2020-07-20
因為肺炎關係,已經好耐冇去食火鍋啦,見呢排肺炎穩定咗,每日都冇確診記錄,咁就一於去食火鍋啦。一講到火鍋,我一直都好想試吓一鍋堂,因為睇報道見到有啲特別嘢飲,又有特別菜食,但佢哋實在太受歡迎,好難book位,所以一直都冇機會試,點知今次好好彩,竟然俾我book到位,所以對呢餐都好期待呀。 入到去要先到收銀處揀咗食咩先再入座,有好多湯底揀,咩湯底都想試,所以就決定加$50揀鴛鴦鍋底,我哋揀咗套餐B:特選安格期牛配檳城喇沙湯同一鍋潮汕湯。 第一時間已經急不及待出咗去拎嘢飲,嚟前已經鎖定咗要飲自家製飲品,有養生洛神花茶,滋潤冰糖燉檸檬,提神烏龍薄荷茶同埋營養蝶豆花茶,今日我就試咗養生洛神花茶: 酸酸甜甜好開胃,啱晒食火鍋飲,同埋滋潤冰糖燉檸檬:我好鐘意呀,唔會太甜,真係好滋潤,飲得出好真材實料,唔會因為任飲已減料,所以我encore咗一次,如果有得買走,我絕對會俾錢買嚟飲。 出去拎嘢飲順便就拎埋菜啦,菜都有好多選擇,我就揀咗貴價菜羽衣甘藍,平時好少機會食㗎,好新鮮,好好食! 先講個湯底先,檳城喇沙湯:湯底有菇、蕃茄同蝦,好鮮味再加少少辣,酸酸辣辣好正
先講個湯底先,檳城喇沙湯:湯底有菇、蕃茄同蝦,好鮮味再加少少辣,酸酸辣辣好正。
另外一鍋潮汕湯:湯底有菇、有豆卜、大地魚,好清甜,一邊重口味,一邊清淡,啱晒!
到主角肉類,我哋揀咗B餐: 有美國安格斯牛肉、封門柳、西班牙粟飼豬肉同紐西蘭羊捲肉…… 每樣肉都好新鮮,
安格斯牛小排:厚薄適中,較多脂肪, 好有油脂香同牛味,好食!
封門柳:脂肪分佈平均,好淋身,正!
西班牙粟飼豬肉:唔會過肥同過韌而且冇豬蘇味,掂!
紐西蘭羊捲肉:有少少羊羶味,鐘意食羊既人一定鐘意食。
火鍋配料好豐富,好多選擇,其中較出色既有釀老友鬼鬼,好香脆,再索埋啲湯汁又淋又脆,一流!花膠,好大隻,我同朋友講笑話食一隻就飽。蟹柳,又係好大條,啖啖肉,好滿足。黑松露手打蝦滑,黑松靈味濃,蝦滑彈牙,好正!蝦,新鮮彈牙,掂!
呢餐食到我同朋友都好滿足,簡直要捧住個肚走!
可惜喺我出食評呢一刻,香港既肺炎又再第三波爆發,唔知幾時先可再食過啦!