2023-05-10 109 瀏覽
今晚嚟到出名高質中菜嘅中華小館,富有古式古香中菜館特色,當然要食下佢哋嘅熱賣燒味叉燒拼燒腩仔🐷燒腩仔真係好正,鬆脆外皮,肉質柔軟又新鮮,配少許芥末更能提升味道,而叉燒係蜜汁味半肥瘦,又好鬆軟又有甜蜜惹味醬汁,口感一流😋鴛鴦蝦球🦐鴛鴦包括Wasabi 芥末蝦球及芒果蝦球兩款,兩款醬汁各有特色,最重要係蝦球新鮮彈牙金沙鍋巴香脆鍋巴,好鬆脆又有好香蛋黃味鳳凰展翅🐟酥炸小黃花魚,香脆又不油膩,大廚功夫了得,小黃花酥炸後可以連骨一齊食,含有高蛋白質👍包你撈喜(豬筋撈粗)🥢豬筋好有骨膠原,粗麵有秘製醬汁,有少許麻辣香味

叉燒拼燒腩仔🐷

鴛鴦蝦球🦐

金沙鍋巴
香脆鍋巴,好鬆脆又有好香蛋黃味

鳳凰展翅🐟

包你撈喜(豬筋撈粗)🥢
豬筋好有骨膠原,粗麵有秘製醬汁,有少許麻辣香味

2023-05-09 93 瀏覽
呢間係灣仔地鐵站C出口旁邊嘅中式小餐館已經經過好多次,今次趁住假日同屋企人一齊黎食個lunch☺️值得一讚係侍應服務態度好好,好周到😊🫖普洱茶入口好順滑,唔苦澀,我添咗好多杯😝🐷燒味雙拼燒肉拼叉燒~叉燒肥瘦均勻,肉質唔嚡~燒肉夠脆,沾上芥末,刺激又滋味😋🦐鴛鴦蝦球一款用上芥末蛋黃醬,配上彈牙嘅蝦球係一種較西式嘅配搭~另一種用上🍓士多啤梨醬,酸酸甜甜,呢個會較芥末蛋黃醬更加開胃,兩者各有特色🌟⭐️金沙窩巴以鹹蛋黃裹上炸米制作而成,夠脆又鹹香~美味而且十分邪惡😈🐟鳳凰展翅酥炸小黃魚,炸得十分香脆,大部分細小嘅骨都可以食埋~入面嘅肉都仲keep到水份,唔會好干~另外上面加咗辣味🧄炸蒜,令到佢更加香口!🍝包你撈起係🐷豬筋撈粗麵~個麵煮嘅時間拿捏得好好~麵質仲帶有嚼勁😋牛筋就食得多,豬筋就第一次食😳我覺得冇牛筋咁硬,但依然係有滿滿骨膠原😝另外必加佢旁邊另上嘅花椒油,麻香而不辣!必!加!推介指數: ⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️再訪:Yes

🫖普洱茶
入口好順滑,唔苦澀,我添咗好多杯😝

🐷燒味雙拼

🦐鴛鴦蝦球

⭐️金沙窩巴
以鹹蛋黃裹上炸米制作而成,夠脆又鹹香~美味而且十分邪惡😈

🐟鳳凰展翅

• 包你撈起
  • 鳳凰展翅
  • 金沙窩巴
2023-05-09 72 瀏覽
中華小館 (灣仔).灣仔有間中菜館,望落似平日嘅酒樓,主打懷舊菜但又賣相精美.▪️叉燒拼燒腩仔▪️.先食個燒味,燒腩仔皮脆!叉燒算係偏瘦,個人喜歡燒腩仔多啲😛.▪️金莎窩巴▪️.脆卜卜嘅窩巴加上金莎鹹蛋黃餡,香口.▪️鴛鴦蝦球▪️.呢個蝦球幾出色,分別係wasabi同埋芒果汁,前者少辣但惹味,後者酸甜,再包住炸過嘅蝦球.▪️鳳凰展翅小黃魚▪️.細細條小黃魚炸得透,脆到連魚骨都可以食埋!.▪️撈起! 豬筋撈麵▪️.覺得出色,撈麵香,以為係手筋點知原來係豬,仲有花椒油比你撈麵,麻而不辣!.📌 中華小館 (灣仔)灣仔駱克道128號地下及1樓.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
中華小館 (灣仔)

灣仔有間中菜館,望落似平日嘅酒樓,主打懷舊菜但又賣相精美

▪️叉燒拼燒腩仔▪️
先食個燒味,燒腩仔皮脆!叉燒算係偏瘦,個人喜歡燒腩仔多啲😛

▪️金莎窩巴▪️
脆卜卜嘅窩巴加上金莎鹹蛋黃餡,香口

▪️鴛鴦蝦球▪️

▪️鳳凰展翅小黃魚▪️
細細條小黃魚炸得透,脆到連魚骨都可以食埋!

▪️撈起! 豬筋撈麵▪️
📌 中華小館 (灣仔)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-05-09 91 瀏覽
平時去開灣仔,都剩係識食西餐/快餐,今日朋友帶路,去左一間古色古香嘅中菜餐廳搵食,估唔到幾有驚喜喎。侍應介紹餐廳呢期嘅特色食品,包括 “鳳凰展翅‘’ (炸黃花魚)及“包你撈起”(豬肋撈粗),見個名幾得意,又似係幾傳統嘅懷舊菜,但個名又好似有d新煮意,加上我又鍾意食香口濃味小菜,決定聽侍應講先點呢兩個。鳳凰展翅🦈黃花魚炸得金黃鬆脆,脆口至骨頭都食到,魚味鮮,仲可以用手撕開,好玩好食。包你撈起🍝豬肋條撈粗麵,麵條夠乾身;而豬肋煮燉至用筷子輕易篤入,加埋花椒油,撈起時更香氣四溢。燒肉併叉燒🥓叉燒份量唔少,軟腍一咬即開;半肥瘦燒肉,皮脆肉鬆,入口唔覺油膩。金沙鍋巴🫓、鴛鴦蝦球🦐呢兩小碟,造型極精緻。先講金沙鍋巴,一咬就感受到鹹蛋黃嘅威力,勁鍾意濃郁鹹蛋黃味嘅我,入口充分感受到每粒脆米均沾裹到金沙,勁滿足。而鴛鴦蝦球嘅蝦肉幾彈牙,配沙律,或草莓,各有風味。呢間餐館小菜唔錯,座位都幾舒服,想食中式小菜,呢度確係酒樓以外嘅選擇。

鳳凰展翅🦈

包你撈起🍝

燒肉併叉燒🥓

金沙鍋巴🫓、鴛鴦蝦球🦐

2023-05-08 99 瀏覽
今日試左間懷舊中菜,新舊派煮法融合又適合打卡,真係唔錯啊!佢哋嘅叉燒同燒肉簡直係正,好juicy又唔會太甜,啖啖都係肉汁!啲叉燒又夠香又夠脆,啲燒肉都好香口!😋鳳凰展翅小黃魚其實係酥炸小黃魚,炸得好酥脆,啖啖都係肉,一啖落口即化,仲好貼心有手套🧤鴛鴦蝦球由魚肉及蝦肉製成,足料又彈牙,好大粒好吸引!有2種味,分別係芥末醬同士多啤梨醬,開胃又好味😋金沙熇巴,入面咸蛋黃,真係好正啊!啲熇巴炸得好香脆,啖啖都係嚟自咸蛋黃嘅香味!啲熇巴味道唔會太咸,啲咸蛋黃就夠味,好開胃!包你撈喜--花椒油配豬筋撈粗麵,真係好香辣好正啊!啲麵條煮得好彈牙,又夠粗,加花椒油啖啖都係香但唔辣嘅味道,令人垂涎欲滴!啲豬等筋都煮得好夠味,好嚼口,啲肉絲都好嫩,好入味!啲老板同啲職員都好nice,好有禮貌,服務好好!仲有樓上雅座,搭lift都去到👍

2023-05-08 83 瀏覽
假日跟媽媽吃午飯,老人家喜歡中菜而且喜歡嘗試不同酒家,今天就到老牌中華小館。酒家兩層,古色古香,很有韻味,服務周到。金沙鍋巴鍋巴+鹹蛋黃,鬆脆香口到不行,鍋巴乾爽不油膩,雖然邪惡,但真的很香,很酥很好吃😋鴛鴦明蝦球乒乓球大的明蝦球,油泡後裹上芒果沙拉醬,另一個裹上Wasabi 蜜糖。芒果醬香甜,Wasabi混了蜜糖不但不會嗆喉,反而很惹味。明𧎚球真的又爽又鮮又彈牙,酒家很捨得選用高質食材。酥炸小黃魚小黃魚開邊切雙飛,魚肉和魚骨都炸得酥脆,魚骨酥脆得可以食進肚子不需要𦧲骨。外皮金黃酥脆,咬下去十分香脆可口,用來送啤酒一絕👍🏻豬筋撈粗麵豬筋撈粗麵非常好吃,豬筋煮得非常軟嫩,撈粗麵的麵條Q彈有嚼勁。醬汁味道濃郁,喜歡麻辣口味可以隨自己的喜好添加麻辣香油,與豬筋和麵條的口感完美結合。燒味雙拼叉燒拼燒腩肉,叉燒色澤誘人,肉質鮮嫩多汁,散發著濃郁的叉燒香氣;燒腩肉外皮酥脆,肥瘦相間,肉質鬆軟多汁,配上芥茉醬更是美味絕頂。

金沙鍋巴

• 金沙鍋巴
  • 鴛鴦明蝦球
  • 酥炸小黃魚
2023-05-08 70 瀏覽
📍中華小館 (灣仔)💕叉燒拼燒腩叉燒半肥瘦,有少少焦香,肉質軟腍。燒腩做到爆皮效果,食落脆卜卜。💕鳳皇展翅(酥炸小黃魚)炸到金黃酥脆,小黃魚好甜,一啲都唔腥。💕鴛鴦蝦球炸過嘅蝦球又香又鮮甜。一款係芒果味,一款係wasabi。芒果香甜開胃,wasabi反而冇想像中咁刺激。💕金沙鍋巴鍋巴口感脆卜卜,配埋起沙又濃郁嘅鹹蛋黃又幾夾。💕包你撈喜(豬筋撈粗)豬腳筋滷得幾入味。粗麵撈埋花椒油有啲台式撈麵嘅感覺。📍中華小館 (灣仔)灣仔駱克道128號地下及1樓
📍中華小館 (灣仔)

💕叉燒拼燒腩

💕鳳皇展翅(酥炸小黃魚)
炸到金黃酥脆,小黃魚好甜,一啲都唔腥。

💕鴛鴦蝦球

💕金沙鍋巴
鍋巴口感脆卜卜,配埋起沙又濃郁嘅鹹蛋黃又幾夾。

💕包你撈喜(豬筋撈粗)
豬腳筋滷得幾入味。粗麵撈埋花椒油有啲台式撈麵嘅感覺。

📍中華小館 (灣仔)
2023-05-08 48 瀏覽
今日去灣仔搵食,經過呢間餐廳係食懷舊菜式,新派煮法,好適合打卡😍,就入去試一試!⭐️叉燒併燒腩燒腩仔肥瘦適中,皮脆👍🏻👍🏻一啖一口啱啱好!叉燒好腍身入味,非常好食!😋⭐️金沙熇巴用鹹蛋黃整嘅脆片,鹹蛋黃好香但又唔會過鹹,好脆口,佐酒一流😋😋⭐️鴛鴦蝦球分別用了Wasabi同芒果兩款去整蝦球,賣相好精緻😍,大大粒蝦球,非常彈牙!我個人比較鍾意芒果個款,甜甜哋好開胃😊😊⭐️包你撈起 其實係用咗豬筋撈粗麵,牛筋成日食,豬筋未食過,口感同牛筋差唔多!加了少許解花籽辣油,好惹味👍🏻👍🏻麵質偏腍身但接受,唔會太黏,實屬不錯!😋😋⭐️鳳皇展翅即係炸原條小黃火魚,炸到金黃鬆脆,可以原條連骨都食得👍🏻👍🏻我真係未試過😂😂賣相仲好靚!雖然係炸,但食落一啲都唔熱氣😋😋服務環境都好好,就嚟母親節,可以考慮帶埋屋企人一齊去慶祝😊😊

⭐️叉燒併燒腩
燒腩仔肥瘦適中,皮脆👍🏻👍🏻一啖一口啱啱好!
叉燒好腍身入味,非常好食!😋

⭐️金沙熇巴

⭐️鴛鴦蝦球

⭐️包你撈起

⭐️鳳皇展翅

♡ 家庭聚餐必去之中菜館|中華小館♡-好耐冇去中菜~ 之前聽朋友講話灣仔呢度有間中菜幾好食而且入面嘅菜式都好精緻,連菜名都好有噱頭😆餐廳以懷舊菜式作為主題,配合新式嘅煮法,令到每樣中菜都好精緻!啱晒打卡😍✨於是就帶埋屋企人去一探究竟🥰中華小館地理位置都好近地鐵站~ 喺C出口一轉左就到啦👍- ♡ 燒味雙拼 ♡ 燒腩仔肥瘦相間,入口即化肉汁豐富,外皮超級香脆點埋芥末醬一齊食真係好正!🥰叉燒係肥叉燒,叉燒汁味道香甜,叉燒真係比💯分。-♡ 鴛鴦蝦球 ♡ 有芒果同芥末味兩種口味。蝦球外脆內嫩,鮮甜可口,一咬落去入面有好大隻嘅大蝦🍤用青瓜做底,清爽解膩!-♡ 鹹蛋黃金沙鍋巴 ♡ 鍋巴以鹹蛋黃作為調味脆卜卜 ~ 好似米通咁😂-♡ 鳳凰展翅小黃魚 ♡ 驟眼睇,真係好似鳳凰展開翅膀咁~ 小黃魚炸到好香脆,忍唔住係咁食😆重點係成條魚都可以食 👍上面仲有羽衣甘藍,同樣都係炸乾左,口感好特別😛-♡ 包您撈起 之 豬筋撈麵 ♡ 服務員拎呢碟菜嘅時候,都不忘講一句:「食咗撈麵,包你乜都撈得掂!」😆豬筋爽口有嚼勁,麵條有彈牙爽口,加埋花椒油麻而不辣嘅感覺,令人胃口大開。🍜-❥ #⇢店鋪資料:中華小館 (灣仔)
♡ 家庭聚餐必去之中菜館|中華小館♡
好耐冇去中菜~
之前聽朋友講話灣仔呢度有間中菜幾好食

而且入面嘅菜式都好精緻,
連菜名都好有噱頭😆

啱晒打卡😍✨
於是就帶埋屋企人去一探究竟🥰
中華小館地理位置都好近地鐵站~
喺C出口一轉左就到啦👍
♡ 燒味雙拼 ♡

燒腩仔肥瘦相間,入口即化
肉汁豐富,外皮超級香脆
點埋芥末醬一齊食真係好正!🥰
叉燒係肥叉燒,叉燒汁味道香甜,
叉燒真係比💯分。
♡ 鴛鴦蝦球 ♡

有芒果同芥末味兩種口味。
蝦球外脆內嫩,鮮甜可口,
一咬落去入面有好大隻嘅大蝦🍤
用青瓜做底,清爽解膩!
♡ 鹹蛋黃金沙鍋巴 ♡

鍋巴以鹹蛋黃作為調味
脆卜卜 ~ 好似米通咁😂
♡ 鳳凰展翅小黃魚 ♡

驟眼睇,真係好似鳳凰展開翅膀咁~
小黃魚炸到好香脆,忍唔住係咁食😆
重點係成條魚都可以食 👍
上面仲有羽衣甘藍,同樣都係炸乾左,
口感好特別😛
♡ 包您撈起 之 豬筋撈麵 ♡

服務員拎呢碟菜嘅時候,
都不忘講一句:
「食咗撈麵,包你乜都撈得掂!」😆

豬筋爽口有嚼勁,麵條有彈牙爽口,
加埋花椒油麻而不辣嘅感覺,
令人胃口大開。🍜

#
⇢店鋪資料:
中華小館 (灣仔)
#

#灣仔美食 #灣仔中菜 #香港中菜 #灣仔好去處 #香港片皮鴨關注組 #片皮鴨
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處

2023-05-07 142 瀏覽
5月大日子,人人食好嘢,當然食餐好。選了一間位於灣仔的中菜廳,方便易找,巴士地鐵都去到。一入餐廳,佈置典雅,選了燒肉併叉燒,真心正常水準,做到脆皮,做到易咬開,好在得到認同。開心 的地方是分量多,可以一口接一口,如叉燒蜜味再濃會更佳。推介炸黃花魚,一大盆,好型,有一整條黃花魚,炸得超脆,骨頭都咬,可以用手分開,可以一試 。最後花椒牛腩撈麵,是碟花椒油是重點,令撈起味蕾多了一份花椒香味,唔怕辣的朋友可以落多d。 茶亦有多種選擇,茶味香,一解中菜油膩感。

茶亦有多種選擇,茶味香,一解中菜油膩感。

有朋友移民,Farewell梗係要食中菜!有人拍板黎呢間~當然無異議🙌🏻🙌🏻 冇叫到佢嘅片皮鴨,主要都係叫小菜🤤!最估唔到嘅係佢竟然有酸菜魚‼️三拼燒味($288) 呀~好食喎!係貴啲~燒肉同乳豬個皮都仲係好脆!叉燒肥瘦均勻,蜜汁味濃🤤 口水雞 ($88) 個雞好滑~ 味道都係咁上下,唔特別有深刻印象🙈乾炒牛河($108) 呢個我大推!鑊氣夠🔥~河粉唔會炒到一舊舊!條條都有色!重點係牛肉份量好足~唔會炒到牛肉乾咁!仲好juicy 🤤 下次會再叫 酸菜魚(唔記得幾錢) 辣度酸度係固定🧷 叫黎都係為過下口引!唔會太辣,唔係好食得辣都食到,不過我就嫌佢唔夠酸~魚肉都滑嘅,不過不失咁🙉 下次想再試埋佢嘅片皮鴨~話晒都係名物🫡😂

三拼燒味

口水雞

乾炒牛河

酸菜魚

下次想再試埋佢嘅片皮鴨~話晒都係名物🫡😂
三拼燒味
乾炒牛河
2023-04-28 211 瀏覽
灣仔食肆林立 今次嚟咗灣仔站一出嘅中菜餐館食野,呢間中菜餐館裝修幾別緻,一入到去店員就招呼我哋去到一張圓枱💛雙椒糖心皮蛋💛我好鍕意食皮蛋呢類老派小食,而這裹嘅 皮蛋仲係流心的,再加上雙椒的少少辣,兩者很匹配👍🏽💛泡椒魚皮💛好似食緊海蜇咁QQ,嚼吓嚼吓好快就俾我哋食哂,魚皮口感正,但食落好麻好辣,食得辣嘅可以挑戰下🙌🏽💛黃金笑哈哈(黃金鍋巴拼乾燒明蝦)💛大大隻乾燒明蝦,蝦肉彈牙飽滿,配上酸酸甜甜嘅醬汁,同埋鹹蛋金沙鍋巴,好好食🫶🏽💛惹味小炒皇💛小炒皇夠火喉,夠鑊氣,很多韭菜,炒得好乾身,唔會太油太咸,味道岩岩好👍🏽

💛雙椒糖心皮蛋💛

💛泡椒魚皮💛

💛黃金笑哈哈(黃金鍋巴拼乾燒明蝦)💛

💛惹味小炒皇💛

2023-04-27 169 瀏覽
平時好鐘意食中菜既我生日正日個日就去左呢間灣仔既中菜館試吓,呢間以中菜為主用經典粵菜配上新派煮法聞名,都幾多人到訪架鳳凰展翅(酥炸小黃魚)💯外皮炸至脆身,好似食緊薯片咁❗️呢款魚含有蛋白質,營養豐富,魚肉味重,肉質鮮嫩,老少咸宜😎黃金笑哈哈(黃金鍋巴拼乾燒明蝦)💯彈牙的大蝦沾滿了微香辣的醬汁,最令人驚艷的是旁邊的鍋巴,香脆帶點金沙蛋黃既鹹香😍包你撈起(豬筋撈粗麵)💯好耐無食啦,嗌咗碟嚟食,餐廳另外會再上多碟薑蔥,如果唔夠可以自行再加落去,粗麵夾起嚟唔會痴埋一餅,個醬汁只需加好少已經好夠味😋
鳳凰展翅(酥炸小黃魚)💯
黃金笑哈哈(黃金鍋巴拼乾燒明蝦)💯
包你撈起(豬筋撈粗麵)💯
2023-04-24 132 瀏覽
先試一個小食雙椒糖心皮蛋,皮蛋真係糖心,特別甘香,味道特別濃,亦都食得出有啲creamy,再加埋青椒花椒,辣辣地,都幾惹味!之後食埋呢個黃金笑哈哈,係黃金鍋巴拼乾燒明蝦,鍋巴炸得好脆,一咬就索索聲,有啲蛋黃醬去點住食,好香濃嘅蛋黃醬,超級香口,大蝦亦都煎得好香,啱啱熟,啲蝦肉好彈牙,酸酸地甜甜地,味道好好,同鍋巴好夾!仲有叫佐惹味小炒皇,係一個好傳統嘅小炒皇,好多海鮮嘅材料,魷魚鬚好大條,好彈牙,蝦干都好有咬口,又夠晒鹹香,成碟都好好食!最後叫多個肉,醬烤欖角骨,依個嘅擺碟好靚,啲欖角骨用新鮮嘅豆苗圍住,每一嚿都好大嚿,亦都好香脆,肥瘦比例又啱啱好,肉質軟嫩,仲有啲三色椒點綴,好得!
2023-04-24 145 瀏覽
🦅鳳凰展翅🐟酥炸小黃魚,外皮炸得香脆可口,食落口真係超級趣卜卜,我阿妹平時都唔係咁鍾意食魚今日都竟然食咗一大半😱佢話啲魚鮮甜味十足。💨惹味小炒皇🍳我哋一家都勁鍾意食小炒王,因為入邊有好多唔同嘅材料炒成一碟😳鍾意食咩都有,我同爸爸就最鍾意食蝦同埋八爪魚😎一睇就知份量係超級多啦🤩超級抵食!另外我阿媽話幾欣賞佢加左腰果嘅香脆口感,令呢道菜更加有層次感🤓。🥫醬烤欖角骨🦴欖角骨配上醬汁烤至入味,口感鮮美。欖角骨嘅肉質豐腴,營養豐富,加上烤得香脆,係一道非常受到肉食愛好者🤩至愛嘅菜式。

🦅鳳凰展翅🐟

💨惹味小炒皇🍳