2019-04-18
六本木 (深水埗) 六本木嘅裝修我好鍾意,掂入邊採用暗暗地嘅光,同埋牆上面貼左啲日本舊舊地嘅海報,啱晒一班朋友喺度飲住清酒食住小食咁樣傾計。由於我嘅朋友今日又遲到啦,六本木老闆好似見到我坐喺度冇嘢做送咗個枝豆俾我食住等,突然覺得好warm。嘢食方面我哋都叫咗唔少種類一個人大概$250,好值得呢個價錢。叫咗一個帶子鵝肝卷,每件鵝肝卷上面都有一件口肉嘅帶子,鵝肝同帶子呢個配搭都幾合適。除咗壽司卷之外我覺得呢度嘅串燒都幾出色,特別推介嘅係荔枝豬肉卷,用豬肉卷包住一粒荔枝跟住一串3粒拎去燒,估唔到口味清甜之外仲有少少豬肉嘅鹹,味道好特別。 另外牛舌都好好食,燒得啱啱好。食到一半嘅時候老闆突然之間問我地想唔想飲酒,只不過我係完全飲唔到,凍酒嘅人,好容易醉,不過老闆話係抹茶清酒,唔會太重酒味會有淡淡嘅抹茶味所以我就試吓啦。估唔到呢個抹茶清酒我完全可以接受到之外仲encore左要多一杯。除咗呢度食物質素好之外老闆都好識做生意佢會不停同你傾吓計啦,跟住又突然之間請你食啲嘢,好有互動