2019-04-19 139 瀏覽
星期3晚朋友仔帶左我黎試新野為食mode啟動鳥....今次由朋友仔發板,先黎個油甘魚牛油果海膽沙律,好fresh喔,油甘魚切到細細粒,配埋沙律菜放入口,好正喔💕之後送上熱辣辣鍋燒烏冬,有炸蝦炸雞蟹柳,個人喜好鍾意食較淋身嘅烏冬,呢個簡直係我嘅favorite 串燒雞軟骨同雞腎燒得爽口,一口和牛好有牛味同好Juicy....朋友仔誠意推介嘅築地壽司杯,我見身邊每枱都有嗌呢個,應該都係食店嘅皇牌做型好靚喔💕❤️💕最愛佢地嘅蝦好鮮甜肥美,吞拿魚蓉亦屬佳品最後黎埋個厚切三文魚飯,配埋蟹子北寄貝,嘩嘩嘩,超滿足嘅一餐要讚下呢度d員工超細心同好人,見到我響度影相,就拎盞燈過黎幫我打燈好貼心嘅服務喔
星期3晚朋友仔帶左我黎試新野
做型好靚喔💕❤️💕最愛佢地嘅蝦好鮮甜肥美,吞拿魚蓉亦屬佳品
好貼心嘅服務喔
厚切三文魚
油甘魚牛油果海膽沙律
2019-04-17
厚切三文魚
油甘魚牛油果海膽沙律
2019-04-19 57 瀏覽
今日同阿媽去觀塘食飯,見呢間餐廳評價不錯就黎試吓啦。我哋首先order左,蜜桃蟹籽沙律蔬菜很新鮮,除了沙律菜還有青瓜絲,蜜桃甜甜的,上面放咗大量蟹子。用的是蛋黃醬我最喜歡的。築地壽司杯其中海膽味道尤其鮮甜。三文魚厚切的十分肥美。赤蝦肉質彈口新鮮的。鍋燒烏冬烏冬彈牙。有一隻吉列蝦在上面不錯吃。有一隻生雞蛋吉穿佢令湯底味道更突出。清酒煮大蜆大蜆大大隻。湯底清甜帶點酒味,更能帶出大俱的新鮮味道。讚!鹽燒雞翼燒雞翼我鍾意食。雞皮脆脆的很香口。好好味。鹽燒雞腎味道不錯,喜歡食雞腎的朋友可以一試。鹽燒牛舌牛舌處理得不錯沒有so味。燒起嚟有幾好味。金菇牛肉卷呢個好味道。肥牛帶點燒汁的味道, 包着滿滿的金菇。一啖食落去口感十足!燒菠蘿呢個我最鍾意。菠蘿酸酸甜甜的又有炭燒的味道。好正!埋單$500左右,都算抵食,刺身新鮮,燒一物做得不錯,會再來的。
今日同阿媽去觀塘食飯,見呢間餐廳評價不錯就黎試吓啦。

我哋首先order左,

蜜桃蟹籽沙律

築地壽司

清酒煮大蜆
大蜆大大隻。湯底清甜帶點酒味,更能帶出大俱的新鮮味道。讚!

鹽燒雞翼
燒雞翼我鍾意食。雞皮脆脆的很香口。好好味。

鹽燒雞腎
味道不錯,喜歡食雞腎的朋友可以一試。

鹽燒牛舌
牛舌處理得不錯沒有so味。燒起嚟有幾好味。

金菇牛肉卷

燒菠蘿
呢個我最鍾意。菠蘿酸酸甜甜的又有炭燒的味道。好正!

2019-04-17 44 瀏覽
同朋友係官塘放工,想食日本野又不想去apm,就去左呢間食個好吸引的壽司杯!築地壽司杯 $138勁多!好出名有7杯又唔貴。有呑會魚手卷,海膽,甜蝦,墨魚等。下面仲有飯,係一個迷你丼,$138食到甘多感覺好抵。最正係魚蓉入口溶,同海膽又多又鮮。。日式安格斯牛肉鍋$88牛肉係蓋潮個鍋,下面有菜有粉絲。湯底清清地可以送飯!清酒煮大蜆$78呢個好like,好大蜆又多!清酒味幾入味。之後叫左一堆串燒,厚燒玉子$24,好soft,同友人最like。雞軟骨$18,即叫即燒熱辣辣。鹽燒雞腎$18大蔥雞肉$18牛舌$38所有串燒都燒到恰到好處,特別係牛肉,一咬落去的油香勁野味。本菇牛肉卷$30勁多牛汁,牛肉係岩岩熟,易咬口,加上金菇口感好豐富。油甘魚牛油果海膽沙律$98好多牛油果同勁大粒海膽,醋都好多,好開胃。角切油甘魚,勁大粒!刺身好多。好飽,兩個人好似叫左好多,但食下食下又食得哂!每人$300左右。

築地壽司杯 $138

勁多!好出名有7杯又唔貴。
最正係魚蓉入口溶,同海膽又多又鮮。。

日式安格斯牛肉鍋$88

牛肉係蓋潮個鍋,下面有菜有粉絲。湯底清清地可以送飯!

清酒煮大蜆$78

呢個好like,好大蜆又多!清酒味幾入味。

之後叫左一堆串燒,

厚燒玉子$24,好soft,同友人最like。

雞軟骨$18,即叫即燒熱辣辣。
鹽燒雞腎$18
大蔥雞肉$18
牛舌$38
所有串燒都燒到恰到好處,特別係牛肉,一咬落去的油香勁野味。

本菇牛肉卷$30

勁多牛汁,牛肉係岩岩熟,易咬口,加上金菇口感好豐富。

油甘魚牛油果海膽沙律$98

• 築地壽司杯
2019-04-15 45 瀏覽
朋友想食日本野~ 見呢間不錯~ 所以就去食啦~地方不算難搵 距離地鐵站不遠~環境不錯~ 不會好迫夾~ 睇餐牌好多野食都好吸引 ~叫左築地壽司杯~  排列一杯杯 細細杯有6格 其中一格係WASHBI 同薑~ 之後就係好新鮮的刺身~有蟹肉 吞拿魚 三文魚 魷魚 仲有海膽~之後叫左北海道海膽油甘魚爆丼 呢個一定要食~D油甘魚好 肥厚 好鮮甜 D海膽入口即溶 超好味~-香桃蟹籽沙律 份量好多 兩個人食都食吾哂 ~-菠蘿燒 超推介~ 一點都不酸~ 甜甜的~ 鍾意食菠蘿的人必點~之後叫左串燒~-厚燒玉子~ 一層層 好香蛋味~-牛舌 同 一口和牛~ 好多油脂 而且易咬~-金菇牛肉∼  兩件大大的~ 不會乾身∼ 整體~ 多選擇~ 刺身出色 而且有好多串燒 ~下次會再次去食~
朋友想食日本野~ 見呢間不錯~ 所以就去食啦~
地方不算難搵 距離地鐵站不遠~
環境不錯~ 不會好迫夾~

睇餐牌好多野食都好吸引 ~

叫左築地壽司杯~  排列一杯杯 細細杯
有蟹肉 吞拿魚 三文魚 魷魚 仲有海膽~

之後叫左北海道海膽油甘魚爆丼 呢個一定要食~
D油甘魚好 肥厚 好鮮甜 D海膽入口即溶 超好味~

-香桃蟹籽沙律 份量好多 兩個人食都食吾哂 ~

之後叫左串燒~
-厚燒玉子~ 一層層 好香蛋味~

-牛舌 同 一口和牛~ 好多油脂 而且易咬~

-金菇牛肉∼  兩件大大的~ 不會乾身∼

整體~ 多選擇~ 刺身出色 而且有好多串燒 ~
下次會再次去食~
2019-04-10
2019-04-13 41 瀏覽
聽朋友介紹過呢間觀塘嘅樓上日本野不錯,所以今天來試試。我地一人叫左一個丼飯,兩個嚟到之後同餐牌嘅相片一樣,超豐富呢!我叫嘅係松葉蟹燒甲羅蟹膏爆丼,配料好多,除左蟹肉,蟹籽,仲有蟹膏,流心蛋同紫菜等配料。而甲羅嘅意思即係蟹蓋,燒過之前口感更佳。蟹嘅味道亦加以昇華。我就鐘意將所有蟹嘅部分拌匀,咁樣就每啖都可以食到蟹嘅各種層次。飯嘅部分粒粒分別,係好有咬口嘅日本珍珠米!另外朋友叫嘅丼飯係北海道刺身爆丼,全部刺身都十分新鮮美味,水準之作!日本丼飯價錢就不嬲唔會好平,有時會食完個丼飯都唔飽,咁就好唔抵啦,但呢個就唔同,食哂成個飯係好飽的!美中不足嘅係粒流心蛋,熟嘅程度係唔錯,但其實無乜味,好似食緊白烚蛋咁。但整體而言都很滿意呢!

聽朋友介紹過呢間觀塘嘅樓上日本野不錯,所以今天來試試。

飯嘅部分粒粒分別,係好有咬口嘅日本珍珠米!

2019-04-13
2019-04-04 96 瀏覽
難得同男朋友一齊放半日假 我地就落觀塘拎番之前訂既野順便食個晚飯 發掘下工廈小店今次食日本野 係樓下已經有見到寫住「丼瀛」既紅燈籠築地壽司杯 ($138)見到好多人推介呢款 賣相確實唔錯 用一個個小杯裝住壽司然後拼成一列都幾養眼一系列共有六款壽司 分別係三文魚、海膽、魷魚、魚腩蓉、甜蝦等等不過食起上黎都有d難搞 因為好難夾起成舊壽司岀黎食其中三文魚就最吸引 肥美厚切 上面仲鋪左層爽口爆汁的蟹籽北海道海膽油甘魚爆丼 ($148)油甘魚鋪滿整個丼飯 中間放左隻半流心既溏心蛋 旁邊就有甘甜既海膽 再配上一小撮既洋蔥絲 感覺好豐富原燒玉子($24) 鹽燒雞腎($18) 雞軟骨($18)玉子同雞軟骨火喉岩岩好 玉子燒食落好juicy 雞腎反而就燒得太過火 食落比較乾同硬身 金菇牛肉卷 ($28) 大蔥雞肉 ($18) 大蔥燒黑豚肉 ($24)上碟之前加左好多調味粉 所以食落特別惹味 另外洋蔥燒到特別香 男朋友好中意食另外 呢間餐廳成日都有訂座優惠 可以試一試

今次食日本野 係樓下已經有見到寫住「丼瀛」既紅燈籠

築地壽司杯 ($138)

不過食起上黎都有d難搞 因為好難夾起成舊壽司岀黎食

其中三文魚就最吸引 肥美厚切 上面仲鋪左層爽口爆汁的蟹籽

北海道海膽油甘魚爆丼 ($148)

北海道海膽油甘魚爆丼

原燒玉子($24) 鹽燒雞腎($18) 雞軟骨($18)
原燒玉子($24) 鹽燒雞腎($18) 雞軟骨($18)

另外 呢間餐廳成日都有訂座優惠 可以試一試
2019-04-02 77 瀏覽
其實係觀塘工廈真係有唔少不錯既餐廳,而今次介紹既就係另一間食日本菜 - 丼瀛。呢到有唔同款式既魚生飯,價錢仲要非常合理,如果唔想食魚生,呢到仲會有熟食,任君選擇。而我就叫左黑松露火灸雜錦爆丼,入面分別有三文魚、蟹柳、玉子,每款既份量都十足,而且非常新鮮,再配埋淡淡既黑松露,口感更豐富!呢到仲會有埋野飲送,真係好滿足呀!如果行開觀塘,又想食日本野,呢到確實係唔錯既選擇!

如果行開觀塘,又想食日本野,呢到確實係唔錯既選擇!
黑松露火灸雜錦爆丼
2019-03-29
黑松露火灸雜錦爆丼
2019-03-31 56 瀏覽
兩口子在觀塘下班後,走到工廠大廈中,尋找日式美食。今晚一試>>>丼瀛<<<。 實不相瞞,裝修門面不怎麼樣,有點禾稈冚珍珠感覺;追求華麗風格的話,或許會失望。若然把重點放在食物上,卻會喜出望外。 香桃蟹籽沙律(HKD78)份量十足,足以讓兩至三人分享;口感一流,爽口青瓜和生菜絲切得幼細,加上卜卜脆蟹籽,混合沙律醬,醒神開胃。 築地壽司杯(HKD138)賣相特別,以玻璃杯盛載壽司;一客集齊多款美味壽司,包括三文魚、海膽、蝦、蟹籽魷魚等等,各具特色,而且鮮味十足,食過翻尋味。 松葉蟹肉甲羅燒蟹膏爆丼(HKD148)鮮香蟹肉與蟹膏令人垂涎三尺,配合加入適量醋的珍珠米飯,加倍開胃。這也很適合討厭拆蟹殼的人享用啊,因為肉與膏都已被拆好了,啖啖肉的滋味,無可抗拒。 鍋燒烏冬(HKD98)內有天婦羅蝦、炸雞及魷魚等,蠻豐富的。烏冬富嚼勁。 爐端燒也不可錯過喲。雞軟骨(HKD18)和鹽燒雞翼(HKD36)香脆可口。 一口和牛(HKD38)肉香四溢。 本菇牛肉卷(HKD30)以香嫩牛肉捲起本菇,方便享用,一口一啖盡享

築地壽司(HKD138)賣相特別,以玻璃杯盛載壽司;一客集齊多款美味壽司,包括三文魚、海膽、蝦、蟹籽魷魚等等,各具特色,而且鮮味十足,食過翻尋味。

一口和牛(HKD38)肉香四溢。

本菇牛肉卷(HKD30)以香嫩牛肉捲起本菇,方便享用,一口一啖盡享牛肉與本菇滋味。

大蔥燒黑豚肉(HKD24)是個不錯的配搭,大蔥香味能為黑豚肉加添香氣,厚厚蔥卷口感上佳,也平衡黑豚肉的肥美感。

不得不讚餐廳對食客拍照的細心安排。因為燈光較為昏暗,較難拍到清晰照片,所以每當食客需要拍照時,侍應便會取出手提LED補光燈協助打燈!這種服務還真的令人驚喜。
2019-03-30 38 瀏覽
收舖後, 因為生意唔錯既關係,同女朋友係丼瀛慶祝一下。丼瀛數間分店我們都食過, 質素保持得十分之好, 不會參差不齊。 今日食的是觀塘店:北海道海膽油甘魚爆丼$148油甘魚厚身入口滑溜, 有入口油化散開既口感,濃郁的鮮味在味蕾上爆發。 海膽十分大塊, 可惜功力未到家分不清是什麼品種, 但鮮甜味十足,沒有恐怖的海膽臭腥味。 加上大碗飯, 份量足以填滿小弟半個胃。 鍋燒烏冬$98女友點了一個鍋燒烏冬, 最吸晴的一定是那一棵雞黃。 搞均了雞黃和烏冬, 沾上了雞黃的烏冬有陣陣旦香, 配上濃郁湯底,和味! 熱辣上台的烏冬真暖胃呢!厚燒玉子$24女友最愛玉子, 丼瀛的玉子不會過份甜, 亦沒有搶去旦味。 此外, 玉子要煮得香滑, 真的考驗師傅旦汁調配的功力。 丼瀛的師傅確係名不虛傳。 明太子雞翼$18特別要讚呢個雞翼, 釀得大大隻,十分足料。 入口食到粒粒明太子, 卜卜脆!芝士雞翼$18芝士雞翼釀滿芝士, 熱辣上台,內心還軟潤, 感覺好新詠。 鹽燒雞腎$18爽口彈牙, 鹽燒好香牛舌$38牛舌厚身,外脆內軟腍,牛油香濃日本蕃薯$16外脆內煙韌, 蕃薯味好香。忌廉蟹肉薯餅$28薯餅脆就一定要的呢, 但內軟
收舖後, 因為生意唔錯既關係,同女朋友係丼瀛慶祝一下。

今日食的是觀塘店:

北海道海膽油甘魚爆丼$148

鍋燒烏冬$98

厚燒玉子$24

明太子雞翼$18

芝士雞翼$18
芝士雞翼釀滿芝士, 熱辣上台,內心還軟潤, 感覺好新詠。

鹽燒雞腎$18

爽口彈牙, 鹽燒好香

牛舌$38
牛舌厚身,外脆內軟腍,牛油香濃

日本蕃薯$16
外脆內煙韌, 蕃薯味好香。

忌廉蟹肉薯餅$28

薯餅脆就一定要的呢, 但內軟到爆汁,真係魔鬼到你怕! 真係好正

牛肉薯餅$22
牛肉薯餅牛味+薯味好夾! encore!
2019-03-23 27 瀏覽
今天約了個在觀塘返工的朋友,他說帶我到工廈食日本菜,我們約了在開源道滙豐銀行等,從這行到去這間位於工廈上的《丼贏》約四五分鐘左右,入到去環境也可以,這餐就由朋友來發板,先來的是油甘魚牛油果海膽沙律,這個沙律配合得不錯,而且很開胃,第二個點的是一個賣相不錯的築地壽司杯,六杯也各有不同,我最喜歡的就是海膽杯和蟹加蟹羔杯,味道濃郁新鮮,再來是牛油炒大蜆,喜歡食牛油味的會覺得不錯,牛油味濃香而且沒有沙,之後來的是串焼系列,有明太子雞翼、鹽焼雞翼、紫蘇雞肉串、雞軟骨及燒雞皮,串燒的味道也不錯,最後來的是海鮮炒飯,加上這個美味的炒飯,今晚真是很飽很滿足,工廈的餐廳真是要多點留意!
  • 築地壽司杯
  • 牛油炒大蜆
2019-03-22 36 瀏覽
觀塘工業區現在成為隱世食店臨立之地,當然要搜羅一番,搭貨𨋢唔一定送貨嘅,𨋢門一開就見到大大個招牌,一睇就知係食日本野,見價錢不太貴就決定入去。和同事兩人收工很累,當然要食返啲好野差差電啦,是日推介日本丼瀛壽司杯必食之選,三文魚新鮮大大件,牡丹蝦新鮮又大隻,中間杯海膽味道濃郁,入口即溶分佈在舌頭上海膽香味再沖上鼻子,這個已經值回票價。。。這個香桃蟹子沙律,裡面啲生菜絲蘋果絲青瓜絲和蟹子溝埋一齊,估唔到咁好食,爽口得嚟又有咬口,唔同一般嘅沙律咁薄,再加埋香桃既清甜,是一個完美會飽肚既沙律。這個北海道刺身爆丼,超新鮮美味。最估唔到的就是金菇牛肉卷,大大舊咬落去爆出很多肉汁,金菇爽口沒有煎乾,咁大個人食咁多金菇肥牛這是最好味的一次。這個本菇牛肉卷是第一次食,本菇比金菇粗一點。最後食埋燒雞翼,我自細就鐘意食,食完就飽飽了,差足電明天再工作。。。

這個北海道刺身爆丼,超新鮮美味。

這個本菇牛肉卷是第一次食,本菇比金菇粗一點。

2019-03-16 42 瀏覽
跟老友來一個秘竇,位於觀塘工廈內的日本餐廳。唐揚炸雞啖啖肉,而且肉質都算滑。沾上沙律醬吃味道更佳。鹽燒雞翼為雞全翼,無需調味太多。什錦天婦羅炸粉不算厚亦不油膩。當中以炸蝦最好吃。黑豚肉生薑燒爆丼很大碗,足夠兩個人吃。黑豚肉亦都算多而且燒汁亦惹味。築地壽司杯用杯盛壽司飯很特別,有點像自助餐吃到的甜品杯。有花之戀、海膽、甜蝦、迷你手卷等亦有廂房提供,增加私隱度。最合適姊妹們聚會半戶外的天台亦有一番情調,可以於工廈內談心都很特別。大紅燈籠高高掛,充滿東瀛風情。值得一提是這裡的店員服務細心,主動。
跟老友來一個秘竇,位於觀塘工廈內的日本餐廳。

唐揚炸雞啖啖肉,而且肉質都算滑。沾上沙律醬吃味道更佳。

鹽燒雞翼為雞全翼,無需調味太多。

什錦天婦羅炸粉不算厚亦不油膩。當中以炸蝦最好吃。

亦有廂房提供,增加私隱度。最合適姊妹們聚會

半戶外的天台亦有一番情調,可以於工廈內談心都很特別。

大紅燈籠高高掛,充滿東瀛風情。

值得一提是這裡的店員服務細心,主動。
2019-02-27
2019-03-13 48 瀏覽
夜晚去咗試下呢間,嗌咗兩個魚生飯,由落單到上菜要大半個鐘,其實又唔係爆場,速度很慢。飯量不多,男士會唔夠飽;價錢同質素不相乎,魚生不夠新鮮,食完肚仔怪怪哋咁,下次免了~

2019-03-13
2019-03-09 139 瀏覽
週末打算和老婆輕輕鬆鬆在觀塘工廈吃好東西,在網上的app發現有半價。就立即訂枱!我們準時出席,到達之後發現全場只有兩台食客,人流很少。但是看到OpenRice 的好評超多所以也立定心腸去試一下!因為在網上的app訂枱有半價。我到了場地之後,發現並不是這樣。只有一些$148-$268的丼飯但是只能打八折,所以我們兩個人無可奈何之下點了一個看看情況再算。我們點了一個期間限定,他說有蟹,蝦,兩種不同的魚生。誰不知每一種魚生只有薄薄的兩片,蝦 只有兩隻有頭的甜蝦,而蟹 比港幣的$5硬幣還少。 還要我和太太也覺得不新鮮,爭鮮的級數還比他好。可是如果在爭先吃四片魚生兩件蝦,只需$3/1件合共$18 但是這個不新鮮的魚生飯我消費了$148。真的超級超級不值。令我十分之懷疑這一個OpenRice上面的留言是不是真的。還有我點了銀雪魚乾,原來只是我們小時候吃的一包一包說魚絲再烤熱。真的很懷疑這個有沒有犯商品說明條例。這個午餐我和太太幸好沒有再點其他東西,如果不是真的一肚氣。我以前並沒有打算打任何食評,但是這個我真的勸大家不要再吃,超級差,性價比超級低,沒有可能再回去浪費自己的錢。在觀塘區還有很多有誠意的

這個午餐我和太太幸好沒有再點其他東西,如果不是真的一肚氣。

我以前並沒有打算打任何食評,但是這個我真的勸大家不要再吃,超級差,性價比超級低,沒有可能再回去浪費自己的錢。在觀塘區還有很多有誠意的餐廳,不是付不起這個價錢,而是還有很多其他選擇。

千萬千萬不要去,不要看別人的食評麻木跟從。我已經很後悔了
2019-03-09
因為成兩個前啦,  淨係記得饅魚飯, 南瓜薯餅的味道了, 呢個饅魚飯, 有幾點好想讚,可能因為本身由細到大饅魚控~  所以最愛燒饅魚汁滿滿的饅魚飯,1.  飯本身份量好足 無論係饅魚 定飯的份量都好足  而且仲有蛋添~ 2.  饅魚汁滿滿  超好味,饅魚控的你 保證一定啱食3.  饅魚燒得剛剛好,不會有異味,不會有燶味4.  價錢亦唔算貴  $68~  簡直午餐美味抵食精選!5.  我記得應該仲有個面屎湯 , 清清甜甜 小小咸  好飲整個飯好感黎講, 絕對 5粒星呀!! 而南瓜薯餅  我記得味道對我黎講係好甜  有點粉    不過都算幾好味成間鋪最失敗應該是茶水間, 沖飲品方面真的很差勁,甚至連一杯普通檸茶的味道 都輸比大排檔 茶餐廳~ 不過都唔太影響我對呢到食物嘅評價, 因為我黎係為食日本野架嘛~ 唔係為飲野..   所以我比LIKE!  而且呢兩個月內我都有再黎食幾次,但係真係唔記得影相呀= = 好失敗...  很抱歉呢~
因為成兩個前啦,  淨係記得饅魚飯, 南瓜薯餅的味道了,

2.  饅魚汁滿滿  超好味,饅魚控的你 保證一定啱食
3.  饅魚燒得剛剛好,不會有異味,不會有燶味
4.  價錢亦唔算貴  $68~  簡直午餐美味抵食精選!
整個飯好感黎講, 絕對 5粒星呀!!

但係真係唔記得影相呀= = 好失敗...  很抱歉呢~
2018-12-11
  • 蒲燒饅魚爆丼