今日同家人去左灣仔「中華小館」食飯,點咗幾道招牌菜試試🤚🏼其中包括了三色蝦球、醬烤欖角骨、惹味小炒皇、酥炸小黃魚,全部都色香味俱全👍🏻「三色蝦球」嘅外觀好掂,蝦肉鮮嫩,外皮炸得好酥脆,淋上酸甜汁、沙律醬、芥末醬,小朋友好喜歡💕之後有「醬烤欖角骨」,我個人最鍾意嘅一道菜💕欖角骨烤得焦香外脆內嫩,配上特調醬料,真係令人欲罷不能,連手指上嘅醬都唔想放過🤌🏻「惹味小炒皇」菜如其名,加入XO醬爆炒特別惹味,唔覺唔覺就清哂成碟,無難度🤟🏼最後嘅「鳳凰展翅」係酥炸小黃魚,小黃魚經過油炸後,外皮變得酥脆,裡面嘅魚肉新鮮美味,絕對要食💕

2023-05-29 107 瀏覽
難得可以同一位我好尊敬嘅前輩食飯,揀嘅餐廳絕對唔可以求其🫡依間中菜館無論環境同食物都一流,帶前輩嚟食飯一定唔會失禮😉用膳環境優雅,用上唔少字畫、山水畫同書法作品佈置,古色古香充滿中國古典風情🎴頭盤🌼桂花山藥香甜可口,桂花嘅芳香味突出,微微甜啱啱好,當作開胃頭盤好適合☺️食完頭盤後,一碟🔥惹味小炒皇足以帶領我哋嘅味蕾到另一層次😋 口味豐富,裡面有腰果、魷魚鬚、韭菜同蝦乾等多種配料,既有唔同口感又香辣,佐酒最佳選擇👍🏻另外🐟鳳凰展翅(酥炸小黃魚)同樣精彩,外面炸得乾身但入面仍然多汁,加埋炸蒜同少許胡椒鹽一齊食,為今日嘅飯局畫上完美句號😊

2023-05-28 115 瀏覽
太失望😞,個樣太衰,刀功完全唔掂,我完全唔覺得係一隻鴨,我只係見到上咗一堆垃圾,隻鴨純粹搵啲油林熟表面,令到個皮脆,完全冇味道,$338一食,都唔係話算貴,希望你哋公司真係可以攞啲對得住食物嘅質素出嚟
填鸭
2023-05-25
  • 泡椒魚皮
2023-05-24 267 瀏覽
😇發現灣仔有一間專門食中菜,叫做中華小館🏮入面成間餐廳都好有中式既感覺,裝修上比較舒服簡單,牆上亦掛有裝飾🖼️餐牌上有好多菜式選擇📃價錢公道合理,經過店員輕略介紹下,點了幾款試試🕯️🧆三色蝦球真驚喜🔹擺得好靚好精緻🔹有三種唔同口味架🔹而每一舊既醬料同蝦都放得滿滿🔹入口已經食到蝦既味道🔹再配合埋佢地既獨家醬🔹三款口味獨特又好食🥒醋香雲耳青瓜呢度既等菜時間速度好有效率🔹平時都有食過冷盤🔹今次呢個小食好開胃🔹有雲耳同青瓜🔹加埋醋一齊食酸酸地🔹係開胃小菜阿🐟鳳凰展翅(酥炸小黃魚)見到附近好多食🔹一於試一試佢🔹有時食吓炸野都唔錯🔹好香又好脆🔹完全係做得好出色🔹好食到難以形容🔹真要親身來食先會體會得到 🥚雙椒糖心皮蛋完全無令我失望🔹糖心皮蛋好正🔹值得推介既一道小菜🔹微微既辣度🔹就算唔食得辣既朋友都話好食

🧆三色蝦球
🥒醋香雲耳青瓜
🐟鳳凰展翅(酥炸小黃魚)

🥚雙椒糖心皮蛋

2023-05-22 281 瀏覽
比起西餐,大食妹更加鍾意食中菜,有質素嘅中菜,真係可以好好食灣仔好多富豪飯店,雖然好好食,但係真係好貴呢間中華飯館算上高質中菜,人均幾百蚊,價錢系中位數,但真系好食叉燒拼燒腩個叉燒真係世一,口感勁腍勁入味仲要燒到燶邊脆口不得了小黃魚小黃魚炸完可以連骨食,好脆口鴛鴦蝦球一個系沙律口味,另一個系washabi 口味金沙鍋巴金沙鍋巴系炸完嘅脆麵,沾上鹹蛋黃再炸勁香勁脆,細細嚿已經飽飽地包你撈起 (豬筋撈粗)豬筋好少挑戰,原來好食的豬筋好腍好有膠質撈粗配好香的花椒油,個口食落會痳痳地,好過癮
灣仔好多富豪飯店,雖然好好食,但係真係好貴

叉燒拼燒腩
個叉燒真係世一,口感勁腍勁入味
仲要燒到燶邊脆口不得了

小黃魚
小黃魚炸完可以連骨食,好脆口

鴛鴦蝦球
一個系沙律口味,另一個系washabi 口味

金沙鍋巴
金沙鍋巴系炸完嘅脆麵,沾上鹹蛋黃再炸
勁香勁脆,細細嚿已經飽飽地

包你撈起 (豬筋撈粗)
豬筋好少挑戰,原來好食的豬筋好腍好有膠質
撈粗配好香的花椒油,個口食落會痳痳地,好過癮

🙇🏽行過灣仔搵嘢食,好耐無食過中菜,呢度既門口幾搶眼,帶同家人來呢度食一番,店員帶好位之後就開始落單,等餐時見到牆身掛著畫,好有特式‼️‼️💁🏽‍♀️首先黎到醬烤欖角骨🥢呢個菜以醬汁烤烤豬骨而成,口感嚼勁十足。醬汁甜中帶鹹,簡直令人食到停不了。欖角骨肉質都很嫩,肉與骨既比例剛剛好,好美味‼️💁🏽‍♀️跟住要推介一下燒味雙拼先🥢呢個燒味拼盤中可以話係混合,當中有燒肉和燒鵝,燒肉概口感軟嫩,肉味香濃,而燒鵝則是皮脆肉嫩,口感豐富,而整體來講,絕對擁有色香味俱佺,係一道好味既小吃‼️💁🏽‍♀️鳳凰展翅——酥炸小黃魚🥢外酥內嫩,嗅到香噴噴,魚肉鮮美,好好食既小食,酥炸的黃魚油脂含量不高,口感清爽,搭配一些醋或辣椒醬,更加可以帶出佢的風味‼️
2023-05-18 259 瀏覽
朋友聚會,去咗中華小館食中菜,一邊分享美食,一面分享生活趣事,非常享受。美味指數😋😋😋😋😋餐廳環境❤️❤️❤️❤️❤️服務態度👏👏👏👏👏三色蝦球呢個三色蝦球有白色,紅色和黃色,顏色吸引,每種顏色都有唔同味道,非常精緻!白色的是沙律醬,紅色的是咕嚕醬汁,黃色的是蜜糖芥末醬,蝦球彈牙又滋味,充滿鮮蝦肉。醬烤欖角骨,將炸過嘅排骨,用醬汁同欖角去煮。排骨炸過之後肉汁所晒喺入邊超鮮味。個醬汁鹹鹹甜甜再加埋欖角有好香嘅味道。惹味小炒皇,材料豐富嘅小炒皇,非常好下飯。小炒皇材料十足,帶子,鮮蝦,魷魚鬚,蝦乾,銀魚乾,海洋味道十足。配埋腰果和韭菜,滋味更上一層!

美味指數😋😋😋😋😋
餐廳環境❤️❤️❤️❤️❤️
服務態度👏👏👏👏👏
2023-05-17 252 瀏覽
同姊妹去灣仔行街,行到肚餓,見到有間中菜餐廳叫做《中華小館》,餐廳外面嘅裝修非常,但入邊好友文藝氣息,掛咗很多不同類型的話和書法。我們三個人要了四道菜。醬烤欖角骨⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️呢個欖角骨非常滋味,食落口啖啖醬汁,每一口都食到欖角碎,排骨啖啖肉,油脂豐富,成口香味,食到停唔到口呀!惹味小炒皇⭐️⭐️⭐️⭐️超級惹味小炒王,材料非常豐富。入邊有多款海鮮,加上果仁和韭菜一起炒,因為有蝦乾和果仁一起炒,味道非常可口!桂花山藥⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️清香嘅桂花山藥,清淡又健康,我很喜歡山藥的口感,第一口咬落去爽脆,喺口裏面黏黏稠稠口感,還有淡淡的桂花清香味。黃金笑哈哈(黃金鍋巴拼乾燒明蝦)⭐️⭐️⭐️超香脆嘅黃金鍋巴,米味香濃,乾燒明蝦燒到外層焦香,蝦肉爽口鮮甜,食到舔舔脷👅!美中不足的是,份量實在太少了!😂
醬烤欖角骨⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
惹味小炒皇⭐️⭐️⭐️⭐️
桂花山藥⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
黃金笑哈哈(黃金鍋巴拼乾燒明蝦)⭐️⭐️⭐️
2023-05-16 218 瀏覽
中菜館裝修雅緻,以木為主調,牆上掛滿中式壁畫,座位闊落空間感十足,服務員態度親善有禮,環境乾淨整潔,以新派的烹煮方法主理傳統中式菜式,賣相精美!燒味雙拼 叉燒燒腩蜜汁半肥瘦叉燒,肥瘦適中,肉質軟腍。燒腩肥瘦均勻,燒至皮脆肉嫩,兩者十分惹味!黃金鹹蛋黃鍋巴鍋巴超級香脆富有米香,咸蛋味香濃鴛鴦蝦球 (芥辣/ 芒果口味)蝦球內有原隻蝦肉,爽滑彈牙,再配上芒果和芥末兩種口味,一試難忘!鳳凰展翅小黃魚 Igable!!外層炸至金黃,魚肉嫩滑鮮甜,連魚骨也炸至鬆脆,非常香口鮑你撈起好意頭菜式,豬筋滿滿膠原蛋白,撈粗麵質地彈牙,配上花椒油畫龍點睛,惹味中華小館 📍灣仔駱克道128號地下及1樓

燒味雙拼 叉燒燒腩

黃金鹹蛋黃鍋巴
鍋巴超級香脆富有米香,咸蛋味香濃

鴛鴦蝦球 (芥辣/ 芒果口味)

鳳凰展翅小黃魚

鮑你撈起

中華小館
📍灣仔駱克道128號地下及1樓

2023-05-16 128 瀏覽
今日家人出咗去食飯,去咗灣仔一間食中菜嘅餐廳,餐廳個名叫《中華小館》,聽個名就知係食中菜。入到去地方好闊落,餐廳掛咗好多畫,同埋書法喺度。食物都非常出色。👍醬烤欖角骨,排骨佈滿左一層濃郁厚嘅醬汁,面頭加咗切碎嘅欖角,味道非常好食。而且排骨充滿肉汁同油脂,食落口齒夾留香。👍雙椒糖心皮蛋,糖心皮蛋,正呀!呈膏狀的蛋黃味道濃郁,配上晶瑩剔透嘅黑色蛋白,賣相非常吸引。配埋支味十足嘅雙椒一齊食,非常有風味!👍三色蝦球,同一到菜式,有三種口味,非常有創意。三色分別係咕嚕醬汁,沙律醬汁和蜜糖芥末醬汁,味道酸酸甜甜,非常開胃。👍燒味雙拼,雙拼叫咗燒肉和叉燒,燒肉外皮趣卜卜非常香口,肉嘅比例同又知比例非常好,非常好食。叉燒甜甜地,小朋友食到停唔到口。👍惹味小炒皇,呢個小炒王入邊有好多材料,有蝦,魷魚,韭菜,銀魚乾和腰果,未到鹹鹹香香,用嚟送飯一流。

.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🇭🇰 𝐀𝐮𝐭𝐡𝐞𝐧𝐭𝐢𝐜 𝐂𝐚𝐧𝐭𝐨𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐮𝐢𝐬𝐢𝐧𝐞 @ 🌟 中華小館《👽食神大媽食中餐》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:燒肉拼叉燒(例牌)HKD 168金沙窩巴 HKD 78酥炸小黃魚 HKD 138鴛鴦蝦球 HKD 68牛筋撈粗麵 HKD 188.👽 大媽今次要同大家介紹嘅係位於灣仔,起正地鐵站隔離位置非常方便嘅粵菜專家,好多款出邊冇得食嘅懷舊菜式,非常之精緻,用創新嘅方法去製作!.🍗 講到粵菜,開餐又點可以冇燒味?!食燒味,又點可以唔食燒肉拼叉燒?!呢度嘅叉燒,半肥瘦又嫩口,超級好味 😋 唔好睇燒肉肥肥大大,咬落係無油膩感,皮脆肉嫩,例牌都咁大碟,絕對必點!👍.🍘 食完燒鵝,就當然要試吓呢個懷舊小食「金沙窩巴」啦!好多所謂粵菜餐廳都無架,本着一個試下嘅心態,點知上到嚟熱辣辣,脆卜卜,大大塊,蛋黃一啲都唔漏,好味 😆.🐠 而大媽認為今次嘅主角就一定係呢一款超精緻菜式「酥炸小黃魚」!原條炸,連骨連皮非常鬆脆,但竟然一滴油都無剩,完全唔覺油膩,絕對高質又考手藝!必點 👍.🦐 再來「鴛鴦蝦球」,超大粒!分別有WASABI味,同芒果味
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
鴛鴦蝦球 HKD 68
牛筋撈粗麵 HKD 188

金沙窩巴

酥炸小黃魚

🦐 再來「鴛鴦蝦球」,超大粒!分別有WASABI味,同芒果味。各有千秋,最重要蝦球夠大又彈牙!

鴛鴦蝦球

🍜 最後主食「牛筋撈粗麵」,本身以為啲牛筋可能好硬要咬得幾辛苦,點知原來好嫩之餘,仲要好入味。再配上秘制花椒油,呢個先係畫龍點睛之處,一路食一路聞到香味提升,回味無窮。

牛筋撈粗麵

😬 大媽覺得呢一餐低調樸實得黎盡顯功夫,尤其好耐冇食過咁多經典粵菜,一定要支持呢!👍

📍 灣仔駱克道128號地下及1樓
📲 +(852)2880-0112
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
5 分鐘 (堂食)
金沙窩巴
酥炸小黃魚
2023-05-15 149 瀏覽
去完會展睇展覽,就黎食飯,好近灣仔站。樓底高,装潢光明寬敞,餐牌主打懷舊菜式,但有別一般酒樓,賣相擺碟都比較精緻雙椒糖心皮蛋👇糖心皮蛋係最好食,皮蛋既甘香真係好特別,加埋花椒和辣椒🌶️好惹味,微微既辣好好味🤤鹵水掌翼👇鹵水汁既味道入晒去的肉到,口感一流,分量仲好多👍🏽片皮鴨👇片皮鴨外皮酥脆鬆化而且肉質嫩滑,餅皮上菜嘅時候仲係熱辣辣,晶瑩剔透,厚薄適中,配以甜麵醬、京蔥條及青瓜一齊食一流,口感豐富真美味😋醬烤欖角骨👇排骨帶點肥肉,吃起來鬆軟不硬,醬汁甜甜的帶點鹹香,伴飯一流👏🏽
雙椒糖心皮蛋👇
辣好好味🤤
鹵水掌翼👇
鹵水汁既味道入晒去的肉到,口感一流,分量仲好多👍🏽
片皮鴨👇
醬烤欖角骨👇
排骨帶點肥肉,吃起來鬆軟不硬,醬汁
甜甜的帶點鹹香,伴飯一流👏🏽
2023-05-15 84 瀏覽
在灣仔總部上班的朋友,最近發現一家翻新的老店,於是約埋一齊去灣仔吃飯🌟雙椒糖心皮蛋🌟蛋黃味道好豐富濃郁,呈膏狀既皮蛋真係最好食,配埋雙椒一齊食,特別惹味🤤🌟三色蝦球🌟有三種唔同口味既蝦球,每一舊蝦球都被醬料包住,再加上啲蝦好新鮮好彈牙,再配埋佢地既獨家醬一齊食真係好好味😋🌟醋香雲耳青瓜🌟酸酸甜甜既味道好開胃,令到食慾大增,仲要有好多雲耳,好滿足😍🌟鳳凰展翅(酥炸小黃魚)🌟呢款香口既小黄魚,中間切開一半攤平放 做到鳳凰展翅既感覺,味道一流外皮炸至脆身,連啲骨都可以食,魚肉味重,肉質鮮嫩推薦👍🏽
🌟雙椒糖心皮蛋🌟
🌟三色蝦球🌟
🌟醋香雲耳青瓜🌟
🌟鳳凰展翅(酥炸小黃魚)🌟
2023-05-15 92 瀏覽
灣仔中華小館✨🍀特色中式懷舊餸菜,以傳統中式菜式,加入新派的熟製方法,賣相極其精緻,打卡影相無得輸,令餸菜變得更加吸引!而小館的環境佈置亦很有古式古香的傳統味道,以木為隔板,牆壁掛滿了中式畫作,令中式味濃厚。《叉燒拼燒腩》高質的燒味,叉燒肥瘦均勻,外層不會有太多燶的位置,啖啖肉的口感,蜜汁亦很香,不會過油,十分惹味!至於燒肉,同樣地是肥瘦均勻,皮脆肉嫩,是優質的燒味!《鳳皇展翅》炸黃花魚一條,但賣相相當精緻,像藝術品一樣!外層炸的金黃,而魚肉很嫩滑,咬下脆卜卜的聲音,令食慾大增!《鴛鴦蝦球》芒果和芥末兩種口味,作為前菜,是極其開胃,酸酸味味,而蝦球是新鮮具鮮味,彈牙而不會粉,更有青瓜作底,平衡味道。《金沙熇巴》特色的小食,金沙咸蛋皇的香濃郁的味道,與脆卜卜的熇巴融為一體,惹味非常!《包你撈喜》意頭中式餸菜,以煙韌彈牙的粗麵為底,倒上麻香味濃郁的花椒油,令其撈粗惹味十足,另配有爽口彈牙的豬筋,令口感更多層次!
灣仔中華小館✨🍀

《叉燒拼燒腩》

《鳳皇展翅》

《鴛鴦蝦球》

《金沙熇巴》

《包你撈喜》

2023-05-12 108 瀏覽
中菜館裝修華麗 坐得好舒適💯菜式以新派煮法 精緻賣相岩曬打卡而且服務員態度親切👍🏻1️⃣叉燒拼燒腩叉燒半肥瘦 肉質軟腍燒腩都係一層肥一層瘦 爆皮 好食2️⃣鳳凰展翅小黃魚賣相好artistic 同IGable 酥炸小黃魚 炸得好酥 好香3️⃣鴛鴦蝦球由蝦肉製成 淡淡肉 好大粒有2隻味 分別係芥末醬芒果醬 個人好鍾意芒果4️⃣金沙熇巴咸蛋黃既愛好者一定要試 炸得好香脆5️⃣包你撈喜花椒油配豬筋撈粗麵 加左花椒油個味係昇華左▪️位置: 8/10▫️環境: 8/10▪️衛生: 9/10▫️服務: 9/10▪️食物: 9/10
中菜館裝修華麗 坐得好舒適💯
菜式以新派煮法 精緻賣相岩曬打卡