2022-07-29 475 瀏覽
太久沒去過日本,很懷念那裏的居酒屋。幸好這天朋友帶我來這間位於銅鑼灣崇光附近的樓上居酒屋,重拾一下失去的日本居酒屋味道!打開餐牌這間居酒屋的串燒有很多選擇,既有不同的串燒肉類、海產、蔬菜、林林總總,而且也有天婦羅、沙律、烏冬等,一應俱全,令人目不暇給!岩蠔(蔥蒜醬油/ 味噌)有兩款口味我們選了蔥蒜醬油。岩蠔燒得剛好,不會過乾,個汁「瑯下瑯下」,添上大量香蔥和香噴噴的蒜粒,和原有的🦪的味道,達至渾然天成的感覺,令人垂涎三尺😍👍🏻👍🏻鵝肝多士塊鵝肝大過塊多士🎉平時我很怕鵝肝的味道,但這個鵝肝食落好美味,入口即溶。配上香脆的多士,令我❤️上它,重新發掘鵝肝的美味!炸豆腐魚餅好精緻,煎得外脆內軟,很考功夫,看似簡單菜式,但做得也很有心思🎉牛肋骨和鷄心兩者都燒得很夠火候,熱辣辣而且味道適中,嗜酒者食這個可飲多兩杯海膽海鮮炒飯餐廳侍應很細心,會事先詢問是否食完所有串燒才上炒飯,以確保炒飯即叫即整熱辣辣。很懷念日本魚市場的海膽,這個海膽金黃色,入口香味四溢,無🉐️去日本,但這美食另我想起日本地道菜的味道,大推👍🏻👍🏻

岩蠔(蔥蒜醬油/ 味噌)

鵝肝多士

• 鵝肝多士
  • 牛肋骨
  • 燒蠔
2022-07-25 114 瀏覽
終於有機會試到呢間餐廳!雖然係食lunch,但係價錢就唔係太親民,我點咗個香煎鵝肝飯,未加一前係$168,套餐包括沙律、麵豉湯、三款串燒、主食同埋一杯嘢飲。飲品嘅選擇都好多,除左柚子蜜、檸檬茶,仲有各款唔同嘅梳打俾你揀!串燒係高質,特別係荔枝豬肉卷,薄薄嘅豚肉配上荔枝,估唔到可以咁夾,唔會比任何一方搶咗味,值得一試!明太子雞翼都好食,明太子有少辣,釀入雞翼好惹味!煎鵝肝飯整體份量偏小,但鵝肝份量一啲都唔小,配埋佢個汁,其實送飯一流,不過飯量就過小,但都勉強夠飽!鵝肝煎得岩岩好,外脆內軟,唔會過油,一次過食幾塊都唔覺得膩。其他沙律、麵豉湯,飲品就正正常堂無乜特別。

煎鵝肝飯

其他沙律、麵豉湯,飲品就正正常堂無乜特別。
📌明太子雞翼 $32、📌雞骨豬肉腸 $19 、📌豚之大腸 $32 ~ 新鮮香脆,正常發揮!😉.📌自家製免治雞肉棒(付日本蛋)$42 ~ 自家製果然不同凡響,厚厚雞肉棒沾上日本蛋及醬汁,整個組合很搭配。。。🤩📌鹽燒日本鯖魚 $72 ~ 外皮焦香,夾下去肉汁湧出,入口脆邊,魚油🈵️🈵️。味美又健康。🥰📌三文魚燒飯團 $35 ~ 飯團🍙中間🈶️點點熟三文魚,外層燒到脆卜卜,加點麵豉醬,香口冶味。👍📌墨魚汁炒烏冬 $108 ~ 配料簡單但豐富,🈶️很多魷魚鬚、豚肉薄片炒香,提升了烏冬味道。😍

📌自家製免治雞肉棒(付日本蛋)42

📌豚之大腸
📌鹽燒日本鯖魚
📌三文魚燒飯團
📌墨魚汁炒烏冬
備長 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓前菜條 28蔬菜爽脆清新,配上獨家自製味噌醬料,非常好吃。海膽海鮮炒飯 138海膽鮮味十足,有馬糞同鮮海膽兩種,甘甜帶海洋味,海鮮炒飯有八爪魚同蜆肉,好鮮,飯炒到粒粒分明,海鮮味入飯又有咬口,加上油少唔膩,好有水準!法國鵝肝多士 68鵝肝陣陣肝油香,肝臟入口即溶,外層又有一薄層剪香甘脆,配合烘脆內軟嘅多士,非常可口!墨魚汁炒烏冬 108經過火候十足炒過嘅烏冬好煙韌唔會淋滋滋,墨汁做色同適當調味,配合埋八爪魚鮮味,帶有啲西式風味又不失日式風味,好match!冷豆腐 40豆腐嫩滑無比,適當使用薑蓉葱碎同青瓜增添風味,醬汁恰到好處,清淡菜式除咗清淡品嚐,亦都唔好忘記蘸獨家味噌醬料一嚐多層次風味嘅結合,味道瞬間清淡轉濃郁,滋味無窮!

備長 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心26樓

前菜條 28
蔬菜爽脆清新,配上獨家自製味噌醬料,非常好吃。

海膽海鮮炒飯 138

法國鵝肝多士 68

墨魚汁炒烏冬 108

冷豆腐 40
2022-07-15 140 瀏覽
經過月前walk in full house,今日終於食到備長啦!果然係一間值得等待嘅居酒屋,食物質素係我食過咁多間數一數二、服務態度和善,加上坐係bar枱位見住師傅燒,絕對有下一次來訪🤤🤤🤤先講食物-燒厚和牛舌芯作為牛舌關注組嘅成員,牛舌一向都係我係居酒屋必叫之一,絕對推介大家一定要試🙃厚爽彈性且軟嫩多汁、燒得剛剛好而表面有焦脆,搞到我encore多次-燒白鱔又一誠意之作,師傳功架燒到有三層,表面脆口中間煙煙unun到鱔肉juicy多汁😚-牛肋骨過往食牛肋骨都好怕凍咗會有一層油,但哩到一啲問題都無,仲要好惹味串燒汁同牛肋骨combination好夾🤟🏿-燒明太子雞翼一向唔太鍾意雞翼嘅我都要讚一讚,燒得好脆口有少許燶邊將串燒香提昇。明太子多到令到隻雞翼脹卜卜,少許辣再講服務-職員好nice、主動幫手fill酒換冰,最後仲主動比袋拎走未飲曬嘅酒🤌🏿

先講食物

燒明太子雞翼
串燒  -  牛舌芯、雞肉棒、牛肋骨
炒雜菜
2022-07-12 132 瀏覽
餐廳位於銅鑼灣的著名食廈澳門逸園中心,入口就在 Sogo 的隔離,非常方便。蟹肉薯仔沙律,蟹肉為數不少,薯仔軟腍,跟新鮮的沙律菜很配。鹽燒雞翼,廚師把鹽燒雞翼的火候掌握得相當好,外皮極度香脆,但內裏的雞肉卻異常嫩滑,非常出色。辛辣炸雞,炸雞表面鋪滿薯片的碎屑,令到整體的口感脆上加脆,雞肉嫩滑,辣度只屬 bb 級數,認真老少咸宜。荔枝豬肉卷,以半肥瘦的豬肉包覆著新鮮的荔枝一同燒製,外脆內軟,荔枝的微甜剛好消除了豬肉的滯膩利感。燒飯糰,選了個明太子及一個三文魚飯糰,飯糰表面被燒成飯焦的狀態,脆而不硬,是極度高質的一個燒飯團,如果內餡的比例再多一點相信會更加好。另外還點了豚腹及柚子芥末墨魚鬚,二人吃得飽飽也只不過是400元之內,有夠抵食。

蟹肉薯仔沙律,蟹肉為數不少,薯仔軟腍,跟新鮮的沙律菜很配。

辛辣炸雞炸雞表面鋪滿薯片的碎屑,令到整體的口感脆上加脆,雞肉嫩滑,辣度只屬 bb 級數,認真老少咸宜。

2022-07-08 122 瀏覽
今日到銅鑼湾Sogo購物,購物完在附近的澳門逸園中心食晚餐,在OpenRice 搜尋到"備長"串燒居酒屋,打算輕輕鬆鬆嘆下串燒都是不錯的選擇。雖然是平日但這間居酒屋都差不多滿坐,質素應該不錯。我們挑選menu 上打🌸推介。這個燒白鱔$88一串雖然價錢略高,但係質素真的不錯,白鱔肉肥美,魚皮燒得香脆有水準。厚燒牛舌$68, 牛脷厚切味道香濃肉質juicy豚之大腸$32 ,一點也不覺肥膩,好香脆美味。燒生蠔$48,蠔味濃郁鮮甜可口,如果再大隻啲就更好。汁燒魷魚筒$85 一般正常味道。燒飯團$35樣子QQ好吸引,外面燒得很香脆。

雖然是平日但這間居酒屋都差不多滿坐,質素應該不錯。
我們挑選menu 上打🌸推介。

厚燒牛舌$68, 牛脷厚切味道香濃肉質juicy

豚之大腸$32 ,一點也不覺肥膩,好香脆美味。

燒生蠔$48,蠔味濃郁鮮甜可口,如果再大隻啲就更好。

汁燒魷魚筒$85 一般正常味道。

燒飯團$35樣子QQ好吸引,外面燒得很香脆。

2022-07-04 125 瀏覽
今次想介紹嘅餐廳係位於銅鑼灣嘅一間日式餐廳,間餐廳個名就叫做備長。佢個位置其實都幾方便㗎,基本上無論你搭咩交通工具都好快就到。呢間餐廳其實主打就食串燒嘅,所以我嗰日都叫咗幾款串燒試吓佢嘅質素係點。首先介紹嘅串燒就係荔枝豬肉卷,其實佢就係一塊豬肉片再捲着一粒完整嘅荔枝再攞去燒,我覺得燒完之後荔枝嘅甜味成功帶到出嚟,個效果其實有啲似燒菠蘿之後咁樣,更加帶出到生果本身嘅果香味!跟住要介紹嘅串燒就係日本小甜薯,甜薯個size啱啱好,可以一啖品嚐。成件事好滿足,而佢嘅日式芝士年糕都燒得唔錯,而且咬一啖之後仲會有芝士留心添。跟住想同大家介紹嘅就係海膽海鮮炒飯,想講佢個海膽真係好大份,睇得出絕對係一大舊完整嘅海膽嚟㗎。同埋炒飯都炒得好好,粒粒分明。誠意推介大家嚟呢間餐廳試吓啦!
2022-06-26 147 瀏覽
之前食過銅鑼灣嘅備長覺得氣氛唔錯今次就約朋友再一次黎食晚餐餐廳有好多食物嘅選擇黎得居酒屋 梗係要食下佢既串燒啦!首先餐廳會比一set前菜椰菜就咁食又得 點味增醬食又得👍🏻👍🏻串燒方面 我哋叫咗白鱔 明太子雞翼 雞腿肉 豚腹 牛舌由於我哋坐吧枱 見着廚師喺廚房即叫即燒熱辣辣咁上到我哋嘅座位上令食物更加美味個人推薦白鱔外皮香脆鱔肉仍然可以保留肉汁十分juicy!牛舌嘅質素亦都好高係牛脷心嘅位置口感彈牙 而且牛味好濃明太子雞翼雞翼裏面充滿着滿滿嘅明太子十分惹味最後我哋叫咗一份墨魚汁炒烏冬有鮮香嘅墨魚味再加上微微嘅蒜香唔錯😋
之前食過銅鑼灣嘅備長
覺得氣氛唔錯
今次就約朋友再一次黎食晚餐

餐廳有好多食物嘅選擇
黎得居酒屋 梗係要食下佢既串燒啦!

首先餐廳會比一set前菜

令食物更加美味

個人推薦白鱔
外皮香脆
鱔肉仍然可以保留肉汁
十分juicy!

牛舌嘅質素亦都好高

有鮮香嘅墨魚味
再加上微微嘅蒜香
唔錯😋

2022-06-26 119 瀏覽
想食串燒好耐,終於喺銅鑼灣搵到一間🤩牛舌厚切: 食落去啖啖肉🤩美國安格斯牛柳: 叫咗五成熟,食落去還可以🤩鹽燒大虎蝦: 非常有驚喜,隻蝦好似手掌咁大,非常爽口彈牙🤩雞軟骨: 好好食,咬落去仲有少少雞肉黐住啲雞軟骨🤩日本青椒仔: 食落口,完全冇草青味,鍾意食嘅朋友係會食唔停口🤩日本芝士年糕: 一客兩件,咬落去嘅時候啲芝士爆曬出嚟🤩法國鵝肝多士: 咬落去有滿滿嘅油脂,但係鵝肝上面嘅醬汁有少少鹹,整體來講都值得一試,片鵝肝都幾大🤩鹽燒雞翼: 燒得好入味,食完之後仲想再食第二件
想食串燒好耐,終於喺銅鑼灣搵到一間

🤩牛舌厚切: 食落去啖啖肉
🤩美國安格斯牛柳: 叫咗五成熟,食落去還可以
🤩鹽燒大虎蝦: 非常有驚喜,隻蝦好似手掌咁大,非常爽口彈牙
🤩雞軟骨: 好好食,咬落去仲有少少雞肉黐住啲雞軟骨
🤩日本芝士年糕: 一客兩件,咬落去嘅時候啲芝士爆曬出嚟
🤩鹽燒雞翼: 燒得好入味,食完之後仲想再食第二件
2022-06-22
2022-06-21 97 瀏覽
平日放工後去銅鑼灣搵食,因為太累所以去地點方便的餐廳,就在sogo附近。天氣太熱當然第一時間點杯啤酒,連酒杯都放在雪櫃冰住,果然透心涼! 之後當然是重點點串燒啦!點了厚牛舌,燒得香口但仍多肉汁。另外還點了雞肝,雞腎,雞腿肉,雞軟骨和雞翼。全部都燒得香脆但不會過乾,很有燒烤的香氣,面頭灑上鹽和調味料,味道十分夾!特別推介還有串荔枝豬肉卷,意想不到的效果,荔枝的鮮甜可以中和豬肉的油膩感,最喜愛這串!吃完串燒見到旁邊食客點的炒飯很吸引,還忍不住要再點這個海膽海鮮炒飯,海膽份量都不少,還很鮮甜,炒飯炒得粒粒分明,而且又不油膩,很飽情況下我們都ko 了碟炒飯。這餐晚餐非常滿足!
2022-06-16 108 瀏覽
居酒屋一向都是聚會的好地方,這次我們二人來到位於銅鑼灣的BICHO喝兩杯和品嚐一下居酒屋美食。餐廳先會程上前菜一碟,我們點了燒白鱔和日本秋葵,炸池魚仔,墨魚汁炒烏冬,乳酸梭打和柚子清酒。前菜有一些新鮮的蔬菜,有日本椰菜,紅蘿蔔和青瓜,可以配上麵豉醬一起食,很清新開胃。燒日本秋葵,烹調的熟度剛剛好,還能保持到秋葵的爽脆,而且師父的調味也很精準,鹹道剛剛好,是一道不錯的下酒菜。另一道就是燒白鱔,本身白鱔已經很肥美,經過炭燒後,把魚香和魚油迫岀來,而且魚皮燒得非常之香脆,調味也是非常之恰當,微微的鹹到配上新鮮的魚香,很美味,十分值得推介!炸池魚仔,份量很足夠,而且是即叫即炸的,表皮炸得非常鬆脆,內裏的魚肉保持新鮮嫩滑多汁,配上新鮮的檸檬汁,整個菜色都非常之好吃!主食是墨魚汁炒烏冬,份量也是很夠,而且用料豐富,有很多新鮮魷魚絲和豚肉。烏冬烹調的時間剛剛好,保持適當的煙韌度,而且調味也很好,值得推介!乳酸梳打,甜度適中,而且很冰涼,和串燒一起進食,很配搭!最後是柚子清酒,柚子味濃,但也不會遮蓋清酒的香氣,適合喜愛甜酒的朋友!

乳酸梳打,甜度適中,而且很冰涼,和串燒一起進食,很配搭!

2022-06-04 1306 瀏覽
聽聞呢間位於銅鑼灣嘅「備長」日式居酒屋, 除了食材新鮮,烹調出色外,其串燒亦是賣點之一,係用炭火燒烤,所以味道更加芳香,於是與 honey 一齊嚟品嚐下!😃一進入餐廳,服務員就殷勤地招呼我哋坐低,然後奉上一碟前菜及調味料,前菜有椰菜、青瓜、紅蘿蔔,新鮮兼清甜;而調味料就有鹽、檸檬、味噌醬。😉# 荔枝豬肉卷 $38 ~ 外層鬆脆、裏面軟淋淋,豬肉滿有荔枝香氣 # 豚之大腸 $32 ~ 鬆脆甘香又有咬口,一啲騷味都冇 # 蔥蒜岩蠔 $45 ~ 岩蠔味道鮮甜,配合蔥蒜香氣,味道頗夾 # 柚子芥末墨魚鬚 $38 ~ 呢個超正,墨魚實在好鮮甜彈口,配合柚子芥末一齊食非常惹味 # 明太子雞翼 $32 ~ 外皮鬆脆,肉質都頗嫩滑 # 三文魚茶漬飯 $44 ~ 三文魚與紫菜味道非常夾,湯底清甜 # 海膽海鮮炒飯 $138 ~ 海膽分量頗多、非常鮮甜,炒飯多餡料,尤其蜆肉美味 # 日本芝士年糕 $28 / 日本小甜薯 $26 ~ 兩款日式甜品都小巧精緻,尤其小甜薯番薯味香濃又煙煙靭靭 總括而言,地方整潔、服務殷勤、每款食物都非常美味及具特色,真係令人驚喜萬分!

# 豚之大腸 $32 ~ 鬆脆甘香又有咬口,一啲騷味都冇

# 明太子雞翼 $32 ~ 外皮鬆脆,肉質都頗嫩滑

# 海膽海鮮炒飯 $138 ~ 海膽分量頗多、非常
鮮甜,炒飯多餡料,尤其蜆肉美味

2022-06-01
  • 日本小甜薯
  • 荔枝豬肉卷
  • 海膽海鮮炒飯
  • 前菜
  • 柚子芥末墨魚鬚
2022-05-31 202 瀏覽
備長乃是朋友推薦必試的日式餐廳。先是前菜已相當吸引:椰菜/紅蘿蔔條/青瓜條點面豉醬,從來未試過這樣的食法。相當清新!備長的串燒簡直是一絕,點著點著,真的可以「吃上隱」。這家餐廳主廚的厲害處是:食材固然新鮮,廚師可以將平平無奇的豆腐、青椒仔、小甜薯、露筍等燒得恰到好處,味道一流!燒飯團亦是另一個必吃之選。小妹先點了梅子燒飯團,先生之後忍不住再點三文魚燒飯團。飯團四邊的外圍是燶燶脆脆的,裡面的飯卻很軟熟,喜歡吃飯焦的朋友一定是他們的摯愛。至於肉類和海鮮方面,羊架、白鱔、牛舌都是高水準之作。無論調味,火喉和口感都控制得很巧妙,令肉味、調味和烤焦的香氣配搭得太出色。特別推薦鵝肝多士,絕對令人回味無窮!總的來說,想吃高質日式串燒,這裡可算是首選。

備長的串燒簡直是一絕,點著點著,真的可以「吃上隱」。

至於肉類和海鮮方面,羊架、白鱔、牛舌都是高水準之作。

特別推薦鵝肝多士,絕對令人回味無窮!

總的來說,想吃高質日式串燒,這裡可算是首選。

2022-05-26 299 瀏覽
今日行程緊密,行街行到攰攰地想食少少野同埋坐下餐廳在澳門逸園中心上, 不會過份喧囂. 餐廳裝飾偏暗, 很有情調, 令人放鬆. 抽氣系統非常厲害, 開放式的串燒廚房亦無油煙味.入到去揀咗坐吧枱,可以見到師傅即叫即燒。———————————————————前菜入座就先會有椰菜、青瓜同紅蘿蔔既前菜,俾食客清一清個口。新鮮的蔬菜作為一餐的開始和不同的串燒之間的緩衝, 實在細心.每人都會有一碟調味料,包括鹽、檸檬以及特調味噌醬。不過本身串燒已經有調味個人覺得原汁原味已經好好食 荔枝豬肉卷 ($38)五花腩肉片用少量鹽調味咬開之後 肉汁既鹹香同荔枝既香甜融為一體,清新嘅荔枝肉還能中和油膩感。配搭幾新鮮。好fresh ! 香口😌海膽海鮮炒飯大大片的海膽鮮味無比,分量十足,惹人垂涎。粒粒分明的飯炒得香口,啖啖滋味,而且乾濕適中。鹽燒雞翼 ($32)師傅切開一半後,令到骨位容易入口好多,外皮香脆,雞肉鮮嫩。浦燒鰻魚($48)肉質細嫩 醬汁香濃日本小甜薯甜甜的小薯,正呀😍明太子雞翼($32)漲卜卜好肥美 入面既明太子塞到滿一滿皮脆肉嫩帶些微辣味,大大啖,非常滋味。叫咗串燒粟米,上面搽咗牛油,好香好甜,仲好
今日行程緊密,行街行到攰攰地

想食少少野同埋坐下

入到去揀咗坐吧枱,可以見到師傅即叫即燒。

———————————————————
前菜

每人都會有一碟調味料,包括鹽、檸檬以及特調味噌醬。

不過本身串燒已經有調味

個人覺得原汁原味已經好好食

前菜

荔枝豬肉卷 ($38)

五花腩肉片用少量鹽調味

荔枝豬肉卷

海膽海鮮炒飯

大大片的海膽鮮味無比,分量十足,惹人垂涎。
粒粒分明的飯炒得香口,啖啖滋味,而且乾濕適中。

海膽海鮮炒飯

鹽燒雞翼 ($32)
師傅切開一半後,令到骨位容易入口好多,外皮香脆,雞肉鮮嫩。

鹽燒雞翼

浦燒鰻魚($48)

肉質細嫩 醬汁香濃

日本小甜薯
甜甜的小薯,正呀😍

浦燒鰻魚

明太子雞翼($32)

漲卜卜好肥美 入面既明太子塞到滿一滿
皮脆肉嫩帶些微辣味,大大啖,非常滋味。

明太子雞翼

叫咗串燒粟米,上面搽咗牛油,好香好甜,仲好 juicy好多粟米汁。
燒粟米

最後一定要食年糕,好吃。
年糕

———————————————

🔺餐廳就在Sogo隔離,方便尋找👍🏻

價錢唔算平 但一分錢一分貨

食串燒最怕全部同一隻調味 或者係死鹹死濃

同埋佢全部串燒都唔會有多餘既油

雖然食左唔係好多款串燒

但食得出每一種既調味都有花過心思 恰到好處

這裏是很有風味的日式居酒屋,staff 也很殷勤,有機會會再來。
2022-05-25
5 分鐘 (堂食)
荔枝豬肉卷
鹽燒雞翼