2017-05-19 60 瀏覽
韓國九層塔嘅熱潮雖然已經減退, 但酷愛海鮮嘅我, 當然要去試試喇!!! 之前喺首爾已經試過當地好出名嘅九層塔, 但食完覺得好失望, 因為啲貝類太靭喇!!! 朋友話九重鮮嘅九層塔唔同, 話一定要帶我黎為香港版九層塔大平反!!!店舖位於樓上舖, 牆身有粉筆畫, 有少少壁畫村嘅感覺。餐廳空間都大, 有呢啲韓國式嘅座位, 有正常嘅沙發位。呢度點餐係揀唔同嘅塔, 計人頭嘅, 我地揀左個中間價$398/位。首爾塔以海鮮為主, 啱哂我呢個海鮮迷!!! 餐廳仲有8款名字好得意嘅醬, 每人可以揀兩款。基本上每款都同海鮮出奇地配合喎~等左一陣, 我嘅首爾塔黎喇, 上面插住支溫度計, 大家唔洗驚唔識處理, 店員會黎講解架, 而且好清晰!粥底我地揀左人蔘雞湯進補下! 點餐後, 有4款韓式小食, 款款都好味同開胃呀!等左大概5分鐘後, 終於可以開第一層喇!!! 見到甘正嘅象拔蚌同蟶子皇, 真係令人胃口大開。蟶子皇同象拔蚌大大隻, 好新鮮好甜, 一啲都唔靭, 唔似喺首爾食嗰時, 靭都食唔到!!! 嘩!!! 我最愛嘅大帶子呀!!! 帶子肉厚, 湯汁好有鮮味, 帶子彈牙鮮甜, 蒸得剛剛好。絲瓜保留水汁, 好好味清甜!

店舖位於樓上舖, 牆身有粉筆畫, 有少少壁畫村嘅感覺

餐廳空間都大, 有呢啲韓國式嘅座位, 有正常嘅沙發位。

粥底我地揀左人蔘雞湯進補下
! 點餐後, 有4款韓式小食, 款款都好味同開胃呀!

嘩!!! 我最愛嘅大帶子呀
。絲瓜保留水汁, 好好味清甜!!!

花尾龍躉大大件好厚肉, 無骨啱哂懶人食, 娃娃菜墊底, 方便大家夾起, 唔會散, 魚皮厚身又軟滑, 充滿骨膠原甘

海花蟹殼薄身易食, 有膏, 肉質細嫩, 鮮甜而且肉一絲絲!! 黑椒牛脷厚切, 黑椒惹味, 好淋易入口。爆濃芝士丸, 芝士控大愛, 甜甜地好濃郁
。仲有鮑魚, 海蝦同其他貝類每樣都好新鮮甜美, 一啲沙都無, 餐廳事前準備得好好!!! 蕃薯南瓜粟米好綿好甜, 唔食南瓜嘅我第一次食哂一舊南瓜, 因為真係好好味!!!

食完就可以食埋個人蔘雞湯粥底, 店員熟手地將隻雞拆開, 粥好綿而且鮮甜, 有齊上層海鮮們嘅精華
!!! 好驚喜有蜆同年糕一齊煮, 好好味!!!
店員服務好好同細心, 而且有禮貌同笑容! 基本上食完每一層, 店員好快見到幫你收走, 等你享用下層

九層塔層層食, 都幾有驚喜, 因為你唔知下一層係咩正嘢, 所以食完一層就對下一層充滿期待!!! 香港九重鮮完完全全為九層塔平反呀
! 香港版好食好多
!!! 下次可以試試其他塔~