如何將音樂與美食結合?來到JUNON就會找到答案!JUNON 法國菜餐廳位於灣仔,走過旋轉門就如回到50、60年時代,老荷里活電影場景一樣。分開兩邊用餐區域Bistro/ Fine Dining,今次我就來到Fine Dining區域享受LA SCÈNE DE JUNON時光。我與友人各點了一個中午套餐,有前菜、湯、主菜和甜品。當中,主菜中的 - 香焗麵豉三文魚,三味茴香,孜然籽,刁草油 - 最令人垂涎,三文魚鮮甜肉嫩多汁,魚脂回甘,帶甜麵豉調醃讓魚脂香氣在鼻腔口腔回盪,配上茴香更添一陣柑橘香層次👍🏻甜品十分之IGable😍不得不提的當然是由4000多塊玻璃拼砌而成的仙后女神穹頂天花,配上一盞巨型水晶吊燈,古典舞台前𣊬即成為絕美打卡位置!

甜品十分之IGable😍

2024-04-07 0 瀏覽
見到 restaurant week 有呢間食,見抵就預約午餐,但最後發現自己攪錯了 ,只限指定銀行信用卡,唯有原價埋單 。平時不時行過都冇特別留意,有日同事話想同未婚妻去呢度慶生,至開始留意下,然後睇過一D訪問及介紹餐廳,終於親身感受,入門口就見到非凡的設計,打卡一流,女洗手間亦都佈置得好有心思。坦白講,一分錢一分貨,食環境通常都唔平,而且呢度食物賣相都值呢個價,食物presentation 同餐具都好精緻,再一次推薦打卡必到。味道呢,反而比 presentation 搶了。今次雖然比原價$298/set lunch 未加一,但可以享受到一次咁華麗嘅午餐都係很好體驗呀!

,食物presentation 同餐具都好精緻
,再一次推薦打卡必到

2024-04-03 553 瀏覽
呢間餐廳bookmark咗好耐,終於有機會去啦!入到去比佢嘅裝修吸引🤩真係好華麗好grand!今次我就揀咗lunch嘅時間去,餐廳有set lunch比我選擇,好彩一早預約咗,去到唔洗等就入得去啦!前菜嘅麵包一上枱好熱辣辣同好香,而且牛油唔同出面嘅牛油咁,鬆軟嘅麵包配香滑嘅牛油,好match😋主菜方面,我揀咗雞卷,雞卷入面嘅食材一食就知係好新鮮,而且因為有唔同食材,令到成功味道有唔同嘅層次感,味道唔會好單一!Set lunch呢個價錢食到個餐廳環境同食物質素都真係幾唔錯!
呢間餐廳bookmark咗好耐,終於有機會去啦!
入到去比佢嘅裝修吸引🤩真係好華麗好grand!
2024-03-26 8094 瀏覽
星期六同老公去灣仔仙后餐廳食生日lunch,想食呢間好耐啦。今次食既係Restaurant Week既menu,$248+1。餐前麵包有兩款,一種係健康包,另一種係軟熟嘅餐包,仲可以refill。凱撒沙律,慢煮雞,銀魚柳,脆包粒沙律菜新鮮爽脆,雞肉嫩滑,唔錯。是拉差扒大蝦,紅辣椒芒果莎莎,芫荽味道辣辣地,大蝦同芒果一齊食多左甜嘅味道,好食。是日餐湯係南瓜湯,好飲。香焗麵豉三文魚,三味茴香,孜然籽,叼草油三文魚非常嫩滑。香煎脆雞腿,油封香橙苦白菜,露絲瑪莉馬鈴薯以雞腿卷嘅形式呈上,雞肉唔鞋。黑糖黃豆粉雪糕,燴士多啤梨,焙茶奶油醬黃豆粉雪糕幾特別,有一層好似係芝麻糕嘅嘢,下面有士多啤梨粒,配以焙茶醬。山核桃香蕉蛋糕,桂花,零陵香豆雪糕生日可以寫生日字句,外面有一層脆脆地嘅合桃朱古力脆皮,入面包住綿綿既香蕉,幾好食。

凱撒沙律,慢煮雞,銀魚柳,脆包粒
沙律菜新鮮爽脆,雞肉嫩滑,唔錯。
凱撒沙律
是拉差扒大蝦,紅辣椒芒果莎莎,芫荽
味道辣辣地,大蝦同芒果一齊食多左甜嘅味道,好食。
是拉差扒大蝦

是日餐湯係南瓜湯,好飲。
南瓜湯
香焗麵豉三文魚,三味茴香,孜然籽,叼草油
三文魚非常嫩滑。
香焗麵豉三文魚
香煎脆雞腿,油封香橙苦白菜,露絲瑪莉馬鈴薯
以雞腿卷嘅形式呈上,雞肉唔鞋。
香煎脆雞腿
黑糖黃豆粉雪糕,燴士多啤梨,焙茶奶油醬
黑糖黃豆粉雪糕
香焗麵豉三文魚
香煎脆雞腿
山核桃香蕉蛋糕
2024-03-24 8457 瀏覽
因为餐厅周去吃了大名鼎鼎的仙后首先餐厅确实很漂亮,服务态度也很好,还帮我和朋友拍照📷但是吧,这个味道,就非常的普通一个set有四道,前菜、汤、主食、甜品其实前菜和甜品还蛮不错,不过主食我点的牛排,真的就非常的普通,叫的五成熟但出品有七成了,肉质也麻麻地,像七八十在超市买块然后回家自己煎的😅最后想吐槽洗手间下,确实很漂亮,看起来很高级,可是细节上连好一点的洗手液和护手霜都没有😅总结就是,味道整体差强人意,装修氛围很高级但是细节做的不够好。不过价格也没有很贵所以好像又能勉强接受,哈哈哈😆
因为餐厅周去吃了大名鼎鼎的仙后
首先餐厅确实很漂亮,服务态度也很好,还帮我和朋友拍照📷
但是吧,这个味道,就非常的普通
一个set有四道,前菜、汤、主食、甜品

2024-03-20 9433 瀏覽
近年香港很多食店的食物質素及服務都有下滑趨勢,但喜見仙后仍然保持水準。食物水準高,唯獨份量就真係細咗d。我最滿意係服務,殷勤而又不會over ,職員不會過份熱情又或者狂收碟趕客。每位儀容整齊簡潔的員工都細心留意每枱客人有沒有需要幫忙。食肆不單止提供食物,亦都提供一個給朋友聚腳的地方,對我而言坐得舒服和稱職的服務比五星星食物更重要,當然我們不可以用花X餐廳價錢去同仙后比較,但如果想和朋友優雅地聚會,仙后係一個好選擇。希望仙后繼續保持水準,希望香港人珍惜仙后。keep up the good work !
2024-03-08 10453 瀏覽
昨天首次光顧此餐廳, 之前睇過openrice的其他評價, 已預計他們的環境優雅的昨天親身到場, 感到場地和環境的優雅及舒適, 而且職員親切友善, 很好的一次餐飲體驗食物味道不錯, 前菜和甜品都有驚喜, 唯獨主菜一般, 沒有特別, 不過不失特別推介這道前菜, 幾特別, 幾好味
題外話/補充資料: 若有特別要求, 不防與職員事前溝通一下, 他們很貼心的安排, 值得讚許
2024-03-07
前菜: 八抓魚腿
前菜: 甜瓜配風乾火腿
自家焗麵飽
南瓜忌廉湯
甜品: 打卡花
  • 前菜: 八抓魚腳; 和打卡花花甜品
2024-03-07 9180 瀏覽
仙后在灣仔開業咁耐,上星期終於有機會去試。今次同朋友到呢間餐廳食咗個set lunch,4-course 加杯啡茶, 價錢$298,CP 值超高。頭盆要了一個蝦,配嘅汁清新開胃,擺盆講究,冇諗過$298嘅餐都有呢個質素,讚!接住就有是日餐湯,南瓜湯,正常發揮,特別之處係食到佢放咗一兩粒估計係山椒嘅食材落去。到主菜時,我加咗錢要一件牛扒,不過牛扒嘅發揮就好一般喇,可能件扒本身嘅質素普通,牛味一般。最後,到甜品,叫了一個民lemon cake 嘅甜品,再一次超出我嘅預期,精緻,好食,甜品由多種不同嘅食材組成,十分欣賞。最後,講吓個環境,當日餐廳唔係好繁忙,只有幾枱客,環境寧靜,高雅,十分適合朋友聚會傾偈。總括而言,以呢個價錢,頭盤同甜品都令人十分驚喜及滿意,除了主菜有改善嘅空間外,十分推薦呢到食lunch 同傾偈。

2024-02-25
用餐優惠
試食活動
2024-02-26 2064 瀏覽
今日去到灣仔仙后餐廳,晚市時間人好少,地方環境坐得好舒服,點咗個set dinner,食物擺盤好精緻,睇落份量好少,但好夠飽,嘢食好好味。SET DINNER 晚市套餐STARTER 頭盤醃製三文魚,乳酪,紫菜,木薯日式生牛肉配茄蓉沙嗲,鮮冬菇,松露柚子是日餐湯法式洋蔥湯香濃龍蝦湯,龍蝦肉,羅勒MAIN COURSE 主菜黃油雞胸,粟米,炒菠菜,濃雞汁Desert 甜品Coconut ice cream, passion fruit, hazelnut椰青雪糕,熱情果,榛子果仁Pecan banana cake, Osmanthus, Tonka bean ice cream山核桃香蕉蛋糕,桂花,零陵香豆雪糕DESSERT 甜品Starter + Soup + Main Course and Dessert(頭盤+湯+ 主菜及甜品)每位 $658 per person
SET DINNER 晚市套餐
STARTER 頭盤
醃製三文魚,乳酪,紫菜,木薯
日式生牛肉配茄蓉沙嗲,鮮冬菇,松露柚子
是日餐湯
法式洋蔥湯
香濃龍蝦湯,龍蝦肉,羅勒
MAIN COURSE 主菜
黃油雞胸,粟米,炒菠菜,濃雞汁
Desert 甜品
椰青雪糕,熱情果,榛子果仁
山核桃香蕉蛋糕,桂花,零陵香豆雪糕
DESSERT 甜品

2024-02-24 1223 瀏覽
性價比不錯呢個價位有4個courses加野飲👍🏻主菜是都係咁上下嘅魚牛雞味道幾好特別係頭盤和甜品吸引到女士都會影下相咁服務不錯卡位闊落有自成一格感絕對值得一試
性價比不錯

2024-02-19
  • 洋蔥湯
  • 前菜
2024-02-14 868 瀏覽
想試好耐嘅餐廳,生日朋友就帶左我嚟啦!環境復古,連廁所都靚,打卡都一流😆本身諗住聽住live Band望住個環境食咩都得啦,可惜係當日冇咗剛好live Band,美中不足。食物都係擺得好靚,味道就算係正常發揮了。
想試好耐嘅餐廳,生日朋友就帶左我嚟啦!
環境復古,連廁所都靚,打卡都一流😆
食物都係擺得好靚,味道就算係正常發揮了。
2024-02-07 738 瀏覽
之前都知呢間餐廳裝修好復古好靚一直深深吸引住好在有個朋友好有心思同我黎食𝖳𝖾𝖺順道慶祝生日𝖳𝖾𝖺 𝗌𝖾𝗍 賣相好靚間餐廳真係好靚度度都有得打卡食物都好味喊點都唔算少法包配𝖧𝖺𝗆好好食燉蛋咖啡酥又好好味炸冬甩又好特別不過時間得2:30-4:30就比較趕
之前都知呢間餐廳裝修好復古好靚
炸冬甩又好特別
不過時間得2:30-4:30就比較趕
2024-02-03
2024-02-07 644 瀏覽
聽過呢間餐廳名好耐主要都係聽講裝修好精美座落係港島中心地段晚餐相對比較貴反而平日既set lunch 就相宜d所以就同家人工齊試試間餐廳提前已經上網book 左位去到都唔洗點等好快入座裝修同聽聞既一樣好華麗, 好光猛, 舒服一開始先黎既面包好香, 配既牛油都有調配過食落有層次主菜方面我選擇左牛而家人因為唔食牛,就選擇左雞卷我都有偷d 家人既雞卷黎食兩者黎講先喜歡雞卷多d 入面包既食材令果味道多種層次, 冇咁單調set lunch 有呢種食物加體驗真係十分抵
聽過呢間餐廳名好耐
提前已經上網book 左位
去到都唔洗點等
好快入座
裝修同聽聞既一樣
好華麗, 好光猛, 舒服
一開始先黎既面包好香, 配既牛油都有調配過
食落有層次
主菜方面我選擇左牛
而家人因為唔食牛,就選擇左雞卷
我都有偷d 家人既雞卷黎食
兩者黎講先喜歡雞卷多d
入面包既食材令果味道多種層次, 冇咁單調
set lunch 有呢種食物加體驗真係十分抵
2024-01-11 1271 瀏覽
大鄉里出城,門口好懷舊,經旋轉門入去後,彷如穿梭時空去了歐洲。左邊廳似電影東方快車謀殺案場景,古典包廂及吧台,還有過百年嘅古董鋼琴;右邊廳就如進入了法國紅磨坊,尤其那個大水晶燈及大舞台,只欠一位歌姬唱come what may視覺享受一流。 今晚食飯九成九都喺慶祝,差不多每台都有蛋糕或鲜花🌹無嘅,呢個環境又真喺好浪漫好令人印象深刻,而且晚餐每位约七百,secret tasting menu千幾蚊一位,小牛排夠嫩,龍蝦湯好滑唔錯,開心樂做嘅甜品特別,仲有個菠蘿脆皮做嘅甜品,幾有咬口侍應好樂意幫手打卡又唔趕客走,紀念日買個回憶俾另一半又真喺幾開心。
視覺享受一流。

2023-12-22
紀念日
  • 洋蔥湯
  • 小牛排
2024-01-08 772 瀏覽
好華麗的怖置,有懷舊Feel , Location 方便,服務態度一流,要讚賞一下Ben 經理,殷勤款待,賓至如歸的感覺,食物也很美味,希望可以再次光臨。 如果有一隊live band , 更正。洗手間怖置好特別,雖然生於60年代,也未見過特別的冲水制。大堂怖置也很華麗,餐具也經精心挑選,Starter 好好食,Main course 份量可以再多一點,女士剛剛好,男士未必夠食,整體這次是一頓非常好的午餐,必定再次光臨。
2024-01-08