2022-08-25 31 瀏覽
打完風梗係打個邊爐先啦!一鍋堂既火鍋都大受好評今次同朋友去試吓先我揀左高級澳洲和牛套餐只是$288/位 真係好扺食湯底揀左冬陰公湯同胡椒豬肚湯冬陰公做得好出色 帶點椰香而胡椒豬肚如果胡椒味再重啲就更加正除左M5和牛外 我覺得最特別既款式係有滑牛 我個人係鍾意打邊爐食滑牛多過肥牛佢地既花雕浸安格斯牛同魔鬼辣安格斯牛前者花雕味香 唔會比湯底掩蓋 除咗牛肉重有好多唔同嘅海鮮佢哋嘅菜品太多 每樣叫一件都試唔哂唯有下一次再嚟過啦💕一鍋堂 (瓊華中心) (旺角)📍旺角彌敦道628號瓊華中心6樓#foodiehk #hotpot #eatwell #旺角美食 #火鍋
打完風梗係打個邊爐先啦!
一鍋堂既火鍋都大受好評

前者花雕味香 唔會比湯底掩蓋
除咗牛肉重有好多唔同嘅海鮮
佢哋嘅菜品太多 每樣叫一件都試唔哂
唯有下一次再嚟過啦💕

一鍋堂 (瓊華中心) (旺角)
📍旺角彌敦道628號瓊華中心6樓

2022-08-25 34 瀏覽
今日同朋友去旺角食飯,到達餐廳後等一會就可以入座。我們選擇了c餐放題,除了一般放題外,還有澳洲M5和牛板肉和安格斯牛肉放題。我們叫了一個韓式泡菜湯底。泡菜湯底除了泡菜外,還有豆腐和紅蘿蔔等配料,而味道辣得來又不至於麻辣般刺激,另外鹹度適中,作為湯底是不錯。我們在牛肉來之前,我們去自助區取了一些小食,有炸黃金魚皮,泰式無骨鳳爪等,還有飲品放題。接著牛肉就來,我們叫了和牛板肉,花雕浸安格斯牛肉,手切牛脊肉和牛利心托。和牛的油脂花紋平均,而且入口油香味就充滿整個口腔。安格斯同手切牛脊肉的肉質都嫩滑,入口不會覺得老。而牛利心托牛味重之餘,口感偏爽。另外我們還叫了一些牛丸和蟹棒,牛丸爽口彈牙之餘咬的時候有很多肉汁。蟹棒就非常之巨型。整體來講,十分抵食的放題,我們最後都食到好飽。
今日同朋友去旺角食飯,到達餐廳後等一會就可以入座。

而牛利心托牛味重之餘,口感偏爽。

整體來講,十分抵食的放題,我們最後都食到好飽。
2022-08-17
5 分鐘 (堂食)
2022-08-22 54 瀏覽
蕃茄湯清清地咁啦正正常常,最想推介係呢個潮汕湯底,好香大地魚味,仲有少少胡椒味,個湯愈煲愈濃愈煲愈香!後尾都唔洗點醬料。今次我地食C餐,其實好幾對得住個價,因為加多幾十蚊記食到澳洲M5和牛同手切牛脊除左QR Code 落單外,外面仲有自助區有好多火鍋配料同小食,真係多野食到有選擇困難症,好彩係放題可以瘋狂任點任食👍🏻自助區有兩款小食個人覺得幾出色:🔸芫茜燒賣 - 本身都好鍾意食燒賣,呢款燒賣用黎打邊爐好正,甜甜地又彈牙!🔸鹹蛋黃炸魚皮-真係好好食熱辣辣脆卜卜!食左好多我哋款款牛都點左碟,一於試齊晒先再睇下主攻邊款牛。 仲叫左勁多各色各樣既料,食咁食食食,中間都唔知咩牛打咩牛了,最後慢慢試到澳洲和牛同手切牛脊係最正既!其他火鍋料好多都係靚料。🔸牛丸 - 係濃湯爆汁果隻,平時係出面買都好貴呀🔸雲吞 - 唔似雪藏貨,有蝦肉有鮮味🔸魚腐 - 係厚實有鮮味果隻!🔸黑松露墨魚滑 - 墨魚滑有小小墨魚粒,彈牙有鮮味🔸竹笙 - 條條都勁大條!好少任食火鍋有竹笙食!🔸其他火鍋配料真係講都講唔晒!食左幾輪最後再主攻牛肉,但真係太飽喇,都唔係食到好多!想講一鍋堂真係好過果D主打牛肉既放題店,呢度係樣樣野都幾
多幾十蚊記食到澳洲M5和牛同手切牛脊

自助區有兩款小食個人覺得幾出色:

🔸鹹蛋黃炸魚皮-真係好好食熱辣辣脆卜卜!食左好多

🔸牛丸 - 係濃湯爆汁果隻,平時係出面買都好貴呀

🔸雲吞 - 唔似雪藏貨,有蝦肉有鮮味

🔸魚腐 - 係厚實有鮮味果隻!

🔸黑松露墨魚滑 - 墨魚滑有小小墨魚粒,彈牙有鮮味

🔸竹笙 - 條條都勁大條!好少任食火鍋有竹笙食!

🔸其他火鍋配料

想講一鍋堂真係好過果D主打牛肉既放題店,呢度係樣樣野都幾好食唔會食到悶

最後捧住個肚走,食得好開心
2022-08-21 64 瀏覽
天氣熱,但卻無阻打邊爐的興致。今晚選擇了於旺角鬧市中的樓上鋪食打邊爐。打邊爐最重要是湯底正,選擇多,而這間店鋪的確是不錯的選擇。選擇的是120分鐘的C餐,這個餐是最多肉類選擇的,亦比較適合食肉獸一族,我們亦可以趁機試試澳洲高級和牛。M5和牛、牛脊肉、封門柳,什麼都試試,肉味香濃,口感有少許不同。杏汁豬肺湯未曾試過,所以今次試試新口味,都幾滋潤。除了不同的海鮮,亦有各種手工丸類,不夠的話,可以試試沙律吧和各類熟食。最後當然要試試期間限定桃味雪糕,香軟綿密。

最後當然要試試期間限定桃味雪糕,香軟綿密。
2022-08-20 35 瀏覽
我哋好鍾意食火鍋放題,今次專程走去旺角新開的一鍋堂嘆返個靚火鍋放題。😍今次order咗番茄牛粒湯做湯底,十分鮮甜可口。肉類點左精選進口牛板腱、西班牙栗飼豬肉、美國安格斯牛肉、封門柳,每款都肉嫩味濃,而且極新鮮。😋另外蔬菜類點左日本南瓜、冬瓜片、金針菇、超甜粟米、鮮冬菇、孢子,每樣到田園味十足兼超級fresh。😋仲order埋QQ豬皮、神仙豆腐、牛百葉,鮮腐竹、長腳蟹棒、稻庭烏冬等等。加埋每限飲品及甜品供應,依餐真係食得好滿足。😋值得一讚係所有食物都黎齊同埋好快上枱,服務又到位。😍

值得一讚係所有食物都黎齊同埋好快上枱,服務又到位。😍
2022-08-19 31 瀏覽
放工去左最近多左好多分店既一鍋堂 而家開到連瓊華都有相當方便最鐘意餐廳既食物選擇多海鮮,菜等食材都有大量選擇同朋友揀左C套餐係120分鐘既放題鴛鴦鍋底💙沙參玉竹沙魚骨湯湯底足料,煲到奶白色🤎沙嗲湯香濃花生味,食肉獸必選🐄精選進口牛板腱肉味勁濃又超瘦完全唔硬🐄手切牛脊肉包你一試愛上嫩滑度100分🐮推介既仲有100%濃汁爽彈牛丸,真係鴨血🦪沙白蜆,珍珠貝全部隻隻生既叫多幾份就自製到卜卜蜆鍋🐟養生之選一定係食真係花膠質感軟滑🐟而手切白鱔片同手切脆鯇魚片都係必食鮮甜度爆登完全唔腥🦀推介既仲有手打木魚鯪魚滑,八吋長腳蟹棒🥬紅心蘿蔔,野生竹笙,日本南瓜,鮮萵筍餐廳環境光亮座位比其他分店闊落上菜速度極快120分鐘絕對夠時間最鍾意佢signature嘅黃色盤每次啲野食堆到勁高都超開心💛
放工去左最近多左好多分店既一鍋堂
而家開到連瓊華都有
相當方便
最鐘意餐廳既食物選擇多
海鮮,菜等食材都有大量選擇

同朋友揀左C套餐
係120分鐘既放題

鴛鴦鍋底
💙沙參玉竹沙魚骨湯
湯底足料,煲到奶白色
🤎沙嗲湯
香濃花生味,食肉獸必選

🐄精選進口牛板腱

質感軟滑

🐟而手切白鱔片同手切脆鯇魚片都係必食
鮮甜度爆登
完全唔腥

🦀推介既仲有手打木魚鯪魚滑,八吋長腳蟹棒

🥬紅心蘿蔔,野生竹笙,日本南瓜,鮮萵筍

餐廳環境光亮
座位比其他分店闊落
上菜速度極快
120分鐘絕對夠時間
最鍾意佢signature嘅黃色盤
每次啲野食堆到勁高都超開心💛
2022-08-15 51 瀏覽
今日去旺角行街因為冇食早餐所以真係超級肚餓,於是就同朋友提議食火鍋有3款Lunch放題,B餐特選安格斯牛已經好夠食,4款牛,1款豬,1款羊,再加其他配料,一個價錢任飲任食好抵呢個放題套餐包括多款高質肉類,有澳洲M5和牛板肉、美國安格斯牛肉、魔鬼辣安格斯牛肉、手切牛脊肉、西班牙橄欖飼豬肉、封門柳、牛脷心托、精選進口牛板腱、西班牙栗飼豬肉同紐西蘭羊卷肉,100分鐘仼飲仼食湯底一鍋潮汕湯,湯底方面我地揀左一鍋潮汕湯,湯底好足料,有大地魚、蝦米、豆卜、鹹菜唐芹、大蒜、胡椒碎多款食材,口感層次豐富先點幾款肉類,就咁睇肉質都算幾新鮮,而且每塊都幾大件,滾幾滾就食得封門柳肉質鬆軟,牛味香濃,美國安格斯牛肉好大塊,雪花紋好靚,肉質結實,口感嫩滑牛脊肉油份較高,做到入口即溶既口感另手打蝦滑、蟲草花、冬菇釀蝦滑、鴨血、竹笙、萵筍、紅心蘿蔔、水魷紅心蘿蔔俗稱冰糖蘿蔔,也叫“心裏美蘿蔔”,又名胭脂紅,內裏為紫紅色,且口感脆、口味甜,肉質細嫩,好入味餐廳除左用QR code落單之外,仲設有自助區,配料方面都好多款,佢地自助區有多種丸類,仲有手打墨魚滑、蝦滑等等,全部都係真材實料,食落爽口彈牙蔬菜櫃預先放置好一兜

牛脊肉油份較高,做到入口即溶既口感

餐廳除左用QR code落單之外,仲設有自助區,

蔬菜櫃預先放置好一兜兜唔同種類既菜,連貴價菜羽衣甘藍都有,配料方面亦都有唔少丸類,香菇貢丸、芫茜燒賣、獅子狗等等

有幾個雪櫃放飲品
,有汽水、紙包飲品,
仲有樽裝冷泡茶

甜品方面水蜜桃雪糕,桃味清新,
完邊爐食返杯冰凍既雪糕最爽
2022-08-14 44 瀏覽
香港人幾時都要打邊爐!呢間一鍋堂都係我食過覺得值得二刷嘅自助火鍋店~ 店員會比QR code我地 一掃即落嘩 好方便我地清清地叫咗芫荽湯底 (再加大量芫荽)佢哋嘅套餐有三款,我哋揀咗最高級嘅C餐-個套餐多咗澳州M5和牛板肉我地就係為咗佢而黎~牛味勁濃,油花分布均勻,滿滿嘅油香,而安格斯一口牛粒,肉質嫩滑,肉味好濃,都係必食之選除咗肉之外配料嘅種類都好多,講下當中我推薦既items先!佢地啲丸類其實幾出色,因為啲味道佢係有研究過,好似有一個係孜然雞肉丸同埋啲顏色presentation 都有心思,下面我揀幾樣嘢hightlight下📍三色墨魚磚佢個墨魚味超濃,而且口感超彈牙!📍芫荽燒賣/冰豆腐/手打墨魚丸極度餐廳係芫荽關注組組員😂呢個超加分📍蟹子蝦滑/墨魚滑呢個又係好真材實料,我推薦~📍飲品方面當然係試佢地既佢哋提自家製茶飲,我覺得必叫金羅漢海底椰茶好清甜,另外佢地又多款嘅汽水紙包飲品,最後如果你仲有quota,佢地仲有雪糕(不過我真係投降了)haha
店員會比QR code我地 一掃即落嘩 好方便

我地清清地叫咗芫荽湯底 (再加大量芫荽)

📍三色墨魚磚
佢個墨魚味超濃,而且口感超彈牙!

📍芫荽燒賣/冰豆腐/手打墨魚丸
極度餐廳係芫荽關注組組員😂呢個超加分

📍蟹子蝦滑/墨魚滑
呢個又係好真材實料,我推薦~

2022-08-14 53 瀏覽
周末午餐想起一鍋堂,有100分鐘任食午市。分A, B, C 餐,選了最平的A餐,已包括豬,牛,羊,雞。湯底選了豬骨湯底。今天蔬菜只有娃娃菜,油麥菜,菜心,羽衣甘藍。前菜區只有麻辣土豆絲,麻辣雞腎,麻油菠菜,醃蘿白,沙律菜,粟米,車厘茄。唔知係咪因為午市比較平關係,完全無見到有熱食前菜。另外手作花果茶也沒有。新出桃味雪糕值得一試,清清甜甜。但整體座位舒適,職員收拾盤子也很密,上菜速度快。而且雪櫃温度非常好,自取區域的食物温度存放夠凍,值得一讚。
周末午餐想起一鍋堂,有100分鐘任食午市。

湯底選了豬骨湯底。
今天蔬菜只有娃娃菜,油麥菜,菜心,羽衣甘藍。
唔知係咪因為午市比較平關係,完全無見到有熱食前菜。
另外手作花果茶也沒有。
新出桃味雪糕值得一試,清清甜甜。

2022-08-14
2022-08-14 32 瀏覽
上一次去完葵芳食,今日有老友要旺角打邊爐,我同去講上去瓊華店一鍋堂試下,剛則新開,食物算ok,上菜 速度都好快今次揀咗個胡椒豬肚湯底,牛肉今次最掂,雲吞夠爽,墨魚夠 彈牙宵夜仲有海蝦食, 咁多次宵夜呢餐聚點。裝修就麻麻啦個天花全部都好似生鏽咁。
裝修就麻麻啦個天花全部都好似生鏽咁。
2022-08-13
宵夜
Australian Wagyu + Angus All you can eat Hotpot buffet@MK My families and I went to a restaurant called "E hotpot" (一鍋堂) located in 6/F, King Wah Centre, 628 Nathan road, Mong Kok旺角彌敦道628號瓊華中心6樓We chose the SET C which costs HKD$288 per adult.There are Australian M5 Wagyu ,US Angus beef,Spain corn fed pork,New zealand lamp,hanger steak that are all you can eat.The beef is fresh and good quality.We loveeeeee those marinated Angus beef.i.e.牛Shaoxing wine Angus beef (花雕浸安格斯牛肉) & demon spicy Angus

旺角彌敦道628號瓊華中心6樓

Shaoxing wine Angus beef (花雕浸安格斯牛肉) & demon spicy Angus beef (魔鬼辣安格斯牛肉) and hand sliced beef (手切牛脊肉) These three beef are not available in set B.

They are incredibly tender,soft and succulent!Very tasty!!

Cooked food and cold starters are also provided.

Arrays of seafood such as shrimp,white eel,squid,clams are offered.

Wide varieties of veggie and mushroom i.e. kale,purple heart turnip,bamboo fungus...etc are also all you can eat.

The bamboo fungus soaked up the essences of the soup base.healthy and Yummmmmm

beverages and soft drinks are free flow and self served soft ice cream station!!

The quality of food is above average and quickly served !!
2022-08-08 45 瀏覽
肥仔大個仔了出咗糧💰仲記得請媽媽食好嘢😊仲叻仔Book埋位,唔使去到排隊👍瓊華中心嘅 #一鍋堂 一向都比較旺場 晚市嘅120分鐘火鍋放題更加係首選·ABC餐任君選擇~·多種火鍋湯底,總有一款啱你·多款飲品任飲·多樣色火鍋配料任夾·多款新鮮時令蔬菜·涼拌、沙律等餐前小食仲有更多火鍋配料可自行網上落單✏️·澳洲M5和牛、美國安格斯牛肉、手切牛脊肉等充滿牛味又好味·手串生猛海蝦-蝦肉鮮美又彈牙·沙白蜆、珍珠貝大隻又鮮甜·真係花膠嘅靚花膠-補充膠原蛋白·大小朋友都喜愛嘅-八吋長腳蟹棒-啖啖肉超滿足記住唔好錯過餐後甜品-新口味嘅軟雪糕🍦-🍑清甜桃香、棉密軟滑🥰真係超豐富超滿足嘅一餐😊
肥仔大個仔了
出咗糧💰仲記得請媽媽食好嘢😊
仲叻仔Book埋位,唔使去到排隊👍

瓊華中心嘅 #一鍋堂 一向都比較旺場
晚市嘅120分鐘火鍋放題更加係首選
·ABC餐任君選擇~
·多種火鍋湯底,總有一款啱你
·多款飲品任飲
·多樣色火鍋配料任夾
·多款新鮮時令蔬菜
·涼拌、沙律等餐前小食

仲有更多火鍋配料可自行網上落單✏️
·澳洲M5和牛、美國安格斯牛肉、手切牛脊肉等充滿牛味又好味
·手串生猛海蝦-蝦肉鮮美又彈牙
·沙白蜆、珍珠貝大隻又鮮甜
·真係花膠嘅靚花膠-補充膠原蛋白
·大小朋友都喜愛嘅-八吋長腳蟹棒-啖啖肉超滿足

真係超豐富超滿足嘅一餐😊
2022-08-08
2022-08-08 70 瀏覽
營銷手法唔好,事原:一早 睇咗openrice 可以用Alipay 先打電話book位,入座前問收銀可唔可以用Alipay.收銀職員話可以,咁我地一家五口先入座,但到用膳後埋單時,我話用Alipay,另一職員先話唔得,我就要 臨急臨忙叫朋友過數用visa埋單,初初諗住出左消費卷,就梗係同兩個仔食餐好嘅,但最後梗係有D 不歡而散la
2022-08-06 79 瀏覽
一場同朋友嚟到旺角, 梗係食番餐好。想找坐得舒服 大家都搵到鍾意食的東西。我最後決定揀打邊爐, 一鍋堂打邊爐 質素高就係人都知。而且呢度價錢都幾十圍超值, 90分鐘任食 我哋叫咗個b set套餐。 個湯底不得不讚呢一個鯊魚骨湯底。 湯底好鬼清甜 飲落就已經好容易澳魚味。呢度有自助飲品飲水 我最鍾意就係佢哋自家烹調的涼茶, 消暑又下火。之後 就不咗一啲佢哋新鮮的貢丸同 芝士心 貢丸。 呢度啲 新鮮生蝦 , 一定要叫。呢個雪櫃仲有蔬菜 任取 任君選擇。
一場同朋友嚟到旺角, 梗係食番餐好。
想找坐得舒服 大家都搵到鍾意食的東西。
我最後決定揀打邊爐, 一鍋堂打邊爐 質素高就係人都知。

呢個雪櫃仲有蔬菜 任取 任君選擇。
2022-08-06 76 瀏覽
朋友告知「一鍋堂」在旺角瓊華中心最近開了分店,邀約一同前往大吃一頓。100分鐘午市火鍋放題有三款選擇。我們選了B「 特選安格斯牛 」包含4款牛肉、一款豬肉和一款羊肉。湯底也有十六款之多。我們選了「檳城喇沙湯」。室內設計以簡潔為主,重點在於高間隔卡座設計,私隱度較高,值得一讚。坐下後,顧客可自行掃描二維碼點菜。有些食物可掃描二維碼下單,有些則可到自助柜枱取。店員效率高,已把我們點的湯底送上。頓時,檳城喇沙湯香氣四溢,聞到濃郁的咖哩和椰汁香味。我和朋友即出動去選擇飲品和其他食材。飲品有很多選擇,有凍飲,也有熱飲呢。我選了一鍋堂自家出品「薄荷烏龍茶」,果然有提神作用。後來又喝了生津解喝的酸梅湯。朋友前後選了汽水和檸檬茶。有熟食前菜。另有多款火鍋必吃的丸、 腸、 響鈴和魚腐等。還有整個大櫃的蔬菜。我們所點的食材送來了。各款肉類都鮮味,只需涮一涮,肉滑嫩腍不柴口。食物沾了濃郁咖哩和椰汁味道的喇沙湯,非常滋味。我們非常喜歡,點了兩三回。另外亦點了鮮味的麻辣撈雞柳、爽口的豬頸肉。還有黑松露手打墨魚滑和蟹籽手打墨魚滑。最後,當然要吃雪糕。水蜜桃雪糕質感綿密軟,口感冰凍。太多款式食物和飲品未能一一品嚐,
湯底也有十六款之多。我們選了「檳城喇沙湯」。
檳城喇沙湯
有熟食前菜。
另有多款火鍋必吃的丸、 腸、 響鈴和魚腐等。
還有整個大櫃的蔬菜。
我們所點的食材送來了。
還有黑松露手打墨魚滑和蟹籽手打墨魚滑。
最後,當然要吃雪糕。水蜜桃雪糕質感綿密軟,口感冰凍。
太多款式食物和飲品未能一一品嚐,期待下次再來。
2022-07-17
午餐