呢間出名嘅明星熱店今日同朋友嚟慶祝終於可以一試不過 麻麻哋喎入面嘅環境好靚好靚每一個位都係打卡位!!!睇得出係有用心去裝飾我見到好多女士都着得靚靚去影相環境來講真係值得黎睇睇特別依家冇得去旅行有種外國嘅感覺午市套餐來講選擇都算多價錢都唔算貴不過服務認真一般一入到去侍應已經黑口黑面遲啲咁多掃安心出行已經有說話聽咁嘅服務態度架咩………入到黎感覺已經大打折扣我寧願佢搵外籍員工起碼都親切有禮先來餐包同牛油🧈評分:8/10餐包十分之香麥味外脆內軟唯一就係牛油比較硬唔似好似出面高級餐廳咁會預先預熱牛油少少扣分Starter我哋揀咗煙熏味牛奶芝士配香甜蕃茄,新鮮香草及橄欖油(:7.5/10)擺盤都幾靚蕃茄係有心思地處理過好食牛奶芝士口感好食!但煙熏味就唔夠出香草味亦都唔係好覺但整體來講好食嘅不過你話係咪好驚艷同深刻我又覺得唔算正常出品囉是日餐湯係番茄凍湯(:8.5/10)蕃茄味好濃加咗辣味同橄欖油層次更加豐富熱辣辣嘅天氣飲凍湯又真係好過熱湯噃呢個very good主菜先來黃油雞胸配抱子甘藍,煙肉,蘋果茴香蛋黃醬,芥末雞汁(:9/10)呢個就抵讚啦首先個雞胸非常之嫩滑佢嫩滑到好似食緊雞髀肉一樣煙肉係加
呢間出名嘅明星熱店
今日同朋友嚟慶祝終於可以一試

不過 麻麻哋喎

入面嘅環境好靚好靚

每一個位都係打卡位!!!

睇得出係有用心去裝飾

不過服務認真一般

一入到去侍應已經黑口黑面
遲啲咁多掃安心出行
已經有說話聽

咁嘅服務態度架咩………
入到黎感覺已經大打折扣

會預先預熱牛油
少少扣分
煙熏味牛奶芝士配香甜蕃茄, 新鮮香草及橄欖油

Starter我哋揀咗
煙熏味牛奶芝士配香甜蕃茄,新鮮香草及橄欖油
:7.5/10)
擺盤都幾靚

我又覺得唔算

正常出品囉
蕃茄凍湯

是日餐湯係番茄凍湯(
:8.5/10)
蕃茄味好濃

不過整體嚟講係一道有誠意嘅菜
Present出嚟整體好配合

四色芝士意大利雲吞配松露牛油汁, 牛肝菌,香蒜脆粒

我就叫咗
四色芝士意大利雲吞配松露牛油汁,牛肝菌,香蒜脆粒(
:9/10)

推介

香檳忌廉汁煮青口配薯條及墨西哥辣椒蛋黃醬

朋友叫咗
香檳忌廉汁煮青口配薯條及墨西哥辣椒蛋黃醬(
:8.5/10)
青口嘅份量都唔姑寒

主菜我哋就好滿意啦

可惜到甜品
簡直係有天堂跌落地獄嘅感覺

呢個係傳統焦糖燉蛋配瑪德蓮蛋糕(
:1.5/10)
焦糖個面唔夠脆

燉蛋冇雲呢拿籽已經係死罪

呢個係要加$68
我要求有雲呢拿籽都唔過分姐…..
燉蛋死甜唔夠蛋味
瑪德蓮蛋糕好乾好乾…..

咁冇誠意個瑪德蓮蛋糕其實可以慳返

整體來講
環境係極靚!每個地方都係打卡位
啱晒鍾意影相嘅你
同埋好適合慶祝

服務差,唔屬於高級餐廳既服務

落錯單無道歉

蕃茄凍湯
黃油雞胸配抱子甘藍,煙肉,蘋果茴香蛋黃醬,芥末雞汁
四色芝士意大利雲吞配松露牛油汁, 牛肝菌,香蒜脆粒
香檳忌廉汁煮青口配薯條及墨西哥辣椒蛋黃醬
週年紀念前夕想食好少少,揀左係公司附近既一間打卡系復古味甚濃法式餐廳。進入旋轉門後係另一個世界。餐廳裝修優雅,分咗兩個區域一邊係比較暗有舞台,另一邊有色彩繽紛有旋轉木馬位打卡。今次被安排坐係打卡木馬旁,聽講疫情之前其實個舞台係有表演睇不過已經取消咗。.服務員服務都幾周到,坐低後即好殷勤地介紹時令菜式同打卡飲品。餐牌選擇其實唔多,大家應該都係叫晚市套餐:麵包、頭盤、餐湯、主菜加甜品。套餐唔包括嘢飲,惠顧晚市套餐如果叫原枝紅白酒香檳有六五折。.前菜 - 生蠔(4pcs) 💲190⭐️3.8/5聽取服務員推介先額外點左一set 4隻生蠔做頭盤。法國生蠔🦪 肉質係肥美creamy個種。.晚餐 💲628/pp頭盤1️⃣法式香蒜牛油田螺 ⭐️2/5成餐飯我覺得最敗筆係呢一個牛油田螺。雖然單人頭盤計份量都唔少,但係香蒜油味就好重好鹹,完全蓋過晒啲田螺味道。2️⃣拿破崙三文魚他他配芥辣牛油果及柚子醬 ⭐️4/5拿破崙一向都係喜歡嘅項目,酥皮脆身夾三文魚他他其實都係屬於偏鹹同重味少少,但個感覺都好過個螺好多。.湯1️⃣南瓜湯⭐️4/5湯入面加左忌廉,南瓜泡沫忌廉湯飲落好滑身,幾喜歡。.主菜1️⃣鴨肝黃油雞肉卷配羊肚菌、黃酒汁⭐️
前菜 - 生蠔(4pcs) 💲190
⭐️3.8/5
晚餐 💲628/pp
頭盤
1️⃣法式香蒜牛油田螺 ⭐️2/5
2️⃣拿破崙三文魚他他配芥辣牛油果及柚子醬 ⭐️4/5

1️⃣南瓜湯
⭐️4/5
湯入面加左忌廉,南瓜泡沫忌廉湯飲落好滑身,幾喜歡。
主菜
1️⃣鴨肝黃油雞肉卷配羊肚菌、黃酒汁
⭐️3/5
呢一個我個人感覺麻麻地,不過純粹因為自己唔飲酒,唔係好受得好重嘅黃酒味道。慢煮既黃油鴨肝雞肉卷好嫩滑,鴨肝夾係中間,味道還好。
2️⃣澳洲M3牛柳配萵苣及炸薯條
⭐️4/5
牛扒慣例全部叫Medium Rare, 因為預咗一般來講都會偏熟所以唔夠膽叫Medium變Medium Well. 仙后呢份3成熟既M3牛柳真係做得出嗰個剛好既水準。牛柳切落去仲係較鮮紅色但一切就開肉身嫩滑。食落好淋身,份量夠味道好自己幾滿意。伴碟既萵苣有啲脆煙肉粒喺爽脆好食。
1️⃣忌廉泡芙配雲呢拿雪糕及暖朱古力汁
⭐️3.6/5
呢份甜品打卡係系數高過味道。點埋蠟燭影相幾好睇,不過食落就略嫌普通簡單一啲。因為夾雪糕嘅關係,泡芙已經淋晒個質感似係擺喺雪櫃一包包賣嗰種凍泡芙,再配雲呢拿雪糕同埋朱古力醬,心思分數比較低啲。
2️⃣檸檬忌廉配雜莓
⭐️3.8/6
甜品擺盤簡單啲但係都靚,食落檸檬忌廉酸酸滑滑唔太甜,配埋雜莓幾開胃。
飲品 💲98/each
1️⃣Chamonix ⭐️3.2/5
2️⃣Granit Rose ⭐️3.6/5
因為唔飲酒都係聽從侍應推介,叫咗兩款打卡比較靚嘅Signature Mocktail. 一杯其實係薄荷系嘅飲品,另一杯係玫瑰系列。薄荷嗰杯我覺得偏甜,飲咗一啖擺低咗。玫瑰系感覺比較好啲,酸酸甜甜,打卡還好不過都未至好飲到會有encore。
總結:作為慶祝節日嘅西餐,冇酒埋單人均九百零蚊。餐廳裝修detail唔同嘅打卡位甚多,真係連個廁所裝修都交足功課。服務質素都算高,食物質素雖然有少少參差但係整體平均都滿意。計埋價錢如果唔叫嘢飲,淨係食一個套餐未算係太貴,所以成個用餐體驗唔錯,性價比雖然唔係話十足但係都值得推薦俾慶祝嘅情侶們。
不專業食評 nei.foodie
生蠔
拿破崙三文魚他他配芥辣牛油果及柚子醬
法式香蒜牛油田螺
南瓜湯
鴨肝黃油雞肉卷配羊肚菌、黃酒汁
澳洲M3牛柳配萵苣及炸薯條
忌廉泡芙配雲呢拿雪糕及暖朱古力汁
檸檬忌廉配雜莓
Chamonix
Granit Rose
紀念日
📍#仙后餐廳🇭🇰香港灣仔皇后大道東213號胡中大廈2樓#MFJ灣仔 #MFJ法國菜人均消費: HKD1014味道: 👅👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀👀價格: 💰💰💰環境: 🌹🌹🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆今次來到張敬軒開的法國餐廳 - 仙后餐廳一入餐廳十分驚喜!餐廳環境優雅,主要分為兩邊,一邊感覺花花世界十分浪漫,另一邊是古典氣派的大舞台侍應都穿著晚禮服,十分有笑容和禮貌餐牌選擇簡單,款款都吸引,點餐是全枱點晚餐,或者是A Lᴀ Cᴀʀᴛᴇ 💯牛肉他他配青醬,芫茜及芥茉籽醬 $𝟚𝟜𝟘牛肉他他是法國菜的經典前菜,亦是我的至愛牛肉條粗十分手有嚼勁,加上蛋黃和青醬,味道份外清新可口!特別一提櫻桃蘿蔔蘸芥茉籽醬超級好味📋 晚市套餐 $𝟞𝟚𝟠/ℙℙ頭盤:💯法式香蒜牛油焗田螺田螺有六隻,香蒜牛油味濃,加上有陣陣的香草香味!田螺細細隻但回味無窮⭐️ 法式肉批 - 鴨胸及小牛胸腺肉批沒有我想像中那麼濃味,口感我少好像鵝肝醬一樣,creamy帶微微肉香,若大份少少更佳🆗白籚筍炙燒牛仔肉配根菜薄片及羅肋有少許失望的是炙燒牛仔肉份量很小,太細件食不味道,比較像普通沙律前菜,

📍#仙后餐廳

服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆🔆

今次來到張敬軒開的法國餐廳 - 仙后餐廳
侍應都穿著晚禮服,十分有笑容和禮貌

💯牛肉他他配青醬,芫茜及芥茉籽醬 $𝟚𝟜𝟘
牛肉他他是法國菜的經典前菜,亦是我的至愛
牛肉他他配青醬,芫茜及芥茉籽醬

📋 晚市套餐 $𝟞𝟚𝟠/ℙℙ

頭盤:
💯法式香蒜牛油焗田螺
法式香蒜牛油焗田螺

⭐️ 法式肉批 - 鴨胸及小牛胸腺
法式肉批 - 鴨胸及小牛胸腺

🆗白籚筍炙燒牛仔肉配根菜薄片及羅肋
有少許失望的是炙燒牛仔肉份量很小,太細件食不味道,比較像普通沙律前菜,不過蘆筍的確挺好味
白籚筍炙燒牛仔肉配根菜薄片及羅肋

湯:
💯椰菜花湯
是日餐湯為椰菜花湯,若單點要$110
口感像車打湯一樣,厚身creamy,比我想像中好味更多!很想試他的法式洋蔥湯!
椰菜花湯

主菜:
💯慢煮澳洲M3牛柳配時令蔬菜及紅酒汁
光是擺款已經吸引,加上紅嫩的牛柳肉已經垂涎三尺!入口簡直驚喜萬分!
今時今日慢煮已經十分普遍,口感簡直難以形容!最貼切的話我想應該是燒過的棉花糖口感!入口後牛味慢慢滲出,齒頰留香!必食之選!
慢煮澳洲M3牛柳配時令蔬菜及紅酒汁

💯龍蝦意大利粉配青檸及芫荽,龍蝦忌廉汁
龍蝦意大利粉上桌時已經香氣撲鼻!龍蝦肉比我想像中爽口味濃,意粉加上龍蝦忌廉汁十分的夾,龍蝦汁好像帶有微微的菇香,令味道更加突出!
龍蝦意大利粉配青檸及芫荽,龍蝦忌廉汁

💯鴨肝黃油雞肉卷配羊肚菌,黃酒汁
黃油雞卷中間夾着鴨肝,整個雞卷又油香滿溢,而雞肉口感跟牛柳一樣,那種嫩滑程度完全不能形容!羊肚菌加上黃酒汁十分惹味,連所有配菜都蘸汁蘸清光!
鴨肝黃油雞肉卷配羊肚菌,黃酒汁

💯傳統焦糖燉蛋配瑪德蓮蛋糕
焦糖燉蛋比較矮身,能夠吃得更多的焦糖香味,甜甜焦糖再creamy燉蛋,口感一流!
想不到Madeleine蛋糕仔都十分好味!
傳統焦糖燉蛋配瑪德蓮蛋糕

💯糖薑鳳梨蛋糕,椰子雪葩
糖薑鳳梨蛋糕就比較普通一點,但重點是椰子說吧!雪葩一點都不甜,椰子味甚濃,加上底下的脆脆,口感極佳

⭐️法式朱古力流心蛋糕配櫻桃酒及酸甜醃漬櫻桃
流心蛋糕裏面流出濃厚的朱古力,朱古力味香濃,十分適合女生
法式朱古力流心蛋糕配櫻桃酒及酸甜醃漬櫻桃

飲品:
⭐️Bᴏɪᴢᴇʟ, Bʀᴜᴛ Rᴇsᴇʀᴠᴇ
凡點晚市套餐,都可以以優惠價點一瓶指定餐酒!結果我們點了一支香檳!侍應哥哥說這支香檳味道適合錢財,亦適合肉類!的確好味

食之前大家都有啲擔心會不值,誰不知食完後大家都覺得物有所值!不論環境,服務,食物質素都超水準!$1000/人絕對是值得的!

#finedining #frenchfood #goodfood
#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #foodie #hkfoodie #fooddiary #foodblog #hkfoodblog #tastyfood #foodphotography #相機食先 #食好西 #吃貨 #香港美食指南 #香港美食 #灣仔美食
2021-05-14
牛肉他他配青醬,芫茜及芥茉籽醬
法式肉批 - 鴨胸及小牛胸腺
椰菜花湯
慢煮澳洲M3牛柳配時令蔬菜及紅酒汁
鴨肝黃油雞肉卷配羊肚菌,黃酒汁
法式朱古力流心蛋糕配櫻桃酒及酸甜醃漬櫻桃
2021-04-16 4234 瀏覽
同男朋友尼慶祝週年❤️所有野都好靚 服務都好好💕我地叫左個set dinner 仲有枝做緊promotion 嘅白酒~Set dinner ($628/pp)StarterSalmon Confit, watermelon radish with light spicy Yuzu and coriander dressing呢個係三文魚配柚子芫荽汁 芫荽聽落好似好得人驚😖但係食落又唔臭喎 我本身都唔食芫荽 但係呢個醬汁接受到 而且三文魚 同埋三文魚子都好新鮮 三文魚又返咁上下嘅厚度 咬落好有口感 又唔腥😍 擺盤又靚食都食得開心啲❤️Baked Escargots in French butter and garlic好重蒜蓉牛油味😋😋香噴噴呀🤗而且細細粒 可以一啖擺晒落口😬 田螺咬落軟林林 我反而鍾意食有咬口少少 不過就好夾呢個醬汁~Daily soup我去嗰日嘅湯係蕃茄湯 係超級足料嘅蕃茄湯 淡淡都有蕃茄蓉 不過味道就有啲太酸😖 都唔知應該話佢幫助消化定係開胃😛龍蝦意大利粉配青檸及芫荽,龍蝦忌廉汁Main lobster spaghetti with lime and coriander

Set dinner ($628/pp)
Starter

Daily soup

龍蝦意大利粉配青檸及芫荽,龍蝦忌廉汁
Main lobster spaghetti with lime and coriander in creamy crustaceans sauce
都有幾舊龍蝦 不過份量其實好細 就咁食呢個應該唔夠飽 幾啖就冇晒 不過龍蝦汁真係超級香濃 爭啲想飲晒啲汁 😋 不過龍蝦肉唔夠彈牙 應該可以再新鮮啲🧐 佢寫有芫荽汁 但係其實都係食唔出嘅😛

24小時慢煮牛肋肉配燒白甘筍蓉 扒舞茸菇 黑水欖及牛肝菌汁
一舊牛肋肉有好多口感😂 一係就咬落有埋肥膏 但又唔係入口即溶 反而係彈牙😛 肉個邊咬落就好鬆軟 好入味 連埋白甘筍蓉清淡啲食好夾 我個人幾鍾意白甘筍蓉 幾特別❤️ 但個落就麻麻米 有啲奇怪 同埋黑水欖酸酸地嘅味都真係麻麻🧐

Dessert
糖薑鳳梨蛋糕,椰子雪葩
我個人幾怕薑味 但又好鍾意鳳梨 就照試吓啦😛好在薑味唔重 而且鳳梨好足料 大大舊 啖啖都食到 又香又甜🤤🤤 椰子雪葩都好正 但就溶得好快 兩樣配埋一齊食真係不得了😍

傳統焦糖燉蛋配瑪德蓮蛋糕
份量都幾大嘅甜品!瑪德蓮蛋糕細細粒一啖過食落方便🤗 雖然唔知同瑪德蓮有咩關係 但個焦糖燉蛋面嘅焦糖燒到脆卜卜 厚度適中😋入面嘅燉蛋又滑又香🤤
紀念日
🐻知道朋友很想來這間餐廳很久了,所以等佢生日時就預約來吃一餐午餐 😋 大家知道黎尼度著靚靚打卡充就一定啦(連廁所既裝修設都好有心思)!仲有餐廳既法國菜都好有水準啊 😲 午餐有套餐可以order 😚 仲可以按需要加前菜或者甜品 🍮 如果整體感覺最希望係店員可以多番d笑容啦 🙈 🐻推介‼️✨「是日餐湯」今次剛好係蕃茄湯🍅,亦都係第一樣令🐻覺得有驚喜既菜式,滿滿蕃茄肉既濃湯唔會太酸,剛剛好到一個點 🤤✨「炸牛肉薯餅配西洋菜沙律及法式酸甜醬」尼款係🐻同朋友一致認為最好味既前菜,薯餅外面炸得好酥脆,內裡既牛肉碎同薯蓉暖暖的又咁滑唷 🤤✨「香煎板腱肩肉,焦糖洋蔥及蕃茜檸檬牛油配薯條」一上枱最吸引一定係尼碟主菜,肩肉望上去同食落口一樣咁淋身,而且放上面既特製牛油亦令個肉既味道豐富左好多,幼身薯條亦唔可以睇少,又香又脆 😋👍🏻✨「迷你通心粉配伊比利亞黑毛豬火腿,康堤芝士及黑松露忌廉汁」尼碟一定係最意想不到的 😂 見到佢普通一碟通心粉,但食落勁creamy又夠芝味 🥺 配埋咸香黑毛豬火腿絲,令佢成件事昇華左!

🐻推介‼️

✨「是日餐湯」

✨「炸牛肉薯餅配西洋菜沙律及法式酸甜醬」

✨「香煎板腱肩肉,焦糖洋蔥及蕃茜檸檬牛油配薯條」

• 香煎板腱肩肉,焦糖洋蔥及蕃茜檸檬牛油配薯條
  • 炸牛肉薯餅配西洋菜沙律及法式酸甜醬
  • 迷你通心粉配伊比利亞黑毛豬火腿,康堤芝士及黑松露忌廉汁
2021-09-05 31 瀏覽
第一次來先後餐廳,原本想預約下午茶,但是我太遲預約,所以沒有位。於是就改了食午餐。看了YouTube,以為Menu是可以取走,原來點了餐後,侍應會取回Menu。還想那取Menu當作紀念。,因為這個Menu後邊是印有報紙內容。很想回家細味一下。侍應見我們坐下,就禮貌地問我們要不要蒸餾水或遊戲礦泉水,我一時忘記了這些是需要收費的,於是就點了依雲礦泉水。當然我也不介意付費,只是如果大家看到這篇食評,又不想有附加費用,就記得跟侍應說不要了。😬Set lunch只包湯及主菜,如需另外加配頭盤或甜品,另外再需要加錢的,但是我和朋友很貪心很想是他們的頭盤及甜品,於是就每人各自帶了一個頭盤及一個甜品。餐包每人兩個餐包,外脆內軟,不是花園餐廳的質素,值得吃兩個頭盤蟹肉沙律配芹菜頭,入口是有一點中東的香料味,很清新,可能是因為夏天的關係廚師也想來一個開胃的頭盤,所以吃落去感覺很舒服,配上檸檬泡沫,更加清爽。紅菜頭雞心豆醬配牛油果。這個也是很有中東的香味,配上紅菜頭及牛油果,整件事也很熱一點也不油膩。原本以為牛油果醬會很油膩,但吃落口那種牛油果的清香反而增量紅菜頭汁的甜湯是日餐湯南瓜忌廉湯,入口很有奶香,南

餐包
每人兩個餐包,外脆內軟,不是花園餐廳的質素,值得吃

兩個頭盤

是日餐湯南瓜忌廉湯,入口很有奶香,南瓜味反而偏淡,不是我心目中的南瓜湯。

主菜
炸豬扒配風乾火腿及黑松露。上碟是看上去似是平平無奇,切開才看到有芝士,風乾火腿,及黑松露醬夾雜在豬扒裏面,層次很豐富,黑松露醬很香,份量也很多,我吃了一半,已經覺得很飽了,根本不需要再配上飯,幸好有他的沙律來中和一下。
紅酒配和牛頰肉,牛頰肉很淋很香牛味,紅酒已經完完全全溶化在這個肉裏面,配上的薯蓉非常香,吃得出不是開粉的現成貨, 十分欣賞這個和牛頰肉。份量來說,女生吃是剛剛好,對男生來說會不夠飽。

甜品
法式車厘子杏仁撻配雲呢拿雪糕,車里子乾很特吃,口感介乎提子乾及西梅乾之間,雲呢拿雪糕不是太特別,可能是那個杏仁撻太濃味蓋過了雲呢拿雪糕味,值得讚的是雲呢拿雪糕上面見到點點雲呢拿只雲呢拿雪糕上面見到點點雲呢拿籽。
檸檬忌廉配雜莓,檸檬忌廉,有少少失望的是沒有檸檬皮在面,但是這個檸檬忌廉也很清新。比起車厘子杏仁撻的話我會比較喜歡檸檬忌廉,見到其仔的枱叫了忌廉泡芙,很吸引,下次我也會是這個忌廉泡芙。
題外話/補充資料: 裝修非常華麗,非常之有70年代高級西餐廳的感覺,特別是經過廁所的那條走廊,而且那個洗手間的裝修真的是很懷舊。難怪那麼多公公婆婆光顧☺️ 午餐最早預訂時間是12:15,不會提早12:00 開門讓顧客先入坐,餐廳門口沒有簷蓬,不建議早到。見到公公婆婆一早到了,大汗淋漓的在等,有點心酸。如果餐廳可以有點人情味讓老人家先入坐就perfect 了。
2021-09-04
2021-08-30 0 瀏覽
仙后餐廳一開張時便已經一直在pocket list,但因為開業初期太難訂位,所以一直未能幫襯,而慢慢就忘記了,終於一個放假的下午就造就了這一餐午餐。雖然是set lunch, 但食物質素還是很不錯的,所以即使是平日的lunch time 都十分受附近的上班族歡迎, 建議可以先訂枱會更好,午餐包括湯、主菜及餐飲,另外加錢可以加starter / dessert , 以208一個set lunch 計是很okay,怪不得lunch 也這麼full。我們今次只加starter, starter 選了慢煮三文魚及炸牛肉餅,主菜則選了flat iron steak ,牛扒很嫩很有牛味,薯條是幼幼的那種French fries, 另一款則叫了慢煮羊鞍肉配珍珠小米, 羊肉沒有羶味,但沒有羶味的羊我反而一般,哈。另外餐廳每一個位置都是打卡位,即使是洗手間也美得不得了,有時間慢慢的影相會更好,怪不得現場這麼多人來吃慶生飯。至於服務方面,看見很多食評大罵服務差,幸好那天我還好,不至於差,就是一般普通餐廳的服務。
2021-08-27 472 瀏覽
仙后餐廳一直都頗有名氣,今次係男朋友一早bk定幫我慶生💛 聽佢講夜巿十分full booking,而且套餐價錢都要6百幾per head。午巿相對易book d,價錢都比想像中抵好多‼️套餐二百幾一人就食到呢間高質打卡餐廳👍🏻👏🏻 -🔅裝修:餐廳分咗左右兩邊位置,左邊木馬區通常難book啲,不過我自己就覺得冇咩所謂,因為右邊會有一個台,雖然而家冇表演,但係佢個天花板都好靚💛💛 除左用餐位置之外,大家可以去埋廁所🚾😎 特別係女廁🚺 裝修真係好靚,好復古宮廷feel~ 我入去個時仲咁岩無人!不過得自己一個只可以對鏡打卡😂 女廁仲有一格梳妝間🤩 有鏡枱同凳,可以慢慢補妝都得💛💛 另外,廁所走廊都係一個打卡位👍🏻 總之成間餐廳都滿佈住打卡位! -🔅服務:當日serve我哋個位待應都超好態度,會觀察住我哋幾時食完一道菜,再適時送上下一道菜~ 上完甜品時,亦會幫我哋影合照,又會俾好多提議 話向邊個方向同背景好啲,仲叫我哋去餐廳其他位置影下相😆💛👍🏻-🟡 尼斯沙律配半熟吞拿魚及檸檬油醋汁 🥗 (好味道: 💛💛💛)比較清淡嘅一個沙律,可能檸檬醋汁本身味道唔太出🤏🏻 不過兩塊半熟吞拿魚幾出色👀 四邊都係微

🔅裝修:

🔅服務:

🟡 尼斯沙律配半熟吞拿魚及檸檬油醋汁 🥗
(好味道: 💛💛💛)
比較清淡嘅一個沙律,可能檸檬醋汁本身味道唔太出🤏🏻 不過兩塊半熟吞拿魚幾出色👀 四邊都係微熟狀態,中間大部分都仲係生

🟡 南瓜餐湯 🎃
(好味道: 💛💛💛💛)
超級creamy❕ 又唔會太咸太甜,飲落去好舒服~
🟡 餐包🍞
好鬆軟,塗牛油🧈好好食👌🏻 一人有成兩件,有點多😂 會留肚食主菜
🟡 凍咖啡🥃
(好味道: 💛💛💛💛)
好濃香咖啡味,雖然加左奶,但不太多奶味,無酸味,男友十分喜歡👍🏻

🟡 慢煮M3肉眼配山葵莎莎青醬及薯蓉 🥩
(好味道: 💛💛💛💛)
叫左五成熟👀 見到咁多血都驚一驚😂 但好神奇切開食落去又接受到,可能因為塊扒唔太厚,連埋青醬一齊食,都食到牛味😌 不過都建議大家叫番7成熟🤣🤣

🟡 四式芝士意大利雲吞配松露牛油汁,牛肝菌,香脆蒜粒 🥟
(好味道: 💛💛💛💛)
一上枱就聞到好香嘅芝士同埋蒜味🤤 好鍾意佢係一口size,比起其他餐廳嘅芝士雲吞細粒少少,入面包咗少少芝士但我配埋啲醬啱啱好👌🏻 唔會太膩。不過一個女仔食唔晒,好彩有男朋友幫手share😜

🟡 熱帶果帕夫洛娃蛋白餅🍨
(好味道: 💛💛💛💛)
有驚喜嘅甜品!可能我同男友都係第一次食蛋白餅,無預期過咁酸爽嘅味道🤣 以為甜品得甜味?呢個餅帶檸檬柚子個種刺激口感,加上質地本身係硬,但入口即溶😮😮 我哋食入口之後都不約而同瞪大對眼望住大家😳😂 因為真係好特別,推薦大家試試💛

🟡 Earl Grey Tea 🫖
(好味道: 💛💛💛💛)
聞落去好香紅茶味,倒出嚟一陣先飲落口,溫度唔會話太熱♨️ 同埋解膩效果十分好,尤其係食緊芝士雲吞嗰陣一定要飲幾啖Earl Grey🤣

人均消費:💰229 (已加一)

環境:💛💛💛💛💛
服務:💛💛💛💛💛
推薦:💛💛💛💛💛
2021-08-25 0 瀏覽
餐廳裝修好靚,食物味道及質素好。打卡照相位多,服務員態度好,氣氛一流,值得再去。估唔到連個廁所都有放心機落去整靚。食物方面:Set dinner 另加個生蠔。生蠔 - 甘甜,係我喜歡味道。頭盤/湯/主菜 - 都好好味道。食物賣相有心思,頭盤看上去好靚。甜品 - 唔錯,因本人不喜歡食甜品,所以不評論了&不懂評論。價錢:我覺得合理,在價錢&食物質素/味道&環境來說。CP值非常高。交通:開車去,泊胡忠,晩上消費$400元可以泊14小時至第二日早上8點。抵泊👍唯一意見,服務員上食物時如有介紹一下食物就會更加體貼。
餐廳裝修好靚,食物味道及質素好。
打卡照相位多,服務員態度好,
氣氛一流,值得再去。
估唔到連個廁所都有放心機落去整靚。
食物方面:Set dinner 另加個生蠔。
生蠔 - 甘甜,係我喜歡味道。

唯一意見,服務員上食物時如有介紹一下食物就會更加體貼

2021-08-23 212 瀏覽
通常酒店的下午茶🫖都比較有保證但仙后餐廳的下午茶也絶對色香味俱全😳鹹點方面 比較欣賞三文魚他他 👍甜品則更為下午茶的主打Scones不過不失 另外兩個檸檬蛋糕仔挺好吃的☺️檸檬味香但又不太甜我最喜愛的是那個旋轉木馬的伯爵茶蛋糕🤩😳口感鬆軟 伯爵茶味濃 甜度適中👏🏻配上蘋果味的香檳🍾️滿意The Afternoon Tea in Junon is full of the memories of our childhood dreams 🏰🎡🎠Both the savoury food and the desserts are tasteful🤗Especially the desserts, Carousel Earl Grey Tea Cake is fluffy, less sweet, and delicious. The taste of Earl Grey tea is rich👍 Also, their champagne 🥂 is impressive. I like their apple flavour 🍎 champagne 🍾 which is quite match
通常酒店的下午茶🫖都比較有保證

檸檬味香但又不太甜

我最喜愛的是那個旋轉木馬的伯爵茶蛋糕🤩😳
口感鬆軟 伯爵茶味濃 甜度適中👏🏻

配上蘋果味的香檳🍾️滿意

Especially the desserts, Carousel Earl Grey Tea Cake is fluffy, less sweet, and delicious. The taste of Earl Grey tea is rich👍 Also, their champagne 🥂 is impressive. I like their apple flavour 🍎 champagne 🍾 which is quite match with the afternoon tea set😚

If you want to try something new and have different types of afternoon tea, maybe you also want to make sure the food quality is good. Come to Junon👏

JUNON 仙后餐廳係一間法式西餐廳。佢嘅裝修風格十分華麗復古,無論係門面、餐具甚至係洗手間,全部嘅佈置都好懷舊,中間仲有一個表演舞廳添🤩!值得一讚嘅係呢度嘅服務真係好好,waiters唔單止不斷refill水,仲好細心同埋貼心🥰。餐廳分為兩部份,Bistro Junon比較casual,而Le Scene de Junon就比較正式,亦都比較難book。大家想去慶祝就記得盡早預約喇🥳!JUNON無論weekdays 定係weekends都有lunch set提供,價錢都十分合理,$208 (weekday) 或者 $248 (weekend) 就包一個main同埋餐湯,加$68 (weekday) 或者 $78 (weekday) 就可以叫前菜或者甜品,選擇自由度好高☺️。------------------------------Butter Brioche 牛油餐包 【9/10】呢個餐包真係好好食!佢唔單止有好重嘅奶味同埋牛油香,而且熱辣辣好鬆軟,搽埋牛油一齊食雖然好邪惡,但係真係好滿足🤤!------------------------------Soup - 南瓜湯【8.5/1

Butter Brioche 牛油餐包 【9/10】

Butter Brioche 牛油餐包

Soup - 南瓜湯【8.5/10】

呢個湯真係好creamy,而且南瓜嘅味道都好濃郁,係小編飲過數一數二好飲嘅南瓜湯!不過湯入面加咗唔少忌廉,所以有少少膩🙊。
南瓜湯

Starter - 香脆豬手配法國酸菜雞蛋醬【7.5/10】

餐廳將豬手拆肉然後再炸。豬手肉質較實🍖,不過脂香十足,配埋法國酸菜同埋雞蛋醬食可以中和油膩感,可惜份量比較小。
香脆豬手配法國酸菜雞蛋醬

Main - 香檳忌廉芝汁煮青口配薯條 【8.5/10】

青口份量好多,而且每隻都好新鮮,調味適中,就算加咗忌廉都唔會令人覺得好漏。薯條每條都好厚切,而且好香脆,點埋墨西哥辣椒蛋黃醬好惹味😋!
香檳忌廉芝汁煮青口配薯條
薯條

Main - 四式芝士義大利餛吞配松露牛油及牛肝菌 【7/10】

Ravioli嘅芝士味道濃郁🧀,餡料充足,不過小編略嫌餛吞皮有啲厚,而且松露味道唔突出,整體表現平平。

Dessert - 忌廉泡芙配雲呢拿雪糕【8.25/10】

呢個cream puff 好巨型,puff嘅外層香脆,富有牛油酥香,內裏鬆化,夾埋帶有濃濃奶香嘅 custard sauce同埋雲呢拿雪糕食真係令人好滿足🥰!

牛油餐包
Butter Brioche 牛油餐包
香脆豬手配法國酸菜雞蛋醬
香檳忌廉芝汁煮青口配薯條
薯條
牛油餐包
2021-08-17 262 瀏覽
CP值:3.5/5 價錢Price: Lunch Set (Soup+Main+Drink):$208+$68 for starter/ dessert 未黎之前都知道尼道係食環境為主🤣果然,環境真係好靚,連餐具都好靚🥰好有中世紀歐洲嘅感覺💃🏻而食物都唔差嘅,只係有啲位唔係好估到自己叫緊咩嘢食🤣可能係我食西餐嘅道行未夠🙈大家唔好見怪 特別係個前菜,一上菜,我地都呆左,以為落錯單🙈🤣冇諗過係一大棵好似醃大白菜嘅野(其實係紅菊苣🤣),而鴨胸係得個幾條卷卷🤣🤣🤣個醃大白菜(紅菊苣)酸酸地,但邊邊位有少少苦,作為一道appertizer,佢係合格嘅👍🏻 主菜個魚柳好彈牙,個汁有啲似番茄薯仔湯🤣(死啦,成篇野好似食緊中菜咁🤣🤣) 甜品個撻面好軟,有少少杏仁味,又唔會太甜,正呀!👍🏻 Lunch價錢真係好抵,食晒4個courses都只係三百幾蚊,以法國菜黎講算好抵👍🏻😊 菜單:- 前菜:微煙燻鴨胸, 黑醋煮紅菊苣, 扒士多啤梨配醋漬蘿白及穀- 主菜: 布列塔尼鱈魚柳, 貝類蕃茄醬及辣肉腸泡沫- 甜品: 法式車厘子杏仁撻配雲尼拿雪糕 Menu:- Starter: Lightly
CP值:3.5/5

+$68 for starter/ dessert

未黎之前都知道尼道係食環境為主🤣
果然,環境真係好靚,連餐具都好靚🥰
好有中世紀歐洲嘅感覺💃🏻
而食物都唔差嘅,只係有啲位唔係好估到自己叫緊咩嘢食🤣
可能係我食西餐嘅道行未夠🙈大家唔好見怪

特別係個前菜,一上菜,我地都呆左,以為落錯單🙈🤣

甜品個撻面好軟,有少少杏仁味,又唔會太甜,正呀!👍🏻

菜單:
- 主菜: 布列塔尼鱈魚柳, 貝類蕃茄醬及辣肉腸泡沫
- 甜品: 法式車厘子杏仁撻配雲尼拿雪糕

Menu:
- Starter: Lightly-smoked Duck Breast, Balsamic Glazed Red Chicory, Grilled Strawberry with Pickled Radish, Granola
- Main Course: Brittany Cod Fillet, Minestrone cooked in Crustacean Tomato Sauce with Chorizo Foam
- Dessert: Cherry Almond Tart in French Style with Vanilla Ice-cream
2021-08-17 231 瀏覽
好有特色嘅一間餐廳, 今次係朋友帶我嚟食嘅之前完全唔知去邊度食, 嚟到灣仔佢就問我有冇喺呢頭食開飯, 過海就有嘅不過呢一頭呀真係少啲囉。 去到門口已經覺得好得意有個旋轉門。 入到去個環境更加好特色。入去一邊廳係咁, 好特色,個天花水晶燈好靚去廁所時行去另一邊廳, 就無咁特別,但係都好靚廁所都好靚我地叫左2個set dinner, 有下面啲野食, 再叫左枝紅酒, 有65折食物質素唔錯既, 一個set 640,2個人埋單連埋枝酒, 2千蚊到走時,行去mtr, 沿路地方好靚呀

入去一邊廳係咁, 好特色,個天花水晶燈好靚

去廁所時行去另一邊廳, 就無咁特別,但係都好靚