2020-11-20 318 瀏覽
佐敦七福神和食亭一向人氣很高,選擇款式很多,刺身壽司海鮮炸物串燒天婦羅丼飯樣樣齊,無論兩人或多人用餐均很合適。七福神裝修處處流露日式風格,疫情關係未能到日本旅行都可以暫時想像已身處日本。蟹籽沙律蟹籽沙律細份已經非常大碗,蟹籽蟹柳絲青瓜絲菜絲混上甜甜酸酸的沙律醬,清爽甜美。赤貝 北寄貝 油甘魚壽司未食刺身前,先嚐較清爽的赤貝及北寄貝壽司。赤貝爽脆,北寄貝彈牙軟熟。油甘魚壽司口感柔軟細滑。刺身盛合(4)刺身盛合有好幾款,此款有半板海膽加紫菜及一個飯團。海膽尚算新鮮,海水味濃。三文魚赤身帶子厚切,色澤油潤,肉質柔軟鮮甜。清酒煮大蜆海蜆帶有天然海水味,味道鹹中帶甜,清酒湯入面有辣椒碎,淨飲略辣。石鍋香辣海鮮烏冬石鍋烏冬滾熱辣上枱,開邊大蝦有頗多胡椒碎,入口較辣。除大蝦外,海鮮尚有帶子、青口及大蜆,用料豐富。烏冬煙韌彈牙,食味不俗。

蟹籽沙律

赤貝 北寄貝 油甘魚壽司

刺身盛合(4)

清酒煮大蜆

石鍋香辣海鮮烏冬

2020-11-19
2020-11-19 244 瀏覽
以前仲係佐敦返工的時候,lunch周不時都會來這裡食飯,事隔多年,今天晚上相約了舊同事再來這間餐廳食飯,仍然能夠保持水準!我們差不多8點幾來到,餐廳仍是滿座,十分熱鬧!看看餐牌,實在有太多款式可以選擇,令人眼花撩亂,用了一段時間先可以點餐。而這裡點餐是自行在單餐紙上寫上有關食物號碼便可,夠方便。刺身盛,這裡的刺身盛有幾款選擇,而我們揀選了有金目鯛、三文魚、鱆紅魚、赤身、帶子這幾款作刺身拼盤。刺身全部都好新鮮而且厚切,金目鯛有稍稍燒過,令魚味更突出。帶子鮮甜,三文魚因為厚切,食落啖啖肉!豆腐野菜湯,沒有想過原來這個湯那麼大碗,湯底是奶白色的,有香濃的菇味,內有不少菇菌和菜,而且沒有落味精,非常健康!墨魚咀唐揚,墨魚咀炸得很香口,爽口彈牙,如果用來送酒一定很正!清酒煮大蜆,份量都幾多,湯底有香濃的清酒味,蜆肉大大粒,脹卜卜,非常鮮甜惹味!串燒雞翼、牛舌,雞翼一份有4隻好抵食,雞翼燒得外皮脆口,內裡肉質嫩滑juicy!牛舌非常厚切,食落多汁又惹味!角切魚生丼,冇諗過咁大碗,內裡的刺身分別有三文魚、八爪魚、油甘魚及三文魚籽,食落啖啖新鮮的刺身,口感十足!冷蕎麥麵,冷麵醬汁下了蔥花和芥末,冷麵點
冷蕎麥麵,冷麵醬汁下了蔥花和芥末,冷麵點上醬汁後味道刺激味蕾,好正!
2020-11-10
2020-11-16 308 瀏覽
最近疫情略為緩和,趁有機會決定外出吃點好西,今次來到在佐敦的日本料理餐廳『七福神和食亭』~星期六的晚上來到,餐廳人頭湧湧,還好有預約,不用等就可以入座了……不過一心掛住吃的小女子忘了拍餐廳內裝的照片LOL餐牌內容超豐富,刺身、沙律、燒物、炸物、丼飯等都有不少選擇,樣樣都想試,二人好不容易選了8道料理:「油甘魚刺身」大大片厚切,新鮮又肥美,刺身愛好者必點~「海膽壽司」夠鮮甜美味,而且份量足,值得點~「灸五味」大件夾抵食,性價比超高,是另一必點之選!「燒明太子」燒得剛剛好,咸香四溢,佐酒一流。「海老天婦羅」蝦肉新鮮彈牙,不過炸皮略嫌過厚,再薄脆一點會更好。「豆腐風野菜湯」香滑且豆味濃郁,加入大量蔬菜和菇類,每一啖都是滿滿幸福,大推!「忌廉蟹肉薯餅」有四大件,外層夠薄身,且炸得很香脆,忌廉薯仔內餡十足,唯蟹肉量不多。「鰻魚炒飯」非常足料,每一口都有惹味的鰻魚粒,且飯粒分明,加上芝麻和紫菜絲等配料,令每一口更有層次感。總括來說,『七福神』的性價比蠻高的,二人叫了一共8道菜也不用$600,食物也有質素,去不了日本旅行,來這兒止止渴也是不錯的選擇啦!------------------------

油甘魚刺身
「油甘魚刺身」大大片厚切,新鮮又肥美,刺身愛好者必點~
海膽壽司
「海膽壽司」夠鮮甜美味,而且份量足,值得點~
炙五味
「灸五味」大件夾抵食,性價比超高,是另一必點之選!

燒明太子
「燒明太子」燒得剛剛好,咸香四溢,佐酒一流。

海老天婦羅

海老天婦羅
豆腐風野菜湯
鰻魚炒飯
2020-11-12 557 瀏覽
早幾天剛好經過佐敦,行到肚餓便找一間日本野食,想不到這間日本野有驚喜!裏面有大量卡位,坐得非常舒適,而且店員也很有禮貌,給我的第一印象非常不錯!玉子燒(芝士味)這個玉子燒令我想起了在東京街頭吃到的玉子燒,在香港已經算是做得非常不錯,上菜時熱辣辣,加上濃厚的芝士,真的令人垂涎三尺。忌廉蟹肉薯餅這個小食也在中上水準,炸姨不會過後,而且忌廉味也不會蓋過入面的蟹肉味,平衡得不錯!火炙三文魚壽司和三文魚腩壽司🍣這個火炙三文魚10分出色,是我在香港吃過的火炙壽司之中做得最好的!火炙令加上這個三文魚的油香味更上一層樓,給人一種入口即溶的口感,這味一定是必點的!火炙帶子和火炙蟹棒壽司這兩個壽司也在中上水準,其實也做得不錯,各有特色,也很推薦,但是火炙三文魚太過出色了,完全比下去,哈哈!九州拉麵這個拉麵🍜的質地適合大部份人的口味,因為粗幼度在中間,不會太粗亦不會很有,而且口感彈牙,而且這個拉麵的肉燒得非常非常香口,而且肉質肥瘦適中,吃到停不下來。網燒牛扒這個牛扒令我想起了日本和牛的味道,牛味非常濃厚,就像是在日本餐廳食到的味道,在香港很少可以吃到這種味道,想不到這裏的牛扒比起店內的日式食物一點也不遜色!

玉子燒(芝士味)

火炙三文魚壽司和三文魚腩壽司🍣

火炙帶子和火炙蟹棒壽司

九州拉麵

網燒牛扒
這個牛扒令我想起了日本和牛的味道,牛味非常濃厚,就像是在日本餐廳食到的味道,在香港很少可以吃到這種味道,想不到這裏的牛扒比起店內的日式食物一點也不遜色!非常驚喜!

牛油果鮮奶沙冰
這個雖然叫做沙冰,但是你不會吃到有冰塊,處理得非常出色,比起坊間的沙冰飲品飛甩九條街!而且牛油果味非常龍,可能用了不只一個牛油果, 10分推薦這杯飲品!
忌廉綠茶
這杯忌廉綠茶偏向抹茶的口感,甜度很少,非常適合健康人士飲!

食後感:這個非常適合朋友聚會的餐廳,食物種類很多,而且質素也非常有水準,加上環境舒適和員工質素也不錯。
2020-11-08
2020-11-03 1042 瀏覽
難得近日疫情好轉,跟朋友約了很多次都取消了,朋友介紹在佐敦有間日本餐廳 – 七福神,近似居酒屋,就提早一星期預約,8:30來到,餐廳都人山人海,有多個卡座,而且防疫措施足。餐牌有刺身、壽司、小食、炸物、串燒、麵類、烏冬等….連西式pizza都有,應有盡有,比日本居酒屋還要豐富。我們點了大阪燒醬油豚肉炒麵 $78、金龍蝦飯卷 $48、魷魚鬚唐揚 $58、活赤貝刺身 $58、甘蝦壽司 $26、吞拿魚壽司 $38、京都豚肉煮 $88、炸雞唐揚配芝士醬 $58、墨魚咀唐揚 $62、荔枝香桃梳打大阪燒醬油豚肉炒麵 - 關鍵就是要有大阪燒醬,不會太咸,細麵條完全沾裹醬汁微酸的滋味,口感有彈性。金龍蝦飯卷 - 蝦炸得香脆,蟹籽充足。魷魚鬚唐揚 - 香酥又鬆脆炸魷魚鬚,彈牙口感十足。活赤貝刺身 - 新鮮即開的活赤貝刺身,食落肉質更爽厚、味道更鮮甜,令人再三回味!甘蝦壽司、吞拿魚壽司 - 吞拿魚比油甘魚和鰤魚更為清甜,而且油份不會過膩,鮮味、酸度和甜度均衡,甘蝦肉質細綿、味道甜美。京都豚肉煮 -豬肉煮到很軟嫩,肥糕與肉比例相當均衡。炸雞唐揚配芝士醬 – 配上芝士醬一流,做多少少運動都值得。總評:真心覺

餐牌有刺身壽司、小食、炸物、串燒、麵類、烏冬等….連西式pizza都有,應有盡有,比日本居酒屋還要豐富。

金龍蝦飯卷 - 蝦炸得香脆,蟹籽充足。

魷魚鬚唐揚 - 香酥又鬆脆炸魷魚鬚,彈牙口感十足。

京都豚肉煮 -豬肉煮到很軟嫩,肥糕與肉比例相當均衡。

炸雞唐揚配芝士醬 – 配上芝士醬一流,做多少少運動都值得。

總評:真心覺得比日本居酒屋優勝
2020-11-01
6天前 0 瀏覽
七福神和食亭 - 幸福的日本料理在旺角佐敦出沒的朋友,應該知道這間日本料理的存在,因為性價比高,質素好,款式多,和朋友聚會時也會考慮這間日本菜,今日也不例外。滑蛋豬扒飯 半熟的滑蛋,蛋汁夠又有蛋香,豬扒脆脆的吉列外皮,蛋汁流到白飯中,一口包含白飯、滑蛋和豬扒,滿足。大盛魚生丼 超豐盛的魚生丼飯,大大隻牡丹蝦、八爪魚片、厚切三文魚、白身魚刺身、帶子、海膽、三文魚籽和玉子,最愛鮮甜的海膽和彈牙起膠牡丹蝦。芝士焗天火蠔 超多香濃的芝士和煙肉,佈滿在整個蠔上,蠔肉鮮甜多汁。芝士玉子燒 拉絲芝士的玉子燒,香濃的蛋味。三文魚味噌黃金燒超厚的三文魚肉,表面魚皮燒得香脆,鹹味的味噌令三文魚鮮味更出,三文魚魚油十足魚肉嫩。大蝦天婦羅 鬆化的脆炸外皮,包著爽口的大蝦。
七福神和食亭 - 幸福的日本料理

滑蛋豬扒飯

大盛魚生丼

芝士焗天火蠔
超多香濃的芝士和煙肉,佈滿在整個蠔上,蠔肉鮮甜多汁。

芝士玉子燒
拉絲芝士的玉子燒,香濃的蛋味。

三文魚味噌黃金燒

大蝦天婦羅
鬆化的脆炸外皮,包著爽口的大蝦。
好耐年前朋友帶過我黎食一次, 然後今日經過決定入去回味一下!今次黎發覺比上次更多人, 睇黎越泥越受歡迎, 印像中佢d壽司刺身係唔錯既, 頭一round叫番幾舊黎食下先!赤貝壽司 $25爽口鮮味。海膽壽司 $48睇個色水同質感見到係新鮮, 入口creamy又甜美。吞拿魚壽司 $38魚味清淡帶鮮味。特長三文魚腩壽司 $28肥美可口。忌廉蟹肉薯餅 $48即叫即炸, 超級熱辣辣! 表面既炸皮脆卜卜好香口, 入面係滿滿既忌廉, 雖然唔係好食到蟹肉既口感, 但帶薯味非常香, 好味!西京燒銀鱈魚 $168銀鱈魚燒過後迫出魚油非常香, 而魚肉又保持到嫩滑口感, 魚皮位特別香, 西京燒做法帶香甜,必點!三文魚味噌黃金燒 $78味蹭塗滿三文魚表面, 燒過後估唔到味道咁夾, 又有三文魚既鮮味, 幾特別!清酒煮海蜆 $88蜆肉肥美鮮甜, 感覺好新鮮, 加上清酒味道剛好, 唔會太啃, 甜甜地好好食。最後整多杯菊花蜜!

赤貝壽司 $25
爽口鮮味。

海膽壽司 $48
睇個色水同質感見到係新鮮, 入口creamy又甜美。

吞拿魚壽司 $38
魚味清淡帶鮮味。

特長三文魚腩壽司 $28
肥美可口。

忌廉蟹肉薯餅 $48

西京燒銀鱈魚 $168

三文魚味噌黃金燒 $78

清酒煮海蜆 $88

最後整多杯菊花蜜!
2020-11-27 6 瀏覽
選擇種類繁多,價格合理,食物質素中尚,環境坐得幾舒服,同幾個朋友傾計食飯既好地方🤗-芝士玉子燒 ($58)有原味同芝士選擇,玉子甜甜地,蛋味好香,而且雞蛋嫩滑,入面有拉絲芝士,一咸一甜,香味十足😍-鐵板燒牛舌 ($78)而熟食方面都有好多選擇,我地揀左燒牛舌,每塊牛舌都好厚切,仲燒得好淋,吾會乾淨淨咬吾爛個隻😆配上照燒汁甜甜地好好食😋-蟹味噌甲羅燒 ($68)超多份量既甲羅燒,咸味剛好,大量蟹膏配埋蟹籽撈埋一齊食,再夾雜少少蟹肉絲,好滿足🤤-七味軟殻蟹卷 ($60)除左手卷同散件壽司,仲有幾款卷物,軟殻蟹新鮮炸起十分脆口,啖啖肉,加埋蟹籽同沙律醬,好食🤗-刺身盛合丼 ($218)除左丼飯,仲有幾款刺身盛合揀,我地揀左依款有海膽半板/ 三文魚 / 左口魚 / 赤身 / 帶子~刺身新鮮鮮甜,尤其係帶子😋海膽吾腥無苦澀味,但略嫌側邊d紫菜吾夠脆口!
芝士玉子燒 ($58)

鐵板燒牛舌 ($78)

蟹味噌甲羅燒 ($68)

七味軟殻蟹卷 ($60)

刺身盛合丼 ($218)

2020-11-24 8 瀏覽
2nd time visiting this restaurant- definitely recommend it for lunch/ dinner 🍽 their quality of food always live up to their standards with a large selection of food choice. They’ve actually been around for a long time & still full house. Sashimi was good for its price ; their skewers, baked cheese oyster, grilled sushi, fish & chicken are must try!!! Rating: 8.5/10Location: Jordan.
  • 油甘魚刺身
  • 芝士焗天火蠔
  • 八品刺身盛盒
  • 炙五味
2020-11-24 8 瀏覽
跟朋友兩人dine out,朋友想食日本嘢,看到呢度bk位88折,又近放工地方,就過來試試。由於我們兩人都小鳥胃,因此沒有點拼盤或大碟的食物,只是單點了一些自己喜歡的,這樣也不錯,靈活度及自由度很高,可以只吃自己喜歡的種類。雖然這裏環境很擁擠,桌與桌之間非常近,可食物真的價廉物美😋😋😋刺身真的可以用「厚切」來形容,厚實大片,口感十足,頗新鮮味美,還跟朋友的衛衣非常匹配😂😂😂至於壽司也不錯,飯還是有些少溫溫的,顯示是新鮮手握,不是冷冰冰、粘結的。還點了芝士玉子燒,面層蓋上芝士,切開後陣陣煙霧噴出,非常驚喜!味道還不錯,不會太甜,非常喜歡~最後加單點了魷魚鬚,配沙律醬點食。份量其實頗多的,3-4人食剛好。

2020-11-22
2020-11-24 6 瀏覽
喺佐敦後面有間日式和食店聽朋友講d野食唔錯,所以今日經過開就去試吓。鰻魚壽司,d鰻魚好肥美墨魚咀唐揚,呢款出面唔係好多地方食到,幾特別,粒粒脆卜卜,配埋沙律醬一流。串燒5品盛盒,分別有燒雞翼,雞軟骨,冬菇,雞肉大蔥串,辣椒,d肉仲好juicy唔會燒過龍,燒得水準幾好。鹽燒三文魚頭,燒到d皮脆卜卜,d魚肉食落好多油份,好肥美。七味軟殼蟹卷&金龍蝦反卷,d蝦同軟殼蟹都好大隻,反卷嘅份量都幾大件,好抵食。芝麻雞翼,炸得好脆,但唔會炸到乾晒,入面仲有好多肉汁。石鍋燒香蒜牛肉飯,上面鋪滿好多牛肉同菇,好足料,而呢個石鍋飯個底有飯焦,勁正豆腐風野菜湯,食咗咁多脆卜卜嘅野,飲返呢個湯,即刻覺得解油膩,個湯奶白色,有勁香豆乳味,個湯入面仲有大量菇同菜,清清地唔錯。

鰻魚壽司,d鰻魚好肥美

鹽燒三文魚頭,燒到d皮脆卜卜,d魚肉食落好多油份,好肥美。

芝麻雞翼,炸得好脆,但唔會炸到乾晒,入面仲有好多肉汁。

2020-11-22 11 瀏覽
🐽 日本空運生海膽壽司🍣 ($88)今日既no.1!超新鮮既海膽🤤🤤🤤好濃味 好食😝🐽 大盛魚生丼🐟 ($168)好豐富既魚生丼🤪特別鐘意隻蝦🦐大滿足啊🥳🐽 法國Grillardeau生蠔🦪 ($62/1)生蠔迷梗要試試佢😼新鮮而偏淡味既生蠔🤪🐽 燒芝士天婦羅蟹腳卷🦀 ($36)天婦羅蟹腳加埋上面半溶芝士🧀推介既熟食壽司😙🐽 滑蛋豬扒飯🐖 ($75)非常厚切既炸豬扒🤤🤤配埋滑溜溜蛋加洋蔥🧅好香👍🏻🐽 菠蘿雪葩🍍 ($58)好正既甜品🥰fresh又清甜😙🐽 荔枝香桃梳打🍑 ($38)

🐽 日本空運生海膽壽司🍣 ($88)
今日既no.1!
超新鮮既海膽🤤🤤🤤
好濃味 好食😝

🐽 大盛魚生丼🐟 ($168)
好豐富既魚生丼🤪
特別鐘意隻蝦🦐
大滿足啊🥳

🐽 法國Grillardeau生蠔🦪 ($62/1)
生蠔迷梗要試試佢😼
新鮮而偏淡味既生蠔🤪

🐽 燒芝士天婦羅蟹腳卷🦀 ($36)
天婦羅蟹腳加埋上面半溶芝士🧀
推介既熟食壽司😙

🐽 滑蛋豬扒飯🐖 ($75)
非常厚切既炸豬扒🤤🤤
配埋滑溜溜蛋加洋蔥🧅
好香👍🏻

🐽 菠蘿雪葩🍍 ($58)
好正既甜品🥰
fresh又清甜😙

🐽 荔枝香桃梳打🍑 ($38)
2020-11-21 15 瀏覽
每次搭巴士經過彌敦道都見到呢間在樓上的日本餐廳,好吸引!今晚和朋友去到附近買東西,順便食晚飯,諗起呢間日本餐廳,所以就上去一試。我們被安排坐卡位,枱上面有壺熱水壺,方便我們加熱茶打開餐牌我和朋友就充滿驚喜餐牌上種類繁多有刺身,壽司,炸物,串燒,烏冬等......我哋七嘴八舌,各自選擇自己心頭好先點左三款刺身分別係油甘魚,章紅魚和帶子刺身刺身夠新鮮肥厚網燒牛扒,非常值得推介,大大件兼充滿肉汁炸物方面我哋點了人氣嘅墨魚咀唐揚,外層香脆內裡有嚼口,送啤酒一流🍺之後再嚟豆腐風野菜湯和清酒煮海蜆前者每喝一啖湯都感受到豆腐味滲透在口腔,很有幸福感啊後者大大隻嘅海蜆乾淨沒有沙配淡淡嘅清酒,係一個絕配嘅組合最後點了稻庭烏冬彈牙冷烏冬點了醬汁食,清新又滿足

我們被安排坐卡位,枱上面有壺熱水壺,方便我們加熱茶

打開餐牌我和朋友就充滿驚喜

餐牌上種類繁多有刺身壽司,炸物,串燒,烏冬等......我哋七嘴八舌,各自選擇自己心頭好

先點左三款刺身
分別係油甘魚,章紅魚和帶子刺身
刺身夠新鮮肥厚

網燒牛扒,非常值得推介,大大件兼充滿肉汁

之後再嚟豆腐風野菜湯和清酒煮海蜆
前者每喝一啖湯都感受到豆腐味滲透在口腔,很有幸福感啊

後者大大隻嘅海蜆乾淨沒有沙配淡淡嘅清酒,係一個絕配嘅組合