2019-10-18
今日係張生既生日,寶仔係好耐之前已經book左仙后餐廳!大約係一個月前,已經上網預約好,寶仔可以話係比張生更加期待!果然到達既時侯,侍應安排左一個睇表演最好最正中既位置比我地,唔知係咪因為好早之前已經book左呢?因為用餐當日,寶仔遲左少少收工。。所以我地差唔多7:15先到,當時已經有琴手表演緊,好浪漫~當我地想點餐既時侯,張生發現係一份報紙咁既樣,仲影住當日日期,佢覺得好開心好surprise!(寶仔做左功課,所以一早知道啦keke)餐包:普普通通,但寶仔好肚餓,一個人都食左兩個。。又因為佢上菜比較慢。。食完都飽飽地。。:一邊聽琴聲,一邊傾計,真係好開心嫁~但上菜真係好慢。。之後就到starterCroque - Monsieur Ham, Comte Cheese & Truffle ($160)寶仔覺得佢有少少油,松露味較濃,都還算不錯;張生覺得幾好味喎!紅碗豆鷹嘴豆配芫荽茜 麵包 ($180)因為寶仔好中意食鷹嘴豆同莞茜 所以就試下哩個,上左菜先發現原來我地叫左咁多澱粉質。。個source其實係唔錯既,但係性價比真係麻麻。。不過寶仔就狂食d fries,都炸得唔錯,夠脆!張生以
Bun
紅碗豆鷹嘴豆配芫荽 麵包
張生以前唔中意食芫荽嫁,之後比寶仔影響左,搞到佢好中意食,所以佢覺得哩道菜都唔錯!
洋蔥湯
張寶仔之前去美國旅行個陣,好中意當地一間餐廳煮既洋蔥湯,成日都念念不忘。但我地兩個都一致認為比起之前食過既真係差太遠了。。。不過好在侍應知道我地係share,分開左2個碗比我地,都貼心既。
牛柳 鵝肝
份量唔多,但鵝肝煮得唔錯,好入味,入口既口感夠軟,張生好中意!寶仔就不嬲都麻麻地牛柳同鵝肝,所以主要都係張生食為主!
Figs
寶仔覺得幾好味,又夠清新,唔會太甜,健康之選!
值得一讚既係我一早係上網book個時,已經留低左生日message,而用餐當日無出去提過侍應,所以張生都幾驚喜!再加上,唱歌既小姐,唱得又好聽,講野又好笑,所以當日真係好開心! 極力大推!
之後,寶仔都同朋友分享,而朋友都選擇左同佢家姐生日慶祝既時侯要黎!不過大家記得要提早book台!
生日有好多驚喜嫁!