜食落好清新🤓🤓🐮牛舌 $48牛舌十級好食冇誇張 又爽又易咬多汁香口調味啱啱好😍😍😍 一啲都唔韌 食唔返都唔知點算😭🐷辛味豬頸肉 $32豬勁肉好厚肉 個辣味幾特別幾過癮🌶🍤雞皮花竹蝦 $58薄薄地嘅雞皮包住虎蝦 🦐蝦蝦肉質爽彈結實 仲要冇蝦殼 蝦味濃郁😋😋🐟鱈魚干 $48第一次食鱈魚干 脆脆地幾香口😎💟帆立貝刺身 $60帆立貝好鮮甜 帶子味濃郁 爽口又彈牙🤓🤓👼🏻北海道赤蝦BB $68炸赤蝦BB細細隻脆卜卜 老闆話蝦頭都食得㗎🍱鰻魚飯 $148揭開個蓋就聞到香噴噴嘅鰻魚味 有三大塊🐠鰻魚鋪喺面 鰻魚肥美 食落幾軟腍💟冰頭漬呢個冰頭漬原來三文魚嘅鼻軟骨👻 第一次食 之前真係唔知三文魚鼻軟骨都可以食🧐 食落有啲似海蜇幾爽脆 酸酸甜甜咁幾開胃🤗🤗10%
今日去咗食朋友高度推薦嘅六本木🙆🏻🙆🏻

冰頭漬

💟冰頭漬

10% Service Charge💰
2019-04-07 96 瀏覽
終於有時間試呢間「新店」,OpenRice 話原本係一間受歡迎食店,轉到現址擴充營業,晚餐價格略高,但午餐「非常扺食」😍👍🏻 我叫咗個「三色丼」,有我最鐘意嘅海膽、帶子、三文魚子,海膽鮮甜冇腥味,午餐而言份量唔算少(另有原板海膽丼,印象中唔貴,下次會試試🤣)、帶子及三文魚子都中上水平。而且呢個午市套餐價仲包括沙律、味噌湯、茶碗蒸、小食,真心覺得好食又扺食😍👍🏻👍🏻👍🏻⋯⋯反而好多人推薦嘅「荔枝豚肉卷」(午餐價$22@、正常價$30@) 有D失望,荔枝甜味太重,豚肉燒得太乾,冇肉味、冇鹽味😅⋯⋯下次會再試其他食品😋
三色丼
荔枝豚肉卷
2019-04-07
三色丼
2019-04-06 106 瀏覽
#深水埗 食野相對都比較划算,今次見到呢間新開既日本餐廳裝修好吸引,OpenRice又好多好評,一於試下🙋🏻‍♀️一坐低熱心的店員已經不斷同我地推介今日精選,聲稱有好多飛機新鮮到港的原條魚刺身。雖然今次無試到,不過好欣賞店員既誠意😂最喜歡的是這個鰻魚玉子燒($78),勁juicy!仲要係鐵板上的,夠哂熱辣辣,中間舊鰻魚都好大舊架🍳🍳鯛魚濃湯稻庭烏冬($138)雖然唔係話好抵,因為無乜餸,但個 #鯛魚湯 真係好甜!成個石鍋既湯我地都飲哂啊🍜另外仲食左香芒軟殻蟹卷($98)同埋啲串燒(平均$30-$50一串)。味道就正常啦,勝在多選擇餐廳裝修真係幾特別幾日式架,無影到相,唯有下次再去食😝
餐廳裝修真係幾特別幾日式架,無影到相,唯有下次再去食😝
鯛魚濃湯稻庭烏冬
燒牛舌
香芒軟殻蟹卷
2019-04-04
15 分鐘 (堂食)
鯛魚濃湯稻庭烏冬
燒牛舌
香芒軟殻蟹卷
2019-04-01 88 瀏覽
朋友話佢做嘢附近有間好味嘅食日本嘢嘅鋪,佢話呢度嘅串燒好好食,知道我有好鍾意食日式串燒,所以就帶我嚟食!因為都幾多人幫襯,所以朋友就一早book 咗位!坐低就立刻睇餐牌,見到串燒有好多選擇,我必點牛舌啦,之後問咗侍應有咩推介,佢就推介我食安格斯牛肉串、荔枝豚肉串仲有白燒鰻魚,咁推介得就信佢點呢機樣,之後仲點咗個我覺得好特別嘅雞皮花竹蝦,㕦外再叫咗明太子玉子燒、鐵板牛舌同火焰鮑魚!明太子玉子燒好快就到,切開入面超多明太子,而且好夠熱,超級正!串燒都好好味,尤其是白燒鰻魚同荔枝豚肉串,白燒鰻魚超肥美,而且魚皮燒到脆卜卜,荔枝豚肉串食落亦都好清新!最後唔夠飽仲叫多個鰻魚飯,味道都唔錯!

因為都幾多人幫襯,所以朋友就一早book 咗位!

明太子玉子燒

串燒都好好味,尤其是白燒鰻魚同荔枝豚肉串,
白燒鰻魚
白燒鰻魚超肥美,而且魚皮燒到脆卜卜,
荔枝豚肉串食落亦都好清新!

最後唔夠飽仲叫多個鰻魚飯,味道都唔錯!
雞皮花竹蝦
2019-03-27
雞皮花竹蝦
2019-03-31 75 瀏覽
六本木日本料理 @ 深水埗深水埗多左好多日本野食咁…見到好多Post關於六本木又貢過黎試下…🙂點左人氣既芝士蛋卷…我最鍾意既左口魚…鵝肝帶子卷…串燒…西京燒…汁燒魷魚同埋柑蜜Deal...芝士蛋卷好味喎…蛋好嫩口加流心芝士…最正係燶左既芝士…左口魚夠油香…不過一件冧左同舊飯一夾就散左…串燒味道幾好不過唔夠熱…鵝肝帶子卷原來幾好味…個柑蜜鯛好神奇真係有柑桔味…加埋個發光兜幾特別…西京燒都唔錯魚肉好滑…配沙律好味不過都唔夠熱…汁燒魷魚個汁味道麻麻地…同魷魚質感粉粉地。整體味道同服務都唔錯…盛惠~$800...價錢如果親民d就perfect
六本木日本料理 @ 深水埗

柑蜜鯛
左口魚
銀雪魚
2019-03-27 29 瀏覽
乍暖還寒嘅三月就快過啦, 意味住小弟就快出糧, 身為日本人:長期糧尾嘅我,今日要食返餐日本嘢迎接出糧日。又要平又要抵食, 梗係要去下貧民區啦, 今日我選址深水埗, 貪佢貨真價實,食水唔會深。以往食開嘅日本餐廳, 好似轉咗手, 裝修又舊咗,所以我又行下行下去左呢間叫六本木嘅餐廳试下。小木屋設計, 同舊區成為反調, 入到室內直情唔覺得自己去咗深水埗, 餐廳以4人枱為主,有bar枱自己坐亦有兩張卡位適合五人以上坐。左邊嘅牛舌有口感就嚟唔硬, 右邊嘅荔枝豚肉串, 食落去非常juicy,正。燒菠蘿超級甜, 燒雞腎同雞軟骨不過不失。大蝦天婦羅非常之正, 粉漿好薄冇苦味, 高水準之作。呢個芝士玉子燒非常之有誠意, 出面通常都係放喺碟上面上, 呢度會畀一塊鐵板你keep住溫度, 芝士真係溶出黎, 唔會傑撻撻。( 我仲將燒菠蘿擺返上去, 慢慢歎。)鏗魚濃湯石頭鍋稻庭烏冬, 上枱嘅時候成個石頭鍋熱辣辣, 啲湯不停喺度翻滾, 佢哋專登將烏冬同湯分開, 唔使浸到啲烏冬淋曬, 好細心。呢個烏冬好出色, 奶白色嘅鏗魚湯好好味, 我真係見到有魚喺入面, 飲落去味道好濃, 無添加。 配上軟滑嘅稻庭烏冬, 味道天衣無縫

燒菠蘿超級甜, 燒雞腎同雞軟骨不過不失。
大蝦天婦羅非常之正, 粉漿好薄冇苦味, 高水準之作。

( 我仲將燒菠蘿擺返上去, 慢慢歎。)

呢個烏冬好出色, 奶白色嘅鏗魚湯好好味, 我真係見到有魚喺入面, 飲落去味道好濃, 無添加。 配上軟滑嘅稻庭烏冬, 味道天衣無縫。
依我當日之見,小店嘅食客非常之多, 去之前記得訂枱。
2019-03-25 32 瀏覽
家姐生日話想食日本菜,係長沙灣揀左間居酒屋同佢興祝一番。六本木其實係長沙灣深水埗之間,所以靜中帶旺,都座無虛席。坐低就見到老闆周圍請人飲酒食野,以為係佢D friend 或者熟客。過左一陣佢就過黎招呼我地,介紹我地食好野,仲話鮑魚好新鮮好正,話請我地食。個老闆真係超 nice。第一味係前菜,係老闆送既三色漬物。三文魚係漬物,醃製既三文魚,少少咸咸酸酸,好開胃。炸魚皮係新鮮魚皮剛剛炸起,仲有枝豆。芒果蟹籽沙律勁多芒果又香甜。玻璃蝦刺身,油甘魚刺身,應該叫夜光杯玻璃蝦刺身😁,肥美又新鮮。😋牛舌串燒,牛舌好林,燒得好香。鯛魚濃湯石頭鍋洞庭烏冬,石頭鍋上枱時仲滾到卜卜聲,湯頭好香濃,烏冬已煮過,食既時候放落石頭鍋吸收D湯即可。鹽燒鮑魚,我估係先汁煮再鹽燒,所以鮑魚夠林,食既時候沾少許鹽,正👍。最後老闆仲請我地飲酒,呢個綠茶酒好甜好易入口,啱晒女士飲。

芒果蟹籽沙律勁多芒果又香甜。

牛舌串燒,牛舌好林,燒得好香。

最後老闆仲請我地飲酒,呢個綠茶酒好甜好易入口,啱晒女士飲。
  • 串燒牛舌
  • 芒果蟹籽沙律
2019-03-23 78 瀏覽
今次去六本木並唔係路過,而係刻意造訪,以前喺工業區幫襯過,輾轉知道佢搬咗過嚟深水埗,位置就近寶血醫院,對我來講更加就腳,嶄新形象令我眼前一亮。店子外型仿如一間木屋,甚有日本小店味道,微黃燈光格調復古,慶幸落腳深水埗,否則我一定擔心食佢$100,有$70是租金,咁就幾靚都係假。有水準嘅餐廳都會做得到新鮮嘅沙律菜,調較出美味嘅醬汁,最掂係粒粒龍蝦肉,$45.-唔食就係你損失😜鐵板烘著半溶芝士,滲入輭綿綿滑蛋🥚,真係勁勁勁啊,除左勁好味同勁幸福、勁在咁平凡嘅食材,都可以做得咁出色👍👍👍炙熱石頭鍋一直替魚湯保留,上枱時更加係氣勢不凡,熱燙著的魚湯鮮甜到不得了,配合濃湯嘅滑滑烏冬超級好食,結果係美人照鏡😅,我地連湯都飲曬💯初嚐鰻魚班戟,簡直驚為天人,班戟皮不厚不薄,鮮甜芒果、creamy 牛油果, 清新蟹籽伴著沙律醬,清新香甜,完全蓋過鰻魚的飽膩感,或許你就當食飯後甜品吧👑軟殼蟹天婦羅,色澤金黃,薄薄粉漿外脆內軟,仲有北海道炸BB蝦,手指尾般大小 ,店員窩心地提醒要趁熱食,老闆經過更搞笑地盤問我們食物質素,哈哈😆😆,蝦🦐少少咸脆,真心好食😋包裝得靚亦都要講求食物質素,眼見老闆親力親為招呼周到,

鯛魚濃湯石頭鍋烏冬

饅魚班戟

包裝得靚亦都要講求食物質素,眼見老闆親力親為招呼周到,客人個個都食得高興,現埸氣氛十分之好,環境升左級,食物質素高,價錢又公道,深水埗嘅街坊有口福了⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
鯛魚濃湯石頭鍋烏冬
饅魚班戟
今晚陪媽媽去深水埗買些旅行用品,準備她月尾旅行之用,之後我帶了她去一間日式居酒屋吃晚飯。我很喜歡在深水埗吃日本菜,因為這裡沒有一般日式餐廳的拘謹,而且價錢亦比多區相宜,所以我偶爾去深水埗發掘一番。六本木日本料理的老闆非常熱情,與各枱食客談天說地,隔壁枱食客下單時,老闆說不要介意他的廣東話發音不好,因為他是台灣人,不過他會說的。食客好奇他是台灣人卻開日本居酒屋,接著老闆答他爸爸是台灣人,媽媽是有日本血統的,公公是日本人,至於他則娶了香港的妻子。我聽畢後,恍然大悟,原來是這樣。龍蝦沙律真材實料,除使用粟米,蕃茄仔,生菜作沙律菜外,還有羽衣甘藍,可謂不惜工本。龍蝦沙律色彩繽紛,令人食指大動,甜美彈牙的龍蝦肉拌上爽脆的沙律菜吃,真是清新開胃。來到居酒屋,總會想吃些壽司,所以我也點了左口魚邊壽司及三文魚壽司過過口癮。三文魚壽司油脂平均,鮮嫩極致,油亮亮的左口魚邊壽司入口即化,飯跟刺身比例剛好,我都愛透。明太子玉子燒在熱騰騰的鐵板上散發出誘人的香氣,圓滾滾的玉子燒裡頭包覆著數之不盡的明太子。明太子玉子燒放進口裡,脆脆的明太子爆發起來,柔嫩的玉子燒蛋汁盈盈,令人愛不惜口。幸好早一點叫了鯛魚濃湯石頭稻

三文魚壽司,左口魚邊壽司

鯛魚濃湯石頭稻庭烏冬

幸好早一點叫了鯛魚濃湯石頭稻庭烏冬,五分鐘後已售罄。石頭鍋的鯛魚濃湯不停熱辣辣滾動著,濃湯以鯛魚,野菌和蔬菜熬煮,全是天然淡雅的鮮甜,非常順口,我們一口接一口喝過不停。幼滑的稻庭烏冬富彈性,浸泡鯛魚濃湯,吸收其精髓後讓人驚艷。
白燒鰻魚

白燒鰻魚香味撲鼻,遍傳十萬八千里,光看鰻魚的表層已充份感受到它的脆度。細細品嚐,鰻魚頗有彈勁,且沒甚麼骨刺,就算少許魚刺同樣烤至脆身,直接吃掉亦沒問題,沾上燒汁吃更具風味。
豚腩串

豚腩串雖是腩肉部位,卻毫無油膩感,多餘的脂肪應該在燒烤時完全燃燒,餘下的油花脂香十足,豚腩串脆中帶彈,擠上檸檬汁更將肉味大大提升,好不味美。
鐵板牛舌

鐵板牛舌氣勢磅礡,不斷滋滋作響,足見它的熱力。牛舌肉質鮮嫩多汁,入口彈舌,老闆說搭配鐵板上的蒜蓉享用會更為滋味,不得不說這吃法確實美味度破表。
鰻魚班戟

鰻魚班戟大家吃過沒有? 我是第一次在這裡嚐到,十分特別的一道料理。軟軟的班戟餅皮有著濃厚的蛋香甜,班戟內夾著牛油果,芒果跟鰻魚,隨著齒間慢慢咀嚼,鰻魚鮮美漸漸地在嘴裡散開,搭著甜絲絲的水果食用,食慾大增,超級滿足。
三文魚壽司,左口魚邊壽司
鰻魚班戟