2017-05-17 38 瀏覽
本身諗住入西貢食海鮮,但放工已經七點幾,我個fd話入到西貢都天光啦,於是就不如去試下行街附近呢間九重鮮。我地揀左食首爾塔套餐,要素菜鮮魚湯底~揀完野食,店員叫我地揀醬汁,D醬汁唔同一般打邊爐豉油,有黑蒜油,香茅,蝦豉油,辣豆瓣醬等等。4個前菜可以refill嫁,個人好鍾意個泡菜,辣度適中又唔太重口味😂蒸鍋上有溫度計,店員話95度就食得,我地都好緊張金睛火眼咁望住個數字😂開餐喇,每一層都有唔同既海鮮,魚蝦蟹鮑魚花甲蟶子乜都有,我個人非常欣賞佢有心思地安排每一層都有唔同既蔬菜,唔洗食到滯晒雖然店員比左特別醬汁我地,但係D海鮮好新鮮,唔洗點汁都已經好好鮮甜,又唔會話蒸到過熟韌晒或者太生。拿拿拿,你睇下,D蟹竟然有蟹膏嫁😨呢個位真係有驚喜呀仲有我覺得果粒唔起眼的韓式芝士丸真係好。好。食!!(ps 我仲以為係平時打邊爐果d芝心丸咁Hea,點知一咬落去就雙眼發光了😂)最後一層,就係海鮮粥底,一切既精華呀!☺咁多層既海鮮汁滴晒落去,想唔好食都好難😂店員話,個粥既份量比出面正常既多,方便我地食唔晒拎走下餐再食過幫我地慳埋第二日早餐😂總結今餐海鮮之旅大成功!下次除左入西貢,原來近近地,都有新鮮又好食又唔
我地揀左食首爾塔套餐,要素菜鮮魚湯底~

拿拿拿,你睇下,D蟹竟然有蟹膏嫁😨呢個位真係有驚喜呀

幫我地慳埋第二日早餐😂

總結今餐海鮮之旅大成功!下次除左入西貢,原來近近地,都有新鮮又好食又唔係天價既海鮮食
2017-05-10