2018-05-12 346 瀏覽
母親節飯中伏:🐟份量少,野食人頭計.🦐龍蝦開邊,上菜前已經被挖走左D蝦頭糕做人地的醬油蟹、醬油蝦!😡🍲魚湯味粥底有味精,本身有海鮮精華留在粥但被味精覆蓋左
2018-05-11
慶祝紀念
母親節
2018-05-08 320 瀏覽
店長要求六個人要六個塔 但其實我覺得係唔使嘅因為我第一次黎食五個人只係叫四個塔 已經有飽死既感覺所以我地今次六個人食都只係叫5個塔佢哋最平個塔依家冇粥底 所以得番中價位最貴呢兩個塔係有粥底我哋都覺得個豬手粥係最好食嘅 不過佢就偏鹹所以我哋一個豬手 一個魚粥 撈埋嚟食就岩岩好😋因為佢哋嘅海鮮真係好鮮甜 所以呢個醬汁對我哋嚟講都冇乜用😝😝呢度係有5個塔嘅份量㗎 不過中間發生咗一段小插曲一份再話你哋知🌚🌚小食係可以免費fill多次😎我哋食到最尾嗰層發現唔見咗隻龍蝦先知原來店員冇畀我哋 所以食果陣要睇清楚自己食左咩呀😃😃雖然佢哋嘅嘢食都好相似 但係兩個唔同價位嘅塔 嘢食始終都會有啲分別最貴嗰個一定有龍蝦 個龍蝦係真係精華中既精華 好大隻好好食同埋依家用黃埔vip卡係有九折優惠😎😎
店長要求六個人要六個塔 但其實我覺得係唔使嘅

最貴嗰個一定有龍蝦 個龍蝦係真係精華中既精華 好大隻好好食

同埋依家用黃埔vip卡係有九折優惠😎😎
2018-05-06
2018-05-05 4906 瀏覽
今晚約左幾個好耐無見既舊同事食飯,聽講九重鮮係黃埔間所以就跟大隊去了 入到去同圍環境都好舒適,簡約的環境十分舒服到了想點餐睇睇食咩先餐廳新推出了個龍蝦海鮮shake shake袋,咁我們就點了4個試下share食啦! shake shake 有4袋,分別有4種不同的醬蒜蓉醬、芝士醬、韓國辣醬和泰式冬陰公醬俾客人選擇 shake完之後就可以拆袋倒出黎食試晒4款醬,個您比較喜歡芝士醬和韓式醬味道最好味。每份到有半隻龍蝦,食落很彈牙的龍蝦肉呢 另外點了三份江南塔,首先黎左韓國九折板,好特別的菜式可以將各樣配料自行夾黎食 重點既蒸鍋黎啦,入面的海鮮令我相當期待貴紀妃蚌鮮甜唔韌,原汁原味十分鮮味 金蒜元貝就大大粒,鮮甜元貝肉好鮮甜美味再下層是龍躉和餃子,餃子皮薄入面有泡菜再下一層有南瓜片、蕃薯片、蘿蔔、福袋和肉丸,都很豐富吧櫻花蝦健康十榖粗米飯,之前個幾層既海鮮精華鮮味滲曬落啲飯度,呢啖飯就固然好味套餐最後仲有甜品就是水晶湯圓,外皮煙韌,入面是唔太甜既紫薯蓉

入到去同圍環境都好舒適,簡約的環境十分舒服

到了想點餐睇睇食咩先

shake完之後就可以拆袋倒出黎食

重點既蒸鍋黎啦,入面的海鮮令我相當期待
貴紀妃蚌鮮甜唔韌,原汁原味十分鮮味

金蒜元貝就大大粒,鮮甜元貝肉好鮮甜美味

再下層是龍躉和餃子,餃子皮薄入面有泡菜

再下一層有南瓜片、蕃薯片、蘿蔔、福袋和肉丸,都很豐富吧

2018-04-11
2018-05-01 290 瀏覽
無來九重鮮一排又有新玩法,餐廳新推”海鮮shake shake 袋”,將海鮮放入透明袋中,再加入自選醬汁(濃芝士醬、韓式辣醬、泰式酸辣、蒜茸醬),拎起個袋shake shake幾下,放上一塊大既加熱板上面,令海鮮溫度繼續保存,幾有創意,呢個食法都幾好喎。另外叫左個江南塔包括:韓式九折板,好特別既前菜,用蘿蔔片浸紅菜頭汁,包住蔥、三色椒絲、菇....味道酸酸地,好開胃又爽口!海鮮有聖子、象拔蚌、元貝都算大隻又鮮甜!仲有黑蒜龍躉、泡菜餃子芝士福袋莧菜、黑蒜肉丸、日本南瓜、日本蕃薯海蔘伊麵、十穀飯味道清淡好健康水晶湯丸好味喔,唔會太甜!益力多味既雪糕都幾得意,味道唔錯

另外叫左個江南塔包括:

海鮮有聖子、象拔蚌、元貝都算大隻又鮮甜!

仲有黑蒜龍躉、泡菜餃子

芝士福袋莧菜、黑蒜肉丸、日本南瓜、日本蕃薯

海蔘伊麵、十穀飯味道清淡好健康

水晶湯丸好味喔,唔會太甜!

益力多味既雪糕都幾得意,味道唔錯
2018-04-29 304 瀏覽
之前聽朋友食過九重鮮都有讚無彈,一直都想試下,今次約左朋友黎試下。我地一行八人分左兩個煲,一開始黎左啲韓式小食,坦白講小食真係麻麻,泡菜唔夠入味,其他小食都冇乜特別。而至於重頭戲海鮮,我就覺得唔錯。我最鍾意食嘅係蟹,因為佢嘅膏好多,特別係蟹蓋,仲要好鮮甜至於帶子都好大隻,時間控制得好好,食落去好爽身好鮮甜而蜆都ok,完全冇沙食到最尾會有粥底,所有嘅海鮮嘅精華都落咗去,另到啲粥有海鮮嘅鮮味,粥底真心唔錯,我地叫嘅係人參雞粥同魚粥。
我最鍾意食嘅係蟹,因為佢嘅膏好多,特別係蟹蓋,仲要好鮮甜

至於帶子都好大隻,時間控制得好好,食落去好爽身好鮮甜

而蜆都ok,完全冇沙
2018-04-23
  • 元貝
  • 沙巴肉蟹
2018-04-23 262 瀏覽
今天和家人一起到黃埔區食飯,家人已經訂好枱話今晚要食特別啲,進到餐廳環境感覺很舒適,坐低後他們拎住幾張餐牌在研究食乜好,種類算很多但他們話除了一定要叫蒸的外今次加了一個新玩法,點餐後我在期待一會有什麼食品亦叫了一些來自韓國的特色飲品!見到枱上放上了一個大大的加熱板,等不到一會我知到用途了,先來上了多包的海鮮包,原來可以放入四款醬料中其一,四種口味各有不同(濃芝士醬、韓國辣醬、泰式辣醬、金銀蒜蓉醬),他們知道有四種所以叫了四包海鮮了🤤,放入醬料後的玩法是將佢哋Shake Shake Shake(突然想起一首歌🤭),然後剪袋放到加熱板上後可以慢慢進食,材料很新鮮入面有龍蝦、蟹鉗、帆立貝、半殼扇貝、虎蝦、蟹柳、魷魚、花甲、牛舌、芝士丸等等及多款蔬菜,原來這個咁豐富的新食法個名叫Shake Shake袋啊,真係點都試下佢!另外還有加了3人份的江南塔,包括有韓式九折板(我包得好靚又好味😋)其他蒸的材料豐富象拔蚌(夠鮮味)、紅糟聖子(加了自家製醬料好味)、黑蒜龍躉(很香的又滑)、芝士福莧菜(搶唔到食但很香😤)、泡菜餃子、黑蒜肉丸、日本南瓜、日本蕃薯,在最下層還有根參伊面(加了牛筋和海參)及櫻花蝦健

另外還有加了3人份的江南塔
,包括有韓式九折板
(我包得好靚又好味😋)
、黑蒜龍躉(很香的又滑)
,在最下層還有根參伊面(加了牛筋和海參)及櫻花蝦健康拾殼粗米飯!

真的飽到不得了以為沒了,最後還加上蒸水晶湯丸
!這一餐真的很美味了!
  • Shake  Shake  海鮮袋
2018-04-23 231 瀏覽
黃埔平時真係好少入嚟,依家地鐵開咗,梗係方便,今日就專登搭地鐵游車河入嚟行吓食吓!呢度真係好多嘢食好多選擇,今次就專登攞啲間九重鮮試一試,其實係黃埔嘅朋友推介我嚟㗎!餐廳都好容易搵到,在大街已經見到他們的招牌,門口仲有好多韓國服飾裝飾可以俾我哋着,真係有得玩又有得食入到去原來地方都好大,裝修亦都係簡單舒服,帶有少少韓國嘅裝飾一坐低最緊要叫番杯啤酒先,再慢慢諗食什麼!我睇過這間餐廳主要係食蒸蟹蒸海鮮,本身都諗住食呢啲,點知個侍應推介我哋食一個新嘅海鮮套餐,就係叫做shake shake海鮮包!推介得好吸引唔使諗即叫其實係要做龍蝦海鮮shake shake袋價錢都只係$258一位,除咗食物之外仲可以選擇一種醬汁,有芝士醬,泰式辣汁,蒜蓉醬,韓國辣醬我哋有四個人食一人叫一個味share!上菜之前他們會放置一塊電熱版,一來就一袋袋食物,裏面亦都裝滿醬汁,侍應叫我地自己shake完之後就可以在電熱板上進食食物種類都好豐富:最主要有龍蝦蟹鉗帆立貝扇貝虎蝦,蟹柳魷魚花甲, 牛舌雞柳午餐肉肉丸同蔬菜海鮮種類係主打,10分新鮮,份量亦都好多牛舌特別入味個人就覺得泰式辣汁最好味,酸酸辣辣10分野味!其次就

其實係要做龍蝦海鮮shake shake袋
我哋有四個人食一人叫一個味share!

海鮮種類係主打,10分新鮮,份量亦都好多
牛舌特別入味

個人就覺得泰式辣汁最好味,酸酸辣辣10分野味!其次就係芝士汁,非常濃郁,淡淡海鮮都能夠掛上芝士汁!正

整體上今次真係色香味俱全!從來都未玩過呢樣野好新鮮
2018-04-22 335 瀏覽
久聞好評終於昨晚有機會一試。家人早已經訂位8:00pm,但是泊完車由停車場轉轉接接搵到嚟都7:45pm。接待員話大堂爆滿所以開放包廂,聽講最低消費要每位六百點咗7位$398依份試試,粥底就分開(雞肉/豬手)。最頂層係牛,香滑嫰口非常。可惜每人只得兩塊順住由頂層一路食落下層啲海鮮的確好新鮮龍蝦跟一般蒸氣火爐水準差不多依層就好鮮味,尤其是芝士心丸非常正。大家都話一粒太少喇蟹好容易食,係軟殼嘅。蟹糕鮮紅好香滑本來唸住鮑魚可能會煙韌少少,但依次一啲都唔會入口唔會太腍保持到少少爽口勁度。價錢嚟講,食晚飯唔算平宜,但若果宴客或者慶祝都屬可以考慮嘅亮點(由左上角順序食到右下角)
久聞好評終於昨晚有機會一試。

點咗7位$398依份試試,粥底就分開(雞肉/豬手)。

最頂層係牛,香滑嫰口非常。可惜每人只得兩塊

順住由頂層一路食落下層啲海鮮的確好新鮮

龍蝦跟一般蒸氣火爐水準差不多

依層就好鮮味,尤其是芝士心丸非常正。大家都話一粒太少喇

蟹好容易食,係軟殼嘅。蟹糕鮮紅好香滑

本來唸住鮑魚可能會煙韌少少,但依次一啲都唔會
入口唔會太腍保持到少少爽口勁度。

(由左上角順序食到右下角)
2018-04-21
2018-04-20 199 瀏覽
家姐在附近住,一諗到想食蒸海鮮都會呢一間!今日特別叫埋阿媽過嚟想食得健康啲,甘啱有見到佢哋出咗一個新嘅蒸鍋套餐!阿媽睇完餐牌話一定要食!就試一試吧!他們地方好大,本身就最鍾意佢哋闊落坐得舒適,唔好似出邊好似旺角嗰啲太多人太迫,裝修簡約舒適!今次個餐就係叫做江南塔,平日一位都係$300左右,價錢同平時海鮮餐差唔多平少少添首先前菜就來一個韓式九折板,淨係見到個名真係唔知係咩黎,上到菜真係嘩咗一聲,好靚!就係中九種食材包埋一齊,堅好食! 葉制過嘅蘿蔔配上唔同蔬菜冬菇牛肉,勁香但係好健康!再寫出嚟真係好想食多次第一層,象拔蚌,紅糟聖子!食材新鮮唔使多講,但係最正都係聖子上面的紅糟,味道夠香之餘,唔會蓋個海鮮嘅鮮味第二層金蒜元貝,大大粒,好香第三層黑蒜龍躉、泡菜餃子平時出去食蒸鍋真係食唔到呢兩樣野,特別係個龍躉加左甜甜的黑蒜,鮮甜美味,阿媽讚到天上有地下無,雖然誇張咗少少,但係這個真係出乎好味泡菜餃子味道適中,不會好辣的第四層,莧菜福袋,黑蒜肉丸,南瓜番薯用腐皮做嘅福袋裏便有莧菜同埋芝士,從這到餸就可以食得韓國味道的蒸鍋,夠特別有心思黑蒜牛肉丸,雖然冇頭先個魚咁鮮甜,但係配肉丸原來都唔錯,口感好

第二層金蒜元貝,大大粒,好香

第三層黑蒜龍躉、泡菜餃子
泡菜餃子味道適中,不會好辣的

第四層,莧菜福袋,黑蒜肉丸,南瓜番薯
黑蒜牛肉丸,雖然冇頭先個魚咁鮮甜,但係配肉丸原來都唔錯,口感好好

最後就係櫻花蝦10穀糙米飯!阿媽就係見到呢個飯俾佢吸引左,櫻花蝦分開上,食飯的時候落一點!味道屬於偏淡,沒有加任何調味料,琳琳的飯加埋脆脆的櫻花蝦,口感都較為特別!

平時食真係好少食得咁健康,仲要咁好味!推介推介
2018-04-19 8128 瀏覽
今晚收工約左舊同事晚飯,佢地公司咁岩搬左去黃埔所以就相約大家啦,十分方便大概7點就到了,當時人不多,之後都愈來愈多人,好彩book左位咋~我地幾個又想試下新野,店員為我地介紹左呢個餐韓式九重板紅色一片片是用紅菜頭製成的,大家都知道很有益,感覺好健康再用來包著冬菇絲、青瓜絲、紅蘿蔔絲、牛肉絲等等。這個是我的製成品,可以自由配搭和份量,味道都幾好,好健康又美味主菜黎啦!第一層是紅糟聖子和象拔蚌,味道好鮮,紅糟聖子味道好夾好特別,唔錯呢第二層金蒜元貝和第四層黑蒜龍躉、泡菜餃子;黑蒜味道香濃龍躉細嫩泡菜餃子味道不錯第四層有黑蒜肉丸、南瓜、白蘿蔔、芝士福袋,肉丸的味道不錯底層平時都是以粥底為主,現在這個餐改了用左飯和麵作結尾幾特別!最後甜點是水晶湯丸,蒸出黎岩岩好,味道好又唔會十分甜,為晚餐畫上完美的句號!

我地幾個又想試下新野,店員為我地介紹左呢個餐

韓式九重板
紅色一片片是用紅菜頭製成的,大家都知道很有益,感覺好健康
再用來包著冬菇絲、青瓜絲、紅蘿蔔絲、牛肉絲等等。

主菜黎啦!第一層是紅糟聖子和象拔蚌,
味道好鮮,紅糟聖子味道好夾好特別,唔錯呢

第二層金蒜元貝和

第四層黑蒜龍躉、泡菜餃子;黑蒜味道香濃龍躉細嫩
泡菜餃子味道不錯

第四層有黑蒜肉丸、南瓜、白蘿蔔、芝士福袋,肉丸的味道不錯

2018-04-11
2018-04-18 165 瀏覽
其實自從上年去左韓國之後返到黎都好少食韓國菜一直掛住嘅味道 促使我去搵下有咩韓菜試試於是發現左九重鮮有新野試😍一班人去食 食佢最新嘅shake shake袋 ($258)中意海鮮嘅我地當然叫左龍蝦海鮮啦🦐佢有四款醬揀 我最中意係芝士啦濃濃嘅醬完美地滲入左每樣野食🤤當然龍蝦係最正正子啦👍🏻留意返星期日至四先供應架🤔另外我地仲叫左個新嘅江南塔啊 ($348)食之前可以試下韓國嘅九折板最上面係海鮮黎 啲鮮味完全流哂落最底所以食到最尾嘅櫻花蝦拾穀糙米飯係好正仲有水晶湯圓同雪糕食 特別推薦榴連雪糕😋P.S 呢度有全港最辣嘅Kimchi我真心食到辣都頂唔順 可以挑戰下🤪________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
其實自從上年去左韓國之後
佢有四款醬揀 我最中意係芝士啦
濃濃嘅醬完美地滲入左每樣野食🤤
當然龍蝦係最正正子啦👍🏻
留意返星期日至四先供應架🤔
另外我地仲叫左個新嘅江南塔啊 ($348)
食之前可以試下韓國嘅九折板
________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
龍蝦海鮮shake  shake  袋
九折板
江南塔
龍蝦海鮮shake  shake  袋
江南塔
2018-04-17 5671 瀏覽
呢晚約左幾個好耐無見既舊同事食飯,其中一位就建議黎呢度食,佢話之前同男朋友食過兩次都無失望,我地都無乜所謂,咁就決定book位一齊試下啦嗰晚收工突然要ot所以遲到,我就叫佢地發辦揀食咩,食住等我趕住去到勁口乾,好彩都唔係遲好多,佢地話都係岩岩落左order無耐仲要我快啲睇下飲咩,我就揀左罐清清地既“蘆薈汁”HKd$15+10%黎飲-除左有平時既泡菜可以食,佢地仲話其中所叫既set有碟“死神泡菜”叫我試下um.... 我諗我呢d唔食得辣既小薯仔都係唔好挑戰啦,乖乖地食返正常泡菜已經好夠佢地話新出左個“龍蝦海鮮shake shake袋”HKd$258(每位)+10%,我地5個人,其中有3位就要呢個,另外就有兩位要個海鮮蒸鍋“江南塔”HKd$298(每位)+10%,咁就可以share食,食多啲款shake shake袋有三位,所以我地可以揀三款醬,佢地話分別揀左個蒜蓉醬、芝士醬同韓國辣醬shake完之後就可以拆袋倒喺個鐵板上面暖住黎食自己喺三款醬之中就最中意個蒜蓉醬,愈食愈野味,當中既海鮮同配料都有唔少,每份到有半隻龍蝦,食落啖啖彈牙龍蝦肉,仲有好多膏添呀而個“江南塔”就先有呢個味道清爽,又

嗰晚收工突然要ot所以遲到,我就叫佢地發辦揀食咩,食住等我

shake完之後就可以拆袋倒喺個鐵板上面暖住黎食

而個“江南塔”就先有呢個味道清爽,又可以自己夾下卷下先食既“韓國九折板”

之後蒸鍋入面既海鮮就當然正啦

呢個象拔蚌鮮甜唔韌,原汁原味

而個金蒜元貝就大大粒,同樣鮮甜而元貝肉仲好嫩口添

而最底佢地就揀左“櫻花蝦健康十榖粗米飯”,之前個幾層既海鮮精華鮮味滲曬落啲飯度,呢啖飯就固然好味啦,加上啲十穀米好有嚼口~~個個都忍唔住要食多幾啖

最後“江南塔”呢個set仲會有埋個“水晶湯圓”做甜品,外皮煙韌,入面包住天然唔過甜既紫薯蓉,我呢啲煙韌控表示食兩粒都仲得呀
2018-04-11 198 瀏覽
由大坑食到過黎黃埔今次仲要同蟹蓋(日本松葉蟹)玩遊戲 XD不過間野入口係地下要落幾級樓梯,但門口放左幾件韓服俾人影相呢個幾得意一坐低就有幾份韓式小食個人都係鍾情韓式泡菜中既大白菜之後要左枝啤酒,啤一啤先 ^^跟手幾個人要左個有日本松葉蟹既套餐仲要見到待應羅住隻野行過捉住(迫)隻野影個靚相先啦 XD影完之後,順手幫手準備埋個爐上次黎九重鮮食過粥底今次係蕃茄湯底,有好多原粒蕃茄切粒再放上一層層蒸籠一黎當然食D 快熟既墊下肚先不過呢塊都係松葉韓牛放係荷葉上面同埋醃蘿蔔一齊蒸入口又唔可以話綿,但鬆鬆軟軟仲有醃蘿蔔上面少少泡菜醬汁既味跟手開始黎松葉蟹腳新鮮解出黎,就咁蒸已經好正唔洗點任何野隻隻腳都好大隻,啖啖肉係新鮮蒸起要小心熱食完腳再黎其他海鮮(同有返少少菜)(碎諗...)不過入面個福袋幾好食但重點係個盤有個蟹蓋 <3即係要多個韓國泡麵自家制限定蟹蓋蕃茄麵<3<3呢D先係霸氣
由大坑食到過黎黃埔
今次仲要同蟹蓋(日本松葉蟹)玩遊戲 XD

不過間野入口係地下
要落幾級樓梯,但門口放左幾件韓服俾人影相
呢個幾得意

一坐低就有幾份韓式小食
個人都係鍾情韓式泡菜中既大白菜
之後要左枝啤酒,啤一啤先 ^^

跟手幾個人要左個有日本松葉蟹既套餐
仲要見到待應羅住隻野行過
捉住(迫)隻野影個靚相先啦 XD

影完之後,順手幫手準備埋個爐
上次黎九重鮮食過粥底
今次係蕃茄湯底,有好多原粒蕃茄切粒
再放上一層層蒸籠

一黎當然食D 快熟既墊下肚先
不過呢塊都係松葉韓牛
放係荷葉上面同埋醃蘿蔔一齊蒸
入口又唔可以話綿,但鬆鬆軟軟
仲有醃蘿蔔上面少少泡菜醬汁既味

跟手開始黎松葉蟹腳
新鮮解出黎,就咁蒸已經好正
唔洗點任何野
隻隻腳都好大隻,啖啖肉
係新鮮蒸起要小心熱

食完腳再黎其他海鮮(同有返少少菜)(碎諗...)
不過入面個福袋幾好食
但重點係個盤有個蟹蓋 <3
即係要多個韓國泡麵
自家制限定蟹蓋蕃茄麵<3<3
呢D先係霸氣

2018-03-08
2018-04-04 4869 瀏覽
普通邊爐就食得多,蒸氣海鮮鍋就比較少機會食,今日一於成家人去試下!前菜沙律都幾好味!極上鮮活松葉蟹 · 氣鍋邊爐 $1888/4位呢隻係生蟹,煮之前拎俾我地睇,勁生猛!不過要小心佢隻拑呀!原隻.鮮活.日本松葉蟹 二食:蒸松葉蟹腳就咁蒸食已經好鮮甜店員幾細心,用沙漏幫我地計住蒸幾耐。蟹身就用個氣鍋來煲,加埋蕃茄湯酸酸甜甜,簡簡單單既湯底已經好正。河東郡松葉韓牛牛魔王見到即刻心心眼牛味好濃,一流!氣鍋邊爐配料:海蝦、花甲、廣島蠔、八爪魚、魚子福袋韓國魚條、花膠魚板串日本南瓜、日本玉子、日本蕃薯 超級豐富,岩哂一家大細一齊食!另外點左個醬油蟹,一次過食到幾款唔同做法的蟹,勁開心!甜品係雪糕唔出奇,出奇在有勁多特別味道選擇,我揀左薑味,像真度超高,好似雪糕版紅糖薑茶!整體來講食材好新鮮,食法都好特別,推薦大家可以一試!

前菜沙律都幾好味!

極上鮮活松葉蟹 · 氣鍋邊爐 $1888/4位

呢隻係生蟹,煮之前拎俾我地睇,勁生猛!
不過要小心佢隻拑呀!

原隻.鮮活.日本松葉蟹 二食:

蒸松葉蟹腳
就咁蒸食已經好鮮甜

店員幾細心,用沙漏幫我地計住蒸幾耐。

河東郡松葉韓牛
牛魔王見到即刻心心眼

牛味好濃,一流!

氣鍋邊爐配料:

海蝦、花甲、廣島蠔、八爪魚、魚子福袋
韓國魚條、花膠魚板串
日本南瓜、日本玉子、日本蕃薯
超級豐富,岩哂一家大細一齊食!

另外點左個醬油蟹,一次過食到幾款唔同做法的蟹,勁開心!

整體來講食材好新鮮,食法都好特別,推薦大家可以一試!
2018-03-07
2018-03-25 284 瀏覽
邊爐癮起,好想打邊爐,但太太又不想。為了滿足她想吃韓國菜,而我又想打邊爐,於是我特意選了九重鮮。黃埔店的位置也不錯,我駕車前往,餐廳旁邊已有停車場。而太太乘地鐵前往,也只是走了數分鐘,非常方便。店內裝潢簡潔,但也滿有韓風,加上位置寬敞,太太甚為滿意。原本想試試此店的「首爾塔」海鮮餐,但太太最喜歡蟹,一看到餐牌的「松葉蟹二食」,已經心心眼﹗「首爾塔」還是留待下一次再試吧﹗韓國直送果汁,一於不錯過﹗我選了梨子口味,太太選了石榴味。梨子味道較好,還有粒粒果肉,清甜爽口。先來韓牛,牛味濃,肉質嫩滑,還夾著蘿蔔乾泡菜,微酸,正﹗然後,主角出場﹗侍應先端來完完整整的「松葉蟹」讓我們過目﹗嘩﹗大大隻,超生猛。老實說,其實我原以為只供應雪藏蟹的,這次完全是喜出望外,九重鮮果然有質素。 蒸蟹腳,超期待﹗但也不能心急。有小漏斗替我們計時,確保最佳蒸煮時間﹗蒸蟹腳果然啖啖肉呢﹗肉質嫩滑,超級鮮甜。太太吃得超級滿足﹗岳父岳母也笑逐顏開。吃完蒸蟹腳,便可以打邊爐,湯底是蕃加湯,味道不錯。氣鍋邊爐料十分富富,有松葉蟹蟹身、海蝦、花甲、廣島蠔、八瓜魚、韓國魚條、花膠魚板串、魚子福袋、日本南瓜、玉子、番薯和各式新鮮蔬

店內裝潢簡潔,但也滿有韓風,加上位置寬敞,太太甚為滿意。

先來韓牛,牛味濃,肉質嫩滑,還夾著蘿蔔乾泡菜,微酸,正﹗

吃完蒸蟹腳,便可以打邊爐,湯底是蕃加湯,味道不錯。氣鍋邊爐料十分富富,有松葉蟹蟹身、海蝦、花甲、廣島蠔、八瓜魚、韓國魚條、花膠魚板串、魚子福袋、日本南瓜、玉子、番薯和各式新鮮蔬菜等。

比較特別的是花膠魚板串和魚子福袋。花膠大大塊,而魚子福袋中的魚子則卜卜
脆,口感非常特別﹗

九重鮮原來是得奬食店呢﹗怪不得食物質素那麼高﹗