2007-06-16 15 瀏覽
第一次食九記,在期終的考試後發生經過一星期預科既考試,加上感冒有好轉,考試完畢後,立即相約友人到期待已久既九記。因為住九龍既關係,要坐過海巴士,加上5點幾,都幾窒車。經過一程車後,再轉上地鐵,才到達上環。我和友人對九記既位置原全冇印象,所以見到郵差叔叔就上前問,原來條路唔遠,但好斜。爬上條斜路後再行入十多米,就見到呢間陌生又期待既牛腩專門店。見唔到有人排隊,有o的意出望外進入九記時,見到其他食客食得津津有味。坐下後,我二話不說就叫了一碗爽腩,但侍應話剛剛賣晒,有點失望。再同友人商量一會,就叫了咖哩牛根腩伊(友人)同清湯。唔洗3分鐘兩碗面已經向我地招手。望下兩豌麵,比我想象中大碗,我先嘗一啖湯,發覺好有味,雖然有加味精,但都值得一讚。再試一舊牛腩,肉同肉之間有o的肥,十分好味,簡直係味覺同條利既觸角享受。食下食下,已發覺碗面的確唔夠喉,同友人叫多碟油菜同一碗清湯牛腩伊分享。油菜同牛腩伊都好快到,油菜蠔油唔夠,所以o係桌上拎左枝鼓油黎調味,味道同出面既鼓油唔同,有o的甜,加埋o的菜幾好食。食埋碗麵就走啦。埋單$83。雖然個cost幾大,但係始終係highest valued option.
第一次食九記,在期終的考試後發生

食下食下,已發覺碗面的確唔夠喉,同友人叫多碟油菜同一碗清湯牛腩伊分享。油菜同牛腩伊都好快到,油菜蠔油唔夠,所以o係桌上拎左枝鼓油黎調味,味道同出面既鼓油唔同,有o的甜,加埋o的菜幾好食。食埋碗麵就走啦。埋單$83。雖然個cost幾大,但係始終係highest valued option....(有點走光入魔)

食完九記非常滿足,將考試既悶熱洗走,為身體重新充電。
2007-06-15 12 瀏覽
試左牛腩河味道一般好好奇點解lunch時候呢間要排隊附近有d鋪頭就冇咩人如果你唔係一位食家相信你唔會分得出呢度嘅牛腩同其他街上嘅牛腩有咩分別
試左牛腩河
味道一般
好好奇點解lunch時候呢間要排隊
附近有d鋪頭就冇咩人

如果你唔係一位食家
相信你唔會分得出
呢度嘅牛腩同其他街上嘅牛腩有咩分別
2007-06-15 10 瀏覽
Last time i went there i order 爽腩and they said dont have. Ok then i order other things. But after 10 mins 1 of the customer(friend of them i guess) come in and then he order 爽腩and he got what he want. I ask 1 of the worker there why when i order u guys said dont have? But guess what he didnt answer me and then walk away. For real their 牛腩and 湯底are very good but this kind of servers i will never go there again.
2007-06-13 6 瀏覽
同老公一齊四維搵好野食,搵搵就記得呢頭有好牛腩,於是就坐低叫左個清湯腩,點知一放入口咬一啖...嘩好難食呀~~~!"UN"到好似未煮過,個湯好似海水咁又咸又苦,仲差過d唔出名人服務態度仲不知所謂,差到無論就算第日有錢派都唔會再去!!
2007-06-13 10 瀏覽
試左牛腩e麵牛腩不外如是街上好多麵店都有呢種質素唔需要黎呢度試只係湯底比較出色飲完都唔口渴又細碗唔值$24為湯底專登黎呢度食仲要排隊真係無謂冇服務冇禮貌絕冇下次
試左牛腩e麵

真係無謂

冇服務冇禮貌
絕冇下次
2007-06-09 5 瀏覽
跟友人落棲下到九記牛腩食lunch, 看看是不是真的那麼把炮。去到門口已經人山人海,也泊了幾架名車, 好彩剛剛有兩個位... 其他食客都叫了一個淨腩+一個齋伊... 而我就叫了一個坑腩伊試試($24)... 超細碗... 但個湯的確好清, 而伊面就剛剛好, 但我卻試不出牛腩不是特別好(其他地方都可找到同樣水準)P.S. 奶茶超細杯=0=

P.S. 奶茶超細杯=0=
2007-06-05 12 瀏覽
這間牛腩店的牛腩真的不錯,湯底濃,比其他甚麼的牛腩大王好得多,唯中午時份較多上班一族輪候,其他時間會容易找到位置。最理想是叫一碗牛爽腩,加一碗伊麪了;吃過後再去結志街的蘭芳園喝一杯凍奶茶(內裡有茶冰的),好味又解喝!
2007-05-19 15 瀏覽
第一次吃牛腩河時,感覺很多油,牛腩又好肥。第二次吃,叫了清湯牛腩河,不似第一次的多油,但沒有特別。說實話,我不太好牛,所以這裡讓我覺得沒有特別,至於我,不會刻意走過去,又要排隊,不太值得。
第一次吃牛腩河時,感覺很多油,牛腩又好肥。

第二次吃,叫了清湯牛腩河,不似第一次的多油,但沒有特別。

2007-05-19 25 瀏覽
晚上八點九,去到無爽腩,真是欠運.吃回牛腩伊還好.一邊想喝著牛味濃郁的湯底,但又想感受一下咖喱汁的刺激.咖喱汁另上,兩全其美.一個人兩條心,也不算很過份.伊麵放咖喱汁,本身口感很爽的伊麵,索一索咖喱汁,更加完美.牛腩不用多說,湯底更加沒有得輸.索罷,埋單走人,步出門口,行步路也比吃之前更快,更爽.不愧為小弟心目中的"加德士".
晚上八點九,去到無爽腩,真是欠運.

索罷,埋單走人,步出門口,行步路也比吃之前更快,更爽.

不愧為小弟心目中的"加德士".
2007-05-15 2 瀏覽
第一次黎,12:15pm到,原來要12:30才開門。烈日當空,門口大排長龍,個個曬到汗流浹背,但舖內的伙記一於少理,未夠鐘就唔開門,果然有性格。門口一開,人人魚貫入坐,個個一坐低就落一輪咀咁落order,只見一位阿哥,一個阿姐氣定神閒,聽完你的order就行開...咦,又無漏單喎。好多人話佢\地伙記態度差,但我又唔覺喎,成日見阿哥阿姐唔該前唔該後。人人都話腩伊好食,我又學人試下...ok啦,我食開大利,九記的湯較濃,但唔算特別好,牛腩都幾冧,但同大利都係一樣咁...黐牙。突登來食就唔會啦,算係試過咁啦。

突登來食就唔會啦,算係試過咁啦。
2007-05-07 7 瀏覽
原來呢度真係唔易搵,喺幾入吓,等我喺鏞記附近搵餐飽!!同妹妹二人一人一碗,我嗰碗係咖哩味,不過我就覺得咖哩麻麻地...牛腩都林,不過稍肥,可能係特色啦,聽大家講要食牛腩衣,我個人認為其實無什麼特別,不過不失咁...可能太肥,影響左食慾,但都可能我唔曉...點都好,我俾五十秒!
原來呢度真係唔易搵,喺幾入吓,等我喺鏞記附近搵餐飽!!

可能太肥,影響左食慾,但都可能我唔曉...

點都好,我俾五十秒!
2007-05-07 7 瀏覽
因為係九龍人真係好難得先黎食一次不過真係好o岩我口味每次都會同男友食三碗咖喱同清湯都好正!不過環境就迫d但食親呢d咁受歡迎的老字號都預左la
因為係九龍人
真係好難得先黎食一次
不過真係好o岩我口味
每次都會同男友食三碗
咖喱同清湯都好正!
不過環境就迫d
但食親呢d咁受歡迎的老字號都預左la
2007-05-05 22 瀏覽
今日中午要去上環做野,一做便做到3點幾feel到肚餓之後我用左唔駛30sec 時間便決定去九記,因為上次去到係lunch時間排哂隊怕要等好耐所以走左,今次有機會再去我唔可以放棄.心想3點幾唔駛排la..去到門口e都好多人tim..好彩得我一個人.門口阿姐好好人幫我找個位,叫左個'腩伊'我係等食時間又周圍望下,睇下八卦下點解其他食客寫到咁差,對人本人覺得:收銀阿姐都唔係好惡者,係冇笑容之但係人地唔賣笑,拒做足本份專心收$$,帶位;個d伙計都冇插隻手指公掂到食物呀!我要求唔高我明白這裡唔係5星酒店,衛生算好la ,講野係大聲左d咁羅,但咁反而我幾鐘意一定入腦唔會落錯order.轉頭便有野食一個字'正'd牛腩夠哂稔我d牙力可以留番^.^ 個'伊'望落去好似好小,食落完來剛剛好,份量都唔小都有成7件牛腩件件size差不多個師父刀法都有番咁上下呀!!心想人地魚蛋麵雲吞麵都只係4,5粒拒地咁都收人$2x 一碗la 九記都算係咁la!!算今日唔節食..今次黎到不知何時再來再叫多碗腩河食先!哈哈之前有朋友講拒地d河粉好快賣哂好難叫到!!我又幾好彩wor有得食到.食落又幾好味唔淡有哂牛腩味,食落好過
食落又幾好味唔淡有哂牛腩味,食落好過食伊麵明白點解咁快賣哂!!
一伊一河胞哂完成左其中一件心事
2007-05-04 12 瀏覽
SO FAT AND YUMMYYYYYYY heaven!!!!!!!!
2007-05-04 33 瀏覽
xx-3-2006 xxxx聞名已久的九記牛腩,終於一試,事前都睇過這裡的食評,好既係話牛腩及湯好夠味,唔好就話食完好口渴或牛腩鞋。去到都要等一陣先有得食,坐係收銀的女人惡形惡相,唔關我事,我只係黎食野。叫了肥腩伊麵,果然係肥腩,都係第1次食咁肥既牛腩,飲湯,果然好濃的牛湯,不過真係好鬼肥,而肥牛腩的牛油香亦好濃,下次黎一定要少肥,再配合伊麵,絕對係人間美食。事後都幾口渴,我一定賴味精,但我指味精係由天然食物所釋放出來。味精(MSG) 的化學名稱叫谷氨酸納,谷氨酸納係食物其中一種天然成分,幾乎所有含蛋白質的食物都有,而九記湯底的所用的牛骨,經過長時間熬湯及其份量,亦會產生谷氨酸納,令湯水的味道變得鮮甜好味,所以駛乜係街外買良莠不齊的味精加料呢!埋單24蚊,物有所值(只是食物),下次一定再黎。以上的解說只是攪清味精係乜一回事,及在九記的真正身份。講埋咁多食物味道以外的事,所以我係不折不扣的唔識食野,用黎做新網名都幾好喎。
xx-3-2006 xxxx