又中伏,睇佢個裝修就知貴㗎喇,但估唔到真係完全唔掂囉實在令人太失望,食海鮮無鮮味呢d叫咩海鮮,仲要唔平喎,好似比人揾笨既感覺😔,唔該做番有良心既生意人啦,比d咁既嘢人食真係失禮屎人,已經平嗰個唔叫,叫個好少少啦都$398一個人頭,無唸過咁普通既海鮮花甲、蟹、蝦、竟然無樣得、唔甜唔新鮮,聖子有沙,貝殼類無味,係街市買咁既海鮮新鮮過佢多多聲,真係好難想像隔離嗰枱叫隻咁貴既阿拉斯加蟹有幾好食囉,真係一次都唔可以幫襯,食完包要買錘仔🤬🤬🤬
2017-11-09
2017-10-17 543 瀏覽
近期見很多人放閃吃蒸氣煱,所以我們一行4人特登選了比較人氣高的蒸氣煱試一試,我們一入到九重鲜覺得裝飾幾清簡,舒服,士應有礼,手腳又快,我們看了meun 後点了首爾塔試試,等了一陣九重塔來了,最特別一幕就是很多枱蒸氣煱同一時間有蒸氣升上,我坐在近牆這邊,可看到四處,當時情景D蒸氣好似一柱一柱龙卷风,好有趣,等了一陣蒸煱到90度,士應过來為我們打开第一层,先吃聖子花拾好新鮮,再吃帶子及虾好鲜甜,虾配豆腐一起蒸,連豆腐带有虾鮮味……好。再吃魚,簡直鮮到爆,但可惜蟹膏其怪一隻是克色,另一隻淡朾色,蟹肉不新鮮。再一层就是蜆,太多沙,吾得,好彩南瓜都可以,最後我党得好清甜……好鲜味……精华粥低,我吃了3杯好满足,再吃雪糕,最後我們党得值得,会再去
,等了一陣蒸煱到90度,士應过來為我們打开第一层
,先吃聖子花拾好新鮮
。再吃魚,簡直鮮到爆,但可惜蟹膏其怪一隻是克色
,另一隻淡朾色,蟹肉不新鮮
。再一层就是蜆,太多沙,吾得
,好彩南瓜都可以,最後我党得好清甜……好鲜味……精华粥低
,我吃了3杯好满足
,再吃雪糕
,最後我們党得值得,会再去
2017-10-14
用餐優惠
信用卡優惠
2017-10-05 653 瀏覽
同家人慶祝生日,家姐介紹話要試下呢間。門口幾特別,有D韓國衫掛左起到,係唔係可借畀食客影相架??!不過全程唔覺有人著來影@@入到去好快就叫左首爾塔套餐。前菜好好味,泡菜可以無限再加!好快侍應就上左個九層塔,招呼好好,有幫我地計時幾時食得!整體食物都ok 好味,蝦同龍䠢我覺得唔太新鮮,無乜味同埋每層份量好似好少咁,D配菜都好少,好驚唔夠飽><好彩食到最尾有個粥,我覺得最好味就係個粥啦好鮮甜,好大鍋,5個人食唔晒,超飽。
入到去好快就叫左首爾塔套餐。
好鮮甜,好大鍋,5個人食唔晒,超飽。
2017-09-30 524 瀏覽
友人早前跟他的朋友來吃過一次海鮮塔,一直念念不忘,一有時間,即拉著小人同往也。未吃海鮮之前,有些泡菜及沙律前菜,值得一提的是泡菜夠爽夠辣,是少有的好食。接著,友人指定的五層海鮮塔出場了。塔內主要為貝類海產,還有些瓜果。海產當中的蟶子及蟹最為鮮美,啖啖肉的蟶子軟滑細嫩;而原隻的蟹更有蟹膏,蟹味濃郁。吃到最底,仍然是友人指定的泡菜粥,粥底盡吸海鮮蒸出來的精華,鮮甜無比,泡菜更進一步地刺激味蕾,好精彩的一鍋海鮮粥。是不是韓式的蒸法已不必理會,只知食後令人神往。

貝類

蟶子

蒸蟹
是不是韓式的蒸法已不必理會,只知食後令人神往。
貝類
蟶子
蒸蟹
2017-09-26 14678 瀏覽
九重塔海鮮曾經係香港好HIT,係最HIT個個都去食的時候我地反而無去食,淨係食過單層逐款食物蒸的那種,今日突然醒起原來我地一直都無食過,上網一SEARCH就搵到呢間餐廳啦門口好有氣派,特別欣賞由外到門口用打燈形式造出的魚魚圖案,門口仲放有幾套韓式服裝,可以俾客人套上身影下相,小朋友著上身應該會好開心餐廳環境好寬敞,用餐環境好舒適傳統的韓國裝飾品,加上韓國餐具,一致性的體驗見到漏斗開頭我以為要自己計住蒸食物的時間,之後發現其實由頭到尾都店員幫手計時,根本唔洗自己擔心有多款不同價錢的套餐,可根據個人喜好同預算去揀,我地今晚揀左個中價套餐 - 首爾塔 ($398)餐廳建議大家海鮮最好唔點醬汁,原汁原味咁食,另外大家記得建議烹煮時間其實唔需要太緊張,最緊要係食得自在開心食物黎之前可以食住前菜先,食完仲可以無限添加,添加的時候先發現原來唔只4款小食的,大家記得唔好怕醜試多幾款啦我地另外加左$50轉人參雞湯,2-3人會有半隻雞,先將生米、雞、人參、花蛤放係鍋底,用無水煮的形式,淨係靠上面的海鮮同其他食材滴出的精華去煮,令人十分期待海鮮塔一上檯好有氣勢,一開始有支溫度計,到某個溫度就可以食得,其實由
餐廳環境好寬敞,用餐環境好舒適
傳統的韓國裝飾品,加上韓國餐具,一致性的體驗

海鮮塔一上檯好有氣勢,一開始有支溫度計,到某個溫度就可以食得,其實由頭到尾都唔洗自己留意的,店員會好細心咁幫你睇住,食得就會埋黎幫你開蓋,而見你食得差不多,又會幫你收起一層,一層一層食落去
每層一打開都好似問寶箱咁,層層驚喜,頭幾層有不同的貝類,有元貝、刀貝、象拔蚌、北寄貝,全部新鮮厚肉,如果唔飲貝類入面D湯的話,記得將D精華倒落底唔好浪費喔

特別欣賞每層除左海鮮,仲配有蔬菜、菇類同丸類,唔洗淨係食海鮮,有其他食物可以配搭一下
沙巴花蟹D膏多到爆晒出黎,橙黃色的膏口感比較實淨,蟹蓋滿滿的蟹膏令人食得好滿足
寶物尋歸底,珍貴的鮑魚出場了,鮑魚好彈牙,由於係原隻蒸,大家記得唔好食埋鮑魚的內臟喔
終於食到最底層了,店員會先將雞入面的糯米分到我地碗上,再將雞拆肉,粥底吸收晒頭先所有海鮮的精華,再加上雞、人參、花蛤一齊煮,鮮味非常,由於份量都唔少,大家食唔晒記得唔好浪費食物,可以帶走的喔
2017-09-18
同男朋友慶祝紀念日,想食好啲,所以揀左黎食海鮮雖然係星期六晚,但人唔多。入面都幾大,放左好多枱,但枱同枱之間距離好近,會聽到晒隔離講野,私隱度頗低。行入去果陣地下痴立立,枱又有啲污漕但坐都尚算坐得舒服既!眼見場內大部分都食首爾塔!我地都揀左佢2位起先叫得,$398/位,另加一。前菜係紅豆同泡菜。佢啲泡菜太酸,紅豆就唔錯。等左一陣終於到!佢插左支溫度計係度,叫我地再左90度左右就食得但其實職員都會好勤力咁行黎幫你開蓋。以上既圖就係所有野食,佢以貝殼類海產為主,大部分幾新鮮。鮑魚就麻麻地,乾同有啲污漕,唔係好敢食。 最令我意外係佢既木瓜、南瓜、蘿蔔、番薯等等全部都超級甜!超好食落單果陣有得揀湯底既,我地揀左泡菜粥湯底!好多泡菜,再夾雜啲海鮮,幾好食本身以為唔夠食,點知最後食唔晒添⋯ 總結覺得呢個海鮮鍋都唔錯,但海鮮種類多返啲會仲好店員都好肯幫忙,會一直留意你食完未,主動幫你逐層逐層拎走。環境方面如果乾淨返啲就更好!值得一試~
同男朋友慶祝紀念日,想食好啲,所以揀左黎食海鮮

但坐都尚算坐得舒服既!

眼見場內大部分都食首爾塔!我地都揀左佢
2位起先叫得,$398/位,另加一。

前菜係紅豆同泡菜。佢啲泡菜太酸,紅豆就唔錯。

首爾塔

但其實職員都會好勤力咁行黎幫你開蓋。

韓式泡菜粥湯

本身以為唔夠食,點知最後食唔晒添⋯

總結覺得呢個海鮮鍋都唔錯,但海鮮種類多返啲會仲好
2017-08-26
紀念日
韓式泡菜粥湯
2017-09-06 405 瀏覽
黃埔搵好食,朋友介紹食韓國嘢,我一口就話唔要炸雞,佢就話帶我食新嘢,海鮮。 海鮮未到之前,先嚟啲前菜, 都係啲泡菜呀,沙律,不過個泡菜夠辣好正。 朋友話事,食咩就食咩,佢就幫我選擇咗食首爾塔。首爾塔內容豐富,有象拔蚌,蟶子,海蝦,元貝,石蚌,野菜百頁豆腐,北寄貝,大花蛤,沙巴花蟹,八爪魚,新鮮花尾龍躉,爆濃芝士丸,鮑魚,墨汁豚肉丸,日本南瓜,日本番薯。 職員教路 見過溫度計95度,就要叫人開蓋,準備食好嘢。入面都有咁多嘢食, 朋友話畀我做返個選擇,要咩粥底。我就話要素菜鮮魚湯。 食到最後到成個粥,一打開好似冇乜色水咁,仲以為會好淡口, 點知食落去成口鮮味。罐裝飲品,紅石榴汁同梨子汁, 好韓國,普普通通咁啦。下次再食希望多人D食,試多d海鮮。

職員教路 見過溫度計95度,就要叫人開蓋,準備食好嘢。

罐裝飲品,紅石榴汁同梨子汁, 好韓國,普普通通咁啦。

下次再食希望多人D食,試多d海鮮。
  • 首爾塔
2017-09-05 368 瀏覽
近年的我都幾注重健康飲食,不止經常做運動,也減少了吃煎炸熱氣食物,所以健康的蒸海鮮就幾合我心意~ 自從地鐵通到黃埔後,不用再於紅磡站步行15mins到黃埔,來這區就方便得多了. 這夜與媽媽外出晚膳,特意帶她來吃韓式蒸氣火鍋呢! 九重鮮店內以白色牆身配以木製餐桌為主,裝潢簡潔明亮,而且空間感十足,我們坐得很舒適~ 餐牌有數款海鮮塔,我們選了$398/位 的首爾塔,配人參雞湯 (半隻2-3位 加$50). 真露泡泡汽酒 (桃味) $48 這款只有3%的桃味汽酒,幾適合酒量淺的我. 入口有甜甜的桃味且有氣,似是喝汽水般,不說也不知它含有酒精成份~ 金箔梅酒 $98 (350ml) 媽媽的酒量比我好得多,14% 的梅酒對她來說沒有難度,可能是由於外婆以前經常也釀製梅酒,她從小就喝得多~ 我也喝了一小杯梅酒,味道酸酸甜甜的,都幾好喝,不過要慢慢飲以免喝醉. 四式前菜 等候蒸鍋期間,可吃吃開胃前菜呢! 第一層是蟶子& 大花蛤,2者都相當新鮮,而且size巨大,鮮味十足,很讚~ 第二層是海蝦& 元貝,海蝦新鮮又爽口; 元貝蒸煮後的精華,記得倒進鍋內,最後會煮

這夜與媽媽外出晚膳,特意帶她來吃韓式蒸氣火鍋呢!

餐牌有數款海鮮塔,我們選了$398/的首爾塔,配人參雞湯 (半隻2-3加$50).

真露泡泡汽酒 (桃味) $48

金箔梅酒 $98 (350ml)

四式前菜
等候蒸鍋期間,可吃吃開胃前菜呢!

第二層是海蝦& 元貝海蝦新鮮又爽口; 元貝蒸煮後的精華,記得倒進鍋內,最後會煮成鮮味的粥呢!

第三層是八爪魚、花尾龍躉& 北寄貝等,特別喜歡花尾龍躉,魚肉厚身又嫩滑,很美味!

第四層的主角是沙巴花蟹,有很多鮮味的蟹膏呀~

第五層是鮑魚、粟米、南瓜&蕃薯等,鮑魚鮮甜有嚼勁,很新鮮! 再吃點新鮮蔬菜,健康又美味.

人參雞湯底的海鮮精華粥,人參雞內有糯米,煙煙韌韌的,再加上嫩滑雞肉以及鮮味的粥底,我們每人都吃了2碗,實在超級飽!

很滿意的蒸海鮮晚餐,而且絕無添加味精,吃得健康又安心~

紅磡黃埔花園11期地下G26號

2017-09-05 380 瀏覽
有人話無得去旅行,就帶我黎食韓國風味! 呢到位計又或者食餐,總之就明碼實價食海鮮,唔怕比人呃! 湯底叫左魚湯,唔係第一次食蒸氣鍋,所以知道精華最後會落晒粥底,大家都好期待食到最尾啊! 支持支持啊宋oppa 😘$18 咋,入口好夠汽啊前菜已經好豐富!特別推介芽菜同泡菜! 好入味~ 什果沙津好住家feel , 勁足料,好開胃😆店員話去到95度就會過黎幫我地開鍋喇! 象拔蚝仔好鮮甜! 第一層就食,咁就唔怕蒸得太耐! 點埋佢地既韓式醬油,點麻油好好味~ 帶到海鮮既鮮味~第二層既帶子有好多海水,一於倒晒落下層! 咁粥底就可吸收晒啦! 點蝦店員介紹要點佢地既柚子醬油~ 果然幾夾,唔係好咸,唔會淹左蝦既鮮味之前就係爬文睇到勁多人食蟹! 沙巴蟹超多膏呀! 一大回本位!! 多膏到呢⋯⋯硬身膏我至愛啊! 好香好甜! 最後最後就係粥底,魚湯粥底好鮮甜,可能我超鐘意食魚,唔怕腥,特別一提係佢木耳好滑!入面仲有韓國年糕,索晒海鮮同魚既精草😍 食到2個撐爆肚呀! 相比去旅行,的確係平左好多既😆😆 見到生日有優惠,下次可以黎慶祝~~
有人話無得去旅行,就帶我黎食韓國風味!
呢到位計又或者食餐,總之就明碼實價食海鮮,唔怕比人呃!

支持支持啊宋oppa 😘$18 咋,入口好夠汽啊

店員話去到95度就會過黎幫我地開鍋喇!

象拔蚝仔好鮮甜! 第一層就食,咁就唔怕蒸得太耐!
點埋佢地既韓式醬油,點麻油好好味~ 帶到海鮮既鮮味~

之前就係爬文睇到勁多人食蟹!

相比去旅行,的確係平左好多既😆😆

見到生日有優惠,下次可以黎慶祝~~
2017-09-04 296 瀏覽
大約4,5年前開始,9層蒸氣鍋突然掘起左。除左噱頭夠響之餘,清蒸其實係食海鮮既最佳食法。九重鮮位於黃埔既分店好似幾隔涉,但識行既由港鐵5分鐘路程就到。可能始終係屋邨鋪位,地方較寬敞,光線充足。因為早黎既關係,仲坐左沙發卡位,好鬼舒服。因為得2個人,選左較廉價既5層鍋。到後期先知到,夠食有突了。我地粥底叫左韓國地道人蔘雞。大約等左8分鐘到,終於有得食。先黎蟶子皇新鮮,口感彈牙煙韌, 配搭既蕃茄清甜好味。第2層有蝦,帶子,魚腐,勝瓜,金菇。帶子多汁清甜,啲湯汁帶有帶子既鮮味,好正而蝦也大隻,夠爽甜,肉質仲比我上次食白灼蝦仲冇咁實,幾好咬口。瓜,金茹同魚腐就正常發揮。呢層有八爪魚,大蜆,蚌, 龍躉, 木耳。清蒸龍躉實在係好好食,啖啖魚肉冇骨,夠嫩滑夠味唔腥。八爪魚彈牙。 蜆蚌依舊新鮮,但俾帶子蟶子比下去。黎到最令人 雀躍既一層,因為有本人愛吃既膏蟹。仲有蘿白,木瓜,細蜆,芝士丸同菇。食左蘿白先,好甜好林入晒味。芝士丸好正入面啖啖芝士汁,好濃。木瓜同蜆一般。要講到最正既當然係膏蟹既膏,根本係多到覆蓋晒蟹既身軀,蟹膏好香偏乾身,食落似有蟹味既蛋黃,好高質。到最後一層都唔野少。分別有鮑魚,南瓜,

大約等左8分鐘到,終於有得食。
先黎蟶子皇新鮮,口感彈牙煙韌, 配搭既蕃茄清甜好味。

到最後一層都唔野少。分別有鮑魚,南瓜,蕃薯,墨魚丸,粟米同菇。鮑魚彈牙爽口,墨汁墨魚丸墨魚味濃。最值得一讚係日本南瓜,好棉好鬆化好好食。

食到最後其實已經8分飽,食埋人蔘雞先。侍應先幫我地拆開雞,食左啲糯米先。糯米熟左好綿好林同埋滲入左雞既精華,而口感似食緊鹹肉粽咁。粥底啲粥都好綿同埋滲晒上幾層海鮮既精華鮮味,真係飽都要食多碗呀!
其實首爾塔套餐包左兩杯野飲,我地叫左兩款果汁,石榴同雪梨味,除左甜左啲之外味道不俗。

最後埋單二人唔洗一千銀,環境又舒服,又食到咁多款海鮮,仲好過去西貢,鯉魚門食喇。

• 沙巴肉蟹
  • 蟶子
2017-08-31 3962 瀏覽
韓式蒸氣火鍋想食好耐了!終於有空去紅磡食九重鮮!港式嘅蒸氣火鍋就試得多,點都要食翻次韓式!去到有幾個搭比我地選,我當然二話不說就選了個首爾搭!因為佢係最大嗰個!上盤前有韓式前菜,上盤嘅時候好精緻,waiter都解釋得好詳盡,要到達溫度先好打開食,逐層逐層慢慢食落去!首先打開第一層,已經wa wa聲了,有大大隻象拔蚌同埋蟶子,我冇點任何醬汁,已經好鮮甜,清蒸先至好味!肉質好爽,好新鮮!第二層都依然好出色,有元貝海蝦等等。尺寸一啲都吾馬虎,好有份量下!隻元貝簡直爽呀!啲汁出黎好鮮!正!除止之外,吾少得仲有一系列嘅貝類花蛤類啦,有好多粒,勁大隻呀!全部都係蒸得啱啱好,吾會吾熟又吾太老,全部已經張開殼,加上又冇沙,高質啊!仲有仲有隻花蟹,好多蟹膏呀!有一整隻,好滿足呢!講左咁多海鮮,咁non-海鮮食物呢?呢間真係做得出色!通常呢啲吾係主打菜,只會hea做吧,個呢個首爾入面嘅日本南瓜,日本蕃薯,菇類,豆腐,認真講真係好好食!十個讚呀!尤其是南瓜同蕃薯好甜!如果吾係太飽,真係想encore 多round !最後嗰層埋藏驚喜,原來仲有鮑魚!自己都唔記得咗,食嗰陣佢啲汁標出黎真係爽丫丫!而且一啲都吾"
韓式蒸氣火鍋

仲有仲有隻花蟹,好多蟹膏呀!有一整隻,好滿足呢!
最後嗰層埋藏驚喜,原來仲有鮑魚!自己都唔記得咗,食嗰陣佢啲汁標出黎真係爽丫丫!而且一啲都吾"銀"。
最後嗰粥吾洗講,充滿住海鮮味啦!啖啖鮮甜,好飽不過我全部清晒,粥底本身係素菜鮮魚湯,食完成件事覺得好豐富! 以呢個價錢絕對抵食!

2017-08-17
2017-08-30 7108 瀏覽
友人生日想請佢食飯, 友人話想食海鮮係OPENRICE見到D間位置方便既九重鮮幾多好評就同友人去左黃埔既D間九重鮮慶生!去到個門口好有韓國風味, 好易認未夠七點去到已經差唔多坐滿, 睇黎D間係人氣食店黎!令我好期待佢既食物!今次叫左個首爾塔, 等佢變九十度等到我口水都差唔多浸晒間鋪, 好想食呀!第一層係蟶子同象拔蚌, 隻蟶子仲長過隻手掌, 而且蒸完縮左水仲係咁大隻, 正呀, 爽口彈牙, 象拔蚌就肥美大隻, 鮮第二層就係我最鐘意既元貝, 大大隻, 唔痴殼, 蒸出黎好多汁, 職員教可以倒返D汁落個塔比粥, 我就倒左2/3, 留左1/3自己飲, 好鮮呀! 海蝦就充滿彈性, 唔會有梅既情況, 睇黎真係好新鮮第三層刀蚌, 北寄貝都好大隻下, 真材實料, 而且睇得出九重鮮好細心咁洗到乾乾淨淨, 而花尾龍萐就好厚肉, 口感好好, 個魚皮好滑溜重膠質, 魚味濃郁, 好好味, 八瓜魚就一般貨色第四層蟹超多膏, 食落勁香口, 但肉較少, 花蛤鮮甜, 木瓜超甜去到第五層終於見到主角中既主角鮑魚了, 鮑魚好大隻, 彈身肉厚新鮮, 滲出全口鮮甜鮑汁, 而其他蔬菜食落好甜, 食得出係真正日本進口最後粥底叫左素菜鮮
友人生日想請佢食飯, 友人話想食海鮮
係OPENRICE見到D間位置方便既九重鮮幾多好評
就同友人去左黃埔既D間九重鮮慶生!

去到個門口好有韓國風味, 好易認

最後粥底叫左素菜鮮魚湯, 個粥底吸收晒之前食既海鮮既精華, 唔洗講都知好鮮甜好好味, 而且仲有好多大隻蜆一齊煮, 綿密鮮美, 大愛, 但每人食左兩煮已經FULL晒, 職員好貼心話可以打包走, 好野, 第二日晏就又可以食多次九重鮮

個餐無包野飲, 但好彩佢有做特價野飲, 都幾好飲下

總結黎講每一樣海鮮都好鮮甜, 而且仲要係有幾大隻有幾大隻, 全部海鮮鮮到都可以唔洗落調味, 雖然食左四百幾每人, 請埋友人九百有少少肉痛, 但耐唔中一次, 又係我最愛既友人, 食既野又好味, 都無咩所謂啦, 黎緊下個月爸爸生日帶佢再黎食過先!
2017-08-29
  • 首爾塔
2017-08-30 239 瀏覽
未食過咁多層,平時食開都係一件一件放落去嗰啲。方便好多。其實主打都係有四五個餐,大約可以分為有龍蝦同無龍蝦,因為今日我生日,梗係食個有龍蝦啦。龍蝦都仲有分平啲同貴啲 ,我叫左平啲,貴啲嗰個主要係有多啲海產類。 不過食嘢個主角係龍蝦。最貴嘅三樣嘢係哂度。都真係幾好食,但係分量就唔夠多。叫做每樣有啲,滿足晒你咁多慾望。見到其他台啲人好多都叫酒,因為女朋友唔飲酒,所以我都係飲氣水。價錢來講唔算特別貴,下次有節日可能都會再來。順帶一提,門口有好多韓國衣服可以着來影相,見到好乾淨,應該好定時會清洗。
未食過咁多層,平時食開都係一件一件放落去嗰啲。方便好多。

不過食嘢個主角係龍蝦。

最貴嘅三樣嘢係哂度。

都真係幾好食,但係分量就唔夠多。
叫做每樣有啲,滿足晒你咁多慾望。

價錢來講唔算特別貴,下次有節日可能都會再來。

黃埔地鐵開通後在此搵食,看篇幅介紹此店,近年流行起各式蒸氣鍋,反而未嘗過始祖韓式九層塔,訂位翌日再來吃。點了首爾塔,每位$398,另計加一等費用,飲品點了韓國檸7和一煲玄米茶,各$13,檸7跟香港7喜差不多只是份量較少,玄米茶跟熱水沒有分別,建議飲店舖提供的開水更好。食物方面,就是平常吃的海鮮,只有蟹比較多膏,其他都是不過不失,不是特別美味但也不是下質海鮮,以這個價錢來說,不值得,我覺得全單只值$600多,睇驗過何謂九層塔我相信都不會再來吃了。環境方面,坐得舒適,設有放手袋櫃在餐桌下方,貼心,現場以情侶夫婦較多,或一家大小,沒有三五知己的朋友來用餐,如果2人的話,會安排坐在長枱以對面形式用餐,很快就會再安排很多2人對坐在旁邊,而且枱上用作掉貝殼等的小垃圾桶會4人共用1個,如果介意搭枱或希望私隱度高的,要多約幾人前來才好,觀察到設有大房供多人或VIP 用,洗手間設於食店下方商場入面,我走了幾步放棄了,樓梯有點長還要推門,感覺好像設在停車場的洗手間一樣,考慮安全及路程還是離開後再往其他的較好。服務方面,職員人數都足夠應付顧客,細心服務不錯,點餐順利態度亦友善。總分就是3粒(5粒為滿)合格水
總分就是3粒(5粒為滿)合格水平,食物沒有特別驚喜但價錢略貴,要長做長有睇來只靠韓國正宗九層塔特色並不能留住貪新鮮的香港人,以這個價錢一是來一點更上乘的貨質,一是要降低價錢才行,就軾目以待了。

2017-08-28 145 瀏覽
3號風球下,雖然有點雨,但都不阻礙我們出外搵食﹗今晚來到黃埔九重鮮,清清地來個海鮮㙮﹗記得香港好幾年前流行蒸氣海鮮,是以海鮮㙮開始,第一次大班朋友去試的時候是有點失望的,因為全部海鮮砌成一座㙮,難以調較每樣海鮮蓋煮的時間,所以部份海鮮會因超時而流失水份,多年很就開始出現服務式的蒸氣海鮮,由服務員為客人蒸煮和控制時間,以確保每份海鮮的蓋煮時間剛剛好⋯事隔多年後,我們又想試試現在的海鮮㙮是否有所改變?位於黃埔的九重鮮以韓式海鮮㙮為主,裝橫佈滿韓國風情,門外放著一些韓國傳統服飾供客人拍照,店內放滿韓國傳統裝飾及韓國娃娃⋯我們今晚決定試試首爾㙮﹗餐牌已有提示每層蒸煮的時間,而且㙮頂還有溫度計,每枱桌面還放置五分鐘的計時沙漏,很貼心呢﹗看來海鮮㙮跟好幾年前比較已經講究不少⋯飲品方面當然都以韓國罐裝飲品及啤酒為主,我們點了蘋果味Fruit Juice,蘋果的清甜加上粒粒椰子果肉,解渴又有𡁻口﹗另外Nosir點了Mango Lingo,只有2.5%酒精成份的芒果啤酒,清甜很來容易入口,只有微微啤酒味⋯前菜及醬油都以傳統韓式餐前小食為主⋯第一層有蟶子和刀蚌,店員送來海鮮㙮後,需要先蓋至99度,然後就可

前菜及醬油都以傳統韓式餐前小食為主⋯

第一層有蟶子和刀蚌,店員送來海鮮㙮後,需要先蓋至99度,然後就可以開始享用頭2層,而這2層建意每層在5分鐘內吃完,所以這個時候就要用桌面上的沙漏計時了﹗

第二層是海蝦、元貝和野菜百頁豆腐,海蝦好鮮甜,元貝很鮮味﹗

接著第三層往後就沒有限時,可以慢慢享用了﹗
第三層有花蛤、八爪魚和新鮮花尾龍躉,龍躉沒有骨,大啖大啖肉,肉質偏向結實有咬口那種~

第四層是沙巴花蟹和爆濃芝士丸,每層都有些不同配菜,如菇菌、木爪、白蘿蔔等⋯
沙巴花蟹充滿蟹膏,肉不算多,但喜歡蟹膏的朋友一定能大感滿足﹗

第五層是我最喜歡的鮑魚和墨汁豚肉丸,鮑魚好有咬口啊﹗

最後一層是粥底湯,有五款選擇:素菜鮮魚湯/韓式豬手湯/韓式泡菜粥湯/人參雞湯或滋補瑪卡烏雞湯,但需要2天前預訂,因為需要特別時間去餚製,所以我們今晚試不到了,我們選了人參雞湯,2-3人每有半隻雞,原來湯底除了雞外,還有年糕和蜆,由於是粥湯,所以米不會太多,雞上也釀了糯米,五層海鮮的精華都流入最底層的粥湯裡,味道鮮甜,店員還細心為我們將雞肉拆成絲,非常完滿的一餐﹗
2017-08-22