2016-11-06 346 瀏覽
菜式很少。沒有羊排、沒有水果沙拉⋯放出來能自助的食物也少。總之,很一般⋯很失望。魚生拼盤賣相一般。最好吃的只有菠蘿和炸番薯。還有一個小時,服務員竟然說last order了!仲未食幾多嘢呀!沒有蛋糕甜品,沒有鮑魚片,沒有炸雞亦。
沒有蛋糕甜品,沒有鮑魚片,沒有炸雞亦。
2016-11-03 398 瀏覽
地方非常窄,檯面很細,有漏單的情況,生蠔唔新鮮,刺身質數不穩定,炸物是最好味的食物。另外,服務員的服務很差,沒有禮貌回應客人問題,還對客人既要求未能完成。收起有骨的碟後,沒有派發新碟。明明碟上還有很多食物,店員還常常來收起碗碟。
2016-11-03 1285 瀏覽
十月生日月,每位朋友都很友好地相約慶生,實在太幸運能夠認識這些朋友們。而最幸福的,當然就是父母給予我啦。去了日本六天,開心之餘,當然還很想念媽媽啦,難得休假,當然要約媽媽一起去午餐共聚。與媽媽逛一會街,剛好12時,開始午飯時間,看到這店放題價錢都不昂貴,便決定再吃一餐日式放題,以還我思念日本之苦。店內有長長的壽司吧枱,都是很多日本店舖的特色,可以即場看到壽司師傅整作食物,感覺都新鮮衛生一點。這店還擺放了很多大大小小不同的日本酒,看到也想淺嚐一啖。吃放題就座後的第一任務,剔選食物飲品紙,難題來了,太多選擇啦,每款都想吃,每款都想試。花了好幾分鐘,終於點好了大部份最想吃的了,第一來到枱上的是飲品,凍清酒及青島啤酒,雖則飲品類可自取,但店員都很好的遞上,免得我走來走去。我太老土了,紅色的青島啤酒還第一次見到,雖然味道感覺都是差不多,總好過常常都是綠色的。來了,來美食了,先來了媽媽的最愛沙律類,要了胡麻蕃茄沙律及將軍沙律。前者焦點當然放了在蕃茄上,很新鮮很爽口很甜。後者焦點放了在溫泉蛋上,與胡麻醬混合,十分美味。兩盤份量剛好,不多不少,沙律內的菜也很新鮮,沒有被焦點掩蓋。不阻止媽媽的話,她應該

來了,來美食了,先來了媽媽的最愛沙律類,要了胡麻蕃茄沙律及將軍沙律。前者焦點當然放了在蕃茄上,很新鮮很爽口很甜。後者焦點放了在溫泉蛋上,與胡麻醬混合,十分美味。兩盤份量剛好,不多不少,沙律內的菜也很新鮮,沒有被焦點掩蓋。不阻止媽媽的話,她應該會大吃多盤。
再來當然是刺身,雖則只有我與媽媽兩人,份量看上去都感覺少少的,但重質不重量,最重要當然是要新鮮。三文魚,吞拿魚,劍魚,有頭甜蝦,希靈魚,鯛魚及虎蝦。魚類刺身非常新鮮,沒有丁點腥味,也沒有因剛開市而凍冰冰。有頭甜蝦的確很甜,也不是想像中的細少,相比虎蝦,感覺外型都差不遠,虎蝦雖小型,但肉質非常爽口,很新鮮的。
手卷軍艦及壽司跟隨來了,有媽媽最愛的花之戀及海膽軍艦,也有我最愛的龍蝦沙律軍艦及海老王壽司壽司的飯粒佷分明暖暖的,少許的醋味令壽司上的食物更美味。不得不提是海膽及海老王,真的十分新鮮甜美,海膽非常甘甜,海老王非常爽口。
點了兩款湯類,一款是常的大蜆味噌湯,蜆味非常出眾很鮮甜。另一款是很少見的北海道海鮮栗米湯,栗米粒也不少,很香的栗米味,還有少量蜆味及海鮮味。
蒜片牛柳粒,蒜片切得薄薄還炸至香噴噴,牛柳粒細細粒,一口一口吃,很軟滑唷。
豚肉生薑燒,豚肉肉質很嫩滑,媽媽還以為這是雞肉唷,生薑味道不太濃,配上椒絲,令豚肉的味道很讚。
鹽燒牛舌看上去雖然份量細少,但肉質也很爽口。汁燒翠玉瓜也燒得剛好,中心嫩滑外在還爽脆,最重要保留了瓜的味道。
到重頭戲了,炸物類,當然有我最愛的芝士薯波,炸芝士年糕,吉列炸蠔,南蠻炸雞中翼及溫室南瓜天婦羅。芝士薯波真的太好吃了,內裡芝士與薯粒混合一起,還有少許流心似的,很濃的芝士味,太讚了。而我不太愛吃的南瓜,看著薄薄的,盡管一試,很甜呀,令我一吃再吃。
最後點了甜點,燒菠蘿正好幫忙清清口腔,去減油膩的感覺。櫻花水信玄餅,完全要相機先吃,太靚了,水晶球似的啫喱,中間有一朵櫻花在,吃下去,甜甜的,很香的櫻花味。最最最好味的是富士蘋果一口大福,外層是糯米果子,內層包裹著很香又酸又甜的蘋果粒,太出乎意料了,很清新很好吃唷。
最後去洗手間時,經過看到店內最內裡,原來有廂房似的地方,全是榻榻米的,問了一下店員,只要訂座時人數達至8位以上,可盡量安排坐在這裡,感覺很特別的一邊,很有日本的地道感覺。
2016-10-25
  • 富士蘋果一口大福
  • 芝士薯波
  • 胡麻蕃茄沙律
  • 將軍沙律
  • 櫻花水信玄餅
2016-11-02 271 瀏覽
十月係生日月,身邊好多朋友都係十月生日包括自己都係, 咁當然係飯局時間啦八幡屋日本料理已經唔係第一次食,今次再來encore多次,朋友仔都舉腳讚成,好在早一個星期已book定留位, 當日星期一係全店滿座先來個刺身併盤 三文魚,吞拿魚,八爪魚,有頭甜蝦,虎蝦等等都十分鮮甜,刺身類起碼叫了兩round炭燒紐西蘭羊架,好新鮮燒出黎,外層香口而肉質十分嫩囗雞泡魚干十分juicy, 雖給的分量不多,但這正正讓肚子有位置食其他食物可加五十元就享有海鮮升級,有生蠔,油甘魚,珍寶,赤蝦刺身等等,所以非常超值最後還有炸物,炸吉列蠔,炸芝士年糕,芝士薯波等等 但不能盡錄最後又怎少得了最愛的甜品,點了焦糖菠蘿同櫻花水信玄餅,水信玄餅好清新好fresh, 不得不再叫多round, 而菠蘿甜甜酸酸十分消滯下次會再來

炭燒紐西蘭羊架,好新鮮燒出黎,外層香口而肉質十分嫩囗
雞泡魚干

下次會再來
2016-11-01 2383 瀏覽
在旺角又諗這到食咩的時候, 相公就話都係食八幡啦~ (有時無飯家庭要諗食咩有時都幾難 ) 是日約晚上8時來到, 等位都等了半小時才入到去, 還有好多人在排, 以平時晚上來說真的超旺 先叫壽司醫下肚, 海膽軍艦, 芥苿八爪魚軍艦, 龍蝦沙律軍艦, 這些都保持一貫水準, 新鮮美味. 而這個米紙軟殼蟹卷是新品, 有驚喜的說, 米紙煙韌, 而軟殼蟹脆口, 加上加入不同的切絲蔬菜等, 口感層次都高. 軟殼蟹手卷也是每次來到必食之品, 軟殼蟹炸得香脆之餘都好有蟹膏濃郁的味道. 當然也叫了三文魚壽司, 黑松露油甘魚壽司, 火灸沙律松葉蟹棒, 火灸胡麻三文魚壽司等, 用料也是新鮮鮮美. 當然我們也叫了升級體驗的油甘魚刺身, 珍寶帶子刺身, 赤蝦刺身等, 味道整體新鮮好味, 不過今次的刺身的份量好似細了一點, 無咁大隻/件, 不過可以食完再叫吧~ 而火灸袖子和牛壽司也是升級體驗之選, 和牛輕輕火灸, 所以用汁依然保留在和牛當中, 正~ 至於揚物天婦羅, 每樣都是新鮮炸好上桌, 熱騰騰, 香噴噴, 非常香脆好味, 而我的至愛當然是大大隻蝦在裏面的炸蝦天婦羅, 及這個炸芝士年糕啦~

相公還是覺得不夠飽, Order 了個豚肉烏冬, 相公話豬骨湯味香濃, 味道不錯.

最後甜品除了有叫了雪米磁外, 也叫了富士蘋果一口大福及新品布朗尼, 布朗尼濃朱古力味之餘細細件不太甜

而富士蘋果一口大福裏更有富士蘋果肉的呢, 非常清甜好味.

而約270 元位連升級體驗 (升級體驗加HKD50/ 位) , 可以有咁多款野食之餘又有質素的放題, 怪不得八幡屋有咁多人來吃啦~
2016-10-27
30 分鐘 (堂食)
  • 米紙軟殼蟹卷
  • 火灸袖子和牛壽司
2016-10-27 2513 瀏覽
兆萬中心食肆多是人所共知的事, 我亦幫襯過一部份, 真心的有好有差共冶一爐, 放題店更加是選擇多, 大家可以看看兆萬中心門前派傳單的墟冚情況, 差一點未因為搶客而大打出手。八幡屋由開業至今都曾幫襯過幾次, 第一次被安排坐這些勁和風的位置,晚市每位百多元的價錢再加錢($50 )升級更可以任吃生蠔刺身、大赤蝦刺身、帶子刺身, 以個人是鍾情於這三種刺身的食客來說, 的確抵!   生蠔刺身有光澤而無腥味, 入口肥美, 廚師預先為生蠔浸上香醋, 吃來酸香宜人、大赤蝦蝦頭內藏滿滿的蝦膏, 蝦肉彈牙也甜而不膩、帶子刺身無雪味, 入口鮮甜彈牙 (申明: 我個人對生蠔、大赤蝦、帶子是沒有敏感, 吃完沒有出現不適狀況, 每個人的體質是大不同。)冷熱清酒是任喝的任喝的還有各式汽水、果汁都是無需自己往雪櫃去取,  需要甚麼 --- 劃在點單紙上便行!手卷大啖食, 最重要是紫菜在上檯時是仍然脆, 而且餡料在吃到尾是仍然存在。鹽燒牛舌不算薄切, 燒得不會過份乾身, 入口柔軟有肉汁而且帶牛脂香, 好吃到嚼不停。熱拉麵、冷烏冬, 細細碗適合一人吃是剛剛好, 廚師並沒有因為份量少而求祈放配料, 尤其是拉麵的配料是有肉、
冷熱清酒是任喝的
熱拉麵、冷烏冬, 細細碗適合一人吃是剛剛好, 廚師並沒有因為份量少而求祈放配料, 尤其是拉麵的配料是有肉、鳴門卷、紫菜、粟米。
櫻花水信玄餅晶瑩剔透, 內藏一朵鹽漬櫻花, 入口先是清淡, 後來便到鹽漬櫻花的鹹味, 然而甜就是靠外圍的黑糖漿。
甜品除了有吸睛的櫻花水信玄餅外, 焦糖菠蘿亦得到各人歡心, 菠蘿表面微微火灸過, 吃落似乎是更加多果汁, 甜甜的加上菠蘿本身的果酸, 享受!  富士蘋果一口大福有軟滑的粉色外層, 內餡有奶油及爽脆蘋果肉。

味道 3.5

環境 3

服務 3.5

衛生 3

抵食 4
2016-10-25 2637 瀏覽
對吃貨來說,放題是不錯解壓方法。這次由好友帶路,到放題集中地旺角一拼。平日晚市時段 ($198/2小時),人龍居然不少,還好早有訂位。放題必食的刺身,沒升級已有12款可選。狠狠地點單,看著捧來堆得密密麻麻的一大盤,份量足得笑了。大熱刺身如三文魚和吞拿魚,淡味帶點冰凍感,水準一般。以香口的劍魚腩,和配惹味泰式醬的有頭甜蝦較為突出。升級體驗 (+$50)的珍寶帶子、赤蝦等刺身,看著大隻吸引,可惜偏向淡口。反而油甘魚刺身鮮甜,回頭的好友大讚比以往好吃。另一番本潛力股,是生蠔任食。好友一口接一口,已鯨吞2隻。說口感滑溜,轉眼還追加夠半打。升級之列,個人卻偏愛日式蒸蛋。比奶凍要軟滑,又夾有蝦、八爪魚等海鮮碎粒。一試傾心,沒錯是飽肚物,仍忍不住要encore,不過再來的一碗滑溜度降低了……飲品大多是罐裝,找到+C檸檬和C&C蘋果已心滿意足。眼闊肚窄,習慣放題不怎樣點壽司。來了一份五行壽司,以為送錯,原來是4人訂台的福利。以金、木、水、火、土為主題,配料比點單紙要豐富,居然有海膽、金箔。不過不失,勝在小巧不會太飽肚。蝦類在刺身失利,燒物列的鹽燒虎蝦卻有驚喜,甜味被鹽誘出。一串兩粒的汁燒帆立貝鎖有水份
對吃貨來說,放題是不錯解壓方法。

這次由好友帶路,到放題集中地旺角一拼。

刺身
大熱刺身三文魚吞拿魚,淡味帶點冰凍感,水準一般。

以香口的劍魚腩,和配惹味泰式醬的有頭甜蝦較為突出。

升級體驗 (+$50)珍寶帶子赤蝦刺身,看著大隻吸引,可惜偏向淡口。

反而油甘魚刺身鮮甜,回頭的好友大讚比以往好吃。
珍寶帶子、赤蝦刺身
生蠔

日式蒸蛋
飲品大多是罐裝,找到+C檸檬C&C蘋果已心滿意足。
飲品

五行壽司
蝦類在刺身失利,燒物列的鹽燒虎蝦卻有驚喜,甜味被鹽誘出。
鹽燒虎蝦
一串兩粒的汁燒帆立貝鎖有水份,容易咬開。

素來是穩陣之選的牛油燒粟米,過甜了,又好像沾了其他味道,怪怪的。
燒物
天婦羅系火喉適中,有不少亮點。炸蝦意外的滑,日本蕃薯大片鬆脆。

炸芝士年糕自然少不了,還有少見的秋葵明太子,釀了魚肉,感覺似煎釀三寶呢,哈哈~
天婦羅
揚物系中,欣賞炸海老餃子,比豬肉餡甜美。

芝士薯波咬開發現是粉心的,少許失望,不過仍不錯吃。
揚物
甜品不可不說的,是焦糖菠蘿。焦糖脆皮把甜度拉高,點上8塊,排著會像pizza喔~
焦糖菠蘿
富士蘋果一口大福,亦是必試之選。軟糯的粉團中,裹著蘋果粒,無死甜。

樣子大小跟荔枝雪米糍相似,味道卻更出色。若不見飽,真想瘋狂的吃!
富士蘋果一口大福
至於泡芙炸朱古力香蕉,感覺淋身,可以pass……

原本滿心期待著櫻花水信玄餅,可惜漏單吃不到。
甜品
份量難得足秤,但有漏單和耐出菜情況,這天集中在揚物、炸物、甜品幾類。

建議考慮肚量,可決定重點,注意重覆出菜的可能就是了。

整體來說,水準算中等,有少量特色食物,如水信玄餅、秋葵天婦羅,可以一試。
2016-09-27
焦糖菠蘿
富士蘋果一口大福
  • 日式蒸蛋
2016-10-24 453 瀏覽
想去吃放題便去吃放題 , 就是這麼簡單 ~厚厚一疊的入單紙 ~以放題的質素來說 , 刺身的質素還是不錯的 , 魚生厚薄正常 , 沒有雪氣 ~特別喜歡大赤蝦 , 蝦頭有蝦羔 , 蝦肉夠彈牙又有膠質感 ~壽司的款式都夠多 , 而且有創意 , 飯握得不太死實也不易散開 ,當然軍艦也不能錯過 .... 飯都握得唔錯 , 餡是滿滿的 , 最重要是紫菜還脆 ~坊間的放題店很多時都會漏單 , 尤其是壽司軍艦 , 但這店的壽司軍艦就來得好足 ~食完一輪冷食物便轉食熱 , 雜菜炒豚肉是略嫌鹹了少許但不算嚴重 , 雜菜及豚肉俾得夠平行 , 也可說是夠惹味吧 ....不想吃甜品 , 就以 日式蒸蛋 作結尾 ....這 日式蒸蛋 還算滑溜、有蛋香 ~食放題最好是可以滿足所有人的願望 ~本篇完 ~
想去吃放題便去吃放題 , 就是這麼簡單 ~
厚厚一疊的入單紙 ~

不想吃甜品 , 就以 日式蒸蛋 作結尾 ....

這 日式蒸蛋 還算滑溜、有蛋香 ~

放題最好是可以滿足所有人的願望 ~

本篇完 ~
2016-10-23 426 瀏覽
想食放題,但又不想冒險去試其他放題店,所以就去翻吃不久前食過的這一間,起碼穩穩陣陣 。刺身 : 三文魚、吞拿魚、八爪魚等,看見這大堆頭便知道師傅俾得很足,刺身無雪味、肥美、海鮮有海鮮味。壽司 : 不同餡料有不同味道,也有不同的口感,飯是不會黏糊過度,吃才不會太納悶。手卷 :  飯同脆脆紫菜,加上不同餡料,成舊塞落口真係幸福到爆,我們寫的吞拿魚溶手卷,魚溶切碎得幼細滑溜。燒物中的羊架是連筋連脂的送來,算得上是色香味俱全,味道香口,有香草的惹味又不羶。天婦羅 炸得不太厚身又脆口,味道也都不錯。甜品有 水信玄餅!的骰地一口一粒是一個完美的結局!
天婦羅 炸得不太厚身又脆口,味道也都不錯。
甜品有 水信玄餅!的骰地一口一粒是一個完美的結局!
上次曾經試過呢間餐廳另一分店既晚市,覺得相當唔錯,於是今次再接再厲,試下呢間分店兼同家中長輩慶生。雖然係周日,但可能係午市既關係,餐廳唔算多人。我以為會幾好service 的,可惜樓面侍應實在係反應緩慢,久久未有主動接過點菜紙。以下介紹幾項中伏食物:1. 三文魚生  色澤暗啞,一睇就知唔新鮮,食落口淡而無味,同平日食開既三文魚口感唔同。2. 有頭甜蝦  伏中之伏。唔知點解幾乎每條蝦頭同蝦身連接處會有灰色一粒粒既野,好似縮小版既蘭香子。極之奇怪,食咁多次甜蝦同放題都無見過呢個景象。請樓面拎去廚房問,得到既回覆係點蝦子。我地嚇到唔敢食,怕肚痛。親友係做廚師,佢話係食物處理得唔乾淨先咁。3. 粟米海鮮湯  小妹完全唔覺呢個係湯。呢個湯係「傑」到好似bb糊仔一樣咁,其實食唔到。4. 芒果布甸 大家千祈唔好以為係我食到個樽咁污糟,事實上係佢一開始已經咁污糟。好明顯係廚房整完之後無擦乾淨。我一見到已經覺得無胃口食,勉強係食左少少。其實味道都唔係好。除左炸物、水信玄餅同蘋果大福係挽回番佢少少分數,其實整體上呢餐放題我都覺得仲有好大改進空間,無其他食評寫到咁好。同樣既價錢我相信會搵到更好

以下介紹幾項中伏食物:

1. 三文魚生

2. 有頭甜蝦

3. 粟米海鮮湯

4. 芒果布甸

除左炸物、水信玄餅同蘋果大福係挽回番佢少少分數,其實整體上呢餐放題我都覺得仲有好大改進空間,無其他食評寫到咁好。同樣既價錢我相信會搵到更好既選擇。
可接受的炸物
2016-07-24
慶祝紀念
生日
2016-10-20 3128 瀏覽
今次又黎返八幡屋食放題,貪佢走平民路線,食物質素又相對唔差,好適合仲讀緊書既窮丁丁不過今次係慶祝朋友生日,就加左50蚊升級,好似食豪左咁可以食到和牛,羊架,生蠔同大大隻鮮蝦。有圖有真相,生蠔配上酸酸甜甜既柚子汁,有蠔味之餘又夠開胃。連頭赤蝦好大隻,仲好鮮甜,encore返三轉。之不過食太多生野對腸胃都唔太好,所以呢個時候,有請熟食登場~~~細望餐牌,好似有啲野唔同左,原來係串燒menu加多左燒魷魚 我呢個海鮮迷即係就要落返兩串 燒得好香,魷魚同燒汁既甜味一如既往既夾 一口就可以食哂成隻魷魚,感覺係爽既鯖魚啖啖肉,醃得入味,骨又無咩。 平時叫鯖魚定食,得2,3舊,仲要有啲都無呢到咁好食燒蕃薯串,蕃薯天然甜味,鐘意食蕃薯既我,自然係食幾多都唔怕滯去到後尾,有啲飽,又想繼續食,就不始食下前菜(次序錯得好離譜芝麻醬豆腐,好簡單既一味菜 清淡返我個味蕾螺肉~味道同出面食既無分別,不過可以過下口癮         最後點左個比較少見既甜品 焦糖菠蘿,食得出菠蘿原本既天然水果甜加上焦糖,將邪惡指數升倍
今次又黎返八幡屋食放題

貪佢走平民路線,食物質素又相對唔差,好適合仲讀緊書既窮丁丁

不過今次係慶祝朋友生日,就加左50蚊升級,好似食豪左咁

可以食到和牛,羊架,生蠔同大大隻鮮蝦。
有圖有真相,生蠔配上酸酸甜甜既柚子汁,有蠔味之餘又夠開胃。

連頭赤蝦好大隻,仲好鮮甜,encore返三轉。

細望餐牌,好似有啲野唔同左,原來係串燒menu加多左燒魷魚

我呢個海鮮迷即係就要落返兩串
燒得好香,魷魚同燒汁既甜味一如既往既夾
一口就可以食哂成隻魷魚,感覺係爽既

鯖魚啖啖肉,醃得入味,骨又無咩。

平時叫鯖魚定食,得2,3舊,仲要有啲都無呢到咁好食

燒蕃薯串,蕃薯天然甜味,

鐘意食蕃薯既我,自然係食幾多都唔怕滯

芝麻醬豆腐,好簡單既一味菜 清淡返我個味蕾
螺肉~味道同出面食既無分別,不過可以過下口癮

最後點左個比較少見既甜品
焦糖菠蘿,食得出菠蘿原本既天然水果甜
加上焦糖,將邪惡指數升倍
2016-10-20 318 瀏覽
好耐都無食放題,喺兆萬有大把俾我地揀,集中地入面好似只有呢間係擺得最耐,信心自然多D。我地食星期一至四,最貴時段都只係$I98一位。飲品有汽水,有果汁,有冷熱清酒,呢度飲品唔需要自己出去雪櫃度拎因為寫紙仔就會專人送上。 俾我搵到有QOO嘅香蕉豆奶,香蕉味係好香精! 壽司嘅選擇好多,有卷,有軍艦,有手卷, 廚師俾得好足,有跟我寫纸仔嘅粒數嚟俾, 壽司唔會好大舊壽司飯,黏黏地,酸酸地, 上面舊肉唔會太薄,夾埋食啱啱好! 天婦羅都唔算差,炸皮薄而且好似透明, 入邊舊肉舊菇舊瓜都唔會炸到乾。 刺身無食,因為近排有啲唔舒服但係望落都幾靚呀! 好新鮮好肥美,佢地話無雪味,刺身都叫咗幾次! 燒物嘅款式都好多, 汁燒魷魚仔雖然唔算大粒,但係燒完之後配埋燒汁就好惹味。 最後食埋甜品就真係好愉快,甜品款式真係十分多,有雪米糍,雪糕,焦糖菠蘿,大福餅,不過我就睇中呢個水信玄餅, 蒟蒻波波入面有櫻花, 櫻花有鹹味,其實係好靚唔捨得食嫁!
2016-10-14 440 瀏覽
放工往往餓到爆,食放題真係一個明智決擇。呢一日同朋友兩個人Book咗7:30,而呢個時段放題價錢係$198,另外加$50又可以升級,有多啲正嘢選擇,咁當然要加嚟慰勞自己天氣熱熱哋,坐低梗係叫嘢飲先。有驚喜嘅係,呢度除咗普通嘅汽水熱茶之外,居然有sake!不過酒味好濃,我飲飲吓要溝汽水飲...然後當然唔少得刺身三文魚、劍魚腩、希靈魚、鮑魚呢啲基本嘢,有水準,好鮮甜,劍魚腩仲好肥𠻹!比較特別嘅係黑鳥貝(圖右),雖然個樣灰灰哋唔太討好,但食落好爽口亦唔腥壽司方面火炙胡麻三文魚、火炙左口魚裙邊、鰻魚、象拔蚌壽司,都幾好味,火炙得好香,但係嚿飯比較鬆散,點完醬油放入口嘅途中會有半嚿飯跌出嚟而軍艦當然一定要叫海膽!送到嚟紫菜都仲係脆嘅,見到都已經開心!海膽份量唔多,但勝在海膽味濃郁。叫兩件睇吓伏唔伏先,之後當然encore咗旁邊嘅係龍蝦沙律軍艦,雖然明知唔係龍蝦,但味道都不錯前菜點咗中華沙律同辣味螺肉。中華沙律不過不失,而螺肉稍為淡味,好在辣汁夠香炸嘢我哋點咗南蠻雞翼、芝士年糕、蕃薯同南瓜天婦羅,全部都香脆唔厚粉,雞翼更加醃得好香!如果唔係怕熱氣我會叫多轉燒日本蕃薯仔,我係第一次食咁細粒嘅蕃薯,好

天氣熱熱哋,坐低梗係叫嘢飲先。

然後當然唔少得刺身

壽司方面

旁邊嘅係龍蝦沙律軍艦,雖然明知唔係龍蝦,但味道都不錯
燒日本蕃薯仔,我係第一次食咁細粒嘅蕃薯,好甜好綿!
黃金焗蠔都唔算細隻,焗得啱啱好唔會過熟,芝士沙律醬亦好香

以下係升級體驗
刺身我哋點咗赤蝦、珍寶帶子同油甘魚。

赤蝦 好 大 隻!
仲要大隻得嚟鮮甜!珍寶帶子嘅珍寶程度雖然唔及赤蝦,但都一樣好鮮甜
生蠔係冇殼的,喺大匙羹入面浸喺啲咸咸酸酸嘅汁入面🤔 味道有些少得意,但肉質尚算新鮮
火炙柚子和牛壽司雖然食落柚子味比較淡,但係牛味都幾濃
雞泡魚乾就似平時超市買到嘅魚乾,不過點沙律醬又幾好味喎

圓滿嘅一餐當然要用甜品作結
雪米糍,維記㗎!有綠茶同荔枝味可以揀
櫻花水信玄餅好靚!唔鐘意食甜嘅人都可以試呢個甜品
焦糖菠蘿都要encore!菠蘿本身已經甜,燒完再淋上焦糖真係好好味。下次嚟嘅話要叫夠8件砌一個圓形

呢間放題雖然偶有漏單情況,不過總括嚟講食物款式算多,服務ok,價錢都合理,所以都算值得一試
2016-10-13 2521 瀏覽
之前同朋友黎過一次,覺得唔錯,所以就帶媽媽黎食,媽媽食野要求比較高,呢間佢都幾滿意~係lift 入面已經有poster 廣告宣傳門口都有多人正在等位我地book 左7點準時到達。可以食2小時放題收費每人$198,再加了$50升級體驗!食物選擇豐富,剌身, 燒物,串燒, 甜品,飲品各式其式~先點了一些冷盤中華沙律平時去日本餐廳都會點, 最喜歡它的爽口胡麻冷豆腐好香滑燒味淋河豚干甜甜的又有烤過的,很惹味我最愛的刺身來了~赤蝦刺身好大隻呀~蝦肉新鮮肉質爽口又鮮甜~一次過食左2隻呀其他剌身都非常新鮮,吞拿魚及劍魚腩都不錯~特別推介,食過番尋味的生蠔大隻又肥美,新鮮海水味又唔腥encore 再encore飲番杯野再食熱食先可樂及+C檸檬日式炒野菜炒得很香口,又唔會好重口味或者太咸汁燒豚小排-醃味一流~炭燒紐西蘭羊架- 一D都唔”蘇”日式蕃薯天婦羅/日式南瓜天婦羅不會炸得太油, OK !蕃茄三文魚頭鍋(2人份)個人非常喜愛吃三文魚頭,又喜愛吃蕃茄,所以呢個簡直係為我而設的魚頭肉夠滑,蕃茄湯底濃,仲可以飲呀!其他食品都非常出色, 沒有失望~最後係甜品啦焦糖菠蘿外層燒得脆脆的的焦糖非常香口, 食左菠蘿

係lift 入面已經有poster 廣告宣傳
門口都有多人正在等位
我地book 左7點準時到達。可以食2小時
放題收費每人$198,再加了$50升級體驗!
食物選擇豐富,剌身, 燒物,串燒, 甜品,飲品各式其式~
先點了一些冷盤

中華沙律平時去日本餐廳都會點, 最喜歡它的爽口

胡麻冷豆腐好香滑
燒味淋河豚干甜甜的又有烤過的,很惹味
我最愛的刺身來了~

赤蝦刺身

好大隻呀~蝦肉新鮮肉質爽口又鮮甜~
一次過食左2隻呀
其他剌身都非常新鮮,吞拿魚及劍魚腩都不錯~
特別推介,食過番尋味的生蠔

大隻又肥美,新鮮海水味又唔腥
encore 再encore
飲番杯野再食熱食先

可樂及+C檸檬
日式炒野菜

炒得很香口,又唔會好重口味或者太咸
汁燒豚小排-醃味一流~

炭燒紐西蘭羊架- 一D都唔”蘇”
日式蕃薯天婦羅/日式南瓜天婦羅

不會炸得太油, OK !
蕃茄三文魚頭鍋(2人份)

魚頭肉夠滑,蕃茄湯底濃,仲可以飲呀!
其他食品都非常出色, 沒有失望~
最後係甜品

焦糖菠蘿外層燒得脆脆的的焦糖非常香口, 食左菠蘿又可以消滯,非常好!而芒果布甸又唔會太甜, 好好食!
是晚為平日星期一,但都咁多人食,都差唔多full 晒,所以下次黎食一定要早D book位~
最後埋單每人都係2百幾元,真食抵食
2016-09-26
  • 蕃茄三文魚頭鍋(2人份)
  • 生蠔
  • 焦糖菠蘿
  • 赤蝦刺身
  • 胡麻冷豆腐
2016-10-09 1804 瀏覽
兆萬中心入面有好多間放題,自己都試左好多間,但係覺得間間都普普通通咁,但係今日去左呢間八幡屋令到我改觀。我地仲膽粗粗升級左,睇下有乜野食先。 升級左有羊架刺身比你慢慢揀,呢啲係坊間放題都比較少見,重點係河豚干真係好正 放題點可以放過新鮮既三文魚呢,睇下啲三文魚,脂肪分佈幾平均同都唔少,食落去又滑入口即溶,最後我地差唔多叫左50塊三文魚刺身xd 呢個拉面拍得住人地專整拉面既專門面,豬骨味夠濃同面都夠爽,勁鐘意呢個 呢個係升級左先有既,日式蒸蛋重要係滑好多.入面仲唔只得蛋架,都幾多口感 呢個係鱈魚,佢燒到勁香,好好食 羊架都係升級左先有既,味道都唔錯,肉都夠嫩,不過自己唔鐘意羊陣騷味,但係朋友就話好好食,我食左幾啖炸 芝士焗蝦,芝士勁濃,蝦好有鮮味,心心眼100分 神奇既水玄餅,幾好食,第一次食感覺好特別,幾香,好似有少少食桂花糕咁 八幡屋放題好少會咁多野揀,想試特別少少既放題就去試下,包你唔會失望

呢個係鱈魚,佢燒到勁香,好好食

芝士焗蝦,芝士勁濃,蝦好有鮮味,心心眼100分