2016-05-06 341 瀏覽
之前已經去過九重鮮既大坑分店, 覺得好正, 近排發現原來黃埔花園都開左, 唔洗過海咁方便所以再黎食過!!呢間分店大好多, 而且裝修令d, 座位亦比較寬敞~野食就同大坑店一樣, 有3款海鮮塔, 今次都係食首爾塔, 中間價錢比較抵食, 而粥底就要左人蔘雞~先放粥底既材料, 原來係成隻雞放入去, 雞入面饟左糯米同人蔘~放好粥底材料同層層海鮮之後就等大約15分鐘就食得~第一層既聖子好大隻, 味道好鮮甜而且彈牙, 而之後既扇貝亦係好大隻鮮甜, 呢2樣唔洗點汁已經好好味~之後既蝦好大隻, 都係好爽口, 肉質食得出食材係新鮮既~ 而鮑魚同龍躉就un左小小, 應該就蒸得耐左d~ 但味道都鮮味既, 而魚肉亦唔會梅~仲有大花甲同大蚌都好彈牙好味, 值得一提旁邊既配菜, 蒸木瓜勁甜, 而之後果幾層既蒸南瓜同蕃薯都夠哂粉~而蟹同螺就唔係幾岩心水, 因為蟹唔大隻, 得好小肉, 而螺就Vi一向都麻麻, 但旁邊既蘿蔔同粟米吸哂d鮮味好正~最後去到最期待既粥底, 層層海鮮既倒汗水落哂落個粥到, 侍應先幫我地拆哂d雞肉出黎, 先係雞入面既糯米, 見到有一條條短短地既人蔘, 但人蔘味就唔係好突出, 個粥底都有好多米, 味
之後既蝦好大隻, 都係好爽口, 肉質食得出食材係新鮮既~
最後去到最期待既粥底, 層層海鮮既倒汗水落哂落個粥到, 侍應先幫我地拆哂d雞肉出黎, 先係雞入面既糯米, 見到有一條條短短地既人蔘, 但人蔘味就唔係好突出, 個粥底都有好多米, 味道好鮮甜, 因為無落到水, 全部都係海鮮精華既味道, 味道好濃, 同埋勁大鍋, 完全食唔哂, 但侍應好好咁幫我地打包, 留番第2日食都仲係好好味~
整體呢個海鮮塔係抵食既, 好到超飽, 但可能第一次係o係大坑店食, 總覺得第一次食好食d咁XD
2016-04-24