2016-05-06 192 瀏覽
海鮮蒸鍋已嚐過好幾間,每次都是跟友人品味,這次到訪全為家人的緣故,因他們還未有機會品嚐。也好,這兒的菜式是韓式海鮮塔,跟中式蒸氣鍋自有不同之處,值得一試。到達後才知道食客可免費體驗穿傳統韓服,點菜後等候間馬上把握時間一試。女店員殷勤地幫忙挑選和替我穿上顏色鮮豔的韓服,還帶我到另一房間拍照,感覺有如貴賓般受款待。韓式前菜味道正宗美味,不消一會給我們吃光光,不料侍應很快便換來另外四小碟,太棒了。我們叫的是首爾塔,配以人蔘雞湯做粥底。九層塔預備妥當,十分壯觀。最神奇的是塔底只放了人蔘雞和米,卻連丁點兒水也沒有放。侍應特別提醒我們吃貝類海鮮時不用醮醬汁以吃其原始鮮味。過了十1多分鐘,頂層揭盅了,是聖蟶子和象拔蚌,配以靈芝菇及蔬菜。鮮味的白肉貝殼海鮮作為第一道菜的確十分合適,聽了提示就試著不醮醬汁,原汁原味品嚐鮮甜爽口而彈牙的食材。兩款貝類都十分夠肉地,想更盡情吃還可連著殼上的海水味肉汁邊吃邊喝,很有品蠔feel。第二層同樣是貝類,清蒸元貝沒粉絲,沒蒜蓉,只需灑上一點點蔥花,又是啖啖肉的味覺享受。第三層的海蝦顏色鮮豔無比,肉質豐厚,有一點點黃豆芽作配菜,果然是韓式風格。味道方面,跟平常吃的養殖蝦
第三層的海蝦顏色鮮豔無比,肉質豐厚,有一點點黃豆芽作配菜,果然是韓式風格。味道方面,跟平常吃的養殖蝦果然有很大分別,鮮甜而爽口,令人滿意。
接著第四層有大花甲及花美龍躉,配以議一些健康新鮮的蔬菜。 去皮後的龍躉肉仍然充滿膠質, 口感滑溜,調味十分清淡,卻能赤裸地呈現魚肉的鮮甜美味。 大花甲肉質爽口, 海鮮味濃郁,故此先吃龍躉肉會更合適。
進入第五層是北寄貝及 熟透的木瓜。 第一次吃清蒸木瓜, 感覺有點像在吃 木瓜糖水,味道清甜多汁,十分滋潤。 至於 顆粒較小的北寄貝則略嫌有點靭, 可能是蒸煮的時間過久。
第六層是沙巴肉蟹配蝴蝶蚌。 有那麼多款貝殼類海鮮, 其實也分不清他們的分別。因為單看外殼, 真的很相似。 味道方面也大同小異, 尤其是大花甲和蝴蝶蚌,一時也很難說出其不同之處。 肉蟹雖然不是大塊頭,但拆件後肉厚而鮮甜,咬下去口感也很豐富。

第七層以瓜果為主, 另外有一些東風螺。 店方早已預備了的色的竹籤方便吃東風螺肉。 東風螺雖然十分細小, 但味道也很不錯, 而且很輕易便能取出。
最後一道海鮮是鮑魚, 也是蒸得最久的一款海鮮。 但火候剛剛好, 鮑魚的肉質嫩滑, 沒有果皮也不覺腥。
接近尾聲了, 看到侍應取去每層蒸架時都會小心翼翼地把每層海鮮的肉汁滴進蒸氣鍋中, 便知道底層一定吸收盡各層海鮮的精華而十分鮮味。加上釀滿糯米和人蔘的春雞, 粥底變得十分鮮甜美味 ,滋補又養顏。 但心裡仍然大惑不解, 為何一滴水也不用放在粥底, 也能熬出一大窩粥來。吃至此時,不得不心服口服。

2016-04-29
2016-05-06 341 瀏覽
之前已經去過九重鮮既大坑分店, 覺得好正, 近排發現原來黃埔花園都開左, 唔洗過海咁方便所以再黎食過!!呢間分店大好多, 而且裝修令d, 座位亦比較寬敞~野食就同大坑店一樣, 有3款海鮮塔, 今次都係食首爾塔, 中間價錢比較抵食, 而粥底就要左人蔘雞~先放粥底既材料, 原來係成隻雞放入去, 雞入面饟左糯米同人蔘~放好粥底材料同層層海鮮之後就等大約15分鐘就食得~第一層既聖子好大隻, 味道好鮮甜而且彈牙, 而之後既扇貝亦係好大隻鮮甜, 呢2樣唔洗點汁已經好好味~之後既蝦好大隻, 都係好爽口, 肉質食得出食材係新鮮既~ 而鮑魚同龍躉就un左小小, 應該就蒸得耐左d~ 但味道都鮮味既, 而魚肉亦唔會梅~仲有大花甲同大蚌都好彈牙好味, 值得一提旁邊既配菜, 蒸木瓜勁甜, 而之後果幾層既蒸南瓜同蕃薯都夠哂粉~而蟹同螺就唔係幾岩心水, 因為蟹唔大隻, 得好小肉, 而螺就Vi一向都麻麻, 但旁邊既蘿蔔同粟米吸哂d鮮味好正~最後去到最期待既粥底, 層層海鮮既倒汗水落哂落個粥到, 侍應先幫我地拆哂d雞肉出黎, 先係雞入面既糯米, 見到有一條條短短地既人蔘, 但人蔘味就唔係好突出, 個粥底都有好多米, 味
之後既蝦好大隻, 都係好爽口, 肉質食得出食材係新鮮既~
最後去到最期待既粥底, 層層海鮮既倒汗水落哂落個粥到, 侍應先幫我地拆哂d雞肉出黎, 先係雞入面既糯米, 見到有一條條短短地既人蔘, 但人蔘味就唔係好突出, 個粥底都有好多米, 味道好鮮甜, 因為無落到水, 全部都係海鮮精華既味道, 味道好濃, 同埋勁大鍋, 完全食唔哂, 但侍應好好咁幫我地打包, 留番第2日食都仲係好好味~
整體呢個海鮮塔係抵食既, 好到超飽, 但可能第一次係o係大坑店食, 總覺得第一次食好食d咁XD
2016-04-24
2016-05-06 124 瀏覽
九重鮮終於係巿區都有分店啦之前一直係大坑那邊,對於住新界的信義妹多少都不太方便而家黃埔都有就方便好多啦所以就搵人一齊去食下先~一入門口就已經有一種光猛鮮明的感覺中間有長枱可以俾大棚人一齊享用牆上分別有靚靚既牆飾,大家去到可以留意一下啊坐低之後醬汁同前菜亦火速送上醬汁左起:梅醬、豉油、辣醬    前菜有沙律,泡菜,小銀魚沙律:有沙律菜,豆,生果,跟沙律醬混合後酸酸甜甜很開胃啊!小銀魚:帶少少甜,脆身香口,佐酒一流泡菜:不太辣、容易入口、不會偏鹹我地就食店員介紹的首爾塔兩個人的份量會係五層塔而湯底就選了韓式豬手湯店員來到前會先將湯底既材料放最底層等湯底可以吸收海鮮各樣的精華塔來了~~~~~原來個塔蓋係會係天花自己慢慢降落來架我地仲好似兩個大鄉里咁哇哇聲~~哈哈~店員會好細心解釋幾時食得,內裡的食材仲有大家見到個塔蓋係會從天吊下來架到支針去到90度嗰陣,一拎開,個蓋又會自己吊番上去天花架啦~~~店員之前有講過每層最適合既時間會係5分鐘隔離會有個漏斗俾你計住食但如果大家唔夠時間,又怕海鮮太老既話佢地都會有個保溫器俾你,可以KEEP 到半小時呢啲完全係細心,耐心既服務老實............
九重鮮終於係巿區都有分店啦

之前一直係大坑那邊,對於住新界的信義妹多少都不太方便

而家黃埔都有就方便好多啦

所以就搵人一齊去食下先~
一入門口就已經有一種光猛鮮明的感覺

中間有長枱可以俾大棚人一齊享用

牆上分別有靚靚既牆飾,大家去到可以留意一下啊
坐低之後醬汁同前菜亦火速送上

醬汁左起:梅醬、豉油、辣醬
前菜有沙律,泡菜,小銀魚

沙律:有沙律菜,豆,生果,跟沙律醬混合後酸酸甜甜很開胃啊!
小銀魚:帶少少甜,脆身香口,佐酒一流

泡菜:不太辣、容易入口、不會偏鹹
我地就食店員介紹的首爾塔

兩個人的份量會係五層塔

而湯底就選了韓式豬手湯

店員來到前會先將湯底既材料放最底層

等湯底可以吸收海鮮各樣的精華

塔來了~~~~~

原來個塔蓋係會係天花自己慢慢降落來架

我地仲好似兩個大鄉里咁哇哇聲~~

哈哈~

店員會好細心解釋幾時食得,內裡的食材

仲有大家見到個塔蓋係會從天吊下來架

店員之前有講過每層最適合既時間會係5分鐘

隔離會有個漏斗俾你計住食

但如果大家唔夠時間,又怕海鮮太老既話

佢地都會有個保溫器俾你,可以KEEP 到半小時

呢啲完全係細心,耐心既服務

老實....................信義妹食海鮮係食得慢,咁樣我就唔駛好似俾人催命符咁食咗乜落肚都唔知啦

另外佢地每張枱隔離都會有張枱仔放個細既垃圾筒、水同埋先前提到既保溫器

店員會定時定候收走一啲殼架

咁大家又唔會搞到自己一碗一碟都係殼

乾淨企理,又唔會影響大家食野既進度

而枱仔下面仲有位俾你放袋

唔夠擺點算? 店員會好細心咁俾個有蓋既箱放係你椅下面等你唔洗一袋二袋攬住食
好啦~講咗咁多周邊野講下主角海鮮~~~

每一層都會有不同的蔬菜,唔會怕淨係得海鮮,有營選擇~

第一層

有蟶子、象拔蚌、韮菜、車厘茄、勝瓜、菇
蟶子係蟶子皇,大到連碗都放唔到

蟶子同象拔蚌會先同你分開兩件至四件,等女仔唔駛食得狼狽

我地喜歡先食海鮮的原味,再試下沾醬的味道

完全唔沾醬都食都無問題,鮮甜肥美

其他蔬菜亦都無任何添加調味,喜濃味的可以沾豉油
第二層

有海蝦、元貝、金菇

元貝亦都是超大,另一窩心係元貝的黑腸已除,所以可以大啖大啖食

同埋元貝殼的底亦被洗得潔淨

唔駛擔心因為唔乾淨到最後食粥既時候會腸胃不適

海蝦就隻隻帶膏

兩個人每人都有三隻,份量都不少呀
第三層

有北寄貝、花尾龍躉、秀珍菇

北寄貝鮮甜爽脆

龍躉肉質厚滑,唔會好似出面既用粉整到滑
墊係底的紹菜吸收曬魚的鮮甜
大大隻北寄貝
第四層

有沙巴肉蟹、大花蛤、木瓜、菇

蟹肉結實,味帶濃濃的海水味,唔會得個殼
大花蛤味道清甜爽口

唔會有沙,隻隻都新鮮
第五層

有蝴蝶蚌、鮑魚、海螺、粟米、南瓜、蕃薯、娃娃菜、 白蘿蔔、鮮冬菇

南瓜跟蕃薯盡對無因為佢地係配角而失色,超甜,食完都想再來一個~~~
鮑魚肉厚唔會韌,當中內臟已去除,一夾起就可以大啖大啖放入口
蝴蝶蚌跟北寄貝一樣爽脆鮮甜
海螺彈牙有口感
食到最尾梗係要試埋今晚精華豬手粥啦~

除咗豬手,裡面仲有蜆同年糕

唔洗講一定係最鮮味,集合各海鮮之大成

豬手都夠淋唔駛再額外煮多陣
雖然客似雲來,但係店員仍然細心留意每位客人的需要

當我地食蟹的時候,店員火速遞上用具,方便食用
埋單$876
有此質素的服務同食物

下次決定要一家大細再去多次

2016-05-01
  • 韓式豬手湯
2016-05-06 488 瀏覽
還記得去年在面書看到有段影片介紹韓國一家餐廳, 吃的並非什麼烤肉, 什麼芝士排骨, 而居然是一大個九層高的鐵鍋, 內裡盛滿的海鮮! 那時看得真的心癢癢, 心想不知道香港何時才會有呢. 有時真的不得不佩服香港人緊貼潮流的生意頭腦, 就在影片瘋傳後不出幾個月, 香港巳經開始有餐廳供應這個九層海鮮塔. 不過當時一位難求, 唯有等熱潮減退一點才試吧. 這天趁著放假, 終於有機會來試試, 宅女第一時間當然拉著妹妹一齊來大擦一餐了!這家九重鮮是家韓式九層塔專門店, 餐廳早於去年中巳在大坑開店, 而紅磡黃埔這家分店則是在今年年初開業的. 宅女作為九龍人, 當然是來黃埔這家了. 可能本身不太熟悉黃埔的環境, 所以我們找了5分鐘才找得到, 原來是位於黃埔花園11期那邊.走進餐廳內才發現地方比想像中大, 一排排的二人/四人木枱看起來十分整潔, 加上整個店都以純白配木色作主調, 看起來更顯得明亮舒適. 這天來是假日中午時份, 不過人流就不算多, 看看大部份都應該是住在附近的街坊, 有些是來吃九層塔, 有些就來吃午餐. 雖然宅女是衝著九層塔來, 不過好奇看看他們的午餐餐牌, 每份平均只是HK$48-68不等,
走進餐廳內才發現地方比想像中大, 一排排的二人/四人木枱看起來十分整潔, 加上整個店都以純白配木色作主調, 看起來更顯得明亮舒適. 這天來是假日中午時份, 不過人流就不算多, 看看大部份都應該是住在附近的街坊, 有些是來吃九層塔, 有些就來吃午餐. 雖然宅女是衝著九層塔來, 不過好奇看看他們的午餐餐牌, 每份平均只是HK$48-68不等, 有飯有麵有烏冬, 還可以加錢自助沙律吧, 看起來價錢又不算貴.
宅女跟妹妹兩人被安排坐在餐廳盡頭的四人梳化卡座上, 帶點私隱, 坐位闊落亦夠舒適. 馬上打開餐牌看看, 原來九層塔內主打的就是每層都有不同的海鮮, 以蒸的方式來灼熟, 當中也有不同的蔬菜作配搭. 這裡就有分幾個不同級數的塔, 收費按每位計算, 分別有HK$328, HK$398及HK$568之分, 聽起來有點貴, 但其實套餐所用的海鮮加起來都起碼有十數款之多. 當中價位不同的就是所用上的海鮮, 有些會有龍蝦, 有些會有肉蟹或飽魚等等, 豐儉由人. 不過這些塔最少都要2位起.

我們選了個中價位的首爾塔, 每位HK$398. 下了單後店員先拿了幾盤前菜過來, 當中除了有大豆芽, 還有些小銀魚跟店方自家醃製的泡菜. 試了一點發現他們的泡菜不會太辣, 算是幾易入口, 是較易受大眾接受的味道. 而桌上除了擺放一個迷你垃圾桶用來放骨殼之外, 還有個蘋果形的鐵碗. 想來想去都不知為何物, 最後一問之下才發現原來這個碗是讓客人如有吃不完的東西時, 就可以先放在這個鐵碗保暖, 待過後才吃, 又想得幾周到.
未上九層塔前, 店員先拿來一個大鐵鍋過來, 再把半隻人參雞跟一些米飯放進去. 原來這個是九層塔最後一層的主食, 待吃完上層所有的海鮮後, 最後便可以有一大鍋的人參雞湯吃了!

過了一會店員終於都把塔拿過來了! 不過其實下單前店員都有提醒過, 由於只有兩人份, 食材份量有限, 所以兩個人來的話就只有五層高的塔供應. 一般要到四位或以上才會有足九層的. 雖然難免是有點失望, 看不到九層的震撼, 不過只怪宅女今天只有兩個人, 五層其實看起來也很有份量呢!
不過塔上來了, 但怎樣才知道何時能吃呢? 其實餐牌早巳有表示出每個塔需要蒸的時間, 而且桌上亦有個小漏斗提供給客人用來算時間的. 如果真的有困難, 其實也可以請求店員幫忙, 如許可的話他們亦會差不多時間就過來幫忙查看食物蒸煮的進度.

按指示第一層蒸的時間要大約5分鐘, 這部份我們就要耐心一點去等候了.
等了5分鐘終於可以打開第一層了!! 心裡不由得有點興奮~ 打開來看, 原來第一層放著的是蟶子跟象拔蚌各兩份, 還有一些車里茄及菜心作陪襯. 平時海鮮吃得多, 比如蟶子一般不少用豉椒炒就是以蒸蓉粉絲來蒸, 不過這裡標榜無油無味精, 純以清蒸的方法去煮, 吃的盡是海鮮身的鮮味, 原以為出來的味道會很淡, 不過想不到這樣蒸出來的海鮮, 其鮮味真的相當突出, 吃起來一點都不乾亦不會蒸得過老, 肉質彈牙之餘還很JUICY; 而象拔蚌肉質夠嫩, 吃起來一點都不會韌, 果真不錯.
由於第二至四層其實只需蒸4-5分鐘就可以吃, 所以基本上我們每吃完一層就剛好是時候打開下一層.
接著來的是第二層, 這次的海鮮有海蝦跟元貝, 前者每人都有三隻, 元貝則每位有一隻. 還有一些金菇作伴. 海蝦比預期中大隻, 而且拆殼後肉質十分結實, 吃起來有彈性. 而元貝的殼內附有些湯汁, 喝下去非常鮮甜, 帶子肉其實不算很大隻, 不過肉夠厚, 入口也是同樣鮮甜. 如果怕味道太淡的話是可以沾一些醬油才吃, 不過宅女覺得其實這樣吃才能吃到原汁原味, 不沾醬油反而更能吃出海鮮那份鮮甜.
第三層本來是沙巴肉蟹, 不過因為宅女皮膚關係不能吃太多蟹, 所以最後改為龍蝦.
要改龍蝦的話就要另外加一點點錢, 不過一打開來看到這一整隻的龍蝦十分大隻, 份量十足. 其實不久前才吃過龍蝦, 不過多是自助餐那種冷凍龍蝦, 又或是中式的那些上湯/芝士焗龍蝦. 不加任何調味, 只單單的清蒸出來, 只見龍蝦開半後的肉白雪雪的, 拆出來後肉質非常的軟嫩, 吃起來仍是一梳梳的肉, 彈性大足, 而且又不會很乾身, 鮮甜多汁, 蝦肉本身都算肥厚的. 雖然任何調味都沒有用上, 但吃起來滿足度一樣的高.

如果要說這層的缺點, 大慨就是欠了點蔬菜吧.
之後打開了第四層, 這層就顯得更加豐富了!! 除了有兩隻北寄貝之外, 還有兩大片花尾龍躉肉!
因為宅女最怕魚肉過老, 所以還是先吃龍躉吧. 兩片厚厚的龍躉肉放在菜葉上, 原以為會蒸得肉會過淋, 不過咬下去時又幾有彈性, 魚肉的質地帶點膠質, 吃起來有點黏稠的感覺, 不過味道十分甜美, 最過癮的是一大塊魚肉沒有骨, 可以大大啖地吃了! 而北寄貝還是連著整個殼去蒸, 出來的模樣就是平日吃壽司看到那種半紅的狀態, 不過這件北寄貝的肉質入口就顯得更有彈性, 有嚼勁得來不會過韌. 再吃點伴著的菇菌, 整個配搭十分清新!
接下來這層主要就是貝類, 分別有姻脂蚌, 蝴蝶蚌, 大花蛤等等幾款蚌, 還有些兩片木瓜, 椰菜花跟車厘茄作伴.
幾款蚌本身都幾肥美又厚肉, 就算蒸完後都不會縮小得很迷你那種, 肉質彈牙又鮮甜, 最重要是這些蚌處理得十分乾淨, 吃起來沒沙沒雜質, 值得一讚. 而伴碟的木瓜蒸完過後, 吃起來原來更加清甜, 而且軟淋得來還能吃到不少纖維, 如果可以多放幾片就更好了~

最後一層主要是一些瓜跟菇菌, 但也有兩隻非常搶眼的主角 - 鮑魚及海螺在中間!!
鮑魚來自大連的, 本身不算很大隻, 不過也夠厚肉, 如果想吃得高質一點, 就可以每位另加HK$48改吃南非鮑魚, 不過其實宅女覺得這個大連鮑魚也很不錯, 肉質彈牙但又不會蒸得過老, 一咬就能咬開, 而且螺肉同樣有彈性, 雖然平時這種螺多是以辣汁來煮會比較惹味, 但這裡清清地吃起來也不錯. 其他亦有來自日本的蕃薯跟南瓜各幾片, 也有冬瓜跟粟米, 甜度也是不俗. 其實吃完這一層巳經有點飽了....

不過這時才想起最初在底層巳在一直煮的人參雞湯!! 把最後一層的鍋拿走後, 才發現原來這個人參雞湯煮出來的份量相當大呢! 不過說是人參雞湯, 其實說是人參雞粥還比較貼切, 因為內裡的白米早巳煮至半軟棉的狀態, 吃起來有點像稀粥的感覺. 不過說到最精彩的還是這高高的塔每一層都有著不同的海鮮, 而每層海鮮的湯汁都會流到最底的這鍋湯內, 也就是說這鍋人參雞盡得各款海鮮的精華, 難怪吃起來相當鮮甜!
不過老實說這個人參雞說是二人份真的有點多, 單是雞巳經有半隻在內, 還有不少人參加進去. 以這個份量幾乎四人都可以吃了. 但吃剩那麼多實在浪費. 這時店員走上來便說, 原來他們也知道有不少客人最後也吃不完, 所以貼心地就特製了些紙碗, 替客人把吃不完的食物都把包走, 一來不會浪費食物, 二來就算回到家也可以延續這個九層塔的滋味~
兩個人埋單加一後都要九百多元, 不算便宜, 不過其實回想一下, 剛才一頓飯就吃了十多款海鮮, 而且有鮑魚有龍蝦有龍躉有蟶子等等, 而且還吃得飽得把大半個的人參雞湯都要打包回家繼續吃, 無論食物份量, 味道, 質素都相當的不俗, 比起吃一頓四, 五百元的自助餐, 滿足度更高.

而且最重要是整頓飯都少油少鹽少味精, 就算是大吃一番都不會太肥膩太有罪惡感.
終於都嘗到一次九層鍋, 宅女個人覺得算是幾滿意的.

如果要說改善的地方,我想就是蔬菜少了一點, 感覺每層都可以再放多一點蔬菜, 吃起來會更加豐盛.

臨近母親節或父親節其實都可以考慮番吃這家, 皆因面對著這麼健康的海鮮, 就不用再怕老媽常說街外飯不健康了!!

2016-05-06 182 瀏覽
今日要同一個好好好好姊妹(中學同學呀)慶祝生日. 就去咗黃埔睇咗套金馬獎大嬴家”踏血尋梅”. 套戲真係超正. 睇完戲當然要搵食啦. 問問朋友想食咩. 行行吓係對面街見到有一間叫 “九重鮮”. 好似好新, 就行咗過去睇吓係食咩先! 原來係而家好時興嘅蒸海鮮. 見到價錢又唔算太貴. 就入去試吓啦. 行到入去門口有一個衣架掛咗幾套韓國服. 原來係可以免費比客人箸住嚟影相的. 我地當然唔執舒啦, 食完嘢就去影返夠本. (因為係韓國租衫影都幾貴架). 入到店舖燈光火猛. 坐位都好寬大. 裝修簡單但特顯到韓國風味. 都有好幾枱客人食緊嘢. 每枱都有一幢幢的蒸籠. 好得意呀. (因為未試過).我地坐低咗, 職員好有禮貌介紹店舖有咩食. 職員會問我地肚餓程度. 就會介紹合適份量的套餐比我地的. (因店大多數係套餐). 最後揀咗兩set首爾塔. $398+10%一位首爾塔包括: 人參糯米雞粥底, 鮑魚, 聖子, 海蝦, 大蚌, 元貝, 海螺, 大花蛤, 北寄貝, 沙巴肉蟹, 蝴蝶蚌, 新鮮花尾龍躉, 日本南瓜, 日本蓄薯, 金菇, 鮮冬菇, 雲耳, 聖瓜, 白木菇..等等個蓋會自動 "妗"蓋同埋自動升起
個蓋會自動 "妗"蓋同埋自動升起架
所有海鮮都冇加上任何蒜蓉或薑, 就係要食所有的鮮味.
鮑魚 – 肉質好彈牙, 肉厚
聖子 – 超大隻, 咬落啖啖肉, 好爽
海蝦 – 味道鮮甜, 肉質爽又彈牙
大蚌 – 大大的蚌肉, 食嘅時候會爆汁
元貝 – 元貝肉大過5蚊銀. 又爽甜
海螺, 大花蛤, 蝴蝶蚌, 北寄貝樣樣都好鮮甜, 好新鮮
沙巴肉蟹 – 唔好以為佢叫肉蟹就唔會有膏, 大家睇吓..爆晒膏呀! 肉質非常生鮮, 爽甜, 好味到冇符彈. 因為食蟹要比較多時間, 餐廳好有心思. 預備咗一個保暖碗將蟹放入去, 等大家食完其他海鮮再慢慢品嚐沙巴肉蟹.
新鮮花尾龍躉 – 肉實, 魚香味濃, 最鍾意魚皮, 因為好煙un.
日本南瓜, 日本蕃薯甜到冇朋友. 連埋皮一齊食都冇問題的. 真係好想再叫多一份嚟食.
人參糯米雞粥底 – 職員話要先食糯米, 再食粥. 咁就會品嘗到糯米香. 果然冇錯. 由於粥底係用剛才所食的海鮮汁一齊煮, 所以個粥係鮮味十足. 加埋店舖提供嘅白胡椒. 正到呢….唔識形容. 但係最後都食唔晒, 攞埋返屋企比囡囡第二日食.
韓國燈汁及舞鶴梅酒柚子味. 由於我唔飲酒的. 所以自己一個人隊晒成支1L橙汁. 朋友話舞鶴梅酒柚子味好香, 唔係太大酒味. 果味濃d.
食完當然要去探一下個厠所啦! 真係有驚喜, 個厠所好靚, 而且又好乾淨. 所以忍唔住都影咗2張相.
最後當然係我比錢埋單啦! 每人都係$438. 已計加一
2016-05-06 147 瀏覽
每個月都要食下韓國菜先開心嘅 今次轉轉環境 唔食韓燒食韓式九層塔😋 搵食搵到黃埔去 新開不久嘅 九重鮮🇰🇷🇰🇷🇰🇷 非常光鮮嘅招牌 裡面地方令人感到非常舒適👍🏼 海鮮塔主要係首爾塔/釜山塔 餐牌太多人影 我放棄😂今次我地㨂左首爾塔配人蔘雞粥 店員好快送上醬汁原來麻醬係師父自家調制的 中間係柚子甜豉油👍🏼轉眼間我地嘅首爾塔送到 連粥底6層高😌 第一層一打開就係我至愛嘅聖子同大蚌 大大隻😍而且師父處理得非常乾淨 無沙 完全係清甜彈牙👍🏼 下一層係元貝同大蝦 隻隻都肥嘟嘟 非常爽甜👍🏼 接住落係北寄貝同龍等 如果份量再多少少會更開心😂 貝類係我至愛 呢層又係勁正 鮮味無窮 驚喜在啲蟹竟然有好多蟹膏 停唔到口😂 食到呢層已經好飽 鮑魚蒸嘅時間岩岩好 鮮甜彈牙食返少少蔬菜類清清腸胃 👍🏼 最尾係人蔘雞粥 人蔘雞裡面更加有糯米👍🏼👍🏼👍🏼不過由於太多雞嘅關係 有少少覆蓋左海鮮嘅味道不過都係好好食👍🏼👍🏼👍🏼 總結一下 喜歡餐廳坐得舒服 喜歡店員服務友善 更加喜歡九層塔嘅鮮味 完全物有所值👍🏼👍🏼👍🏼下次再多啲朋友黎試埋釜山塔先😙😙😙
海鮮塔主要係首爾塔/釜山塔 餐牌太多人影 我放棄😂

總結一下 喜歡餐廳坐得舒服 喜歡店員服務友善

更加喜歡九層塔嘅鮮味 完全物有所值👍🏼👍🏼👍🏼

下次再多啲朋友黎試埋釜山塔先😙😙😙

2016-05-06 163 瀏覽
就黎母親節,梗係要同媽咪食餐好架喇!最近因為太陽的後裔熱播,連我呀媽都迷上韓風!!!所以慶祝母親節又點少得食韓食呢!食韓燒又太過熱氣,一定俾呀媽煩著飲涼茶,所以絕對唔洗考慮!忽然諗番起之前睇TBB介紹韓國海鮮塔好吸引,於是就上網搵下香港邊到有得食!!!係Openrice 見到宜間餐廳既海鮮好豐富,所以就決定訂位!!餐廳門外掛有韓國傳統服裝作為裝飾,韓風味十足。枱與枱之間有一段距離,一點都唔迫,坐得十分舒服!Order 左「首爾塔」海鮮套餐,每人$398。鍋底就揀左人蔘雞湯。店員同我地講雞入面釀有糯米同人蔘,真係驚嘆半隻雞既空間點解可以釀有咁多材料!另外仲有韓國年糕 、蜆、同韓國珍珠米一齊煮!之後店員就一層層放上海鮮塔!!整過過程唔洗加水,食到最後蒸海鮮既蒸氣加埋海鮮的既精華,會滴哂落鍋底,煮成美味既海鮮粥。頂層先蒸十五分鐘,之後每隔五分鐘就可以食下一層!等既期間可以食住小食過左10分鐘度,蒸氣開始不斷湧出黎,聞到好鮮既海鮮味!!!夠鐘店員就會過黎打開鍋蓋,咁就可以開始食喇!!第一層主角有蟶子同象拔蚌…蒸蟶子超大隻,比手指仲要長,肉質肥厚,入口彈牙爽口!象拔蚌口感超爽,而且蒸既時間岩岩好
Order 左「首爾塔」海鮮套餐,每人$398。
第一層主角有蟶子同象拔蚌…蒸
蟶子超大隻,比手指仲要長,肉質肥厚,入口彈牙爽口!象拔蚌口感超爽,而且蒸既時間岩岩好,唔會好韌!
第二層既海蝦同元貝,真係無得輸!隻隻海蝦都非常肥,肉質彈牙,可見非常新鮮!元貝既殼上有滿滿既讓海鮮汁,元貝連埋汁一齊食,倍感鮮味。
第三層主打既花尾龍躉同北寄貝非常有驚喜。北寄貝肥大肉厚,鮮甜爽口。
花尾龍躉邊位好多膠質,肉質又滑又軟,骨膠原十足,係我同媽媽既最愛!!!
再下一層既有沙巴肉蟹同花蛤。肉蟹都有番咁上下既份量,蟹膏非常豐富!!!
肉蟹啖啖肉,滑嫩鮮甜。花蛤蒸既時間岩岩好全部都開哂口,食落一D沙都無,啖啖肉,而且唔腥,正!
嘩嘩嘩…再下一層既係我地期待已久既鮑魚,仲有海螺、日本南瓜、冬菇同粟米等等。鮑魚厚肉飽滿,好新鮮,入口彈牙,非常鮮味。唔洗點我豉油都已經very good!! 海螺肉質結實,點上醬油令有一番風味!而配菜既南瓜、冬菇、粟米一D都唔失色! 前幾層一點一滴既海鮮水,令食材更鮮甜~
食到最後既人蔘雞湯,鍋入面已經裝有滿滿既海鮮精華。
成鍋粥軟綿綿,粥水十分鮮甜,再加有人蔘雞味,令整個粥湯鮮味再加倍提升!!
媽咪十分滿意今年既母親節大餐!!!海鮮塔以蒸既形式煮,十分健康,同時又可以食到海鮮原有既鮮味,大讚呀!!!

2016-05-06 135 瀏覽
韓國既海鮮塔hit左咁耐,我竟然一次都未試過。適逢今日去紅磡探朋友仔,佢就即刻介紹我去食附近既九重鮮。七點去到,已經滿哂人,要等位。好彩朋友仔book左位,順利入座。一坐低,揭兩下餐牌,好!就決定要首爾塔。再配個人蔘雞湯底先。一黎就放隻人蔘雞係鍋底,再加D米、幾塊年糕同幾隻蜆。無幾耐,我地個海鮮塔都到了。高到呢,對面朋友仔都見唔到啦!侍應好細心同我地講解,等溫度計到90度就食得啦!大約十幾分鐘,已經到啦,即刻開蓋先!蟶子、象拔蚌蟶子通常食開都係蒜茸粉絲蒸,清蒸真係第一次。無左蒜茸,反而更加食到蟶子既鮮味。象拔蚌次次食親都蒸太耐,韌到不得了。但呢個時間剛剛好,爽口彈牙,完全唔韌。元貝、海蝦元貝夠大隻交足貨,夠新鮮絕對啖啖肉。海蝦亦值得一讚,蝦肉鮮味突出。北寄貝、大花蛤北寄貝平時刺身食得多,熟食亦係第一次。見佢個樣肉厚肥美,怕會韌,但一食又出奇地腍。大花蛤睇落唔係特別大隻,但食落超鮮甜。沙巴肉蟹、大蚌、木瓜肉蟹是最期待的啦,蟹蓋無乜膏,不過食得肉蟹都預左,而佢既蟹肉又果然無令人失望。蟹仔細細但好好肉地。大蚌亦都非常甜美。不得不提個木瓜,好甜,好清新。鮑魚、蝴蝶蚌、海螺、蕃薯、南瓜鮑魚夠大隻
一黎就放隻人蔘雞係鍋底,再加D米、幾塊年糕同幾隻蜆。
無幾耐,我地個海鮮塔都到了。高到呢,對面朋友仔都見唔到啦!
蟶子、象拔蚌

元貝、海蝦

北寄貝、大花蛤

北寄貝平時刺身食得多,熟食亦係第一次。

沙巴肉蟹、大蚌、木瓜

鮑魚、蝴蝶蚌、海螺、蕃薯、南瓜

鮑魚夠大隻,呢層蒸得最耐,好腍好鮮甜。再加上呢層係最底,所有上面海鮮既精華都會留哂落黎,令到本來味道唔大既食材就係清蒸都好入味啦!蕃薯,南瓜亦都好清新可口!
食完哂上面既海鮮,黎到另一重頭戲-人蔘雞湯啦!佢既湯頭其實就係上面海鮮蒸出黎既精華,無落任何調味料,但係好鮮甜!本身見有一大鍋都以為食唔哂,但實在太甜啦,食下食下又一碗,最後成功清哂!

食材新鮮,而且服務好,絕對值得返轉頭呀!
2016-05-01
2016-05-06 129 瀏覽
放工行過黃埔搵食到村口見到九重鮮香港近年瘋傳九層塔黃埔終於有得吃咁就一於試吓 Steam Fresh啦湯底有多種選擇我們的韓式豬手湯粥香濃無味精首爾塔 $398一位價錢合理海鮮塔上檯時好有氣勢放 facebook可以呃like 九層海鮮塔放了不同的海鮮和蔬菜第一層大約十五分鐘就可以吃第一層:象仔蚌、蟶子皇蟶子皇肉厚又鮮甜第二層:元貝帶子鮮甜肉質柔軟細緻第三層:海蝦蝦有蝦味而且肉質爽彈四:北寄貝,龍躉龍躉肉質爽嫩彈北寄貝夠晒新鮮海鮮又鮮甜原汁原味第五層:花蛤,日本南瓜第六層:大蚌,沙巴肉蟹蟹肉鮮甜都算啖啖肉蒸煮食材最能保留當中的鮮味第七層:鮑魚,日本番薯鮑魚隻隻爽口鮮甜第八層:海螺,粟米都是選用優質的海鮮過程不加油鹽糖等調味料都已經好美味第九層:韓式豬手湯先在銀色鑊裡放日本珍珠米和豬手,蜆,羅白,年糕材料等吃完海鮮後底層聚集了食物精華珍珠米就會變成海鮮豬手湯粥海鮮款式夠哂多套餐是以每位計豐儉由人但最少2位起中間的銀色盤就是用來放九層塔的海鮮選擇多而且都十分新鮮一分錢一分質素好
放工行過黃埔搵食
海鮮塔上檯時好有氣勢
放 facebook可以呃like
九層海鮮塔放了不同的海鮮和蔬菜
第一層大約十五分鐘就可以吃
第一層:象仔蚌、蟶子皇
蟶子皇肉厚又鮮甜
龍躉肉質爽嫩彈
北寄貝夠晒新鮮
海鮮又鮮甜
原汁原味
第五層:花蛤,日本南瓜
第六層:大蚌,沙巴肉蟹
蟹肉鮮甜
都算啖啖肉
蒸煮食材
最能保留當中的鮮味
第七層:鮑魚,日本番薯
鮑魚隻隻爽口鮮甜
第八層:海螺,粟米
都是選用優質的海鮮
過程不加油鹽糖等調味料
都已經好美味
第九層:韓式豬手湯
先在銀色鑊裡放日本珍珠米和
豬手,蜆,羅白,年糕材料
等吃完海鮮後
就是用來放九層塔的
海鮮選擇多而且都十分新鮮
一分錢一分
質素好
題外話/補充資料: 值得讚是環境坐得舒服 而且服務殷勤 很有韓國風味
  • 首爾塔
2016-05-03 445 瀏覽
今日黎到九重鮮食海鮮呀!今日好采有訂位! 時間又早即刻有位喇!一層層既蒸海鮮再加埋粥底!套餐方面有我揀左「首爾塔」!有鮑魚、蟶子、海蝦、大蚌、元貝、海螺、象拔蚌、大花蛤、北寄貝、沙巴肉蟹、蝴蝶蚌、花尾龍躉、日本南瓜同埋日本蕃薯...而粥底呢我就要人參雞湯!一開始底部用黎做粥底既! 有半隻雞呀!有D韓國年糕! 仲有小小蜆!枱面會有個漏斗計時,每層都係蒸5分鐘!剛剛好令海鮮更鮮味!總共有5層! 第一層第二層第三層第四層第五層哩度既海鮮好新鮮呀!鮮甜美味!所有海鮮都好新鮮!最後食埋佢既粥底!粥底有哂海鮮既味道!有半隻雞係入面!好鮮甜呀!食到最後粥底食唔哂!店員會幫忙打包!唔洗浪費呀!

今日黎到九重鮮食海鮮呀!
枱面會有個漏斗計時,每層都係蒸5分鐘!剛剛好令海鮮更鮮味!
總共有5層!
第一層
第二層
第三層
第四層
第五層

哩度既海鮮好新鮮呀!鮮甜美味!所有海鮮都好新鮮!
食到最後粥底食唔哂!店員會幫忙打包!唔洗浪費呀!
題外話/補充資料: 需加10%服務費
2016-04-30
2016-05-02 467 瀏覽
I have had steamed seafood before but not like this.At Steam Fresh, they serve Korean style steamed seafood.There are various choices to choose from, the one we had was the Seoul tower.The steam tower works by putting layers of different seafood on each layer and steaming it.The bottom most layer is the one that needs more time steaming so you eat each layer from top to bottom.There are sauces for the seafood.All the seafood was sweet and delicious.Razor clams and clams.Prawns and scallopsCrab:V
Razor clams and clams.
Prawns and scallops
Crab:
Vegetables
The last stage was the best because it was congee and Korean ginseng chicken soup with seafood essence.
The seafood and congee was surprisingly filling and there is a sink for you to wash your hands before you go.
Next time I will come with more people to try the other towers that they offer.
2016-05-01 419 瀏覽
是晚相約友人到紅磡晚飯,由於想食得豐富,坐得舒服,更不想限時進食,我們選擇了”九重鮮” 這間食店晚膳。不論港式蒸氣石鍋還是海鮮塔,其實我們都喜歡吃的,但海鮮種類或是數量都是由食客選擇的,眼見’斤、兩……….’ 這些字眼已覺煩惱,再說選一些貴價海鮮,最後埋單都幾貴啊。而我們喜歡這裹,就是一個餐牌,有多個選擇,包含多樣食物,明碼實價,足2人份量,我們只要選A、B、或C餐即可,簡簡單單。我們是兩個人份量,所以送來了一個五層塔。眼見其他食客的九層塔更覺豪華。店員為我們放好蒸籠後,蒸籠便自動關蓋,哈哈!神奇啊!大約等了十五分鐘,店員拉一拉線,自動開蓋,美味食物就在眼前。蟶子、象拔蚌第一層是快熟的海鮮,兩樣海鮮都有一個共通點就是”鮮”,沒有加入任何調味,直接品嚐到它們的鮮甜味。蒸煮時間剛好,不會過熟,保持彈牙的口感。海蝦、元貝大元貝蒸了很多湯汁,相信會另最後的粥底味道提升不少呢。慢慢拉出一絲絲的元貝肉,煙煙韌韌,口感不錯。而蝦肉爽口彈牙,是新鮮海鮮才有的口感和味道。北寄貝、新鮮花尾龍躉北寄貝多在刺身併盤出現,蒸北寄貝就較為少食,鮮味十足。白白淨的龍躉肉,肉質嫩滑美味。沙巴肉蟹、大花蛤、木瓜吃到這層
蟶子、象拔蚌
海蝦、元貝
而蝦肉爽口彈牙,是新鮮海鮮才有的口感和味道。
北寄貝、新鮮花尾龍躉
北寄貝多在刺身併盤出現,蒸北寄貝就較為少食,鮮味十足。
白白淨的龍躉肉,肉質嫩滑美味。
沙巴肉蟹、大花蛤、木瓜
吃到這層,我們的肚皮已漲漲的,但仍然被不同的食材吸引。
整隻蟹都要滿滿的膏和肉,份量十足,唯一可惜是我們進食速度太慢,導致蟹膏過熟,影響了味道,確實有些可惜啊。
每層都放了一些蔬菜,我較喜歡這層的木瓜,既甜也有木瓜的香味。
鮑魚、海螺、南瓜、蕃薯
每層海鮮都另我們充滿其待,但估不到還有鮑魚呢,雖然蒸了較長時間,但鮑魚仍然彈牙,鮮味十足。
南瓜、蕃薯蒸到”軟林林” 的,入口即化,甜甜的,很有消滯效果。
韓式豬手湯粥
經過長時間的蒸煮,這個米已成粥,面層好像鋪了一層薄薄的油,但其實是各食材的湯汁落到粥面上,粥底軟綿綿的,鹹度剛好,完成是鮮味,不是調味料味道。
一個晚上,能夠品嚐到多款海鮮,確是滿足。下次再約約三五知己挑戰它的九層搭啊!
2016-04-28
2016-04-30 610 瀏覽
香港人一向愛吃海鮮,尤其是以清蒸方式烹調,貪其原汁原味,筆者當然也不例外。據說本港人均海鮮消耗量在全球排第七,在亞洲區則排第二,可見香港人嗜吃海鮮的程度!早前見幾位食友到訪了大坑一間主攻韓國流行九層蒸海鮮的專門店《九重鮮》,見上檯的蒸鍋被疊成一層層「蒸塔」,視覺極之震撼,一直很想找個機會去試試。本來位於大坑的《九重鮮》對我這個港島人來說,較為就腳,不過為了遷就在紅磡上班的友人,決定移船就磡,就一於趁假期前夕,來個 Happy Friday Meetup at 黃埔《九重鮮》。餐廳座落於黃埔花園 11 期的聚寶坊,講真位置都幾隔涉吓,若不是住紅磡的同事自動請纓帶路,對我這個路痴來說,相信要找上好一會兒。來到時,發現原來餐廳門口都擺放咗個九層的海鮮蒸塔以作招徠,吸睛度滿分。甫踏進店,即見內裡設計以自然的原木色系為主,淺啡色牆身配上同色調的椅桌,裝潢既簡約又唔花巧,令人感覺舒服。安座後,先翻開以木板製作成封面的餐牌,店裡的海鮮以套餐形式為主,除了有只限星期一至四供應的南大門海鮮塔 ($268/位) 外,另外還有三款套餐,包括釜山塔 ($328/位)、首爾塔 ($398/位)、濟州塔 ($56
安座後,先翻開以木板製作成封面的餐牌,店裡的海鮮以套餐形式為主,除了有只限星期一至四供應的南大門海鮮塔 ($268/位) 外,另外還有三款套餐,包括釜山塔 ($328/位)、首爾塔 ($398/位)、濟州塔 ($568/位),全部都要兩位起,另設加一服務費。至於前菜,有兩款推介,分別為韓式醬油蟹 ($248) 及韓式醬油蝦 ($248)。
原來友人說從沒吃過韓式醬油蝦,咁就一於豪一次,吃蒸鍋前點一客來齊齊分享。醬油蝦一碟有 5 隻,每隻 size 雖然唔算好大,不過原來廚師非常細心,已經將蝦隻預先剝殼,只保留頭尾,而且剪成一口大小的小段,所以吃起來超級方便;加上隻蝦肉質結實之餘,食落亦爽口富彈性,配以略帶甜味的醬油,令蝦鮮味更突出,絕對值得一試。
輪到吃海鮮塔,不過喺食之前,先介紹吓店員送來的兩小碟韓式前菜,有醃漬蘿蔔同泡菜,泡菜的水準很不錯,酸辣俱備,而且入口有鮮味,很爽脆;而醬料方面,就包括有韓式辣椒醬、豉油和柚子醬油三款。
至於海鮮塔,揀了最多人推介的五層首爾塔配韓式豬手湯,見服務員快手快腳,將豬手、年糕、白蘿蔔、蜆及白米等倒入鍋底,立即放上裝有一個紅色溫度計的五層塔,並詳細解釋說,只要等面層的蒸籠蓋自動升起,便可以享用了。店員更建議每層的最佳食用時間為 5 分鐘,以免下層的海鮮被蒸煮得過熟。
好心急啊!終於見頂層的蒸籠蓋緩緩升起,可以開餐了。先吃第一層的蟶子和象拔蚌,豉汁蒸蟶子就食得多,無調味的清蒸蟶子反而比較少吃。這裡的蟶子超大隻,入口鮮甜彈牙,肉質 Keep 住 Juicy、而象拔蚌亦夠曬脆嫩爽滑。
至於第二層就有元貝同海蝦,友人平日愛吃濃味食物,元貝無用蒜蓉粉絲同蒸,初頭還有點怕佢吃不慣,估唔到友人盛讚元貝不但肥美又鮮甜、仲夠曬大隻。而海蝦的蝦肉亦夠彈口,鮮味突出,令人回味。
來到第三層,有新鮮花尾龍躉和北寄貝,花尾躉一向是筆者的至愛,貪其肉質鮮甜,含豐富膠質,連骨的部分都特別甘香。至於這晚的花尾躉,火候亦控制得剛好、入口鮮滑彈牙;而嫣紅的北寄貝,唔單止肉厚,蒸熟後既稔身又不失口感,見友人大口吞下,吃得面不改容,相信一定吃得很滿意!
接著的第四層有沙巴肉蟹、大花蛤同大蚌,蟹向來不是我杯茶,所以給友人獨享,不過據說隻肉蟹雖然蟹膏不多,但勝在蟹肉夠曬鮮甜嫩滑,加上原隻清蒸,最能吃出原汁原味。至於蒸至剛熟的花蛤同大蚌,入口亦鮮甜無比,毋需蘸醬料吃,都一樣鮮味十足。
來到第五層,亦是最後一層,海鮮就包括有鮑魚、海螺、蝴蝶蚌、日本南瓜及日本蕃薯。來自大連的鮑魚,口感煙韌爽彈;以竹籤挑起的海螺,入口清香鮮美;而姿態似拍翼蝴蝶的蝴蝶蚌,咬下去亦爽脆富汁液,帶貝類的獨特鮮甜。唔可以錯過的,當然還有吸滿了上層海鮮汁的南瓜、蕃薯和粟米,既鮮甜又可解膩。
壓軸有貌似泡飯,以豬手、蜆肉、年糕及米粒等煮成的韓式豬手湯,豬手雖然稍嫌唔夠多肉,但由於融入了海鮮汁的精華,所以吃起來亦鮮甜帶鹹香,加上有筆者愛吃、食落煙韌帶嚼勁的韓式年糕及鮮甜的粥底,非常滋味。發現原來午餐時段惠顧晚市海鮮塔,可享 8 折優惠,非常扺食。如果有帶小朋友來的話,更可以試穿門口的韓式服裝,大拍韓風照,相信會幾適合有小孩的家庭。

2016-04-29
2016-04-25 574 瀏覽
今日慶祝阿哥生日,再次蒞臨。阿哥第一次食呢類蒸海鮮,超興奮。 6:30已開始有食客了! 是次再選擇首爾榙,但底層為人參雞🐔。蟶子-爽口彈牙,鮮甜且乾淨雪白。 象拔蚌-爽甜,乾淨無沙。帶子大隻肉厚、鮮甜、爽口。 大蚌-海水味重,湯汁鮮甜。龍蠆-重膠質、q彈甜,好想食多舊😍😍。 最後店員叫我嚐一碗人參粥,試下由上而下各海鮮匯聚而成的精華粥。粥鮮甜美味,夾雜人參雞內的煙韌糯米。 白胡椒,店員建議第一碗食原味,第二碗粥先落胡椒,落後少許辛辣,更見惹味。值得一提店員好有禮貌,會主動用心介紹食法同醬汁等。連飲品每位約$400~
今日慶祝阿哥生日,再次蒞臨。

阿哥第一次食呢類蒸海鮮,超興奮。
蟶子-爽口彈牙,鮮甜且乾淨雪白。
象拔蚌-爽甜,乾淨無沙。
帶子大隻肉厚、鮮甜、爽口。
大蚌-海水味重,湯汁鮮甜。

龍蠆-重膠質、q彈甜,好想食多舊😍😍。

2016-04-24 627 瀏覽
好多係韓國興起嘅野食,都可以係香港食到,可以話緊貼潮流,而呢間餐廳就主打前排大熱嘅九層海鮮塔,每一層都有唔同嘅海鮮淨係午市嘅時候先至會有呢個沙律吧,都係一般嘅前菜,好似有薯仔、菠菜、生菜、蕃茄等等,可以自己拎隻碟出去揀,所以等嘅期間,就可以食下啲沙律開下胃先~原本好好奇點解個沙律吧會無泡菜嫁呢,因為始終呢度係一間韓式餐廳,原來佢係另外上嘅,除咗泡菜,仲有炸銀魚仔、大豆芽和白菜,如果唔夠仲可以refill添首爾塔終於到枱面,雖然叫餐廳叫九重鮮,但係其實無九層,得六層....呢個時候先至發現原來天花板上面吊住嗰蓋,而且會自動感應,慢慢吊落嚟!跟住就慢慢等待探熱針上升至90度,佢就會自動感應吊起個蓋。而第一層就係有蟶子、象拔蚌同少少菇,但係我就唔係好鍾意食蟶子,而餐廳就好好咁幫我將蟶子轉咗做玉子,所以蟶子我就無食到喇。象拔蚌嘅口感都幾好,好有彈性但係又無腥味,不過朋友話食到有沙,我就無喇跟住應該每隔五分鐘就可以食下一層,但係其實五分鐘根本唔夠時間,所以我地次次都起碼過咗十分鐘先食下一層第二層就有元貝、大蚌同海蝦,其實我對蝦有少少敏感,不過無理由叫個朋友自己食晒咁多隻,所以我都食咗兩隻,肉質鮮
沙律吧
沙律吧
原本好好奇點解個沙律吧會無泡菜嫁呢
,因為始終呢度係一間韓式餐廳,原來佢係另外上嘅,除咗泡菜,仲有炸銀魚仔大豆芽白菜,如果唔夠仲可以refill添
跟住就慢慢等待探熱針上升至90度,佢就會自動感應吊起個蓋
首爾塔
而第一層就係有蟶子象拔蚌同少少,但係我就唔係好鍾意食蟶子,而餐廳就好好咁幫我將蟶子轉咗做玉子,所以蟶子我就無食到喇。象拔蚌嘅口感都幾好
,好有彈性但係又無腥味,不過朋友話食到有沙,我就無喇

首爾塔
第二層就有元貝大蚌海蝦,其實我對蝦有少少敏感,不過無理由叫個朋友自己食晒咁多隻,所以我都食咗兩隻,肉質鮮美,唔使點豉油都已經幾好食,不過我就鍾意連埋泡菜一齊食, 感覺比較韓式啲,哈哈
~另外元貝都幾好食,上面有蒜蓉同蔥調味,而且感覺元貝蒸得九成熟咁,所以有啲似食緊半生熟嘅帶子,真係好鮮啊
首爾塔
第三層係一啲素菜,而呢層就有玉子(用蟹同蟶子換多兩舊玉子)、菜心蘿白椰菜花車厘茄同一啲,可以用黎清清味道,不過有啲蒸得過淋,一咬就爛開
....
首爾塔
清清味道之後,下一層又係海鮮喇
,包括有新鮮花尾龍躉北寄貝木耳車厘茄,龍躉嘅肉質嫩滑無骨,我幾鍾意
;而北寄貝就比較細舊,但係算有彈性
首爾塔
再下一層就有沙巴肉蟹大花蛤南瓜,原本又有兩舊肉蟹,不過我就敏感,所以轉埋玉子,朋友食完就話無咩肉,感覺一般
最後一層蒸爐係睇落比較密集啲同豐富啲
,包括有海螺(其實即係東風螺)、鮑魚蝴蝶蚌(?)日式南瓜日式蕃薯粟米娃娃菜,唔知係咪因為食得太慢,所以開始飽
,海螺蒸得幾好,好有彈性,連埋泡菜食,感覺幾新鮮
鮑魚都蒸得啱啱好,唔會太過難咬。但係因為底下仲有粥嘅關係,所以我地放棄咗食啲蔬菜,進攻下一層
韓式泡菜粥
拎走曬啲蒸爐之後,就係韓式泡菜粥,由於未能挑戰5分鐘食一個蒸爐,粥已經變成湯飯咁
,雖然有用泡菜同一啲蜆一齊熬,但係味道就唔係好夠重,可能因為啲水溝淡咗啲味

所以如果想要試到完美嘅粥,大家一定要同時間競賽
,每5分鍾食完一層,快啲黎挑戰下~
2016-04-16