2022-10-10 85 瀏覽
秋風起,又是打邊爐的季節!吃過幾次一鍋堂的晚餐,今次就來看看午餐有什麼分別!午市放題分別有A、B、C餐,我們是次挑選了C餐!自助區供應一些丸類如炸魚蛋、廚師腸、芝士丸、芝士腸等,比較特別的還有牛肉餅及午餐肉,全部都很乾淨整齊,值得一讚!此外還有自助沙津吧,有沙津菜、車厘茄、粟米等等。還有一些特色小吃。一鍋堂其中一樣出名的當然是自製的樽裝飲品。大路的汽水、盒裝飲品亦一應俱全!還有熱飲區,可算是十分貼心!湯底方面,挑選了「一鍋潮汕湯」。湯底選用大地魚煮成湯底,加入冬菇與蝦米令湯底鮮美。一向喜歡吃「艇仔粉」的我,一看見大地魚就十分雀躍了!很大條的大地魚乾!十分足料!澳洲M5和牛板肉雪花分明均一細緻,色澤紋理甚為漂亮,愈嚼愈香,牛脂甘香。300天安格斯牛肉肉質幼嫩細膩,肉味香濃,此質素可以任食果真是相當出色!西班牙橄欖飼豬肉口感香滑不油膩,沒有豬臊味,不吃牛人士福音!手作珍寶蝦丸一鍋堂的手工丸類也是必吃的!蝦丸用料天然,濃濃的鮮蝦味,吃到蝦肉的顆粒!手打黃金菜甫豬肉丸吃到鹹蛋黃的味道,加上菜甫爽脆的口感值得一試!手打墨魚丸爽滑彈牙!麻辣豬肉餃我最喜歡的麻辣豬肉餃!包入豬肉及豆角,味道微辣麻香,
秋風起,又是打邊爐的季節!
吃過幾次一鍋堂的晚餐,今次就來看看午餐有什麼分別!
午市放題分別有A、B、C餐,
我們是次挑選了C餐!
自助區供應一些丸類如炸魚蛋、廚師腸、芝士丸、芝士腸等,
比較特別的還有牛肉餅及午餐肉,全部都很乾淨整齊,值得一讚!
此外還有自助沙津吧,有沙津菜、車厘茄、粟米等等。
還有一些特色小吃。
一鍋堂其中一樣出名的當然是自製的樽裝飲品。
大路的汽水、盒裝飲品亦一應俱全!
還有熱飲區,可算是十分貼心!
湯底方面,挑選了「一鍋潮汕湯」。
湯底選用大地魚煮成湯底,加入冬菇與蝦米令湯底鮮美。
一向喜歡吃「艇仔粉」的我,一看見大地魚就十分雀躍了!
很大條的大地魚乾!十分足料!
澳洲M5和牛板肉
雪花分明均一細緻,色澤紋理甚為漂亮,
愈嚼愈香,牛脂甘香。
300天安格斯牛肉
肉質幼嫩細膩,肉味香濃,
此質素可以任食果真是相當出色!
西班牙橄欖飼豬肉
口感香滑不油膩,沒有豬臊味,不吃牛人士福音!
手作珍寶蝦丸
一鍋堂的手工丸類也是必吃的!
蝦丸用料天然,濃濃的鮮蝦味,吃到蝦肉的顆粒!
手打黃金菜甫豬肉丸
吃到鹹蛋黃的味道,加上菜甫爽脆的口感
值得一試!
手打墨魚丸爽滑彈牙!
麻辣豬肉餃
我最喜歡的麻辣豬肉餃!
包入豬肉及豆角,味道微辣麻香,
出色!!
水魷爽口彈牙
野生竹笙
吸取了湯底嘅精華,必點!
豬肺
很少見的配料,細綿軟滑!
最後來一份油麥菜平衡一下罪惡感~
瓊華中心的一鍋堂只開了幾個月,仍然非常新淨,
設有大量卡位,可以舒舒服服打邊爐!
2022-10-10 66 瀏覽
與朋友慶祝生日,一班人通常都是會選放題,火鍋或者燒肉,大家想食多少就多少,盡情地吃!瓊華中心就包羅萬有,今次我們選了一鍋堂,因為見openrice的評語不錯而且價錢不算貴!我們6:45左右到達,因為有訂位,所以不需要等位。入座前先要我哋選好湯底及食邊個套餐。有3個餐可選,由百幾蚊至$300都有,越貴就越多野食,我們就選了$248,特選安格斯牛及沙參玉竹鯊魚骨湯底。不說不知道,原來綠悠卡有優惠,接近半價,太讚了!一坐下我們就手機自助落單,點了牛肉,豬肉,還有蝦,丸類,雲吞...然後外面可以拿飲品,還有熟食,蔬菜,雪糕等等,食物種類多到不能盡列!無限次encore牛肉, 大家飽到捧著肚子離開,每一樣食物都很高質很美味,一定會再來食!
與朋友慶祝生日,一班人通常都是會選放題火鍋或者燒肉,大家想食多少就多少,盡情地吃!
我們6:45左右到達,因為有訂位,所以不需要等位。

不說不知道,原來綠悠卡有優惠,接近半價,太讚了!

2022-10-09 43 瀏覽
心血來潮想食打邊爐,就約埋朋友嚟到位於旺角瓊華中心「一鍋堂」食返個100分鐘午市火鍋放題😋這裏有三個套餐選擇,最鍾意食牛嘅我當然選擇C餐可以試多幾款唔同國家的牛肉。入座後我們先點了一個沙嗲湯底,再到自助區自選火鍋配料、有機菜、沙律及飲品等…亦可以用QR code落單👍肉類大約有八至十款,有澳洲M5和牛板肉,雪花勁靚,肉質極之軟滑細嫩。美國安格斯牛肉,色澤新鮮肉味香濃,封門柳肉質軟滑,西班牙栗飼豬肉,肥瘦適中油脂分佈平均。火鍋配料我們點了豬潤、長蟹柳、竹笙、蓮藕、自家製雲吞、三色墨魚片和烏冬等,配料樣樣新鮮,豬膶切得好薄好爽口,竹笙吸入湯底好入味,雲吞的蝦肉鮮甜爽口,三色墨魚片鮮甜口感不錯,烏冬煙煙韌韌好好食😋飲品方面比較喜歡這間餐廳自家製的烏龍茶及養生茶,健康又有益👍
火鍋控又出動啦🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️踏入十月,期待秋涼!🍂而且秋意漸濃,真係更加要打邊爐呀!🥘今晚剛好經過旺角,原來都有一鍋堂📍所以決定今晚打邊爐呢!😁-旺角一鍋堂位於瓊華中心,地點好方便易搵✅今晚為了食得豐富D,決定點高級澳洲和牛的C餐😙但價錢連加一都算合理,唔會太貴呢‼️湯底方面,我選了最愛的麻辣湯🌶🌶🌶湯低入面仲好足料,但唔會太嗆喉✅又麻又辣,配埋唔會配料,好過癮呢!😆-點了C餐,當然要試專屬既牛肉款式!😍我地點了🥩澳洲M5和牛板肉🥩限時無添加300天安格斯牛肉🥩手切牛脊肉🥩精選進口牛板腱🥩美國安格斯牛肉🥩封門柳🥩牛利心托真係連牛肉都有好多唔同選擇!🗒我個人最鍾意澳洲M5和牛板肉😋色澤均勻 而且肉身厚薄適中💯每一份的份量都好足夠! 唔會得好少!一班朋友去都一定夠食呀!👯‍♀️我都鍾意手切牛脊肉,有唔同既口感💕真係岩晒牛魔王,一次享受唔同質感既牛肉呀😁-食物方面,原來有D食材都係特別餐先有!💡我今晚都點了C餐可以點的特選食材🪄有✅野生竹笙✅蟹籽手打蝦滑✅蝦滑釀油炸鬼3樣我都好鍾意呀!野生竹笙配麻辣底真係好正呀! 入晒味!💯而蝦滑釀油炸鬼都係好特別,好有彈性🤩而且加埋油炸鬼都好好食呢!蟹籽手打
火鍋控又出動啦🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️踏入十月,期待秋涼!🍂
而且秋意漸濃,真係更加要打邊爐呀!🥘
今晚剛好經過旺角,原來都有一鍋堂📍
所以決定今晚打邊爐呢!😁
旺角一鍋堂位於瓊華中心,地點好方便易搵✅
今晚為了食得豐富D,決定點高級澳洲和牛的C餐😙
但價錢連加一都算合理,唔會太貴呢‼️
湯底方面,我選了最愛的麻辣湯🌶🌶🌶
湯低入面仲好足料,但唔會太嗆喉✅
又麻又辣,配埋唔會配料,好過癮呢!😆
點了C餐,當然要試專屬既牛肉款式!😍
我地點了🥩澳洲M5和牛板肉
🥩牛利心托
真係連牛肉都有好多唔同選擇!🗒
我個人最鍾意澳洲M5和牛板肉😋
色澤均勻 而且肉身厚薄適中💯
每一份的份量都好足夠! 唔會得好少!
一班朋友去都一定夠食呀!👯‍♀️
我都鍾意手切牛脊肉,有唔同既口感💕
真係岩晒牛魔王,一次享受唔同質感既牛肉呀😁
食物方面,原來有D食材都係特別餐先有!💡
我今晚都點了C餐可以點的特選食材🪄
有✅野生竹笙
✅蟹籽手打蝦滑
✅蝦滑釀油炸鬼
3樣我都好鍾意呀!
野生竹笙配麻辣底真係好正呀! 入晒味!💯
而蝦滑釀油炸鬼都係好特別,好有彈性🤩
而且加埋油炸鬼都好好食呢!
蟹籽手打蝦滑就好彈牙,好爽口呢!😋😋
呢D款都推薦大家試下呀!
另外,當然都點了基本的火鍋食材~
⭐️芋絲
⭐️八吋長腳蟹棒
⭐️牛百葉
⭐️手作菠菜皮韭菜餃
都係打邊爐必選!⚡️
特別想提手作菠菜皮韭菜餃🥟真係好紮實又好食!
同埋鍾意鮮萵筍 爽口清新!💚
不過要留意位置唔算多
最好先Book位💡
唔知大家打邊爐最鍾意點咩款式呢!😍
2022-10-06
  • 澳洲M5和牛板肉
  • 蝦滑釀油炸鬼
「打邊爐最緊要係咩?最緊要有你!」已經幫櫬過幾次嘅人氣邊爐早前再喺旺角開分店🎊,一鍋堂其中最大賣點就喺湯底選擇非常多一共16款湯底🍲有時仲會推出期間限定湯底可以講一定有一款啱口味😌,另外就喺食材種類夠豐富多元化,晚市最平$168任飲任食兩小時Cp值相當唔錯💖。🔸高級澳洲和牛 $248 (19:00前離座)·湯底今次湯底就揀咗「冬蔭功湯」賣相色水就一般般,但食落都夠濃郁酸酸辣辣咁的確幾開胃🌶,尤其叫啲瓜菜、竹笙嗦晒湯汁嘅精華喺幾惹味,鍾意飲冬蔭功湯嘅人都幾推薦!·肉類最貴嘅和牛Set可以叫曬全部套餐嘅肉類,食肉獸今鋪可以任叫和牛😍!當中必叫「澳洲M5和牛板肉」🐃 雪花分布非常平均,油香十足入口軟滑,另外鍾意肉味濃郁啲嘅可以試吓「手切牛脊肉」或者「封門柳」,自問無辣不歡就當然要試吓「魔鬼辣安格斯牛肉」混合勁辣醃料同魔鬼辣粉夠晒刺激,真喺食到滴汗🥵⋯⋯另外仲有花雕浸安格斯牛肉、西班牙橄欖飼豬肉、牛脷心托等等·配料呢到主要用Qrcode落單,當中丸類同餃類都幾出色,種類多之外大多都喺自家手工製如彈牙墨魚丸、多汁孜然雞丸、蟹籽手打蝦滑、三色墨魚磚等。餃子亦都人手製作;麻辣豬肉餃、菠菜皮韭菜餃、梅

🔸高級澳洲和牛 $248 (19:00前離座)

·湯底

·肉類

另外鍾意肉味濃郁啲嘅可以試吓「手切牛脊肉」或者「封門柳」,

·配料

呢到主要用Qrcode落單,當中丸類同餃類都幾出色,種類多之外大多都喺自家手工製如彈牙墨魚丸、多汁孜然雞丸、蟹籽手打蝦滑、三色墨魚磚等。餃子亦都人手製作;麻辣豬肉餃、菠菜皮韭菜餃、梅菜豬肉餃,餡料豐富又夠特別🥟。

另外出面仲有自助區任拎一般火鍋配料、蔬菜、熱食冷盤前菜、以及軟雪糕🍦,
雪糕今期限定紅富士蘋果🍎口味,入口酸甜清爽!

·飲品

飲品櫃有罐裝汽水紙包飲品之外,另外仲有一系列熱門消滯解膩果茶分別;洛神花、薄荷烏龍、金羅漢海底椰茶同玫瑰花黑枸杞茶,
另外藍妹啤酒做緊$68買一送一優惠🍻
2022-10-06 55 瀏覽
接待落錯單,一定要對單!明明食A餐,落佐B餐,B餐全部列明d肉都無叫過,喺都話我食佐B餐牛肉丸,要比B餐錢!收銀唔認自己落錯單,想投訴,收銀話自己喺負責人,無投訴渠道,無得投訴。食到成肚氣。另外,手機自助下單,界面會show嗮全部食物出來,加多句:如果你點佐唔屬於自己餐噶食物,唔會送餐。令到你根本都唔知邊d可以下單,邊d唔得,完全誤導。真喺好差,不會再去!第一次食放題食到成肚氣!真喺好差,不會再去!第一次食放題食到成肚氣!
2022-10-06 56 瀏覽
旺角高性價比任飲任食火鍋 晚市最平優惠時段$168位(餐牌睇圖)望番網上評價都唔錯 呢日去試試.晚市黎到瓊華中心 每日都人山人海場內基本上都係卡位 2人入座空間感足夠外面自助區 有醬料 前菜 火鍋料 飲品 雪糕機.湯底選擇比其他店多 有近16款呢次試咗 ⭐️藥膳湯 🤔唔夠重口味 👌🏻但唔重味精.火鍋料選擇都幾多 簡單講講重點比較特別嘅⭐️手工餃丸類 種類都比較多墨魚滑 手打三寶丸 平時出面食都比較貴 任食值得試試如果叫b c餐 仲有 蟹子手工蝦滑 安格斯牛肉滑 醬爆瀨尿牛丸 自家製鮮蝦雲吞 三色墨魚磚等等⭐️海鮮類 回本野食有 海蝦 花膠 魚雲 脆鯇魚⭐️牛肉類 比較鐘意 澳洲M5和牛牛板肉 手切牛脊肉⭐️飲品類 種類一般 汽水 紙包飲品 茶類⭐️甜品有雪糕機 今日係蘋果味雪糕 佢哋口感係沙冰feel 都幾甜 但我鐘意.如果叫a餐 7點前離座先$168 個人覺得相當抵食平日嚟到都好多人 明白點解咁多好評 #hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_旺角.#一鍋堂 (瓊華中心) (旺角)地址:旺角彌敦道628號瓊華中心6樓.⭐️評分:味道:4/5環境:4/5服務:4/5
晚市黎到瓊華中心 每日都人山人海
如果叫a餐 7點前離座先$168 個人覺得相當抵食
平日嚟到都好多人 明白點解咁多好評

#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_旺角
#一鍋堂 (瓊華中心) (旺角)
地址:旺角彌敦道628號瓊華中心6樓
抵食:4/5
‼️想睇更多資訊
‼️ig/mewe: hkfunfoodrecord
‼️fb:funfunfoodrecord
#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #吃貨 #食評 #增肥 #搵食 #食好西 #相機食先 #香港美食 #旺角美食 #火鍋 #任食 #任飲任食 #放題
2022-10-04 63 瀏覽
已經好耐無去食火鍋㗎啦🍲晚餐時段同屋企人去佐瓊華中心✨一鍋堂食火鍋放題🤤淨係湯底已經有成十六款選擇😳😳😋🌶無辣不歡嘅我揀佐🥰✨冬陰功湯底😍入面除咗有蕃茄之外,仲有惹菌、蝦同香葉😋酸酸辣辣越滾越濃味🌶👍🏻👍🏻肉類方面,我哋點佐個B餐✨特選安格斯($248)主打食✨美國安格斯牛肉、✨封門柳、✨進口牛板腱🥰🥰整體肉質柔軟,肉味濃,又唔肥膩👍🏻👍🏻 除咗牛肉之外,特別推介要試吓佢哋嘅自家手作類: 👍🏻手打孜然雞丸、香辣安格斯牛肉滑、蝦滑釀油炸鬼、手作麻辣豬肉餃,呢幾款食物嘅味道都好特別🥰🥰 平時比較小見場內另外有自助區,可以自取火鍋配料、蔬菜、熟食、粉麵、同雪糕🍦飲品區仲有洛神花茶🥰味道酸酸甜甜又清熱🥰最後食埋杯🍎蘋果味雪糕,超滿足呀🤭🤭🤭
已經好耐無去食火鍋㗎啦🍲
晚餐時段同屋企人去佐瓊華中心
✨一鍋堂食火鍋放題🤤

肉類方面,我哋點佐個B餐✨特選安格斯($248)
主打食✨美國安格斯牛肉、✨封門柳、✨進口牛板腱🥰🥰
整體肉質柔軟,肉味濃,又唔肥膩👍🏻👍🏻

飲品區仲有洛神花茶🥰味道酸酸甜甜又清熱🥰
最後食埋杯🍎蘋果味雪糕,超滿足呀🤭🤭🤭

2022-10-01 62 瀏覽
朋友介紹旺角瓊華中心一鍋堂火鍋,食材新鮮又好食,於是收工4人就去試一試,去了訂了枱也要等一等,當晚8:3O入座,全場坐滿,會有A,B,C餐選擇,我們選了B餐試試,出面自助區有飲品,有熟食,有丸類,有蔬菜類也是任食任飲,還有自助雪糕機,今期還有桃味雪糕超正,也有QRCode選取食物,有牛肉類,魚類,海鮮類,食材好快上枱也好新鮮,本人覺得湯底談了些,可以再濃郁D就好啦,整體上又新鮮又底食,環境舒適,職員有禮,但通風可以再改善會更好。
2022-10-01 51 瀏覽
一鍋堂已經食過好多次,勝在佢多野食而且食物質素亦okay,以咁嘅價錢性價比係十分高,所以一直都keep住人氣高企。之前一直去開豉油街XX Arcade 果間總店,長期超級多人。今次試下瓊華店,食物一樣保持水準,但地方更大更舒適,大讚!湯底有好多選擇,大部分都已經試過晒,比較推薦有:沙參玉竹、胡椒豬肚、潮汕。亦都可以+$50揀鴛鴦鍋。放題有ABC三個價位,我哋通常都係揀中間嗰個,有安格斯牛肉、封門柳、牛脷托心,啲幾樣都已經好好食,性價比係最高。QR code落單嘅食物款式有好多,除左牛係必叫之外,佢嘅滑同手打丸都係好食的,而且佢嘅潮汕牛丸係特別好食每次都會recall。自助區都有好多野食,有各式各樣嘅火鍋配料同冷盤前菜等,而地方較xx arcade果間寬躺好多,最特別係佢會噴煙霧,「彷似」好凍好新鮮咁。食材就一般般唔續一介紹了。飲品亦都應有盡有,而佢哋亦有自家制嘅茶,都唔錯的。總括而言,款式多,食物質素okay,坐得舒服,價錢相宜,係放題火鍋嘅好選擇👍🏻食物:❇️❇️❇️❇️環境:❇️❇️❇️❇️服務:❇️❇️❇️❇️價錢:❇️❇️❇️❇️翻兜指數:❇️❇️❇️❇️❇️

牛脷心托
安格斯牛肉
潮汕牛丸
墨魚滑

飲品亦都應有盡有,而佢哋亦有自家制嘅茶,都唔錯的。

食物:❇️❇️❇️❇️
牛脷心托
安格斯牛肉
潮汕牛丸
2022-09-30 46 瀏覽
一鍋堂月120分鐘放題火鍋, 十幾個鍋底可選,我哋叫咗酸菜豬肚鍋打底, 跟住個餐都好豐富,澳洲M5和牛板肉,花雕浸安格斯牛肉,手切牛脊肉,牛脷心托,封門柳,安格斯牛肉, 美國牛肩甲肉眼,鈕西蘭羊肉卷,西班牙黑豚肉, 有西班牙橄欖 ,淨係個餐都有好幾款牛肉跟,淨係跟餐嘅和牛都已經有十款咁多好滿足。大堂擺放有廿多款食品,雪氣滿滿,食材安全有眼睇,芝士豬肉 手打三寶丸,花膠,黑 黑松露手打墨魚滑 淨係疏菜 我哋都叫咗 攞咗5份呀 ,仲有出面, 蝦餃燒賣都有,仲有成廿幾款飲品任你揀 ,呢個蟹柳鮮蝦, 帶子花甲再叫仲有啲牛丸蝦滑。 ,我哋叫咗 咁多超值服務,出品新鮮低食,但一定唔好多叫,免得浪費。我地飽到連甜品嘅雪糕,我哋都擺唔落,無食到。但係知道都真係好好食囉!
一鍋堂月120分鐘放題火鍋

蝦餃燒賣都有,
仲有成廿幾款飲品任你揀 ,
呢個蟹柳鮮蝦, 帶子花甲
再叫仲有啲牛丸蝦滑。

,我哋叫咗 咁多超值服務,出品新鮮低食,
但一定唔好多叫,免得浪費。

2022-09-29 1083 瀏覽
瓊華中心新開冇耐嘅一鍋堂🥘,全部都係香港人最愛嘅卡位😌,環境新淨寬敝,予人舒適感☺,十分user-friendly。同其他分店一樣都有自助區🥄,可以自取熟食、火鍋配料、雪糕、飲品等等。·今次豪少少揀咗C餐🐂高級澳洲和牛($288),湯底雙拼(+$50),沙參玉竹鯊魚骨湯🐟 x 養生藥膳湯🌾,鯊魚骨愈煲愈腍🤩,啲骨腍到直情咬幾下就吞得落肚,推仲大家都試試😋!C餐有多款較特別嘅牛肉任食😍,除咗心心眼嘅🐂澳洲M5和牛板肉,仲有🍶花雕浸安格斯牛肉、🌶魔鬼辣安格斯牛肉、🔪手切牛脊肉等,最特別莫過於🤩300天安格期牛肉!!·澳洲M5和牛板肉色澤紋理勁靚😻,牛肉味道香濃;300天安格期牛肉🤩又係勁靚,肥瘦均勻,肉質軟韌冇渣😚,encore咗好幾次其他火鍋料都好高質👍🏻,個人推薦🦐蝦滑釀油炸鬼、醬爆瀨尿牛丸🐮、手作珍寶蝦丸🍤、自家製鮮蝦雲吞🥟,蝦滑釀油炸鬼淥一淥變腍💦,質感一軟一硬好特別;瀨尿牛丸一咬開就爆汁🤗,唔小心俾啲汁彈到,好堅呀哈哈😆!!仲有當然要食每次必點嘅手切鱔片🐟、手串生猛海蝦🦐、蟹籽手打蝦滑、蟹籽手打墨魚滑🦑啦,食到捧依個tummy返屋企呢!·📍一鍋堂旺角彌敦道620-628號瓊華中心
瓊華中心新開冇耐嘅一鍋堂🥘,全部都係香港人最愛嘅卡位😌,

澳洲M5和牛板肉色澤紋理勁靚😻,牛肉味道香濃;

📍一鍋堂
旺角彌敦道620-628號瓊華中心6樓
2022-09-08
2022-09-29 62 瀏覽
今日與朋友聚舊,選了旺角區的火鍋任食,這間店空間寛敞,自助食物區又乾乾淨淨,冷氣又夠凍,好放心去試多幾款,有香辣無骨鳳爪、麻辣雞腎、秋葵及段段豬腸粉等等。這次選了120分鐘B餐放題及鴛鴦鍋底:樱花蝦湯及沙蔘玉竹鯊魚骨湯。樱花蝦湯有滿滿的紫菜,湯底有著濃濃的甜紫菜香,最啱肉類及蔬菜類;沙蔘玉竹鯊魚骨湯有著清清的魚湯甜味,煮海鮮很不錯。B餐的肉類選擇已很滿足,選材性價比頗高,美國安格斯牛肉色彩潤澤,牛味相對濃郁。封門柳肉質較為爽口,滾一滾便可入口。精選進口牛板腱肥瘦適中,多吃幾片也不會肥。西班牙粟飼豬肉肉味特濃,是靚豬才有的鮮味。蝦滑釀油炸鬼有誠意,迷你版細細條,上面釀了蝦子及蝦滑,不油膩之餘也很有咬口。海鮮選擇也很多,先點了些珍珠貝滾一滾湯底。手串生猛海蝦口感紥實。魚類有手切白鱔片、手切脆鯇魚片、手切烏魚片及脆骨腩等等,魚肉鮮色反光,入口新鮮不腥。手打木魚鯪魚滑用料十足,打到起膠非常彈牙。飲品也有很多款式,最特色有自家製養生洛神花茶及提神薄荷烏龍茶,清清的下火一流!
沙蔘玉竹鯊魚骨湯有著清清的魚湯甜味,煮海鮮很不錯。
精選進口牛板腱肥瘦適中,多吃幾片也不會肥。
西班牙粟飼豬肉肉味特濃,是靚豬才有的鮮味。
2022-09-29 46 瀏覽
是日假期睡到日上三竿,就想兩餐拼一餐吃火鍋放題.豉油街和荃灣的一鍋堂都去過了,就想試試瓊華中心新開的一鍋堂.曾在豉油街分店walk-in排長龍,所以就預早1145到,可能店舖大,就算12點到都不用等座位,不用跟人逼著等叫籌號,這點比其他分店好.店內座位已設好固定的間隔檔版,疫情期間是會衛生一點.坐好後立即繞場一周,冰到出霧氣的丸類和冷盤櫃,這情況好像未在火鍋店看到過.或者為了迎合大眾口味,冬蔭公湯底不太辣.很多火鍋店冬蔭公湯底的蝦都煮到梅梅爛爛還好這裡不會.飲品櫃選擇不少先吃冷面涼一下,麥味很不錯,為了留肚不敢吃多碗全部的丸類都被我拿了,魚腐比較好魚皮和響鈴都很香脆這個一開始看不知道是什麼,也不是我點的,以為是什麼冷盤就生的吃下去了,之後才知是朋友點的魔鬼辣安格斯牛肉鯇魚和白鱔片非常新鮮,鯇魚還有點爽牛肉不算很軟林但有肉味羊沒有膻味,不過我喜歡膻味就是了~我總是買不到的甜粟米豬肺要一開始就放入湯底才煮軟,竹笙吸了湯汁好吃極了~魚雲夠大件才好吃蝦滑鮮味爽口以這個價錢計, 環境和食物質素是非常好的
是日假期睡到日上三竿,就想兩餐拼一餐吃火鍋放題.
曾在豉油街分店walk-in排長龍,所以就預早1145到,
店內座位已設好固定的間隔檔版,疫情期間是會衛生一點.

飲品櫃選擇不少

先吃冷面涼一下,麥味很不錯,為了留肚不敢吃多碗

全部的丸類都被我拿了,魚腐比較好

魚皮和響鈴都很香脆

鯇魚和白鱔片非常新鮮,鯇魚還有點爽

牛肉不算很軟林但有肉味
羊沒有膻味,不過我喜歡膻味就是了~

我總是買不到的甜粟米
豬肺要一開始就放入湯底才煮軟,竹笙吸了湯汁好吃極了~

魚雲夠大件才好吃

蝦滑鮮味爽口

以這個價錢計, 環境和食物質素是非常好的
2022-08-20
午餐
可能因為入夜平啲 所以平日9:30後呢個時段都仲好多人入座~ 我哋食最貴嘅C餐$268另加一 如果繁忙時段就貴多$20,$288~ 不過最平都係七點前離座,$248! 呢間分店嘅格局同其他都大同小異 飲品、醬料、部份火鍋配料、蔬菜、雪糕都喺出面自助攞今日同樣食沙嗲湯 另外試咗一鍋麻辣湯麻辣湯大概係小辣程度 除咗花椒辣椒仲有幾舊鴨血!湯底麻香惹味👍🏻晚市比午市嘅嘢食比較多選擇,同埋可以食耐啲,有120分鐘重點係晚市有海鮮😍 今晚有沙白蜆、珍珠貝、脆骨腩、海蝦等等 都唔錯幾新鮮C餐除咗有M5和牛外仲有手切牛脊肉~ M5和牛賣相夠晒靚仔 肉質好嫩又有牛味~另外B餐C餐先有嘅一啲配料都好味!例如手作鮮蝦雲吞皮薄餡靚 蝦滑釀油炸鬼夠特別又索湯 蝦滑爽口彈牙 加多少少錢食B餐或者C餐都幾抵👍🏻

今日同樣食沙嗲湯 另外試咗一鍋麻辣湯

晚市比午市嘅嘢食比較多選擇,同埋可以食耐啲,有120分鐘

C餐除咗有M5和牛外仲有手切牛脊肉~

M5和牛賣相夠晒靚仔 肉質好嫩又有牛味~

另外B餐C餐先有嘅一啲配料都好味!