2007-04-29 12 瀏覽
男友的表哥對此店牛腩讚不絕口,尤其是牛腩伊,於是決定與男友去一次. 因為對上環的路不太熟悉,九曲十三彎才找到,去到是晚上7:15左右,剛想把腳踏進門,有個男人好粗魯叫著:"小姐,嚟度無野賣!" 原來此店晚上7:15至8:30清潔,為了一嘗牛腩,惟有等到8點幾再來.8:30再來已有人在門外排隊,終於輪到我們入座,馬上叫了牛腩伊麵及牛腩米. 伙計送上兩碗麵時,我們有點看傻了眼,個碗是小朋友食粥碗size,三口便可吃完的麵份量,再加4-5塊牛腩,但賣到$24碗. 牛腩和湯的味道沒有期待中那麼正,勁多油,桌上只有辣椒醬及豉油,辣椒醬又唔夠辣...失望,快快食完,埋單走(兩碗食不飽人的麵收$46).出店才看見門口貼了蔡生的食評,還有粗魯男人(原來是老闆)和蔡生的合影. 間鋪因為蔡生的食評,所以有很多人幫襯,唔休做. 但學劉華話齋:"今時今日咁服務態度點得架." d野好唔好食,見仁見智,有名人讚都不應該太囂張,不求進取.

2007-04-29 7 瀏覽
九記牛腩想試好耐,門口又唔係想像中咁多人排隊,星期六下晝唔洗五分鐘已經有位,環境都幾擠迫。叫咗牛腩伊麵,牛腩河粉,淨咖喱牛筋牛腩,第一啖食時,覺得個湯底真係好正,清湯有咁嘅濃味真係難得。主角牛腩不錯,煮得好稔,唔黏牙,無騷味,但湯底同牛腩都略肥。咖喱香濃,唔係太辣,牛筋有咬口。一路食一路聽到人叫走油,原來湯底可以走油。九記份量比其他粉麵店細碗,肚餓嘅話,一碗可能唔夠飽。
(非會員)
2007-04-27 5 瀏覽
尋晚終於搵到呢間出名食牛腩嘅舖頭係邊…同朋友一齊叫咗肥腩麵、一碗淨爽腩、淨米(因為河粉買晒)。原來肥腩係全件肥膏(無肉夾住),好似平時街市牛肉檔唔要嘅肥膏一樣…見到都反胃!(尤如垃圾,放棄唔食)諗住爽腩會好啲啦,但係…同樣失望,啲味又唔夠濃+ 超油+ 好韌,有啲仲要連住成舊肥膏,(好似無切乾淨咁)真係好唔掂!!係第一次有好似食垃圾嘅感覺!* 八點幾去食,間舖污糟到爆,衛生級數= 欠佳一定唔會有下次!
尋晚終於搵到呢間出名食牛腩嘅舖頭係邊…

同朋友一齊叫咗肥腩麵、一碗淨爽腩、淨米(因為河粉買晒)。
原來肥腩係全件肥膏(無肉夾住),
好似平時街市牛肉檔唔要嘅肥膏一樣…
見到都反胃!(尤如垃圾,放棄唔食)
諗住爽腩會好啲啦,
但係…同樣失望,
啲味又唔夠濃+ 超油+ 好韌,
有啲仲要連住成舊肥膏,(好似無切乾淨咁)
真係好唔掂!!
係第一次有好似食垃圾嘅感覺!

* 八點幾去食,間舖污糟到爆,衛生級數= 欠佳

一定唔會有下次!
2007-04-27 10 瀏覽
第一次去食了清湯腩河,湯底牛味濃郁,油少少都無所謂,好香好正。腩亦不過不失,有時食腩係再睇彩數。第二次食咖哩伊,如果再香辣些就更正。
第二次食咖哩伊,如果再香辣些就更正。
2007-04-26 12 瀏覽
最近身心皆疲,友儕間出名為食的我連胃口都差了. 昨晚出車去漫遊(漫無目的遊車河也),11時許來到上環附近,決定要去九記---我臨死前其中一處一定要食嘅地方.老規矩,淨腩+淨米走油(老奉又賣晒河粉). 牛腩依然無可挑剔,其實坊間不是沒有更"好味"和更腍的牛腩,但九記的是特別有很濃很純的牛肉鮮味;口感並非冇牙婆婆都食得到的"腍",而是軟滑有咬口的.往日的我,一定再加多個淨米,但今晚真的不復當年勇,盡了力都吃不完,但已是我近期最滿足的一餐了.

2007-04-25 12 瀏覽
由小孩子食到大人, 最好味始終牛依, 面正, 牛腩正, 湯正, 油菜都正, 除了服務態度, 我絕對找不到一間更好的牛腩店.
2007-04-24 14 瀏覽
對上一次差不多兩年前了, 和mimi來的. 但之後次次都係去勝香園, 鍾意食茄野多d嘛. 但今天友人想食呢個, 咁好啦, 又去囉.點了牛腩河, 今次的印象好點, 牛腩頗腍, 入味. 雖然肥的部份不少, (我沒有吃那些) 那肥膏似乎頗香, 見身旁的食客豪不吝嗇, 照單全收, 可見真不賴! 確是不錯, 但要山長水遠來只為此, 又似乎誇張點. 所以吃過這裡再到勝香園, 便滿足得多了!

2007-04-22 19 瀏覽
戴眼鏡哥哥冇做喇T_T大家order野之後最好計計錢……而家D新夥計唔係好熟手………九記晚市比午市好食,主要原因係因為爽腩(不過加價了要$52一碗…)雖則晚市冇河粉,但如果想食正牛腩就一定要試試爽腩啊…如果怕太肥,食牛腩可以叫半肥瘦,麵啊湯啊全部可以叫走油架
戴眼鏡哥哥冇做喇T_T

雖則晚市冇河粉,但如果想食正牛腩就一定要試試爽腩啊…

如果怕太肥,食牛腩可以叫半肥瘦,麵啊湯啊全部可以叫走油架
2007-04-22 20 瀏覽
睇左九記0既食評都好耐, 一直都好想帶媽子0黎試下(因為媽子鍾意食牛腩).媽子要左牛腩伊, 而我都要左牛腩河, 一0黎到見到賣相都幾好, 但碗太細, 湯唔夠多(可能河粉吸水太快, 食伊面或粗面會較好). 媽子覺得呢度0既牛腩肥糕太多, 令到湯太肥, 而我就覺得牛腩太大有少少硬... so far 不過不失啦~~ 試過便算了

2007-04-21 17 瀏覽
同老公都好鍾意食呢度d腩伊, 每隔一至兩星期就一定會黎, 食了都有9-10年...發覺牛腩時淋時唔淋, 好似昨晚的, 就非常淋, 好味(但其實10次有8次都係唔淋). 雖然係咁, 佢d湯依然係咁好味. 不過覺得昨晚的伊麵的口感比平時差, 同d牛腩一樣, 非常淋, 唔知係煮過龍定係轉了supplier? 但我地都一定會再去o既.

2007-04-19 14 瀏覽
經過九曲十三彎, 終於俾我搵到0刺!叫左個牛腩伊(7), 牛腩不是太林,有d難咬, ok拉會再黎, 試下個咖啡版~~特別一提: 個侍應真係好犀利, 格左一陣都仲可以記得全部人嗌個d咩, 由頭到尾repeat一次
經過九曲十三彎, 終於俾我搵到0刺!

叫左個牛腩伊(7), 牛腩不是太林,有d難咬, ok拉

會再黎, 試下個咖啡版~~

2007-04-19 17 瀏覽
公司餐吃膩了,想起先前朋友推薦的九記牛腩,於是決定當晚去試下。先後點了四樣,花費不足百元不算貴。兩個人點了:清湯牛腩伊面(25元)、清湯牛腩河粉(22元)、時蔬(11元)、咖喱牛筋腩(35元)。清湯牛腩雖湯清味鮮,不過,牛腩欠火候,不夠爛。咖喱牛筋腩,十分入味。牛筋燉得剛剛好,但牛腩又似太爛,全無形可言,吃在嘴裡與吃牛肉絲一樣。估計是店家將牛腩與牛筋一同燉造成的結果。整體評價:沒什麼特別,但值得偶爾換換口味。所謂老店、私家咖喱配方實為店家噱頭,除了咖喱落得重外與自家或別家制得沒有什麼兩樣。食法建議:如果店家有白飯提供,無論與清湯腩還是咖喱配都應是絕配。

2007-04-15 14 瀏覽
中環掃食第一站,艱難地找到九記,入來食馳名的牛腩面,發覺,牛腩挺一般,湯底不錯,但牛腩真的唔"林",很難咬.價錢也比較昂貴.
價錢也比較昂貴.
2007-04-11 24 瀏覽
好耐之前朋友仔向我極力推介, 所以就去試下, 朋友仔話咖哩牛腩粗麵好食, 咁我就跟佢叫啦, d牛腩好腍但超碎喎,唔係一舊舊,係一粒粒咁, 會唔會碎得滯呀>< 而且週圍環境好污糟, 離地鐵站都幾遠
2007-04-07 11 瀏覽
吃完那碗小小又不滿足的沾仔記雲吞麵後,要找點補償,見還是九時多,急急走到幾條街上的九記食碗淨牛腩補數。時候不早,爽腩、坑腩幾乎甚麼都賣清光,無奈的叫一碗普通的淨牛腩。驚訝的是服務態度竟然好了一點點。那碗小小的牛腩,保持了濃厚的牛湯底;腩位不算很差,沒有腩底,但是偏瘦,不過煮的時間拿捏得宜,不致於韌口又黐牙,水準得以保持。很強調那碗牛腩湯底沒有味精,也不需要味精,吃完不會口渴。