2017-05-19
每當聽到韓文歌曲旋律,我就會諗起韓國美食九層海鮮塔。有幸係韓國同五位朋友圍在一起進食,九層海鮮塔在我們頭頂,每一層KO 內有海鮮,真是歷歷在目。前二天行街見到以海鮮塔做主打就搵埋我朋友一起試味,雖然每人要4百元一位,食完覺得值回票價。我選擇首爾塔餐二位($398/位)另加50 元改要人參雞湯做粥底。伙計叫我們選擇醬料時,我見到張醬料咭好得意。本人覺得蒸海鮮最配醬料是醋(點蟹用)及豉油,所以推介倒瀉籮蟹及咪蝦我。主角來呀!可能我們人數太少佢用四層再加粥底已經放曬我要食海鮮。雖然個震撼力一定不夠韓國,但我相信迷你版本可解我相思之苦。佢首先要蒸到300度c,就揭開第一層蓋。注意呀!每一層都要十分鐘內完成,如果不是,下層海鮮就會蒸過老。好大隻聖子,肥厚多汁,有成條筷孑甘長,象拔蚌仔蒸到剛剛好,佢最上一層要蒸快熟海鮮。真做到這效果。第二層有大大隻元貝,蝦,刀蚌,野菜百頁豆腐。嘩元貝入面充滿甜味海鮮汁。可以連湯喝完,如果不飲可以倒入雞粥底加強海鮮味。野菜豆腐吸收海鮮汁一流。第三層有龍躉魚、大花甲、佢改時令花蟹、木瓜、木耳、芝士丸。花蟹又甜又多汁,雖然不是食蟹季節,但蟹質量唔差。龍躉啖啖肉。去到第四
第二層有大大隻元貝,蝦,刀蚌,野菜百頁豆腐。
去到第四層可放耐熱食物,有墨汁豬肉丸、蜀米、番薯南瓜、黑椒牛脷、美味鮑,其實去到這個時刻已飽。但好戲在後頭,人蔘雞粥
上面係未蒸海鮮,下面係食完海鮮粥底ready。因為有糯米關係更容易飽肚。我食了二碗已飽到不能再食。伙計連忙幫我們打包,一d 食物我無浪費。