2023-02-10
小店位於太子嘅大南街,主打日式吉列菜式、烏東同和牛料理~ 裝潢以日本木系風為主調,布簾、和風牆畫、木板餐牌等,店內雖少但五臟俱全,座位之間亦有距離,唔會覺得好迫,店員服務態度十分友善而且價錢都幾親民化,莫名有種家嘅感覺,經過不妨試試呀😋美國極黑豚梅肉壽喜鍋包括野菜拼盤、粉絲同生雞蛋~ 店員細心講解食用方式,枱面上面有兩支樽仔,分別係壽喜燒汁同清湯!前者甜中帶鹹,散發著淡淡嘅鰹魚味、後者較清甜,適合煮菜!肉質肥瘦適中,嫩滑唔嚡口,點埋蛋液可以增添豚肉嘅滑溜感~ 拼盤份量十足,有娃娃菜、冬菇、大蔥、南瓜豆腐等配料,色彩繽紛,營養均衡,簡單又美味💖 而粉絲完美地吸飽壽喜燒汁,軟硬度適中,唔使加烏冬已經夠晒飽~ 吉列西班牙豬扒係呢度嘅招牌菜之一,估唔到size大過手板😱 外層炸至金黃色,食落酥脆可口,內裡軟嫩,帶點肥膏,配合醬汁感覺冇咁油膩,值得一試👍🏻