日本菜往往給人感覺是高消費的項目, 而我卻發現了佐敦 “七福神和食亭” 價格好相宜, 品質也很不錯的, 由地鐵站出來只需步行2分鐘便到達, 所以便成了我跟閨蜜相聚詳談的餐廳之一.有數款是我們每天過來必點的, 看看:六品刺身 (HK$218)食日本菜當然會點刺身, 當晚有三文魚, 吞拿魚, 北寄貝, 帆立貝, 油甘魚, 甘蝦 (每款3件), 我自己最喜歡嘅係吞拿魚, 魚肉是鮮紅色的, 肉質鮮美無筋, 三款魚刺身都有咁上下厚度, 絕無欺場, 甘蝦清甜, 每款各有特式, 定價絕對合理.芝士焗天火蠔 (每隻$25, 3隻$72)這個必定係即叫即焗, 上枱時仲好鬼熱, 要吹凍小小先好食, 一定要在芝士未冷卻之前便要食, 第一啖入口你便會發覺蠔跟芝士係絕配, 而且蠔肉大大件, 完全無腥味, 加上滿滿的芝士卻不會膩, 每次人人都叫一隻, 人人食到笑呵呵.炭火燒河豚干 ($58)雖然我唔飲酒, 但單食呢個河豚干都好正, 佢地加咗少少燒汁一齊燒, 燒到收晒汁河豚干變成半冧身, 咬落煙煙韌, 口感都不錯, 做餐前小食菜一流. 椒鹽風味本菇  ($46)香川燒鯖魚 (可選汁/鹽燒)  $58鯖魚本質帶點魚腥

有數款是我們每天過來必點的, 看看:

六品刺身 (HK$218)

芝士焗天火蠔 (每隻$25, 3隻$72)

炭火燒河豚干 ($58)

椒鹽風味本菇  ($46)[/b
椒鹽味不太重, 炸粉均勻包裹著本菇, 令每隻菇都獨立分開, 唔會一舊舊, 本菇本身無乜味, 所以配搭這個炸法又係好適合送酒
 *重申我唔飲酒嘅*

香川燒鯖魚 (可選汁/鹽燒)  $58
鯖魚本質帶點魚腥味, 選汁燒可除去味道, 其實肉質不錯, 沒有什麼魚脂, 本人較為喜歡這類魚的.

韓風豬頸肉炒拉麵 ($68)
喜歡辣的朋友每次必點的, 確實係有點辣 (對我呢個辣味BB班來說), 第一啖已食出辣味來, 越食越辣, 但朋友就越食越過癮, 豬頸肉炒得好爽口.

菠蘿雪葩  ($50)  各款雪糕 ($24)
到每餐嘅最後一定要來個甜品, 有幾款口味嘅雪糕或雪葩任君選擇, 最常叫嘅菠蘿雪葩, 外形比常見嘅細好多, 格外可愛, 雪葩帶點酸酸的, 清清舌頭上的味道,
同時都供應3款口味的雪糕, 柚子味是我的最愛, 紅豆雪糕都好正(不過今晚的已售罄).