一家大細因為公公生日就食咗一圍嘅生日飯🎂有小朋友有老人家大家都食得好開心🥳食物都好適合大家食!!!!_____________________________泡椒魚皮當作小食食真係好適合🈴️魚皮有少少辣但係唔係好辣,大概係小辣嘅程度👍🏻魚皮好爽口會一口接一口咁食!!_____________________________芝麻雞一整隻雞,雞皮幾乎每一個位置都有芝麻喺上面🤲🏻個人比較鍾意食芝麻雞多過平時普通嘅雞🤪雞肉都係好淋嘅連雞胸肉都唔會1好柴~_____________________________醬烤欖角骨講真今次都係我第一次食🤣估唔到一食就愛上了💞超級鍾意佢嘅調味料唔會好濃味配上豬肋排係岩岩好!_____________________________奶油蝦又係一個滿滿調味嘅一道菜,蝦都係超級大隻🦐仲要係有蝦膏喺入邊,蝦肉都好彈牙記得要配埋醬汁先最好食~
泡椒魚皮
芝麻雞
醬烤欖角骨
奶油蝦
2023-09-11 830 瀏覽
星期日,經OpenRice 訂了這間菜館吃晚飯。兩口子,早了20分鐘到達,店子並不多人。店員知道是訂了位,原本安排較闊落的地下座位取消,要上二樓較狹窄的二人枱二人枱一定是角落迫狹枱,枱下有木框頂腳。除了涼菜最特色,其餘普通貨色,高級飯館價錢。環境、食物、價錢都令我不會再幫襯。 點了孖寶,以為抵食,點知鮑魚只有四粒加四條(應該是一開二)短薄海參,下舖大量生菜。另一碟脆皮燒腩還好一點,皮脆,半肥瘦。 脆皮咕嚕肉,無特色,部分肉上碟時都未沾上咕嚕汁,自己在底部點汁,有點像食麥樂雞呢! 可能較合理的是另一碟鮮百合雲耳炒鮮淮山,味道還可以。

可能較合理的是另一碟鮮百合雲耳炒鮮淮山,味道還可以。

脆皮燒腩
脆皮咕嚕肉
飽魚海參煲
2023-09-10
  • 泡椒魚皮
2023-09-07 658 瀏覽
~三色蝦~🔥🔥🔥好正🌟呢三款蝦做到好似蝦球一樣,💯有甜有酸,味道好出眾,咬落去又好香口,好有味道,蝦肉鮮嫩又多汁,整體組合係一個好豐富既佳餚💯~花膠海皇羹~🔥🔥🔥好食🌟味道好濃郁既湯,💯花膠有嫩滑口感再配合埋整個湯,係一個完美既配搭,感受到舌尖既柔滑同口感,帶有溫度可暖胃,好滿足💯~醬烤欖角骨~🔥🔥🔥好好食🌟呢個醬烤欖角骨係烤肉菜餚,💯經過醬汁調味同烤製,肉質烤得好鮮嫩好靚,多汁好食,外層烤到少少脆口,呢度既大廚好有經驗,整得好好💯~奶油蝦~🔥🔥🔥無得彈🌟呢種味道令我難以抗拒,奶香味十足,仲有大蝦既配合,味道好襯好好食💯🌟爸爸生日,💯今次爸爸話想食海鮮,但為方便我地食完返工,於是就係度搞生日,爸爸食得好滿意,以往高要求既佢一定會彈三彈四,但今次食得好開心,笑晒口話好好食,我地都算做到嘢,以後決定係度食了 💯環境⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️味道⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️質素⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️
~三色蝦~🔥🔥🔥好正
~花膠海皇羹~🔥🔥🔥好食
~醬烤欖角骨~🔥🔥🔥好好食
~奶油蝦~🔥🔥🔥無得彈

環境⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️
味道⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️
質素⭕️⭕️⭕️⭕️⭕️
2023-09-05 110 瀏覽
較早前同友人來到🫰🏻中華小館🫰🏻食大餐,位於灣仔,位置好方便,裡面既環境好寛敝,入門口已有職員招呼,😇好幸運可以去到一間咁好食既酒樓,我同友人都食到讚不絕口,價錢方面公道合理,質素非凡,😗以下係我地試過,好有水準既菜式☺️😍泡椒魚皮😍魚皮做得好甘香,入口即化既又有口感,帶有微微既辣味,令人回味無窮,同時有富豐既層次口感,絕對係海鮮受好者必食😎😎😍燒腩仔😍呢一道係傳統既中式燒腩仔,腩仔要經過特別處理同烤製,先可以做到肉質鮮嫩,外皮烤到微焦香脆,再有燒烤既香氣,亦係好有豐富口感同味道🥳🥳😍奶油蝦😍呢一道美食好吸睛,大蝦經過剝殼處理,用奶油煎炒到金黃色,蝦肉既新鮮又多汁再配合佢既自家製醬,簡直係食得享受🤩🤩😍玫瑰豉油雞😍呢一款雞令我留下深刻印象,嫩滑既雞肉,雞肉嫩滑又鬆軟,帶有鼓油調味仲有淡淡清香既玫瑰,呢個菜真係好出眾,所以好難忘🤩🤩🤩
😍泡椒魚皮😍
😍燒腩仔😍
😍奶油蝦😍
😍玫瑰豉油雞😍
2023-09-04 475 瀏覽
😆前排公司好多野做忙到飛起,日日都OT,有時間比較得閒,就同屋企人一齊食返餐好既,呢間餐廳係媽媽介紹,早前佢朋友推介既,呢間係灣仔既中華小館,呢間餐廳既店員都好有禮貌又細心,👐🏻我地擇了幾款菜式,都覺得好好食🫰🏻淮山🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻叫餐之後既速度都算快,等左一陣就先來一碟淮山,呢個菜式好特別,原來可以就咁食,原來咁樣食都好有好感,👍又唔錯既一道小食泡椒魚皮🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻見呢度有我食開既魚皮,就試下,呢一個小食份量都好足料,爽口既口感仲有好惹味既醬料配搭,👍又係唔差既一道小菜花膠海皇羹🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻好出色,呢一款係要推薦一下,裡面味道好濃郁,同埋好有溫度,✌🏻真係好飲芝麻雞🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻平時雞都食得多,✌🏻芝麻雞又好少食,呢隻雞既份量好勁,外層好惹味,好有雞香,呢度又無介紹錯既
淮山🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
泡椒魚皮🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
花膠海皇羹🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
芝麻雞🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻
2023-09-04 452 瀏覽
😻燒雞⋯⋯⋯⋯⋯⋯係網上比我搵到間比較潮流又新式既酒樓餐廳,睇到餐牌既菜式好特別,同埋出名食雞。今日就帶埋姑媽一齊黎食,呢度既環境好大,就好似中式既酒樓格局咁,天花仲有好有特式既燈,坐得舒服!呢個燒雞睇上去有半隻,擺設好靚,第一啖食到佢既雞肉好嫩滑,外層燒得好香,愈食愈好食!!😻奶油蝦⋯⋯⋯⋯⋯呢個奶油蝦都好正,好足料有好多蝦,仲有好多醬,呢度食得好特別,好香既奶油味道,未食已經香味撲鼻 !😻鮑魚鵝掌⋯⋯⋯⋯⋯呢一個菜式夠晒豪華,佢既湯汁又係整得好出色,鮑魚好有味道又夠入味,鵝掌更加唔洗講,吸引晒佢既湯汁,好有質素!!😻三色蝦⋯⋯⋯⋯⋯呢款三色蝦好好色,有三種唔同口味,擺設又夠得體,三種唔同味道都做得好出色,最重要係蝦味濃郁!

餐廳位於📍灣仔地鐵站C出口附近,係一間古式古香既新派中菜館,成日聽人推薦🤭晚上堂食價錢中上,但是偏偏外賣燒味飯好抵食😍😍😍燒味外賣飯盒💰28起咋,如果買💰$38既燒味飯更有紙包飲品送🤭叫左三個飯,分別係叉燒拼油雞飯、燒腩仔拼油雞飯、燒鵝飯🤤🤤🤤燒鵝皮脆卜卜😍 配埋醬解油膩好味~叉燒調味得好好,有咬口唔會太淋肉散!不過燒腩仔就無咩味🥲 但佢個皮仲有微脆既!最有驚喜係油雞,豉油調得好香好入味,雞肉好滑,煮得岩岩好,連雞胸都唔鞋👍🏻⭐️ 整體黎講,灣仔呢個價真係好抵 ♥️ 食物質數又幾好🤭 附近街坊打工仔放Lunch可以食👍🏻

餐廳位於📍灣仔地鐵站C出口附近,
係一間古式古香既新派中菜館,
成日聽人推薦🤭晚上堂食價錢中上,
但是偏偏外賣燒味飯好抵食😍😍😍

燒味外賣飯盒💰28起咋,
如果買💰$38既燒味飯更有紙包飲品送🤭

叫左三個飯,分別係叉燒拼油雞飯、
燒腩仔拼油雞飯、燒鵝飯🤤🤤🤤

燒鵝皮脆卜卜😍 配埋醬解油膩好味~
叉燒調味得好好,有咬口唔會太淋肉散!
不過燒腩仔就無咩味🥲 但佢個皮仲有微脆既!

最有驚喜係油雞,豉油調得好香好入味,
雞肉好滑,煮得岩岩好,連雞胸都唔鞋👍🏻

外賣自取
2023-08-12 547 瀏覽
同朋友敘舊,本來諗住有點心,點知原來小菜。不過都冇阻止我哋嘅興致。食咗北京填鴨,蒸肉餅同一個菜,本來諗住唔夠食,點知每樣食物份量都好多,所以最後都食唔晒,北京填鴨真係一定要叫佢哋嘅肉餅都好好食

佢哋嘅肉餅都好好食
2023-06-28 1398 瀏覽
餐廳位於港鐵灣仔站 C 出口, 步行約1分鐘,交通super方便,而且好易搵。酒家主要係木系裝潢,古色古香。供應點心、燒味等傳統粵式料理外,更融入現代烹調手法 ,製作新派中菜。營業時間係11:00-23:00~鳳凰展翅(酥炸小黃魚):鳳凰展翅個名聽落都覺得好高級😌😎魚肉好滑好彈牙,滿滿的骨膠原、蛋白質,營養豐富。而且幾新鮮,炸完仲keep住魚既鮮味,完全唔會出現有腥味既情況👍🏻醬烤欖角骨:生炒骨平時就食得太多, 欖角醬味道都真係first try👅👅👅excellent😎😎😌惹味小炒皇:中菜餐館既小菜一向都好出色,從來無令我失望過,今次都唔例外~😎😎😌😍💯
2023-06-28 1047 瀏覽
廳係灣仔駱克道都近我學校附近,放學行過對面一條街就到~見肚餓就入來試下~又真係ok好食wo!!三色蝦球,用青瓜做底,然後包左唔同既餡肉,顏色吸睛,味道不錯。惹味小炒皇真係好香好惹味,炒完好有鍋氣。八爪魚、腰果、韭菜,咩都有啲,mixed埋一齊又幾好食,完全唔會有違和感。醬烤欖角骨,橄欖醬炒with醬烤角骨,醃完再烤,更加入味兼惹味,令味道更有層次感。泡椒魚皮,魚皮無腥味,晶瑩剔透,冰凉爽脆,爽中帶滑,滑中帶香,好彈牙。泡椒味酸酸辣辣好惹味呀🤤🤤🤤醋香雲耳青瓜快! 靚!! 正!!! 食極都唔會厭,口感爽脆又非常醒胃!✐. 好味評分 : 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻✐. 回訪指數 : 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻✐. 抵食指數 : 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻✐. 推介指數 : 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✐. 好味評分 : 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✐. 回訪指數 : 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✐. 抵食指數 : 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✐. 推介指數 : 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-06-27 820 瀏覽
👅醬烤欖角骨👅師傅貼心地將欖角骨切成一小塊以方便進食,外層製得香脆可口,醃得入味,味道帶有蜜糖的香甜,內裏則肉質飽滿,軟腍鮮嫩。👅鹵水掌翼👅用手拿着吃,肉滑汁香,滋味無窮,送酒小菜,簡直一流!😍😍🤤😋💯✌🏻❤️👏🏻👅三色蝦球👅三色顏色吸引,蝦肉爽滑有蝦味,青瓜墊底更加突出鮮味,外表都包得好美觀。👅桂花山藥👅暖胃補身,加埋桂花清清地,口感幾清新,quite fresh。👅踏雪尋梅👅冰鎮咕嚕肉~平時咕嚕肉就食得多,今次呢個係冰鎮既都真係第一次食,非常印象深刻。口感唔洗講,一定好special。冰鎮之後完全唔會影響咕嚕肉本身既味道,無變質。踏雪尋梅個名真係形容得好貼切,雪 > 冰鎮;梅 > 咕嚕肉,酸酸甜甜👍🏻👍🏻👍🏻
👅醬烤欖角骨👅
👅鹵水掌翼👅
👅三色蝦球👅
👅桂花山藥👅
👅踏雪尋梅👅
2023-06-26 367 瀏覽
環境:🌟🌟🌟🌟🌟賣相:😎😎😎😎😎味道:😋😋😋😋😋服務:👅👅👅👅👅鳳凰展翅又名酥炸小黃魚,魚無魚骨,超級方便,啱曬我啲懶人懶得lur骨😂而且炸既比例啱啱好,唔會太多油,幾乎完全無油😌😌👍🏻加上個名改得好好,鳳凰展翅,果然物如其名,外表睇落成隻鳳凰咁~😂😂😂😎幾特別呀~三色蝦球蝦滑再加啲配料點綴,design擺設都好精緻💯💯💯❤️桂花山藥桂花味既山藥真係第一次食,即係淮山,補身體,so good。醋香雲耳青瓜雲耳洗得好乾淨,可以放心享用,唔洗擔心衛生問題~青瓜非常新鮮爽脆,美顏活膚之餘更加含有豐富水份,補水減肥,易飽肚,非常健康。醬烤欖角骨肉嫩香滑,肥瘦均衡,醬烤味道更加爽到無得彈!醬汁甜甜地真係幾易入口~
環境:🌟🌟🌟🌟🌟
賣相:😎😎😎😎😎
味道:😋😋😋😋😋
服務:👅👅👅👅👅
鳳凰展翅
三色蝦球
蝦滑再加啲配料點綴,design擺設都好精緻💯💯💯❤️
桂花山藥
醋香雲耳青瓜
醬烤欖角骨
2023-06-26 305 瀏覽
雙椒糖心皮蛋is my favourite!!! 每次去食川菜都會必點皮蛋!雙椒本身已經好吸引,再加上糖心更加好食👍🏻✌🏻片皮鴨上菜既擺設好靚好有心思,睇得出係整齊設計過的~三色蝦球個菜式idea都幾有趣,包左唔同餡,各款味道都有啲nice。舟山海蜇好脆好爽口,而且呢排天氣開始熱熱地食就最啱啦,涼涼地超級maxxxx開胃😍😋鹵水掌翼都好正,鹵水味好香好入味,鴨翼都幾多肉咬下~唔會好似其他鋪頭咁縮水,只係得返皮hahaha。鳳凰展翅(酥炸小黃魚)都炸得好香脆,油分好少,食落好yummy。真心推介大家要來試下,夏天熱辣辣來食真係非常不錯,菜式都比較開胃,酸酸辣辣,鍾意食中菜就fit曬了~

2023-06-23 394 瀏覽
今日陪一位外地返港親戚到灣仔行街,行到準備搵食發現這一家位於駱克道近地鐵站口叫中華小館的中菜館。大家被店外門口的屏幕上不斷播放的菜式相片及明星名人的打卡照片吸引。食物種類多元化,選擇繁多,定價合理。…………………………🏡餐廳: 中華小館醬烤欖角骨,大件肉厚的排骨,用上欖角及濃稠的醬汁烤煮,🌸欖角清純的獨特味道,令排骨帶出甘味芳香, 秘製甜甜醬汁令人回味無窮🎁拌飯一流。雙椒糖心皮蛋,適中外而配上雙椒不會太辣/鹹,而且很有風味!不是涼的也不是熱的是溫溫的溫度。黃金笑哈哈個名好搞笑,原來係黃金鍋巴拼乾燒明蝦。香味四溢,非常適合大家打卡呢! 最後真係要推薦返個三色蝦球熱辣辣咁上枱,蝦球大大粒。肉質嫩滑,食唔停嘴😋口味濃,食埋呢個就夠晒飽啦!食物超出了我們的預期,另外超級鍾意呢度嘅環境,環境夠晒舒服服務態度又好真係值得再嚟多次!

…………………………
🏡餐廳: 中華小館

2023-06-19 404 瀏覽
週末去港島行山⛰,喺灣仔見到一間中餐廳,二話不說入去醫一醫肚。 餐廳將傳統菜式轉變以新派煮法製作,賣相尤其精緻,啱哂打卡🤳🏻包你撈起🥢吃出豬筋撈粗麵麵條的香韌,很有街頭風,味可以按口味加入橄欖油,令麵條更香。豬筋撈粗麵大量的牛筋,豬筋煮得好入味好軟腍,超~~~豐富骨膠原,女士都喜歡! 呢碟一定係補充骨膠原健康之選。燒味雙拼🐷一上枱就俾佢吸引住,因為用火焰熱爐放置叉燒燒腩仔,有保暖作用,但小心易燶啊。好鐘意燒腩仔充滿油香又不膩,四四方方的燒腩肉,勁勁勁勁勁脆皮,一層肥一層肉相間,做到皮脆肉嫩,😘帶來驚喜;叉燒燒得香又腍,唔會太甜,亦都有蜜汁嘅微甜味。鳳凰展翅(酥炸小黃魚)🐠小黃魚開邊炸到卜卜脆,原條連骨吃,像是薯片一樣🤩香脆惹味,炸到魚骨都可以食 ,但又不會太乾。中間還是有一點軟綿綿白白的肉在,魚香味濃郁,一點也不油膩,每人一條,非常滋味。
包你撈起🥢
燒味雙拼🐷