2017-06-09 205 瀏覽
朋友生日就約啲朋友黎到大坑呢度食飯,知道大坑多野食,我地個個都鐘意食海鮮,咁九重鮮就岩哂我地口味啦!我地揀左首爾塔套餐,粥底就揀左人蔘雞湯醬汁方面,佢地出左啲新醬汁,款款都好特別,一人可以揀兩款,我就揀左黑白兩道同芭提雅黑白兩道係用黑蒜同蔥油整成,聞落超香,用黎點海鮮不得了芭提雅係海鹽加香茅油,味道比較清新一開始要等最頂層既溫度計升至90度,咁就可以開始食啦等緊既時候食下啲餐前小食第一層: 象拔蚌, 蟶子兩個都超爽口,又勁鮮甜,點小小黑白兩道鮮味更加突出第二層: 元貝可以飲埋啲湯,啲湯係元貝既精華,鮮甜至極第三層: 海蝦, 刀蚌蝦都幾大隻,又有少少蝦膏,肉質爽口第四層: 北寄貝, 花尾龍躉龍躉魚味勁濃勁滑,唔會鞋口,而北寄貝則爽口,而且帶啲海水味!第五層: 海花蟹新鮮, 大花甲, 厚切黑椒牛脷, 芝士丸蟹超多膏,啲膏好鮮甜芝士丸就有好濃郁既芝士味,不過一人食一粒好了,因為多吃會膩第六層: 鮑魚, 蔬菜最鐘意就係食佢既南瓜同粟米,南瓜好甜,但食到尾聲已經好飽粟米就粒粒都好多水份,好甜呀!最後就食人蔘雞粥,雞裡釀左啲糯米係入面,糯米煙煙韌韌咁個粥煲左個幾鐘, 啲粥好綿, 完全吸收哂海鮮既鮮

我地揀左首爾塔套餐,粥底就揀左人蔘雞湯
黑白兩道係用黑蒜同蔥油整成,聞落超香,用黎點海鮮不得了
芭提雅係海鹽加香茅油,味道比較清新

一開始要等最頂層既溫度計升至90度,咁就可以開始食啦

等緊既時候食下啲餐前小食

第一層: 象拔蚌, 蟶子
兩個都超爽口,又勁鮮甜,點小小黑白兩道鮮味更加突出

第二層: 元貝
可以飲埋啲湯,啲湯係元貝既精華,鮮甜至極

第三層: 海蝦, 刀蚌

蝦都幾大隻,又有少少蝦膏,肉質爽口

第四層: 北寄貝, 花尾龍躉

第五層: 海花蟹新鮮, 大花甲, 厚切黑椒牛脷, 芝士丸
蟹超多膏,啲膏好鮮甜

芝士丸就有好濃郁既芝士味,不過一人食一粒好了,因為多吃會膩

第六層: 鮑魚, 蔬菜
最鐘意就係食佢既南瓜同粟米,南瓜好甜,但食到尾聲已經好飽
粟米就粒粒都好多水份,好甜呀!

最後就食人蔘雞粥,雞裡釀左啲糯米係入面,糯米煙煙韌韌咁

個粥煲左個幾鐘, 啲粥好綿, 完全吸收哂海鮮既鮮味
雞肉煲到淋哂,一絲絲咁係啲粥度,入面仲有啲蜆
但人蔘味就唔算好突出
2017-06-09 50 瀏覽
先生放假,帶我去拍拖吃餐好的。先生知道我非常熱愛海鮮,所以聽朋友介紹帶我來大坑這間九重鮮試試看。其實來自韓國的海鮮塔已襲港一段長時間,但我還未試過,這次終於有機會試一試!在街上已看到九重鮮的宣傳,看見已流口水,立即拉先生去餐廳!餐廳環境寬敞,而且乾淨,完全符合我要求有IU賣廣告的桃味啤酒及宋仲基賣廣告的芒果味啤酒,兩款都點,試試看! 我比較喜歡桃味啤酒,甜甜的,酒味不太濃,她適合女仔飲;先生的芒果啤酒也是易入口的,但啤酒味明顯比桃味濃!粥底我們選了韓國最具代表性的人參雞粥,一滴水都唔落,任何蒸汽煮粥, 想像到最後碗粥肯定很入味吧!煲粥期間,我們先選海鮮!海鮮分不同級數,我們這次選了中間價錢的首爾塔$398/一位還有獨特的醬料我選了「阿珠媽」及「掂掂醬」,兩款醬都是辣的, 各有特色。先生選了「黑白倆道」及「回味無窮」,我覺得「黑白倆道」最百搭,吃什麼都襯,但其實,我們好少點醬汁,因為海鮮根本鮮味到完全不用點醬汁也好好吃, 原汁原味超正!重頭戲來了!好期待呀!這支溫度計會協助你知道何時可以食...但其實最後還是靠友善又熱情的店員幫助=P海鮮真的好新鮮呀, 我最喜歡吃北寄貝(不是有很多店有北
在街上已看到九重鮮的宣傳,看見已流口水,立即拉先生去餐廳!
餐廳環境寬敞,而且乾淨,完全符合我要求
還有獨特的醬料
重頭戲來了!
好期待呀!
海鮮真的好新鮮呀, 我最喜歡吃北寄貝(不是有很多店有北寄貝食呢, 好驚喜!)、象拔蚌,全部味道都好鮮,不用點醬!
元貝超級大隻
完後最緊要飲埋元貝殼裡面的湯,好鮮甜呀!!!!!
這隻蟹可以就這樣食,也可以留來煲粥,令粥底更鮮,我跟先生選擇直接食,因為粥已有雞味,好像不太適合加蟹味吧!
好多膏,也有啖啖蟹肉可吃,雖然拆蟹真的有點麻煩,但餐廳也貼心地先扑碎了蟹殼,所以很輕易可以拆肉食呢!而且還有紙巾、濕紙巾提供呢!
這粒墨魚汁的丸好好味,黑黑的外表雖然不討好,但不要錯過!
鮑魚算大隻,味道很鮮,職員很專業,蒸的時間剛剛好,食的時候不會覺得很韌
最後吃的雞粥才令人期待! 原汁原味的海鮮煲出來,只能說,超級好味!人參的味道不太濃,怕苦的朋友不用擔心!
我跟先生一人吃了三大碗,吃到停不了,還有雞肉可吃。

這次的體驗真是非常美好,開頭還擔心這種「疊著蒸」的方法會讓海鮮蒸過火,影響咬口及鮮味,幸好店員在時間及火喉安排好好,讓我們吃到最鮮最適合的海鮮,YUM~~
2017-06-01
  • 北寄貝
2017-06-08 108 瀏覽
認真其實我無在韓國食過海鮮蒸氣鍋,但在韓國也食過不少海鮮或蒸海鮮。我去那天不算多客人,而且餐廳又播著K-POP,吃著珍寶海鮮的時候,我有一刻覺得自己好像身在韓國。首爾塔足有四層海鮮,最頂部的是最易熟的貝類食物,有蟶子、象拔蚌、北寄貝。塔上插了個溫度計,當溫度升至約90度,便可進食第一層的貝類食物,但店員建議只用5分鐘完成這層,因為要第二層過熟的話海鮮便會老。怕自己唔知時間? 這裡有個5分鐘的計時漏斗,唔怕無人提你時間,如果真是趕不切食完,可以先打食物放入保溫盅。這裡的蟶子真是超型,足有我的手腕至指尖的長度,火喉剛剛好。第二層的蝦大大隻,肉質爽口。元貝蒸後有汁還留在貝殼上,我喜歡直接喝那汁,盡是海鮮精華。第三層的龍躉肉,一個字嫩,似蒸水蛋般嫩滑,另外花蟹也是這層的主角,SIZE雖不算大,但殼及肉上都帶有很多膏,肉亦很甜。吃至第四層時,已有點飽意,所以更喜歡吃蔬菜類,這層的蘿蔔蕃薯南瓜都吸了上面三層的海鮮汁,令蔬菜更甜。最後的人蔘雞粥,用了糯米讓入了雞內,再加上了人蔘及由窩上面流下的海鮮精華制成,人蔘味不濃,但海鮮味濃。每人食了兩碗外仍餘下很多,最後店員給我們打包取走做宵夜,齊齊做個惜食新
這裡的蟶子真是超型,足有我的手腕至指尖的長度,火喉剛剛好。

最後的人蔘雞粥,用了糯米讓入了雞內,再加上了人蔘及由窩上面流下的海鮮精華制成,人蔘味不濃,但海鮮味濃。每人食了兩碗外仍餘下很多,最後店員給我們打包取走做宵夜,齊齊做個惜食新人類。
2017-05-27 66 瀏覽
今天特地補祝一下母親節,帶爸媽來吃頓豐富的海鮮塔! 海鮮塔幾年前傳入香港、瘋魔一時、很多廣東酒家亦相繼效法,推出九層塔之類。但吃正宗的當然要來韓國餐館。我們要了首爾塔 $398/位。四人的是六層海鮮塔。第一層是送來是蟶子。大隻的蟶子特別爽口鮮甜再下一層是元貝,清蒸配自家製的醬汁"芭堤雅"(海鹽、香茅油)味道不錯然後來的是木瓜、蜆、鮮蝦。蒸熟的木瓜原來那麼美味。再下層是北寄貝和花尾龍躉。北寄貝超爽甜、龍躉肉質結實。這層超級豐富 - 海花蟹、大花蛤、爆濃芝士丸、厚切黑椒牛脷大花蛤肉厚鮮甜、芝士丸一咬下去芝士漿流出、芝士迷會很喜歡。個人最愛是那厚切牛脷、厚身很有口感、肉質很軟嫩、超好吃最後一層是鮑魚、墨汁豚肉丸、日本南瓜、日本蕃薯。墨汁豚肉丸好特別、爽口彈牙。日本蕃薯又是另一驚喜、超香甜到最後是人蔘雞粥、粥底綿滑、人蔘和糯米都釀在雞裡。服務員替我們拆下雞肉拌勻。雞粥超鮮甜、彷彿已吸收了海鮮所有的精華、雞肉亦很嫩滑芒果啤酒幾特別,有果香又唔會太甜。整體來說、九重鮮食材新鮮、採用韓國正宗海鮮塔做法、保留食材鮮味,亦很有心思設計多款特色醬汁。而且值得一讚是店員殷勤有禮的服務,家人都吃得很高興。

我們要了首爾塔 $398/位。四人的是六層海鮮塔。

第一層是送來是蟶子。大隻的蟶子特別爽口鮮甜

然後來的是木瓜、蜆、鮮蝦。蒸熟的木瓜原來那麼美味。

再下層是北寄貝和花尾龍躉。北寄貝超爽甜、龍躉肉質結實。

這層超級豐富 - 海花蟹、大花蛤、爆濃芝士丸、厚切黑椒牛脷

日本蕃薯又是另一驚喜、超香甜

雞粥超鮮甜、彷彿已吸收了海鮮所有的精華、雞肉亦很嫩滑

芒果啤酒幾特別,有果香又唔會太甜。

2017-05-24
慶祝紀念
母親節
2017-05-25 94 瀏覽
好耐無黎大坑揾食,見到擺喺門口個蒸海鮮鍋餐牌,套餐都幾多海鮮,決定試一試。七點到無乜人,座位任揀。過左半個鐘,食客陸續入座。我們睇緊餐牌嗰時,餐廳經理Ivy過來介紹,話首爾塔套餐($398/位)比較受歡迎。湯底方面,她推介韓式豬手湯和人蔘雞湯,我哋揀咗人蔘雞湯(半隻加$50,一隻加$100)。醬料menu。Ivy 表示'芭提雅'和'黑白兩道'與海鮮味道配合,當然採訥經理意見啦。最上一層嘅鍋有溫度計。當溫度去到90度,侍應會為我地打開寶蓋。首先食最頂層嘅象拔蚌同蟶子,配黑蒜醬更帶出鮮味。元貝好大隻,一定要飲埋貝殼上嘅汁!海蝦、刀蚌北寄貝鮮甜,比得上日本魚市場買到嘅質素。因忘記計時,蒸得太耐,仍無損花尾龍躉的嫩滑感。海花蟹新鮮/大花甲/厚切黑椒牛脷好正/芝士丸流心仲有鮑魚同蔬菜好戲在後頭,海鮮嘅精華全部流落湯底。店員為我地先切開雞,將釀響入面啲糯米同花旗參分在各人的碗中。之後我地再試個粥。煲左個幾鐘,啲粥好綿,我食左3碗 😆套餐包每人一杯啤酒或者汽水,仲有餐前小食,真係飽到食唔哂。總括來說,此店食物質素上佳,服務殷勤,下次再來時要試試醬油蟹。

七點到無乜人,座位任揀。過左半個鐘,食客陸續入座。

元貝好大隻,一定要飲埋貝殼上嘅汁!

海蝦、刀蚌

海花蟹新鮮/大花甲/厚切黑椒牛脷好正/芝士丸流心

仲有鮑魚同蔬菜

2017-05-19 119 瀏覽
每當聽到韓文歌曲旋律,我就會諗起韓國美食九層海鮮塔。有幸係韓國同五位朋友圍在一起進食,九層海鮮塔在我們頭頂,每一層KO 內有海鮮,真是歷歷在目。前二天行街見到以海鮮塔做主打就搵埋我朋友一起試味,雖然每人要4百元一位,食完覺得值回票價。我選擇首爾塔餐二位($398/位)另加50 元改要人參雞湯做粥底。伙計叫我們選擇醬料時,我見到張醬料咭好得意。本人覺得蒸海鮮最配醬料是醋(點蟹用)及豉油,所以推介倒瀉籮蟹及咪蝦我。主角來呀!可能我們人數太少佢用四層再加粥底已經放曬我要食海鮮。雖然個震撼力一定不夠韓國,但我相信迷你版本可解我相思之苦。佢首先要蒸到300度c,就揭開第一層蓋。注意呀!每一層都要十分鐘內完成,如果不是,下層海鮮就會蒸過老。好大隻聖子,肥厚多汁,有成條筷孑甘長,象拔蚌仔蒸到剛剛好,佢最上一層要蒸快熟海鮮。真做到這效果。第二層有大大隻元貝,蝦,刀蚌,野菜百頁豆腐。嘩元貝入面充滿甜味海鮮汁。可以連湯喝完,如果不飲可以倒入雞粥底加強海鮮味。野菜豆腐吸收海鮮汁一流。第三層有龍躉魚、大花甲、佢改時令花蟹、木瓜、木耳、芝士丸。花蟹又甜又多汁,雖然不是食蟹季節,但蟹質量唔差。龍躉啖啖肉。去到第四
每當聽到韓文歌曲旋律,我就會諗起韓國美食

第二層有大大隻元貝,蝦,刀蚌,野菜百頁豆腐。

去到第四層可放耐熱食物,有墨汁豬肉丸、蜀米、番薯南瓜、黑椒牛脷、美味鮑
,其實去到這個時刻已飽。但好戲在後頭,人蔘雞粥

上面係未蒸海鮮,下面係食完海鮮粥底ready。因為有糯米關係更容易飽肚。我食了二碗已飽到不能再食。伙計連忙幫我們打包,一d 食物我無浪費。
佢仲提供小食比你伴海鮮進食,非常細心
2017-05-19 624 瀏覽
同昔日隊友們同約黎到呢間九重鮮相聚,閒日晚上唔需要等位,叫左個首爾塔黎一齊攻陷,398一位,加100蚊可以加人參雞一隻做粥底,70蚊加1支濟州島製橙汁。破關之前要準備好裝備,店員介紹我地試下佢地秘制醬汁,我試左香茅海鹽同韓式辣醬,點海鮮都好襯,另外試左朋友嘅蒜茸辣醬都好味,如果加左蟹嘅話就梗係揀陳醋無走雞啦~!前菜有4款,泡菜非常夠味,土豆絲帶少少麻辣同麻油香味,酸蘿蔔就酸酸甜甜啱哂我口味。店員說可以免費添加1次。主角出現了,6層高嘅鐵塔好壯觀,店員介紹我地攻陷城塔嘅方法,要等上面個溫度計升到90度就可以打第一層,之後5分鐘後就可以攻第二層,如果攻到低層覺得無力想打慢d ,可以用旁邊嘅保溫瓶裝住d 食物,再開下一層慢慢食,最後就可以食埋個粥底。隊友們都準備好了,第一層嘅對手是蟶子同象拔蚌,非常爽甜,easy job。第二層是元貝,勝瓜同魚糕,入面嘅汁非常鮮味,而且洗得好乾淨,唔會痴住d腸要自己整走,肉質夠嫩,非常鮮甜,極速破關無難度。第三層守關嘅係是海蝦,花甲同南瓜,海蝦蒸得剛剛好是黃金90度,好新鮮,肉質夠彈牙,花甲都好甜,無沙,南瓜好甜,連唔食南瓜嘅隊友都成功克服,輕輕鬆鬆,再攻

店員說可以免費添加1次。

第三層守關嘅係是海蝦,花甲同南瓜,海蝦蒸得剛剛好是黃金90度,好新鮮,肉質夠彈牙,花甲都好甜,無沙,南瓜好甜,連唔食南瓜嘅隊友都成功克服,輕輕鬆鬆,再攻下一層!

第四層遇到北寄貝同龍躉片,龍躉片又厚又嫩嘅肉立即成為我隊嘅目標,滿滿嘅魚脂香味俘虜左我地嘅味蕾了
,轟呀~!搞掂埋又爽又甜嘅北寄貝,再向下一層進攻!

第五層來頭不小,有刀蚌,水蟹,牛脷同芝士魚糕座陣,刀蚌略為有點過火了,有點韌,水蟹非常新鮮,有膏,預先敲碎左蟹殼,非常細心,每位隊友有半隻,食蟹花掉了不少時間,要加快進度! 牛脷非常稔,濃濃黑椒香味,正! 係一個好好嘅對手。

第五層嘅芝士魚糕,流心芝士帶點點甜味,薄薄幼滑嘅魚糕,非常特別。

超時完成了第五層之後,到達第六層,隊友們包括我,都開始表現飽肚疲態,但係見到有鮑魚,都激起大家嘅鬥心,繼續起動! 鮑魚不失所望,鮮甜彈牙,墨汁豬肉丸亦不錯,到了蔬菜的出場序,日本蕃薯同南瓜非常鬆軟香甜,對手必然是輕柔嘅女性角色吧~

終於攻陷城塔,打開城池底,原隻人參雞已苦候多時,店員細心幫我地片走面頭嘅油,將雞分成細份,雞肉燉得相當嫩,加埋之前蒸海鮮嘅精華同綿綿嘅粥底,真係無得頂,可惜隊友們都用盡了戰鬥力去完成食材,咁大煲嘅粥底始終不能完成,最後用2個外賣湯碗帶番比屋企人宵夜,不可以浪費食物~!

完成攻塔,大家都非常滿足,埋單450蚊1位,服務很貼心,環境闊落,唔會好嘈唔使趕交枱,同朋友聚會好地方,食飽同隊友們暢談戰場上戰場後嘅種種逸事辛酸事,感覺非常治癒。
  • 人蔘雞湯
  • 韓式前菜
2017-05-19 60 瀏覽
韓國九層塔嘅熱潮雖然已經減退, 但酷愛海鮮嘅我, 當然要去試試喇!!! 之前喺首爾已經試過當地好出名嘅九層塔, 但食完覺得好失望, 因為啲貝類太靭喇!!! 朋友話九重鮮嘅九層塔唔同, 話一定要帶我黎為香港版九層塔大平反!!!店舖位於樓上舖, 牆身有粉筆畫, 有少少壁畫村嘅感覺。餐廳空間都大, 有呢啲韓國式嘅座位, 有正常嘅沙發位。呢度點餐係揀唔同嘅塔, 計人頭嘅, 我地揀左個中間價$398/位。首爾塔以海鮮為主, 啱哂我呢個海鮮迷!!! 餐廳仲有8款名字好得意嘅醬, 每人可以揀兩款。基本上每款都同海鮮出奇地配合喎~等左一陣, 我嘅首爾塔黎喇, 上面插住支溫度計, 大家唔洗驚唔識處理, 店員會黎講解架, 而且好清晰!粥底我地揀左人蔘雞湯進補下! 點餐後, 有4款韓式小食, 款款都好味同開胃呀!等左大概5分鐘後, 終於可以開第一層喇!!! 見到甘正嘅象拔蚌同蟶子皇, 真係令人胃口大開。蟶子皇同象拔蚌大大隻, 好新鮮好甜, 一啲都唔靭, 唔似喺首爾食嗰時, 靭都食唔到!!! 嘩!!! 我最愛嘅大帶子呀!!! 帶子肉厚, 湯汁好有鮮味, 帶子彈牙鮮甜, 蒸得剛剛好。絲瓜保留水汁, 好好味清甜!

店舖位於樓上舖, 牆身有粉筆畫, 有少少壁畫村嘅感覺

餐廳空間都大, 有呢啲韓國式嘅座位, 有正常嘅沙發位。

粥底我地揀左人蔘雞湯進補下
! 點餐後, 有4款韓式小食, 款款都好味同開胃呀!

嘩!!! 我最愛嘅大帶子呀
。絲瓜保留水汁, 好好味清甜!!!

花尾龍躉大大件好厚肉, 無骨啱哂懶人食, 娃娃菜墊底, 方便大家夾起, 唔會散, 魚皮厚身又軟滑, 充滿骨膠原甘

海花蟹殼薄身易食, 有膏, 肉質細嫩, 鮮甜而且肉一絲絲!! 黑椒牛脷厚切, 黑椒惹味, 好淋易入口。爆濃芝士丸, 芝士控大愛, 甜甜地好濃郁
。仲有鮑魚, 海蝦同其他貝類每樣都好新鮮甜美, 一啲沙都無, 餐廳事前準備得好好!!! 蕃薯南瓜粟米好綿好甜, 唔食南瓜嘅我第一次食哂一舊南瓜, 因為真係好好味!!!

食完就可以食埋個人蔘雞湯粥底, 店員熟手地將隻雞拆開, 粥好綿而且鮮甜, 有齊上層海鮮們嘅精華
!!! 好驚喜有蜆同年糕一齊煮, 好好味!!!
店員服務好好同細心, 而且有禮貌同笑容! 基本上食完每一層, 店員好快見到幫你收走, 等你享用下層

九層塔層層食, 都幾有驚喜, 因為你唔知下一層係咩正嘢, 所以食完一層就對下一層充滿期待!!! 香港九重鮮完完全全為九層塔平反呀
! 香港版好食好多
!!! 下次可以試試其他塔~
2017-05-17 38 瀏覽
本身諗住入西貢食海鮮,但放工已經七點幾,我個fd話入到西貢都天光啦,於是就不如去試下行街附近呢間九重鮮。我地揀左食首爾塔套餐,要素菜鮮魚湯底~揀完野食,店員叫我地揀醬汁,D醬汁唔同一般打邊爐豉油,有黑蒜油,香茅,蝦豉油,辣豆瓣醬等等。4個前菜可以refill嫁,個人好鍾意個泡菜,辣度適中又唔太重口味😂蒸鍋上有溫度計,店員話95度就食得,我地都好緊張金睛火眼咁望住個數字😂開餐喇,每一層都有唔同既海鮮,魚蝦蟹鮑魚花甲蟶子乜都有,我個人非常欣賞佢有心思地安排每一層都有唔同既蔬菜,唔洗食到滯晒雖然店員比左特別醬汁我地,但係D海鮮好新鮮,唔洗點汁都已經好好鮮甜,又唔會話蒸到過熟韌晒或者太生。拿拿拿,你睇下,D蟹竟然有蟹膏嫁😨呢個位真係有驚喜呀仲有我覺得果粒唔起眼的韓式芝士丸真係好。好。食!!(ps 我仲以為係平時打邊爐果d芝心丸咁Hea,點知一咬落去就雙眼發光了😂)最後一層,就係海鮮粥底,一切既精華呀!☺咁多層既海鮮汁滴晒落去,想唔好食都好難😂店員話,個粥既份量比出面正常既多,方便我地食唔晒拎走下餐再食過幫我地慳埋第二日早餐😂總結今餐海鮮之旅大成功!下次除左入西貢,原來近近地,都有新鮮又好食又唔
我地揀左食首爾塔套餐,要素菜鮮魚湯底~

拿拿拿,你睇下,D蟹竟然有蟹膏嫁😨呢個位真係有驚喜呀

幫我地慳埋第二日早餐😂

總結今餐海鮮之旅大成功!下次除左入西貢,原來近近地,都有新鮮又好食又唔係天價既海鮮食
2017-05-10
2017-05-11 77 瀏覽
當一個人要減肥但又突然想食餐勁食呢間九重鮮會係幾好ge 選擇位置都易搵,行入大坑一大堆餐廳食店佢就係其中之一都當眼嫁門口就擺左個九層鍋响到,經過ge 人唔洗望menu 都知佢係食咩呢沿小樓梯上二邊都係粉筆畫左好多海鮮係牆身,唔知係咪店員有份畫ge 呢?店內環境都闊落餐枱左右兩邊都有放海鮮殼ge 筒我哋揀咗首爾塔湯底仲可以自選添一聽到侍應話鮮魚湯有年糕係入面就9沖左等候期間先泥四小碟其中青瓜同泡菜都好好味!待應姐姐仲幫我地free refill 添等左冇耐主角就隆重登場~真係好隆重呀😂待應會先加粥底ge 材料入去我偷望到隔離叫人蔘雞~有成隻雞放入去!高到見唔到對面ge 朋友呢足足有六大層再加粥底頂頂有溫度計當等到90度時就可以食得一人可以揀二款「創意醬醬」我地一致認為「芭提雅」係最好味而且同海鮮好夾添一夠90度待應已經自動出現好神奇xd神奇的待應真係好好起初擔心要自己計時會miss/over左最好ge steaming time (枱面有個五分鐘的計時器)但神奇的待應總係會幫我地計好哂唔知係咪因為weekday dinner 唔係太多客呢?第一層:聖子、刀蚌伴9菜、車厘茄我諗「色、香、味
當一個人要減肥但又突然想食餐勁
食呢間九重鮮會係幾好ge 選擇

位置都易搵,行入大坑一大堆餐廳食店
佢就係其中之一
都當眼嫁

店內環境都闊落
餐枱左右兩邊都有放海鮮殼ge 筒
我哋揀咗首爾塔

湯底仲可以自選添
一聽到侍應話鮮魚湯有年糕係入面就9沖左

等候期間先泥四小碟

等左冇耐主角就隆重登場~
真係好隆重呀😂
待應會先加粥底ge 材料入去
我偷望到隔離叫人蔘雞~有成隻雞放入去!

高到見唔到對面ge 朋友呢
足足有六大層再加粥底

頂頂有溫度計
當等到90度時就可以食得

一人可以揀二款「創意醬醬」
我地一致認為「芭提雅」係最好味
而且同海鮮好夾添

一夠90度待應已經自動出現
好神奇xd
神奇的待應真係好好
但神奇的待應總係會幫我地計好哂
唔知係咪因為weekday dinner 唔係太多客呢?

第一層:聖子、刀蚌伴9菜、車厘茄
我諗「色、香、味俱全」就係咁解
紅紅綠綠做點綴之餘又為晚餐加添到蔬菜原素,而且車厘茄好juicy, 多左d 清新

之後幾層都有襯好唔同ge 蔬菜

主角蟶子同刀蚌都好fresh 好彈牙
仲好Mega 添!
咁靚ge 海鮮suggest 唔點醬呀!

第二層:元貝 伴野菜百葉豆腐

厚、大隻,總之就係Mega 啦
待應姐姐suggest 我地飲左d 海鮮汁,如果唔想可以倒落去下面,最後會同d 粥底打成一片更加鮮甜呢!
伴菜ge 瓜好爽,而豆fu 食落有d 似魚腐

我match 左個menu 好耐先做哩個係咪百葉豆腐泥
Q 彈Q 彈呢

第三層:大蝦、蜆伴木瓜
亮點係大蝦
一人有二隻,蝦頭有膏,鮮甜!
肉質彈牙,絕對懷疑佢拎個塔泥哥陣係響入面跳緊的lol

第四層:龍躉肉、北寄貝伴娃娃菜雲耳
龍躉啖啖肉,點埋香茅海鹽醬,yummm

北寄貝刺身就食得多
steam 真係第一次
鮮甜之餘帶點咬口

第五層!肉蟹、大花蛤伴厚切牛脷&芝士流心丸
(呢層係唯一一層覺得唔係好夾)
如果都有d 菜就好
being spoiled by 之前幾層

隻肉蟹竟然咁多膏!
好幸福呀,係我地運氣好定?

值得一讚芝士丸
我原本以為係打邊爐哥d

呢隻好流心!

第六層:鮑魚伴蕃薯、南瓜、粟米
鮑魚一人一隻

400蚊食哩個餐真係越食越覺得抵
你去茶樓比呢個價實冇咁高質素呀

第七層:完美的句號
可惜大家已經飽左九成半

一人都好greedy 咁不左一碗
一入口:好甜呀

唔係sugar 哥隻甜,係海鮮哥隻鮮甜
大家好grredy 咁再食多一碗...

剩低好多係到...
你眼望我眼左一陣...
待應姐姐主動拎左二個外賣碗出泥

乜料呀😭呢到香港泥嫁喎
點解會咁貼心

我心入面真係好想拎走但又覺得粥底都要拎走都幾樣衰XD

結果~我第二朝就有好好味ge 早餐啦

2017-05-10
今日嚟到食九重鮮,係大坑好多野食既地方。主要有三種海鮮塔,首爾釜山同濟州,我地就食首都,哈哈。店環境好大,坐得舒服,好韓國感覺。先有前菜,可以refill嫁,好好服務同我地介紹有前菜,左下角係保溫碗,十分欣賞!細心!仲先幫我地落在人參雞湯粥係下面先。芒果啤酒甜甜地好香芒果味,酒就唔濃,好易入口!桃味汽水更加好味,好重桃味!再講返前菜,有麻油雜菜最好食,好香油味!仲有要浸青瓜紅蘿蔔酸酸地好開胃既。辣辣地既荳菜就好清新同爽d,有韓國嘅泡菜,對於怕辣既我,一d都唔會太辣,大家大大口放心食!個塔嚟啦,有小溫度在上,店員見夠溫度先會幫我地開嫁。今日星期日係有黑白兩道嘅黑蒜醬同埋阿豬媽嘅韓國辣醬。第一層,有香菇蟶子配有蕃茄韮菜,非常多料。大隻係常識吧,哈哈,食左半隻仲好大好多肉,夾蕃茄食要小心爆汁。 一大條咬真係正正子。象拔蚌比後者仲大隻,入口厚點同厚肉多,重要唔腥。有時象拔蚌比其他海鮮多沙頭,依度無沙。 北寄貝先不點汁,好鮮同軟到有少少入口溶。第二層,一如上層有香菇。有多汁元貝,汁好好飲好甜,肉身彈牙,仲要咬到一絲絲肉嫁。大蝦係依層海鮮最好食既!係大海蝦,蝦身比街市大一倍,腸一拉就出,個頭都好易
店環境好大,坐得舒服,好韓國感覺。

黑白兩道嘅黑蒜醬同埋阿豬媽嘅韓國辣醬。

一大條咬真係正正子。

大蝦係依層海鮮最好食既!係大海蝦,蝦身比街市大一倍,腸一拉就出,個頭都好易拉走,唔會留底腦汁。
絲瓜百頁豆腐,豆味重,絲瓜好好多汁。估唔到豆腐唔會蒸到乾無水。建議豆腐點辣醬,好食好多,刺激味雷。大花蛤份量多,每日2到3隻到,好爽口,咩事。。。外層好爽,內就林又唔會臭。

第三層終於到魚啦,今層配菜係木耳。有爆濃芝士丸好甜,入面係滿滿芝士,芝士控既朋友食得好開心。
刀蚌好有刀形lol,肉比之前既貝殼類硬身,汁比較鎖住喺肉一邊,外面不多汁既。
沙巴肉蟹細細隻,殼林哂,夾一夾就爛,正。大家怕去殼,依種蒸到過哂30分鐘,很好。
肉汁好鮮,肉好嫩細,蟹腳呢都可以一拉就食到。新鮮花尾龍躉有蛙蛙菜係底避免魚肉一夾就爛,好有心!魚肉大舊到好開心,因為好愛魚。魚皮清得好乾淨無魚鱗。

最後一層菜比較多,食得太忘形。有南瓜 好大件,連皮都食得,好甜無老絲。粟米
蕃薯係黃心蕃薯,甜得嚟帶清d,唔會好似紫心甜。
白蘿蔔好水多汁,無苦味,清哂海鮮味。墨汁豚肉丸入面有小豚肉,幾軟身不粉。鮑魚同厚切黑椒牛舌好似豬手食到一半先影。
鮑魚好大隻,咬落不老。

店員幫我地人參雞拆肉,去油同去雞皮,同時比我地食左雞內既糯米同人參,服務一流!
粥仲有蛤,煲到最後一點都不老。如果擔心人參苦,你太多心了!一d都唔苦,少少雞味,最驚喜係粥有韓國年糕又唔痴底。
飲唔哂既粥水仲可以打包返去!
  • 人參雞湯
  • 元貝
  • 沙巴肉蟹
  • 海蝦
  • 前菜
  • 花尾龍躉
2017-04-29 60 瀏覽
復活假期最後衝刺, 這個假期食過中日泰嘅菜式,所以今晚就揀咗食韓國菜--九重鮮餐廳。未入到餐廳已被牆上一幅粉筆畫吸引到,而且好清楚表達到今餐就係食咁多層嘅蒸海鮮他們有好多選擇,而我們就揀了二人套餐!室內嘅裝修都非常簡潔!首先從粥底開始, 我哋就揀咗一個魚湯,因為係夥計推介所以我哋就試下 !由於我哋所選的食物不多,所以只有五層而不是九層用溫度來計算食物的烹調時間, 我哋要從23度等到81度,第一層嘅食物就可以進食。。。 期待!!嘩。。超新鮮嘅蟶子同大蚌,超甜超爽口!第二層就係帶子同蝦,仲有魚腐第三層就係北寄貝同魚, 一啲都唔腥! 仲有爆丸第三層就係厚切牛脷、鮑魚、 粟米、冬瓜、南瓜, 仲有墨汁丸到主菜啦就係集各類海鮮精華嘅粥。。 非常好味,粥底軟綿綿我哋兩個人最後食唔曬要把這些粥外賣拎走!

他們有好多選擇,而我們就揀了二人套餐!

室內嘅裝修都非常簡潔!

由於我哋所選的食物不多,所以只有五層而不是九層

嘩。。超新鮮嘅蟶子同大蚌,超甜超爽口!

第二層就係帶子同蝦,仲有魚腐

第三層就係北寄貝同魚, 一啲都唔腥! 仲有爆丸

第三層就係厚切牛脷、鮑魚、 粟米、冬瓜、南瓜, 仲有墨汁丸

到主菜啦就係集各類海鮮精華嘅粥。。 非常好味,粥底軟綿綿

我哋兩個人最後食唔曬要把這些粥外賣拎走!
2017-04-17
2017-04-28 79 瀏覽
屋企人個個都鍾意食海鮮、基本所有中式蒸海鮮都試過,今次選韓式海鮮店,只有紅磡及大坑分店,今次揀咗大坑分店試吓,六點鐘打電話去book七點半,去到都已經坐咗三至四枱客,有四個套餐可以選擇,但松葉蟹套餐沒有松葉蟹,所以選左另外一個都有蟹嘅套餐,我哋四個人,但只點了三個餐,因為知道實食唔晒,果然食到一半已經好飽,而且仲有個粥底,食幾碗粥都飽。海鮮要食鮮味,基本所有都新鮮,屋企人都食得滿意,當中海鮮配上蔬菜,例如番薯、南瓜、茄子等等,咁嘅食法不會覺得好悶、值得一讚,韓式當然亦都有配菜奉上、當中媽媽最喜歡吃kimchi , 因為老人家又唔係食得辣,味道恰到好處,食完仲可以叫侍應添加,老人家吃得好開心。今晚湯底揀咗人蔘雞湯,雞入邊塞滿糯米,美中不足唔夠人蔘味、咁雞當然會比較鞋少少,因為由開始煮到落尾,但整體粥底都唔錯、食唔晒之後侍應仲會問你攞唔攞走個粥底,爸爸媽媽梗係唔浪費所以都攞走咗。中銀卡有九折,買單大概$1200多d。
套餐肉蟹改花蟹
8種特別調味、你可以每人揀兩款、我個人貪心四個人揀晒八款
人蔘煲雞粥
  • 前菜
  • 花尾龍躉
早前發了一遍食評, 亦是小弟處女報告, 主要提到餐廳訂枱時的不快經驗。本來對餐廳抱有很大期望, 瞬問即被冷卻, 原以為永遠沒機會嘗試, 誰不知店長在其它平台睇到意見後, 即時與我聯络, 誠意表達謙意並邀請我們到店用餐。上周六去到餐廳, 由于時問尚早,  人也不算太多, 大致怖局比較寛淌, 不會有人迫人的感覺。綜合而言, 該店的食品及服務之水準都很不錯, 對於憒常的韓式餐廳(味濃, 燒烤)有很大不同, 味道清淡, 同時食到海鲜的鲜味, 值得推介。

蟶子皇及大蚌
象拔蚌及龍蠆翅
鮑魚及各項蔬菜配料
雪濃湯底
2017-04-20 112 瀏覽
你們總店職員態度簡直垃圾, 打電話問優惠詳請, 不答仲叫我自己睇清楚, 然後cut我線, 借問聲是否生意太好, 不愁客不如就唔好賣coupon, 連問下野都唔得, 大家諗清楚先好去, 免得買左coupon仲要俾人鬧

2017-04-20