2023-02-10 74 瀏覽
小店位於太子嘅大南街,主打日式吉列菜式、烏東同和牛料理~ 裝潢以日本木系風為主調,布簾、和風牆畫、木板餐牌等,店內雖少但五臟俱全,座位之間亦有距離,唔會覺得好迫,店員服務態度十分友善而且價錢都幾親民化,莫名有種家嘅感覺,經過不妨試試呀😋美國極黑豚梅肉壽喜鍋包括野菜拼盤、粉絲同生雞蛋~ 店員細心講解食用方式,枱面上面有兩支樽仔,分別係壽喜燒汁同清湯!前者甜中帶鹹,散發著淡淡嘅鰹魚味、後者較清甜,適合煮菜!肉質肥瘦適中,嫩滑唔嚡口,點埋蛋液可以增添豚肉嘅滑溜感~ 拼盤份量十足,有娃娃菜、冬菇、大蔥、南瓜豆腐等配料,色彩繽紛,營養均衡,簡單又美味💖 而粉絲完美地吸飽壽喜燒汁,軟硬度適中,唔使加烏冬已經夠晒飽~ 吉列西班牙豬扒係呢度嘅招牌菜之一,估唔到size大過手板😱 外層炸至金黃色,食落酥脆可口,內裡軟嫩,帶點肥膏,配合醬汁感覺冇咁油膩,值得一試👍🏻

2023-02-10 63 瀏覽
估唔到一個人都可以去食壽喜燒。太子呢間「八不」除咗賣烏冬、赤麵之外,就係賣壽喜燒。平時只有係高級餐廳先食到嘅料理,平民化後大家都有能力食到。除咗牛之外仲有豚肉,豚肉分普通極黑豚同埋鹿兒島茶美豚,牛就分安格斯、澳洲M8+、日本A5。價錢百零蚊去到三百零蚊到。我就試最平嘅安格斯牛,牛肉有八大片,仲有一盒蔬菜盒,我就加多份稻庭烏冬,同埋一罐蘋果汁。店員幫忙用牛脂肪開爐同介紹點食之後就自己開始玩。主要係落一層薄薄地嘅醬油,再煎D牛肉,太濃就用清湯開稀佢。食牛肉就可以沾日本蛋一齊食。蔬菜有大蔥、皇帝菜、娃娃菜、洋蔥、南瓜、冬菇、豆腐、仲有日本葛絲。其實份量都足夠。最後稻庭烏冬,加埋入鍋一齊煮,再將啲蛋汁落埋落去,做成牛肉鍋燒烏冬。玩咗咁多嘢都係收你百零蚊都真係好抵食同玩。

安格斯壽喜鍋

店員幫忙用牛脂肪開爐同介紹點食之後就自己開始玩。
玩咗咁多嘢都係收你百零蚊都真係好抵食同玩。
2023-02-08
安格斯壽喜鍋
2023-02-09 117 瀏覽
💖平時係香港食到嘅壽喜燒都唔平🥲,今日係太子搵到間主打壽喜燒嘅日式小店,價錢同份量都幾親民,套餐$128起,即刻去試下🫡!1⃣️美國安格斯 (板腱)壽喜鍋套餐🐮 $148💖套餐包括野菜拼盤🥬、日本雞蛋🥚同135g美國安格斯牛板腱🥩。店員會幫手起鍋同落醬汁,之後可以自己加醬汁燒肉,食完就落清湯煮菜。牛板腱口感嫩帶彈牙嘅筋位同油香,配上鹹甜嘅醬汁同生蛋液,食落更滑嫩。野菜拼盤有娃娃菜、唐生菜、大蔥、南瓜🎃、冬菇、胡蘿蔔🥕、豆腐、金針菇🍄同蒟蒻絲,份量一個人黎講都幾多,健康得黎又飽肚🤰🏻。2⃣️日本木村赤富士山葡萄汽水🍇 $26💖要左樽提子汽水🥤,清新氣泡感🫧配上果香中和番壽喜燒醬汁嘅甜😌。💖餐廳環境裝修幾靚,而且座位坐得舒服,採用QR code📱落單。除左壽喜燒,佢地仲有賣其他日式料理。

1⃣️美國安格斯 (板腱)壽喜鍋套餐🐮 $148

2⃣️日本木村赤富士山葡萄汽水🍇 $26

數數手指已經嚟過大南街搵食好幾次了,今次呢條街有新嘅日本餐廳登場。好多人推薦佢嘅炸物,果然無令人失望!𖦹 日本A5黑毛和牛刺身烏冬 $188和牛呈粉紅色,油脂分佈均勻,趁烏冬嘅湯仲熱,即刻放啲和牛入去,灼到佢半熟再食,牛味濃郁而且超級鮮嫩!湯底揀咗清湯,有櫻花蝦添增添鮮味;烏冬偏扁身,滑溜到夾唔實LOL。𖦹 吉列西班牙豬扒 $68豬扒咬落酥脆而唔油膩,食到脂肪同滿滿嘅肉汁,配上秘製嘅芥末醬,非常滋味。

𖦹 日本A5黑毛和牛刺身烏冬 $188

𖦹 吉列西班牙豬扒 $68

2023-02-09 52 瀏覽
最近同屋企人去左公司附近嘅呢間新開張冇耐位於太子嘅「八不」😋八不赤面(傳統赤面湯) $58今日試左佢地嘅赤面 同 烏冬,呢兩樣嘢都係店舖招牌菜!果然唔錯👍湯底又岩岩好,又唔會太咸😋八不烏冬 (傳統日式清湯) $58烏冬爽口彈牙!好煙韌,我哋叫左清湯,都好清新,亦都唔會太咸😋吉列廣島蠔(4本) $78炸到香噴噴!非常之酥脆!又唔會好油膩!又好有蠔味😋吉列千層豚 $78脆卜卜,好鬆軟!豬扒又好厚身又好大塊又有肉汁😋

八不赤面(傳統赤面湯) $58

八不烏冬 (傳統日式清湯) $58

吉列廣島蠔(4本) $78

炸到香噴噴!非常之酥脆!又唔會好油膩!又好有蠔味😋

吉列千層豚 $78

脆卜卜,好鬆軟!豬扒又好厚身又好大塊又有肉汁😋
位於大南街既和式餐廳,主打A5黑毛和牛,壽喜燒,烏冬同赤麵。裝修感覺好似去日本既平民餐館,員工服務態度友善,會用心解釋食法,感覺舒服😊日本A5黑毛和牛(西冷)壽喜鍋上菜時壽喜鍋會跟黎2個湯汁,黑色嘅係壽喜燒湯汁,而另一個係清湯。壽喜燒湯汁係用黎煮肉,浸過既肉都會有淡淡既甜味;講起牛肉,餐廳既黑毛和牛充滿點點嘅雪花,脂肪肉比例好,食落嫩,入口即溶。而清湯用黎煮菜,亦非常入味,整個set 好滿意鹿兒島茶美豚100g除左牛肉,仲叫左碟豚肉黎加餸,口感味道都唔錯,豚肉厚度剛剛好,易熟,感覺唔錯新鮮手打稻庭烏冬(冷),稻庭烏冬另一主打烏冬,所以叫左2種唔同既稻庭烏冬,手打稻庭烏冬麵身比較幼,口感滑;稻庭烏冬相對口感彈牙,配合壽喜鍋食,吸晒汁,好入味日本Tominaga神戶100%蘋果汁,鮮橙汁意想唔到有100%既日本果汁飲,有新鮮水果味道,可以一試

日本A5黑毛和牛(西冷)壽喜鍋

鹿兒島茶美豚100g

新鮮手打稻庭烏冬(冷),稻庭烏冬

日本Tominaga神戶100%蘋果汁,鮮橙汁
意想唔到有100%既日本果汁飲,有新鮮水果味道,可以一試

2023-02-04
🍲 太子木系高質日式壽喜燒早陣子經常吃麻辣火鍋,有點掛念日式火鍋了,到一間位於太子新開的日式小店吃了一頓有誠意的壽喜燒。🐮 美國-安格斯(板腱)壽喜鍋$148套餐包括:野菜拼盤x1 ,日本雞蛋x1,美國安格斯135g以QR code下單後,店員會幫忙起爐,並提供兩樽湯汁,一樽是壽喜燒汁,令一樽是清湯。店員會提客人以壽喜燒汁煮牛肉,加入清湯可防沾鍋,也可燙煮蔬菜。🐮 安格斯牛肉在壽喜燒汁內稍焯,肉味香濃,味道帶甜,建議吃時醮上蛋液,增添牛肉的滑溜感。野菜拼盤內包括兩款蔬菜、冬菇、大蔥、南瓜、粉絲和豆腐,色彩繽紛,配搭均衡,相當高質。🍜 追加-稻庭烏冬$28套餐已包粉絲,但感覺日式火鍋是要吃烏冬的,稻庭烏冬口感Q彈,份量頗多,掛上壽喜燒湯汁特別美味。🍊 日本木村富士柚子汁 $26很喜歡柚子梳打我包裝,橙黃色的富直山給人有活力的感覺,柚子梳打有淡淡柚子香,大推。🔸小總結:餐廳日式木系裝修,環境整潔舒,鄰近太子地鐵站,價錢親民,食物賣相及味道都十分高質,店員好客有禮,誠意推薦大家一試。👅 味道:4.8/5💰CP值:4.9/5🕴🏻服務:5/5🔰餐廳環境:4.7/5👀回頭率:4.8/5🍽 餐廳:八
🍲 太子木系高質日式壽喜燒

🌐地址: 太子大南街52號地舖

🐮 #cowing吃在太子

2023-02-05
2023-02-08 38 瀏覽
經過太子呢一間小店就俾佢嘅日係裝修吸引咗我入去我哋叫咗兩個餐: 吉列廣島蠔烏冬(3本)配傅統日式清湯廣島蠔炸得好香,一啲都唔覺得好油膩,隻蠔都好大好新鮮,佢仲有一啲嘅配菜,個冬菇同茄子天婦羅都炸得一啲都唔乾身烏冬好煙韌,我最欣賞入面有櫻花蝦,令到清湯飲入口都有陣陣嘅鮮味美國極黑豚(梅肉)壽喜鍋平時壽喜燒就食得多,不過今次呢款係唔同嘅,佢唔係成個鍋咁上,而係可以比你調教壽喜燒汁嘅份量,用半煎煮嘅煮法可以令到啲肉更入味,我朋友唔係咁鍾意太濃味,個餐配埋清湯俾我哋,就可以調校返合適自己嘅味道壽喜燒黑豚肉配蘭王蛋真係好夾,豚肉的份量都好多,野菜的種類都好多,特別啲嘅有日本葛粉,吸收晒壽喜燒啲汁,都幾唔錯店員都好細心咁預備左圍裙俾客人,咁就唔怕啲汁彈到件衫
經過太子呢一間小店就俾佢嘅日係裝修吸引咗我入去

我哋叫咗兩個餐:

吉列廣島蠔烏冬(3本)配傅統日式清湯

美國極黑豚(梅肉)壽喜鍋

店員都好細心咁預備左圍裙俾客人,咁就唔怕啲汁彈到件衫
2023-02-06
  • 壽喜燒套餐
  • 吉列廣島蠔
2023-02-08 43 瀏覽
去大南街,唔係淨係得cafe去嘅 😁推介下俾大家呢間日式壽喜燒同烏冬專門店,名叫「八不」 🍜食物質素好好!🔥未得閒去日本旅行掃食嘅朋友可以去呢度試試 😀👍小小店舖但裝修都好精美,簡樸嘅日式木系裝潢 🇯🇵 好靚!充滿濃厚日風 😍佢連牆身都整得好靚!一邊係有質感嘅海洋風格,即係佢唔係印畫嚟架 😮另一邊就係同店名一樣,係佛教八不嘅圖像🛕非常吸睛 👀我今次去係試咗佢嘅烏冬/麵同炸物先,食咗印象都好深刻 🤩尤其佢嘅炸物,感覺特別 😮一定唔油!食落好酥脆!🤤 💯湯底可選:傳統日式清湯 / 日式沙嗲湯 / 日式辛辣湯因為同阿仔食,所以就揀哂清湯 🙃🍱午市定食 $68🍜八不烏冬 (配 傳統日式清湯底)烏冬係手打稻庭烏冬,烏冬條條都造得好均勻幼細,質感有點彈同好滑 😙❤️俾咗好多櫻花蝦同海帶,增添食烏冬口感層次 😋雖然話清湯底,但味道唔寡好清甜架 💕阿仔好唔客氣咁吞哂成碗,仲話食烏冬要嚟呢度,以後唔食我煮果d 😭離哂譜!😂😂 好hurt囉!😂😂午市定食配:🍗 京都脆雞 ➡️皮薄肉厚 😋 炸到個皮好香脆 🤩 唔會炸到肉好乾身,仍然 juicy 👍🥗 青絲海蜇 ➡️ 海蜇比出面食嘅闊身d,超彈仲好爽口!餐飲:🍇日
去大南街,唔係淨係得cafe去嘅 😁
推介下俾大家呢間日式壽喜燒同烏冬專門店,名叫「八不」 🍜

食物質素好好!🔥
未得閒去日本旅行掃食嘅朋友可以去呢度試試 😀👍

另一邊就係同店名一樣,係佛教八不嘅圖像🛕
非常吸睛 👀

我今次去係試咗佢嘅烏冬/麵同炸物先,食咗印象都好深刻 🤩
尤其佢嘅炸物,感覺特別 😮
一定唔油!食落好酥脆!🤤 💯

湯底可選:傳統日式清湯 / 日式沙嗲湯 / 日式辛辣湯
因為同阿仔食,所以就揀哂清湯 🙃

🍱午市定食 $68
🍜八不烏冬 (配 傳統日式清湯底)
俾咗好多櫻花蝦同海帶,增添食烏冬口感層次 😋
新鮮手打稻庭烏冬

雖然話清湯底,但味道唔寡好清甜架 💕
離哂譜!😂😂 好hurt囉!😂😂

午市定食配:
🍗 京都脆雞
京都脆雞

🥗 青絲海蜇
青絲海蜇

➡️ 海蜇比出面食嘅闊身d,超彈仲好爽口!
餐飲:🍇日本 Tominaga 100% 葡萄汁 ➡️ 日本罐裝果汁係細罐咗d 😂 但不過我自己飲又覺得啱啱好 😁 高質嘢啦,果汁清甜,我仔搶哂嚟飲 😑😓

🍜吉列車海老赤面 $98
配 傳統赤面湯底
吉列車海老赤面

原隻炸蝦2大隻!真係炸得好靚 😮
上到檯我都欣賞咗一陣先肯食 😆
用極少粉漿😲 同落極少嘅麵包槺 (?) 去炸 😮
但炸到金黃色真心好靚 💛🧡👏

除咗海老外,仲配有炸茄子同炸洋蔥,好香 🥰
赤面好大碗份量好多,面較爽身,正 👍😙

傳統赤麵

🍎日本 Tominaga 100% 蘋果汁 $16
小朋友飲可能要嗌半打... 😂😂😂
我鍾意飲蘋果味多d 😙

2022-12-21
  • 吉列車海老赤面
2023-02-07 26 瀏覽
太子美食多不勝數,呢間“八不”隱藏喺布行/汽車建材店林立既大南街,如果唔係有朋友介紹的話,好易走寶。餐廳店內店外劃一用上和式風格,木雕、門簾、壁畫……令人有置身日本既錯覺。餐廳主打係壽喜燒套餐,價錢$128起,已包括一份肉+野菜籃+日本雞蛋。我地叫左個美國安格斯板腱套餐,追加葛絲,另外還點了吉列千層豚同蘋果汁。壽喜燒率先送上,店員愉細心講解及開爐。牛板腱大約8-10片,顏色鮮紅,厚薄適中,肉味濃而且有彈性,肥膏唔多,非常高質。野菜盤份量唔少,有冬菇/金菇/南瓜/豆腐/葛絲/大根/娃娃菜/火箭菜……其實只要追加一份肉/烏冬絕對夠兩個人食。我最鍾意食葛絲,口感Q彈,吸盡湯頭味道,煮耐左都唔會過淋。個套餐除左壽喜燒汁外,仲有支煮菜既清湯,可按個人口味調配兩者比例。吉列千層豚都好好味,手作特色小食,用左豚腩所以肉質特別軟嫩多汁,外皮亦做得夠薄夠酥脆。蘋果汁係日本直送既“大阪居留地”100%果汁,抵飲。人均$200左右,環境、食物、服務態度都好好,好快會再黎食。

2023-02-05 89 瀏覽
八不 除了壽喜燒 還有特色烏冬/赤麵店員服務態度親切~八不嫩牛配赤麵🍜赤麵其實就是蕎麥麵湯底選了清湯 原以為清湯真是「清」的湯 但味道出乎意料地鮮甜 湯中有櫻花蝦 增加了一絲絲鮮味 這個湯頭真的很出色 教人一口接一口喝下去 我平時甚少單喝湯的牛肉上枱時還有帶粉紅色 呈7成熟狀態想食肉質嫩滑的口感就要盡快食用牛肉有好幾大片 一直吃到最後都有牛肉伴麵麵裡還有腐皮 海帶 香蔥等等的配料增加口感焗日本蠔🦪 使用了刺身級全殼蠔不過焗後尺寸就會縮小 變了迷你版本 一口就吃完特別在它的醬汁用了上芥末醬 味道帶嗆一口咬下蠔汁便流了出來日本木村哈密瓜汽水🥤這款汽水真的大推每次到日式餐廳見到都必點哈密瓜味道一點都不人工汽水又不算甜 超好喝!
八不 除了壽喜燒 還有特色烏冬/赤麵
店員服務態度親切~

八不嫩牛配赤麵🍜

日本木村哈密瓜汽水🥤
這款汽水真的大推
每次到日式餐廳見到都必點
哈密瓜味道一點都不人工
汽水又不算甜 超好喝!
焗日本蠔
焗日本蠔
2023-02-05 47 瀏覽
肥妹仔上完堂,經過呢一間舖頭,見到入邊嘅裝飾好清新,於是決定入去坐低食個午餐。日本青絲海蜇 $78呢一個青絲海蜇入邊有青瓜絲,海蜇,櫻花蝦,個醬汁係少少醋,麻油,非常之清新,係一個好好食嘅餐前開胃菜。八不牛盛烏冬,傳統日式清湯 $98價錢來講一啲都唔平,但係肥妹仔食完之後覺得真係值呢一個價。佢嘅牛肉係美國安格斯牛肉,用黑椒,鹽炙燒過,好香好好食,充滿牛味。個汁就係平時日式醬油嗰種汁,唔會好鹹,有昆布嘅味道,好好飲。烏冬煙煙韌韌,唔會太淋,肥妹仔好鍾意。葡萄汁 $16

日本青絲海蜇 $78

八不牛盛烏冬,傳統日式清湯 $98

葡萄汁 $16
2023-02-03 38 瀏覽
🔸美國安格斯(板腱)壽喜鍋 $148 / 135g套餐包含:配菜拼盤x1,日本雞蛋x1,美國安格斯(板腱) 135g壽喜燒配菜包括: 京蔥、洋蔥、大白菜、南瓜、冬菇、金菇、日式豆腐、蒟蒻絲、壽喜燒汁、清湯配菜種類夠晒多🤣份量可以二人share淨係食菜都飽🤰🏻不過牛肉份量都好豐富壽喜燒湯底有淡淡嘅鰹魚味,甜中帶鹹味道唔算太濃味,唔會蓋過牛味仲有壽喜燒必備嘅日本蛋蛋香好濃郁😍將燒完嘅牛肉,放入撈咗嘅日本蛋汁一啖食落口,即刻昇華咗成個壽喜燒🤤味道:8/10性價比:7/10🔸美國極黑豚(梅肉)壽喜鍋 (追加 $68) / 100g肉質彈性好,入口後容易咬斷咬落唔會太硬,亦唔會太軟口感甘甜,豬肉肥瘦均勻 怕食肥豬肉嘅朋友都唔驚🤣味道:7/10性價比:7/10🌟另外,如果用晒壽喜燒汁同清湯,可以refill㗎🥰🔹環境:舖頭係全新開張,所有嘢都好新好乾淨有兩張大嘅卡位,好闊落座位唔算好多,但係都唔會坐到好迫店員服務好nice,會幫你set好爐具教你點樣煮壽喜燒咁嘅服務態度,老實講俾加一都值得👍🏻🗣不須加一服務費-人均消費:~$110-整體味道:8/10性價比:7/10-#八不 📍太子大南街52號地舖
🔸美國安格斯(板腱)壽喜鍋 $148 / 135g
配菜種類夠晒多🤣
份量可以二人share
淨係食菜都飽🤰🏻
不過牛肉份量都好豐富
壽喜燒湯底有淡淡嘅鰹魚味,甜中帶鹹
味道唔算太濃味,唔會蓋過牛味
仲有壽喜燒必備嘅日本蛋
蛋香好濃郁😍
將燒完嘅牛肉,放入撈咗嘅日本蛋汁
一啖食落口,即刻昇華咗成個壽喜燒🤤
味道:8/10

🔸美國極黑豚(梅肉)壽喜鍋 (追加 $68) / 100g
肉質彈性好,入口後容易咬斷
咬落唔會太硬,亦唔會太軟
口感甘甜,豬肉肥瘦均勻
怕食肥豬肉嘅朋友都唔驚🤣
味道:7/10
性價比:7/10

🌟另外,如果用晒壽喜燒汁同清湯,可以refill㗎🥰

🔹環境:
舖頭係全新開張,所有嘢都好新好乾淨
有兩張大嘅卡位,好闊落
座位唔算好多,但係都唔會坐到好迫
店員服務好nice,會幫你set好爐具
教你點樣煮壽喜燒
咁嘅服務態度,老實講俾加一都值得👍🏻

🗣不須加一服務費

人均消費:~$110
整體味道:8/10
#八不
📍太子大南街52號地舖
成日去旺角都唔知食咩好,行左去近太子果邊搵食,食左間日式餐廳,覺得都幾高質,由旺角中心行過去只係10分鐘,都幾就腳📍📍呢間餐廳主打壽喜燒同烏冬,今次就食左佢既既烏冬,餐廳提供3款湯底選擇,包括:傳統日式清湯、日式沙嗲湯底以及日式辛辣湯,再配搭唔同既菜式,我地就叫左清湯,都好清新,唔會太咸👍🏼其中既吉列廣島蠔(3本)同吉列西班牙豬扒我哋覺得幾出色,咬落非常酥脆、鬆軟,又唔會太油膩,西班牙豬扒好厚,好有肉汁,廣島蠔咬落超有蠔鮮味😋😋

係大南街行下行下發覺有一間裝修好日式嘅餐廳,個名仲好特別叫八不,見啱啱開門唔洗等位,即刻入去試下先餐廳入面裝修得好日系無印風,牆紙喺日本浮世繪,食物Menu都以木牌形式掛喺牆上,不過佢就用電話落單我叫咗一個吉列廣島蠔烏冬,吉列蠔有三件,仲要係大大件,再搭多兩件吉列野菜,炸物表皮炸到好鬆脆,廣島蠔仲keep住好多汁👍🏻👍🏻,一啲都唔厚粉亦都唔會炸到乾曬,而烏冬嘅湯底有3種選擇,日式清湯、沙嗲湯同辛辣湯,我就揀咗清湯,烏冬煙靭,配料有櫻花蝦、腐皮同昆布,令到個湯底鮮味十足。我再叫多一個小食日本青絲海蜇,入邊有好多海蜇、青瓜絲、昆布同櫻花蝦,海蜇份量都唔少,食落都好fresh幾惹味,如果配埋烏冬一齊食,口感會好豐富👍🏻👍🏻店員都好友善,問佢湯底嘅問題,都好詳細咁解答,同埋見到佢對啲小朋友好Nice😊😊睇翻menu主要都係食壽喜燒、烏冬同埋蕎麥麵,每個item都有唔少選擇,但係價錢又唔算貴,值得一試。

吉列廣島蠔烏冬

2023-02-03