2022-10-10 109 瀏覽
已經唔係第一次食一鍋堂,但因為真係太抵食了所以要讚多次😋😋今次點咗個沙嗲湯底,兩個食肉獸今次依然不斷點咗勁多肉食🤣 食咗咁多款肉,覺得一定要點嘅係封門柳同牛舌!封門柳好少喺其他打邊爐鋪頭見到,一鍋堂唔單止有推出,仲要係好惹味,雖然沙嗲湯底但完全冇掩蓋到牛味😋😋 除此之外牛舌都好香口!煙靭得嚟唔過靭,牛味好濃郁好好食😍 次次一叫就點3碟🤣另外今次都叫多咗海鮮,發現一鍋堂嘅魷魚好惹味😍 然後忍唔住叫多碟!出面嘅食材都好吸引~ 尤其貢丸超大粒勁彈牙😍食打邊爐依啲咁肥嘅嘢,梗係叫返啲健康嘢嚟飲🤪 今次終於拎烏龍茶嚟飲,好彩都唔伏仲好好飲添!令我最驚喜一定係佢地嘅雪糕!同朋友大大話話都食咗4、5次,但每次個雪糕都唔同味😮 今次係蘋果味,本身冇太大期望🙈 結果出乎意料地好味!依間一定要不斷encore啦😝
已經唔係第一次食一鍋堂,但因為真係太抵食了所以要讚多次😋😋

今次點咗個沙嗲湯底,

出面嘅食材都好吸引~ 尤其貢丸超大粒勁彈牙😍

依間一定要不斷encore啦😝
2022-10-09 116 瀏覽
放假又同男朋友去大吃大喝😂 今次去咗葵芳分店,地方環境夠大裝飾夠靚~ 係冷氣凍咗少少,下次去要帶返件外套先得🙈 自助區有各式各樣開胃前菜涼盤,同埋丸類,面類,有我最鍾意食嘅薯粉😍湯底我哋揀咗胡椒鹹菜雲耳加麻辣鍋,一邊清淡一邊濃味😍 個人覺得可以加啲粟米同蕃茄落胡椒鹹菜雲耳,令湯底更加鮮甜😎今次係食C餐有高級澳洲和牛,有十款肉類任叫~ 和牛同封門柳最好味😋 牛味濃郁又軟嫩~炸魚皮同長腳蟹棒係必點的👍🏻 手打墨魚丸好推介,人手打每一粒都彈牙好味😃 仲有日本南瓜又甜又有營養~

打邊爐無分季節,好友推介一定要試一鍋堂嘅任食火鍋,趁放假就去試下😆😆葵芳旗艦店好大,一入門口仲有打卡位—吃飽才有氣力減肥,真係至理明言呀🤣澳洲和牛火鍋放題($288/位)想湯底清淡啲,就揀左蘿蔔粟米豬骨湯🥕🌽食物種類選擇頗多的,除了用qr code下單,自助區仲有其他火鍋配料和韓式小食可以拎😚飲品櫃入面都有不少台式飲品🥤🥩肉類澳洲M5和牛板肉雪花紋路好靚,食落口唔會覺得好油膩,手切牛肩肉也不錯,牛味突出,基本上呢度嘅牛肉質都好軟腍,唔會韌同鞋😆另外還有豬、羊和雞肉可選擇~🐟海鮮好難得打邊爐會有白鱔片😍還有蝦、水魷、沙白、蜆等,全部都好新鮮,肉質唔會霉,也不會腥😌有個少少的扣分位,就係我地其中一份沙白上面有一大粒白色發泡膠,好彩倒落鍋時即刻見到撈返上黎😢另外還有不同種類嘅丸、菜、漿等等,味道都屬正常,間唔中黎放肆食一次都唔過分丫🥳而且而家仲做緊藍妹啤酒買一送優惠,$68就有兩杯呀🍻🥳

澳洲和牛火鍋放題($288/位)

🥩肉類

🐟海鮮

2022-10-07 113 瀏覽
今天晚上同老婆👫一齊去葵芳新都會廣場的一鍋堂食任食火鍋🥘。這是我們第二次✌🏼來這間店。我們都好喜歡食和牛,所以今次就點了最貴的C餐高級澳洲和牛💪🏼及胡椒豬肚湯作為湯底來暖胃。一入去就見到這裡的環境好寬敞舒適。餐廳用QR Code手機落單非常方便,而且還有清晰圖片令落單更容易!澳洲M5和牛板肉:賣相漂亮,脂肪分布均勻,肉質軟嫩西班牙橄欖飼豬肉:用橄欖飼的豬好特別濃汁爽彈牛丸:夠彈牙花膠:可以潤膚養顏,非常適合一眾愛美的女士食用🥰脆肉鯇:夠脆口蟲草花:夠新鮮鮮淮山:新鮮及好粉,老婆好鍾意食野生竹笙:少有較特別,爽口除了QR Code手機落單之外,還有自助區自取。有多款生、熟食料;多款新鮮蔬菜,最特別有羽衣甘藍;幾款自家製飲品、很多罐裝和紙包飲品;還有雪糕。非常滿足😋
一入去就見到這裡的環境好寬敞舒適。

澳洲M5和牛板肉:賣相漂亮,脂肪分布均勻,肉質軟嫩
西班牙橄欖飼豬肉:用橄欖飼的豬好特別
濃汁爽彈牛丸:夠彈牙
花膠:可以潤膚養顏,非常適合一眾愛美的女士食用🥰
脆肉鯇:夠脆口
蟲草花:夠新鮮
鮮淮山:新鮮及好粉,老婆好鍾意食
野生竹笙:少有較特別,爽口

• 澳洲M5和牛板肉
  • 西班牙栗飼豬肉
  • 飲品
2022-10-02 212 瀏覽
旺角分店食過一次,令人回味,今次朋友想試葵芳分店,因為這間裝修不一樣,想試試新感覺葵芳新都會分店很大,裝修有點像日本居酒屋,座位夠闊落,坐得舒服,食得開心120分鐘放題,有ABC餐選擇我哋揀了C餐, 因為想食高級澳洲和牛湯底選擇十分多,選擇了最出名麻辣湯鍋和胡椒豬肚鍋掃QR code任點,方便清晰飲品亦超級豐富,當然選擇自家製飲品,清熱解渴,啱晒打邊爐除了QR code任點之外,還有小食專區,可以任揀熟食小食多款肉類選擇,澳洲和牛新鮮嫩滑還有很多我喜歡的蔬菜類,蟹柳很大條,驚喜又好味海鮮,貝殼類亦有好幾種我最愛的黑毛豬,爽口有肉味濃當然食飽後必吃甜品青蘋果軟雪糕,香滑,牛奶味濃總結,愛打邊爐人士真心推介,食物質素高,價錢又實惠,應該沒有其他打邊爐放題可取代的

120分鐘放題,有ABC餐選擇

我哋揀了C餐, 因為想食高級澳洲和牛

湯底選擇十分多,選擇了最出名麻辣湯鍋和胡椒豬肚鍋

掃QR code任點,方便清晰

飲品亦超級豐富,當然選擇自家製飲品,清熱解渴,啱晒打邊爐

除了QR code任點之外,還有小食專區,可以任揀熟食小食

多款肉類選擇,澳洲和牛新鮮嫩滑

還有很多我喜歡的蔬菜類,蟹柳很大條,驚喜又好味

海鮮,貝殼類亦有好幾種

我最愛的黑毛豬,爽口有肉味濃

當然食飽後必吃甜品

青蘋果軟雪糕,香滑,牛奶味濃

2022-09-26
  • 澳洲M5和牛板肉
  • 飲品
  • 封門柳
  • 西班牙栗飼豬肉
2022-10-01 2110 瀏覽
這位朋友很喜歡吃火鍋,一個月最少也要吃一次,今天就和他來到新都會廣場的一鍋堂試一試這個任食火鍋。其實很久之前已經聽過一鍋堂的任食火鍋非常高質,今天終於有機會來,所以我們就直接點了最貴的套餐C餐高級澳洲和牛($228)。我們點了鴛鴦湯(+$50),沙參玉竹鯊魚骨湯底,這款湯底我們首先每人喝了一碗,鯊魚骨味非常鮮甜,喝完也不會覺得口渴。潮汕湯底,這款湯底用大地魚熬製,再加上胡椒味。🌟澳洲M5和牛板肉 這款不但賣相漂亮,脂肪分佈平均,牛味很濃郁,脂肪位亦非常香,很高質。🌟手切牛脊肉,這款牛比較厚身,不過口感很柔軟。🌟封門柳,這個部位雖脂肪比較少,牛肉味很香。🌟野生竹笙,吸收了滿滿的湯汁很滋味。🌟鮮淮生,很新鮮,口感亦爽脆。🌟雲吞高質,皮薄餡靚,蝦肉爽口彈牙。🌟濃汁爽彈牛丸,有驚喜,很多汁,牛味濃郁。🌟黑松露手打墨魚滑,黑松露很香,墨魚滑亦彈牙。🌟蟹籽手打蝦滑,蝦味很鮮,亦很彈牙。🌟西班牙栗子豬肉,豬味香濃亦不會韌。🌟手作菠菜皮韮菜餃,賣相精緻,而且韮菜味很香,菠菜皮亦很薄。🌟8吋長腳蟹棒,很長很吸睛,口感一絲絲,也很好吃。🌟豬肺,很新鮮,不會有氈味,而且口感柔軟。🌟蔬菜可以到出面自助區提取,

潮汕湯底,這款湯底用大地魚熬製,再加上胡椒味。

🌟手切牛脊肉,這款牛比較厚身,不過口感很柔軟。

🌟封門柳,這個部位雖脂肪比較少,牛肉味很香。

🌟野生竹笙,吸收了滿滿的湯汁很滋味。
🌟鮮淮生,很新鮮,口感亦爽脆。

🌟雲吞高質,皮薄餡靚,蝦肉爽口彈牙。
🌟濃汁爽彈牛丸,有驚喜,很多汁,牛味濃郁。

🌟黑松露手打墨魚滑,黑松露很香,墨魚滑亦彈牙。

🌟蟹籽手打蝦滑,蝦味很鮮,亦很彈牙。

🌟西班牙栗子豬肉,豬味香濃亦不會韌。

🌟8吋長腳蟹棒,很長很吸睛,口感一絲絲,也很好吃。

🌟豬肺,很新鮮,不會有氈味,而且口感柔軟。

🌟蔬菜可以到出面自助區提取,最特別的是羽衣甘藍,蔬菜亦非常新鮮。

飲品的選擇有很多,除了平常的紙包和罐裝飲品外,也有自家製飲品,非常有誠意,我喜歡金羅漢果海底椰,很清甜,配火鍋一流。

朋友點了薄荷烏龍茶,茶味亦很香。
這個任食火鍋真的非常高質,而且性價比很高,種類選擇亦多,可以用手機下單的配料亦都非常多,不想走到外面拿食物的話,坐著也可以吃得很飽,非常方便。
雪糕也很特別,是蘋果味雪糕,我第一次吃,蘋果的香氣非常新鮮。
2022-09-25
2022-10-01 103 瀏覽
兩個人打邊爐,食火鍋放題既有預算又款式多!一鍋堂是我們喜歡去的一家,早幾日就和老公到葵芳旗艦店食放題 真心覺得葵芳旗艦店的裝修最靚,而且空間非常闊落 價錢分三類,價錢愈貴,肉的質量越高!至於湯底有12款可以揀我們選了c餐高級澳洲和牛套餐,$248(1900前離座特價)可以食到多種指定的高級精肉!包括澳洲m5和牛板肉、美國安格斯牛肉、花雕浸安格斯牛肉,封門柳、魔鬼辣安格斯、手切牛脊肉,西班牙栗飼豬肉和精選進口牛板腱.. 這種設計既有空間感亦能夠保持社交距離好欣賞一人位的設計,即使只有一個人,都可以食放題! 生料區 菜蔬自助區 飲品種類超多,除凍飲外仲有茶&熱的紙包飲品 小食區選擇非常多!在湯底滾之前,都可以食住小食頂肚!有麻油波菜、涼拌泡菜、脆爽醃蘿蔔、涼拌豆芽&香辣鳳爪 丸類超多選擇,個人覺得芫茜燒賣,三星充公園和汕頭牛肉餅是必試 點了潮汕湯底,入面用上大地魚,鮮冬菇羅白&煲成,味道頗鮮,當中還加入了白胡椒,有溫胃散寒功效

真心覺得葵芳旗艦店的裝修最靚,而且空間非常闊落
價錢分三類,價錢愈貴,肉的質量越高!至於湯底有12款可以揀

這種設計既有空間感亦能夠保持社交距離
好欣賞一人位的設計,即使只有一個人,都可以食放題

生料區

菜蔬自助區

飲品種類超多,除凍飲外仲有茶&熱的紙包飲品

小食區選擇非常多!在湯底滾之前,都可以食住小食頂肚!
有麻油波菜、涼拌泡菜、脆爽醃蘿蔔、涼拌豆芽&香辣鳳爪

手切牛脊肉,肉質夠腍身及夠Juicy!肉味超濃郁,吃起來有嚼勁

精選進口牛板腱,板腱位於牛肩胛的內側,也俗稱牛肩胛或嫩肩里肌,該部位因為運動量較少,所以油花分布均勻、肉質細緻軟嫩

牛脷心托是牛舌的前半部位,脷托帶爽口口感滿滿肉香

封門柳,是牛的橫膈膜的肌肉,其肉質鬆軟,深沉的肉色是封門柳的特徵

澳洲M5和牛板肉心,含有許多油花,吃起來軟嫩適中,油香滿溢,牛肉顏色紅白交錯有如大理石的油花,放入口中後首先感到奶油般的軟嫩口感

海蝦也是必點,鮮嫩又爽口

鱔片~
花甲都頗新鮮的
其他配料種類繁多根本不能盡錄...

甜品白冰粉~是以植物涼粉膠等原料製成,產品具有品質嫩滑、晶瑩透澈、清爽可口,風味怡人,實在是夏季消暑佳品

軟雪糕有清甜的蘋果雪糕,味道清甜,口感清爽,埋單連加一兩位共$576,非常抵食
2022-09-29 87 瀏覽
又到咗久違嘅火鍋夜!咁啱喺葵芳睇完戲就想去打邊爐,就襯住時間仲早去咗一鍋堂碰運氣,朋友好中意一鍋堂夠光猛,同有空間感,我地等咗一陣店員就安排咗我地入座,我地揀咗個和牛套餐,仲叫咗個菜乾豬肺湯底,記得一鍋堂嘅老火湯底是不錯的🥰餐廳提供QR code點餐,我地策略性地一個去外面拎前菜,熱葷,醬油之類,我就落單叫野食!只可以話琳琅滿目,淨係牛肉都有5,6款,仲有各種火鍋配料,餐廳仲有提供素肉,同各式各樣嘅蔬菜類!至於令我地印度最深刻嘅莫過於佢地新出嘅麻辣安格斯牛,麻辣得好刺激,仲有花雕酒手切牛肉,就算烚完之後個花雕酒味依然好出, 仲特別嫩滑🥰食完之後配雪糕為今晚畫上完美句號🥰

2022-09-24 142 瀏覽
每次一講起打邊爐 我第一時間只會唸起呢一間🫕如果有朋友仔同我一樣好鐘意私隱度高嘅咁就真係要去佢地嘅葵芳旗艦店試下喇❣️******************************食物s:我哋揀咗B餐-特選安格斯牛set ($258+10%) 呢個set包咗幾款牛、羊同豬肉外仲有多款海鮮、餃、手打丸、同蔬菜等N種食材可以揀前菜區有少量嘅麻辣開胃小食好鐘意佢個麻辣拌麵🍜細細碟 食完條脷都麻咗 好正👅隔離嘅手打丸區同蔬菜區係自助嘅有少見嘅羽衣甘藍同埋西洋菜🥬西洋菜真係勁香 如果有埋茼蒿就更好啦😍仲有大大個飲品雪櫃 有多種自家製養生飲品🍹我就幾鐘意佢個金羅漢果雪梨茶 甜甜哋解下辣 又可以清下熱氣至於其他食物都可以透過QR code自助落單大約等幾分鐘就會送到大家嘅枱上湯底方面 我哋揀咗好養生嘅沙參玉竹鯊魚骨湯🥘湯底用料好足 飲落好清甜 我哋仲點埋蟲草花、鮮淮山、花膠、粟米等等加落去釣味😝鮮淮山食落好粉 推介💕超甜粟米真心係超甜 煲咗成粒鐘都好甜🌽蟹籽釀冬菇都幾多汁 幾好味竹笙爽身 索晒啲湯好入味新鮮魚皮同響鈴炸得好香脆浸一浸再食 真係好正💓西班牙栗飼豬肉肥瘦適中 食落唔鞋 值得比個quota佢一
每次一講起打邊爐 我第一時間只會唸起呢一間🫕
如果有朋友仔同我一樣好鐘意私隱度高嘅
咁就真係要去佢地嘅葵芳旗艦店試下喇❣️

食物s:

我哋揀咗B餐-特選安格斯牛set ($258+10%)
呢個set包咗幾款牛、羊同豬肉外
仲有多款海鮮、餃、手打丸、同蔬菜等N種食材可以揀

前菜區有少量嘅麻辣開胃小食
至於其他食物都可以透過QR code自助落單
大約等幾分鐘就會送到大家嘅枱上

湯底方面 我哋揀咗好養生嘅沙參玉竹鯊魚骨湯🥘
湯底用料好足 飲落好清甜
我哋仲點埋蟲草花、鮮淮山、花膠、粟米等等加落去釣味😝

鮮淮山食落好粉 推介💕
浸一浸再食 真係好正💓

西班牙栗飼豬肉肥瘦適中 食落唔鞋
值得比個quota佢一試🐷
呢度嘅手打丸類一向都好出色
黑松露墨魚滑、手打魚蛋爽口彈牙 調味適中
可惜今次嚟到冇咗我最愛嘅芋泥貢丸
唔知之後仲有冇機會食到呢🥺❓

海鮮當中 水魷、蜆肉、鮮海蝦、帆立貝都幾高質
特別推介生猛海蝦 夠新鮮 香甜又彈牙🦐

為食指數:8.5/10
性價比:8.5/10
環境舒適度:9/10
2022-09-23 1826 瀏覽
經常同身邊朋友講,玄學家另一身份係半個心理輔導員,除咗幫人解決問題之餘,都要心理開解一下對方....就好似我哩個葵芳同鄉,相識二十多年,吹吹吓水先知道原來大家都係葵芳邨長大,睇住佢由單身到結婚到同老婆反枱,兩公婆都係負能量人士,今次同鄉心情又唔靚又約我吹水,見佢係葵芳之友,點都要輔導一吓.....唔知點解,吹水總係最中意去打邊爐...... 但雖然已過中秋仍然熱甩甩,叫我係街邊打邊爐真係唔掂,所以入咗新世紀廣場嘅一鍋堂.依?原來葵芳都有一鍋堂!旺角一鍋堂去得多,葵芳係第一次.佢問我點化解問題,我話點咗配料先啦衰仔!葵芳店比旺角店環境更正!地方更闊落!先點咗沙爹湯底同莞茜皮蛋湯底,沙爹湯底頗夠味,我飲完一啖又一啖!相信淆制湯底心機不少.好奇怪..... 近年D牛栢葉無以前咁韌軟身得多,而且係旺角一鍋堂食過幾次牛栢葉都唔錯,所以第一首選配料點牛栢葉,同樣地無失望,入口鬆軟有小小彈牙,滿足.M5和牛無得輸,入口即溶夠鮮嫩,放入沙爹鍋湯底唔需要點調味已經好好味.朋友不停訴苦,我又要聽佢講又要點菜又要拾吓拾吓又要抹枱攪衛生.... 好忙!野生竹笙係火鍋店唔常見,一鍋堂用嘅唔係溫室種植嘅竹笙,所以

依?原來葵芳都有一鍋堂!旺角一鍋堂去得多,葵芳係第一次.

佢問我點化解問題,我話點咗配料先啦衰仔!

葵芳店比旺角店環境更正!地方更闊落!

野生竹笙係火鍋店唔常見,一鍋堂用嘅唔係溫室種植嘅竹笙,所以入口夠爽脆.

坊間有隻叫"爽"嘅甜品,便利店有售,口感好似思樂冰,但比思樂冰更幼滑.今次幫襯見到有蘋果雪糕感覺超奇怪,首先蘋果味雪糕從未食過,二來去一鍋堂亦從未食過雪糕,點知一試愛上!完全唔似坊間D雪糕奶口感 (我唔受得奶), 係思樂冰口感,但比爽更加幼滑,雖然有D朱古力醬等等俾你添加,強烈見意唔好加,影響哂成個蘋果雪糕口感同味道,齋食雪糕最好味,夠濃又夠凍!即刻整多杯俾朋友降降火!

原來條衰仔火遮眼郁手打咗老婆一把,千奇唔好話佢錯話佢唔啱,哩D刺激字眼要收起唔好講,轉個角度同佢講,打老婆行為我就唔太支持㗎喇,我諗吓點幫你啦...... 衰仔!

PS:第一次開名讚待應,見到有個部長叫淑婷,好勤力不停手又分配食物又幫客人落單又執拾枱面,最感動係佢見到D同事手腳慢咗D都無發脾氣耐心教人,唉..... 如果我朋友係咁嘅性格世界就更美好! (^_^)
  • 野生竹笙
  • 牛栢葉
  • 蘋果味雪糕
開始入秋🍁想食啲熱嘢暖下個胃,今次去性價比幾高嘅火鍋店一鍋堂,連湯底有成16款特色湯底咁多🤩 仲見到好多客人都嚟一人邊爐!!Lunch 100分鐘火鍋 C餐 $228餐廳用QR Code落單好方便,落單apps裡面仲有圖片!下單後喺一份一份咁上,每份有大約3~5塊不等~無漏單情況~前菜、菜、熟食、丸類、雪糕喺自助區度~🥬菜款式都有8款咁多!比較特別有羽衣甘藍、學斗苗、菠菜苗🍢丸類有我最鐘意嘅芫荽燒賣🌱芝心獅子狗、三星蔥爆丸、🍄野菌類有白背黑木耳、鮮冬菇🍹飲品有自家製作樽仔養生茶:洛神花茶、玫瑰花黑枸杞茶、金羅漢海底椰茶、薄荷烏龍茶由於食咗太多嘢,以下喺印象比較深刻嘅味道:🌓鴛鴦鍋底🐟一鍋潮汕湯:好多餡料喺湯底裡面,仲有一大條魚乾,味道有淡淡嘅魚鮮味,原來喺用咗香港生曬大地魚炮製而成~❤️養生藥膳湯:好多藥材喺湯底裡面,超養生又健康嘅湯底~寒底人士好似我咁食完個人好Warm~肉類:🍖澳洲M5和牛板肉:口感柔中帶勁,愈嚼愈香!🌶️魔鬼辣安格斯牛肉:帶陣陣麻痺感覺嘅牛肉!丸類:🌱芫荽燒賣:魚肉中加入芫荽碎,啖啖芫荽和魚肉餡,確保每一粒都食到獨有的芫荽香!🍢手打三寶丸:分別為墨魚丸、孜然雞丸及潮汕
Lunch 100分鐘火鍋 C餐 $228

芫荽
無漏單情況~前菜、菜、熟食、丸類、雪糕喺自助區度~
🥬菜款式都有8款咁多!比較特別有羽衣甘藍、學斗苗、菠菜苗
🍢丸類有我最鐘意嘅芫荽燒賣🌱芝心獅子狗、三星蔥爆丸、
🍄野菌類有白背黑木耳、鮮冬菇
魚蛋

由於食咗太多嘢,以下喺印象比較深刻嘅味道:
🌓鴛鴦鍋底
一鍋潮汕湯
養生藥膳湯
肉類:
🍖澳洲M5和牛板肉:口感柔中帶勁,愈嚼愈香!
澳洲M5和牛板肉
🌶️魔鬼辣安格斯牛肉:帶陣陣麻痺感覺嘅牛肉!
丸類:
芫荽燒賣
芝心獅子狗
🍢手打三寶丸:分別為墨魚丸、孜然雞丸及潮汕豬肉丸,每款都好彈牙!
手打三寶丸
🐙手打墨魚丸 用真墨魚打成膠,
🍗手打孜然雞丸 充滿雞肉精華又多汁
🍖手打潮汕豬肉丸 全豬肉打造
🌶️🥟手作麻辣豬肉餃:皮薄餡多,帶陣陣微辣幾開胃~
💚🥟手作菠菜皮韭菜餃:餃子皮喺綠色嘅菠菜汁製作,食落口豬肉同韭菜味道濃郁,餡料好多!

🥕日本紅心蘿蔔:顏色幾靚嘅日本紅心蘿蔔,切薄片咬落幾爽口~紅心蘿蔔含有豐富的膳食纖維、維生素B1、鉀、鎂等💊可以幫助促進腸道蠕動😆
日本紅心蘿蔔
🍄野生竹笙:超爽口嘅網狀竹笙,吸收哂湯底味道🤭
🥬羽衣甘藍:輕輕一滾就食得嘅羽衣甘藍好爽口!!
麵類:
🍝胡椒麵:帶有淡淡胡椒味,自家製作人工手打,咬落口特別煙韌又有彈性!
胡椒麵
飲品:
🌹玫瑰花黑枸杞茶:養生嘅少甜玫瑰花茶味道~
🥥金羅漢海底椰茶:清熱解毒嘅少甜海底椰茶,飲落口超爽!
玫瑰花黑枸杞茶
手打三寶丸
日本紅心蘿蔔
胡椒麵
玫瑰花黑枸杞茶
食過一鍋堂既梅菜豬肉餃後,真係返唔到轉頭,油香滿溢,完全俘虜咗我嘅心,呢日又來到葵芳新都會店開餐!店內環境寬敞,裝修走年輕化路線,場內不少卡位都設有港式潮語打卡位,別具特式!晚市有3款任食放題套餐選擇~今次食既 $288 C 餐, 當中油花均勻,肉質細嫩既澳洲M5和牛板肉,入口有淡淡酒香既花雕浸安格斯牛肉,都係小妹既心水之選!最近天氣乾燥,湯底選了止咳化痰,養顏潤肺既杏汁豬肺湯,湯底上枱好香杏仁味亦有唔少豬肺,大白菜,用料十足,飲返碗靚湯再打邊爐是常識吧~打邊爐,火鍋料是重點!手作梅菜豬肉餃入口香氣撲鼻,好多肉汁!我的最愛!鮮蝦雲吞好新鮮,一鍋堂每日自家製作既雲吞餃子🥟我都好鍾意❤️大粒飽滿,啖啖爽口蝦肉!共有百多款選擇,一次可食齊甘多款式好幸福!!!新鮮魚雲魚雲夠新解,有魚味亦夠香滑!黑松露手打墨魚滑將黑松露混入墨魚滑,煮好後滿滿既松露香氣一整粒放入口,鮮甜又彈牙,無限滿足感!竹笙輕輕滾下就熟,屬於爽口既菇菌類,吸滿豬肺湯水,入口清甜鮮爽!八吋長腳蟹棒長而大條,又係吸湯小能手,雖然唔係真蟹柳,亦很鮮味!💒一鍋堂 💒葵芳興芳路223號新都會廣場6樓601-610號舖🌙月光太太
食過一鍋堂既梅菜豬肉餃後,
真係返唔到轉頭,油香滿溢,
完全俘虜咗我嘅心,
呢日又來到葵芳新都會店開餐!
店內環境寬敞,裝修走年輕化路線,
場內不少卡位都設有港式潮語打卡位,
別具特式!
晚市有3款任食放題套餐選擇~
今次食既 $288 C 餐, 當中油花均勻,
肉質細嫩既澳洲M5和牛板肉,
入口有淡淡酒香既花雕浸安格斯牛肉,
都係小妹既心水之選!
花雕浸安格斯牛肉
最近天氣乾燥,湯底選了止咳化痰,
養顏潤肺既杏汁豬肺湯,湯底上枱好香杏仁味
亦有唔少豬肺,大白菜,用料十足,
飲返碗靚湯再打邊爐是常識吧~
杏汁豬肺湯
打邊爐,火鍋料是重點!

手作梅菜豬肉餃
入口香氣撲鼻,好多肉汁!我的最愛!
鮮蝦雲吞
好新鮮,一鍋堂每日自家製作既雲吞餃子🥟
我都好鍾意❤️大粒飽滿,啖啖爽口蝦肉!
香辣安格斯牛肉滑
共有百多款選擇,一次可食齊甘多款式
好幸福!!!

新鮮魚雲
魚雲夠新解,有魚味亦夠香滑!
蝦滑釀油炸鬼
帆立貝
紅菜頭滑
黑松露手打墨魚滑
將黑松露混入墨魚滑,煮好後滿滿既松露香氣
一整粒放入口,鮮甜又彈牙,無限滿足感!
100%濃汁爽彈牛丸
竹笙
輕輕滾下就熟,屬於爽口既菇菌類,
吸滿豬肺湯水,入口清甜鮮爽!
八吋長腳蟹棒
長而大條,又係吸湯小能手,
雖然唔係真蟹柳,亦很鮮味!
8 寸長蟹柳

100%濃汁爽彈牛丸
8 寸長蟹柳
豬肚
2022-09-19 778 瀏覽
有好一段時間沒有打邊爐,剛好發現原來葵芳新都會廣場開了一間一鍋堂,就來吃一頓火鍋放題。餐廳位於新都會廣場6樓,有大量的卡座,座位亦寬敞,就算只有兩個人也可以舒舒服服慢慢邊食邊傾。晚市任飲任食兩小時,價錢相對其他火鍋店絕對實惠,有多款鍋底可以選擇,今晚選了B餐有安格斯牛肉及封門柳任食。以QR code掃碼點菜,環保又方便,更可檢視送菜進度,送菜速度極快。有不少熟食前菜可以立即頂頂肚,水準亦不錯,特別一提麻辣豆腐豆味濃郁,吃完忍不住又拎多一件。部份火鍋配料及蔬菜可以在自助吧自取,蔬菜更存放在雪櫃,每份獨立盛載,確保安全衞生。今晚點了檳城喇沙湯底,千萬別被湯底橙紅的顏色欺騙,湯底不太辣,有濃郁辛香料味,加上淡淡的香濃椰奶香氣,十分開胃,一呷鮮香十足,回味悠長。火鍋配料全部由這種可以「層層疊」的特製膠件盛載,可以節省桌面空間。今晚點了$248的B餐,可以點選安格斯牛肉及封門柳等,雖然不是和牛,但亦沒有將貨就價,脂肪紋路上佳,牛味濃郁,肉質鮮嫩,上乘之作。有多種海鮮選擇,例如帆立貝、白鱔片、海蝦等,當中大蜆更是巨大肉厚,味道鮮甜。B餐及C餐有多種特色手工火鍋料提供,特別一提蝦滑釀油炸鬼,油炸鬼香

B餐及C餐有多種特色手工火鍋料提供,特別一提蝦滑釀油炸鬼,油炸鬼香氣十足,而蝦滑鮮味,加上粒粒蟹籽增加口感,一流。

最後亦點了一些蔬菜,其實很怕火鍋吃有菜葉的蔬菜,因為會把油脂吸收,故此以萵筍、淮山、蓮藕這類不吸油份的蔬菜似乎會更適合及健康,同時能吃到其各自不同的獨特味道和口感。

飲品在雪櫃自行拿取,汽水、自家製茶類,款式種類極多,應有盡有,連十分少見的沙示汽水都有提供。

最後以一杯清爽輕怡的青蘋果雪糕作為甜品,口味清甜微酸,正好解膩。
2022-09-19
2022-09-18 252 瀏覽
火鍋沒有特定的季節,但同朋友相聚就是最好的選擇,一鍋堂好友推介,而地點也跟我們很就腳就選了葵芳作落腳點7點前門外已經很多人等入坐,選了套餐湯底就可以入去進餐。有一排排雪櫃放了大量飲品,有蔬菜盤,冷盤,熟食也有大量選擇堆介自家樽仔涼茶,十分足料且不太甜前菜也選擇超多,且雪櫃是勁凍,不怕食物放久會變壞湯底點了養生藥膳湯和杏汁豬肺湯,待湯底滾開了就每人先來一碗,藥膳夠味,而杏汁也很足料,豬肺也大大塊我們選的是C餐高級澳洲和牛牛肉類選擇超多,M9和牛板肉,西班牙橄欖飼豬肉,每樣也點了,還有鮮蝦十分鮮甜,花膠,還有手工餃也有很多選擇,梅菜豬肉餃很特別,個人十分喜愛時間過得很快,2小時很快就過,不要錯過軟雪糕呀,作為一餐的完結,十分滋味
7點前門外已經很多人等入坐,選了套餐湯底就可以入去進餐。
有一排排雪櫃放了大量飲品,有蔬菜盤,冷盤,熟食也有大量選擇
堆介自家樽仔涼茶,十分足料且不太甜
前菜也選擇超多,且雪櫃是勁凍,不怕食物放久會變壞
我們選的是C餐高級澳洲和牛
2022-09-17 110 瀏覽
今晚Happy Friday 決定和朋友打邊爐,選擇的是這間湯底選擇多樣化,而配料選擇亦繁多的火鍋店,而環境都夠光猛和舒適。晚市火鍋放題主要有3款,選擇了中間價位的B餐。沙參玉竹湯底平時沙參玉竹都是老火湯的選擇之一,而這裡的湯底竟然有家中煲湯的味道,味道清甜,配的是魚湯底,不會搶去配料的味道。牛肉B餐主要有安格斯牛肉、封門柳和牛板腱,比較喜歡安格斯牛肉,脂肪分佈均勻,入口鮮嫩爽滑。海鮮蝦🦐是必點的海鮮之一,爽口彈牙。鱔片亦不錯的選擇,十分爽滑。其他沙律和前菜自助,很多都有少少辣,幾惹味,亦可以中和食肉的飽膩感。喜歡丸餃類的,亦有多款爽彈之選。

沙參玉竹湯底

牛肉