2023-06-16 354 瀏覽
又系放假美食出遊記,港島呢邊越來越少正宗粵菜,今日見到網上極力推介呢間中華小館,所以就約左朋友來一試究竟。睇下今日叫左咩好野:😋燒味雙拼😋三色蝦球😋舟山海蜇😋泡椒魚皮😋鳳凰展翅(酥炸小黃魚)燒味雙拼😌😌😋😋超級super big,好足料好抵食😂😂每啖都有滿滿既油脂同埋醬汁香味,大滿足!😍😍😍❤️❤️三色蝦球,系豐富既蛋白質yeah。舟山海蜇完全唔會有腥味,可口之餘都keep到本身既鮮味。而且食材新鮮👏🏻😎泡椒魚皮覺得幾特別,開頭怕腥,點知完全不會,而且好爽口好惹味。鳳凰展翅(酥炸小黃魚)😍😍😍😍👅👅👅見到都好興奮,真係好大條,有驚喜!😎😎💯💯炸得好香好酥脆。食返啲蔬菜可以balance返,無咁熱氣。服務員好細心,服務態度都好好,會幫我地refill水。真係服務周到!👍🏻👍🏻讚可以再約第二次。

睇下今日叫左咩好野:

2023-06-16 315 瀏覽
呢間餐廳位於灣仔,經過港島既朋友真系要試下,我見到最近朋友圈都推介我去食,話全部既菜式都好正宗,系外面比較少見,所以我都冒名而來。見到菜單都好多野食,我地就叫左幾樣餐廳主打菜試試。🌻 雙椒糖心皮蛋,我最鍾意呢個,整體感覺味道清新,汁調配到剛剛好。非常新鮮,而且脆口多汁。 🌼黃金笑哈哈(黃金鍋巴拼乾燒明蝦)幹燒蝦既肉質竟然非常嫩滑,鍋巴好香脆,調配到剛剛好。 🌼醬烤欖角骨,整體好夾,味道和酸度也是剛剛好。非常之解油膩感!🌻舟山海蜇,調味微好正,非常開胃,而且可口爽口彈牙。good!總括而言,價錢方面都比較貼地,平靚正!好抵!環境都好舒適😌燈光柔和,坐位闊落,評分不錯。

2023-06-15 309 瀏覽
岩岩系灣仔果邊上完泰拳堂,運動完當然要食翻D 好野補充下體力。今日既菜單:🍀🍀☘惹味小炒皇,非常夠鍋氣,調味醬嘅味道,非常出色,非常可口。 仲有好多配料,好中意食微微炒焦既腰果,油香滿載好好味。🍀🍀☘燒味雙拼,燒味不會好幹,肉嫩皮脂豐厚,燒汁微甜,甘甜好味,軟硬程度適中, 整體味道,剛剛好。🍀🍀☘踏雪尋梅(冰鎮咕嚕肉) ,非常多咕嚕肉,冰鎮既食法第一次試,大塊而且厚實,酸酸甜甜,很開胃。🍀🍀☘雙椒糖心皮蛋,很有心思,配埋少少辣椒同埋一起吃,很夾,而且還突出皮蛋嘅特質味道。總括而言,全部食物都好好食,而且價格相宜,性價比高,推介!
今日既菜單:

總括而言,全部食物都好好食,而且價格相宜,性價比高,推介!
2023-06-13 288 瀏覽
初嘗呢間位於駱克道既中菜,完全滿足到我食中菜既期望———入味、濃味、啱送飯👍🏻鳳凰展翅:炸小黃魚。炸粉薄而魚肉嫩滑,每一啖都食到孜然同乾蒜味,吊起魚肉本身既鮮味👍🏻醬烤欖角骨:雖說係烤欖角骨,但骨唔多,反而肉好多。骨肉易分離,醬汁鹹甜,豬肉入味👍🏻雙椒糖心皮蛋:皮蛋真係有糖心。椒汁十分之香,唔係死辣,反而有香油既麻襯托,同本身冇咩味既皮蛋相輔相成👍🏻三色蝦球:每一色蝦球都係唔同口味,每一味都各有特色…呢碟就留個懸念,留比大家親自試😏包有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻總結:鍾意食中菜既人,呢間就係好好既選擇。雖然價錢略貴,但食物份量大,環境舒服乾淨,值得一試,非常推介👍🏻🈵🈵🈵

🈵🈵🈵
2023-06-12 340 瀏覽
今日決定同老公女女一齊試下駱克道呢間中餐廳🤣估唔到係呢個地段,都可以食到媲美酒店味道,甚至超越酒店品質既中菜❗️首先我地叫左炸小黃魚🤤佢個名好威武咁叫「鳳凰展翅」🤣Which碟魚係對得住呢個名既~首先魚既擺盤好靚真係展翅咁款🤣魚肉冇骨而且外脆內滑~很好食❗️老公就指名要豬筋撈粗麵😁第一次見撈麵既配料同汁係分開上~幾特別😆撈粗既鹼水味唔重,豬筋好腍幾乎入口即溶,非常高汁❗️當然唔少得食中菜一定要叫既小炒王啦🥴小炒王既肉比一般鋪頭多😂同埋真係鑊氣十足🤤好夠味❗️小朋友因為個名嘈住要食黃金笑哈哈(其實姐係燒蝦拼鍋巴)🤣🤣🤣燒蝦既蝦好大隻,蝦肉唔柴且入味。濃厚既蝦汁正好連埋脆口既鍋巴一齊食,香脆既口感好似食零食咁,女女好鍾意❗️係灣仔呢個價錢食到呢個品質既中菜,性價比算係幾高☺️環境乾淨整潔,都啱我地呢啲帶小朋友一齊食飯既家庭🤠高度評價💯💯💯

屋企老人家生日,又唔想去傳統茶樓,於是決定就近試下駱克道呢間中菜廳。嘢食選擇好多,我同老公特別推介呢幾個菜:🦆片皮鴨片皮鴨好唔好食取決於個肉。呢間既鴨肉厚,唔韌,而且皮薄兼脆,相當唔錯。🥚雙椒糖心皮蛋皮蛋麻,但係唔係太辣。香油既麻混合半流心既皮蛋,令皮蛋冇咩腥味,凸顯返皮蛋獨有既香味。🌼桂花山藥山藥本身帶有少少既藥材味,同桂花既甜香撞埋一齊,出乎意料地幾夾。好開胃。🐧鹵水掌翼鵝掌鹵得好入味,肉質好嫩,好易咬開。🌊舟山海蜇海蜇既分量頗多,醬汁鹹度剛好,帶有少少辣味,同樣作為開胃菜一流。🥘惹味小炒皇小炒皇既用料十足,冇偷工減料,魷魚呀蝦呀都占幾多份量下。特別一提既係老人家話食完都冇口乾,呢間應該冇點落味精。同埋店員態度友善、餐廳乾淨企理,值得再黎☺️
🦆片皮鴨

🥚雙椒糖心皮蛋

🌼桂花山藥

🐧鹵水掌翼

鵝掌鹵得好入味,肉質好嫩,好易咬開。
🌊舟山海蜇

🥘惹味小炒皇

小炒皇既用料十足,冇偷工減料,魷魚呀蝦呀都占幾多份量下。

上星期約咗親戚食飯,今次就去咗呢間中華小館餐廳,估唔到啲小菜又幾好食,今次都想同大家分享吓食咗啲咩。醋香雲耳青瓜( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )👍呢個醋香雲耳青瓜好清新,加左醋酸酸尾尾勁開胃!仲要雲耳同青瓜都好爽口,夏天食一流!鳳凰展翅( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )👍呢個咁正嘅名其實就係酥炸小黃魚!小黃魚炸到好酥脆,而且做到外脆內軟嘅口感,好好食嘅一條魚!黃金笑哈哈( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )👍黃金笑哈哈食到笑哈哈,其實係黃金鍋巴拼乾燒明蝦!鍋巴都幾脆口嫁,蝦就爽口又鮮甜彈牙!雙椒糖心皮蛋( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )👍仲有雙椒糖心皮蛋晶瑩通透,入口皮蛋食到雙椒嘅辣味,果然係超惹味嘅小食!
醋香雲耳青瓜( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )👍
鳳凰展翅( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )👍
黃金笑哈哈( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )👍
雙椒糖心皮蛋( ⑉¯ ꇴ ¯⑉ )👍
2023-06-09 169 瀏覽
同男朋友兩個人想食中式嘢食,又唔想去好嘈既茶樓或者打冷鋪,上網search就search到呢間鋪頭🫧打過去book檯,店員好好咁幫我地安排左係一樓。鋪頭中式得黎又既新乾淨,所以同男朋友可以靜靜地咁享受二人世界🤍食物方面都幾唔錯。我地叫左四個餸已經好飽🌬️🍲小炒皇 → 料非常足,好有鑊氣🍲鹵水掌翼 → 好入味,同埋分量好足好多。翼既肉好多,有肉汁🍲鳳凰展翅/酥炸小黃魚 → 外脆內軟,冇骨,魚肉本身已經有調味🍲燒味雙拼 → 拼左燒腩仔同叉燒:燒腩仔肥瘦均勻,皮脆;叉燒一樣肥瘦均勻,好甜好夠味

食物方面都幾唔錯。我地叫左四個餸已經好飽🌬️
🍲小炒皇 → 料非常足,好有鑊氣
外國朋友嚟香港旅遊,作為東道主嘅我梗係要盡地主之誼,邀請佢哋一嚐博大精深嘅中菜🤩我哋嚟到座落於灣仔駱克道嘅✨中華小館✨,未食朋友已經好雀躍,大讚餐廳古色古香嘅裝修好有feel😆💟黃金笑哈哈姐係黃金鍋巴拼乾燒明蝦,鍋巴可以索哂乾燒明蝦嘅豉油燒汁,好香口😍 明蝦超大隻,肉質結實鮮甜🤩💟鳳凰展翅好好聽嘅菜名😎酥炸小黃魚開邊炸,外形就好似張開翅膀嘅鳳凰🔥炸得通透,外國朋友形容係高級版嘅炸魚🤣💟片皮鴨鴨味濃郁充滿肉汁,鴨皮油脂豐富,夾埋餅皮、青瓜、京蔥同海鮮醬一齊食,每一啖都係滿足🥰
💟黃金笑哈哈
💟鳳凰展翅
💟片皮鴨
前晚男朋友約埋我屋企人一齊食飯,為咗配合屋企人嘅口味就揀咗灣仔呢間中華小館食下啲小菜!男朋友好鍾意食叉燒,但一款又唔夠,就索性叫咗個燒味雙拼!另一款就揀咗燒肉!呢度嘅叉燒同燒肉都就好好食,半肥瘦嘅叉燒唔乾,燒得啱啱好!而燒肉外皮都好香脆!屋企人好鍾意食海鮮,就叫咗呢個惹味小炒皇,真係鑊氣十足!有幾款唔同嘅海鮮,特別係鮮蝦真係好彈牙啊!仲有大家都好鍾意食嘅鳳凰展翅,其實係酥炸小黃魚嚟,幾個人就清晒成條魚!小黃魚酥炸完之後真係外脆內軟!脆卜卜!餐廳環境都幾舒服,店員都服務態度非常之良好,我哋一開始唔知食咩好佢哋仲會向我哋推介,價錢都幾合理。

中華小館係位於灣仔嘅一間中菜餐廳,餐廳菜式選擇多元化,而且食物都相當有質素!✨✨雙椒糖心皮蛋✨✨皮蛋本身都好鍾意食,加埋佢哋秘製雙椒有啲辣味,成個菜式都變得好惹味!✨✨桂花山藥✨✨山藥本身都好有營養,加埋桂花更加清香!✨✨醬烤欖角骨✨✨超級濃味嘅醬烤欖角骨好正!估唔到排骨真係超入味,醬汁嘅味道完全比排骨吸收晒,食呢個餸真係要叫多兩碗白飯!✨✨三色蝦球✨✨色彩繽紛嘅賣相實在太吸引啦!三色蝦球炸到好香脆,蝦肉都非常鮮甜彈牙!加埋醬汁酸酸甜甜嘅味道,真係好開胃!
✨✨雙椒糖心皮蛋✨✨
✨✨桂花山藥✨✨
山藥本身都好有營養,加埋桂花更加清香!
✨✨醬烤欖角骨✨✨
✨✨三色蝦球✨✨
2023-06-04 171 瀏覽
中華小館肥雞有日同媽咪行灣仔,見到呢一間中華小館入邊都比較多人食嘢,就入去試咗佢嘅菜式。呢一個鴛鴦蝦球一邊係芒果醬一邊係芥末沙律,喺夏天食真係解暑一流。再整多個椒鹽小黃魚,小黃魚炸到香脆,再配埋香口嘅椒鹽蒜粒,送啤酒一流。最後再嗌多個煮食牛筋麵,佢嘅牛筋滷得好淋,面底炒得乾身,試得出師傅工架。最後再試埋嗰個炸粟米,粟米炸得非常乾身,又香又甜,肥雞成餐,最鍾意就係食呢一個小食,總括嚟講呢一間中華小館冇令肥雞失望。
中華小館
2023-05-06
上星期係👨🏻DADDY生日,我哋就去咗呢間中菜餐廳食飯,中華小館位於灣仔,有好多唔同嘅中式小菜👍🏻👍🏻環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)❤️燒味雙拼❤️叉燒同燒肉❗️呢到啲燒味都幾靚仔,當然要叫返個雙拼啦!我地揀左叉燒同燒肉,燒肉外皮香脆,叉燒好軟腍,真係好好食!❤️黃金笑哈哈❤️黃金鍋巴拼乾燒明蝦❗️呢個黃金鍋巴好香脆,好好食嘅米餅!仲有蝦都好彈牙,又夠鮮甜!❤️包你撈起❤️豬筋撈粗麵❗️呢個夠哂好意頭,豬筋有滿滿嘅骨膠原,粗麵好有口感,加埋醬油就真係夠晒個個入味!

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)
❤️燒味雙拼❤️叉燒同燒肉❗️
❤️黃金笑哈哈❤️黃金鍋巴拼乾燒明蝦❗️
❤️包你撈起❤️豬筋撈粗麵❗️
知道老爺鍾意食中菜,特登book定灣仔依間口碑極好嘅中菜館,氹吓老人家❤️依到既有傳統中菜,亦有創新嘅菜系,包你可以食到多元化嘅佳餚🥢前菜我哋叫咗❣️桂花山藥❣️&❣️雙椒糖心皮蛋❣️兩樣都好開胃,桂花山藥好滑溜,搭配桂花糖清新得嚟唔會太甜🙆🏻‍♀️ 糖心皮蛋夠QQ,糖心效果食落有齒頰留香嘅效果❤️小炒方面,❣️惹味小炒皇❣️好有鑊氣,每樣食材嘅味道都能互相融合,就咁食or配飯配粥食都好夾🙆🏻不得不讚師傳嘅功架❣️鳳凰展翅(酥炸小黃魚)❣️炸得金黃鬆脆,即使係炸魚都唔會油膩到每啖都泌油,技巧高超呢❤️

前菜我哋叫咗❣️桂花山藥❣️&❣️雙椒糖心皮蛋❣️

2023-05-30 155 瀏覽
要數到港島區最強中餐廳,中華小館定必榜上有名,食過幾次都十分滿意,大推!🏮桂花山藥-山藥軟腍,桂花辮豐富咗山藥嘅味道,好食😋🏮泡椒魚皮-爽口彈牙嘅魚皮好上癮,泡椒酸酸辣辣減少魚腥味😋🏮雙椒糖心皮蛋-糖心皮蛋入口甘香,晶瑩剔透好睇又好食😋🏮醋香雲耳青瓜-青瓜嘅清爽同雲耳嘅口感非常搭配,加上微微醋味,越食越開胃😋🏮三色蝦球-三種醬汁都好吸引,蝦球大大粒,滋味👍🏻🏮燒味雙拼-揀咗叉燒同燒肉,叉燒半肥瘦口感一流!燒肉塊皮卜卜脆,一層肥肉一層瘦肉,無得彈😋服務周到,環境舒服加上食物美味,中華小館果然係no.1中餐廳👏🏻

🏮桂花山藥-山藥軟腍,桂花辮豐富咗山藥嘅味道,好食😋

🏮泡椒魚皮-爽口彈牙嘅魚皮好上癮,泡椒酸酸辣辣減少魚腥味😋

🏮雙椒糖心皮蛋-糖心皮蛋入口甘香,晶瑩剔透好睇又好食😋

🏮三色蝦球-三種醬汁都好吸引,蝦球大大粒,滋味👍🏻