2016-02-04 1630 瀏覽
自從上次同妹妹試完後,今次我帶左同事黎食,慶祝我地又甩左個煩客啦!照舊upgrade埋,因為有得食蠔真係其中一個重點之一!生蠔黎到後聞到勁香生蠔味,食落仲帶點海水味,超正!我地仲點咗左口魚裙邊、和牛、海膽等等壽司,仲有刺身、炸物、牛肉鍋等。我覺得今次刺身比上次更好,特別係象拔蚌同埋三文魚,象拔蚌勁彈牙,而且厚度適中,讚!三文魚明顯厚切,啖啖肉超正!今次我就重點推介牛肉鍋,因為上菜時已經超香牛肉味,入面除左有滿滿既牛肉外,仲有豆腐、粉絲、菜,當然唔少得窩蛋啦!牛肉不會煮得太熟,豆腐勁滑,粉絲同菜係完全吸收哂牛肉鍋湯底既精華,唔使加任何調味料都已經好夠味,簡直想飲埋個湯添!最後我地臨尾都點多個黎食!食完個人暖笠笠大滿足!

2016-01-21
2016-01-31 1672 瀏覽
氣溫上升了點,可以試一試冷食。來到旺角兆萬中心的八幡屋日本料理。內裡地方空間雖較平時的放題店小,但環境整齊,有足夠空間走動。點餐紙的選擇非常多啊!當然要瘋狂點  加$50便可有生蠔、珍寶帶子等,如果不加便覺不化算,所以當然加了!生蠔一看是挺肥美的,而吃下也感覺飽滿多汁。帶子厚厚的,雖然不是爽滑,但冰凍鮮甜的,挺好。赤蝦肉量多,十分飽滿。五行壽司是附送的,好像要訂位才有。外觀精緻華麗,擺設得相當有心思。問了人,原來「五行」是代表金、木、水、火、土的意思,我試了有金箔的海膽拖羅壽司、帶子壽司及火炙口魚壽司。海膽拖羅壽司:海膽配拖羅是意想不到的配合,海膽入口即溶是當然的,當中有少許的海膽黏著拖羅,使產生特別的口感。帶子壽司:帶子厚身爽滑,配上灑上芝麻的飯,原本軟飯也變成脆脆的飯xd火炙口魚壽司:炙口魚很爽口,被火槍燒過的飯變得微脆。火炙袖子和牛壽司。灑了醬汁的半生熟的和牛,十分香口,配上微冷的壽司飯,冷熱的配搭很有趣。芝士薯波:薯波充滿芝士,身為芝士迷的我十分興奮,不過可能芝士太多,薯仔味有點兒被遮蓋了。吉列炸蠔:十分脆及香口,蠔香仍在。炸天婦羅:炸得金黃微脆,蝦亦彈牙。炸南瓜和蕃薯:微脆
點餐紙的選擇非常多啊!當然要瘋狂點

生蠔
生蠔一看是挺肥美的,而吃下也感覺飽滿多汁。
五行壽司

火炙口魚壽司:炙口魚很爽口,被火槍燒過的飯變得微脆。
火炙袖子和牛壽司
芝士薯波與吉列炸蠔
吉列炸蠔:十分脆及香口,蠔香仍在。
炸物
炸天婦羅:炸得金黃微脆,蝦亦彈牙。
炸南瓜和蕃薯:微脆,南瓜與蕃薯味雖然不是太濃郁,但味道仍能嚐到。
鹽燒牛舌
鹽燒牛舌真的是該店必食之物!燒得非常的香口,鹽下得剛剛好,不會很鹹,而肉質也結實。因為太美味,所以我也叫了多次
甜品我說一說最值得推薦的吧!
櫻花水信玄餅:日本特色甜品之一,口感像果凍,吃下有淡淡的櫻花味,挺好的。
富士蘋果一口大福:大福皮很煙韌,內裡充滿著蘋果蓉/醬,不太甜而滿口蘋果香。
焦糖菠蘿:菠蘿脆得來十分甜而且多汁,如果是熱的會更好。

2016-01-28
  • 五行壽司
  • 鹽燒牛舌
2016-01-27 2050 瀏覽
臨時決定黎呢間,見佢7點半前埋單只係158 幾抵,見食評都唔錯諗住可以一試,但真係好後悔!一去到諗住加$50升級,因此唔加無帶子刺身食,而帶子係我地最愛刺身之一。點知個侍應同我地講,158呢個價錢唔可以升級,要用返188先得!雖然唔忿氣想走,但都坐低左唔想掃興,咁照比啦!其實貴左都無問題,只要好食就得,但個刺身一黎到,好似亂放咁...比起食過既放題真係差好遠。客觀講,三文魚味道都唔錯,只係切得太薄... 其他就一般啦。到叫升級先有既帶子同赤蝦先嬲 放得亂令人無胃口都算,啲蝦有啲就甩左個頭,有啲甩左條尾,好噁心!有啲仲未解凍....最期待既帶子?竟然係一粒切4份1咁比我!!我寧願你比小啲,整到好似手指尾咁細粒,根本無晒口感夠膽叫自己珍寶帶子?!明明之前啲食評見到係完整帶子!之後再叫專登食埋叫佢唔好切,都係要切!加呢50(夾埋貴左既30係80...)真係超唔抵! 另一升級叫既係生蠔,根本係袋裝蠔肉解凍就比人食,好腥好腥!見食評話有酸汁都無既,我咁鐘意食蠔都覺得好難食 叫做ok既熟食,但焗蠔粒蠔肉細過蠔鼓,個升級和牛壽司un到一個點.....其實你食物有質素,即使貴

到叫升級先有既帶子同赤蝦先嬲

其實你食物有質素,即使貴,都值得。但咁差既質素,埋單兩個人5百幾,真係唔知自己食左咩!好失望!

2016-01-24
2016-01-22 1954 瀏覽
一向喜歡串燒,這次來到八幡屋吃放題。先說最愛的牛舌,八幡屋牛舌切割尺寸大小合適,一口一塊無壓力,牛油味道濃郁,一口咬下去,香濃的牛油味滲出,口齒留香。軟硬度也合適。易嚼。 羊架也是最愛之一,八幡屋羊架總的來說切片比較薄,因此更易入味,羊肉半肥半瘦,一口下去,味道配合的很好。 來吃日式放題,一定要叫天婦羅炸蝦,炸蝦新鮮,趁熱吃肉質彈牙清爽。 蘑菇燉蛋,蛋裡夾有蘑菇的味道,不老不嫩,入口即化。 餐後甜點是綠茶味糯米慈。味道不是太甜,解油膩正合適。
蘑菇燉蛋,蛋裡夾有蘑菇的味道,不老不嫩,入口即化。
餐後甜點是綠茶味糯米慈。味道不是太甜,解油膩正合適。

2016-01-20 2304 瀏覽
對上次食放題已經係幾個月前既事喇~難得搵到同道中人,又肯同我增肥XD當然唔好有負人地~~呵呵~今次去左平日大家都冇去過既放題餐廳食,其實大家最主要都係想搵多啲新鮮感~ 雖然食過佢新開業既涮涮鍋,覺得質素唔錯,今次放題唔知會唔會有驚喜呢~因為有BOOK枱,而且約既時間又早,可以講話唔洗等坐!6點半入到黎,人數唔多~因為放假關係,緊係愈早食愈好~ 岩岩坐熱個位,就要睇下有咩好食囉~餐廳講到明任食兩小時,緊係要把握好時間,另外加$50可以享受埋「升級體驗」,如果計埋加一服務費,大約$250一位,計計埋埋都算抵 五行壽司,BOOK枱先會送既五行壽司,味道一級棒~款式夠特別,同朋友一人一件,壽司雖然分唔勻,但仍然好想一食再食~大家如果想去八幡屋放題,建議先BOOK枱,又唔洗等位,又有壽司送XD 胡麻番茄沙律,先來個沙律前菜,胡麻醬加番茄簡直絕配,兩種酸酸混合既味覺,食完夠晒開胃,但如果番茄多啲就更好~刺身方面,當然要嗌我最愛既三文魚同鮑片,另外仲有馬刀貝、虎蝦等等刺身大致新鮮,但唔夠凍,食落鮮甜爽口,味道唔錯!但因為朋友唔多好刺身,只會幫我食少少咁大把,所以都唔咁嗌咁多~刺身食左一輪就冇再嗌LU
對上次食放題已經係幾個月前既事喇~
難得搵到同道中人,又肯同我增肥XD
當然唔好有負人地~~呵呵~
今次去左平日大家都冇去過既放題餐廳食,
其實大家最主要都係想搵多啲新鮮感~
雖然食過佢新開業既涮涮鍋,覺得質素唔錯,
今次放題唔知會唔會有驚喜呢~
因為有BOOK枱,而且約既時間又早,可以講話唔洗等坐!
6點半入到黎,人數唔多~因為放假關係,緊係愈早食愈好~
岩岩坐熱個位,就要睇下有咩好食囉~餐廳講到明任食兩小時,
緊係要把握好時間,另外加$50可以享受埋「升級體驗」,
如果計埋加一服務費,大約$250一位,計計埋埋都算抵
五行壽司
同朋友一人一件,壽司雖然分唔勻,但仍然好想一食再食~
胡麻番茄沙律
胡麻番茄沙律,先來個沙律前菜,胡麻醬加番茄簡直絕配,
兩種酸酸混合既味覺,食完夠晒開胃,但如果番茄多啲就更好~
刺身
只會幫我食少少咁大把,所以都唔咁嗌咁多~刺身食左一輪就冇再嗌LU~
升級體驗
再黎就係升級體驗~有珍寶帶子、赤蝦、生蠔等等,
因為份量唔多,所以上既時候都放係同一個凍盆到,
珍寶帶子,鮮嫩有口感,食落甜甜地,肉質讚好!
赤蝦,鮮甜得黎唔覺腥,肉質夠爽韌,而且都幾大隻~
生蠔,肉質肥厚,有輕微既海水味,但都可接受~
和牛壽司
和牛壽司,半生熟既和牛壽司,口感較煙韌,同時食到果陣和牛香
胡麻豆腐
胡麻豆腐,愛食胡麻既我當然讚好,豆腐夠滑,配胡麻醬亦好夾,但唯獨份量太細
燒物
燒物有鹽燒雞翼、帆立貝等等,咸味溫度適中,食落都唔錯,可以一試
串燒
串燒,燒得較偏乾身,而且菇類有陣苦味,蝦則可以接受
炸物
炸物,大部份都達到水準,雞翼特別出色,雖炸但唔會太油膩,
但容易飽肚,可以一試~
天婦羅
天婦羅,味道雖唔錯但唯獨等得太耐,要吹單先出到比我地,
炸得偏軟淋,但仍然覺得唔錯~
水晶玄餅
水晶玄餅,推薦一食!睇落去晶瑩剔透,中間仲有花瓣係入面,
口感似啫喱,味道則淡淡的花香,好少放題餐廳有咁特別既甜品
甜品
大部份都幾好食,泡芙由其讚好,有朱古力同雲尼拿味~
焦糖菠蘿又脆又多汁,口腔充滿菠蘿香~
另外仲有個係富士蘋果一口大福,食完再食既甜品~!
外皮煙靭,內裡充滿蘋果香氣,有一食再食既衝動~~

整體黎講,八幡屋放題係性價比之上,食物用料新鮮,味道大部份都達到水準,
服務方面,店員收碟速度快,跟單情況良好,但唯獨天婦羅需要吹一吹單先出到,
大致上食物勝於服務同環境,係可以一試亦都抵食既放題
胡麻番茄沙律
燒物
水晶玄餅
甜品
2016-01-20 1471 瀏覽
又係兩個人食放題,一向都知成幢大厦有幾間日本放題,但見呢間評價好,就試一試。。不使問一定刺身行頭,叫左兩三rounds,大致質量都一樣,但就略謙細件d,吞拿魚,甜蝦,鮑片,八爪魚等,都係細細件,其實大手一塊塊,感覺好睇d。。至於其它壽司,軍艦,手卷都一般,無乜好驚喜,再order炸物,都係天婦羅,雞軟骨,雞翼,豬肉等。。可以的,但唔會有encore感覺,同埋唔見有羊鞍食,反而有d蜆就唔掂了,頂,有沙的。。最後叫左幾樣甜品,還好,幾好味整體而言,食物係無問題,但你話好讚,就真係唔明了
。。
,其實大手一塊塊,感覺好睇d
,同埋唔見有羊鞍食
,反而有d蜆就唔掂了,頂,有沙的
。。
最後叫左幾樣甜品,還好,幾好味

整體而言,食物係無問題,但你話好讚,就真係唔明了

蜆。。有沙
甜品都不錯
2016-01-09
2016-01-14 2307 瀏覽
一行四人祈望美味的生日放題晚餐。雖然地方比較細,同前後枱都要背對背貼住坐,不過不緊要,最緊要食物質素可以。一坐低就點咗至愛的刺身及壽司……可能我哋無加$50升級,沒有賣相可言,三文魚及其它刺身都一般,但最怪是甜蝦居然是淡而無味 帆立貝壽司夠白淨又係無味,d飯一夾就散,軟殼蟹手卷隻蟹炸到好厚粉 再試串燒,燒蝦完全是霉的,冬菇似烚多過燒而且唔知點解會有沙(不是黑椒粒),帆立貝細粒又有d霉,栗米比較似樣但有邊好燶,雞翼入咗3次單都漏,第四次先至追到返黎,可惜又係無心之作。到炸物心諗應該好d啩, 但炸到好油,蝦又是無味的全晚最得嘅就只有蕃薯,但似本地多d. 甜品尚可,但焦糖菠蘿之前睇的相好好多!另外,入坐時左手面是壽司bar但已嗅到有d腥味怪怪的,右手面是回收食物盤,食到中段時侍應生將收咗嘅碟倒落盤,突然一股強烈垃圾味湧出,真係有d想作嘔。可能人手短缺,我哋將d食剩用具叠高但都無人收。第一次食放題,食物及衛生環境都咁差,希望店主可以多加改善,用心製作!!
一行四人祈望美味的生日放題晚餐。雖然地方比較細,同前後枱都要背對背貼住坐,不過不緊要,最緊要食物質素可以。一坐低就點咗至愛的刺身壽司……可能我哋無加$50升級,沒有賣相可言,三文魚及其它刺身都一般,但最怪是甜蝦居然是淡而無味

到炸物心諗應該好d啩, 但炸到好油,蝦又是無味的

慶祝紀念
生日
近來大熱的八幡,朋友試過不錯,今晚也來一試!最繁忙時間星期一至四,7:00-8:59pm 入座,$198(星期五六日、公眾假期及前夕,多加 $10)另設加一服務費,入座起計,任食兩小時。另可加 $50「升級體驗」,當中包括有油甘魚刺身、珍寶帶子刺身、赤蝦刺身、生蠔、子和牛壽司、汁燒豚小排、炭燒紐西蘭羊架、燒味淋河豚干、椒鹽炸蟹仔和日式蒸蛋⋯⋯價錢大約是$300一位(連加一)。食物種類有很多,不逐一說了!先來刺身 - 我們點了有升級體驗的油甘魚、珍寶帶子、赤蝦、蠔刺身,同時也有一般的虎蝦、三文魚及甜蝦刺身。總括來說也不錯,最鮮甜的是油甘魚,赤蝦大大隻肉質爽脆。但最有驚喜的是虎蝦,又爽又甜。再來的是壽司 - 比較有驚喜的是五行壽司,和牛壽司、海膽軍艦。五行壽司賣相精美,味道也不錯。和牛壽司看起來沒什麼特別,但絕對是美味的,牛脂濃郁地滲在飯中,十分美味!海膽軍艦的海膽新鮮甜味,值得一再encore。天婦羅也不錯。特別是天婦羅蝦,夠大隻,炸漿薄,新鮮即炸!加上蝦夠彈牙,絕對是誠意之作!薯絲蝦外型特別,別有不同口感,也是不錯!最後甜品種類真是超多,不過最值得推介的是富士蘋果一口大福及焦糖菠蘿。富
近來大熱的八幡,朋友試過不錯,今晚也來一試!

價錢大約是$300一位(連加一)。

食物種類有很多,不逐一說了!

先來刺身

再來的是壽司
比較有驚喜的是五行壽司,和牛壽司、海膽軍艦。

五行壽司賣相精美,味道也不錯。

海膽軍艦的海膽新鮮甜味,值得一再encore。

天婦羅也不錯。

薯絲蝦外型特別,別有不同口感,也是不錯!

富士蘋果一口大福很濃的日本富士蘋果味,加上外皮煙靭不太甜!

而焦糖菠蘿上邊是脆口焦糖,趁熱食是酸酸甜甜的⋯⋯好吃!

題外話/補充資料: 店員清碟很快,值得一讚!
2016-01-08
2016-01-12 1528 瀏覽
因為同屋企人都好喜歡吃日本料理,所以生日時都特別去吃放題慶祝。見到有不少好評、LIKE爆咁,就決定黎試下,竟然最後……嬲住走。電話預約當天打來確認狀況,係咁問人係唔係咁多個,答左都唔知幾多次係、正確,然後乜都無講就CUT人線,好似我打去咁。上菜慢、喪漏單、隨意執(見到落咩就執咩,數量唔重要,人地落過你咪又要執過,同一張單都唔知落左幾多次),呢d都算,食放題都預左。~食物方面~唔咁講刺身新唔新鮮,但一定係唔夠凍,三文魚仲有有少少味(唔係變壞嘅酸醙味)。炸芝士年糕都幾取巧,叫左兩件,竟然將原粒切開一半,又係嘅…咁都係兩粒,無錯~~侍應態度~至難頂:可能字寫得有點差,唔需要黑口黑面改,改完又掟筆嘅。因為有小朋友可能走個時係慢左D,但都唔駛講「夠鐘喇,你地快D走啦,出面有人等,要交吉枱」,其實可以客氣D嘅。>>可能得坐叫好D,但VIP位又好壞滲半<<好:有小朋友係唔錯嘅,可以比到地方佢地玩,而且唔需要BB座椅都可以。食物都可以盡情放唔駛就住就住。唔好:侍應永遠都唔會行到過去,而且互相睇唔到(因為有布簾),要自己行出去落單,每次上菜時就頂把握落單同要求佢地執枱。有冇下次就唔知,但就好難介紹比人。

~食物方面~
侍應態度~至難頂:
可能字寫得有點差,唔需要黑口黑面改,改完又掟筆嘅。
>>可能得坐叫好D,但VIP位又好壞滲半<<

有冇下次就唔知,但就好難介紹比人。。。
2016-01-08
慶祝紀念
生日
2016-01-09 1371 瀏覽
好耐都冇係OPENRICE 寫食評,依間真係差到唔寫唔得.首先我對兆萬都冇咩好感,之前中伏中到冇去好耐.但係睇完新假期D介紹同上OPENRICE睇讚好,心諗應該唔錯啦,冇伏既可惜間餐真係有問題多到數唔晒.1. 漏單我覺得一間放題最唔應該就係漏單.你食物唔太好都唔緊要.我填飽肚都OK.你可以係我地填完單後30分都唔上炸天婦羅哥D.算我當你即炸,但隔離台遲過我地叫都到先,令我心感不妙,心諗應該漏左單.咁無耐我地再叫.15分後終於有第2單寫既炸食物上台.咁我地食完差唔多結尾再叫第3張單炸天婦羅類食物,諗著食完埋單.點知佢可以一次上晒第1張單同第3要單既食物....本身我地食到差唔多飽.點食得晒呢.真係玩野.第1張單可以1個半小時先到問你死未.2.食物好唔店食依個價錢,就算你唔係好食都起瑪要有普通水準.我地叫左個焗蠔食一啖可以腥到再食唔落.勁難食另外食放題最主要係食魚生.我地3個人寫15塊,佢夠膽成將一塊正常SIZE既魚生一開為二,心諗咁平時邊有咁細塊.我地再叫下一輪時就見到番D正常SIZE先發覺依個問題.仲有如果你冇材料整唔到熟食就唔好寫出黎啦或者同我地講賣晒啦.我叫左個蟹肉碗仔翅.入面蟹肉
好耐都冇係OPENRICE 寫食評,依間真係差到唔寫唔得.

1. 漏單
第1張單可以1個半小時先到問你死未.

2.食物好唔店
焗蠔

仲有如果你冇材料整唔到熟食就唔好寫出黎啦或者同我地講賣晒啦.我叫左個蟹肉碗仔翅.入面蟹肉都搵唔到條囉.你比舊蟹柳我都冇咁嬲

3.環境
間野12:00就收工,比其他放題早,但唔知係唔係依個原因,佢10:30開始用漂白水洗地,洗台. 嘩,大佬大把人仲食緊野,你係咁樣即係趕客姐..成間餐廳都勁大陣漂白水味.

4.價錢
放題都知道9點10點打後D放題會有特價,但佢可以只平10蚊...算咁最後埋單2百頭,你都應該比番相應資素既食物同環境我.但係你睇上面D缺點點值呀..創興廣場哥邊好好多.

好耐冇遇到餐廳咁多問題.最後希望未來有所改善.唔係用雜誌幫你寫稿呃LIKE,食物除左三文魚魚生係好既質素,其他都係普通至差既程度.
2016-01-02
15 分鐘 (堂食)
  • 三文魚魚生
去了10天北歐當廢青, 回來後就忘命工作(哭), 這天要派手信給某男, 就相約一聚! (某男在我生日時外逃加拿大, 還要沒有買手信給我!!!!大家看我多大方)因為他在旺角上班, 我們就去了兆萬吃放題! 屈指一算, 本村姑有大半個月沒有吃過日本菜了, 很是飢渴~~~(喂)先坐下來, 研究點菜紙原價是$198 我們加多$50, upgrade 了, 所以還可以點這張upgrade了的食物這是送的, 好多芝麻, 而且賣相超精緻我們先點刺身虎蝦很甜, 不錯!三文魚的厚度非常對得起才$198 的收費(完全是超值), 很有口感, 也很清甜 (我見過可以薄得透光的)這是UPGRADE 紙上的刺身:很喜歡那個赤蝦, 我ENCORE了3次……..你看很肥美, 而且肉是白而令身:一定一定一定要點這個!!!!!!全晚最最最最最推介!天婦羅夠熱夠脆, 是新鮮即炸! 那個蝦很彈牙!蕃薯如果再厚一點就好了! 冬菇也很不錯,易咬!燒物上場虎蝦很夠味! 牛舌不韌但最愛是雞翼!很香, 很滑也有肉汁這是味增雞肉鍋老實說有點平凡,而且原來是有日式粉絲,非常飽肚 如果只有兩個人, 還是不要點,留肚吃其他.韓式炒牛肉估不到精髓
先坐下來, 研究點菜紙
這是送的, 好多芝麻, 而且賣相超精緻
我們先點刺身
虎蝦很甜, 不錯!
這是UPGRADE 紙上的刺身:
很喜歡那個赤蝦, 我ENCORE了3次……..
你看很肥美, 而且肉是白而令身:
一定一定一定要點這個!!!!!!全晚最最最最最推介!
天婦羅
夠熱夠脆, 是新鮮即炸! 那個蝦很彈牙!
蕃薯如果再厚一點就好了! 冬菇也很不錯,易咬!
燒物上場
虎蝦很夠味! 牛舌不韌
但最愛是雞翼!
很香, 很滑也有肉汁
這是味增雞肉鍋
韓式炒牛肉
估不到精髓在菜上, 爽口冶味!
壽司, 手卷
某男一人KO 這堆, 我沒有吃過, comment 不了(笑)
之後我們點了熱清酒和雞泡魚乾(見你負責倒酒, 話少你兩分鐘度縮啦)
清酒入口甜甜, 入喉才感到酒精的微嗆, 配上咸而乾身的雞泡魚乾很夾
當然這裡也有罐裝飲品:
甜品時間
水信玄餅
因為水信玄餅味本身較淡, 建議先吃
近鏡超美
焦糖菠蘿
上邊是脆口焦糖,下邊是鮮菠蘿,一定要趁熱食! 既甜又酸, 既脆又帶軟, 很有層次
朱古力香蕉

比較軟身, 不過好有蕉香!!!!!
一口富事蘋果大福
很有蘋果味, 而且食得出來真是日本富士蘋果的味道
還有雪糕和雪糕糯米糍
吃完甜品才算吃完放題(笑)
題外話, 隔兩台的人客打翻了食物, 哥哥們非常醒目, 立即衝去拿地拖, 要比個LIKE 他們!
就此, 多謝收看(鞠躬)
2016-01-05
1 分鐘 (堂食)
海膽軍艦+清酒回味無窮@八幡屋海膽是我最愛的食物,想不到食放題也食得到新鮮又美味的海膽軍艦!!!兆萬中心有很多間放題餐廳,八幡屋是我最經常食的一間。價錢平,食物質素有保證,而且啤酒清酒任飲,對喜歡開懷暢飲的我們是最吸引!八幡屋放題經常爆滿,因此還是預早訂位或者早一點來食飯比較容易入座準時六點鐘入席,人流不多,服務員服務親切有禮(餐廳7點鐘的情況~超爆)所以都係訂位安心點被安排坐在卡位位置,坐得更舒服,望著街景觀開揚先來一瓶清酒,加熱了的清酒酒精濃度減低了,而味道更甜,很香米味,多飲也不怕醉!CHEERS 除米酒外,還有可樂、冰紅茶、石榴汁、忌廉梳打、+C檸檬和啤酒等,最抵讚的是有熱茶和無糖可樂,較健康的選擇食放題最重要是款式多,八幡屋食品多不聲數,想食什麼類的基本上都有加$50可以享用升級食物,升級食物包括了多款剌身(油甘魚刺身、珍寶帶子刺身、赤蝦刺身、生蠔)等燒紐西蘭羊架、燒味淋河豚干、椒鹽炸蟹仔、日式蒸蛋頗超值的清酒加上燒味淋和河豚干作為第一撃熱身,燒味淋和河豚干甜甜軟軟,好有鮮味,份量很大方呢魚生不過不失,頗新鮮而且點十件就來十件,沒有自動CUT單的情況!放題的忠宗旨是食得夠飽夠

海膽軍艦+清酒回味無窮@八幡屋
準時六點鐘入席,人流不多,服務員服務親切有禮
(餐廳7點鐘的情況~超爆)所以都係訂位安心點
被安排坐在卡位位置,坐得更舒服,望著街景觀開揚

放題的忠宗旨是食得夠飽夠盡情!總不能用中環上千元價位的餐廳比較,
這裡的CP值是超水準了。升級了可以點上珍寶帶子刺身、赤蝦刺身和生蠔,而我最愛的三文魚更是夠肥又夠厚,一下子又點了幾轉
軟殼蟹手卷,看起來醜醜,不過那軟殼蟹和紫菜夠脆,而且細細件,不怕食了會頂肚,必點
點了五個回合的海膽軍艦,我一個人都食了十件,細細件容易食,那紫菜夠脆,上面的海膽一點腥味也沒有,而且好鮮甜!是回本的重要項目
鹽燒牛舌和海蝦不過不失,也有ENCORE之一
想不到鹽燒雞翼超好食呢,超熱,而雞皮燒至卜卜脆,沒有很多的醃料,單純用鹽做調味,火喉控制得很好,是必點推介
炸物~

天婦羅蝦足足一只手那麼大,炸漿好薄,好輕,炸成金黃色好吸睛!不過由於是炸物多食熱氣,還是留給後生友人好了
蟹子青瓜沙律~
黃金焗蠔和芝士大蝦金龍船 ,是我每次必食之一,

上面舖滿了芝士和沙拉醬,咬一口芝味無窮,是相當肥仔的美味幸福~
升級之選和牛壽司,又是看起來平平無奇但超美味之選

上面那片和牛雖然細細片,但牛脂濃郁,廚師稍為用火灸了一下飯面令其增加了一分米香,我又KO了5件~
五行壽司
是店員送的,外觀相當吸睛,最愛就是這件,上面還放了片金箔,看起來好矜貴
二個人收費連加一才$502,有酒飲又食得飽飽,相當超值啦!

C+食の分享||來吧一天的放縱 - 八幡屋日本料理放題--之前ms.C考化妝國際試1 TAKE Passmr.D話請我食飯慶祝下雖然之前「話」要減肥不過考完試Pass就梗係「借題」放縱下--食放題當然第一時間想到要去放題天堂「兆萬」為免係樓下比姐姐圍我地一早做定research 今次就揀左八幡屋 --星期日去完行街街就上去開餐我地book 左7:00 前特價時段今次同埋mr.D 屋企人食一行5人準時到達上到去都成八成滿--五個人安排坐卡位唔會太迫 ~難得一日放縱當然要加$50食埋升級餐單$188 + $50 + 10%食兩小時開始起動! ~由於早訂位先黎個特別既五行壽司拼盤靚靚的的式式 ~首先要先黎少少開胃前菜打開果胃有好多款沙律 & 日式小食份量唔太多少少地可以食多幾款(順時針):牛舌沙律、中華沙律、日式螺肉、韓式沙蜆、辣酒煮花螺~日式放題當然唔少得魚生魚生新鮮唔使錢既魚生都選擇多升級刺身:多左珍寶赤蝦*生蠔*帶子 ~珍寶赤蝦好大隻成隻碟咁長生蠔就細隻少少可以食多都唔濟不過美中不足係D蠔開得唔太好有好多碎殼~壽司 & 軍艦 - 有海膽、花之戀、象拔蚌、燒三文魚腩…因為主力唔係食壽司
C+食分享||來吧一天的放縱 - 八幡屋日本料理放題

之前ms.C考化妝國際試

1 TAKE Pass

mr.D話請我食飯慶祝下

雖然之前「話」要減肥

不過考完試Pass就梗係「借題」放縱下

放題當然第一時間

想到要去放題天堂「兆萬」

為免係樓下比姐姐圍

首先要先黎少少開胃前菜

打開果胃

有好多款沙律 & 日式小食

份量唔太多少少地可以食多幾款(順時針):

牛舌沙律、中華沙律、日式螺肉、韓式沙蜆、辣酒煮花螺

日式放題當然唔少得魚生

可以食多都唔濟

不過美中不足係D蠔開得唔太好

有好多碎殼

~

壽司 & 軍艦 - 有海膽、花之戀、象拔蚌、燒三文魚腩…

因為主力唔係食壽司 & 軍艦,都係ORDER 1次

都有龍蝦沙律、芥辣八爪魚、海膽

升級餐單:

和牛壽司 - 好juicy,燒到有少少焦香
~

熱葷都有好多有得選擇,等ms.C逐一點評

天婦羅 - 例牌既都有,炸皮唔會太厚

串燒 - 有蝦、好大隻冬菇、多春魚、鯖魚、凡立貝,

雞翼燒到啱啱好,d皮脆卜卜 (encore之選) --

姑芝士焗蠔 & 焗蝦 - d蠔唔知係咪同生蠔同一種,不過芝士味夠香濃--

生薑豚肉燒,有碗白飯就Perfect Match

---

升級餐單推介

日式蒸蛋 (ms.C 最愛...) -

唔係到到整得好食 & 有得食

唔會太咸,同平時食開壽司店差唔多~

羊架 - 冇咩騷味,香料味充足,連MR.d唔食羊既都咬左幾淡~

值得一贊既係烏冬(唔記得影相)

唔係用普通10蚊幾包果D,咬落有咬口

~

飲品方面 - 有凍 & 熱清飲,有可口可樂、熱茶供應

可能我地一枱坐最角落位,食咁耐都冇Refill茶

都係逐杯逐杯叫

食完當然要黎1Round甜品

甜品 - 焦糖菠蘿、大福、芒果布甸、雪糕...--

總結:

入幾次單,都有少少甩單情況,不過可以接受

不過Last Order 30 分鐘前截單,唔夠時間食甜品

只可以食一轉,建議大家預留時間食多轉甜品,下次有機會再食過

2015-11-29
五行壽司拼盤
  • 珍寶赤蝦
  • 日式燉蛋
  • 羊架
2015-12-24 2638 瀏覽
我呢D大食怪最鍾意食自助餐,放題因為任食唔嬲嘛!!呢晚又揀咗八幡屋日本料理瘋狂勁食喇喂^0^八幡屋地點超就腳喺旺角兆萬中心9樓我食$178時段另加$50升級因為我哋要生食蠔啊座位算企理起碼張檯都比較大一點而且有好彩的話有卡位坐就更加舒服啦^0^好開波~先吃小食燒味醂河豚干食落咬口幾好佐酒一流可惜要揸車放棄了飲汽水都一樣正(呢個係升級才有得叫架) 又係升級美食生蠔隻隻新鮮飽滿沒異味師傅加咗D好似木魚汁落去又好鬼死夾味好過落檸檬汁基本上吃番一打已經回本有突哈哈,另外油甘魚質素都不錯不過珠玉在前難免失色但世事又真係無絕對喎赤蝦刺身卻可媲美生蠔赤蝦身型壯健食落軟綿綿夠膽食埋蝦頭D膏仲正可惜我冇膽食升級美食仲有羊架坦白講燒得有D過熟了這個店方要加油啊~食番正路的放題食物刺身有比較特別的針魚放題中少有魚身較薄魚油不多但口感好清爽幾啱我胃口,三文魚較薄切亦不夠肥美另外甜蝦質素好得蝦頭呈鮮明粉橙色足證新鮮質地黏口鮮甜而虎蝦刺身又有另一種口感爽脆鮮味男人總要D澱粉質所以壽司又點少得吖!咦又估唔飯質鬆軟可口四款中火炙左口魚裙邊最正入口滿是魚油正到呢!另外那迷你版花之戀一啖攪掂又唔怕太飽日式炒蜆用麵豉醬炒蜆
升級美食仲有羊架坦白講燒得有D過熟了這個店方要加油啊~
日式炒蜆用麵豉醬炒蜆幾有新意如果汁料稀番DD口感會更正,後面係蟹肉碗仔翅稀杰剛好味道不遜街邊小食店架
燒物叫咗鹽燒虎蝦,鹽燒冬菰,鹽燒秋葵及鹽燒鯖魚當中冬菰燒得好juicy,鯖魚香口肉質扎實
甜品時間焦糖菠蘿脆卜卜的焦糖包住酸甜菠蘿又真係好正噃,另外泡芙係榛子味入面滑嘟嘟又唔太甜唔錯仲有水信玄餅精瑩剔透配埋黑糖汁清甜好味^0^
2015-12-14
2015-12-23 3320 瀏覽
年初首訪八幡屋時,老公已經深為其著迷;上星期又拉了我再去,為的是除了多款和風美食外,同時提供的清酒放題!的確這裡設在兆萬中心,十分方便;餐廳座位又舒適,不同於一般放題店的逼迫,是兩口子吃飯或一班朋友聚腳的好地方。當晚相機拍到沒電,只以手機拍攝,效果稍遜請見諒!來這裡的最大吸引位當然是凍/熱清酒任飲,酒鬼必定不容錯過。老公較喜歡熱飲, 感覺上味道比較香醇,就來一支慢慢倒、慢慢飲好了,飲杯!除了清酒,其他任飲選擇包括:可口可樂、Coke Zero、冰紅茶、石榴汁、熱茶、啤酒、忌廉梳打、+C檸檬及水蜜桃汁,繼清酒外我也選了+C檸檬來飲。有清酒,當然要有佐酒小食!選擇包括:枝豆、日式溫泉蛋、韓風牛舌、日式炒蜆、地獄汁煮螺、大蜆味噌湯、蟹肉碗仔翅;另外前菜選擇包括:將軍沙律、蟹籽沙律、中華沙律、辣味螺肉、壽司生薑、胡麻蕃茄沙律、芥末明太子沙律、胡麻冷豆腐。我們隨便選了些來吃,旨在下酒及開胃,很多都忘了拍!來到刺身,選擇包括:三文魚刺身、吞拿魚刺身、劍魚腩刺身、有頭甜蝦刺身、希靈魚刺身、針魚刺身、鯛魚刺身、馬刀貝刺身、鮑片刺身、虎蝦刺身。刺生整體不過不失, 尚算新鮮;值得一提,是配上的酸汁,有點似

來到刺身,選擇包括:三文魚刺身、吞拿魚刺身、劍魚腩刺身、有頭甜蝦刺身、希靈魚刺身、針魚刺身、鯛魚刺身、馬刀貝刺身、鮑片刺身、虎蝦刺身。刺生整體不過不失, 尚算新鮮;值得一提,是配上的酸汁,有點似泰國的酸汁,味道不錯。
惠顧了升級體驗關係,還可加點油甘魚刺身、珍寶帶子刺身、赤蝦刺身、生蠔等。赤蝦鮮甜,是最吸引的項目,生蠔就沒試了。
然後壽司類有:三文魚壽司、赤貝壽司、黑松露油甘魚壽司、象拔蚌壽司、吞拿魚壽司、玉子壽司、蜜糖醬魷魚壽司、花之戀、韓風汁帆立貝壽司、火炙左口魚裙邊壽司、鰻魚壽司、火炙沙律松葉蟹棒,及火灸胡麻三文魚壽司,個人最喜歡是火炙左口魚裙邊壽司,以及韓風汁帆立貝壽司。更多的手卷/軍艦/卷物還有:軟殼蟹手卷、辣味三文魚手卷、明太子蝦沙律手卷、蔥拖羅手卷、雜錦魚生手卷、蟹子軍艦、海膽軍艦、龍蝦沙律軍艦、蜜桃加州卷、泡菜牛肉卷、鰻魚八幡卷、吉列芝士蝦卷;這晚我們專攻軍艦,特別推介海膽軍艦,所用海膽十分新鮮,而且紫菜也脆口,味道不錯。
揚物/天婦羅選擇包:炸日式餃子、南蠻炸雞中翼、吉列炸蠔、炸雞軟骨粒、炸芝士年糕、芝士薯波、薯絲蝦、炸蝦天婦羅、日本蕃薯天婦羅、溫室南瓜天婦羅、冬菇天婦羅、茄子天婦羅。炸蝦天婦羅,天婦羅整體不會太油,味道不錯;炸芝士年糕,炸得十分香口,而且芝士味香濃,是其中一款encore之選。
燒物包括:鹽燒牛舌、牛油燒粟米、鹽燒雞翼、鹽燒多春魚、鹽燒冬菇、鹽燒秋葵、鹽燒鯖魚、汁燒帆立貝、芝士大蝦金龍船、黃金焗蠔。我們吃了鹽燒牛舌、鹽燒鯖魚、鹽燒秋葵、芝士大蝦金龍船等,最喜歡牛舌燒得不錯,滿有肉汁。
日本料理還有:豚肉生薑燒、日式炒野菜、鰻魚炒飯、蕃茄三文魚頭鍋、日式牛肉鍋、宮崎風味噌雞鍋、韓風泡菜炒牛肉、牛肉拉麵、豚肉烏冬、冷稻庭烏冬。不過我們都太飽沒吃了~

惠顧了升級體驗關係,除了油甘魚刺身、珍寶帶子刺身、赤蝦刺身、生蠔等,還可以選點火灸柚子和牛壽司、汁燒豚小排、炭燒紐西蘭羊架、燒味淋河豚干、椒鹽炸蟹仔、日式蒸蛋。老公推介要點椒鹽炸蟹仔,十分香脆,送清酒絕配;也必試日式蒸蛋,蒸蛋的味道不錯,而且蛋質十分嫩滑。
最後甜品選擇有:焦糖菠蘿、炸朱古力香蕉、雲尼拿雪糕、芝麻雪糕、綠茶雪米糍、荔枝雪米糍、芒果布甸、泡芙、富士蘋果一口大福、櫻花水信玄餅。我們吃了泡芙及燒焦糖菠蘿,後者十分出色值得推介, 焦糖燒得十分香脆,配合酸酸甜甜的菠蘿 ,味道一流。
雖然我不是清酒迷,但也感受到那份任飲任食的歡樂,惠顧$178兩小時任食再加$50升級體驗,埋單也不貴,仍然是酒鬼的福音呢~
2015-12-16