2020-01-13 53 瀏覽
陪完媽咪覆診,在佐敦一帶附近找餐廳醫肚,經過裕華隔離見到一間日式餐廳,看見樓下餐牌食物都很吸引,就入去試下👍餐牌上基本想食的都有😍價錢亦非常合理👍刺身拼盤-有油甘魚,三文魚腩,北寄貝,甘蝦等....刺身色澤紅潤新鮮,三文魚厚切啖啖肉非常鮮美。泡菜芝士雞翼-炸得金黃色,香噴噴熱辣辣,咬落泡菜酸酸地辣辣地好開胃鹽燒油甘魚鮫-份量比起平時食多成一倍,油甘魚外皮炸得炸卜卜,魚油適中,非常鮮甜香口👍石鍋香辣海鮮手打烏冬-職員棒來時候還滖著,海鮮份量舖滿了成個鍋,蝦肉大大隻非常爽口,帶子好厚肉,烏冬煙煙韌韌,微辣,惹味😋😋😋椰子雪芭-椰子味香濃,幼滑,必食貼品👍👍👍
餐牌上基本想食的都有😍價錢亦非常合理👍
椰子雪芭-椰子味香濃,幼滑,必食貼品👍👍👍
  • 刺身拼盤
2020-01-13 47 瀏覽
今天同事生日,她又喜歡吃日式料理,所以帶她來七福神,讓七福神和我的錢包來為她送上祝福,哈哈~餐廳環境舒適,而服務態度非常良好,難怪吃飯時段的顧客越來越多。來吃日式當然不能少的是刺身,三文魚花紋有理,每一塊都很厚,能果腹口腔。海膽新鮮有鹹水味,有如豆腐般幼滑。平時帶子當刺身食比較多,這次嘗試燒煙肉包帶子,煙肉的鹹香和帶子的鮮甜,口感非常和諧。煙肉干身,帶子熟而多汁。關西風玉子燒,也就是用很多雞蛋做的,雖然表面很普通,但是卻有內涵。側切好像層層糕,而口感嫩滑香,有點清甜。廣島吉列炸蠔:外表穿著一層薄薄的金黃色的麵包糠,內裡多汁軟綿綿的,十分滑嫩可口。最後還送上驚喜,飯後甜品雪糕,為這餐生日飯畫上圓滿的句號。

最後還送上驚喜,飯後甜品雪糕,為這餐生日飯畫上圓滿的句號。
2020-01-11 134 瀏覽
與友人邊行邊傾已去到佐敦,見到前面有間日本料理就八掛望一望;豈料門口有位服務員熱情地招呼向我們推介,於是就上去試試。內裏裝修普通,但座位亦算闊落。飧牌上的食物都有很多選擇,而價錢亦算合理。荔枝青蘋果梳打荔枝雖然係用罐頭,但大大粒肉加埋青蘋果汁混入梳打水,甜甜酸酸開胃非常。牛油果鮮奶沙冰以牛油果做飲品都係初次品嚐。將果肉加上鲜奶 和冰攪勻,更顯幼滑清新。海老天婦羅薄薄的粉漿炸得金黃鬆脆,蝦肉新鮮爽口。燒肉帶子串帶子配上煙肉一齊燒,將清甜f和濃郁兩種極端味道混合;味蕾增加不少。鹽燒油甘魚鮫魚皮燒得香口惹味,肉質鮮甜嫩滑; 洒上檸檬汁可減肥膩,熱辣辣食到不停口。火炙三文魚腩壽司三文魚腩新鮮肥美,火炙後把豐富魚油迫出,魚脂甘香,肉質細嫩。神戶野菜炒與一般炒雜菜沒太分別,只是加了些日式醬油;沒有驚喜。菠蘿雪葩和山形香桃雪葩兩種甜品賣相趣緻。菠蘿仔和香桃中間刮空藏上各自味道雪葩,清甜中亦帶微酸,可中和之前肥膩感。
荔枝青蘋果梳打
牛油果鮮奶沙冰
海老天婦羅
薄薄的粉漿炸得金黃鬆脆,蝦肉新鮮爽口。
鹽燒油甘魚鮫
火炙三文魚腩壽司
神戶野菜炒
與一般炒雜菜沒太分別,只是加了些日式醬油;沒有驚喜。
菠蘿雪葩和山形香桃雪葩
神戶野菜炒
菠蘿雪葩和山形香桃雪葩
2020-01-08
2020-01-10 57 瀏覽
難得早收,同事推介的七福神和食亭,說是有大大件的質素,而且價錢可接受,所以想來試試,希望下次可和家人來吃,呵呵。三文魚腩切想不到師傅的刀功如此棒🤤!厚切到不行,我分享給家人看時,大家也紛紛讚好,當然嚕,也是很肥美。(一個人吃會有點膩🤫)蟹籽沙律只是細Size ,份量也很足,有大量青瓜絲和蟹柳蟹籽,也算很划算👍🏼只是店家的單點美食太大份了,我這小胃口的女生還是點飯餐較佳。呵呵,總括而言,這家店值得下次再來:)

三文魚腩切

2020-01-09 72 瀏覽
之前係 openrice 見好多人大讚性價比高,所以特登搵左一晚過黎佐敦試下book 左位,所以一到就即有位入,我見樓下仲有好多人排緊隊心諗個名氣都幾勁秋秋咁兩個人,叫左成堆野,檯好細,擺到滿曬,要揸住個兜食野壽司既飯好實,暖暖地,海膽算鮮甜的。但魚生就非常一般,哈哈哈。壽司味道正常,無乜特別個柚子沙律都幾唔錯,麵包粒鬆脆,蝦都幾多隻,清新爽口幾好味天婦羅都幾好食,唔厚粉,食材都新鮮。免治雞肉棒味道都幾好,微甜既燒汁味。呢個半份既軍艦食得好辛苦,純粹係 pizza 既料但換成法包,而且凍冰冰,一般啦。全晚最驚喜就係個海膽炒飯,份量多,而且味道超好,乾濕度適中。海膽鮮甜
之前係 openrice 見好多人大讚性價比高,
所以特登搵左一晚過黎佐敦試下

book 左位,所以一到就即有位入,
我見樓下仲有好多人排緊隊

心諗個名氣都幾勁秋秋咁

兩個人,叫左成堆野,檯好細,
擺到滿曬,要揸住個兜食野

壽司既飯好實,暖暖地,海膽算鮮甜的。
但魚生就非常一般,哈哈哈。

壽司味道正常,無乜特別

個柚子沙律都幾唔錯,麵包粒鬆脆,
蝦都幾多隻,清新爽口幾好味

天婦羅都幾好食,唔厚粉,食材都新鮮。

免治雞肉棒味道都幾好,微甜既燒汁味。

呢個半份既軍艦食得好辛苦,
純粹係 pizza 既料但換成法包,
而且凍冰冰,一般啦。

全晚最驚喜就係個海膽炒飯,
份量多,而且味道超好,乾濕度適中。
海膽鮮甜

2020-01-08 45 瀏覽
今晚難得和老公二人撐枱腳,這家七福神是我們的最愛,因為價錢相宜,份量又足,所以是常客呢:)說真的,在油尖旺這個租金地方,能夠有這家小店,繼續為香港人提供大件夾抵食的日式料理,難得!芝士焗天火蠔蠔很大隻呢,老公最喜歡就是吃蠔了,他表示好新鮮,加上芝士後簡直是冇得彈!而且$72有三隻,抵吃!關西風玉子燒作為女士,都有日式料理店必點的就是玉子了,最欣賞是這家店,玉子是新鮮燒起的,暖立立!而且中間有小流心,大讚!大壽司系列!前菜八爪魚,超大隻呢!七味軟殻蟹飯卷軟殻蟹很入味,而且不是只有炸粉味!也是我的心水之選!

關西風玉子燒

壽司系列!

前菜八爪魚,超大隻呢!

七味軟殻蟹飯卷

軟殻蟹很入味,而且不是只有炸粉味!也是我的心水之選!

2020-01-07 171 瀏覽
想吃大眾化嘅日式料理, 我會想起《七福神和食亭》。無倫刺身,鍋物,串燒,拉麵都做得有水準, 價錢親民。蟹籽沙律(大) 真係畀佢嚇親, 成個盤咁大份嘅蟹子沙律。青瓜絲好乾身又爽脆做得唔錯, 蟹籽,沙律醬,蟹柳全部撈勻 超滿足。這杯『士多啤梨活乳酸』 清新開胃, 愈飲愈上癮。『蘋果汁梳打』 $26 濃郁嘅蘋果香味, 唔會太甜勁夠氣, 非常推介價錢又唔貴。『九州拉麵』, 湯底夠濃郁但唔會太鹹。 半生熟溏心蛋好滑溜, 蛋汁 流入拉麵湯底更添風味。『炸雞軟骨』 雞軟骨比較硬, 有點不像軟骨嘅部分。天氣太凍要咗一個熱嘅『蕎麥麵』, 味道唔錯,蕎麥麵冇因為熱汤浸淋。泡菜牛肉芝士燒飯 $68真係估唔到包住嘅飯 分量是那麼大。 加了芝士去炒嘅飯, 濕濕地仲好軟身, 味道帶少少泡菜嘅辣也有牛肉粒,豐富美味!角切魚生丼$88以三文魚為主, 還有三文魚子, 角切得嚟大大件,也不錯呀,壽司飯正正常常。赤貝壽司,北寄貝壽司赤貝肉厚又夠爽, 比北寄貝更鮮甜。芝麻八爪魚前菜八爪魚好大隻,又夠爽, 醬汁有點不像平時的味道。最後來一杯熱檸檬茶消消滯

想吃大眾化嘅日式料理, 我會想起《七福神和食亭》。
無倫刺身,鍋物,串燒,拉麵都做得有水準, 價錢親民。

蟹籽沙律(大)
真係畀佢嚇親, 成個盤咁大份嘅蟹子沙律。

士多啤梨活乳酸

這杯『士多啤梨活乳酸』 清新開胃, 愈飲愈上癮。

蘋果汁梳打

九州拉麵

炸雞軟骨

炸雞軟骨』 雞軟骨比較硬, 有點不像軟骨嘅部分。
蕎麥麵

天氣太凍要咗一個嘅『蕎麥麵』, 味道唔錯,蕎麥麵冇因為熱汤浸淋。

泡菜牛肉芝士燒飯

泡菜牛肉芝士燒飯 $68

角切魚生丼

角切魚生丼$88
以三文魚為主, 還有三文魚子, 角切得嚟大大件,也不錯呀
壽司飯正正常常。

赤貝壽司,北寄貝壽司
赤貝肉厚又夠爽, 比北寄貝更鮮甜。

芝麻八爪魚前菜
八爪魚好大隻,又夠爽, 醬汁有點不像平時的味道。

最後來一杯熱檸檬茶消消滯

士多啤梨活乳酸
蘋果汁梳打
蕎麥麵
泡菜牛肉芝士燒飯
角切魚生丼
2019-12-29 234 瀏覽
這一家雖然是樓上店,但人流絕對不少!之前嘗試過walk-in,但因為太full失敗了,所以今次我們預先book了位。這家食店就好像是日本的居酒屋,有各種不同的日式食品,我當然不放過機會每一樣食品都order嘗試一下!挺喜歡這店的下單方式,讓客人自己把食品編號/名稱和數量寫在紙上,客人可以一邊下單一邊檢視自己order了甚麼。menu上有不少刺身拼盤,但因為我始終最終愛的刺身是三文魚和吞拿魚,所以還是散叫吧!刺身用冰鎮上枱,保持著新鮮度!火炙三文魚壽司是即叫即做旳,上枱時還是熱熱的,要襯熱吃喔!蟹籽壽司亦很爽口!這個絕對是抵食之選,軟殻蟹夠脆口,讚這個串燒挺特別的,用煙肉包著帶子,一口吃下去,既有肉味,亦有帶子的鮮味,不錯!芝士再加上一些洋蔥碎粒,這個焗天火蠔真係一試難忘,推介!墨魚咀唐揚的炸粉不會很厚,吃起來很脆口,配上他他醬,非常可口這個鐵板非常夠熱,上枱後需要不停將牛柳粒反轉,不然會燒焦的!最後仍order了一道飽肚的稻庭烏冬,很少吃冷食的烏冬,味道很不錯呢!總括來說,這家食店的食品性價比都挺高的,是日本菜的不二之選!
三文魚、吞拿魚刺身
火炙三文魚壽司、油甘魚壽司、蟹籽壽司
火炙三文魚壽司是即叫即做旳,上枱時還是熱熱的,要襯熱吃喔!
蟹籽壽司亦很爽口!
七味軟殻蟹卷
這個絕對是抵食之選,軟殻蟹夠脆口,讚

芝士焗天火蠔
芝士再加上一些洋蔥碎粒,這個焗天火蠔真係一試難忘,推介!

墨魚咀唐揚

墨魚咀唐揚
鐵皮牛柳粒粒燒
稻庭烏冬
2019-12-27 132 瀏覽
一向少有蹅足佐敦區,於中午食飯時段,既不想飲中茶也不想吃快餐,想起了久違的七福神和食亭,便立即向南京街口直奔。一樣的居酒居環境、一樣的親切服務及一樣的食物水準,滿意!蟹籽沙律 $50青瓜絲和蟹籽很新鮮,份量多得有點出乎意料。露筍牛肉串 $55 露筍新鮮,牛肉雖有點乾身,但有牛味。芝麻雞翼 $62東京風茄子煮 $36 每次看見木魚在食物上飛舞,心情都會有點兒興奮,茄子香軟,不會太油膩。鹽燒青唐豆腐煮 $38豆腐滑滑,配合湯汁,滿分!香川燒青魚 $58 青魚肉質結實,有魚香。冬菇串 $28 冬菇新鮮,菇味濃。檸檬菊花蜜 $20 檸檬清香,有菊花香味,又甜又滋潤。
蟹籽沙律 $50
青瓜絲和蟹籽很新鮮,份量多得有點出乎意料。
露筍牛肉串 $55
露筍新鮮,牛肉雖有點乾身,但有牛味。

芝麻雞翼 $62
東京風茄子煮 $36
鹽燒青唐豆腐煮 $38
豆腐滑滑,配合湯汁,滿分!
香川燒青魚 $58
青魚肉質結實,有魚香。
冬菇串 $28
冬菇新鮮,菇味濃。
檸檬菊花蜜 $20
檸檬清香,有菊花香味,又甜又滋潤。
2019-12-26 91 瀏覽
朋友生日,諗住同佢食日本大餐慶祝一下,之前食過呢間七福神覺得唔錯,就再黎幫襯一下。板燒溫泉蛋煙肉粟米 50溫泉蛋流心狀好吸引,加上粒粒粟米口感唔錯,煙肉也增添鹹香。泡菜牛肉芝士燒飯 68芝味濃郁惹味,比我想像中冇咁辣,唔食得辣既朋友岩哂。魷魚鬚唐 55魷魚鬚外脆內煙韌,炸粉唔厚唔膩令人一食想繼續食。芝麻雞翼 62牛油焗帶子 78帶子向來係我既最愛,口感彈牙亦富鮮味。甘蝦刺身(5本)58甘蝦大大隻,味道重好鮮甜添。

板燒溫泉蛋煙肉粟米 50
溫泉蛋流心狀好吸引,加上粒粒粟米口感唔錯,煙肉也增添鹹香。

泡菜牛肉芝士燒飯 68
芝味濃郁惹味,比我想像中冇咁辣,唔食得辣既朋友岩哂。

魷魚鬚唐 55
魷魚鬚外脆內煙韌,炸粉唔厚唔膩令人一食想繼續食。

芝麻雞翼 62

牛油焗帶子 78
帶子向來係我既最愛,口感彈牙亦富鮮味。

甘蝦刺身(5本)58
甘蝦大大隻,味道重好鮮甜添。
2019-12-25 76 瀏覽
帶埋屋企人去七福神食日本野,先前都黎過,覺得好食得黎又唔算貴。晏晝會有set menu 有丼飯壽司跟飲品甜品,夜晚黎就要單點。先黎一個蟹籽沙律,一份細嘅已經可以夠3-4人食,好大份。燒物叫左雞泡魚乾,牛油帆立貝,串燒拼盤,汁燒鐵板牛舌。驚喜係帆立貝有燒得外皮脆脆地既焦糖牛油。汁燒牛舌好特別,似中式炆牛腩咁淰淰地,第二度食唔到。刺身叫左個拼盤,幾款刺身同生蠔都幾新鮮同肥美,呢個價錢算幾抵食。仲有蟹膏甲羅燒配飯團佢跟左幾塊紫菜夾住食,蟹膏份量都不少,又夠鮮甜,好味道😋
先黎一個蟹籽沙律,一份細嘅已經可以夠3-4人食,好大份。

2019-12-22 87 瀏覽
朋友喜歡吃日本菜, 佐敦道的七福神是不二之選因為這裏的魚生出名新鮮, 但常常滿座要預早訂位. 好不容易約好朋友安排好位置擠進了坐滿人的食堂,食物品評如下;魚生拼盤(168)魚生拼盤份量足夠,食材非常新鮮有光澤, 魚片厚切有口感更加有一板馬糞海膽, 海膽鮮甜不在話下.炸蝦天婦羅(75)炸蝦天婦羅脆漿金黃色內裏鮮蝦熱辣辣, 難得的是粉漿夠薄, 不油膩不黐牙.蟹肉味噌甲羅燒(58)這裏的名菜,用蟹肉混上蟹膏再加上味噌一同放在蟹蓋再燒烤至蕉香, 非常和味! 這個價錢你一定畀得起!芝士焗天火生蠔 (50蚊一隻)芝士在外面烤熟字金黃色已經非常誘人, 用筷子夾起半溶芝士拉著出煙的生蠔,生蠔肉脆身,蠔殼內還剩滿了蠔汁, 飲下去有鮮甜海水味.大蒜牛油煎銀鱈魚(168元)牛油香味帶出銀鱈魚的油香嫩滑.人均消費才468元如此高質素的壽司實在超值而且地點方便, 是與朋友吃晚飯的首選地點.

魚生拼盤(168)

炸蝦天婦羅(75)

蟹肉味噌甲羅燒(58)

芝士焗天火生蠔 (50蚊一隻)

大蒜牛油煎銀鱈魚(168元)
牛油香味帶出銀鱈魚的油香嫩滑.

2019-12-22 76 瀏覽
今晚和友人在佐敦找了間日本餐廳懷念日本旅行的味道。再次光顧這家餐廳,味道更上一層樓。刺身拼盤有厚厚的油甘魚、三文魚、和北寄貝。份量適中而且鮮甜。每次來都一定會每人一個蟹肉味噌甲羅燒,配上白飯,啖啖蟹肉蟹膏大大的滿足。芝士燒天婦羅蟹腳卷都非常美味,大大塊的芝士微烤一下包裹住蟹腳卷非常香脆。雞軟骨粒和炸魷魚鬚配上醬料,中和熱氣感之餘非常可口。燒肉帶子串的設計,用燒肉包裹住帶子再淋上檸檬汁,咬上去的時候非常清新軟綿綿的。炙五味的五種食材的壽司炙燒一下的味道,三文魚腩入口即溶,鰻魚大大條的,還有配上鴨胸和甜蝦,簡直是最佳的五種食材配合。
2019-12-17 104 瀏覽
每次黎呢區行完街,想食日本嘢都必然之選,今晚又黎啦好彩早到都仲有位,餐牌不時加入新菜式,保持新鮮感,秋冬來到,加入季節限定涮涮鍋蟹籽沙律 ($50/小) - 每次黎呢度都必叫"名物",蟹籽毫不留手咁舖面,入口脆卜卜; 中及底層分別係爽口青瓜及生菜絲,撈埋沙律醬一齊食,甚為開胃!六品刺身盛合 ($218) - 六款刺身包括三文魚,鱆紅魚,吞拿魚,北寄貝,帶子及甘蝦各三件,顏色靚仔,擺盤吸引款式大路,計埋有成18件刺身,性價比都算高,而且魚生類係厚切,滿足口感!見到餐牌推介,被其中兩個字吸引住......................."芝士"就叫左個芝士燒天婦羅蟹腳卷 ($36),三件飯卷包住天婦羅蟹腳,再披上燒香左嘅芝士戰衣,加多三粒三文魚籽,增加可愛度!經過火燒,入口微暖,先有芝士嘅軟滑咸香,之後到飯粒及蟹腳,一啖一件夠豪氣!脆皮煎餃子 ($45) - 見到層薄脆係餃子底部,用筷子介開時已經感到嘅脆度個餃子汁擔當重要角色,點左黎食超好味,餃子外皮帶香脆,餡料內仍然保持濕度,調教味道適中,兩啖一隻,正!刺身帶子覺得幾鮮甜,黎多個醬油北海道帶子燒 ($68),原隻北海道帶子都好大隻下喎
每次黎呢區行完街,想食日本嘢都必然之選,今晚又黎啦

燒好後再切件先上"碟",入口幾重醬油味道,成隻帶子連群邊,內臟等,帶子索滿醬油汁,又係另一種食法!

晚飯時加點澱粉質先完滿,呢客鰻魚飯 ($130),蒲燒鰻魚覆蓋飯面,魚皮位置燒得香脆,肉質嫩滑,加埋香甜蒲燒汁,用黎送白飯,簡直係另類"偷飯賊"!

2019-12-16 109 瀏覽
呢晚約左朋友食飯,朋友話佐敦有間日本料理唔錯,地點又方便,所以決定黎呢到食飯聚下。呢晚我地大約7點令到上到去已經好多人,爆場咁濟,好彩都唔洗等位啫😛種類好多選擇,我地三個女人都揀左好耐🤣呢個海膽手卷好鮮甜,完全食到嗰陣海水味但又唔腥,唔錯👍🏻我地係三文魚腩既忠實粉絲,刺身好肥美,食落口嗰陣油甘味正到食完舊三文魚d油味仲係個口裡面好新鮮。火灸三文魚腩壽司燒完感覺個油甘仲香,而且呢到既三文魚腩好厚,口感好好。好少餐廳會有椒鹽蘑菇,所以見到都叫左個黎試下。平時既日本餐廳都會有牛油粟米,呢到個粟米特別地係溫泉蛋煙肉粟米,咁樣撈埋一齊都幾夾,食落口我覺得仲有陣carbonara既味道🤣鰻魚炒飯甜甜地幾好味,而個豬頸肉韓式炒麵就辣辣地,豬頸肉炒到好爽口,呢個炒麵下次再黎食既話我都會再叫👍🏻

種類好多選擇,我地三個女人都揀左好耐🤣

呢個海膽手卷好鮮甜,完全食到嗰陣海水味但又唔腥,唔錯👍🏻

好少餐廳會有椒鹽蘑菇,所以見到都叫左個黎試下。