2021-12-07 83 瀏覽
和朋友在銅鑼灣逛街,突然好想食日式串燒,所以就上網看看推介,備長~是備長炭的意思嗎?日本健康之選,哈哈。前菜是椰菜、青瓜跟紅蘿蔔,侍應姐姐介紹沾上日本麵豉醬來吃,十分好味,清新又味美。之後我和朋友看了餐牌發現太多款式的串燒,所以就選了較喜愛的,我們叫了清酒煮大蜆(大隻沒沙,好香清酒味),荔枝豬肉卷(清新得來又有肉香),豚之大腸(爽脆,濃濃的醬汁味),車厘茄煙肉卷(又一清新之選),汁燒銀鱈魚(肉厚汁濃),牛肋肉(肉香軟糯),蟹籽燒蠔(鮮味無窮)。淺嘗都已經回味無窮,下次試其他款式
日本健康之選,哈哈。

2021-11-29 75 瀏覽
日本除左出名壽司同刺身,當然仲有串燒啦🥰今日就黎到銅鑼灣哩間高質嘅日本居酒屋啦😌連日本朋友都推介架😎哩間居酒屋叫「備長」,位於銅鑼灣sogo附近,地點都方便易搵,餐廳燈光柔和,場內熱鬧有氣氛👍🏻今日我地主要食串燒,串燒選擇都好多👍🏻有幾款都有驚喜🤩重點推介✨荔枝豬肉卷荔枝嘅甜度配合豬肉好清新,剛好中和豬肉嘅油膩感✨牛舌係厚切嘅牛舌,大大塊,啖啖肉,超大滿足✨白鱔外皮微微焦香,肥美多汁👍🏻✨豬腸味道香甜,醬油嘅味道蓋過豬腸嘅羶味,豬腸燒得好脆口✨美國安格斯牛柳牛柳juicy,上面加咗牛油令牛柳更香口其實除左串燒外,仲有其他野食,下次要黎再試其他野先😆
日本除左出名壽司刺身,當然仲有串燒啦🥰

今日我地主要食串燒,串燒選擇都好多👍🏻
有幾款都有驚喜🤩重點推介

✨荔枝豬肉卷
荔枝嘅甜度配合豬肉好清新,剛好中和豬肉嘅油膩感

✨牛舌
係厚切嘅牛舌,大大塊,啖啖肉,超大滿足

✨白鱔
外皮微微焦香,肥美多汁👍🏻

✨豬腸
味道香甜,醬油嘅味道蓋過豬腸嘅羶味,豬腸燒得好脆口

✨美國安格斯牛柳
牛柳juicy,上面加咗牛油令牛柳更香口

其實除左串燒外,仲有其他野食,下次要黎再試其他野先😆

2021-11-18 2090 瀏覽
晚上到銅鑼灣sogo旁邊的澳門逸園中心搵食,方便易找,找了一家居酒屋,大門型格,燈光柔和偏暗十分適合飲酒談心,內裏又設有吧枱可一邊吃一邊看到廚師準備食材的過程。不少得來一杯巨峰梳打,巨峰味道濃郁帶鮮甜味,加上爽口梳打,先來打開味蕾🥰前菜 - 爽口的蔬菜有椰菜青瓜蘿蔔,可解串燒膩口,清新口腔。😆鵝肝多士份量剛好,鵝肝配搭香濃的醬汁和香脆多士,肥油滿分,入口即溶化,高質食材👍🏻牛蒂漬開胃之選,營養價值高,沾了芝麻十分精緻,咬落亦十分爽口,慢慢品嘗,香氣更濃厚。😍燒蠔可選味噌,蟹子或泰式,選了濃味的味噌醬,上碟時芬香撲鼻,蠔肉剛熟,入口即溶的部份與味噌汁混和,帶出鮮甜海水味。☺️芥末墨魚柳比較少見,墨魚柳爽口彈牙,加入少許檸檬汁和柚子芥末更惹味!👍🏻翠玉瓜同樣入了少許味噌醬調味,多汁而味道偏甜,解膩一流!🤓推介的鹽燒雞翼,一串兩隻,熟的程度好,簡單的調味更能吃出優質的食材與廚師的功架。豬頸肉同樣鮮嫩多汁,外脆內嫩,味道濃厚油香感重。😋海膽海鮮炒飯炒飯鑊氣十足香氣四散,更重要的是舖滿一大舊海膽,海膽口感順滑鮮甜,再加上貝柱等海鮮,味道更昇華。😘整座大廈充滿多家日本菜,質素甚佳,有分兩邊座位,環境

鵝肝多士

牛蒂漬

芥末墨魚柳

翠玉瓜同樣入了少許味噌醬調味,多汁而味道偏甜,解膩一流!🤓

海膽海鮮炒飯

整座大廈充滿多家日本菜,質素甚佳,有分兩邊座位,環境幽靜,店員有禮推介時令菜,值得一試。🥰
  • 海膽海鮮炒飯
  • 鹽燒雞翼
  • 燒蠔
  • 鵝肝多士
2021-11-15 123 瀏覽
派了消費券之後,我都多了出街食飯。早前在社交平台上見到這間餐廳的相,感覺幾吸引,所以今天就去嚐一嚐。牛肉稻田烏冬一上枱就聞到香味。牛肉片還是半熟的粉紅色,所以入口嫩滑和有肉味。烏冬滑口而且彈牙,簡單地配上味噌湯已經很好食。日本芝士年糕外型就像老婆餅。外皮煙煙韌韌,有陣麻糬味。內裏的芝士很香滑,熱辣辣,要小心燙口。汁燒魷魚筒切好一圈圈擺放整齊,一口一圈,彈牙又鮮美。之後點了幾串串燒:豚之大腸,第一次食有酥脆口感的豬大腸,感覺特別而且無騷味。燒冬菇味道鹹香,灑上了鰹魚碎,增添了鮮味。雞骨豬肉腸味道鹹中帶甜,帶有肉汁,味道就像台灣腸。
牛肉稻田烏冬

汁燒魷魚筒

汁燒魷魚筒切好一圈圈擺放整齊,一口一圈,彈牙又鮮美。

之後點了幾串串燒:
豚之大腸

豚之大腸,第一次食有酥脆口感的豬大腸,感覺特別而且無騷味。
燒冬菇、雞骨豬肉腸

燒冬菇味道鹹香,灑上了鰹魚碎,增添了鮮味。

雞骨豬肉腸味道鹹中帶甜,帶有肉汁,味道就像台灣腸。
牛肉稻田烏冬
汁燒魷魚筒
豚之大腸
燒冬菇、雞骨豬肉腸
2021-11-14 81 瀏覽
食物係omakase質素,但價錢親民好多,非常推薦。豬頸肉:不肥膩又有彈性,質感像豬鞍,非常香濃的豬肉香。蘆筍豬肉卷:蘆荀燒得剛剛好,有水份得來又脆口,加上薄薄一層豬肉,味道層次豐富。雞翼:香脆,而且很貼心地剪開了,全方位都有脆邊,一咬下去雞油爆出來,非常好吃。米茄子田樂:上面舖了一層味噌再燒,茄子肉非常軟熟,完全沒有渣,加上味噌的咸甜滋味,睇得又食得。翠肉瓜:不可少香翠肉瓜,以為是普通貨,怎知道連瓜都可以燒到爆汁,吃出新境界。
食物係omakase質素,但價錢親民好多,非常推薦。

豬頸肉:不肥膩又有彈性,質感像豬鞍,非常香濃的豬肉香。

2021-11-14 77 瀏覽
約咗好耐冇見嘅朋友食飯 去居酒屋就最好不過 貪佢又唔會好嘈 同埋同行朋友減肥唔食澱粉質 咁食串燒就最好不過了因為朋友遲咗收工,又有限最令嘅關係,所以我哋一去到就不停係咁叫嘢食,三個女仔嗌嘢食嗌到兩張枱都放唔到😂 隔離枱啲人都望住😂講返我覺得燒蠔都幾出色,鵝肝多士都係我會encore嘅嘢,海膽溫泉蛋我就覺得正正常常,唔記得咗同行朋友唔食牛,等我仲嗌咗一份牛,食到後面已經頂唔住,因為真係太多同太飽。 燒翠玉瓜都好食,不過我覺得間間燒出嚟都差唔多*環境比較暗,睇嘢比較難😂

燒翠玉瓜都好食,不過我覺得間間燒出嚟都差唔多

*環境比較暗,睇嘢比較難😂
位於銅鑼灣商業大廈26樓高層嘅隱世日式串燒居酒屋,打開門後發現好似去咗東京,日式風格嘅裝修擺設,注重細節嘅餐具枱櫈,賭神投注日本人嗰種匠人精神。主食:海膽海鮮炒飯炒飯入邊每一啖都一定會咬到魷魚、蜆肉等海鮮,海膽分量十足,飯炒得相對乾身,非常推薦試食。肉類串燒:美國安格斯牛柳、自家製免治雞肉棒(付溫泉蛋)、雞皮串燒免治雞肉棒會另外比一隻溫泉蛋以及獨特醬汁,係非常正宗嘅日式食法。半熟嘅安格斯牛柳,有鬆軟嘅口感同埋豐富嘅肉汁,另外一定要配埋獨家醬料,將牛肉嘅鮮味帶上另一個層次。雞皮串燒,聽到已經流晒口水,味道非常好。海鮮類串燒:柚子芥末墨魚鬚、多春魚墨魚肉質堅挺,食材非常唔錯;多春魚全條炸得酥脆,本身海鮮無需過多調味,只需輕輕滴檸檬汁,就將鮮味完全帶出來。蔬菜類串燒:茄子橫切茄子,烹調手勢以及味道都不錯

主食:海膽海鮮炒飯

雞皮串燒,聽到已經流晒口水,味道非常好。

海鮮類串燒:柚子芥末墨魚鬚、多春魚

蔬菜類串燒:茄子
橫切茄子,烹調手勢以及味道都不錯
2021-11-04 172 瀏覽
朋友話備長星期五六日好難book,今次自製holiday mood 我哋平日晚餐去食,七點到但都8成full house.燒白鱔-突登影側面,超厚超肥美的白鱔!要分開兩啖先食得哂-魚皮非常薄脆,連肉咬落好有層次燒牛舌-亦係非常厚切,三舊都同樣地厚-好juicy 一啲都唔乾,師傅燒攻了得!荔枝豬肉卷-清甜的荔枝加上燒得香口的豚肉,非常撘的組合。每次居酒屋必點!自家製免治雞肉捧-燒到微焦,好香雞油雞肉味-沾住日本生雞蛋食,有另一番風味明太子雞翼-燒到外面香口但內裏仲鎖住到雞肉汁,配埋微鹹微辣的明太子,大滿足!燒蠔-有幾種口味,姐同朋友揀左一蟹籽一味噌-味噌味濃,第一次配蠔食,幾特別的食法-蟹籽呢款有驚喜,裏面有蟹柳絲同忌廉,仲有上面一大匙的蟹籽,襯上主角蠔海鮮味好重溫泉蛋牛油果沙律-每樣食材都好新鮮,牛油果份量多,加上大量麻醬,好清新好健康

燒白鱔
-突登影側面,超厚超肥美的白鱔!要分開兩啖先食得哂
-魚皮非常薄脆,連肉咬落好有層次
燒白鱔

燒牛舌
-亦係非常厚切,三舊都同樣地厚
-好juicy 一啲都唔乾,師傅燒攻了得!
燒牛舌

自家製免治雞肉捧
-燒到微焦,好香雞油雞肉味
-沾住日本生雞蛋食,有另一番風味
自家製免治雞肉捧

燒蠔
-有幾種口味,姐同朋友揀左一蟹籽一味噌
-味噌味濃,第一次配蠔食,幾特別的食法
燒蠔

溫泉蛋牛油果沙律
溫泉蛋牛油果沙律

2021-11-01 63 瀏覽
第一次來的感覺不錯,我們坐吧枱,真的有去日本居酒屋的感覺。 鵝肝多士, 鵝肝油香豐富, 煎得剛剛好。我點了一杯梅酒,梅味香濃又夠甜,易入口,超級好飲。我們點了一些串燒, 美國安格斯牛柳,牛肉味很濃,而且牛肉加上了牛油,更香更好味。厚切牛舌,牛舌超級厚, 很juicy, 又不會韌。舞茸豚肉卷, 舞茸好新鮮。 柚子芥末墨魚鬚, 味道非常特別, 墨魚鬚幾彈牙。 鹽燒雞翼,燒雞翼皮脆肉嫩。和牛炒飯,堪稱幸福炒飯, 雖然牛肉唔多,但加上蔥和蛋已經非常好吃。 另外有位很親切的店員送上,漬物:日本苦瓜,是主廚很有心思的制作, 入口的味道酸酸甜甜,然後又回甘,非常特別。
第一次來的感覺不錯,我們坐吧枱,真的有去日本居酒屋的感覺。

鵝肝多士, 鵝肝油香豐富, 煎得剛剛好。
我點了一杯梅酒,梅味香濃又夠甜,易入口,超級好飲。

厚切牛舌,牛舌超級厚, 很juicy, 又不會韌。
舞茸豚肉卷, 舞茸好新鮮。
柚子芥末墨魚鬚, 味道非常特別, 墨魚鬚幾彈牙。
鹽燒雞翼,燒雞翼皮脆肉嫩。

2021-10-29 157 瀏覽
這星期四晚相約朋友在銅鑼灣食日式串燒,見這家餐廳comment幾好,所以book枱一試。餐廳環境像日本的樓上酒居屋,環境整潔,差不多滿席,熱鬧得很。我們想飲清酒,於是問店長有什麼推介,他建議我們試吓買一送一個優惠,結果我們選了兩支300ml的sake, 當然買一送一是以貴嗰支價錢計。六十餘洲山田錦純米dry, 較為清淡,突顯了米的香味天之戶冰晶純米吟釀較上一支甜及厚身,帶點熱帶甜果味,finish也較長兩支各有不同風格及特色,兩支都好飲食物三個男人不停點😁先來個清酒煮大蜆 - 蜆肉鮮,酒香甜炸池魚仔 - 佐酒必選,炸得好香脆,加小小檸檬汁更能提升整體味道燒雞泡魚干 - 好甘香甜美,又係佐酒必選味噌燒蠔 - 蠔很鮮味,配以味噌汁來燒,味道很澎湃串燒白鱔及浦燒鰻魚 - 鱔及鰻魚很肥美厚肉,好有鱔及鰻魚香味柚子芥未墨魚柳 - 墨魚柳燒很好軟熟,伴以柚子的優香,整體口感非常舒服燒豚大腸 - 燒得好香脆,似炸大腸的感覺串燒豆腐 - 外脆內軟有豆味串燒粟米 - 用日本粟米來燒,非常香甜鹽燒雞翼、雞軟骨、雞腎、牛舌 - Keep到正常水準明太子燒飯團 - 好香飯焦味,又係必選整晚好開心地暢飲,食得非
六十餘洲山田錦純米
dry, 較為清淡,突顯了米的香味
天之戶冰晶純米吟釀
較上一支甜及厚身,帶點熱帶甜果味,finish也較長
兩支各有不同風格及特色,兩支都好飲
食物
三個男人不停點😁
先來個清酒煮大蜆 - 蜆肉鮮,酒香甜
燒雞泡魚干 - 好甘香甜美,又係佐酒必選
味噌燒蠔 - 蠔很鮮味,配以味噌汁來燒,味道很澎湃
燒豚大腸 - 燒得好香脆,似炸大腸的感覺
串燒豆腐 - 外脆內軟有豆味
串燒粟米 - 用日本粟米來燒,非常香甜
鹽燒雞翼、雞軟骨、雞腎、牛舌 - Keep到正常水準
明太子燒飯團 - 好香飯焦味,又係必選

整晚好開心地暢飲,食得非常滿足!
比店值得推介,必定再來👍
Sake
燒雞泡魚干
明太子燒飯團
燒粟米
2021-10-28 58 瀏覽
一坐低就放低左碟前菜同埋熱茶不過碟前菜係需要收費的,係生的蘿蔔、青瓜同生菜~至於茶方面,侍應都好留意同主動協助加茶~露荀豬肉卷:露荀好juicy! 豬肉選取薄身少少,食落唔油膩柚子芥末墨魚鬚:好爽口~唔會燒到好硬,呢個要襯熱食多春魚:味道ok,不過可以再肥美啲就好🤪牛舌厚切:油脂平均分佈,咬落去充滿油香,雖然厚切,但都係嫩滑同多汁👍🏻大蔥雞肉串:選擇了汁燒,再加上大蔥既水份,好有水份既雞肉串雞軟骨:十分香脆炒雜菜:好大份,鍾意佢地啲蔬菜唔會切到好薄身,可以有番爽口既口感燒雞皮:唔係好薄果種雞皮,所以唔會燒完好脆,但就充滿油香,邪惡下都好燒飯團:簡左三文魚,但入面就唔係好夠三文魚,多啲就更好了~燒茄子、蒜香翠玉瓜:蔬菜類既串燒時間就等耐少少,不過質素唔錯,keep到蔬菜本身既水份粟米:有好香既牛油味日本秋葵:燒完上碟仲係漲卜卜,佢地啲蔬菜都真係燒得岩岩好,唔會過火索曬水份芝士年糕:都係要襯熱食,外面燒到好脆,真係外脆內軟,為呢餐串燒畫上完美句號
一坐低就放低左碟前菜同埋熱茶

柚子芥末墨魚鬚:好爽口~唔會燒到好硬,呢個要襯熱食

多春魚:味道ok,不過可以再肥美啲就好🤪

大蔥雞肉串:選擇了汁燒,再加上大蔥既水份,好有水份既雞肉串

雞軟骨:十分香脆

燒飯團:簡左三文魚,但入面就唔係好夠三文魚,多啲就更好了~

粟米:有好香既牛油味

2021-10-21 75 瀏覽
餐廳位於銅鑼灣,鄰近地鐵站,地理上十分方便快捷,餐廳主打的就是日本料理。食物方面,這天我點選的就有鹽燒雞翼,燒三文魚飯糰和燒油甘魚鮫。三種不同的食物,看起來份量不太多,但可以說十分滿足,加上價錢合理,大眾化,絕對是美味的選擇。鹽燒雞翼,味道一流,雞翼外皮燒得香脆可口,最重要還帶有鹽的香味,令整隻雞翼完美的昇華。燒三文魚飯糰,外脆內熱,絕對是驚喜之作,但我最欣賞還是餐廳的細心,挑選來自日本的米飯,更為美味。最後就是燒油甘魚鮫,吃過的朋友也知道魚香十足,美味絕倫。
最後就是燒油甘魚鮫,吃過的朋友也知道魚香十足,美味絕倫。
2021-10-20 1614 瀏覽
下班後來到這間串燒店跟友人吃串燒。店內以黑色為主調,分為吧台和普通座位,吧台附近放滿各類酒,在燈光映射下成為黑夜中的店舖裝飾。甫坐下,店員先上前菜($28),椰菜非常新鮮爽脆,把多層椰菜蘸上麵䜴醬,清甜之餘又帶點麵豉的鹹香。底層還有蘿蔔條和青瓜條,把青瓜沾點另一碟岩蠔的牛油蠔汁,清爽的青瓜便能添上海鮮的鮮甜。黑白胡麻炸多春魚($52),如吃過鹹香的黑白芝麻包,想必對這種味道不陌生。黑白芝麻的香脆與內裏的多春魚籽脆相得益彰,加上微辣和軟身的綠椒,在口感和味道上都配合得宜。海膽海鮮炒飯($138),剛上桌時傳來陣陣香氣。炒飯味道足,澆上檸檬汁,即時提升炒飯的鮮味。海鮮的味道能滲入每一飯粒,海膽入口即溶,整碟香氣和味道十足。日本芝士年糕($25)性價性比高,脆口紫菜包着日式年糕吃,會為年糕增添脆口。年糕外層熱而香脆,內裏温熱軟糯,夾有一小層芝士,是必會再點的食物。蟹子岩蠔($45),以鹽堆承托着蠔,岩蠔有三款口味,同為海鮮的蟹子提升海鮮獨有的鮮甜,並增加爽口感。岩蠔香滑多汁,配上當中的芝士和牛油吃更為香郁。除了岩蠔,煙肉蠔卷($45一串)也是一個不錯的選擇,串燒每次要點兩串。燒得香口的煙肉包

前菜

黑白胡麻炸多春魚

岩蠔

煙肉蠔卷

除了岩蠔,煙肉蠔卷($45一串)也是一個不錯的選擇,串燒每次要點兩串。燒得香口的煙肉包着蠔肉,帶着外煙韌、內香軟的口感,拌飯吃十分可口。

荔枝豬肉卷

荔枝豬肉卷($33)則以豬肉包着荔枝,豬肉香包着暖熱荔枝,咬下去能微微嚐到荔枝汁在口中散發的温熱,鹹中帶着荔枝的果甜。
題外話/補充資料: 加一服務費 每兩位收前菜$28 每款串燒最少由兩串起
2021-10-18
前菜
黑白胡麻炸多春魚
岩蠔
煙肉蠔卷
2021-10-17 64 瀏覽
想簡單同朋友食啲輕食嗰陣 日式串燒都係一個唔錯嘅選擇今次揀左銅鑼灣嘅備長入到去環境都好舒服 坐得鬆動燈光都有氣氛安排左我地坐近煮食區嘅位置可以直接睇住廚師嘅用心製作🙌🏻今次唔太飽嗌左幾款串燒都有一定水準先叫左清酒煮大蜆淡淡清酒香非常開胃肉類就叫左雞肉串 配上溫泉蛋份量十足雞翼揀左一般鹽燒雞翼建議配上檸檬汁 肉質鮮嫩蔬菜方面叫左茄子 翠玉瓜同豆腐當中以豆腐最有驚喜外脆內軟 唔係已經飽肚會叫多幾串🤤重有好多款未試 加上服務細心 下次可以再戰🙌🏻
想簡單同朋友食啲輕食嗰陣

當中以豆腐最有驚喜
外脆內軟 唔係已經飽肚會叫多幾串🤤

重有好多款未試 加上服務細心 下次可以再戰🙌🏻
2021-10-17 65 瀏覽
銅鑼灣很多日式串燒店,競爭很大,餐廳在疫情期間關閉很多,但這間依然屹立不倒,我其實食過無數次,絕對保持水準食串燒,我最喜歡坐吧枱位置Menu 當然有很多種類串燒選擇食串燒當然要飲杯啤酒啦,爽呀荔枝豚肉卷一口咬,荔枝汁滲滿豚肉,味道好夾,提升豚肉鮮味燒墨魚柚子醬墨魚爽口彈牙,配上柚子醬,帶出墨魚鮮味雞軟骨 / 免治雞肉棒豚之大腸, 必食!大腸外脆內軟,爽口,香濃醬汁燒得剛好,正明太子雞翼內裡滿滿明太子,雞翼燒得香口最後點了炒雜菜作尾聲,超大滿足,各款串燒咁多年來都保持水準,值得再

食串燒,我最喜歡坐吧枱位置

Menu 當然有很多種類串燒選擇

食串燒當然要飲杯啤酒啦,爽呀

荔枝豚肉卷

一口咬,荔枝汁滲滿豚肉,味道好夾,提升豚肉鮮味

燒墨魚柚子醬

墨魚爽口彈牙,配上柚子醬,帶出墨魚鮮味

雞軟骨 / 免治雞肉棒

豚之大腸, 必食!

大腸外脆內軟,爽口,香濃醬汁燒得剛好,正

明太子雞翼

內裡滿滿明太子,雞翼燒得香口

2021-10-11
  • 荔枝豬肉卷