2023-03-06 116 瀏覽
係旺角行街想食日本野 見到哩間餐廳一於試下啱啱去完日本已進好掛住日本😂白桃有氣果汁 哩支幾好飲wo. 唔太甜 桃味突出 不錯不錯👍🏻小食叫左炸雞 炸雞有邊個唔鐘意😂😂🤤炸得好香脆 肉質一d都唔鞋 鹽酥味 good 另外炸生壕都好鮮 雖然佢唔係大大隻哩個價錢哩個質素好好👍🏻熱啦啦 外脆內軟 yummyyyyyy 🤤🤤🤤主菜就叫左芝士炸豬扒配辛辣烏冬天氣凍凍地食熱嘢係最暖胃😂烏冬好滑 湯頭唔會好辣 濃濃既蝦味炸豬排層次好分明 芝士溶化滲咗落去啲肉度有係日本餐廳既質素哩個份量又大又抵食❤️❤️❤️❤️-餐廳座位唔多可能繁忙時間需要排隊見到好多人都食壽喜燒等我下次都試吓先
係旺角行街想食日本野 見到哩間餐廳一於試下
哩個份量又大又抵食❤️❤️❤️❤️
餐廳座位唔多可能繁忙時間需要排隊
見到好多人都食壽喜燒等我下次都試吓先
2023-03-06 127 瀏覽
🧡💛🧡壽喜燒小店🍲服務態度…冇得彈😂由踏入餐廳嗰刻到埋單,店員們嘅服務態度都係超友善,估唔到仲係免服務費🫣依間壽喜燒小店開咗冇耐,平時去大南街都係搵café打卡,今次就去try try 壽喜燒🤤❤️澳州-M8+和牛(西冷蓋)壽喜鍋❤️ $238成個套餐有澳州-M8+和牛、野菜拼盤、日本雞蛋,唔夠都可以另外追加!🍲壽喜燒套餐會由店員用牛脂肪先開鍋,之後倒上壽喜燒汁用半煎煮方式燒,店員亦會幫手燒😝!M8+和牛油花靚靚,肉味香濃🥩食落口除咗有自身油香,仲有壽喜燒汁香甜味,沾上蛋液更過癮!野菜拼盤都幾豐富,有菇菇菜菜🥬仲有葛絲添!口感煙煙韌韌又滑捋捋,真係好正!🧡吉列千層豚🧡 $78八不嘅特色手作小點,千層豚係以豚腩疊製而成!入口酥脆又有豚肉香🐽仲好juicy添,依個口感同層次真係好有驚喜🤩配上醬汁會有解膩感覺!當日去係避開咗peak hour,walk-in 去食,客人都有7成滿😳聽店員講正餐時間已經full booking🤫如果想食就要訂位啦!BTW記得save post,方便向店員查詢有關套餐啦❣️📍八不📍太子大南街52號地舖
🧡💛🧡
壽喜燒小店🍲服務態度…

❤️澳州-M8+和牛(西冷蓋)壽喜鍋❤️ $238

🧡吉列千層豚🧡 $78

📍八不
📍太子大南街52號地舖
2023-02-22
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2023-03-05 56 瀏覽
同媽咪去午餐,搵到呢間日式木系餐廳,環境舒適。吉列炸廣島蠔鐘意食蠔,食極都唔厭,佢係即叫即炸,非常熱辣辣。廣島蠔本身有3隻,肥美多肉,炸得好鬆脆,炸粉唔算厚,內裡蠔身都保持到岩岩熟嘅程度,仲係好嫩,好正。另有2件香菇天婦羅和茄子天婦羅,好豐富美味。烏冬口感彈牙,浸耐左唔會淋,配料有香蔥、紫菜、腐皮和櫻花蝦。櫻花蝦滿滿,湯底都幾鮮。媽媽鍾意食素,叫左吉列野菜,有7件天婦羅,香菇茄子🍆番薯🍠😆炸得剛剛好不油膩,佢都話好食。鐘意食天婦羅不要錯過。
同媽咪去午餐,搵到呢間日式木系餐廳,環境舒適。

吉列炸廣島蠔
另有2件香菇天婦羅和茄子天婦羅,好豐富美味。

鐘意食天婦羅不要錯過。
上次行過大南街時已經被店舖精緻裝修日本風所吸引🤩地方雖小但氣氛同舒適度滿滿~感覺置身日本小店🎌我聽到隔籬枱話夜晚食飯一定要book因為嚟咗幾次都食唔到🫢餐枱大概有6張,當日12點半左右已經滿咗,大家如果專登嚟記得要預約~而餐牌有A5黑毛和牛壽喜燒,亦有不同炸物供應今日一個人就選擇午市套餐包括以下所有都只係$68😚價格相宜🔹前菜青絲海蜇青瓜切得幼細連同大量海蜇非常爽脆清新調味恰當,非常開胃🔹輕盈吉列豚🐽所有食品即叫即炸新鮮熱辣✨豚肉七分瘦三分肥.有咬口得來亦有油香👍🏻外皮鬆脆無比,炸得乾身完全冇油膩感🔹日式辛辣湯配八不赤麵🍜赤面其實等於蕎麥麵可以揀傳統赤面湯/日式辛辣湯/日式沙嗲湯揀咗辛辣湯淡淡辣度唔會好油而配菜豐富.有微甜嘅索湯腐皮,彈牙嘅日式魚蛋再加上大量鮮味嘅櫻花蝦同海帶/青蔥,各方面都配合得唔錯,充滿和風味道🔹日本Tominaga神戶100%葡萄汁🍇無需加錢就可以飲到果汁,對比外面餐廳比較少見👍🏻✨從而感受到餐廳由裝修到食物質素各細節都確實用心,同時店員亦有禮效率高,一切都務求令客人真係置身於日本小店嘅感覺~下次一定要再試試出名嘅和牛壽喜燒🤩

而餐牌有A5黑毛和牛壽喜燒,亦有不同炸物供應

調味恰當,非常開胃

🔹輕盈吉列豚🐽
所有食品即叫即炸新鮮熱辣✨
豚肉七分瘦三分肥.有咬口得來亦有油香👍🏻
外皮鬆脆無比,炸得乾身完全冇油膩感

🔹日式辛辣湯配八不赤麵🍜
赤面其實等於蕎麥麵
可以揀傳統赤面湯/日式辛辣湯/日式沙嗲湯

🔹日本Tominaga神戶100%葡萄汁🍇
無需加錢就可以飲到果汁,對比外面餐廳比較少見👍🏻✨

下次一定要再試試出名嘅和牛壽喜燒🤩

見到好多人都係IG推薦呢間餐廳嘅一人壽喜燒,話好食又抵食,不過除此之外佢哋嘅午市定食也非常抵食,不過因為係手機點單,咁我就冇截圖,不過佢哋嘅主食相對可能冇咁多款式,小食會比較多少少其實離遠都睇到餐廳嘅門面,因為大南街那邊食肆唔係好多,而且白色門面係那邊就更加明顯,比人嘅感覺都係整潔乾淨餐廳嘅位置唔算好多,但係我大約兩點幾先去食,但係都有一半以上位置都有客;職員好快就幫我安排好座位,並且提醒係用手機落單(如果手機網絡唔好,職員都會主動幫你,感覺職員都好好,算主動熱情)日本Tominaga神戶100%蘋果汁原本諗住叫壽喜燒,但係當時又唔係好肚餓,唔係好想食咁多野,所以就叫咗一個午市定食,佢有幾款果汁可以選擇,不過牌子就比較少見,今次就擇左蘋果汁,飲落去唔會好甜,都幾香蘋果味,唔係好假嘅蘋果香,不過份量就有啲少八不烏冬因為想食得清淡啲,所以就揀咗傳統日式清湯,配蔥香安格斯;雖然話就話係清湯,但味道都幾濃,但絕對唔係鹹,而樱花蝦份量多到好似係唔要錢咁,差唔多食每一啖烏冬都可以食到樱花蝦係上面,而烏冬雖然唔係粗身嗰種,但食落都好彈牙同樣蔥香安格斯嘅份量都好多,佢係先炒好咗再係上枱之前先放上,所以

日本Tominaga神戶100%蘋果汁

八不烏冬

同樣蔥香安格斯嘅份量都好多,佢係先炒好咗再係上枱之前先放上,所以洋蔥食落已經係炒香咗嘅甜味,牛肉也是,不過感覺牛肉已經炒熟咗先再放上去,食嘅時候,牛肉有少少過熟,不過整體來講都唔錯

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

2023-02-22
喺太子買完花,想搵個地方坐低慢慢食吓嘢,行行吓見到呢度好似有間新開嘅日本嘢叫 八不,舖面幾靚仔,而且個Menu都好吸引,於是就入去食啦。我就係俾佢既和牛刺身烏冬呢一個菜式吸引咗!午市時間都幾多人,我喺出邊都等咗兩個字左右,睇嚟呢度口碑都唔錯!入到去就即刻叫咗我心水嘅和牛刺身烏冬,再加杯蘋果汁。嘩!賣相好靚!你見到啲牛嘅質素真係好高,佢嘅雪花非常靚,而且份量都好多!感覺好抵食。見到佢有建議啲刺身牛放入啲烏冬熱湯嗰度,會令口感更好,我都一於試吓。一放入去已經見到佢開始半熟~半熟既食法超正!脂肪味好香😍之後我又試下全生食,口感會爽口d,但肉香味依然好出,加佢比既調味料,有d似wasabi既果種辣味,食落個combination好正。試完啲肉我就開始食烏冬,啲烏冬口感好正,夠晒彈牙,湯底都好夠濃味,我都放咗幾片牛落去長期浸一浸,食完烏冬再食,牛肉就變到非常之軟,又係新既牛感! 有和牛三食既感覺!好味~

我就係俾佢既和牛刺身烏冬呢一個菜式吸引咗!

入到去就即刻叫咗我心水嘅和牛刺身烏冬,再加杯蘋果汁。

見到佢有建議啲刺身牛放入啲烏冬熱湯嗰度,會令口感更好,
我都一於試吓。一放入去已經見到佢開始半熟~

半熟既食法超正!脂肪味好香😍

食完烏冬再食,牛肉就變到非常之軟,又係新既牛感!

有和牛三食既感覺!好味~
2023-03-02 49 瀏覽
今日同朋友行完金魚街,覺得有啲凍,於是上OpenRice睇下附近有啲乜嘢暖胃野可以食,見到呢間個名好得意,叫做八不,忍唔住即刻過去望吓。入到餐廳店員即刻俾咗個籃我地放袋,餐廳有兩款麵可以揀,蕎麥麵或者烏冬,湯底亦都有好多款,有辣有唔辣。由於天氣凍嘅關係,我叫咗個辛辣湯櫻花蝦湯底配A5黑毛和牛刺身赤麵(即係蕎麥麵),另外加咗一客吉列廣島蠔,同埋一枝日本木村富士山葡萄汽水。先黎嘅吉列廣島蠔,脆漿唔會太厚,鮮味得黎完全唔會有腥味,仲熱辣辣,加埋沙律醬超開胃。辛辣湯辣度啱啱好,不過由於辣嘅程度係冇得揀,所以建議本身唔食得辣嘢可以試吓日式清湯/沙嗲湯,將A5和牛放落湯,用湯嘅餘溫輕輕煮下和牛,肉質就非常嫩滑。飲品方面,豐富嘅葡萄味,唔會好似平時汽水得個甜字咁。

2023-03-01 66 瀏覽
在太子找到這家隱世小店,店子小小但是木製裝潢非常日系,感覺舒適服務也趕上日式餐廳的水平,端上食物之後會作簡單介紹,也相當有禮貌食物方面赤面組合(蕎麥麵)日本A5黑毛和牛刺身赤面$188盛裝著超均勻的雪花,和牛刺身口感比較煙韌,如果想吃熟的可以把它加進蕎麥麵的湯內,和牛口感立即變得入口即溶,比毛巾還要柔軟。加上少量的洋蔥跟菊花,略帶一點清新配合微甜不油膩的蕎麥面湯,以及硬度適中的蕎麥麵,整個套餐每一細項都一絲不苟,10分出色

食物方面
赤面組合(蕎麥麵)
日本A5黑毛和牛刺身赤面$188

加上少量的洋蔥跟菊花,略帶一點清新

港女第一次黎到大南街,本想搵間文青cafe chill chill;沿路俾 🎏八不🎏 既日系門面吸引住👀。 睇埋Menu,呢度主打烏冬、蕎麥麵、仲有壽喜燒~ 壽喜燒價錢相宜,菜單好適合生酮或者低碳飲食。 等我試試佢先!入到鋪頭見到兩幅壁畫好靚,大家黎到要細心欣賞🥹Today”s order: 1)美國極黑豚(梅肉)壽喜鍋 - HK$ 1282)焗日本蠔(一本)- HK$ 583)日本Tominaga神戶100%葡萄汁- HK$16🫕壽喜鍋:店員開鑊後建議以半煎煮方法烹調豚肉,港女第一次自己動手做壽喜燒呢! 想重口味啲就落多啲汁煮乾身少少;想滑啲就煮熟即刻點雞蛋食。豚肉肥瘦分佈得宜:無筋、易咬不黐牙,仲有淡淡的豚肉香。一大板肉加蔬菜盤,分量充足。🦪焗蠔食到一半,口痕追加左個焗蠔。焗蠔既醬係用Wasabi 調出黎,淨係食個醬都好好食。港女鍾意食熟啲既蠔所以呢個岩哂我口味!呢度既餐具及爐具都係Made in Japan,質素令人放心。服務貼心,環境仲要好靚!係港女一定會再訪既餐廳!

入到鋪頭見到兩幅壁畫好靚,大家黎到要細心欣賞🥹

Today”s order:

1)美國極黑豚(梅肉)壽喜鍋 - HK$ 128
2)焗日本蠔(一本)- HK$ 58
3)日本Tominaga神戶100%葡萄汁- HK$16

🫕壽喜鍋:

想重口味啲就落多啲汁煮乾身少少;想滑啲就煮熟即刻點雞蛋食。

豚肉肥瘦分佈得宜:無筋、易咬不黐牙,仲有淡淡的豚肉香。
一大板肉加蔬菜盤,分量充足。

🦪焗蠔
食到一半,口痕追加左個焗蠔。

服務貼心,環境仲要好靚!係港女一定會再訪既餐廳!

2023-02-22
2 分鐘 (堂食)
午餐
2023-02-25 320 瀏覽
偶爾同朋友行過太子大南街見到呢間裝修精緻既日式小店😍入面環境唔太大,位置都尚算寬躺,好有日式小型溫馨小店既感覺☺️🌟 挪威三文魚刺身✨8塊厚厚既三文魚刺身非常鮮甜美味,美味程度可媲美高質日式料理餐廳!價錢非常實惠!😍🌟 吉列西班牙豬扒烏冬✨豬扒非常好食😍外面炸得酥脆,肉質軟熟多汁豬扒好厚,要炸到剛剛好唔韌係非常考廚師既功夫🤩👍🏻🌟 澳州M8+和牛壽喜燒鍋 ✨店員好貼心咁幫我地開爐,亦講解左兩種食法:1. 先將壽喜燒汁燒熱,再放牛肉煎,呢個就係Sukiyaki 關西壽喜燒食法☺️2. 關東既食法就好似打邊爐咁,放晒啲蔬菜配料同埋牛肉,烚下烚下我朋友兩種食法都試晒😋啲牛既紋路好靚,肉質鮮嫩,入口即化,加上壽喜燒汁,非常惹味!🤩🤩對於今日叫既食物都非常滿意,而且好高質!估唔到偶爾行入呢間小店會有驚喜🤩

偶爾同朋友行過太子大南街見到呢間裝修精緻既日式小店😍

🌟 挪威三文魚刺身
8塊厚厚既三文魚刺身
非常鮮甜美味,美味程度可媲美高質日式料理餐廳!
價錢非常實惠!😍

🌟 吉列西班牙豬扒烏冬✨
豬扒非常好食😍
外面炸得酥脆,肉質軟熟多汁
豬扒好厚,要炸到剛剛好唔韌係非常考廚師既功夫🤩👍🏻

🌟 澳州M8+和牛壽喜燒鍋 ✨
店員好貼心咁幫我地開爐,亦講解左兩種食法:
我朋友兩種食法都試晒😋

對於今日叫既食物都非常滿意,而且好高質!
估唔到偶爾行入呢間小店會有驚喜🤩
2023-02-25 256 瀏覽
位於大南街52號地舖釣這間名叫(八不)日式美食,餐廳裝修風格頗有特色。地方整齊乾淨,坐位舒適!八不柚子大根(蘿蔔)醒胃前菜,爽脆清新的口感。感覺舒服!👍美國安格斯牛板腱壽喜燒餐廳服務員細心介紹壽喜燒的做法,先用牛油起鍋,之後再加入壽喜燒汁就可以了!等到壽喜燒汁煮沸放入安格斯牛板腱!美味的壽喜燒汁牛板腱就可以品嚐了。這款美國安格斯牛板腱牛肉味十足,再蘸上日本蛋汁更嫩滑😋蔬菜盤品嚐了牛板腱!繼續享用美味的蔬菜!只需放入清湯就能吃到新鮮蔬菜的清新自然風味!嫩滑的豆腐,香甜的日本南瓜、還有非常健康的日本葛絲,口感滑滑的葛絲感覺好正😋日本Tominaga神戶100%葡萄汁這款葡萄汁酸甜適中,果味突出!

八不柚子大根(蘿蔔)
醒胃前菜,爽脆清新的口感。感覺舒服!👍

美國安格斯牛板腱壽喜燒

蔬菜盤

日本Tominaga神戶100%葡萄汁
這款葡萄汁酸甜適中,果味突出!

5 分鐘 (堂食)
午餐
2023-02-24 144 瀏覽
呢間日式餐廳新開無耐見到裝修幾靚就去左試,估唔到都幾有驚喜,主打壽喜燒同炸物,都幾多款選擇🤩🍲美國安格斯牛(板腱)壽喜燒 呢個餐有跟野菜拼盤,另外再追加左烏冬。一開始店員會一邊用牛脂肪搽一搽個底一邊介紹個醬汁,一枝係壽喜燒汁,如果覺得太濃可以加清湯開稀~呢種煮法只係加薄薄一層既醬汁就已經好入味,煮完可以沾蛋汁食😋牛個方面至少有五至六片,食落都係入口即融🤤因為就咁食塊牛會有少濃味,所以強烈建議追加烏冬!!又有得玩又有食都幾過癮😂而且一人份量岩岩好!🍱八不牛盛赤麵 赤麵即係蕎麥麵,揀左麵湯甜甜地咁,有大量既櫻花蝦同海帶等等,相比壽喜燒呢碗牛就無咁有牛味🥩一口和牛 真係一口咁既size😂都係入口即融,好嫩滑,仲有個芥末籽醬沾黎食🤤不過性價比黎講就唔算抵食,百零蚊只有三粒牛😵‍💫

🍲美國安格斯牛(板腱)壽喜燒
美國安格斯(板腱)壽喜鍋

🍱八不牛盛赤麵
八不牛盛赤麵

🥩一口和牛
八不一口牛

本人早於一星期前喺openice預約 亦收到確認email 確認當天預約 職員當天先通知訂座被取消 又無應對方案 此舉極度不負責任 有問過點prioritize booking 職員回應電話預約會更好 如果做唔到openrice 預約就唔好開放 有幾好食到滿座都好 都唔會幫襯 未幫襯感覺已經非常差 基於食評欠缺二百字 不能給予負評 本人非常希望警惕未來想幫襯嘅顧客 所以希望可以打夠二百字 負皮餐廳 如果早d 通知都無咁嬲 當日先被取消 又毫無歉意
2023-02-23 205 瀏覽
最近返學,去左學校附近既日本餐廳【八不】食lunch。裝修幾靚、清新木系、客人都幾多,不過地方較細,最好book定先。本身想食佢出名既壽喜燒,但係天氣有D熱,所以就叫佢地都推薦既蕎麥麵。 澳洲產M8+和牛刺身蕎麥麵:蕎麥麵同M8+和牛刺身係分開上,可以真係當刺身食或者浸入湯入面,大概5成熟禁食。不過我自己比較怕食生,所以就放入湯5成熟,肥瘦適中、牛味香濃。不過個人覺得蕎麥麵湯地有少少偏鹹同面質較軟。 木村富士山葡萄汽水:解渴一流
木村富士山葡萄汽水:解渴一流
2023-02-22 182 瀏覽
約咗朋友去花墟買花,大有收穫,已經係下午茶時間,於是我哋喺附近搵嘢食,發現大南街附近有一啲小食店好有文青feel,我哋搵咗一間日式fusion嘅八不,我哋兩個人都唔算大食,經店員推介,我哋點咗柚子大根、吉列廣島蠔赤面、大阪元茄。呢間餐廳嘅環境好舒服,係日式嘅設計,比我哋可以靜靜地傾下計,令我地都好似去咗日本咁👍柚子大根係餐廳推薦食品,呢啲大根口感脆脆地又甜嘅漬物類,柚子味亦都好清新,好好味,至啱我哋啲怕肥人士。個吉列廣島蠔有三隻咁多,好抵食,咬落去好creamy得嚟又脆口👍👍👍令到我哋忍唔住要再encore😋再加個蕎麥面,清新可口,令人完全唔覺個吉列廣島蠔油膩,係必食之選。大阪元茄係將茄子嘅皮去除,然之後用醬油慢煮啲茄子,又能保留茄子嘅味道,係味蕾嘅享受👍👍👍侍應服務態度好親切,主動介紹餐牌上邊嘅食物俾我哋, 這餐食得好開心同滿足👍👍👍👍