2016-07-23 371 瀏覽
訂左枱 所以唔洗等位就有得食 帶位嗰個員工一D禮貌都冇 一見到我就大聲渴我 叫我企系度等一陣。一入到去 我訂左位仲要冇卡位坐 要同人逼。都算啦 就叫野食了 一開始梗系食刺身啦 三文魚冇味 赤蝦唔乾淨 好難食 系我食過最難食嘅甜蝦 帶子 好難吃 沒鮮味 口感好嘔心 放刺身嘅冰五分鐘就溶曬。炸物 食左炸蝦天婦羅 唔脆 蝦同炸粉分開左。炸雞翼 好咸 冇乜特別。燒物 牛舌 韌到不得了 鹹。蟹籽沙拉 蟹籽只有五毛錢硬幣那麽多 沒有沙拉醬 完全不知道怎麽吃。軟殼蟹手卷 干 不脆 沒味道 不鮮海膽軍艦等於 青瓜壽司 海膽只有一點點一點點。甜品難吃 泡芙熱的 雪糕融了 蘋果大福裏面都是粉難吃死了。從未試過吃放題一個小時就走了 這間餐廳完全就是一個伏 不會再去。
燒物 牛舌 韌到不得了 鹹。
軟殼蟹手卷 干 不脆 沒味道 不鮮
海膽軍艦等於 青瓜壽司 海膽只有一點點一點點。
甜品難吃 泡芙熱的 雪糕融了 蘋果大福裏面都是粉
  • 燒味淋河豚干
七時到達『八幡屋日本料理』,門面已有很多人,等了一會才有位,坐下後先點『+C』解解渴,店員先奉上『五行』壽司,包括燒三文魚壽司:燒三文魚肉質肥美帶點炭香、拖羅海膽壽司:上面有點點金箔,高貴的賣相配鮮甜海膽,爽口煙韌有嚼勁的拖羅令人回味無窮、生蝦壽司配以香甜蜜桃,香甜的蜜桃特出生蝦的海鮮鮮味,鮮蝦鮮嫩美味、香濃黑松鮮嫩帶子配蕃茄壽司,這款壽司口味配搭新鮮,香濃。燒左口魚壽司,魚肉肉質鮮嫩肥美,幾款壽司飯底都經微燒,外表帶點香脆飯焦,惹味有嚼勁。食日式放題新鮮的刺身是不可缺少的,肥美爽滑的三文魚、鮮甜爽口鮑魚片、新鮮嫩口的劍魚腩和鮮甜鮮蝦刺身又點可以錯過,尤以鮮蝦刺身是近三個多月來放題中吃到最鮮甜的一間。小吃點了燒味淋河豚干配以香濃芝士醬,河豚干味道香濃超有嚼勁,沾上芝士醬後更美味,第二款是南蠻炸雞中翼:辛辣中帶點蜜糖香甜,外表香脆內裏肉質鮮嫩,令人感到驚喜。不愛香辣食物的可選另一款燒雞翼亦十分惹味。鹽燒牛舌:牛舌肉質鮮嫩爽口,肉質肥厚柔滑,廚師加了海鹽提升了牛舌的鮮牛味。鹽燒虎蝦:金黃橙色帶微焦的虎蝦肉質鮮嫩兼彈牙,廚師調味適宜,鮮中帶微咸,愛吃蝦者絕不可錯過。鹽燒雞翼:外表香軟內裏肉質

鹽燒雞翼:外表香軟內裏肉質鮮嫩多汁,雖不及南蠻炸雞翼香濃惹口,但味道仍然香濃口感一流。
汁燒帆立貝:燒汁配鮮甜的燒帆立貝,香濃的燒汁為清煮的鮮甜的帆立貝提供了豐富的口感。
芝士大蝦金龍船:香濃芝士配上去殼海蝦,海蝦肉質鮮嫩黏上香濃煙韌的芝士十分美味。不愛自己脫蝦殼者可選此款菜式代表鹽燒虎蝦。

火灸袖子和牛壽司是最令人驚喜的壽司,和牛肉味香濃肉質鮮嫩,薄切處理外表嫣紅經火灸後肉香四溢,入口感到内裏鮮甜的肉汁,口感爽嫩有嚼勁、炭燒紐西蘭羊架外表香濃羊味濃郁,肉身肥厚多汁不煙韌,唯一不足處是肉質頗肥,炭燒豚肉骨亦是不錯的選擇。椒鹽炸蟹子亦是不可錯過的小吃,椒鹽香濃蟹子香脆可口,連炸脆了的蟹骨一同吃,十分爽口兼有豐富的鈣質但辣粉亦不少,不愛吃辣者勿點,這三款菜式都十分吸引。

甜品點了焦糖菠蘿:香甜爽口的菠蘿上黏上一層薄薄香脆的焦糖,味道和口感都得以提升。芒果布甸都不錯,只嫌芒果味不夠濃烈,最後是雲尼拿味雪糕杯。
2016-07-05 4193 瀏覽
上次去食過八幡屋打邊爐,試過d刺身好刺鮮,唸反都好回味,不過又要打邊爐又想食刺身,但我個胃size有限,上次控制住唔可以食太多刺身,但上星期經過兆萬見到原來八幡屋有日本料理,仲要只係百幾蚊,上次不能盡興,今次一於可以狂食刺身啦。 裝修好特別,有好多算盤係牆,但我最鐘意有幾張大卡位。 放題限時2小時,第一時間點野食,嘩,勁厚一叠點菜紙。升級只係加多$50就有d靚刺身食,我最愛的珍寶帶子啊,正! 點左一輪,我地每樣點少少試下,可以一件件咁落單,唔會浪費食物。炸物唔會好油,最鐘意佢粒芝士年糕,外脆內軟仲有流心芝士係入面,好好食啊。 串燒都唔錯,好入味,芝士蝦好濃郁芝士香,焗蠔非常新鮮,雖然芝士焗但食得出蠔的鮮甜。 呢碟椒鹽炸蟹仔,好有避風溏感覺,夠香脆又夠辣,配sake一邊傾計邊飲邊食、一流。 另外最驚喜係竟然有原枝sake 叫,出面叫一枝都百幾蚊,呢度可以任飲,太抵啦,每枱仲送一人一客鵝肝,好精彩啊!終於等到主角來啦,普通版的刺身我主要叫三文魚,甜蝦,八爪魚,鮑片等。升級版當然要叫我最愛珍寶帶子同大大隻赤蝦啦。全部都好新鮮,講真就算唔升級的刺身都好有水準,三文魚夠肥美,八爪魚

裝修好特別,有好多算盤係牆,但我最鐘意有幾張大卡位。

終於等到主角來啦,普通版的刺身我主要叫三文魚,甜蝦,八爪魚,鮑片等。升級版當然要叫我最愛珍寶帶子同大大隻赤蝦啦。全部都好新鮮,講真就算唔升級的刺身都好有水準,三文魚夠肥美,八爪魚同鮑魚十分鮮甜彈牙有咬口。
不過升級一定精彩d既,隻帶子超厚身,好肥好鮮甜。隻蝦大隻到同我隻手差不多大,一口咬落去滿足感爆標。呢盤野我地足足叫左3次...hahaaa今次絕對回本了
其實食刺身都飽左7成,朋友話點泡菜鍋,我原本講明我只係負責食菜。點知個鍋一上枱已經非常之香,食一舊豆腐飲到個湯底勁濃郁,少少辣好惹味,鍋入面d豚肉肥瘦適中,我本身唔食泡菜,但呢個鍋真心真係好好食,必點。
個湯實在太好飲,我另外再點多個豚肉烏東,撈落個泡菜鍋度,烏冬好滑,其實本身個湯都好夠味,只係我真係太鐘意那個泡菜湯底,太好味啦。
食完個烏東真係飽足11成,所以連甜品都食唔到,要下次先再試,埋單每人都係2百幾,真係好抵食,下次要帶埋媽媽來食,太抵太正啦。
2016-06-30
  • 泡菜豚肉鍋
2016-07-04 652 瀏覽
今日阿囡帶我來食飯佢知我鍾意食刺身同蠔,專登上網搵間有蠔嘅放題比我食!日式放題如果有得任食蠔其實冇乜邊間有,呢間仲有升級放題,加少少錢就可以食個質素高好多的~阿囡話今晚一於豪一豪佢!請晒我地全家人食升級放題!大蝦刺身係我最欣賞嘅因為每隻差不多有手掌咁大而且十分厚肉,啖啖肉我就最鍾意食!蝦頭有人話唔食得,其實刺身夠新鮮嘅話完全無問題的!呢間放題刺身夠新鮮,所以我都可以安心去食!呢度嘅生蠔係用小匙羹放的,可以俾你一口就食咗,唔使驚有殻碎!如果海水味重些就重正喇!細佬唔係好鍾意食生野,所以佢就叫左好多壽司!佢最喜歡嘅就係呢個創作壽司,好似平時出街高級壽司店嘅質素鰻魚壽司唔會有骨,夠大件又多汁,幾有水準!甜品仲有雪米糍,我哋每人都起碼食咗兩粒!呢度竟然有之前網上好興嘅日本甜品,<水信玄餅>估唔到可以喺度食到~好似水造咁,入邊仲有小櫻花,絕對係誠意十足~估唔到放題都有咁多心思整甜品,為我地今日嘅家庭聚會來個甜甜的句號!
今日阿囡帶我來食飯
佢知我鍾意食刺身同蠔,專登上網搵間有蠔嘅放題比我食!
阿囡話今晚一於豪一豪佢!
請晒我地全家人食升級放題
大蝦刺身係我最欣賞嘅
因為每隻差不多有手掌咁大
而且十分厚肉,
啖啖肉我就最鍾意食!
蝦頭有人話唔食得,其實刺身夠新鮮嘅話完全無問題的!
呢間放題刺身夠新鮮,
所以我都可以安心去食!
呢度嘅生蠔係用小匙羹放的,
可以俾你一口就食咗,唔使驚有殻碎!
如果海水味重些就重正喇!
細佬唔係好鍾意食生野,
所以佢就叫左好多壽司
佢最喜歡嘅就係呢個創作壽司
好似平時出街高級壽司店嘅質素
鰻魚壽司唔會有骨,夠大件又多汁,幾有水準!
甜品仲有雪米糍,我哋每人都起碼食咗兩粒!
呢度竟然有之前網上好興嘅日本甜品,<水信玄餅>
估唔到可以喺度食到~
好似水造咁,入邊仲有小櫻花,
絕對係誠意十足~

估唔到放題都有咁多心思整甜品
為我地今日嘅家庭聚會來個甜甜的句號!
Step約了朋友在旺角食飯,問朋友想吃甚麼,朋友遲遲都作不出決定;直到2條麻甩佬到了旺角,朋友才說:『不如去食你上次話不錯的日式放題吖,我其實都很想試試!!』想了一想,Step終於記得,就是在旺角西洋菜街1號兆萬中心9樓 – 八幡屋日式放題,之前和同事、老婆分別來過享用晚餐;對於Step來說,食日本放題當然沒有問題,如果大家還記得Step之前打的食評,娘子其實已經厭倦了和Step時常食放題的日子…好多朋友時常問Step,為何這麼喜愛食任食日式放題? 其實有以下原因:1) Step愛吃日本菜(正!!);2) 任食才可以填飽胃口不少的Step (很重要啊!!);3) 食物選擇之多,有如去了食自助餐 (而且不用自己去拿食物,還有waitor傳食物給你,只須乖乖坐下等食即可);4) 除了有生食外(魚生/壽司),還有不同的熟食可供選擇 (娘子愛吃日式熟食多過魚生刺身)5) 價錢相對食傳統日式餐廳實惠!!既然已經決定食八幡屋,當然要立即過去啦;今次Step已經是第3次食八幡屋日式放題,之前和娘子一起食令Step對它維持再Encore評級;要知道,日式放題在香港遍地開花,要開業本已經是一件不易的事,

1) Step愛吃日本菜(正!!);
2) 任食才可以填飽胃口不少的Step (很重要啊!!);
5) 價錢相對食傳統日式餐廳實惠!!

既然已經決定食八幡屋,當然要立即過去啦
;要知道,日式放題在香港遍地開花,要開業本已經是一件不易的事,但能夠可以迄立不倒的一直經營下去的老實講不是每一間都能做得到,可以說開業難守業更難,守業最重要還是睇食物質素能否保持下去,才能繼續客似雲來,才能看看這一次八幡屋質素水準能否保持呢?

和朋友8點左右到八幡屋,但來到時也是全場爆滿,原因這一次沒有book位的關係,需要和朋友在門口等了差不多20分鐘才可進內

裝潢擺設

門口左手面有一幅用木製算盤做的屏風,感覺古典特別,而且屏障效果也挺不錯
入到室內,裝飾主要以黑色為主,刺生壽司BAR側邊和頂部放了很多不同的日本酒瓶擺設;
左手邊有可以坐6個人的卡位,而且還有落地玻璃可以向下望望旺角鬧市街景(或對望對面大廈住宅
);
而中間則放了一張張2人或4人小檯,另一邊則是刺生壽司BAR/ 廚房;
如果和一大班朋友來食的話,更可以和八幡屋BOOK位,預約店舖的獨立房間,座位形式有如日本傳統餐廳的榻榻米地墊座位,這樣一來有如真的去了食日本傳統餐廳(但食放題)的感覺

安坐後,立即看看Menu先,食物可以分為:
1. 刺身
7. 日本料理類
8. 揚物天婦羅類
9. 甜品
10. 飲品類

而每晚六時後,八幡屋日式放題提供『升級體驗』
,只需50元,就可以享用『新鮮即叫即做』的刺身熟食,如珍寶帶子刺身、赤蝦刺身、生蠔、火灸柚子、和牛壽司等等
,Step和朋友絕對不會吝嗇腰間錢來食海上鮮啦

美食佳餚

落完Order,將Order紙交給Waitor,不消一會便立即送來食物,上菜速度依然水準,是否因為有下一輪顧客在等位呢?
但環顧四周,慢慢開始有吉位出現,Step估計可能是星期一的關係吧,所以八幡屋上菜速度快是慣常模式,真的很讚!!

升級體驗
(另加$50) (4.5♥/5♥)

朋友第一次來食,看到升級體驗的食物非常吸引,想每一樣也order來試試(但不吃牛),Step當然奉陪啦!!
厚切的油甘魚刺生,啖啖肉鮮味十足,而且入口油油的又有點只融在口的感覺,味道清甜甘香,BRAVO
珍寶帶子大大件又有一定厚度,入口時嫩滑爽口,鮮味十足
,令朋友食後不禁露出滿意的微笑,立即要嚷著再ORDER一客了;
看到這只赤蝦刺生,50元的升級價錢真的物超所值,蝦的SIZE足足比刺生類的虎蝦刺生的SIZE大一倍
,朋友看後也覺得這50元真的不能夠吝嗇;
這只赤蝦肉質鮮嫩可口,而且啖啖肉,朋友仔和Step也要食2-3口才可以食完,而且蝦頭也有蝦膏藏著,不過Step怕腥味沒有食呢!!
今次炭燒紐西蘭羊扒比較多脂肪,入口時依然沒有明顯『SO』味,脂肪令肉質有點油油融融的感覺,而且肉身還保持一定的肉汁,一點都不『鞋』口,肉味香濃,推薦!!
汁燒豚小排,其實有點似平時食的金沙骨,但八幡屋只用上少量的燒汁慢燒這個小排,所以表面還是保持粉紅的嫩滑感覺,咬入口燒汁味道適中,肉質嫩滑肉味不錯,豬肉很容易便從骨分離,Nice!!
Step每次來食放題都一定會order燒味淋河豚干,每次八幡屋都不會令Step失望,一支支燒得香口不乾身,一層薄薄的燒汁包著河豚干,滋味可口
,和炸得香脆惹味的椒鹽炸蟹仔一齊用來送燒酒簡直是一流
,要知道,在八幡屋燒酒是可以免費order呢!!
這個日式蒸蛋出來時蒸得熱哄哄充滿著香噴噴的蒸香味;除了蒸蛋之外,裡面有蟹肉、冬菇、三文魚,料足再加上鮮味十足,點可以不order呢?!!

可以說這個$50的升級體驗,不但是物超所值,而且還能保持水準,絕對令Step和朋友感到驚喜,喜歡生食的朋友也不停地order升級體驗刺身來不斷回味…

大蜆味噌湯
(佐酒小食) (3.5♥/5♥)
朋友喜歡飲味噌湯,每次到不同的日式食店都會order一碗來評頭品足,今次看到佐酒小食上的order紙有得order,當然要試試看看;味噌湯熱辣辣,朋友立即用匙羹看看湯裡有甚麼配料,有豆腐碎、昆布、還有一只蜆
昆布份量不少,差不多每一羹都會食到昆布,反而豆腐份量相對地少了一點,而蜆肉因已用來煲湯的關係,肉質有點韌而少了一點味道;味噌湯的味噌濃度適中,不是只有色而沒有味的貨色,更不是一味只有咸味的味噌湯;朋友評價正面,值得一喝過過口癮!!

前菜
(3.5♥/5♥)
突然想吃胡麻豆腐和蟹子沙律,立即order了一份;胡麻豆腐其實就是豆腐再加上日式胡麻醬和木魚碎,送來時胡麻醬的份量驚人
,竟然已經蓋過了豆腐和木魚碎,不但令木魚碎濕了變諗而影響口感,也令豆腐入口時被胡麻醬蓋過了豆香
,所以Step食之前也先將豆腐瓊在碗邊令胡麻醬少一點才吃;
豆腐味道依然香濃可口,口感清爽嫩滑,加上少量胡麻醬令豆腐帶點味道,還有木魚的咀嚼感,整體也是水準之上
蟹子沙律表面除了蟹子和沙律醬外,還有蟹柳絲在其中令口感味道更為豐富
;不過可能是2人份量的關係,蔬菜的份量略為多了一點,令蟹子、蟹肉和沙律醬的份量相對地少了一點,食到一半時已經發覺不夠沙律醬,幸好朋友食沙律不加沙律醬,否則以Step口味來說沒有沙律醬的沙律,Step會選擇不吃了。

刺身
(4♥/5♥)

Step和朋友差不多將order紙上的刺身完全order,朋友說要先試試質素才到落單,那麼Step先少來給朋友試試;
三文魚刺生脂肪紋理平均,師傅也切得厚度適中,入口口感豐腴魚香鮮味不俗,感覺除了油油的有點入口即融的感覺,令人回味繼續Encore
吞拿魚刺生和三文魚刺生相比只是少少的一片,因為不是腩的部份,肉質質感和鮮味皆不錯,但幸好沒有筋影響口感

鮑片刺生其實也不算是刺生,原因鮑片已經是灼熟了,雖然是薄薄的一片,但鮮味依然,煙煙韌韌,好味道!!

八爪魚刺身大大片,入口時煙煙韌韌咀嚼感十足,而且味道鮮甜味美!!

虎蝦刺生蝦味濃郁又JUICY,肉身晶瑩剔透,口感新鮮爽口肉質甜美,一只一口
,正,不過相比升級體驗的赤蝦刺身,不禁令人覺得有點失色
劍魚腩刺身入口油脂甘香,肉質油油溶溶似的一樣有一種只溶在口的感覺,滋味無窮
反而令Step和朋友最感驚喜的就是黑鳥貝、榮螺片和馬刀貝刺身,三種貝類不是每一間放題可以食得到,肉質爽脆煙韌,一點異味也沒有,口感不俗!!

之前2次來八幡屋,刺生一直都有不俗的水準,今次再食,依然保持水準,令Step不禁感到經營者的用心和堅持,讚!!

手卷
/軍艦/卷物類(4♥/5♥)

菜,就是手卷/軍艦的靈魂,紫菜不夠香不夠脆的話,無論飯和魚生的質多好,也是徒然;八幡屋包手卷/軍艦紫菜送來時還是香香脆脆,而且飯充滿著米香,質感也是綿綿的,不會有散和質感硬的感覺,讚!!
明太子蝦手卷除了有一只大大的炸蝦,有份量不少的明太子在裡面,入口時炸蝦和明太子鮮味不俗,Step略嫌炸蝦的炸份略為厚了一點影響口感,幸好有鮮味搭救
,而另一點就是飯的份量很多,令整個手卷包得脹卜卜,如果飯能少一點整體體驗更為完美!!
芥茉八爪魚軍艦也是Step每次必order的,貪其芥茉味濃郁過癮,但今次芥茉味未有如之前一樣濃郁,攻鼻效果沒有之前強勁,反而令Step和朋友感到驚喜的是八爪魚的份量不少,加上每一粒八爪魚也是切得大大粒,口感爽滑煙韌,正!!
蜜桃加州卷上面層的蜜桃甜味令加州卷味道層次更豐富,變得平凡中變得不平凡
泡菜牛肉卷泡菜味稍為少了一點,而牛肉亦有點韌,未夠嫩滑,Step覺得有點失色;
龍蝦沙律軍艦龍蝦肉大大件,但入口時沙律醬味道有點蓋過龍蝦的鮮味,整體味道不錯,值得一試呢!!

壽司
(3.5♥/5♥)
質素不錯的刺生,當然壽司也不會失色,這個是Step食日本菜的經驗呢!!
火灸胡麻三文魚壽司花之戀用上了和三文魚刺生相同的魚生來弄壽司,整體當然和刺生一樣正,胡麻三文魚就加了一點胡麻醬汁在三文魚表面,味道更佳能突顯三文魚鮮味,加上多了火灸效果,外脆內軟半生熟的三文魚口感不俗

花之戀的三文魚可能太厚的關係,未能卷成圓型,來到時已經有點散開,但不影響味道口感
象拔蚌壽司象拔蚌口感爽口甜美,而且煙煙韌韌很有咀嚼感,值得試試啊

朋友最愛是蜜糖醬魷魚壽司小小的魷魚表面塗上一層薄薄的蜜糖醬,食起來魷魚鮮味更感豐盛,少少的甜味也令味道層次更豐富
雖然只有油甘油上面只有一丁點的黑松露醬,但配上入口油甘魚壽司,有點像神來之筆的效果,甘香肉質嫩滑的油甘魚加上陣陣的黑松露味道,味道簡直令人回味!!

揚物天婦羅
(4♥/5♥)

天婦羅一定不能不order炸蝦天婦羅,炸蝦天婦羅雖然表皮炸粉有點厚,但size卻時大大隻,蝦肉炸得在生熟剛好,肉質嫩滑口感一流
炸芝士年糕外皮香脆,口感煙韌,入口時份量足加上香濃芝士已經『必』了出來,真的好味道!!

芝士薯波表面是香脆薯餅,入口時中間溶心香濃的芝士流出來,咸味薯餅加上咸味芝士又出奇咸味道適中,值得一試

薄薄的餃子皮,炸得金黃香脆,而內裡則包著菜和鮮蝦等餡料,入口時會感受到肉汁滲出來的效果,味道不俗,推薦

新推出的秋葵明太子天婦羅胡麻炸雞,Step和朋友亳不猶豫order;
秋葵明太天婦羅,內裡有一大塊明太子,下面又放有不少切得薄薄的秋葵,明太子口感嫩滑煙韌不乾身,鮮味不俗,加上有咀嚼感的秋葵,一定要order試試啊
炸雞柳雖然外表有Deep Fired的感覺,外皮脆口,但雞肉還保持滑溜,沒有炸到『鞋』的感覺,配上胡麻醬一起食整體味道不俗,可以order一試!!

燒物類
(3.5♥/5♥)
燒雞翼本身鮮味不錯,師傅只用上海鹽來突出肉質原味,而師傅也沒有將雞翼燒得太乾身,金黃色的外皮,雞肉依然保持一定的肉汁,Nice!!

牛油燒粟米則有點令Step失望,沒有牛油味都不是大問題,主要是粟米燒有點乾身,入口時粟米有點硬影響了口感,言而粟米本身也有點甜味,Step覺得如果可以牛油多一點濕潤多一點,這個粟米一定好好食;
汁燒帆立貝加上裙邊,口感不錯,而本身帆立貝味道較啖口,鮮味不算突出,幸好師傅沒有燒得太乾身,入口時配上燒汁感覺尚算JUICY,一只一口,正

日本蕃薯仔細細粒,味道清甜,入口也有點即融的感覺,值得一再Encore回味!!

日本料理
(4♥/5♥)
又是新推出的蒜片牛柳粒,毫不猶豫Step order了2人份糧,送來時每一粒牛柳粒size也是大大粒,令人看到非常興奮;入口時蒜香和牛柳肉味香濃,而且師傅烹煮時間剛好,令牛柳的肉色粉嫩而肉質嫩滑可口,加上咀嚼時肉汁慢慢地滲出來,味道口感ichiban,Step高度推介

(朋友不食牛所以無法弓解Step的滿足感和喜悅
);
冷稻庭烏冬份量也是不少,口感煙韌彈牙,配上涼涼清湯,絕對是夏日必食之選!!

而因為Step和朋友仔吃得太多刺生和壽司的關係,其他日本料理如新推出的海鮮炒飯蕃茄三文魚頭煲、日式牛肉鍋等已經因為太飽,不能再order品嘗了
 (太飽的話就不要order,免得浪費食物嘛,不要做『大嘥鬼』

甜品
(4♥/5♥)

上次娘子食八幡屋涮涮鍋,甜品令Step和娘子留下深刻印象,就算多飽都不能錯過呢!!

看看Menu,選擇也有很多,當中有雪糕(維記)、有雪米磁、有芒果布甸、也有泡芙;但Step和朋友選了其他特色的甜品
一片多汁鮮甜的菠蘿,再加點糖漿燒成焦糖,入口時JUICY得來又甜到入口入肺的感覺,真的好食到停不了口,但注意糖份含量很高,要注意食的數量!!
炸朱古力香蕉香蕉味道清甜,口感有點黏黏的,而表皮炸粉則厚了一點,配以朱古力漿一起進食,出奇地好好食呢
富士蘋果一口大褔是一個糯米磁的甜品表面粉紅色,而裡面包著富士蘋果碎和蘋果蓉,果味濃郁香甜,一口一只,好食到停不了口
而Step和朋友最後order了雪米磁作為今天晚餐的結束!!

最後結帳結共$546連加一脹務費,朋友食完後都覺得物有所值心滿意足,他指出,無論生食或是熟食,八幡屋也可以做到不俗的水準,而最重要的就用料新鮮,這個一食就明白,很難騙得到香港精明的消費者,怪不知這麼多人排隊,怪不知Step食後也是不斷推介呢?

對於Step來說,每一次來食八幡屋皆不會令Step失望,而且每次都有新的驚喜,實是難得,能夠保持水準之中再尋求穩定和突破,其實比起開業和守業更難…

(餐廳對Menu及價格由最終使用決定權,可隨時間改變)

待下次再來和其他朋友食八幡屋的時候,看看會否一樣保持水準,令Step再有想不到的驚喜!!

八幡屋日本料理
地址: 旺角西洋菜街1號兆萬中心9樓

味道: 8♥/10♥

環境: 7♥/10♥

服務: 7.5♥/10♥

衛生: 8♥/10♥

抵食: 8.5♥/10♥

整體評價: 8♥/10♥

是次消費: HKD546 (人均消費HKD273)

題外話/補充資料: 還有星期一至日,不同的時段會有不同的價錢,而且還有一些優惠,如身高80-130cm的小孩在任何時段價錢都是$108,持有長者咭的長者所有時段可享有8折優惠等,記得食之前check清楚價錢和優惠啊!!
2016-06-20
20 分鐘 (堂食)
  • 升級體驗
  • 手卷/軍艦/卷物類
  • 揚物天婦羅
  • 日本料理
  • 甜品類
2016-07-01 3056 瀏覽
好久沒有吃放題了,今次預祝好友生日專程出旺角食專業多元化的放題八幡屋日本料理是位於旺角鬧市中心的一家樓上放題選擇她就是因為抵食又多款而且座位有梳化位,寬敞舒服刺身保持新鮮好味的水準訂位時強調要升級放題,於是有任點的赤蝦刺身、珍寶帶子刺身等赤蝦刺身真是大大隻,鮮鮮鮮!朋友最愛泰式生蝦汁,令蝦刺身的味道有所提升壽司也非常多選擇,黑松露油甘魚壽司、左口魚裙邊壽司、芥末八爪魚壽司認真多樣化,想全都試一次,就考肚容量了熟食之中,最令我難忘的就是椒鹽炸蟹仔剛炸好熱騰騰,香脆又有蟹味,真心說:是汽水和啤酒好朋友由於瑩瑩很喜歡炸物,所以又叫了一大碟天婦羅要讚的是,粉醬不厚而且保持了香脆的滋味天婦羅大蝦更是非常香口,這裡的天婦羅確是有實力不到半小時,店子已是高朋滿座幸好早點入場,有個好位置繼續大食一番芝士迷不能錯過:芝士大蝦金龍船和黃金焗蠔芝士香味與海鮮香味真的是很配的!炭燒紐西蘭羊架也不差,有香香的羊味!在八幡屋留肚吃甜品是很重要的!焦糖菠蘿、雪糕泡芙都是一點再點的選擇也不要錯過荔枝雪米磁,細細粒荔枝味卻非常勁!這次預祝生日的放題,朋友很滿意瑩瑩也吃得很高興!下次要再來啊!
好久沒有吃放題了,今次預祝好友生日
專程出旺角食專業多元化的放題
八幡屋日本料理是位於旺角鬧市中心的一家樓上放題
選擇她就是因為抵食又多款
而且座位有梳化位,寬敞舒服
刺身保持新鮮好味的水準
訂位時強調要升級放題,於是有任點的赤蝦刺身、珍寶帶子刺身
赤蝦刺身真是大大隻,鮮鮮鮮!
朋友最愛泰式生蝦汁,令蝦刺身的味道有所提升
認真多樣化,想全都試一次,就考肚容量了
熟食之中,最令我難忘的就是椒鹽炸蟹仔
剛炸好熱騰騰,香脆又有蟹味,真心說:是汽水和啤酒好朋友
由於瑩瑩很喜歡炸物,所以又叫了一大碟天婦羅
要讚的是,粉醬不厚而且保持了香脆的滋味
天婦羅大蝦更是非常香口,這裡的天婦羅確是有實力
不到半小時,店子已是高朋滿座
幸好早點入場,有個好位置
繼續大食一番
芝士迷不能錯過:芝士大蝦金龍船和黃金焗蠔
芝士香味與海鮮香味真的是很配的!
炭燒紐西蘭羊架也不差,有香香的羊味!
在八幡屋留肚吃甜品是很重要的!
焦糖菠蘿、雪糕泡芙都是一點再點的選擇
也不要錯過荔枝雪米磁,細細粒荔枝味卻非常勁!
這次預祝生日的放題,朋友很滿意
瑩瑩也吃得很高興!下次要再來啊!
2016-06-29
2016-07-01 623 瀏覽
兆萬一向多野食,今次同朋友去食放題先點刺身,十分厚切,也算新鮮。三文魚一啖擺入口很肥美,最好味!其他鮑片,八爪魚都唔錯~我點了最愛的味增湯,味道一如既往很不錯,為我以下落黎的大餐奠基!韓式牛舌,味道很特別,個汁似泡菜味。個蜆既肉就比較少。溫泉蛋配溫暖的蛋汁,唔錯!蒸蛋算是我的最愛,蛋內還有一些配料,例如蟹栁和菇,幾match!壽司,沒有點很多,怕食唔哂,點了個和牛壽司,牛肉薄薄的入口即溶生蠔個汁似茄汁,酸酸甜甜,幾開胃芝士焗蠔,上面層芝士非常厚,幾重本!雞翼燒得好入味,肉嫩,最好食係雞翼!已經吃得很飽,沒吃太多甜品,但見到有水信玄餅,還是忍唔住嗌了,係櫻花啊,好靚!
兆萬一向多野食,今次同朋友去食放題
生蠔個汁似茄汁,酸酸甜甜,幾開胃
芝士焗蠔,上面層芝士非常厚,幾重本!
雞翼燒得好入味,肉嫩,最好食係雞翼!
2016-06-27
15 分鐘 (堂食)
2016-06-29 2215 瀏覽
每星期上完游泳班後,體力消耗太厲害,所以總是想吃點好、吃點甜的,獎勵自己。今晚獎勵自己的就是任食放題!晚上9時多入席,依然人頭湧湧。八幡屋日本料理的食物選擇多樣化,由前菜、刺身、壽司、手卷軍艦、佐酒小食、揚物/天婦羅、燒物、日本料理到甜品等等,每個分類都有很多款式以供選擇。壽司餐廳贈送的五行壽司,賣相十分精緻,材料配搭有心思,而且飯粒加入芝麻,更添香味及口感。加了$50享受升級體驗,可以點其他特色美食,當中包括這款火灸袖子和牛壽司。和牛輕輕被火焯一焯後,更易將油脂迫出,肉質帶嚼勁,值得encore。由於太肚餓的緣故,點了頗多的壽司醫肚,例如花之戀、黑松露油甘魚壽司、鰻魚壽司、火灸左口魚裙邊壽司、火灸沙律松葉蟹棒及火灸胡麻三文魚壽司等等,不錯!刺身由於朋友不吃刺身,所以自己只點了數款刺身,以免吃不完會造成浪費。點了三文魚刺身、八爪魚刺身、有頭甜蝦刺身、鮑片刺身、虎蝦刺身及榮螺片刺身。基本上每款的水準都不錯,算新鮮。個人最愛有頭甜蝦刺身及虎蝦刺身,前者鮮甜,肉質稍腍;後者份量大隻,味道甜美,而且較為爽口。燒物鹽燒虎蝦:面上撒有少少鹽去燒,味道咸香,而蝦肉很彈口,令人忍不住一串接一串地吃盡。
晚上9時多入席,依然人頭湧湧。
八幡屋日本料理的食物選擇多樣化,由前菜、刺身壽司、手卷軍艦、佐酒小食、揚物/天婦羅、燒物、日本料理到甜品等等,每個分類都有很多款式以供選擇。

壽司

刺身

燒物
這個汁燒帆立貝大大粒,很厚肉,即使加了燒汁,仍不會蓋過其鮮味。
黃金焗蠔及芝士大蝦金龍船均加了邪惡的芝士,雖然蠔肉不算大隻,但肉厚,又juicy。
還有鹽燒牛舌、鹽燒多春魚及蕃薯仔都是不錯的選擇,特別是牛舌,燒得不會好乾,而且不會好韌。

揚物/天婦羅
日本蕃薯天婦羅及溫室南瓜天婦羅熱辣辣,炸漿不算厚。每次吃放題都必點炸芝士年糕及芝士薯波,一來最愛年糕的煙韌口感,二來最愛芝士香,好味道!

佐酒小食
每款以小碗盛載,份量不多,正好適合樣樣想試少少的心態。

甜品
食到幾飽都好,總需要留肚用甜品作結。綠茶雪米糍、荔枝雪米糍、雲呢拿雪糕、富士蘋果一口大福及焦糖菠蘿又點少得?這家放題店的菠蘿很特別,其他多數會提供普通的燒菠蘿,但這裡的菠蘿卻加上焦糖,甜味可中和菠蘿的酸味,而且焦糖脆口,豐富了口感。

小結:吃放題最怕漏單及上菜慢,餐廳在這兩方面都做得不錯,基本上沒有漏單的情況出現,而且侍應做事爽手,一有吉碟,很快便會清空。
2016-06-22
2016-06-29 586 瀏覽
今日我就與朋友一同到旺角區食放題因為我推介八幡屋給朋友,他也同意了所以我們就來了八幡屋夜晚的價錢很合格都是大約$200一位,而且加$50就可以叫升級料理我們當然沒有錯過這個機會食好西真的有很多不同的食物可以選擇而且味道及壽司的一點都不馬虎很細緻及可愛三文魚真的很滑很新鮮而且片片都很大片好味當中有花之戀三文魚玉子及配上芝士等令到味道在口腔中更加有深刻的印象而且不只是三文魚味還有香香的芝士味我叫了三文魚手卷真的大大的一個而且味道鮮甜沒有太多飯所以不怕食一個就飽了可以多試及食幾款不同的壽司五行壽司就五款不同的壽司而且件件都很精細我們再叫了幾款不同的壽司而且晚上還送了五行壽司不論外表及味道都很好而且就算當時是很忙的但上食物的速度都很快最後我們還叫了雪糕及糯米糍叫了荔枝味及綠茶味都不錯很特別的我最愛的綠茶味
今日我就與朋友一同到旺角區食放題
因為我推介八幡屋給朋友,他也同意了
所以我們就來了
叫了荔枝味及綠茶味
都不錯
很特別的
我最愛的綠茶味
3 分鐘 (堂食)
2016-06-28 1753 瀏覽
早前吃過八幡屋涮涮鍋之後, 媽媽讚不絕口~ 今次就來到同一集團的八幡屋日本料理吃放題.....19:00-20:50的時段.....每位$198, 加$50更可享用升級體驗!!!一於試試吧**店內環境乾淨舒適....坐得好舒服**食物種類方面~有前菜、佐酒小食、刺身、壽司、燒物、天婦羅、日本料理等等.....先來刺身,,,,我們點了三文魚, 黑鳥貝, 馬刀貝, 鮑片, 榮螺, 有頭甜蝦及鯛魚.....整體都很新鮮~ 三文魚脂肪紋分佈鮮明, 好肥美....我最愛的馬刀貝及甜蝦, 肉質觧甜又爽口!!!!升級體驗的食物....珍寶帶子及赤蝦刺身~赤蝦是很大的一隻,,,肉質緊實, 鮮甜彈牙**帶子肉厚鮮甜入口即溶, 好讚呀!!!生蠔肉質爽滑, 味道較淡~接著是......燒味淋河豚干非常香口,,,,, 微脆之餘,,,,,中間還保持了濕潤的口感!!吃後齒頰留香**海膽軍艦海膽口感滑溜, 味道甘醇.... 值得Encore喔!!!秋葵明太子天婦羅外層炸得香脆~餡料釀滿整條秋葵,,,,超足料!!完美的一頓晚餐....又怎能沒有甜品呢??櫻花水信玄餅 我可是第一次在放題店看到這款甜品呀~小小的
早前吃過八幡屋涮涮鍋之後, 媽媽讚不絕口~

今次就來到同一集團的八幡屋日本料理吃放題.....
19:00-20:50的時段.....

每位$198, 加$50更可享用升級體驗!!!

一於試試吧**
店內環境乾淨舒適....坐得好舒服**
食物種類方面~

有前菜、佐酒小食、刺身壽司、燒物、天婦羅、日本料理等等.....

先來刺身,,,,

整體都很新鮮~

三文魚脂肪紋分佈鮮明, 好肥美....

我最愛的馬刀貝及甜蝦, 肉質觧甜又爽口!!!!
升級體驗的食物....

珍寶帶子赤蝦刺身~

赤蝦是很大的一隻,,,肉質緊實, 鮮甜彈牙**

帶子肉厚鮮甜入口即溶, 好讚呀!!!
生蠔

肉質爽滑, 味道較淡~
接著是......

燒味淋河豚干

非常香口,,,,,

微脆之餘,,,,,中間還保持了濕潤的口感!!

吃後齒頰留香**
海膽軍艦

海膽口感滑溜, 味道甘醇....

值得Encore喔!!!
秋葵明太子天婦羅

外層炸得香脆~

餡料釀滿整條秋葵,,,,

超足料!!
完美的一頓晚餐....

又怎能沒有甜品呢??

櫻花水信玄餅

我可是第一次在放題店看到這款甜品呀~

小小的一件~

晶瑩剔透, 清楚看到裡面有美美又粉嫰的櫻花...

味道清淡, 不太甜....

多吃幾個也沒有罪疚感!!!
最後要讚的是整晚都沒有出現漏單的情況….上菜速度也很快~

值得再光顧!!
2016-06-20
2016-06-27 1091 瀏覽
✿╮❤╭✿✿雜感女生 好味日記✿˚*•✰。八幡屋日本料理.吃的樂趣。✰•*˚✿✿舌尖上的旺角✿✿❤餓底飯聚❤❤夏日炎炎,當想不到吃什麼時找一間放題開心下,就是一種簡單的快樂生活的樂趣,在於保持對一切的好奇,與每事每物的感恩繼續開啟心中的一團火,自然樂在其中八幡屋日本料理是很好找的放題店位於兆萬9樓隨心點隨意吃,是這裡的主張一坐好,先送上令人滿意的welcomefood非常令人驚喜!這個鵝肝做得香口而不油膩,想再來一件!天氣熱,先來些凍飲這裡的飲品以汽水、果汁、清酒為主清酒味道OK,酒精度不高,再加點果汁太好喝了!刺身陣容不誇張,味道卻非常新鮮有三文魚、舌拿魚、鯛魚、榮螺片鮑魚、馬刀貝、帶頭甜蝦 etc當中要數甜蝦肉質最香甜,非常吸引熟食多多:黃金焗蠔有夠香口的芝士入口大隻有肉,亦有鮮味令人開胃的還有多種串燒和天婦羅任點燒蝦、蕃薯仔和炸蝦、南瓜天婦羅都不能錯過因為太香口太好味,令人連吃兩轉此外,明太子秋葵是必點.必點.必點!口感香而細緻,正!壽司與海膽軍艦都不能不試細細粒夠鹹香,賣相與口感皆細致朋友想吃日式牛肉鍋(2人份量)一點才知應該一早點!牛肉多多,壽喜鍋湯底香濃面上加了蛋,蛋香十
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 好味日記✿

˚*•✰。八幡屋日本料理.吃的樂趣。✰•*˚

✿✿舌尖上的旺角✿✿

❤餓底飯聚❤

夏日炎炎,當想不到吃什麼時

找一間放題開心下,就是一種簡單的快樂

生活的樂趣,在於保持對一切的好奇,與每事每物的感恩

繼續開啟心中的一團火,自然樂在其中
八幡屋日本料理是很好找的放題

位於兆萬9樓

隨心點隨意吃,是這裡的主張

一坐好,先送上令人滿意的welcome
food

非常令人驚喜!

這個鵝肝做得香口而不油膩,想再來一件!
天氣熱,先來些凍飲

這裡的飲品以汽水、果汁、清酒為主

清酒味道OK,酒精度不高,再加點果汁太好喝了!
刺身陣容不誇張,味道卻非常新鮮

有三文魚、舌拿魚、鯛魚、榮螺片

鮑魚、馬刀貝、帶頭甜蝦 etc

當中要數甜蝦肉質最香甜,非常吸引
熟食多多:黃金焗蠔有夠香口的芝士

入口大隻有肉,亦有鮮味

令人開胃的還有多種串燒和天婦羅任點

燒蝦、蕃薯仔和炸蝦、南瓜天婦羅都不能錯過

因為太香口太好味,令人連吃兩轉

此外,明太子秋葵是必點.必點.必點!

口感香而細緻,正!

壽司與海膽軍艦都不能不試

細細粒夠鹹香,賣相與口感皆細致
朋友想吃日式牛肉鍋(2人份量)

一點才知應該一早點!

牛肉多多,壽喜鍋湯底香濃

面上加了蛋,蛋香十足

內裡的粉絲更是好吃

這牛肉鍋實在是份量十足!抵食!
夏天怎可少了雪米磁?!

八幡屋甜品選擇多多

最愛這裡的荔枝雪米磁與「富士蘋果一口大福」

味道清香有果味,爽!
小評:

行經旺角,吃個早一點的放題當晚餐

加上升級體驗,每人才250左右,價格划算

晚餐放題2小時,時間充裕,令人吃到爽的!

2016-06-16
5 分鐘 (堂食)
今次來八幡屋, 不是同相公, 而是同小同老死來吃, 而小同 (小學同學) 都是大食之人 (佢係可以一個人食2個大批Pizza lor~) , 當然都係帶佢去食日式放題啦~今次雖然坐近魚生Bar 枱位, 但這次有進步了, 之前來的時候總是有點魚生氣味, 但今次食完走人時都不覺有魚味飄出來當然先叫魚生吃, 魚生保持一貫的好水準, 新鮮好味.而我們訂位時是訂升級放題, 刺身就有赤蝦刺身, 珍寶帶子刺身, 及油甘魚刺身. 赤蝦爽滑多膏, 而油甘魚就魚油十足, 不過美中不足是珍寶帶子的Size 就不是那麼珍寶了.而另外升級Menu 可以點的就是這個日式蒸蛋, 蒸蛋頗滑, 加上有蟹柳及三文魚等配料, 味道及層次都提升了不少呢~而其他Menu 其實都有好多選擇, 有不同的壽司類, 我就喜愛黑松露油甘魚壽司 (黑松露配魚生壽司無得輸) , 芥末八爪魚壽司 (辣得滋味) 及灸左口魚裙邊壽司 (爽口十足)而升級Menu 的椒鹽炸蟹仔, 剛炸好, 新鮮熱辣之後非常野味脆口, 正!而這個泡菜豚肉鍋, 出奇的大大鍋之餘豚肉都好多, 加上泡菜等辣味調味, 我同小同都大讚呢~還有炸物也是新鮮即炸, 所以食的時候都要

當然先叫魚生吃, 魚生保持一貫的好水準, 新鮮好味.
還有炸物也是新鮮即炸, 所以食的時候都要小心一點, 因為太熱會辣到的呢~而且不會有過多的粉醬炸, 而含料都是用料十足, 所以我地都頂著要爆瘡的危險來吃的呢~

每次來吃都有驚喜有進步, 保持水準, 值得一讚.

2016-06-22
5 分鐘 (堂食)
  • 日式蒸蛋
  • 赤蝦刺身
  • 椒鹽炸蟹仔
2016-06-27 576 瀏覽
而家嘅香港真係一個不夜城點解咁講?因為呢晚同老婆大人約咗九點食晚飯,仲要食放題上到八幡屋居然全場爆滿,邊食邊有客走又有客入,好彩老婆大人穩陣一早訂咗枱啫。好鬼肚餓先來剌身先三文魚肥美肉厚,劍魚腩油潤濃香,鯛魚肉質實淨新鮮,虎蝦爽口點生蝦汁好好味,而黑鳥貝質感都同白鳥貝差唔多啫。 我哋睇中升級體驗內有生蠔,赤蝦及珍寶帶子等好味又易回本的正刺身,孤寒的我也首肯+50皮一位升級,加埋原本放題$198都唔使三舊好化算吖嘻嘻!!果然冇駛錯呢50皮,赤蝦刺身大大隻"姣姣jet"蝦味好濃郁香,珍寶帶子本身巳唔錯可惜已被赤蝦比下去了。 生蠔隻隻漲卜卜新鮮度很好冇腥味,用酸味汁和蘿蔔蓉伴著嚟食都幾特別。老婆大人至愛.....唔係我係辣味螺肉呀,味道正宗香甜爽口怪不得她百吃不厭啦。 餐廳失驚無神送上驚喜五色靚靚壽司,辛苦老婆大人啃晒佢因為有我唔食的紫菜!! 另外叫的黑松露油甘魚壽司,魚味鮮香點點的黑松露做到畫龍點睛之效,象拔蚌壽司亦爽甜好味道,其它係老婆大人的。升級的火炙柚子和牛壽司就真係very good喇,牛味香濃到柚子汁也比蓋過推介之選。味噌炒蜆蜆肉夠新鮮,不過第一次食味噌炒未係好慣,都係清酒煮蜆最
味噌炒蜆蜆肉夠新鮮,不過第一次食味噌炒未係好慣,都係清酒煮蜆最啱我口味。
芝士大蝦係老婆大人的見佢食完個樣都好滿意,黃金焗蠔味道同食生蠔有得揮好味得來多咗香味。
羊架味道可以啦,汁燒豚小排我冇試呀。
天婦羅就十分有創意,用秋葵配明太子咬落多啲口感,而大蝦天婦羅肉質亦係彈牙而且炸漿唔太厚好功夫。
鹽燒虎蝦好鬼正面頭咸咸香香,蝦肉新鮮實淨,推介大家一定要食佢呀。
食飽飽後叫啲雪糕甜品嘆吓先!
老婆大人特登叫呢個水信玄餅比我試,外表成個水晶球靚到飛起,食落有少少甜味當食到櫻花時又有小小咸味好過癮喎。
八幡屋日本料理 地址: 旺角兆萬中心9樓 電話:21511388

2016-06-23
2016-06-27 596 瀏覽
大家都知車媽媽兩公婆好喜歡食日式放題架啦,好彩而家選擇十分多真的一星期試一間都要幾年先試得晒全港的放題店呢!!不過有幾間車媽媽特別喜歡好似這夜的八幡屋日本料理便是其中之一喇^0^嘩星期四的夜晚九點還高朋滿座,放題魅力真不容小覷喔!! 最愛吃八幡屋的生蠔所以決定跟上回一樣$198/位外加多$50/位升級體驗,便可任食生蠔和另外9款升級美食^0^另一樣令我選它嘅係飲品係點選後由侍應送上而不須像一般放題店般人來人往,重點係有可口可樂供應啊^0^ 先來一碟刺身拼盤黑鳥貝,劍魚腩,三文魚,甜蝦,希靈魚及虎蝦刺身,各樣刺身好都新鮮喎~最特别係除了日本芥辣外還會附上泰式生蝦汁,又不錯噃唔使成日獨沽一味芥辣嘛!! 第一次吃黑鳥貝其實味道跟白鳥貝沒兩樣,同係爽脆鮮甜^0^ 呢碟係升級刺身,赤蝦刺身和啊珍寶帶子刺身睇樣已經夠吸引耶,帶子質地柔軟味道香甜不錯不錯~赤蝦刺身巨型的身軀看見已心心眼啦!!吃下又軟又糯兼且鮮味很足,超級好味道啊^0^這5款創作壽司色彩繽紛,有生果又有魚生姑勿論味道如何心思已夠濃,何況味道也挺不俗啊~記得這兒壽司質素不錯那都點數款品嚐一吓啦!!火炙左口魚裙邊,鰻魚,海老王,赤貝,象拔
嘩星期四的夜晚九點還高朋滿座,放題魅力真不容小覷喔!!
第一次吃黑鳥貝其實味道跟白鳥貝沒兩樣,同係爽脆鮮甜^0^
記得這兒壽司質素不錯那都點數款品嚐一吓啦!!火炙左口魚裙邊,鰻魚,海老王,赤貝,象拔蚌及黑松露油甘魚壽司,當中最好味係黑松露油甘魚壽司,魚味香濃帶油香好誘人^0^
海膽軍艦鮮味不算濃香但也沒有丁點腥味,反而要讚紫菜還帶鬆脆放題小有的喔!!
當然少不了我最愛的生蠔啦,這兒的係用日式酸汁配蘿蔔蓉奉客~
生蠔鮮甜帶脆,味道酸香多吃兩隻也不覺漏喉呢~
到熱食點了日式溫泉蛋,日式味噌炒蜆,北海道海鮮粟米湯,芝士大蝦金龍船和黃金焗蠔~
芝士大蝦金龍船用燒香的芝士配上爽口大蝦那有不好吃的道理,而黃金焗蠔帶點沙律醬酸香味道也不錯喔!!
日式味噌炒蜆這個獻汁料有點過稠口感麻麻哋
,可幸味道不錯蜆肉亦新鮮無沙~
日式溫泉蛋木魚味香濃,蛋黃盪漾迷人真的十分有水準,大家記得要吃喔!!
嘻嘻有我最喜歡吃的辣味螺肉,一客真的不夠喉呢不過還有很多美食等緊我噃!!
這份汁燒豚小排和炭燒紐西蘭羊架,用上燒汁製成加添一份香甜也不錯吖!!
到香口嘢炸蝦天婦羅,秋葵明太子天婦羅,炸芝士年糕及芝士薯波~
當中最有特色係秋葵明太子天婦羅,挖空的秋葵釀入明太子蝦膠味道也不錯喎,入口又沒有那麼多黏液好啱怕秋葵滑潺潺的朋友試試架!!
芝士薯波一咬開超滿足,一口鹹香好鬼滋味呢^0^
鹽燒多春魚燒得有點過龍,浪費了飽滿魚春的多春魚了!!
但鹽燒虎蝦,燒至鹹香的大蝦十分香口惹味,而蝦肉更是爽彈鮮甜好吃到痺啊^0^
埋尾整碗冷稻庭烏冬,估不到那麼重份量,可惜有紫菜在内車爸爸沒法幫口,仍幸質感煙韌滑溜我才輕易KO了它呢~
終於到甜品時間喇雪糕係雀巢貨色不過任食也不錯啦,荔枝雪米糍荔枝味好出色細細一隻吃多兩粒也不怕呢~
有焦糖菠蘿當然要勁掃啦5件都唔係好過份啫hehe,泡芙仲有美呆的櫻花水信玄餅~
晶瑩剔透的櫻花水信玄餅令車爸爸吃得如此滿意,一定係十分美味呢haha~
2016-06-23
2016-06-21 514 瀏覽
放題就食唔少,八幡屋令我番兜4次,坐得舒服,價錢好抵晚巿$160左右今晚訂左位約左屋企人食生日飯!黎足四次,店員每次都服務態度好好野食就keep到水準 個人認為晚巿水準好點芝士焗壕就必叫 啲芝士落足料 唔會變哂流質 焗得剛剛好 加埋壕正啊!仲有刺身都好新鮮,唔會有雪味甜品仲有其他未影得切都幾多選擇唔會得雪糕。佢地炸物雞翼芝士薯波天婦羅焦鹽雞軟骨係有味架,食過一間都係旺角既,啲炸物冇味仲要有炸過頭,八幡屋就剛剛好目前黎講食過cp值最高既放題
今晚訂左位約左屋企人食生日飯!
黎足四次,店員每次都服務態度好好

野食就keep到水準 個人認為晚巿水準好點

仲有刺身都好新鮮,唔會有雪味

甜品仲有其他未影得切都幾多選擇唔會得雪糕。

目前黎講食過cp值最高既放題
魚生刺身甜品芝士焗壕