2016-10-08 2250 瀏覽
同閨蜜係朗豪坊大戰完一輪後,突然覺得個肚有點空虛既感覺,好想瘋狂咁食野,以補充岩岩大戰完所失去既能量。我記得之前係兆萬食過一間水準唔錯既放題,但一時又醒唔起叫咩名,所以同朋友一於去左兆萬先,反正個度又咁多野食。直到入左3樓電梯,見到張海報,我先記返起,八幡屋!所以就即刻同閨蜜上去再作戰。呢間放題食物既類型都好豐富,刺身、壽司、手卷、沙律、燒物、天婦羅等等都有。今次我地每人加多$50再食埋佢個「升級體驗」,升左級之後有得任叫帶子、生蠔、赤蝦刺身😍,仲有火炙和牛壽司,相當吸引!餐廳好細心,生蠔黎既時候已經幫我地剝左殻,而且仲加左醬汁,味道同生蠔好match,朋友話生蠔都好肥美!「升級體驗」既帶子同赤蝦。帶子好大粒,色澤雪白,味道鮮甜。赤蝦就好大隻,好新鮮,肉質爽口。兩個字,「抵食!」。另外一般刺身既份量都比得好足。三文魚大大塊,好肥美,螺肉都唔錯,甜得黎又好咬口。見到menu 有黑烏貝,但又唔知係咩,所以叫左兩片黎試下,試過之後覺得味道都唔錯,甜甜地好爽口。餐廳送既「五行」壽司!包括有火炙三文魚壽司、拖羅海膽壽司、火炙左口魚壽司、生蝦壽司、黑松露帶子配蕃茄壽司。賣相好高檔,味道亦相當唔錯。
呢間放題食物既類型都好豐富,刺身壽司、手卷、沙律、燒物、天婦羅等等都有。
「升級體驗」既帶子同赤蝦。帶子好大粒,色澤雪白,味道鮮甜。
赤蝦就好大隻,好新鮮,肉質爽口。兩個字,「抵食!」。

餐廳送既「五行」壽司
當我地食食下壽司侍應哥哥突然上左鵝肝配烘底法國面包比我地。呢個真係好驚喜,原來呢個都係餐廳送比我地食,鵝肝煎到岩岩好,好juicy,配埋烘底法國面包,味道一絕!
汁燒帆立貝,燒到好香,味道都相當唔錯,建議可點少少既甜鼓油。
大食左一輪之後,到左我地女仔最鍾意既甜品環節!左邊係櫻花水信玄餅,味道清新,有淡淡既花香,賣相亦好靚!值得一讚!炸朱古力就外脆內軟,朱古力同香蕉既味道好match。芒果布甸既味道就正正常常,布甸上邊有一層淡淡既花奶,配埋布甸一齊食就更香滑。
總體黎講,呢間放題仲keep到以前既水準,尢其是係「升級體驗」,叫返兩轉已經物超所值,以後黎放題放題都會優先考慮返呢一間。
  • 五行壽司
  • 鵝肝多士
2016-10-07 451 瀏覽
放假天想找間二百左右的放題吃吃看,選擇了這間,地方較寬敞,不過食物質素就認真麻麻地,現成不用加工是較好的(如:刺身,前菜),其他燒物或焗品都比較不太好,都過火了,食物乾得很⋯但甜品都不錯的
2016-10-07
  • 刺身
  • 甜品
  • 富士蘋果一口大福
2016-10-05 478 瀏覽
兆萬有不少放題食店,試來試去個人最愛還是9樓的八幡屋,大量選擇加快速上菜絕對是大優點~! 店內座位放得滿滿的,桌與桌之間較接近。即使平日時間尚早入座率也已過了大半,還不斷有walk in食客入座,要吃的話還是預先訂座較保險。 加$50的升級放題是每次的例行動作,單是生蠔一項已值回票價。 生蠔隻隻肥美,蠔味濃郁再配上微酸醬汁,鮮味更突出!性價比超高,朋友一人獨吞5隻已回本! 升級刺身有油甘魚刺身,味道較淡建議先吃,淡淡魚鮮味很清新;巨型赤蝦,肉質爽滑,蝦頭裡還有豐富蝦膏!珍寶帶子入口嫩嫩的,鮮甜度高,件件厚切吃得暢快! 來一杯日式蒸蛋,仍在冒煙的蒸蛋溫熱香滑,裡面還有八爪魚、蟹柳、三文魚,海鮮味道滲入蛋中,層次更豐富。 就算不加$50升級一樣有大量選擇,A-J由前菜到甜品全面覆蓋! 單是刺身已有12種,三文魚、吞拿魚、劍魚腩、希靈魚、鯛魚、虎蝦、甜蝦、黑鳥貝、馬刀貝等,滿滿一碟引人食欲,以放題來說不論種類或新鮮度都非常出色。 厚切三文魚是例行動作,入口滿是鮨香;虎蝦開邊,肉質細滑,很有泰式風情;有頭甜蝦超級鮮甜,一口數隻甜度倍增極滿足;黑鳥貝爽口,馬刀貝較軟身,淡淡

厚切三文魚是例行動作,入口滿是鮨香;虎蝦開邊,肉質細滑,很有泰式風情;有頭甜蝦超級鮮甜,一口數隻甜度倍增極滿足;黑鳥貝爽口,馬刀貝較軟身,淡淡海水咸味令鮮味更突出。

黃金焗蠔用上原隻蠔肉,再加芝士沙律醬,雖然味道較濃但也能吃到蠔味,不過個人還是偏愛生蠔多點!

鹽燒牛舌肉質爽口彈牙無筋,少許鹽與黑椒提味令牛味更濃;鹽燒雞翼外脆內嫩,咬開有肉汁流淌;汁燒魷魚仔還沒吃已聞到濃濃魷魚香,可惜被朋友吃光無緣一試:,據說入口咸香嚼勁十足!

點了的炸物一次上桌,滿滿一盤陣容鼎盛XD

最愛炸芝士年糕與芝士薯波,前者香甜軟糯,後者香脆芝心,非常香口;吉列炸蠔內裡半熟,咬下去蠔汁滿瀉,鮮味十足;天婦羅炸漿薄脆,要是內裡的蕃薯南瓜能再薄切一點口感會更好呢!

蒜片牛柳粒分量不大,不怕過分飽滯,牛柳粒軟身帶蒜香咸香,蠻不錯的!

雖然肚子快撐破,但甜品還是不容錯過。

大大件焦糖菠蘿入口鮮甜多汁,面層焦糖烤得薄脆,焦糖的甜與果甜非常配合,必點推介!櫻花水信玄餅晶瑩通透,味道清甜;富士蘋果一口大福是可愛的粉紅大福裡包著甜甜的蘋果茸,外層軟糯,內裡帶點爽甜果肉,口感豐富;是期待的炸朱古力香蕉炸漿過厚,香蕉太小了吃不出原味有點可惜,香蕉大片一點會更好!

連升級放題只要$273卻能無限任吃生蠔,對生蠔愛好者來說絕對划算,吃生蠔刺身也吃得肚滿腸肥,下次要再挑戰!XD
2016-09-29
  • 鹽燒牛舌
  • 生蠔
  • 刺身
  • 焦糖菠蘿
  • 炸芝士年糕
2016-10-03 407 瀏覽
同朋友去咗旺角食放題,周圍搵食肆,見到八幡屋口碑都唔錯所以就想去一試。位置寬敞,枱面都相當乾淨。因為嗰陣時唔係好多人我哋仲可以安排卡位近窗,望到出面嘅街景。我哋加左$50去咗食一個升級嘅菜式。首先,我哋叫左一輪又一輪嘅刺身。厚切三文魚刺身食起嚟口感香滑而且有鮮味。甜蝦肉質爽甜,普遍都相當新鮮。鮑片口感彈牙,味道清甜。而且鯛魚肉質實淨新鮮,係我嘅至愛。因為同行友人好喜愛食蝦,所以我哋嘅升級食物就叫左好多嘅赤蝦。我哋總共叫咗20隻,上枱嘅時候真係嚇左我地一跳。我哋好似食咗人哋全家咁。每一隻蝦分量十足,而且口感彈牙,感覺十分新鮮,就連我唔原本唔太鍾意食蝦,都忍唔住口食咗幾隻。跟住,我哋仲叫咗唔少嘅手握壽司。火炙三文魚同和牛壽司係我哋共同嘅強力推薦,味道新奇而且好好味。另外,花之戀壽司三文魚份量都尚算充足,味道尚算不錯。然後,我哋仲叫咗唔少嘅燒物去一齊食。值得一講嘅係燒牛脷,味道惹味,而且口感彈牙,令人不禁食完一串又一串,搞到我一共食咗十幾串。另外,其他天婦羅燒雞翼都係水準之作值得一試。總體而言,八幡屋日本料理食材選擇多,而且味道不錯,價錢亦尚可接受。所以長時間都會有好多人去食,所以夜市嘅時間

總體而言,八幡屋日本料理食材選擇多,而且味道不錯,價錢亦尚可接受。所以長時間都會有好多人去食,所以夜市嘅時間如果去食,
記得要打電話去訂咗位啊!
2016-09-23
2016-10-03 2068 瀏覽
如果大家有睇過我嘅食評,應該知道我幾個月之前黎過仲鬧爆呢度啲野食,今次朋友約左,出到黎先知食呢間聽倒果時面都黑左黑,不過食完覺得佢好左好多一黎到坐低,好快就有五舊壽司送左上黎五舊壽司全部都好精美,而且好特別各有主題有黑芝麻,白芝麻。上次冇左嘅靚靚刺身,今次有喇。而且一上黎仲有啲霧噴出黎,好有氣氛啲三文魚全部都厚切,一口咬落去好有滿足感。升級左,叫左蝦刺身,佢地係分開上嘅。蝦下底仲有珍寶帶子。隻蝦好鮮甜而且好爽,粒帶子都幾厚身下,雖然影唔倒隻帶子,但係見倒兩隻蝦都霸哂隻碗就知帶子有幾大啦除左刺身壽司,我地都有叫熟食,叫左啲燒物同炸物。個瓜燒完之後仲有好多汁。佢燒得岩岩好,咬落去啲汁多到溜哂出黎。炸物一定要食下芝士年糕同餃子芝士年糕入面真係有好多芝士,不過佢炸到好熱,咬嘅時候啲芝士會溜出黎,所以真係要小心燙親。而個餃子呢,佢係好正宗好似響日本食倒果啲餃子咁,咬落去個皮超級脆!叫左咁多熟食,最正就係個烏冬。個湯好香濃啲烏冬好爽,而且細細碗咁,有種食極都唔夠,想再叫過嘅感覺。甜品,我覺得蘋果大福最好食,入面好香富士蘋果味,細細粒咁一啖我就擺哂落口Btw富士蘋果同普通蘋果陣味有小小分別,所以一聞
如果大家有睇過我嘅食評,應該知道我幾個月之前黎過
仲鬧爆呢度啲野食,今次朋友約左,出到黎先知食呢間
聽倒果時面都黑左黑,不過食完覺得佢好左好多

一黎到坐低,好快就有五舊壽司送左上黎
五舊壽司全部都好精美,而且好特別各有主題
有黑芝麻,白芝麻。
上次冇左嘅靚靚刺身,今次有喇。
而且一上黎仲有啲霧噴出黎,好有氣氛
啲三文魚全部都厚切,一口咬落去好有滿足感。
升級左,叫左蝦刺身,佢地係分開上嘅。
蝦下底仲有珍寶帶子。
除左刺身壽司,我地都有叫熟食,叫左啲燒物同炸物。
炸物一定要食下芝士年糕同餃子
叫左咁多熟食,最正就係個烏冬。
Btw富士蘋果同普通蘋果陣味有小小分別,所以一聞就聞得出佢真係有用富士蘋果冇呃人!

第二次黎,同呢度嘅感覺唔同哂,上野都幾快,啲人好有禮貌
而且仲好欣賞佢個蘋果大福

2016-10-03 1239 瀏覽
希望,失望,重燃希望……我想是要多大勇氣才能去試一間曾經失望的餐廳?我想了又想,不止是勇氣,是運氣,你想想今日友人說不如去吃這家,我想了想好吧,反正也有年多沒有好好吃一次放題。友人早打去餐廳訂了位置,兩個人吃放題除了情侶就是想不到吃甚麼餐廳的老友吧,想吃各種類型,想試各種食物,付出一個價錢便可以好好享受。六點多人算是頗多的,幾乎每人也是訂了座,大概是座滿了三分二的食客。友人說想吃吃我上次吃的升級食物,其實只是加50$,我想沒有不加的理由吧,反正多吃點便能回本,朋友開心便可。大概我們點了一輪刺身,壽司,炸物,鍋物,前菜,主食等等……刺身沒有點太多,大概只有三文魚,赤蝦,帶子,甜蝦。赤蝦比甜蝦大些,入口鮮甜口感黏稠,蝦肉厚大帶子黏性,色澤白嫩送了數款壽司 自創壽司 海膽吞拿魚他他  三文魚碎壽司 比目魚黑魚子壽司雞翼外皮香脆帶油光,入口雞肉嫩滑,醃製調味不錯炸蝦天婦羅香脆蝦大入口爽口燒味淋河豚干口感黏稠香口燒牛舌乾身口感軟身甜品選擇也有很多,可以試一下雪米糍,因為抹茶味香濃又帶一種回甘的味道。這個放題吃了數次,質素像回到水平,價值也沒有漲價,也許這就值回了。(違久了的文章……)也許沒有心情

大概我們點了一輪刺身壽司,炸物,鍋物,前菜,主食等等……
刺身沒有點太多,大概只有三文魚,赤蝦,帶子,甜蝦。

赤蝦比甜蝦大些,入口鮮甜口感黏稠,蝦肉厚大

帶子黏性,色澤白嫩

雞翼外皮香脆帶油光,入口雞肉嫩滑,醃製調味不錯

炸蝦天婦羅香脆蝦大入口爽口

燒味淋河豚干口感黏稠香口

燒牛舌乾身口感軟身

(違久了的文章……)也許沒有心情也沒有題材……沉溺一下……休息一會兒吧!
2016-10-02 256 瀏覽
超失望,由五點半開始落單叫海膽軍艦,但落了三次單,都話冇單。。。還有其他食物經常冇送來,要叫要提才送來。。。。服務又差。。。食物又少選擇。。。。唉唉唉唉唉唉唉唉唉唉唉唉唉唉
2016-10-02 957 瀏覽
呢間放題餐廳位於旺角兆萬中心,食完仲可以去附近購物,地點非常方便,食物選擇好鬼多。上完扶手電梯後轉電梯就直達餐廳。食物上枱嘅速度好快,唔需要客人等太耐,侍應服務都唔錯,態度非常好。加多少少錢就可以食升級體驗食物,有好多款式可以選擇。例如有和牛壽司、日式蒸蛋、帶子刺身等等。和牛壽司:和牛肉味香濃,經過輕燒。燒到鮮紅色好吸引帶子刺身:好新鮮,食得出食材靚刺身:三文魚刺身好厚,好新鮮,顏色好鮮艷。甜蝦細細隻都幾清甜好鮮味。總結嚟講呢間放題嘅刺身真係質素唔錯。馬刀貝刺身口感好爽脆,好有光澤口感好清新。虎蝦刺身嘅份量都幾大,食入口啖啖肉,仲食到啲蝦膏都幾甜。點埋豉油同Wasabi一齊食直情一流啦。揚物:炸嘢我哋叫咗吉列炸豪同埋胡麻炸雞柳。炸豪整得好新鮮,外層炸得好香脆,外脆內軟,非常滋味。炸雞柳呢就用左好大塊嘅雞肉黎炸,同普通出面放題嘅炸雞有少少唔同,肉比較多同埋味道比較清淡,但一樣係炸得好味既!用上牛舌的厚部位,厚燒上碟,外層燒得好香口,唔會乾身,食到柔軟感,咬落好彈牙,配上少量香料。食起上黎好有口感!!蛋好滑,仲用咗蘑菇同蟹柳等材料,細細碗好好味。

和牛壽司:和牛肉味香濃,經過輕燒。燒到鮮紅色好吸引
和牛壽司
帶子刺身:好新鮮,食得出食材靚
刺身

三文魚刺身好厚,好新鮮,顏色好鮮艷。

甜蝦細細隻都幾清甜好鮮味。總結嚟講呢間放題刺身真係質素唔錯。

點埋豉油同Wasabi一齊食直情一流啦。
揚物
揚物:

炸嘢我哋叫咗吉列炸豪同埋胡麻炸雞柳。

炸豪整得好新鮮,外層炸得好香脆,外脆內軟,非常滋味。炸雞柳呢就用左好大塊嘅雞肉黎炸,同普通出面放題炸雞有少少唔同,肉比較多同埋味道比較清淡,但一樣係炸得好味既!
燒牛舌
日式蒸蛋
蛋好滑,仲用咗蘑菇同蟹柳等材料,細細碗好好味。
2016-09-27
6 分鐘 (堂食)
2016-09-30 1241 瀏覽
在這裡吃過同事last day飯局,一行十多人,覺得食物又快又新鮮。是晚兩個人,分配到一張大概巴士櫈大小的枱,真心擠迫,不過亦明白旺角地少人流爆多,難免坐得辛苦一點…食物質素和服務撘救,已經值得一試。 刺身來得快,加上食客眾多,所以很新鮮。我們每次叫少量,免得浪費,賣相就沒大伙兒一起時的澎湃,不過不要浪費食物才是最重要!三文魚很肥美,大大片厚切!(不好意思相片好像拍不到…) 壽司軍艦款式都算多,有海膽吞拿魚蓉,貨色說不上上等,但不是腥的那種,都ok不錯的。火炙三文魚必食! 手卷細細條的可讓食客多試幾款,有我最愛的軟殼蟹!另一條是吞拿魚蓉,相對內涵就比較少,和飯的比例大概是1:4吧。 天婦羅正,這裡的天婦羅新鮮即炸,吸油功夫雖然一般,但熱辣辣的,炸槳不厚,不是番炸又番炸,正!而且有比較特別的秋葵,第一次吃天婦羅秋葵,感覺有點似青椒。 其他小食,串燒,種種超多,有很多未拍照已經被吃掉子…(哈哈)冷手打烏冬好彈牙! 不得不提這個沙律,忘了名字,是餐廳推介(好像叫將軍沙律?)超好味,encore數回!內裡是新鮮沙律菜,配沙律油,加一隻溫泉蛋,和一些炸麵糠。口感特別,令人在家也想試一

不得不提這個沙律,忘了名字,是餐廳推介(好像叫將軍沙律?)超好味,encore數回!內裡是新鮮沙律菜,配沙律油,加一隻溫泉蛋,和一些炸麵糠。口感特別,令人在家也想試一下弄,必食!

牛柳粒蒜片爆香,好味,立即售罄,只點了一回便沒了。

甜品種類都算ok多,最特別是有水玄信餅!幾得意的,但其實沒甚麼味道。總括來說食物是放題質素,款式多,上桌快,沒漏單,旺角區來說已經是不錯的選擇。
$200 (宵夜)
2016-09-28 910 瀏覽
之前跟朋友來過這間感覺價錢很相宜,食物質素也很不錯不過上次只有2個人不能吃太多款式所以這次又約多幾個朋友一起來之前有點感冒不過喝凍飲這天終於可以放開懷抱暢飲了這邊的飲料還挺特別的有激浪、C&C蘋果、水蜜桃等預先訂桌就會送這盤五行壽司朋友看到亮澤的海膽壽司雙眼都發光了帶子壽司也超肥美的加$50就可以有升級放題吃更多高級食材所製作的食物這個火炙柚子和牛壽司就是其中一款和牛鮮嫩幼滑輕輕烤過牛味更加突出珍寶帶子刺身、赤蝦刺身、油甘魚刺身帶子真的挺大片的而且也不會切得太薄身味道鮮甜,口感肥美後來都又encore了其他2款刺身都挺鮮味的燒味淋河豚干河豚干烤過後更加香口口感是比較軟身的不會硬繃繃的難以咬開日式蒸蛋蒸蛋口感超級幼滑內裡還有很多海鮮配料使整個蒸蛋味道超鮮甜的炭燒紐西蘭羊架羊架上桌時就已經不太熱了而且肥肉較多羊味還是有的,但感覺較為一般三文魚、八爪魚、泰式生蝦三文魚切得挺厚的口感很幼滑肥美八爪魚肉質爽口彈牙泰式生蝦配上泰式辣醬很鮮甜惹味玉子壽司、鰻魚壽司、花之戀玉子壽司的玉子比較薄,也沒有太大的蛋味鰻魚壽司也是較薄身,肉質也較為乾花之戀挺有份量的,三文魚的質素很不錯鹽燒冬菇、鹽燒虎蝦冬菇燒
之前跟朋友來過這間

感覺價錢很相宜,食物質素也很不錯

不過上次只有2個人

不能吃太多款式

所以這次又約多幾個朋友一起來
之前有點感冒不過喝凍飲

這天終於可以放開懷抱暢飲了

這邊的飲料還挺特別的

有激浪、C&C蘋果、水蜜桃等
預先訂桌就會送這盤五行壽司

朋友看到亮澤的海膽壽司雙眼都發光了

帶子壽司也超肥美的
加$50就可以有升級放題

吃更多高級食材所製作的食物

這個火炙柚子和牛壽司就是其中一款

和牛鮮嫩幼滑

輕輕烤過牛味更加突出
珍寶帶子刺身、赤蝦刺身、油甘魚刺身

帶子真的挺大片的

使整個蒸蛋味道超鮮甜的
炭燒紐西蘭羊架

羊架上桌時就已經不太熱了

而且肥肉較多

羊味還是有的,但感覺較為一般
三文魚、八爪魚、泰式生蝦

三文魚切得挺厚的

口感很幼滑肥美

八爪魚肉質爽口彈牙

泰式生蝦配上泰式辣醬

很鮮甜惹味
玉子壽司、鰻魚壽司、花之戀

玉子壽司的玉子比較薄,也沒有太大的蛋味

鰻魚壽司也是較薄身,肉質也較為乾

花之戀挺有份量的,三文魚的質素很不錯
鹽燒冬菇、鹽燒虎蝦

冬菇燒得太乾了,沒有太多水份

虎蝦很不錯,挺鮮味彈牙的
枝豆

普通的枝豆,沒有甚麽特別

淡淡的味道,挺爽口的
日本番薯天婦羅、溫室南瓜天婦羅、秋葵明太子天婦羅

天婦羅整體來說粉漿較為厚身

不過材料挺新鮮的

仍能吃到食材的原味
綠茶雪米糍、荔枝雪米糍

最後的甜品時間才是最瘋狂的

叫了20多顆的雪米糍

這根本就是甜品放題

不過雪米糍一上桌超硬的

要放置在室內一段時間才食用

綠茶味挺香濃的

荔枝的味道更是超濃郁

之後忍不住又encore了
泡芙、富士蘋果一口大福

泡芙和大福也令人停不了口

泡芙充滿空氣感

口感鬆軟中帶點彈性

加上裡面冰冷的cream

令人回味無窮

大福有很香濃的蘋果味

但完全不會過甜

味道清清淡淡的,很解膩
焦糖菠蘿

焦糖菠蘿一定要叫上8件

上桌時就會拼成一個可愛的圓形

菠蘿雖然不是很厚身

但是肉汁超多的,簡直可以用爆汁來形容

而且味道超甜的

就好像在蜜糖裡浸泡過一樣
2016-09-28 907 瀏覽
中秋節難得可以同屋企人出黎食飯慶祝,平時食開餐廳酒樓,今次我地決定食放題一齊任食好開心,見到普通放題$198,升級體驗都係加$50,但可以食到好多特別既刺身同食物,二話不說,我地梗係決定升級啦!坐低職員俾左d落單紙我地,當然一定點升級體驗食物先啦,有赤蝦刺身,珍寶帶子刺身,生蠔,火炙柚子和牛壽司,刺身總括好大件同新鮮,珍寶帶子真係有珍寶效果,赤蝦好清甜爽滑,值得重點一提係和牛,整晩最大既驚喜,和牛表面燒香,入口好重牛肉香,半熟狀態很嫩滑,配上柚子很清新,如果加$50可以有咁多好體驗,好抵食!其他刺身冷盤分別有蟹子沙律,三文魚刺身,希靈魚刺身,有頭甜蝦刺身,當晚天氣都比較悶熱,所以我地都好積極咁點呢d冰冰涼涼既食物,我近來熱愛食希靈魚,覺得入口酸酸地又好爽脆,真係十分開胃。燒物方面有鹽燒牛舌,汁燒翠玉瓜,鹽燒多春魚,鹽燒的食物我覺得比較偏咸,可能個人味唔同,但食材口感都係新鮮,翠玉瓜甜甜地,好好食及比較健康之選。而鍋物我地叫左蕃茄三文魚頭鍋,日式牛肉鍋,個人覺得三文魚頭較出色,因湯底有三文魚香比較特別,而牛肉鍋湯底係用壽喜燒,所以全部食物入口都會甜甜地,都好味,而份量方面,每樣都少少地,

坐低職員俾左d落單紙我地,當然一定點升級體驗食物先啦,有赤蝦刺身,珍寶帶子刺身,生蠔,火炙柚子和牛壽司刺身總括好大件同新鮮,珍寶帶子真係有珍寶效果,赤蝦好清甜爽滑,值得重點一提係和牛,整晩最大既驚喜,和牛表面燒香,入口好重牛肉香,半熟狀態很嫩滑,配上柚子很清新,如果加$50可以有咁多好體驗,好抵食!

而鍋物我地叫左蕃茄三文魚頭鍋,日式牛肉鍋,個人覺得三文魚頭較出色,因湯底有三文魚香比較特別,而牛肉鍋湯底係用壽喜燒,所以全部食物入口都會甜甜地,都好味,而份量方面,每樣都少少地,咁我地就可以試多幾款食物。

因為我地需要有飯或麵先飽肚,所以各自點了海鮮炒飯和豚肉烏冬,炒飯很乾身,飯粒煙靭,而烏冬都好好味。

最後一輪就日式炒野菜,日式味噌煮蜆同地獄汁煮螺,炒什菜唔錯,如果成晚食肉反而好易滯,食點菜剛好,而蜆都幾大隻,唔錯,螺肉我都好鍾意,因為辣辣地好香口。

我地食足兩個鐘,食物大家都好滿意,不停密密食,而座位亦都安排了近窗口的卡位,傾偈又方便,地方舒適又抵食,可以一去再去。
2016-09-25 331 瀏覽
想食既朋友忘忘呢度!我地食10-12時段,先講拉麪,個味道極差,甚至差過合味道。頗受好評既牛舌,煙韌至極,並且冇任何燒汁搭配,冇味。鹽燒雞翼,我成世人食過最難食既雞翼,並冇任何鹽味,甚至味道极淡。服務方面,我地2個人食,附近加埋得3圍台,走單3次,平均上碟時間超過15分鐘,連可樂都要20分鐘先到。最可氣係入面6個waiter,有人玩手機,hea做都唔收單。要去既朋友三思。
想食既朋友忘忘呢度!

頗受好評既牛舌,煙韌至極,並且冇任何燒汁搭配,冇味。

要去既朋友三思。
2016-09-23 945 瀏覽
三文魚壽司 色澤不亮澤稍暗啞 食下去淡然無味麻醬火炙三文魚出色 肥滿溶化感但麻醬略為多餘黑松露左口魚腩壽司 丁點極淡松露味 魚生帶筋花之戀如常不過飯粒鬆散 鰻魚帶甜不夠肥美😮火炙和牛附有牛肉獨特的香氣可惜肉質難嚼 柚子魚腩壽司反而肥美開胃 有點溶化的感覺刺身方面吞拿魚頗香口不腥但微乾 鮑片乾澀 帶子無筋但有一點雪味 其他就一般般正常味道大小甜蝦海蝦的肉都偏腍不太對我個人的口味😔這是四人或以上早一天預約才有的特色壽司拼盤多款自創壽司 如海膽吞拿魚他他和三文魚碎壽司😌迷你的它賣相精緻特別😍嚐試三文魚後感失望 三文魚無鮮味😥吞拿魚他他還可但上方的海膽腥而不鮮 另外黑松露亦吃不出甚麼特別的味道來。。日式蒸蛋 竟用牛奶布丁的小瓶子感覺精緻蒸蛋分量剛好 有一片菇一粒蟹柳一粒豆 質感滑溜👉黃金焗蠔即是芝士焗蠔 中央部分有沙律醬蠔肉不大隻但配上焦脆的芝士非常濃郁好吃👉天婦羅雖然免不了滲油但脆口不太粉 南瓜蕃薯特別香甜可口 蝦略嫌不夠鮮甜多肉香蕉油膩下次或者可試試芒果布甸吧
三文魚壽司 色澤不亮澤稍暗啞 食下去淡然無味

多款自創壽司 如海膽吞拿魚他他和三文魚碎壽司😌

迷你的它賣相精緻特別😍

嚐試三文魚後感失望 三文魚無鮮味😥

吞拿魚他他還可但上方的海膽腥而不鮮

另外黑松露亦吃不出甚麼特別的味道來。。

竟用牛奶布丁的小瓶子感覺精緻

蒸蛋分量剛好 有一片菇一粒蟹柳一粒豆 質感滑溜

👉黃金焗蠔即是芝士焗蠔 中央部分有沙律醬
蠔肉不大隻但配上焦脆的芝士非常濃郁好吃

👉天婦羅雖然免不了滲油但脆口不太粉
南瓜蕃薯特別香甜可口 蝦略嫌不夠鮮甜多肉
香蕉油膩下次或者可試試芒果布甸吧
2016-09-22 802 瀏覽
今日同朋友一齊食飯慶祝中秋節, 過得節日就想食好D同埋可以坐耐點都唔會卑人趕, 所以考慮朋友想食日本野特別鐘意食魚生刺身。 我就揀左食日本放題貪佢咩都有夠多選擇, 之前朋友介紹八番放題都唔錯就去試一試啦!入到餐廳環境坐位都比較舒服位同位之間唔會太近, 否則好有壓迫感好似趕客。 今次都好好彩佢地可以應我要求安排卡位近𥦬,因為我比較早去唔太多人。因為今日過節同朋友食豪D , 食個升級menu 可以享用珍寶帶子, 赤蝦刺身,火炎柚子和牛 同埋 生豪 等 每樣都真係正呀, 食到爆肚為止要回本,所以第一回合當然先點呢D升級菜式。 先黎左個珍寶帶子, 名符其實都幾大隻, 不過咁大都要好食先得啦,試一口味道鮮甜,又夠厚身,睇落十分有光澤,口感鮮味清甜!赤蝦刺身望落去有新鮮又係一樣大大隻,肉質爽實入口鮮甜食,咁大隻蝦價錢又合理,其他真係好少食到,梗係食多幾舊啦,如是者,我重複叫左好多次!火炎柚子和牛, 賣相都好吸引, 一口咬落去真係好嫩滑冇渣,表面燒到好香口,食到濃濃和牛味,超正,係要升級先有得食。另外,生蠔放係匙羹賣相幾特別, 因為可以一口一隻岩岩好,蠔的味道不算特別好有點淡, 可能冇左鹹水嘅味道令

另外,生蠔放係匙羹賣相幾特別, 因為可以一口一隻岩岩好,蠔的味道不算特別好有點淡, 可能冇左鹹水嘅味道令蠔的鮮味唔出,整體不俗!

第二回合當然係刺身啦,咩刺身都點三文魚,吞拿魚,鮑魚片,希靈魚, 虎蝦刺身....其中鮑魚片真係要點,因為鮑魚片真係好甜有咬口。

除左刺身, 我都鐘意食燒物, 有燒蝦, 燒豪, 鍋物等等,每樣都點黎試下咁先係食放題既意義。

如果大家鐘意食牛除左點火炎柚子和牛外, 都可以試下佢既蒜香牛柳粒, 佢炒到牛柳粒7成熟加埋蒜香真係好夾又好食,鍾意食牛千萬唔好錯過呢個!

基本上今次食放題都幾滿意, 所以我同朋友都食足2小時先肯走, 環境氣氛和食物質素都幾好, 所以都會介紹其他朋友試下。
2016-09-21 709 瀏覽
抵食@八幡屋 有一段時間沒有去八幡屋食放題,八幡屋就是位於放題集中地兆萬中心的9/F 相信喜歡食放題的朋友一定有來過。 入面永遠都是人山人海,來食飯一定要先訂桌 基本上日式放題的食物都有,刺身,燒物、揚物、火鍋串燒應有盡有, 飲品也是包括在內,包括清酒喃酒等,如果好飲得,單來飲酒都值回票價 店員推介下加$50轉成星級放題,可以食多幾款上價的食物,例如和牛壽司、生蠔、珍寶帶子羊架等! 先來點一圈升級食物,赤蝦刺身足足半只碟那麼大,看見也興奮,沒有殼的蝦刺身啖啖肉,食起來很爽,單是只食赤蝦刺身已經非常超值 和牛壽司~和牛壽司上面稍為用火炙了一下,令和牛當中的油脂稍為燒溶了點,食起來很香肉味,而細細件食起來也不會太頂肚 至於升級了的珍寶帶子和油甘魚刺身也是不容錯失,點十件就來十件,不會自動CUT單,喜歡其厚身的口感,而且每一款都很新鮮,其實如果升級了,單食升級東西的已經好滿足 海膽軍艦,是必點的回本菜,即叫即整,那紫菜非常脆!食完一件接一件,上面的海膽一點腥味也沒有 串燒也非常多選擇,而且平均都燒得很好,不會太乾又或者加太量的味粉和盬去燒的那一種 我很喜歡食燒蝦,而這裡
抵食@八幡屋

相信喜歡食放題的朋友一定有來過。

入面永遠都是人山人海,來食飯一定要先訂桌

我很喜歡食燒蝦,而這裡的燒蝦非常大只,食起來很有蝦味,而蝦肉好有彈性,不知不覺又食了幾圈

牛舌的口感也不錯,厚度適中,外脆內軟的

生蠔~不過很腥,我實在不喜歡!

燒鯖魚,單單加了點檸檬汁就已經很好食

揚物,想得出也有,最推介就是炸蝦天婦羅,足足一只碟那麼大,食起來很滿足

其他壽司則不過不失,來食放題還是想食刺身多一點啦

生蠔不太好食,但黃金焗蠔則非常之美味,上面加了點芝士,焗香了的蠔鮮味加上濃香芝士,令人回味

沙律都有好幾款,而且菜也是用上羅馬沙律菜,食了那麼多肉,總是想食點菜吧

$546連加一,在星期五的黃金時間去食,非常抵食啦~