2016-05-06 135 瀏覽
韓國既海鮮塔hit左咁耐,我竟然一次都未試過。適逢今日去紅磡探朋友仔,佢就即刻介紹我去食附近既九重鮮。七點去到,已經滿哂人,要等位。好彩朋友仔book左位,順利入座。一坐低,揭兩下餐牌,好!就決定要首爾塔。再配個人蔘雞湯底先。一黎就放隻人蔘雞係鍋底,再加D米、幾塊年糕同幾隻蜆。無幾耐,我地個海鮮塔都到了。高到呢,對面朋友仔都見唔到啦!侍應好細心同我地講解,等溫度計到90度就食得啦!大約十幾分鐘,已經到啦,即刻開蓋先!蟶子、象拔蚌蟶子通常食開都係蒜茸粉絲蒸,清蒸真係第一次。無左蒜茸,反而更加食到蟶子既鮮味。象拔蚌次次食親都蒸太耐,韌到不得了。但呢個時間剛剛好,爽口彈牙,完全唔韌。元貝、海蝦元貝夠大隻交足貨,夠新鮮絕對啖啖肉。海蝦亦值得一讚,蝦肉鮮味突出。北寄貝、大花蛤北寄貝平時刺身食得多,熟食亦係第一次。見佢個樣肉厚肥美,怕會韌,但一食又出奇地腍。大花蛤睇落唔係特別大隻,但食落超鮮甜。沙巴肉蟹、大蚌、木瓜肉蟹是最期待的啦,蟹蓋無乜膏,不過食得肉蟹都預左,而佢既蟹肉又果然無令人失望。蟹仔細細但好好肉地。大蚌亦都非常甜美。不得不提個木瓜,好甜,好清新。鮑魚、蝴蝶蚌、海螺、蕃薯、南瓜鮑魚夠大隻
一黎就放隻人蔘雞係鍋底,再加D米、幾塊年糕同幾隻蜆。
無幾耐,我地個海鮮塔都到了。高到呢,對面朋友仔都見唔到啦!
蟶子、象拔蚌

元貝、海蝦

北寄貝、大花蛤

北寄貝平時刺身食得多,熟食亦係第一次。

沙巴肉蟹、大蚌、木瓜

鮑魚、蝴蝶蚌、海螺、蕃薯、南瓜

鮑魚夠大隻,呢層蒸得最耐,好腍好鮮甜。再加上呢層係最底,所有上面海鮮既精華都會留哂落黎,令到本來味道唔大既食材就係清蒸都好入味啦!蕃薯,南瓜亦都好清新可口!
食完哂上面既海鮮,黎到另一重頭戲-人蔘雞湯啦!佢既湯頭其實就係上面海鮮蒸出黎既精華,無落任何調味料,但係好鮮甜!本身見有一大鍋都以為食唔哂,但實在太甜啦,食下食下又一碗,最後成功清哂!

食材新鮮,而且服務好,絕對值得返轉頭呀!
2016-05-01