2019-03-01 79 瀏覽
今日收早無咩野做就係觀塘行下街,順便約埋朋友食下飯聚一聚啦朋友係觀塘既地膽,她知道我想食日本野,就簡左食丼瀛位於榮昌工業大廈好近amp果邊店內既環境都好寧靜龍蝦刺身爆丼$218這個爆丼好吸睛呀有原隻龍仲有三文魚、帶子、油甘魚、三文魚籽等刺身新鮮美味糖心蛋都煮得剛剛好又好好味,夠晒流心既效果龍蝦超大隻又超鮮甜,龍蝦每個位置都有野食到,龍蝦頭入面有膏,可以撈飯食兩隻龍蝦鉗大大隻,折埋食仲有好多肉係入面,而且食到好重海水味,正!龍蝦身既肉已經切好了一粒粒,有沙律醬和蟹籽係面,肉質鮮甜彈牙鍋燒烏冬 $98由於朋友夜晚唔想食咁多飯,所以叫左個烏冬俾她食....有個生蛋係中間,烏冬軟軟的 炸雞肉浸住個湯,都唔會太軟一口就食到串燒點了牛舌$38、一口和牛$38、日本蕃薯$16、大蔥燒黑豚肉24,整體燒出黎唔會燒到好乾身,鎖到肉汁!幾野味最後仲叫左個沙津做甜品,非常新鮮,用料都好夠!
今日收早無咩野做就係觀塘行下街,順便約埋朋友食下飯聚一聚啦
朋友係觀塘既地膽,她知道我想食日本野,就簡左食丼瀛
位於榮昌工業大廈好近amp果邊店內既環境都好寧靜

龍蝦刺身爆丼$218

這個爆丼好吸睛呀
有原隻龍仲有三文魚、帶子、油甘魚、三文魚籽等刺身新鮮美味
糖心蛋都煮得剛剛好又好好味,夠晒流心既效果
鍋燒烏冬 $98
炸雞肉浸住個湯,都唔會太軟
最後仲叫左個沙津做甜品,非常新鮮,用料都好夠!
2019-02-25
2019-02-27 45 瀏覽
OT決定要好好慰勞自己,同同事試間新既日本餐廳室內滿座同朋友被安排坐室外,原本應該係露台,後被改裝成為一個密封既新天地😂暗暗地都幾有feel既~Menu選擇幾多,主打魚生飯同串燒😋香桃蟹子沙律($78)沙律用青瓜外,仲有蘋果絲🥰超有驚喜!面層仲佈滿蟹子同香桃,將所有食材橯埋黎食,成個口感超好,香甜既蘋果同香桃、爽脆既青瓜同埋爆脆的蟹子👍👍 築地壽司杯 ($138)超吸晴,每杯壽司杯都放左不同的材料,有海膽、牡丹蝦、蟹子魷魚、拖羅蓉、三文魚配三文魚子、拖羅蓉卷。雖然每杯都細細杯咁,但加埋一齊食好飽肚!鍋燒烏冬($98)鍋燒烏冬用左豬骨湯底,飲落不會太味精,ok既。用料有生雞蛋😋炸雞加天婦羅,食落仲少少脆!如果分開上相信會更脆更美味呢!一口和牛($38)和牛燒得好好食!夠哂淋,不會太韌。調味料落少少黑椒同已經好好味!
OT決定要好好慰勞自己,同同事試間新既日本餐廳

Menu選擇幾多,主打魚生飯同串燒😋

香桃蟹子沙律($78)

築地壽司杯 ($138)

鍋燒烏冬($98)

一口和牛($38)
  • 香桃蟹籽沙律
  • 一口和牛
2019-02-27 1861 瀏覽
今日同男朋友去觀塘食飯,揀左間樓上日本野,門面都幾靚,有花心思去裝飾一下。<築地壽司杯,$138>呢度嘅築地壽司杯好出名,所以我哋都特登點左一個試吓。總共有七個杯,其中一個杯係放芥末同埋姜,一杯係吞拿魚蓉手卷,其餘有五杯都係迷你嘅刺身丼,包括三文魚、海膽、吞拿魚蓉、蝦子墨魚同甜蝦。每款都唔錯,都幾新鮮。但係海膽同吞拿魚蓉最令我難忘,海膽都幾鮮甜,無腥味。吞拿魚蓉配聰粒好正,仲要一個手卷一個係迷你刺身丼。呢個價錢絕對對得起價格,而且每款都可以食下,性價比夠高。<鍋燒烏冬,$98>呢個鍋燒烏冬有炸蝦又有炸雞,仲要有隻蛋,都幾多材料。烏冬都唔錯,但個湯略嫌偏咸。<一口和牛,$38>呢個一口和牛燒得唔錯,好腍好香牛味。<厚燒玉子,$24>一見到佢嘅時候,我好似第一次咁樣食玉子,係有少少失望嘅,但係食落又好好食,燒得啱啱好,好juicy。<明太子雞翼,$18>呢個明太子雞翼整得好好食,燒得啱啱好,而個明太子嘅份量恰到好處,小小辣,好滋味。<芝士雞翼,$18>男朋友食咗呢個芝士雞翼之後完全唔覺得自己食咗

<築地壽司杯,$138>

鍋燒烏冬
<鍋燒烏冬,$98>

一口和牛、厚燒玉子、明太子雞翼、芝士雞翼
<一口和牛,$38>
呢個一口和牛燒得唔錯,好腍好香牛味。
<厚燒玉子,$24>
<明太子雞翼,$18>
<芝士雞翼,$18>
男朋友食咗呢個芝士雞翼之後完全唔覺得自己食咗芝士,所以我估芝士味不足,不過佢又話都幾好食。

<鹽燒雞翼,$36>
另外我哋仲點咗個鹽燒雞翼,同之前嘅雞翼都一樣燒得啱啱好,外脆內juicy,好食!

整體而言,其實呢間都唔錯嘅,食物質素中上,但都幾抵食。
2019-02-18
鍋燒烏冬
一口和牛、厚燒玉子、明太子雞翼、芝士雞翼
2019-02-22 66 瀏覽
呢幾日凍冰冰🌬🌬🌬🌬🌬🌬🌬🌬🌬🌬🌬🌬🌬觀塘呢d食飯時間永遠人山人海🤼‍♀️🤼‍♀️🤼‍♀️🤼‍♀️🤼‍♀️🤼‍♀️🤼‍♀️唯有去工廈搵下好野食一出lift轉左就見到間備 出名海膽 不過咁凍食下熱野叫左個壽喜燒 份量好多 個湯都幾清甜
呢幾日凍冰冰🌬🌬🌬🌬🌬🌬🌬🌬🌬🌬🌬🌬🌬
唯有去工廈搵下好野食
一出lift轉左就見到間備 出名海膽 不過咁凍食下熱野
叫左個壽喜燒 份量好多 個湯都幾清甜
2019-02-22 96 瀏覽
今日觀塘接女朋友收工,正好元宵佳節👫緊係要食返餐好!😋不過每逢大時大節,裕民坊呀APM呀果邊都係人山人海😵所以今次決定搵樓上舖隱世美食🤟🏼今次去到一間叫丼瀛既日式餐廳🇯🇵.APM後門果到一出就係巧明街,話明搵樓上舖就緊係抬頭望,呢個時侯你就會發現萬綠叢中一點紅🏮.搭LIFT一上去到就知佢係邊,可能因為近農曆新年既關係,仲有好多紅當當既裝飾.入面地方好大有分室外都室內位,室外位有臨時帳篷做頂,女朋友第一時間話坐室外,我一望到D裝修就明白了🌸室外座位有好多靚花,小燈飾同手作裝飾品,打咭指數💯!不過始終重點都係食野,伙記話佢地呢到海膽出名即刻叫左個海膽沙律先!沙津入面唔止有大舊海膽,仲有油甘魚魚生🥑,一個字:新鮮!基本上唔洗點咩都已經好好味.個沙律用左少少醋調味,酸酸地幾開胃.之後仲order左個築地壽司杯,用酒杯仔既形式載壽司,一行6杯壽司加一杯wasabi.海膽份量依然超多!仲有各種經典壽司,但我最鐘意既係吞拿魚卷🐟紫菜包住滿滿吞魚生,一啖食哂😋不過元宵都係涼涼地🌬點都要叫返個熱食🔥甜甜地既壽喜燒幾乎都係我地去日式餐廳必點! 熱辣辣上枱,牛肉份量超多!雖然已經飽飽地,但都忍唔住叫左幾串串

海膽沙律

壽喜燒

雖然已經飽飽地,但都忍唔住叫左幾串串燒為食下🤤最推介玉子燒!好香蛋味,成4層厚👍🏽做甜品一流🍡
4層厚玉子燒
海膽沙律
壽喜燒
4層厚玉子燒
2019-02-15 107 瀏覽
情人節食,訂位時不通知只有情人節set,在場已有人不滿食物質素極之hea,座位為情人節臨時擺放,太迫,擺到送餐都送唔到服務差,而且混亂,連每台上左咩菜都唔知當晚個個食到好火在場每位都送條兩條鏈,做呢d額外野不如搞好自己管理,食物好過啦原本以為工廈咁多好評有驚喜,但事實上質素實在太差,情人節相信好多人食飯都預左貴,質素未必好,但呢間餐廳可以話做到最盡恭喜你拎到我咁耐以黎第一個評分永不再食
情人節食,訂位時不通知只有情人節set,在場已有人不滿
服務差,而且混亂,連每台上左咩菜都唔知
當晚個個食到好火
恭喜你拎到我咁耐以黎第一個評分
永不再食
2019-02-14
慶祝紀念
情人節
2019-02-14 130 瀏覽
情人節揀左呢間,$998二人前,諗住咁多like,應該唔會中伏啦,點知...1. 頭盤salad,呢菜唔新鮮,落左醋唔好食2. 刺身:一眼望落下已經知道唔新鮮,海膽黑黑啡啡,三文魚、tuna 一陣雪味3. 燒牛:好肯定燒左好耐,勁韌4. 黃金燒:粒帶子大粒到呢...食左都唔知,淨係知有大量芝士、荀粒5. 櫻花蝦炸豆腐:呢個算最好食同正常6. 飲品:益力多溝調味色素,點解會知用色素?因為佢擺哂出黎擠囉7. 築地七色壽司杯:呢個簡直係大佬,本身係一杯一杯上,點知佢地話冇哂杯,變左築地七色壽司丼...將全部刺身鋪係碗飯上面,個賣相真係好噁心,呢米仲要好一般,都唔知係咪珍珠米黎,仲要帶酸...無言由頭難食到尾,左右格離檯都食到黑哂面。呢間鋪如果有心想攪好佢,首先坐位唔好咁窄咁迫,我黎食成千蚊既野,你畀啲快餐既質素同環境我地做乜?第二,食物質素,唔該唔好咁差啦,一千蚊其實可以食得比你地好幾倍既日本菜。第三,情人節雖然真係好吸客,但唔係用黎畀你地清貨尾,畀少少良心出黎啦,同埋可唔可以控制下每個時段既客流,錢唔係咁賺架唔該🙇🏻‍♂️ 最後,真係畀啲like呃左
1. 頭盤salad,呢菜唔新鮮,落左醋唔好食
3. 燒牛:好肯定燒左好耐,勁韌
5. 櫻花蝦炸豆腐:呢個算最好食同正常

最後,真係畀啲like呃左
2019-02-14
慶祝紀念
情人節
2019-02-14 71 瀏覽
一個字形容'差' 情人節去,人多招呼亂,都明但d食物質素認真差,牛柳粒好韌,三文魚唔新鲜隔離枱對情侶講咗一句,去爭鮮好過!我絕對認同!$1000情人節套餐以為好食啦,點知仲差過爭鮮,鮮蝦有沙,完全唔乾淨!真心中了伏!
一個字形容'差'

情人節去,人多招呼亂,都明

但d食物質素認真差,牛柳粒好韌,三文魚唔新鲜

隔離枱對情侶講咗一句,去爭鮮好過!

我絕對認同!

2019-02-13 1886 瀏覽
老婆响觀塘APM返工,為左俾驚喜俾佢,一於突擊接放工。事前當然做足功課,响APM附近兩分鐘步程兩分鐘的榮昌工廈有間日本料理「丼瀛」同佢食晚飯!香桃蟹子沙律$78先來個沙律開開胃口,遇記得蜜桃成熟時的那份甜美,感覺十分清新!丼瀛活貝大盛 $298活貝大盛必試之選:活鮑魚連殼燒,非常鮮,令人一試難忘!燒岩蠔,非常肥美,令人回味無窮!北海道帆立貝同樣激讚!黎到一定要試齊呢班活寶貝!築地壽司杯 $138平時食壽司總係夾起一件件咁食,今勻攪攪新意思,來把玩一下杯中物!一杯杯精緻的壽司杯供細意品嚐,簡直美不勝收!尤其是海膽非常鮮甜,抵讚!各式串燒意猶未盡,就一邊傾下偈一邊食下串燒,簡直一生一大快事!我最欣賞簡簡單單鹽燒雞翼,能食到雞翅膀的真味!鍋燒烏冬$98老婆話咁快已到貼,老公還未夠喉!點算好呢?唔洗驚,呢度嘅鍋燒烏冬能把最大胃口的男人填飽。值得一提係呢度嘅宵夜大割引時段,十一點後半價,非常抵食,各位夜鬼千祈唔好錯過!
香桃蟹子沙律$78

2019-02-12
  • 築地壽司杯
  • 丼瀛活貝大盛
2019-02-13 127 瀏覽
今日去工廠大廈覓食,😋聽朋友講有間叫丼瀛,都幾好食,佢試過佐敦個間,但我地係apm行緊,唔想走出去食🙈佢就查ㄧ查就話觀塘都有🧐,既然係咁只可説係天意,入到去都算寬敞👍🏼,我地話ㄧ口氣叫左700幾蚊野😝,首先⭐️築地壽司杯同⭐️龍蝦刺身爆丼佢地用既食材好新鮮,魚生有囗感,亦有鮮味,而生蝦特別好食😋,但係海膽個個有D腥🐟,個丼既龍蝦有芥末味,好配飯.⭐️鍋燒烏冬就係豬骨湯炸雞加天婦羅,好濃味,雞好嫩,值得ㄧ試.👍🏼⭐️沙律加入左蘋果🍎,口感好清爽.⭐️串燒,我推介⭐️ㄧ口和牛,⭐️金菇牛肉卷⭐️同鹽燒雞翼可試😍今次都算唔錯,下次ㄧ定再泥😘😘

我地話ㄧ口氣叫左700幾蚊野😝,首先
⭐️築地壽司杯同⭐️龍蝦刺身爆丼

⭐️沙律加入左蘋果🍎,口感好清爽.

今次都算唔錯,下次ㄧ定再泥😘😘
2019-02-07 190 瀏覽
🏢今日嚟到觀塘工廈覓食,見呢間裝修同氣氛唔錯,精心製作海膽杯好吸引喔~🤗🥑🥗油甘魚牛油果海膽沙律 $98🍣藍鰭呑拿魚壽司 $48,黃鰭呑拿魚壽司 $24🍹北極光海膽杯 $168海膽杯做成芭菲嘅造型,第一層係海膽同黑色嘅魚子,之後就係脆卜卜魚子同玉子,最底紫薯都幾特別。🇯🇵燒白鱔 $38 ,紫蘇雞肉串 $23,大蔥雞肉串 $18燒白鱔當然係我嘅首選,皮脆肉嫩有魚嘅油脂滲岀,推介喔~ 🍶清酒煮大蜆 $78大蜆新鮮每隻都無沙,處理得好好,清酒帶出鮮甜味,非常暖胃冬天食就啱晒,份量都幾多。丼瀛星期一至日: 12:00-16:00, 18:00-23:00地址: 觀塘巧明街109號榮昌工業大廈5樓A室電話: 37088705平均消費 $333/位
🥑🥗油甘魚牛油果海膽沙律 $98
🍣藍鰭呑拿魚壽司 $48,黃鰭呑拿魚壽司 $24
油甘魚牛油果海膽沙律
🍹北極光海膽杯 $168
北極光海膽杯
燒白鱔當然係我嘅首選,皮脆肉嫩有魚嘅油脂滲岀,推介喔~
燒白鱔

電話: 37088705
平均消費 $333/位
燒白鱔
2019-02-05 109 瀏覽
我覺得算係不錯既午餐,但感覺上可以平啲價錢會更好,刺身新鮮,環境幾舒服,有露枱可坐外面,職員服務不錯,裝修也幾精緻,坐得舒服,最重要係可以儲亞洲萬里通里數,值得一試。
2019-02-04
15 分鐘 (堂食)
2019-02-05 115 瀏覽
清酒選擇多,介紹喝了這枝,不錯!熟的食物點了串燒牛舌,雞翼同烏冬,不錯!生的點了壽司杯 ... ... 我知錯了 🥺 上桌時侍應說避免紫菜軟,拖羅手卷要快吃,當然立刻舉筷,不過個手卷啲紫菜竟然係 濕嘅 😰 其他壽司放在小杯裡,壽司飯很結實、冰冷又沒醋味,海胆很腥(還好沒點海胆飯)...最後🤮咗幾次,肚非常唔舒服 ... 中伏了🤦🏻‍♂️總體來說,只點熟食配清酒的話,值得一試!如果想食壽司魚生,其實用openrice睇吓,觀塘有更多好選擇😂
清酒選擇多,介紹喝了這枝,不錯!

熟的食物點了串燒牛舌,雞翼同烏冬,不錯!

最後🤮咗幾次,肚非常唔舒服 ... 中伏了🤦🏻‍♂️

2019-02-01 80 瀏覽
食左招牌菜式,魚生壽司好過串燒,串燒又好過浜燒,海膽鮮甜,壽司杯亦做到各適其適,串燒牛舌好juicy ,喜壽鍋亦ok。但最抵讚係服務態度,因為早去哥哥推薦梳化位,係舒服D😄
2019-01-31
  • 築地壽司杯
  • 安格斯牛肉壽喜鍋
  • 牛舌
2019-01-30 80 瀏覽
平時真系無乜幾可去工廈搵食💁🏻今日收工系APM等緊朋友收工..無無聊聊search 下附近有乜好餐廳..就搵到呢間日本野丼瀛~佢系正APM 後面~岩哂~行過黎唔駛5分鐘就到!🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟我以為好似其他工廠咁好難搵因為工業大廈好大好多入口點知出𨋢就見到餐廳GOOD👍🏻個人好喜歡食日式蟹籽沙律,呢個同普通食開嘅有d 唔同~除左蟹籽同青瓜之外,佢地加左香桃同蘋果,食落酸酸甜甜勁醒胃,作為前菜真系一流😋份量仲大大份架!!食日本野燒物都一定唔少得!我地叫左鹽燒雞翼雞翼燒到外皮金黃色、脆脆地、加少少海鹽吊味就已經好好食!2個人1人1隻岩岩好💁🏻另外仲叫左大蔥燒黑豚肉同燒雞軟骨大蔥同黑豚好夾~有時就咁食燒肉串會好膩但連埋大蔥一齊食就即刻中和返,加上有d黑椒吊味,食落特吃香口。燒雞軟骨就緊系唔駛講,一樣燒得好脆又唔油膩,每次叫親燒物必點!仲有個燒日本小番薯,細細粒易入口,食落甜甜地,又有炭香~作為小食無得彈大人細路都會鐘意黎到今日嘅主角——築地籌司杯🍸師傅將d壽司飯整到一粒波咁放系玻璃杯度成件事即系靚哂,岩哂我呢d鐘意影相呃like 嘅港女😂!壽司除左有魷魚、花之戀、甜蝦呢d 基本野之外,仲有
平時真系無乜幾可去工廈搵食💁🏻
今日收工系APM等緊朋友收工..
無無聊聊search 下附近有乜好餐廳..
就搵到呢間日本野丼瀛~
佢系正APM 後面~岩哂~行過黎唔駛5分鐘就到!
🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟
我以為好似其他工廠咁好難搵
因為工業大廈好大好多入口
點知出𨋢就見到餐廳GOOD👍🏻

個人好喜歡食日式蟹籽沙律,
呢個同普通食開嘅有d 唔同~
除左蟹籽同青瓜之外,佢地加左香桃同蘋果,
食落酸酸甜甜勁醒胃,作為前菜真系一流😋
份量仲大大份架!!
食日本野燒物都一定唔少得!
我地叫左鹽燒雞翼
雞翼燒到外皮金黃色、脆脆地、
加少少海鹽吊味就已經好好食!
2個人1人1隻岩岩好💁🏻

另外仲叫左大蔥燒黑豚肉同燒雞軟骨
大蔥同黑豚好夾~有時就咁食燒肉串會好膩

仲有個燒日本小番薯,細細粒易入口,
食落甜甜地,又有炭香~作為小食無得彈
大人細路都會鐘意

黎到今日嘅主角——築地籌司杯🍸
師傅將d壽司飯整到一粒波咁放系玻璃杯度
成件事即系靚哂,岩哂我呢d鐘意影相呃like 嘅港女😂!
壽司除左有魷魚、花之戀、甜蝦呢d 基本野之外,
仲有我最鐘意嘅海膽同吞拿魚蓉~
全部都好新鮮好好味,真系正到不得了😋😋

真系波波壽司黎架、幾可愛😍
另外想食d有湯嘅野,就叫左呢個鍋燒烏冬!
個烏冬有個生雞蛋,將佢撈埋一齊食特別香特別滑~
D餸又足料~鋪滿哂個面架~d烏冬又系份量好足~2至3個人share 都好夠食!

🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣

第一次去工廈搵食~
價錢唔貴之餘質素又很好,份量仲大大份~
真系抵食夾大件

呢間丼瀛令我對工廈嘅食肆有新嘅睇法~
期待下次再黎或者再試其他工廈餐廳