九重鮮實在是一個有吸引力的地方,每一次有朋友約我去這家餐廳,我都拒絕,但過一陣子就會心軟。原因?這邊的菜式不斷在改變中,所以總會找到我的弱點。況且,今次並不在大坑總店,而是在黃埔的分店,空間大得多,而且通風系統好得多了,讓我安心跟朋友談天說地。 一行四人來到這邊,剛坐下不久,就選擇了全新套餐,$1888/4位,再加一服務費,大概每人$520。反正都是開年飯嘛(還要食多少頓開年飯才吃完XD),開開心心就沒有所謂啦。今次這個套餐主打原隻鮮活日本松葉蟹,我其實是蠻期待的。在食物還沒有出現之前,我們先來吃一點小食,這個小食很快就被我們KO了。隔了一個假期,感覺好像多年不見一樣,話題依然滔滔不絕的。 話說回來,先跟大家說一說這個套餐包含的食物:1. 原隻.鮮活.日本松葉蟹二食 – 蒸松葉蟹腳、氣鍋蟹身2. 河東郡松葉韓牛3. 氣鍋邊爐配料 – 海蝦、花甲、廣島蠔、八爪魚、魚子福袋、韓國魚條、花膠魚板串、日本南瓜、日本玉子、日本蕃薯、蔬菜盆、濃湯蓄茄 (聞說海鮮會因季節而改變,而今次的海鮮剛好是我喜歡的。) 一如以往,店員會先把湯品放在蒸鍋的最底層,這個套餐的湯品是蕃茄濃湯。就這樣子聞落酸酸

話說回來,先跟大家說一說這個套餐包含的食物:
1. 原隻.鮮活.日本松葉蟹二食 – 蒸松葉蟹腳、氣鍋蟹身
2. 河東郡松葉韓牛

一如以往,店員會先把湯品放在蒸鍋的最底層,這個套餐的湯品是蕃茄濃湯。就這樣子聞落酸酸的,讓人垂涎,很期待最後蒸完牛肉之後,用上這個喝喝這個濃湯,再用它打邊爐的時刻呀。

等了好一陣子,終於有啦。這邊有個標記,就是要把這個蒸爐再蒸大概五分鐘左右才可以食用。

首先可以食的一層是河東郡松葉韓牛,最底層有一塊大大的荷葉,放在荷葉上的正是醃蘿蔔,再上面才是韓牛,醃蘿蔔因放在荷葉上而有陣陣幽香的味道,這兩個味道也蠻夾的。放在蘿蔔上面的卻是一塊紋理超靚,肉味超濃,勁Juicy的韓牛,很想多吃幾塊,可惜每人只有兩塊而已。沒想過這個牛會這麼出色,當然這也是火喉的大小、蒸煮的時間恰到好處的成果啦。

接著就是松葉蟹腳,相當鮮味,而且啖啖肉,叫人喜歡。

來到打邊爐的時間啦,對於火鍋控來說,這些配料相當豐富,忍不住立即就把食物放入去爐入面。海鮮加上蕃茄濃湯的味道,酸酸甜甜的味道把海鮮的鮮味襯托出來,更為可口。其他的食物也不賴。

當中魚子福袋真的讓人難忘,入口彈牙,而且加入粒粒魚子,入口爽爽的,口感之豐富,叫人愛不釋口呢。

作為澱粉質女孩,心感缺少了一點點澱粉質。要是在這個套餐入面加入烏冬、公仔麵的話,性價比該會更高的說。
2018-03-05 71 瀏覽
朋友之前食過九重鮮,今次帶我黎encore。第一次搭地鐵係黃埔出,都幾方便。入到黎會見到個大魚缸,大大隻既松葉蟹係度游來游去,令人食慾大增!坐低睇完餐牌,知道原來多左個新套餐,主打松葉蟹,$1888 四人餐,每人唔洗$500有生猛游水松葉蟹食,抵喎!職員會先拎出黎,好生猛呀,大家都不停影相第一道菜係河東郡松葉韓牛,牛肉味濃,下面有塊泡菜,㚒住一齊食,另有一番風味,好味跟住主角出場喇,松葉蟹,完全無失望,大大隻既蟹腳,內裡充斥著滿滿既蟹肉,好鮮甜,正呀火鍋材料出場喇跟住就開始打邊爐,濃濃既蕃茄湯,香氣撲鼻~蝦好新鮮花甲好大隻,好鮮甜呢個魚糕好正,上面串左塊厚厚既花膠,好好味好大隻蠔,脹卜卜,好鮮甜呢個福袋好好食,唔好錯過呀
朋友之前食過九重鮮,今次帶我黎encore。

第一次搭地鐵係黃埔出,都幾方便。

職員會先拎出黎,好生猛呀,大家都不停影相

火鍋材料出場喇

跟住就開始打邊爐,濃濃既蕃茄湯,香氣撲鼻~

蝦好新鮮

花甲好大隻,好鮮甜

呢個魚糕好正,上面串左塊厚厚既花膠,好好味

好大隻蠔,脹卜卜,好鮮甜

呢個福袋好好食,唔好錯過呀

誰說來到九重鮮一定要食蒸氣火鍋?今次來到九重鮮,我們吃的是打邊爐⋯⋯ 說的是全新的極尚鮮活松葉蟹氣鍋邊爐。 真是大大隻的新鮮松葉蟹 今次是松葉蟹二食,分別是蒸松葉蟹腳及氣鍋蟹身。 是蒸松葉蟹腳真是一流,每一口都是蟹肉。 吃完蟹腳⋯⋯未真正開始氣鍋邊爐前,先來一個河東郡松葉韓牛。 從未吃過韓牛的我,估不到韓牛真可媲美和牛。每人兩片⋯⋯好像不夠喲!可以再encore的! 好了⋯⋯到氣鍋邊爐配料⋯⋯一大盤上⋯⋯除了有蟹身⋯⋯ 還有海蝦,花甲,廣島蠔,八爪魚,魚子福袋,韓國魚條, 花膠魚板串, 日本南瓜,日本玉子,日本番薯, 蔬菜盆一大堆。 湯底是我最愛的濃湯蕃茄。 整體所有材料都十分新鮮,不過最有驚喜的是魚子福袋。 福袋脹卜卜,填滿了滿滿的魚子,新年食實在太應節了!

說的是全新的極尚鮮活松葉蟹氣鍋邊爐。

真是大大隻的新鮮松葉蟹

今次是松葉蟹二食,分別是蒸松葉蟹腳及氣鍋蟹身。

是蒸松葉蟹腳真是一流,每一口都是蟹肉。

吃完蟹腳⋯⋯未真正開始氣鍋邊爐前,先來一個河東郡松葉韓牛。

好了⋯⋯到氣鍋邊爐配料⋯⋯一大盤上⋯⋯除了有蟹身⋯⋯

湯底是我最愛的濃湯蕃茄。

整體所有材料都十分新鮮,不過最有驚喜的是魚子福袋。

福袋脹卜卜,填滿了滿滿的魚子,新年食實在太應節了!
2018-02-09
團年飯
2018-02-22 144 瀏覽
老公生日,為了勁鍾意食蟹的他,我特意安排了這一餐松葉蟹二食。還約了他的兩位生平摯友,跟他慶祝。老公生日當晚,我早早於位於黃埔的九重鮮訂了枱,期待滿滿呢﹗黃埔九重鮮裝潢簡潔得來,充滿韓國的感覺,絕對適合喜歡韓風的我。「極上鮮活松葉蟹氣鍋邊爐」4位用$1888,包括了松葉蟹、韓牛、海蝦、花甲、廣島蠔、八爪魚、魚子福袋、韓國魚條、花膠魚板串和其他新鮮蔬菜。雖然價錢有點少貴,但平日在外面單單叫松葉蟹已經過千,計起來,價錢也算不賴﹗老公看到松葉蟹已經雙眼發光了﹗侍應讓我們先選飲品。梨子味比較好,清甜得來,有很輕微的梨子酸,還有果肉呢﹗很開胃。蕃茄湯底,還未開始打邊爐前,侍應為我們都盛起了一碗,嚐嚐味道。蕃茄味濃,酸度剛剛好﹗勁鮮甜﹗正﹗還有,由於是蒸氣鍋,有別於其他火鍋店,餐廳不停為火鍋輸入蒸氣,不會出現煲乾水,需要加湯的情況,完完全全可以保留火鍋料的味道於湯中,越吃味道越甜。wow.....主角出場啦﹗這集松葉蟹,勁生猛﹗勁重手﹗沒想到餐廳供應的是新鮮生猛的松葉蟹。這樣看來$1888,實在不貴。先來蒸韓牛...侍應在鍋上放置一個小漏斗,確保蒸5分鐘,超認真,好專業呢﹗OH my god﹗ 韓牛

OH my god﹗ 韓牛牛味超濃,肉質嫩滑,而薄薄的泡菜蘿蔔,味道微酸,可減低韓牛膩感﹗我們急不及待,吃完一塊又一塊﹗

主角出場,氣蒸松葉蟹腳。

松葉蟹腳肉質嫩滑、鮮甜,相對皇帝蟹而言,松葉蟹給人較精緻、細膩的感覺。松葉蟹的肉質沒有皇帝蟹般厚實,但其鮮甜味香,腳是皇帝蟹不能相比的。

除了蟹身,其他配料滿滿一大盤。花甲和蠔也很甜美。特別一提的是蔬菜,非常新鮮,配蕃茄湯底,非常爽甜鮮味﹗

魚子福袋,咬下去魚子爽卜卜,口感很特別﹗

花膠魚板串,花膠又長又厚,又再次看到這餐廳非常用心。

是次用餐非常滿意,下次決定帶母親來享受一下﹗
  • 松葉蟹
2018-02-13 357 瀏覽
九重鮮係以蒸煮海鮮塔做賣點:海鮮塔一般最多有9層,今次我地就揀咗有5層嘅首爾塔。嚮蒸煮嘅過程中,海鮮嘅汁液會慢慢咁透過蒸鍋嘅氣孔,一層一層咁流到落底層嘅粥底當中。掛住食,所以今次無乜影到相~haha首爾塔總共有12款海鮮:第5層-蟶子、象拔蚌第4層-海蝦、扇貝第3層-北寄貝、花尾龍躉第2層-沙巴內蟹、大蚌、大花蛤第1層-翡翠螺、鮑魚、蝴蝶蚌底層-人參雞湯粥底貝類海鮮都好大隻,特別係蟶子同扇貝,鮮美彈牙;龍躉切片,只係配少量蔬菜清蒸,就已經好鮮甜嫩滑;肉蟹雖然蟹膏唔算太多,但同樣鮮甜多肉;最底層嘅粥底唔單只口感綿滑,而且仲完全地吸收咗上層海鮮同人參雞湯嘅精華,入口相當鮮甜。
九重鮮係以蒸煮海鮮塔做賣點:
海鮮塔一般最多有9層,今次我地就揀咗有5層嘅首爾塔。
嚮蒸煮嘅過程中,海鮮嘅汁液會慢慢咁透過蒸鍋嘅氣孔,
一層一層咁流到落底層嘅粥底當中。

掛住食,所以今次無乜影到相~haha

總共有12款海鮮:
第5層-蟶子、象拔蚌
第4層-海蝦、扇貝
第3層-北寄貝、花尾龍躉
第2層-沙巴內蟹、大蚌、大花蛤
第1層-翡翠螺、鮑魚、蝴蝶蚌
底層-人參雞湯粥底
首爾塔

貝類海鮮都好大隻,特別係蟶子同扇貝,鮮美彈牙;
龍躉切片,只係配少量蔬菜清蒸,就已經好鮮甜嫩滑;
肉蟹雖然蟹膏唔算太多,但同樣鮮甜多肉;
最底層嘅粥底唔單只口感綿滑,
而且仲完全地吸收咗上層海鮮同人參雞湯嘅精華,
入口相當鮮甜。
2017-12-02
15 分鐘 (堂食)
2018-02-09 483 瀏覽
一行9人去,地下跣跣滑滑咁,老人家或細路去要小心. 前菜果d白菜仔蓮藕只可以refill 1次。叫咗個9層塔,望埋去係幾過癮,咁要等佢起碼15分鐘,等溫度上到95度. 前菜又唔可以refill, 唯有吹吓水. D海鮮就麻麻,聖子仲有d沙,有個貝類懷疑係臭咗,兩隻蟹中其中一隻有蟹糕,另一隻無。其他海鮮都ok嘅。芝士魚旦好好味,黑色嘅墨魚丸都好好好,木瓜都好清甜好味,我地分別兩個塔,一個底係泡菜粥,一個係魚粥。泡菜粥太多水,魚粥岩岩好,好綿好味。廁所要落地庫轉黎轉去有d遠。其中有朋友返到去肚痾,可能腸胃敏感吧。其他人返到去個身都有海鮮腥味。係服務算幾好,侍應有心幫我地影相。
係服務算幾好,侍應有心幫我地影相。
蟶子
前菜
2018-02-08
紀念日
蟶子
前菜
2018-02-07 152 瀏覽
經朋友介紹到黃埔這所韓式食店,試試他的新菜色,今晚經理介紹我們吃他們時令的日本松葉蟹兩吃套餐,見到價錢也合理,便三個人試了這個四人套餐 ,份量真是勁量級,再加上那隻超過一斤重的松葉蟹,拿上手相機吃先,跟著就是汽鍋蟹腳,肉質鮮味又多肉,再來就是那個松葉韓牛,也很有咬口,再來就是蕃茄濃湯海鮮火鍋,將蟹身和蟹膏在蕃茄濃湯滾滾之下,又有另一番風味,接著就是海蝦、花甲、肥美的廣島蠔和花膠韓式魚肉板 、魚子福袋、八爪魚、韓式魚條,都是很創新的海鮮,其中一個日本玉子,用來作火鍋,原來也很好味都是很創意 和充滿鮮味的海鮮盤。伴底的蔬菜盤也很足料 ,總體來說這頓晚餐很清心滿意,也帶給我很多新鮮的口味,值得推介給其他朋友嚟一試。
2018-01-23
  • 松葉蟹
2018-02-07 136 瀏覽
早前試過大坑這所食店的韓食蒸氣火煱,今天就試他的黃埔分店,位置確實較為僻,但裝修仍很有傳統韓式風味,原來這所食店今期推出松葉蟹兩吃套餐,現在正是松葉蟹的季節,就姑且一試,四個人要了這份松葉蟹兩吃韓牛海鮮套餐,出奇地驚喜,因為這隻松葉蟹不但鮮味,而且份量十足,先吃蒸氣蟹腳,再吃其餘的蟹身和蟹膏火鍋,甘香無比,再加上第二層的松葉韓牛,眾所週知韓牛是很矜貴的,而且这份雪花分佈均勻,再加上托底蒸起來的 蘿蔔香味,實在是一個新的口味,而且口感極之滿意,之後的海鮮火鍋由滿滿的濃湯紅茄做湯底,完全可以帶出海鮮的鮮味,海鮮有海蝦,廣島蠔,花甲,最特色是有一個花膠魚板串,厚厚的花膠夾著魚餅,很創意的口味,接下來的蔬菜盤,也很有特色,有番薯,南瓜,口味創新之餘,更鮮味十足,這頓套餐雖然也不便宜,但都算物有所值,淨蟹也已過仟,整體很滿意,值得推介。
2018-02-01
2018-02-03 187 瀏覽
我哋一行四人叫咗兩個鐘架兩個最貴嘅set。唔係講笑,捧住個肚黎抱住個肚走,唔好諗住去食海鮮先會食唔飽。淨係食頭兩三層都飽到笑出嚟。海鮮夠晒新鮮鮮甜又好味,佢最抵果層係一個粥底嚟嘅,當上面嗰幾層嘅海鮮都食晒同埋蒸緊嘅時候會有啲水份落都去過粥底,真係好好味。蒸緊嘅同時佢哋嘅前菜都好好味幾開胃而且佢哋嘅橙汁都好好飲,都係黎自韓國,啖啖果肉唔錯唔錯。最後就梗係講下佢哋嘅環境服務。一入到去門口會有幾套嘅韓服俾你可以着住影吓相留個紀念,又真係幾特別㗎。服務就更加唔使講啦,可能店員都見我哋雞手鴨腳,所以都得閒嚟幫我地手😂

2018-01-18 285 瀏覽
第一次食一層層既海鮮蒸鍋, 之前食既都係一層過食完先再蒸, 所以好想嚟試吓~ 入到去地方好大, 但枱就比較細, 旁邊有小型垃圾桶俾你掉D款同垃圾都幾方便~ 佢本身有幾款套餐俾你揀, 我揀咗釜山塔 (鮑魚, 聖子, 海蝦, 元貝, 象拔蚌仔, 廣島蠔, 大花蛤, 厚切牛脷, 魚, 特濃芝士丸, 墨汁豚肉丸, 南瓜, 蕃薯, 木瓜)揀咗素菜鮮魚湯, 我地揀個餐有5層~插住支溫度計, 侍應話到90度就會有同事幫我地拎開蓋食得~ 最好係5分鐘內食完~旁邊有個沙漏俾你計時~第一層有聖子同埋象拔蚌仔, 蒸海鮮真係完全可以食凡出海鮮本身既鮮味, 真係好甜又好爽口~好好食~第二層有扇貝, 蝦同少量金菇, 絲瓜, 丸~ 扇貝緊緊熟透, 蝦爽口彈牙, D海鮮真係好新鮮~第三層有廣島蠔, 魚~ 蠔唔會太熟時間岩岩好~食落好香蠔味~超正呀!!! 魚冇咩特別....第四層有木瓜, 蜆, 西蘭花, 秀珍菇同特濃芝士丸~ 蜆太熟啦同埋太細隻冇肉食, 個芝士丸好甜唔好食既...呢層既野食麻麻地~第五層有鮑魚, 墨汁豚肉丸, 南瓜, 蕃薯, 蘿白, 粟米同鮮冬菇~鮑魚好味道~仲唔算細隻添喎~最底層就係所以精華聚集成而成

最底層就係所以精華聚集成而成既粥底, 我食到好啖啖既海水個D咸味, 個粥底又多水咗, 個人覺得麻麻地~

最失敗既係醬油蝦, 完全唔得, 隻蝦完全好似醃得太耐咁表面乾身咗, 咬落去好似咬緊D膠質既野, 真係最失敗~

2018-01-13
  • 聖子
  • 象拔蚌仔
2018-01-16 291 瀏覽
午餐有半自助吧,食物款式多,有湯、沙律菜、豆、泡菜、水果等等,亦有飲料任飲,價錢實惠~點了這個石頭鍋鰻魚飯,味道不錯呢,鰻魚沒有腥味,有口感,飯亦不太乾硬,lunch 多數很full !最好預先打電話留位
2018-01-06 319 瀏覽
世事真奇妙啊,沒有聯絡10多年的舊客戶在Facebook上找到我,聯絡上後就一定要約出嚟吃飯聚一聚啦,舊客戶由我決定吃什麼,加上客戶的舊上司一行三人,就決定去吃我很想試的正宗韓國九層塔海鮮啦。現在搭港鐵去紅磡都好方便,但「九重鮮」位處偏僻,都需要找一找才找到,門外擺設的傳統韓國公仔非常搶眼吸睛。到「九重鮮」一定食九層塔啦!吃韓菜就一定有前菜,九層塔送來好震撼,坐對面的人都看不到了,當中有蟶子、帶子、蝦、蜆、蟹、鮑魚等等,全部都好新鮮、鮮味無窮!值得推介,希望可以一直keep住水準。
2017-10-13
2017-12-22 292 瀏覽
就在紅磡黃埔花園樓下,這家店主打蒸汽海鮮蒸鍋,有很多種套餐可以選擇,看個人喜歡什麽海鮮,價格不便宜,但是味道相當好。點的是人參雞粥底,九層蒸塔,我是海鮮迷,好吃得停不下來。每一層的海鮮都不會讓你失望,強烈推薦!
2017-12-18 505 瀏覽
凍冰冰的天氣,最好來一客豐富午餐暖肚😋路過見到宣傳,$48起的午餐包自助沙律吧😍咖啡或茶,仲有餐湯😋太開心啦。冬天出外用餐,最煩係沒有位置放大褸,呢度既服務態度非常好👍🏼主動拎有蓋大布藍給我於外衣及背包,令我舒服享受午餐👍🏼佢哋嘅自家製酸蘿蔔青瓜,味道恰到好處,醒胃!豬骨蘿蔔湯,清甜暖胃!沙律菜鮮甜,水果也有兩款選擇。亮點係主菜,海鮮炒飯的蝦肉脆口,原來配上紫菜碎很香!朋友點了尤魚豚肉飯,失色溫度唔夠熱😅飯後我們飲了即磨咖啡,香氣濃郁,重點係唔酸👍🏼是日午餐90分👍🏼😋

飯後我們飲了即磨咖啡,香氣濃郁,重點係唔酸👍🏼

是日午餐90分👍🏼😋
2017-12-18
2017-12-05 453 瀏覽
今日提早同媽媽食聖誕飯,上網搵左段時間,因為唔想都係自助餐/打邊爐/日式放題。最後揀左蒸海鮮,又懶得揀要食咩海鮮,所以揀左黎九重鮮,set好哂續位計唔洗煩咁多。我地6:00前已經到左,所以未有其他客人。我地坐左喺二人對坐座位,好彩早黎可以自己一張枱,晏少少黎就要坐長枱了。佢有幾款塔(set),我地揀左濟州塔,加錢轉埋人參雞。食物同其他款差唔多,係級數有唔同。開頭會放半隻雞同啲米+少量配料。另外就有小食,泡菜+麻醬豆腐,兩人一份(應該)然後就到主角"濟洲塔"。唔洗驚唔知幾時先熟,因為佢有溫度計喺頂,夠95度(大約15分鐘)店員就會黎開蓋,嗰層無哂就會好快黎拎走等你食下一層,幾好服務。老實說,所有海鮮都好鮮甜,完全無雪藏味,所以下面我都省略啲咩好甜… 好鮮等等廢話,總之好味!頂層有泡菜和牛卷,卷埋一啖食泡菜味唔重,因為和牛啲肉味已經夠哂味!然後就蟶子+唔知乜蜆然後到海蝦同元貝花膠魚片串(韓國街邊賣嗰隻魚片)+花尾龍躉+八爪魚+唔知乜貝/蚌開邊沙巴龍蝦應該係花蛤+蟹南非鮑魚+日本南瓜+日本蕃薯到最後就係人蔘雞,食到尾都已經差唔多飽哂。個粥已經有哂上面所有野既精話,所以人蔘味差唔多被掩蓋左,係

開頭會放半隻雞同啲米+少量配料。

另外就有小食,泡菜+麻醬豆腐,兩人一份(應該)

然後就到主角"濟洲塔"。

然後就蟶子+唔知乜蜆

然後到海蝦同元貝

開邊沙巴龍蝦

應該係花蛤+蟹

南非鮑魚+日本南瓜+日本蕃薯

到最後就係人蔘雞,食到尾都已經差唔多飽哂。
個粥已經有哂上面所有野既精話,所以人蔘味差唔多被掩蓋左,係有海鮮味既雞粥!
2017-12-02
聖誕節