2020-01-09 1759 瀏覽
朋友邀約我去仙后餐廳吃晚飯,一值都想試這餐廳所以我二話不說答應了,本來擁有一個期望心情,但吃完之後有點失望。這裡裝潢很高檔華麗打做成一個懷舊歌舞廳,坐在枱前面有一個華麗的舞台給我們欣賞歌聲。一晚有三個時段分別以不同年代的代表金曲,表演也算精彩。但說到食物方面可說不值給這個價錢的水準,味道平平凡凡,沒預期那麼好吃。先來了餐飽加牛油。朋友喜歡飲白酒點了一枝贈下興頭盤外層炸到金黃色內餡有薯仔加蝦溫泉蛋外面一層黑松露忌廉包圍,口感比較一般主菜北海道帶子。味道沒有想像中新鮮有點雪藏味。甜品栗子撻。最後還有一些糕點。

朋友喜歡飲白酒點了一枝贈下興

頭盤外層炸到金黃色內餡有薯仔加蝦

溫泉蛋外面一層黑松露忌廉包圍,口感比較一般

主菜北海道帶子。味道沒有想像中新鮮有點雪藏味。

甜品栗子撻。

最後還有一些糕點。
2019-12-29 1825 瀏覽
生日飯book 左fine dinning 開左枝酒埋單兩個人4千幾服務一般 唔會主動問你需唔需要影下相, 個場咁靚唔影相做乜?食物質素簡直係garden 餐廳咁,憑乜收呢個價?唯一值得安慰係表現ok
生日飯book 左fine dinning
開左枝酒埋單兩個人4千幾
食物質素簡直係garden 餐廳咁,憑乜收呢個價?
唯一值得安慰係表現ok

2019-12-23 2233 瀏覽
想去偶像間餐廳食野好耐. 好鍾意餐廳復古風格設計. 真係靚. 見到佢新出個小王子下午茶,男朋友好快手訂位.😌整體個下午茶做得幾靚. 最上層個藍色星球係朱古力蛋糕🤤、荔枝石榴味泡芙、蛋白tart中間個層有玫瑰味鬆餅. 個人覺得呢個鬆餅同露台餐廳個款一樣好好食. 最底層既咸點有芝士煙肉批,三文魚子沙律... 餐飲加錢要左熱朱古力,會跟一粒朱古力雪糕同一份朱古力珠.都算抵飲🤩🤩最後食到架飛機就超級飽,食兩啖試下就夠lu服務幾好,不過走個時要自己問佢拎隻小王子公仔. 但隻野頭髮甩甩地色既...🤨仲有個餐咁貴就唔好收支水價錢. ..

最後食到架飛機就超級飽,食兩啖試下就夠lu

仲有個餐咁貴就唔好收支水價錢. ..

2019-12-17 1878 瀏覽
這次是第二次來仙后餐廳,剛巧友人午飯後要在附近見客,就相約在此午餐,又來拍美美的照片和打卡啦!一坐下,侍應生貼心的給我搬來小椅子,用來放我的手袋。是日點了煙鴨胸沙律為頭盤,不知為何紫椰菜的味道很鹹,有點怪怪的。我和友人都點了仙后炸魚薯條為主菜,我還是感覺炸魚的味道有點偏鹹,但友人就覺得味道剛好。我們沒有點甜品,只是要了凍檸茶和咖啡,但在這麼優美的環境下用餐,心情已經好很多!

一坐下,侍應生貼心的給我搬來小椅子,用來放我的手袋。

煙鴨胸沙律

法式豬肉批

2019-12-16
  • JunonFishandChips
2019-12-13 1558 瀏覽
週年紀念日去食,寫左話希望碟上有祝福字句,無都唔緊要,食物真係好一般。咁既價錢其實唔值,得明星效應🤮🤮🤮唔會有下次,服務一般之唔係話特別好。水都係要叫先會有人過來加佢個牛肉燉飯,個牛肉’鞋”到不得了,我地只係食左飯,牛肉都係食左2啖就無再食了。另外佢個西洋菜做點啜,係生既好正常,本身覺得幾特別,未試過生既西洋菜,點知一試完,毫無驚喜,好大陣臭青味。我未試過寫食評,呢間真係第一間令我有心機去寫食評既餐廳

我未試過寫食評,呢間真係第一間令我有心機去寫食評既餐廳
一直都想試下張敬軒呢間餐廳而老公生日 所以一早想試下訂位 怕冇位但原來早一兩個月先開放booking😂咁之後就訂左bistro junon期待左好耐 終於可以去試試了未入門已經有個靚靚門面 好歐式復古風情入口係旋轉式個種(無影)一入到去 已經睇到晒分開兩邊我就係入左邊的Bistro係中間放鋼琴 同觀眾近距離接觸想讚下兩位表演都好出色 尤其是陳喜 唔單止係唱歌的表演 仲有佢既脫口騷好搞鬼呢part係出乎預料之外的每個觀眾都睇到好高興 氣氛好好我老公好滿意呢餐飯咁要講正題入去坐低,有張報紙menu真係不得不講 佢每一個細節都做得好精緻菜單都好特別佢問要有氣定冇氣既水我地要冇氣的(計$)跟住包包係外較硬而內軟(計$)俾左好大舊牛油(無影)老公叫左幾舊生蠔 (最後得2隻)佢話好好味我地叫左個前菜沙拉🥗同每人一個主菜一個牛+鵝肝配薯蓉一個鱈魚高湯整體來說食物質素同價錢成正比的我同老公都滿意食物水平中途食野表演主持都同觀眾有互動同生日既人講生日快樂當天都十分多人因為生日去呢間餐廳食慶祝飯走之前去左廁所太靚 所以都要影下相 有化妝間💄根本唔似廁所🤣仲有影左隔離廳有機會可能會再同朋友來食tea☺️
一直都想試下張敬軒呢間餐廳
而老公生日 所以一早想試下訂位 怕冇位
但原來早一兩個月先開放booking😂
咁之後就訂左bistro junon

期待左好耐 終於可以去試試了
未入門已經有個靚靚門面 好歐式復古風情

入口係旋轉式個種(無影)

一入到去 已經睇到晒分開兩邊

呢part係出乎預料之外的
每個觀眾都睇到好高興 氣氛好好
我老公好滿意呢餐飯

咁要講正題
入去坐低,有張報紙menu
真係不得不講 佢每一個細節都做得好精緻
菜單都好特別

佢問要有氣定冇氣既水
我地要冇氣的(計$)

跟住包包係外較硬而內軟(計$)
俾左好大舊牛油
(無影)

老公叫左幾舊生蠔 (最後得2隻)
佢話好好味

仲有影左隔離廳

有機會可能會再同朋友來食tea☺️
2019-12-01
生日
 盛裝晚打扮為了這一晚, 來到仙后餐廳吃晚飯怎可以隨便,餐廳 也有Dress Code 指引。 餐廳分為兩Part, 一邊是Casual Dining, 另一邊是只提供5 Courses or 8 Courses 我們選了5 Courses Set Dinner $1688 朋友早已在 Fine Dining 那邊訂了位, 當晚居然可以不受社會環境影響100% 全院滿座 , 相當令人振奮。 貼心的品酒師為我選出了一款較甜的德國白酒, 白酒略抖氣後,甜度大約二年級, After taste 透出微微果酸, 很合我意。 首先以精緻的頭盤開場 King Crab and Grapefruit Tartlet西柚可以帶出蟹肉鮮味, 撻皮薄如紙,口感如薄脆, 感覺輕盈。[b]Osetra Caviar and Japanese Uni Mousse 內伴上海膽;以魚子醬點綴,咸香魚子醬令味道更升華。  Cevennes Sweet Onion Soup,  Foie Gras Custard and Yuzu Peel 洋蔥湯內加了相當多鵝肝, 口感豐富之餘, 絲絲柚子的香令味道,變得無咁HEA

首先以精緻的頭盤開場

洋蔥湯內加了相當多鵝肝, 口感豐富之餘, 絲絲柚子的香令味道,變得無咁HEAVY 。

Dorade and Chestnut Puree, Sauce Dolce Forte and Vanilla Oil

法國鯛魚配味道相當濃郁醬汁, 略嫌醬汁蓋過鯛魚的鮮味。

伴上的炸著粒, 香脆薯味濃,好吃的。

來到甜品時間 Pear Sorbet, Cassis Gel and Caramel Espuma

我完全唔覺度也得似Sorbet, 質感較稀,更像Mousse , 車尼子和焦糖醬汁味道相當突出,亦不會太甜。

Lemon and Herbal Ice-cream

鏡面蛋糕檸檬香味突出,香草味雪糕味有點怪。

一邊欣賞表演,一邊品嚐最後的飲品及小甜點,整個體驗相當令人感動,

客人的投入度很高。服務亦相當貼心,三場表演,

分別是兩埸是音樂和一埸歌劇,

歌劇表演令全場氣氛推高,用餐氣氛沒有一般FINE DINING 的過份拘束感,

當晚有三枱客人慶祝生日(我是其中一位壽星) 、還有慶祝週年紀念。

總括而言,肯定令我畢生難忘、陶醉、回味的晚上。

謝謝兩位好朋友的細心安排。
2019-11-25
生日
係官網上預約了午餐時段,初期大部分員工態度十分友善親切。第一個驚喜,入座不久後竟被告知午餐亦有last order限制,45分鐘內要選好連飲品在內的選擇,好的,趕快點好餐就算了,反正食物和環境都值回票價。一直大部分員工態度都很友善,直到我們用餐結束準時交台,見餐廳咁靚唔係唔影下嘛,係不影響員工準備下午茶既前提下(重點係當時仍有一兩張未交台仲食緊)係角落影左一兩張相,當時某位紮馬尾穿西裝外套既女員工已面露不悅,眼超超。都算喇,於是離開大廳避入走廊,打算影兩張後再得去洗手間,再度被同一位女員工不停經過,再略帶警告語氣話「唔好意思,已經夠鐘」,我地心諗,用餐時間係包埋去洗手間?好,我地再次避入洗手間打算如廁後離開,,然而該女員工再一次跟入洗手間,以極度不滿語氣講「真 係 唔 好 意 思 啊!我地真係夠鐘架喇!」隨後黑面轉身推門離開。當下我地真係黑人問號,難道即使係洗手間如廁,都會影響你地下午茶時段既準備工作?我地當然明白準時交台係基本禮貌,但從來無一間餐廳會係交台後連洗手間都唔俾去,要即時紅牌離場。再者,請客人離開有好多方法,偏偏用最惡劣既方式趕客,原本都想俾好評你地,其實各方面都非常滿意,

當下我地真係黑人問號,難道即使係洗手間如廁,都會影響你地下午茶時段既準備工作?我地當然明白準時交台係基本禮貌,但從來無一間餐廳會係交台後連洗手間都唔俾去,要即時紅牌離場。再者,請客人離開有好多方法,偏偏用最惡劣既方式趕客,原本都想俾好評你地,其實各方面都非常滿意,但該女員工令我地有非常不愉快既用餐體驗。
麻煩貴公司檢討一下員工待客態度。
2019-11-30 1730 瀏覽
仙后餐廳收藏左好耐,今次終於試到!晚餐分咗小酒館(Bistro) 同 fine dining 兩邊,今次係試bistro。 早兩星期已經係網站上book咗位,平日晚飯都full左8成。雖然一直都聽人話仙后餐廳嘅裝修好靚,但一入到去真係有一種去咗法國嘅感覺。未食已經好期待。Menu係一份報紙咁,好特別,客人都可以拎走留念。每個月菜式會有所不同,可以上網站睇下先。餐包表面好硬,好似法國麵包咁,但入面都幾香軟,有麥香。叫咗個法國蝸牛做前菜,感覺係法國菜必嗌,橄欖油味道好香,香料唔會冚過蝸牛味,唔錯。主菜係一份牛小扒,一份牛胸腺,同埋番薯條。牛肉好軟,完全唔會韌,但個份量就有點小,不過法國菜都係份量唔多的。牛胸線聽講係法國高級料理,不過其實係牛嘅內臟, 所以唔食內臟嘅朋友就唔好嗌啦。我見未試下就試下,口感醇厚,處理得幾好,唔會有內臟嘅騒味,都幾特別。雖然個汁係酸酸地,但係食多兩舊就會食到好漏。個人冇好愛,但未試過牛胸腺嘅都可以試下。最後梗係要講下個表演,成晚有兩個表演,建議訂7點or 7:30之後,慢慢食可以睇哂兩個表演先走。個人覺得第二個表演幾好睇, 第一個就純粹唱歌表演,所以太早去食完就冇

餐包表面好硬,好似法國麵包咁,但入面都幾香軟,有麥香。

主菜係一份牛小扒,一份牛胸腺,同埋番薯條。

最後梗係要講下個表演,成晚有兩個表演,建議訂7點or 7:30之後,慢慢食可以睇哂兩個表演先走。個人覺得第二個表演幾好睇, 第一個就純粹唱歌表演,所以太早去食完就冇咁開心啦!

個廁所靚到完全唔似廁所,入咗去都唔想出返嚟😍

香港好小呢類同客人有互動而且價錢唔係好貴嘅餐廳,真心覺得可以體驗下,會係愉快放鬆嘅一晚。
2019-11-24 1310 瀏覽
朋友生日,訂了小王子下午茶,滿心期待。一進餐廳覺得的裝潢是挺特別的,餐廳不大,沒有舒適的感覺。食物方面,和預期一樣,是很普通的下午茶,其實已經沒有抱着太大期望,是因為小王子而來,也知道一定是overprice. 服務方面,可能這餐廳是收酒店的價錢,是我想太多,以為會有酒店的服務。我可以告訴你,可能花園餐廳的服務比這裏還更好,這裏所有服務員的臉被朱古力還要黑。是否賣高格調就唔識笑? 被招呼坐低後,可能是網上已經訂了tea set 嘅關係,服務員就沒有再招呼過我地,亦都冇講tea set 會幫我地上之類,總之全部人都係冷冰冰,唔會有warm嘅感覺。可能係明星效應?本身係有啲期待嘅,結果失望而出來。題外話,餐廳送嘅小王子同佢哋蛋糕上面隻小王子係唔同樣嘅,身為小王子嘅fans,覺得好失望。

可能係明星效應?本身係有啲期待嘅,結果失望而出來。

2019-11-23 2046 瀏覽
今年和老公慶祝結婚周年紀念,大家一早有共識,想去仙后餐廳試一試!老公好快手訂咗位,後來才知道原來餐廳分兩邊,他本來訂較普通的那邊,不過全部都要walk in,便索性訂有小舞台的那邊,吃的是法國菜,價錢都幾貴,仲要預先畀晒錢,不過有30日有效期!由於正日當天有社會運動,我們遲了一天補祝!帶着非常期待的心情到達餐廳,進入餐廳那度旋轉門已非常特別,也成為打卡勝地!餐廳充滿70 80年代設計風格,整個氛圍也彌漫着懷舊的情懷,非常特別!甫進餐廳,並沒有感受到超級被款待的感覺,侍應帶我們坐下後,便給我們菜單,逐一逐一介紹每道菜式,主菜我們各選一:魚和雞,然後,便問問我們是否需要wine pairing~是每一位計,最後,我們加了一位,4款wine品嘗配酒的味道!調酒師在上每一道菜的時候,會精心挑選一款合適的酒及在你身旁講解為何配那款酒和酒的出產地等資料。老實說,全晚我記得的並不是食物,而是三部份由不同表演者的表現,包括自彈自唱法國歌曲、演唱中英懷舊金曲及充滿故事性的小劇場!每一個部份的表演,散發着表演者的感情,感動觀眾!若果你是慶祝生日或周年紀念,仙后餐廳是一個非常好的選擇,表演者在最後會問問觀眾

若果你是慶祝生日或周年紀念,仙后餐廳是一個非常好的選擇,表演者在最後會問問觀眾,誰人是生日或者周年紀念而來,然後會逐一恭賀,亦可在最後一款甜品要求廚師寫上你的字句。。。

2019-10-25 2136 瀏覽
呢間有明星開嘅餐廳,經常都好多人去捧場, 我自己就係為咗佢個下午茶去試。 去入面嘅佈置好豪華、裝潢好靚, 仲有枱鋼琴係中間, 側邊有啲影相位, 入到去覺得好高級。 其實都唔使點餐,因為個個入去都係食tea set。 佢個層架有好多款唔同嘅鹹甜點, 每款都好特別。 最令我驚訝戲最後先上嘅頸鏈蛋糕, 估唔到你的頸鏈珠都可以食, 佢個紅色海綿蛋糕都好易入口, 又唔會好甜。 佢個下午茶set,一個二人枱都唔夠擺, 可能係啲餐具比較大。 咁嘅環境同埋食物質素,我覺得價錢都可以, 可能下次呢可以食佢嘅法式晚餐!
2019-10-23 2290 瀏覽
同人慶祝生日💕Book左星期日Lunch~Starters叫左兩樣野1️⃣Traditional Onion Soup with Gruyère Cheese and Crouton 法式古法格魯耶爾芝士洋蔥湯呢個係我期待已久既洋蔥湯!服務好好,會問我地需唔需要分開兩碗俾我地share💕雖然成塊芝士係上面,不過一啖一啖咁飲,真係好味到停唔到!2️⃣香脆法式松露火腿三文治配沙律及薯條Crispy Truffle Croque Monsieur, Salad and French Fries見佢係假日同埋晚市先有,所以就叫黎試吓啦!佢完全將三文治演繹做另一個層次,令我本身唔太鍾意食松露嘅都對佢趨之若鶩!太有驚喜!💛主菜:1️⃣黑毛豬配燴菜及蒜味肉汁 Roasted Iberico Pluma with Provencal Rayayouille, Garlic Jus點菜嘅時候一早講咗黑毛豬係用慢煮嘅方式烹調,所以會見到肉色仲係紅既~雖然男友一向唔好血淋淋既野,不過食落去佢覺得一啲血腥味都冇,完全唔怕!而且佢真係煮得好淋👍🏻2️⃣比目魚配欖薯蓉,甜椒及香腸蒔蘿高湯 Halibut on Olive Oil
同人慶祝生日💕Book左星期日Lunch~
Starters叫左兩樣野
法式古法格魯耶爾芝士洋蔥湯
呢個係我期待已久既洋蔥湯!
香脆法式松露火腿芝士三文治配沙律及薯條
見佢係假日同埋晚市先有,所以就叫黎試吓啦!
主菜:
黑毛豬配燴菜及蒜味肉汁
而且佢真係煮得好淋👍🏻
2️⃣比目魚配欖薯蓉,甜椒及香腸蒔蘿高湯 Halibut on Olive Oil Mashed Potatoes, Capsicum and Orange Aneth Broth
比目魚配欖油薯蓉,甜椒及香橙蒔蘿高湯

由於頭盤都豐富,所以特登叫個魚,好似咁咁飽咁。對於我來講係一個幾新嘅嘗試,因為一向西餐都好少食魚,而佢將比目魚整成圓柱體,我覺得幾特別😂如果平時都係食得好健康嘅人,應該都會幾喜歡💕
最後當然唔少得甜品🥳
訂枱嘅時候一早講明要寫名同慶祝生日🎂至於叫乜嘢甜品就到時先再決定都得,令人哋睇唔出你早有準備🤭😏🤣
意式芝士餅配香脆核桃及咖啡醬

💛意式芝士餅配香脆合桃及咖啡醬Tiramisu with Crunchy Pecan, Coffee Sauce
呢一個Tiramisu真係唔簡單,好明顯知道佢用咗傳統嘅方法嚟到製作🤭
但最特別嘅係佢加咗核桃,令到整體都更有口感!
頭盤同埋甜品簡直係冇得頂,因為超越左我對一般餐廳應有嘅概念!其實所有食物都真係好有心思,只不過對我印象最深刻就一定係頭盤同甜品😊🥰
2019-10-06
比目魚配欖油薯蓉,甜椒及香橙蒔蘿高湯
意式芝士餅配香脆核桃及咖啡醬
  • 意式芝士餅配香脆合桃及咖啡醬
2019-10-23 13116 瀏覽
環境氣氛表演美食有水準好朋友呀妹請食飯~隔呢full house就book bistro,其實我無所謂仲causal傾計添門口個轉轉門已經好開心好懷舊,諗起以前細個老豆成日帶我地去西餐廳鋸扒就係呢啲門,而家真係除左酒店就無見過喇。入到入面真係心心眼😍天花彩繪玻璃和鋼琴彷彿回到過去水晶燈懷舊卡位仲有啲位係賣古董Menu價格預左唔平,就睇睇質素如何叫左兩杯signature cocktail Jasmine Doux(茉莉花茶加酒)飲落飲檸蜜, 同鴛鴦(咖啡酒加烏龍茶)飲落似朱古力,兩杯都飲唔到酒既哈哈頭盤三文魚mousse溫泉蛋香草沙律醬伴蕃薯絲⋯⋯似分子料理既名,賣相完全係雀巢~三文魚mousse似個汁多過香草沙律醬,溫泉蛋稍硬,全碟味道mild,入口其實只有蛋黃同魚籽味道。另一頭盤三文魚薄多士好脆唔油主菜安格斯牛柳鴨肝黑松露薯蓉牛比想像好食配鴨肝都唔漏,薯蓉好夠密但無黑松露味楓糖煎帶子檸檬薯粉粒大黃梅子汁食唔到甜既帶子煎得幾好個心仲軟,無檸味既薯粉粒質地似芝士,黃梅汁又係無乜味甜品無花果配雪糕,無花果煮熱左,配凍雪糕,雪糕太少唔多食晒兩粒無花果兩段表現時間,上半場,鋼琴加英文情歌下半
環境氣氛表演美食有水準

入到入面真係心心眼😍

天花彩繪玻璃和鋼琴

彷彿回到過去

水晶燈懷舊卡位

仲有啲位係賣古董

Menu價格預左唔平,就睇睇質素如何

Jasmine  doux  ,鴛鴦

沙甸魚薄多士

另一頭盤三文魚薄多士
好脆唔油

安格斯牛柳鴨肝黑松露薯蓉

主菜安格斯牛柳鴨肝黑松露薯蓉
牛比想像好食配鴨肝都唔漏,薯蓉好夠密但無黑松露味

帶子檸汁薯粉

楓糖煎帶子檸檬薯粉粒大黃梅子汁

兩段表現時間,上半場,鋼琴加英文情歌

下半場,funny懷舊金曲夜

服務員態度一流,表演者專業,環境目不暇給,氣氛浪漫,食物分量細我唔飽呀,價錢唔平咁有人現場近距離表演值得既

2019-10-22
Jasmine  doux  ,鴛鴦
安格斯牛柳鴨肝黑松露薯蓉
2019-10-20 2089 瀏覽
一踏進餐廳就像跳入另一個時空,時光倒流七十年嘅感覺或者去左一個片場好切合張敬軒嘅風格,每個角落都做到一絲不苟!呢間餐廳其實諗住下個月先黎食個生日晚飯⋯⋯但突然今日阿女友失驚無神自己book 左黎食lunch.... 嗯.... 都好ga.... 試下個lunch 如果好味先再食晚飯... 結論係「有進步空間」想再黎ga原因係佢個環境... 食物一般偏咸...第一次食加有芝士嘅洋蔥湯... 其實好奇怪... d 芝士Q住隻匙...好難先飲到個湯... 而個豬用慢煮處理...好似食緊一舊火腿多過係豬扒⋯⋯
2019-10-20