2020-01-09 116 瀏覽
🎾 #一粒波懲罰黃店呢日好早出左尖沙咀睇早場戲($30 only!!😮)所以睇完戲又係附近尋覓黃店🤤咁啱想食台灣野就去左六両三試下🤪-⚾牛筋麵 $80一上枱聞落勁香🤩湯底飲落好濃郁,而啲麵食落都有少少彈牙,似係手打麵/手切麵嗰種麵體🤔如果再彈牙啲就好了😬牛筋都煮得好軟爛入味👍🏻.⚾️牛肋條麵 $80麵底同湯係同牛筋麵一樣,就係牛筋變左牛肋條🐮肉就有小小柴,但都幾入味既😛如果自己食可以叫牛筋牛肋條麵一次試哂2款🤤.⚾️滷肉拌麵 $46拌麵就係用幼麵既,相對就比較淋左啲啲冇咁彈牙🍜滷肉幾香,有肥有瘦有皮,都有好多大粒既肉🤤-⚽總評⚽覺得最出色係佢個湯底同牛筋🤩經過尖沙咀呢頭可以試下💕💕-🏐六両三尖沙咀宜昌街3號地下11:00 - 22:00-#一粒波ARollingBall #一粒波食好西 #一粒波碌去尖沙咀 #六両三 #台灣餐廳 #hkig #hkfoodie #香港食評 #香港餐廳 #foodstagram
🎾 #一粒波懲罰黃店
呢日好早出左尖沙咀睇早場戲($30 only!!😮)
所以睇完戲又係附近尋覓黃店🤤
覺得最出色係佢個湯底同牛筋🤩經過尖沙咀呢頭可以試下💕💕
🏐六両三
尖沙咀宜昌街3號地下
11:00 - 22:00
一早知道這間名字特別的台灣料理店是間良心小店,早想光顧,這天與老婆仔在附近蹓躂過後,正好前往吃個晚餐,支持支持它。「川味紅燒牛筋牛肋條麵」($85)麵條彈牙,牛筋軟腍得過份,幾近一咬即溶,牛肋條有點嚼勁,其實也頗軟腍,吃來毫不費勁,算得上是整碗麵的靈魂的湯底,濃而帶辣,也有水準。「紅燒三寶湯」($75)雖然沒有麵,但除了牛筋和牛肋條外,還有牛腱,湯味同樣濃郁,而且頗有辣度,實在讓我意想不到。這「紅燒三寶湯」美中不足之處,是三寶各只有兩件,份量不多,教人吃得不太夠喉。也吃點菜吧!「燙青菜」($26)簡簡單單,澆點鹵肉汁,加點鹵肉碎,好味道。這間台灣料理店,有姿勢,也有實際,當然要支持它。
這間台灣料理店,有姿勢,也有實際,當然要支持它。
  • 川味紅燒牛筋牛肋條麵
  • 燙青菜
  • 紅燒三寶湯
2020-01-07 119 瀏覽
之前黎過見到要排好耐最後放棄 今次早小小黎排 大概等左20分鐘到 ~ 裡面粗略數過2x個位到 不過人流算走得快 紙仔落單 台灣野都係個幾味 👇🏼滷肉飯 飯同肉既比例都幾好 冇驚喜 味道亦都唔錯👇🏼川味半筋半肉麵 湯底小小辣好惹味 亦都好重牛味 推薦麵食得出係手打 好彈牙👇🏼皮蛋豆腐 豆腐好多皮蛋太少叫左個蘋果西打..叫左先知係罐裝..感覺有d唔抵 冬瓜檸檬茶- 超甜 覺得遮糖落多左埋單2xx 價錢可接受 除左個麵之外 未有太大驚喜 不過一試無坊

裡面粗略數過2x個位到 不過人流算走得快

紙仔落單 台灣野都係個幾味

👇🏼滷肉飯 飯同肉既比例都幾好 冇驚喜 味道亦都唔錯

👇🏼川味半筋半肉麵 湯底小小辣好惹味 亦都好重牛味 推薦
麵食得出係手打 好彈牙

👇🏼皮蛋豆腐 豆腐好多皮蛋太少

叫左個蘋果西打..叫左先知係罐裝..感覺有d唔抵
冬瓜檸檬茶- 超甜 覺得遮糖落多左

食品ok, 但員工質素麻麻, 吧檯前高談闊論口沫橫飛. 在日本餐廳吧檯,廚師一般都不會這樣做祇會同客人談幾句說話.不會與員工高談闊論. 其中一個腎完鼻涕不洗手就處理食物, 而洗手盤就在他的面前. 衛生是最緊要的,尤其是開放式的吧檯就是要畀人看到廚師如何處理食物.聽講 米芝蓮一般俾星级推薦前都會要求睇下廚房. 目的就係要睇下衛生情況. 不會再去. 因為人嘅質素係好難改變. 食品standard, 店鋪小巧. 這樣員工的表現會被放大.
2019-12-28 153 瀏覽
邪惡良心小店系列!呢間牛肉麵門口成日派水,入去懲罰下先得!🌰#田中食尖沙咀-🥩川味紅燒牛肉麵 ($75)粗麵、紅燒牛肉、唐生菜、蔥花1️⃣湯底好好味,好濃郁而且有少少辣味,不過唔係好食得出川麻味,同埋湯多啲就好!2️⃣紅燒牛肉好淋好嫩!肥瘦均勻,好有牛味!而且份量都多。3️⃣有粗麵幼麵揀,粗麵係類似刀削麵咁,非常掛汁!!口感少少煙韌,好味!👍🏻7/10-🍜川味紅燒牛肋條麵 ($85)粗麵、牛肋條、唐生菜、蔥花1️⃣有啲硬同韌,食返牛肉麵都夠,而且平10蚊!👍🏻6/10
邪惡良心小店系列!
呢間牛肉麵門口成日派水,入去懲罰下先得!
🌰#田中食尖沙咀
🥩川味紅燒牛肉麵 ($75)
粗麵、紅燒牛肉、唐生菜、蔥花
2️⃣紅燒牛肉好淋好嫩!肥瘦均勻,好有牛味!而且份量都多。
👍🏻7/10
🍜川味紅燒牛肋條麵 ($85)
粗麵、牛肋條、唐生菜、蔥花
1️⃣有啲硬同韌,食返牛肉麵都夠,而且平10蚊!
👍🏻6/10
呢間餐廳真係要大推,事源係佢響餐廳外免費派水,又有寫文宣字句,一直都響黃店首推list度。去到見到個menu好多選擇,咁我就跟返OpenRice既推薦,點左三寶牛肉麵+滷肉飯+溏心蛋+薑母茶個牛肉麵湯底濃郁,無加味精,真材實料,飲完唔會口乾,麵條有咬口,牛肉整得好淋,好好食呢個滷肉飯好高質,雖然細細碗,但滷肉係半肥瘦,食落好似食緊東坡肉咁,但係個滷水汁又甜甜地加配左個溏心蛋,好味,如果可以有溫泉蛋會仲正野飲我叫左薑母茶,只得熱飲,好熱,要慢慢咁飲,但飲完全身暖笠笠呢
呢間餐廳真係要大推,
事源係佢響餐廳外免費派水,
又有寫文宣字句,
一直都響黃店首推list度。

去到見到個menu好多選擇,
咁我就跟返OpenRice既推薦,
點左三寶牛肉麵+滷肉飯+溏心蛋+薑母茶

個牛肉麵湯底濃郁,無加味精,
真材實料,飲完唔會口乾,
麵條有咬口,牛肉整得好淋,
好好食

呢個滷肉飯好高質,
雖然細細碗,
但滷肉係半肥瘦,
食落好似食緊東坡肉咁,
但係個滷水汁又甜甜地

加配左個溏心蛋,好味,
如果可以有溫泉蛋會仲正

野飲我叫左薑母茶,只得熱飲,
好熱,要慢慢咁飲,
但飲完全身暖笠笠呢
  • 滷水溏心蛋
  • 川味紅燒三寶牛肉麵
  • 滷肉飯
2019-12-17 226 瀏覽
🐷🐷🐷今次想介紹既黃店就係尖沙咀既台灣野-六両三!💛除左參與罷工,FB文宣之外,遊行日同門口都放有食水比手足!言談間老闆同店員亦好關心POLY手足既安危🥺🥺願香港人平安!🙏🏼🐷🐷🐷揀左兩碗牛肉麵,一碗有三寶(牛筋牛腩牛展),一碗係牛筋腩!湯底好濃,食落仲有點藥材味,而且老闆講明唔落味精,證明幾足料!牛腩超腍,唔痴牙,好好食!食完都好飽!🐷🐷🐷仲有份正宗台灣小食「甜不辣」,質感好似年糕,特別在個汁,甜酸醬咁,但辣辣地既!
🐷🐷🐷今次想介紹既黃店就係尖沙咀既台灣野-六両三!💛
  • 川味紅燒半筋半肉麵
  • 川味紅燒三寶牛肉麵
  • 甜不辣
2019-12-11 180 瀏覽
走過人潮洶湧的彌敦道,拐進一條短小的街道,遙遙便瞥見木製的店,映照懷舊的氣息。店內亦同樣充滿懷舊的味道,一派雅靜。坐在店裡,好像來到台灣的舊時代,氣氛甚佳。店內招牌菜看來是經典的紅燒牛肉麵,選擇也頗多。而小食的選擇也不少,可讓人一嚐台灣的味道。值得一提的是,餐牌上特意寫下牛肉麵湯底的烹調方法,很用心的態度,並非坊間一式一樣的牛肉麵。我點了半肉半筋牛肉麵,湯底的確很鮮甜,麵裡更配有油墨菜,頗豐富。牛肉質感不錯,不會像外面一些牛肉麵的牛肉般粗厚,不過牛筋質量普通,有點失望。麵條的質感也很具彈性,整體不錯,會再來幫襯。

紅燒牛肉麵
  • 川味紅燒半筋半肉麵
一段時間無去台灣就好掛住當地既風土人情,唯有食下台灣菜解下癮,難得自己一個食飯比較易搵位,揀左呢間尖沙咀出名牛肉麵既經常排長龍既小店。一黎到就見到大大箱水放左係門口俾同行兒女拎黎飲,果日係投票日仲見到記得叫大家去投票,見到同路人既店舖真係超級窩心。店面大多都用左木製,成個感覺都幾台灣既一啲小區既店舖仔,仲掛左好多平時節慶用既燈籠,店內採用開放式廚房,整個製麵過程都睇得好清楚。《牛肉麵》($75):面頭舖滿左牛肉,塊塊都幾大塊同有四五塊絕對唔少料,仲要每塊都唔薄身,咬落軟腍又夠入味,湯頭用上牛骨製成,味道濃厚兼不添加味精,麵條粗身彈牙,仲好易索到湯汁。《滷肉飯》($18):滷肉既肥瘦相稱,有肥既油香亦有瘦既囗感,滷汁亦煮得好入味,飯粒分明唔會爛哂,拌上滷肉有台灣風味。店名:六両三地址:尖沙咀宜昌街3號地下觀塘巧明街107號國基集團中心4樓2號舖餐牌

店名:六両三
地址:尖沙咀宜昌街3號地下
觀塘巧明街107號國基集團中心4樓2號舖

餐牌
2019-11-24
  • 牛肉麵
2019-12-02 175 瀏覽
人氣食店, 幾次晚市都排長龍, 今晚汲取教訓提早等位, 兩人枱等一張就有, 時至六點半🐉人龍開始湧現🍜六兩三是一種精神, 指麵的重量。店面一張書法海報標明不加味精, 聞說是台灣人主理, 店舖的日式裝潢令人想起🇯🇵匠人精神$88川味紅燒三寶牛肉麵(🌶)三味是牛腱牛筋牛肋條, 湯底偏清, 色濃重惟不油膩, 微辣, 可一飲而盡; 麵底選了幼麵(現在好像不能選粗幼了🤔), 是煙韌的典型台灣關廟麵; 三寶分明、入味, 肉質偏腍, 很對小妹口味, 整體讚👍👀就性價比而言, 尖沙咀吃的就是租...另外還點了$28滷肉飯(🍚)粒粒肥豬肉🐽膏肉分明, 味道平平, 碗底同其他台灣字號一樣多油, 附醃蘿蔔🐇🙉無良心後記: 最滿意$20台灣製造罐裝芭樂汁, 芭樂汁有芭樂味
2019-11-10
5 分鐘 (堂食)
2019-11-28 183 瀏覽
今日唔夠時間食lunch去到下午4點先食怕晚餐食唔落唔敢食太多就揀左六両三。炸醬拌麵欣賞佢個麵好夠熱唔會油淋淋同濕笠笠撈起上來又無痴住一舊舊麵質唔硬但又無撈斷份量仲幾多味道適中平衡得幾好👍🏻。追加左個小食豬手本身主食要先加配菜+飲品先可以再追加小食但我無興趣食配菜&完全唔想飲野一心只想吃豬手😀我照樣加配菜並告訴店員小姐不用飲品(到底要有幾想吃先會咁叫😂)點知店員小姐卻破例幫我只追加了豬手💓好驚喜好開心好感動!。追加豬手有兩大件味道很好不會過咸(我真係好怕重調味料😅)挑剔係如果再淋啲同埋無豬毛會舒服啲🤣(😝港女係咁Q煩)。總結環境味道招呼都❤️👍🏻仲有nice店員小姐😍
今日唔夠時間食lunch

本身主食要先加配菜+飲品先可以再追加小食
但我無興趣食配菜&完全唔想飲野
一心只想吃豬手😀
我照樣加配菜並告訴店員小姐不用飲品
(到底要有幾想吃先會咁叫😂)
點知店員小姐卻破例幫我只追加了豬手💓
好驚喜好開心好感動!

追加豬手有兩大件
味道很好不會過咸
(我真係好怕重調味料😅)
挑剔係如果再淋啲
同埋無豬毛會舒服啲🤣
(😝港女係咁Q煩)

總結環境味道招呼都❤️👍🏻
仲有nice店員小姐😍
2019-10-16
下午茶
  • 炸醬麵
2019-11-26 269 瀏覽
🇭🇰六両三·又係一間有參與罷工既小黃店💛·滷肉飯 $28呢個鋪頭既野食都偏重口味🙊🙊滷肉係比較多油脂個種🤭·川味紅燒三寶牛肉麵 $88唔知係咪因為川味 佢比平時既牛肉麵更加咸🤭🤭大家可能唔好叫兩個都咁濃味既主食會比較好🤨·百頁豆腐 $25甜不辣 $22小食方面佢地個口感唔錯既 不過個汁係一樣 所以大家可以二揀一😈·📍尖沙咀宜昌街3號地下
🇭🇰六両三
百頁豆腐 $25
甜不辣 $22
📍尖沙咀宜昌街3號地下
滷肉飯
20 分鐘 (堂食)
繼續yellow economyyyyy之🧒🏽👦🏻最愛的台灣好西!今次嚟左食佢地既川味牛肉麵。首先佢地既牛骨湯都係用天然食材煲出尼,仲用左好多蔬果以文火熬煮而食,所以個湯真係非常非常入味同夠火喉呀,而且配搭川味仲會有dd辣添更加yea味!我地叫左川味既紅燒牛肉同紅燒半筋半肉。肉既份量都非常非常多,而且每一塊都幾厚架,不過依然都係好腍既,仲會入埋個湯底既味添。麵條就可以揀粗或幼既,我地一人叫一樣,不過就覺我粗味好食d,台灣d既果種感覺,而且都係彈牙煙韌geh。Overall尼講都係一間高汁既牛肉麵!

川味紅燒牛肉麵
川味紅燒半筋半肉麵

川味紅燒牛肉麵
川味紅燒半筋半肉麵
2019-11-26 236 瀏覽
同友人經過門口以為係食日本野,點知原來係超地道嘅台灣餐廳😙一入到去,店員似係真台灣人已經覺得好地道了👅急不及待要試下食物味道正唔正宗了我就嗌咗個滷肉飯,$28唔算貴又夠飽滷肉都幾多,肥瘦均勻唔會超肥😙食落有少少辣辣地嘅感覺,可惜本人唔太食辣就覺得一般☹️如果唔辣就perfect了!友人嗌咗呢個蔥油拌麵,麵條好滑,味道ok另外,我哋仲嗌咗個滷豬腳share,(無影到相☹️),味道就麻麻,唔太入味,無乜特別雖然唔太啱食,但見係黃店都要狠狠懲罰下😛💛
同友人經過門口以為係食日本野,點知原來係超地道嘅台灣餐廳😙

我就嗌咗個滷肉飯,$28唔算貴又夠飽
滷肉飯

友人嗌咗呢個蔥油拌麵,麵條好滑,味道ok

雖然唔太啱食,但見係黃店都要狠狠懲罰下😛💛
2019-11-21 126 瀏覽
同朋友打算食台灣野,搵到呢間六兩三既小店,鋪面唔算大,但幾簡約風,員工都幾有禮貌會自動加水,值得一讚。叫左一碗牛肉半筋半肉麵,麵底唔錯,有煙韌度,因為我唔鍾意啲麵煮得太淋就會無左個口感,而佢呢方面做得剛好。魯肉飯就不過不失啦,可能我重口味我覺得可以再重油香少少咁就perfect了~