2007-06-16
第一次食九記,在期終的考試後發生經過一星期預科既考試,加上感冒有好轉,考試完畢後,立即相約友人到期待已久既九記。因為住九龍既關係,要坐過海巴士,加上5點幾,都幾窒車。經過一程車後,再轉上地鐵,才到達上環。我和友人對九記既位置原全冇印象,所以見到郵差叔叔就上前問,原來條路唔遠,但好斜。爬上條斜路後再行入十多米,就見到呢間陌生又期待既牛腩專門店。見唔到有人排隊,有o的意出望外進入九記時,見到其他食客食得津津有味。坐下後,我二話不說就叫了一碗爽腩,但侍應話剛剛賣晒,有點失望。再同友人商量一會,就叫了咖哩牛根腩伊(友人)同清湯。唔洗3分鐘兩碗面已經向我地招手。望下兩豌麵,比我想象中大碗,我先嘗一啖湯,發覺好有味,雖然有加味精,但都值得一讚。再試一舊牛腩,肉同肉之間有o的肥,十分好味,簡直係味覺同條利既觸角享受。食下食下,已發覺碗面的確唔夠喉,同友人叫多碟油菜同一碗清湯牛腩伊分享。油菜同牛腩伊都好快到,油菜蠔油唔夠,所以o係桌上拎左枝鼓油黎調味,味道同出面既鼓油唔同,有o的甜,加埋o的菜幾好食。食埋碗麵就走啦。埋單$83。雖然個cost幾大,但係始終係highest valued option.
食下食下,已發覺碗面的確唔夠喉,同友人叫多碟油菜同一碗清湯牛腩伊分享。油菜同牛腩伊都好快到,油菜蠔油唔夠,所以o係桌上拎左枝鼓油黎調味,味道同出面既鼓油唔同,有o的甜,加埋o的菜幾好食。食埋碗麵就走啦。埋單$83。雖然個cost幾大,但係始終係highest valued option....(有點走光入魔)
食完九記非常滿足,將考試既悶熱洗走,為身體重新充電。