2020-12-11 4373 瀏覽
{性價比高日本餐廳🤩}#kong_girl_foodie出街食#七福神和食亭.Bookmark左好耐嘅餐廳🙈見佢好多好評同埋啲comment都幾好🙈,價錢對比起日本嘢唔算貴,而且份量都幾大🤩!我哋嗰日冇book位所以諗住8:30到會好啲,結果都幾多人,好彩我哋有位入!☺️.❣️清酒煮海蜆 $88最少有20隻!煮得啱啱好,啲肉唔會跌咗出嚟,而且佢呢個加咗辣椒所以比平時嗰啲清酒煮蜆會辣少少!.❣️牛舌串 $38厚度適中,黑椒份量啱啱好!.❣️炸魷魚鬚 $58好大碟!而且佢層炸衣唔會好厚,啖啖肉🤩.❣️京都豚肉煮 $88賣相幾靚,有四大件,雖然未去到入口即溶但係味道同口感都唔錯👍🏻👍🏻👍🏻值得一試.❣️三文魚刺身 $62本身想食三文魚腩刺身,但係賣晒🥺味道新鮮,大大件,又厚☺️.❣️石鍋香辣海鮮手打烏冬 $98上菜過咗2分鐘仲好滾🤣🤣海鮮份量比想像中多!烏冬好好食,佢同個海鮮餐好夾!就算我好飽都好努力咁食埋佢🤣🤣.📝總結呢一間幾推介比情侶或者屋企聚會去,價錢唔貴之餘份量都好大,可以share食!👍🏻👍🏻.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 8/10🌟環境: 7.5/10🌟服務: 8/10🌟打卡:
{性價比高日本餐廳🤩}
#kong_girl_foodie出街食
#七福神和食亭
❣️清酒煮海蜆 $88
❣️牛舌串 $38
厚度適中,黑椒份量啱啱好!
❣️炸魷魚鬚 $58
好大碟!而且佢層炸衣唔會好厚,啖啖肉🤩
❣️京都豚肉煮 $88
❣️三文魚刺身 $62
本身想食三文魚腩刺身,但係賣晒🥺
味道新鮮,大大件,又厚☺️
❣️石鍋香辣海鮮手打烏冬 $98
🌟打卡: 7.5/10
🌟推介: 8/10
📍 七福神和食亭
佐敦彌敦道311-313號1樓

#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #hongkong #hkig #佐敦美食 #佐敦

2020-12-09
2020-11-20 2994 瀏覽
佐敦七福神和食亭一向人氣很高,選擇款式很多,刺身壽司海鮮炸物串燒天婦羅丼飯樣樣齊,無論兩人或多人用餐均很合適。七福神裝修處處流露日式風格,疫情關係未能到日本旅行都可以暫時想像已身處日本。蟹籽沙律蟹籽沙律細份已經非常大碗,蟹籽蟹柳絲青瓜絲菜絲混上甜甜酸酸的沙律醬,清爽甜美。赤貝 北寄貝 油甘魚壽司未食刺身前,先嚐較清爽的赤貝及北寄貝壽司。赤貝爽脆,北寄貝彈牙軟熟。油甘魚壽司口感柔軟細滑。刺身盛合(4)刺身盛合有好幾款,此款有半板海膽加紫菜及一個飯團。海膽尚算新鮮,海水味濃。三文魚赤身帶子厚切,色澤油潤,肉質柔軟鮮甜。清酒煮大蜆海蜆帶有天然海水味,味道鹹中帶甜,清酒湯入面有辣椒碎,淨飲略辣。石鍋香辣海鮮烏冬石鍋烏冬滾熱辣上枱,開邊大蝦有頗多胡椒碎,入口較辣。除大蝦外,海鮮尚有帶子、青口及大蜆,用料豐富。烏冬煙韌彈牙,食味不俗。

蟹籽沙律

赤貝 北寄貝 油甘魚壽司

刺身盛合(4)

清酒煮大蜆

石鍋香辣海鮮烏冬

2020-11-19
2020-11-19 2493 瀏覽
以前仲係佐敦返工的時候,lunch周不時都會來這裡食飯,事隔多年,今天晚上相約了舊同事再來這間餐廳食飯,仍然能夠保持水準!我們差不多8點幾來到,餐廳仍是滿座,十分熱鬧!看看餐牌,實在有太多款式可以選擇,令人眼花撩亂,用了一段時間先可以點餐。而這裡點餐是自行在單餐紙上寫上有關食物號碼便可,夠方便。刺身盛,這裡的刺身盛有幾款選擇,而我們揀選了有金目鯛、三文魚、鱆紅魚、赤身、帶子這幾款作刺身拼盤。刺身全部都好新鮮而且厚切,金目鯛有稍稍燒過,令魚味更突出。帶子鮮甜,三文魚因為厚切,食落啖啖肉!豆腐野菜湯,沒有想過原來這個湯那麼大碗,湯底是奶白色的,有香濃的菇味,內有不少菇菌和菜,而且沒有落味精,非常健康!墨魚咀唐揚,墨魚咀炸得很香口,爽口彈牙,如果用來送酒一定很正!清酒煮大蜆,份量都幾多,湯底有香濃的清酒味,蜆肉大大粒,脹卜卜,非常鮮甜惹味!串燒雞翼、牛舌,雞翼一份有4隻好抵食,雞翼燒得外皮脆口,內裡肉質嫩滑juicy!牛舌非常厚切,食落多汁又惹味!角切魚生丼,冇諗過咁大碗,內裡的刺身分別有三文魚、八爪魚、油甘魚及三文魚籽,食落啖啖新鮮的刺身,口感十足!冷蕎麥麵,冷麵醬汁下了蔥花和芥末,冷麵點
冷蕎麥麵,冷麵醬汁下了蔥花和芥末,冷麵點上醬汁後味道刺激味蕾,好正!
2020-11-10
2020-11-16 1809 瀏覽
最近疫情略為緩和,趁有機會決定外出吃點好西,今次來到在佐敦的日本料理餐廳『七福神和食亭』~星期六的晚上來到,餐廳人頭湧湧,還好有預約,不用等就可以入座了……不過一心掛住吃的小女子忘了拍餐廳內裝的照片LOL餐牌內容超豐富,刺身、沙律、燒物、炸物、丼飯等都有不少選擇,樣樣都想試,二人好不容易選了8道料理:「油甘魚刺身」大大片厚切,新鮮又肥美,刺身愛好者必點~「海膽壽司」夠鮮甜美味,而且份量足,值得點~「灸五味」大件夾抵食,性價比超高,是另一必點之選!「燒明太子」燒得剛剛好,咸香四溢,佐酒一流。「海老天婦羅」蝦肉新鮮彈牙,不過炸皮略嫌過厚,再薄脆一點會更好。「豆腐風野菜湯」香滑且豆味濃郁,加入大量蔬菜和菇類,每一啖都是滿滿幸福,大推!「忌廉蟹肉薯餅」有四大件,外層夠薄身,且炸得很香脆,忌廉薯仔內餡十足,唯蟹肉量不多。「鰻魚炒飯」非常足料,每一口都有惹味的鰻魚粒,且飯粒分明,加上芝麻和紫菜絲等配料,令每一口更有層次感。總括來說,『七福神』的性價比蠻高的,二人叫了一共8道菜也不用$600,食物也有質素,去不了日本旅行,來這兒止止渴也是不錯的選擇啦!------------------------

油甘魚刺身
「油甘魚刺身」大大片厚切,新鮮又肥美,刺身愛好者必點~
海膽壽司
「海膽壽司」夠鮮甜美味,而且份量足,值得點~
炙五味
「灸五味」大件夾抵食,性價比超高,是另一必點之選!

燒明太子
「燒明太子」燒得剛剛好,咸香四溢,佐酒一流。

海老天婦羅

海老天婦羅
豆腐風野菜湯
鰻魚炒飯
2020-11-12 1836 瀏覽
早幾天剛好經過佐敦,行到肚餓便找一間日本野食,想不到這間日本野有驚喜!裏面有大量卡位,坐得非常舒適,而且店員也很有禮貌,給我的第一印象非常不錯!玉子燒(芝士味)這個玉子燒令我想起了在東京街頭吃到的玉子燒,在香港已經算是做得非常不錯,上菜時熱辣辣,加上濃厚的芝士,真的令人垂涎三尺。忌廉蟹肉薯餅這個小食也在中上水準,炸姨不會過後,而且忌廉味也不會蓋過入面的蟹肉味,平衡得不錯!火炙三文魚壽司和三文魚腩壽司🍣這個火炙三文魚10分出色,是我在香港吃過的火炙壽司之中做得最好的!火炙令加上這個三文魚的油香味更上一層樓,給人一種入口即溶的口感,這味一定是必點的!火炙帶子和火炙蟹棒壽司這兩個壽司也在中上水準,其實也做得不錯,各有特色,也很推薦,但是火炙三文魚太過出色了,完全比下去,哈哈!九州拉麵這個拉麵🍜的質地適合大部份人的口味,因為粗幼度在中間,不會太粗亦不會很有,而且口感彈牙,而且這個拉麵的肉燒得非常非常香口,而且肉質肥瘦適中,吃到停不下來。網燒牛扒這個牛扒令我想起了日本和牛的味道,牛味非常濃厚,就像是在日本餐廳食到的味道,在香港很少可以吃到這種味道,想不到這裏的牛扒比起店內的日式食物一點也不遜色!

玉子燒(芝士味)

火炙三文魚壽司和三文魚腩壽司🍣

火炙帶子和火炙蟹棒壽司

九州拉麵

網燒牛扒
這個牛扒令我想起了日本和牛的味道,牛味非常濃厚,就像是在日本餐廳食到的味道,在香港很少可以吃到這種味道,想不到這裏的牛扒比起店內的日式食物一點也不遜色!非常驚喜!

牛油果鮮奶沙冰
這個雖然叫做沙冰,但是你不會吃到有冰塊,處理得非常出色,比起坊間的沙冰飲品飛甩九條街!而且牛油果味非常龍,可能用了不只一個牛油果, 10分推薦這杯飲品!
忌廉綠茶
這杯忌廉綠茶偏向抹茶的口感,甜度很少,非常適合健康人士飲!

食後感:這個非常適合朋友聚會的餐廳,食物種類很多,而且質素也非常有水準,加上環境舒適和員工質素也不錯。
2020-11-08
2021-04-03 0 瀏覽
想不到在亂行亂撞的情況下,找到一間勝價比咁高的和式餐廳。同家人朋友食午飯,入座時已差不多二時半,餐廳不算多人,坐在卡位,十分舒服。看了餐牌,點了Lunch Set,Lunch Set 價錢不算貴,有拉麵、定食,約70至110不等。我們選了和牛定食、魚生丼及拉麵。和牛定食的牛,比想像中好吃,以這個價錢,牛的質素同師傅的廚藝簡直覺得抵。魚生丼的魚生新鮮,我們另外叫了一份帶子刺身,美味兼價錢合理。還有叫了天婦羅,新鮮炸出來,熱焫焫,大人同小朋友都覺得好美味。整體各種食物都勝價比高,值得 encore~~ 但晚餐價錢是多少就未會知。
2021-04-02
  • 什錦天婦羅
  • 炭火燒河豚干
2021-03-25 0 瀏覽
環境衛生超需要改善,食一餐晚飯不停有蚊滋仔飛黎飛去,殺極都仲有⋯影響食慾。熱食食物質素ok, 但壽司就麻麻地⋯點咗個沙津食,又平又大兜⋯但好普通鐵板一口牛幾好味😋豆腐湯無咩味可以唔試串燒一般無咩特別
熱食食物質素ok, 但壽司就麻麻地⋯
點咗個沙津食,又平又大兜⋯但好普通
鐵板一口牛幾好味😋
豆腐湯無咩味可以唔試
串燒一般無咩特別
2021-03-17 56 瀏覽
lunch time一個人喺佐敦唔知食咩好,打開openrice見到呢間七福神就決定去試試。openrice訂位仲有85折,可惜要2人以上先可以訂,桃桃一個就無得用啦 T^T炭火雞扒味噌燒定食($68)除咗雞扒同飯之外仲包小食,湯同飲品都只係68蚊,cp值高。塊雞扒大到隔離枱的姐姐都驚訝要問我食邊個餐 🤣。味道方面,都唔錯,個炸嘅小食夠熱同脆。桃桃最欣賞嘅係雖然個定食唔係一盤咁上,但個店員在上菜時預好位,擺成美美的位置,令食慾增長。

炭火雞扒味噌燒定食($68)
2021-03-09 143 瀏覽
個個都話性價比高,我又唔覺得喎細蟹籽沙律$52$52有依個份量,係好ok, 蟹籽多,視覺效果幾好。芝士焗蠔$28Ok,味道中規中矩,正常坊間食到一樣。中間有煙肉,食到蠔㗎鮮甜味。原味玉子燒$58味道正常,甜甜地,有蛋香。但成$58得4舊,預期會厚d, 實物同menu相片大細差好遠,同埋拎出黎只係溫暖,唔熱。質素只係同日式超市熟食架上賣同一level18件壽司拼盤$238失望,比起係超市買,就算冇中蝦,起碼都有凡立貝,連甜蝦都冇,成盤都係d平價壽司(影個時已經食左幾舊重復的八爪魚同赤貝)。質量方面,齋睇相都知佢幾乾身,d魚生都幾薄。服務方面,本身book左17:30,甘我預早17:25已經到左,佢成17:38先開燈接客,齋企左十幾分鐘。大大間餐廳都唔守時。
個個都話性價比高,我又唔覺得喎

細蟹籽沙律$52
$52有依個份量,係好ok, 蟹籽多,視覺效果幾好。

芝士焗蠔$28

18件壽司拼盤
細蟹籽沙律
芝士焗蠔
2021-02-27 108 瀏覽
有預約:2045Walk in 一定無位環境不算寬躺,由於不是卡位,分到2人桌,出信最多放四款彩色。蟹味甲羅燒最好食三文魚刺身好厚,海膽好好味,帶子唔鮮甜,八爪魚刺身容易咀嚼蔬菜湯味道還好,喜歡飲豆腐湯的人靠容易接受
有預約:2045

Walk in 一定無位

蟹味甲羅燒最好食

八品刺身盛合

三文魚刺身好厚,海膽好好味,帶子唔鮮甜,八爪魚刺身容易咀嚼

豆腐蔬菜湯

蔬菜湯味道還好,喜歡飲豆腐湯的人靠容易接受

2021-02-26
八品刺身盛合
  • 八品刺身盛盒
  • 蟹肉味噌甲羅燒
2021-02-25 101 瀏覽
好好味,好豐富!!😋😋太耐沒出外吃晚飯,今晚6點相約爸媽🧑🏻‍🦳👨🏻‍🦳到佐敦這日式餐廳吃一頓豐富的晚餐。地點相當方便,佐敦地鐵站出不用3分鐘就到🏃‍♂️先來一個青瓜蟹子沙律🥗,好豐盛,太開心🥳,忘記影相📸️跟住來一個鹽燒三文魚頭, 超級新鮮。時日推介免治雞肉串,大大串,加上蛋黃同鼓油,當然好味!呢到的鐵板燒牛舌真❤好味,好淋,多肉汁,不似其他的日本料理,又硬又細件!蟹味噌甲羅燒,蟹羔份量多,蟹味夠,但美中不足是不太熱,即刻吃都係有暖的感覺,不可説熱,可能怕太熱,d蟹羔縮少,賣相5靚🤣🤣軟殼蟹手卷👌🏻,軟殻蟹炸得好脆但就冇咩味,勝在價錢平😄最後叫了京都豚肉煮,這個就完全5掂,雖然好肉好淋,但味道方面就好一般,可以選擇其他可能有驚喜🤔🤔整體來說,價錢合理,味道好味😊😊絕對可以再encore來多次😍😍
好好味,好豐富!!😋😋

地點相當方便,佐敦地鐵站出不用3分鐘就到🏃‍♂️

先來一個青瓜蟹子沙律🥗,好豐盛,太開心🥳,忘記影相📸️

跟住來一個鹽燒三文魚頭, 超級新鮮。時日推介

免治雞肉串,大大串,加上蛋黃同鼓油,當然好味!

軟殼蟹手卷👌🏻,軟殻蟹炸得好脆但就冇咩味,勝在價錢平😄

整體來說,價錢合理,味道好味😊😊
絕對可以再encore來多次😍😍
  • 蟹籽沙律
2021-02-25 76 瀏覽
由入座到離開餐廳每位員工都好有禮貌打招呼👍🏻👍🏻好欣賞餐廳既服務野食方面價錢適中 午市都有lunch set可選擇用openrice book位仲有88折 都好抵野食分量都好足夠 唔會好細份推介牛舌🤓一定會再幫襯😊😊下次再試更多款式
由入座到離開餐廳
野食分量都好足夠 唔會好細份
推介牛舌🤓
一定會再幫襯😊😊下次再試更多款式
2021-02-23 99 瀏覽
佐敦樓上日式食店!午市套餐選擇繁多,性價比高,唔怪之得就算係樓上餐廳,都有好多顧客幫襯!有好多野食都好想試,不過最後都係比石鍋飯吸引。燒石鍋香蒜牛肉飯$58- 午市套餐配兩件三文魚壽司、麵豉湯同餐飲,好抵食。好耐冇食過三文魚壽司,都幾新鮮,唔錯。燒石鍋真係好熱,覺得有股熱氣籠罩住塊面。建議中意食飯焦嘅朋友可以等耐少少先拌勻,個底就會有一層脆飯。本身飯底同牛肉片調味較少,所以我落唒成碟燒汁醬油,味道啱啱好,不過食到最後都有少少油膩同口渴。整體呢度嘅午市套餐會吸引到我想再嚟幫襯食飯,性價比高,推介!
燒石鍋香蒜牛肉飯$58
燒石鍋香蒜牛肉飯
三文魚壽司
2020-12-08
燒石鍋香蒜牛肉飯
三文魚壽司
2021-02-19 87 瀏覽
可能我人比較高大,覺得呢間餐廳樓底十分矮,位於為之間空間比較狹窄,所以別人說話會聽到有啲覺得嘈吵,食物尚算可以,賣相也不錯,食物製造過程好像機器化,有啲覺得唔夠熱,所以評分一般但價錢尚算可以接受。
2020-10-27
優惠券
  • 鰻魚炒飯
  • 蟹籽沙律
之前女朋友介紹一間日本餐廳,放假就決定去試試,估唔到日本餐廳請咗啲口齒講野唔清唔楚的侍應.... 兩個人食一餐下午茶三碟兩舊幾水,咁既服務,唔係幾接受到 ~講返食物帶子,比8分,有好重牛油味,新鮮,推薦餃子,比6分,一般質素一口牛,比3分,超級硬,成百蚊碟...... 千祈唔好中伏

講返食物

帶子,比8分,有好重牛油味,新鮮,推薦