餐廳: 一遊
資訊:

這間餐廳第二次到訪,第一次已經被其服務以及食物質素所吸引,大學同學聚會,毫不猶豫選擇了這裏!室內設計走江戶時代居酒屋的路線,呈黑色的設計,頗高的樓底,予人一種型格的感覺,亦甚具空間感!如果想坐得更舒服更有私隱,餐廳更提供private area(小包箱)4人枱最低消費 $2200,8人枱最低消費 $3300,14人枱最低消費 $5500。🟠🟠🟠🟠🟠🟠🟠🟠🟠🟠🟠🫧海鹽燒油甘魚胶定食:呢道海鹽燒油甘魚胶定食好特別!肉厚肥嫩,而魚肉細緻甘甜、滑嫩多膠質、魚皮相香脆!仲有埋柚子蘿蔔蓉同埋醬油點黎食,帶黎啲酸爽嘅口感,令味道更加豐富!🫧雞皮蝦:好好味。將蝦裹喺脆皮嘅雞皮度炸,令蝦有一種特別嘅口感同風味!好脆嘅雞皮同鮮嫩嘅蝦肉,經過燒烤之後,雞皮的油分滲進蝦肉,十分創新又美味的組合!🫧壽司十件定食+湯$380:時令精選 10件壽司,質素相當有保證魚,新鮮又鮮甜。包括池魚、吞拿魚、油甘魚、海膽、赤蝦、吞拿魚蓉、伊佐木、金目鯛等等。吞拿魚油脂豐盈,比較濃郁!金目鯛、池魚比較淡味,但仍不失鮮味,反而透出陣陣鮮香!🫧壽喜燒定食+蔬菜豆腐和牛+湯:絕對是味蕾一大享受!壽喜燒選用靚牛,都有4-5塊,牛味濃郁有

🟠🟠🟠🟠🟠🟠🟠🟠🟠🟠🟠

🫧海鹽燒油甘魚胶定食:

🫧雞皮蝦:

🫧壽司十件定食+湯$380:

🫧壽喜燒定食+蔬菜豆腐和牛+湯:
絕對是味蕾一大享受!壽喜燒選用靚牛,都有4-5塊,牛味濃郁有後勁!湯底甜甜地,但絕不會搶去和牛焦點!加埋蔬菜豆腐,有濃有淡的配合絕對是。好豐富嘅風味!

另外定食附上刺身三點!最愛鮮甜嘅帶子,肥美肉厚,超級滿足!

🫧炸池魚:
炸池魚!經典嘅菜式!池魚體型雖然好細小,但肉質好有鮮味,經油炸後,可連骨食用,佐酒一流!作為餐前小食令人滿足!
香港人鍾意去日本旅行飲飲食食,但旅行又邊可以成日去呢……識食嘅我就一定會Bookmark番幾間日本餐廳。今日就等我同大家介紹位於尖沙咀諾士佛台嘅「一遊」。去餐廳食飯除咗食物,環境都好重要㗎。一行出lift口,就見到餐廳係裝修上面花咗不少心機。全店用木系做主題,中間仲有一個庭園,令人有一種去咗京都,古色古香的感覺。座位與座位之間距離寬敞,坐得舒服,榻榻米包廂更適合一大班朋友。講左咁耐,食物終於嚟啦……我哋第一道叫嘅菜係:🌸海鮮沙拉新鮮爽口嘅沙律菜,配以一粒粒嘅海鮮刺身。醬汁酸酸甜甜,入口清新開胃,絕對令人胃口大增。🌸烤芝士海膽卷一片紫菜,包住芝士同新鮮嘅海膽,再沾上薄薄炸漿,大火油炸。紫色容易淋,大家記得要趁熱食,一咬開,海膽就係係口晩溶化,正啊!🌸傳統厚玉子話明「傳統」,入面沒有任何餡料,品嚐嘅就係蛋味同蛋香。將玉子燒切開,內層嘅熟度剛剛好,入口嫩滑。如果想口感更加豐富,仲可以將蘿蔔蓉放喺玉子燒上面,再淋上店家嘅秘製醬汁,滋味加倍。🔴芥末牛肉定食配刺身三點(附白飯,麵豉湯)雖然有「芥末」二字,但入口完全唔覺得辣。牛肉、本菇、洋蔥加上壽喜燒汁快炒,入口咸咸甜甜,好啱用嚟配白飯。刺身三點由

講左咁耐,食物終於嚟啦……我哋第一道叫嘅菜係:

🌸海鮮沙拉

🌸烤芝士海膽卷

🌸傳統厚玉子

🔴芥末牛肉定食配刺身三點(附白飯,麵豉湯)

刺身三點由師傅安排,三款刺身各兩件。賣相精緻,入口新鮮。

🔴蜜桃梳打(無酒精)
蜜桃味濃又唔好甜,夏天飲夠哂清爽。

🔴巨峰燒酎
雖然有酒精,但入口酒味不重,提子味道清香,啱晒女仔。

順帶一提,店員嘅服務態度都好好,上菜時又會作簡單介紹。呢度絕對適合三五知己小聚一番。
😍三五知己好耐冇見梗係想約埋一齊去一個靜靜嘅地方傾下偈飲下嘢!係諾士佛台都搵到唔錯嘅地方!就係樓上食日本嘢嘅一遊!真心未試過去一間咁高質素,店內又大嘅日本餐廳,個地方真係好靚!▶️一遊沙律自家制,因為好特別有珍珠奶茶個啲珍珠係入面個沙律度,仲有舊好鬼好食嘅糯米糍配住食,我勁喜歡回頭率🈵🈵🈵🈵🈵▶️胡麻白身魚薄切好新鮮,加咗店舖自家制醬汁,好清新,所以唔需要點豉油食👌🏼回頭率🈵🈵🈵🈵🈵▶️三文魚魚鬆豆腐凍原來豆腐配魚鬆係好夾,揚海台芝士海膽卷好脆,好濃海膽同芝士,連小食都有質素,好得回頭率🈵🈵🈵🈵🈵▶️東洋卷好出色,牛油果配鰻魚好搭,仲有飛魚子做襯托,超滿足!回頭率🈵🈵🈵🈵🈵▶️豚肉車厘茄串超好食,個豚肉燒到勁脆,蕃茄仔係熱㗎!唔好話其實舖燒極個蕃薯仔都係凍🤣▶️鹽燒白金豚肉超好食,我鐘意佢燒到啲肉唔乾!外脆內有汁。▶️燒雞皮蝦💯勁推介,燒到連皮同殼食,好正,會返叫!▶️牛舌好厚嘅牛舌,一啲都唔鞋,牛舌好難唔鞋,佢來貨好靚!▶️雞肉京蔥串呢個又係好多汁,不過京蔥太大舊,好想一口放晒京蔥同雞落口咬😝回頭率🈵🈵🈵🈵🈵💯▶️海膽吞拿魚壽司好食,新鮮,呑拿魚再配海膽,一口一舊,食到個樣八字味咁好食🤤▶️燒豆腐燒到外面

回頭率🈵🈵🈵🈵🈵

▶️三文魚魚鬆豆腐凍原來豆腐配魚鬆係好夾,
揚海台芝士海膽卷好脆,好濃海膽同芝士,連小食都有質素,好得

回頭率🈵🈵🈵🈵🈵

▶️鹽燒白金豚肉超好食,我鐘意佢燒到啲肉唔乾!外脆內有汁。
▶️燒雞皮蝦💯勁推介,燒到連皮同殼食,好正,會返叫!
▶️牛舌好厚嘅牛舌,一啲都唔鞋,牛舌好難唔鞋,佢來貨好靚!
回頭率🈵🈵🈵🈵🈵💯

▶️燒豆腐燒到外面勁脆,但一定要點豉油,因為原汁原味冇加任何醬汁。
回頭率🈵🈵🈵🈵

▶️野菜湯蕎麥麵好大碗,個湯係精粹,食到好飽都忍唔住連面連湯食晒🤣
回頭率🈵🈵🈵🈵

揚海台芝士海膽卷
野菜湯蕎麥麵
燒豆腐
海膽吞拿魚壽司
諾士佛台飲酒嘅好去處就聽得多,估唔到都會有更更不錯嘅日本居酒屋!居酒屋食物款式好多,有串燒、刺身、丼飯等,屹立喺諾士佛台又點少得酒呢,有燒灼、梅酒等。呢度裝修好有氣氛,暗暗地仲有好似tatami咁樣嘅座位,好適合一大班人聚喺度。1️⃣Onsen Egg半熟嘅玉子配上餐廳特別調製嘅醬料,撈勻單食或者配返飯食都好夾!2️⃣Seafood Salad 沙律配俾林林總總嘅刺身,唔係淨係單一款㗎!最重要係有我最鍾意食嘅三文魚,好鮮甜好肉地!3️⃣Tsubukai $480師傅控制火勢,令到燒出嚟嘅螺片甘甜海鮮味重,又唔會燒得太過火令螺片太細塊!4️⃣Sliced White Fish - Sashimi 食完刺身沙律再嚟多個刺身,是真啲冇調味料嘅刺身,都一樣咁鮮甜肥美!除咗試佢嘅刺身之外,我哋仲有試佢嘅魚生丼,有海膽、金線鯛、帆立貝、吞拿魚等,刺身仲多個飯,餐廳仲用咗上升嘅日本珍珠米,同刺身嘅鮮味相當夾。5️⃣Fried Chicken in Spring Onion - $78最值得一提一定係呢一個炸雞,出面層皮炸得非常香脆,入面肉質鮮嫩多汁,在配搭埋個沙律醬真係一流。6️⃣Cheese with Omelette玉

1️⃣Onsen Egg

2️⃣Seafood Salad

3️⃣Tsubukai $480

6️⃣Cheese with Omelette
玉子燒不嬲都好配芝士,呢款芝士夾心嘅玉子燒真係絕頂。
2023-07-25 19 瀏覽
尖沙咀真的有不少類型的餐廳,但講到有氣氛,點可以不來諾士佛臺,有氣派又有氣氛。配合上他們的江戶時代的主題,真的有如回到歷史當中。Fresh orange sour / Grape calpis soda先來2杯特飲,為我倆添點氣氛!軟殼蟹沙律新鮮爽脆的沙律菜上加上脆口軟殼蟹,蟹肉柔軟,而沙律菜中更加入了酸甜醬汁,口感豐富多樣,讓人一試難忘。吞拿魚tataki微微火炙一下吞拿魚,再加上醇厚的醬汁,入口食到其炭燒的味道,肉質保持著鮮嫩多汁,讓人垂涎欲滴。刺身5點盛來到當然必點刺身,其五點刺身所有:中吞拿魚腩、赤身、帶子、火炙金線鯛、牡丹蝦,每款到新鮮嫩身,層次豐富,令人回味無窮。海膽油甘魚卷通常是以甘魚為主要材料,搭配上鮮甜的海膽和魚子醬,口感豐富,鮮味十足。清森縣帶子飯以鮮美的北海道帶子搭配上綿密的日式炊飯,入口有鮮甜嫩身的帶子外,還有雜菌的菌香,而且米飯吸收了清香菌香,柔軟順口,是讓人食指大動。

配合上他們的江戶時代的主題,真的有如回到歷史當中。

先來2杯特飲,為我倆添點氣氛!

軟殼蟹沙律

吞拿魚tataki

刺身5點盛

海膽油甘魚卷

清森縣帶子飯
📍 一遊 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號4樓前排俾好多煩心事影響心情,朋友見我心情唔好約左我一齊出去食飯,搵左呢間環境超級relax嘅店舖☺️店舖環境好適合傾計💬超級寧靜兼療癒,一去到成個人心情好似平靜好多😌Onsen egg salad作為第一道前菜顏色非常清新,令人精神一振🤩生菜🥬入口爽脆及溫泉蛋都好新鮮,正😉另外好似粉絲狀嘅透明*粉條*唔知係咩,超級爽口😍好特別SEASONAL FISH時令真鯛魚味道非常鮮甜,而且師傅切到厚薄適中,入口彈牙🤤經特製過就算唔點醬汁都好好味😋😋加入青檸汁提高鮮味Cold bean curd with spicy mis超級推介呢個凍豆腐,味道香辣又冰涼,而家天氣咁熱,食落一樣咁開胃Uni Tuna Sushi海膽吞拿魚卷,上層海膽、中間吞拿魚,最入面就係吞拿魚蓉,食落層次豐富,勁推介👍👍唔記得影單獨相,頂住先串燒Grilled pork and tomatoGrilled pork and asparagusGrilled chicken wingGrilled ox tongueGrilled chicken with spring oGrilled
📍 一遊 (尖沙咀)
尖沙咀諾士佛臺1號4樓

Grilled chicken wing
Grilled ox tongue
Grilled chicken with spring o
Grilled chicken w/ codroe

串燒燒到都好有水準,我最鍾意豚肉車厘茄、雞翼😋豚肉車厘茄外層又焦脆,車厘茄又香甜😙😙如果你係鍾意食高質串燒,個人都幾推蔫大家過嚟食,唔會失望😉😉

Summer garden
藍莓茶都幾大壼,岩曬我地一路傾計一路飲😌😌

Lychee & gf sour
我仲點左呢杯特飲,好sweet,甜甜嘅味道🥰

#尖沙咀 #諾士佛台 #日式居酒屋 #美食推介 #尖沙咀美食 #美食推薦 #串燒 #串燒控 #香港探店 #聚會一流 #relax #yummy #gathering #相機食先 #tst #japanesefood
2023-05-22
  • 串燒
  • 海膽吞拿魚卷
  • 時令真鯛魚
1K
2023-07-25 21 瀏覽
裝修以日本江戶時代的町房為題,懷舊得來又帶點摩登,散發着日本京都時代的氣息。軟殼蟹沙律 ($98)軟殼蟹金黄酥脆且啖啖肉,清甜的醬汁中和了炸軟殼蟹的油膩感,酸酸甜甜,清新可口,味道一流,越吃越開胃。吞拿魚tataki ($280)吞拿魚經輕微火炙把魚油逼出來,肥美豐腴,入口軟滑且充滿油香,配搭自家製柚子汁,酸甜清新,十分開胃。刺身5點盛 ($460)包括: 中吞拿魚腩、帶子、火炙金線鯛、牡丹蝦及赤身,每款厚切,鮮味十足。中吞拿魚腩肉質幼嫩滑溜,吃到油香。海膽油甘魚卷 ($238)配搭富新意,飯卷裡包著醬漬牛蒡,酸甜爽脆,再加上海膽和油甘魚,味道口感豐富。清森縣帶子飯 ($138)香氣四溢,魚籽飽滿亮麗,圓潤晶瑩,一咬即破,滲透著淡淡的甜味,配上秘製醬汁和香蔥更加滋味,絕對大滿足!
軟殼蟹沙律 ($98)
吞拿魚tataki ($280)
刺身5點盛 ($460)
中吞拿魚腩肉質幼嫩滑溜,吃到油香。
海膽油甘魚卷 ($238)
清森縣帶子飯 ($138)
2023-07-23 28 瀏覽
去左一間係諾士佛台既日本餐廳《一遊》居酒屋 食物多選擇 又有酒飲下裝潢設計日本風 座位都坐得好舒適😍1️⃣Onsen Egg x 4 - $88雞蛋半熟狀態 配上自家製特別醬油 very good2️⃣Seafood Salad - $118好多同好大粒刺身 加埋沙律好refreshing 3️⃣Tsubukai $480螺肉切晒片上 片片都好有咬口 而且非常新鮮♥️♥️4️⃣Sliced White Fish - Sashimi - $280切得好薄身 亦都好鮮味👍🏻👍🏻5️⃣Fried Chicken in Spring Onion - $78好香脆 送酒啱晒食香口嘢6️⃣Cheese with Omelette - $68玉子燒中間夾住芝士 一咬芝士漏出梨7️⃣Daily Special - $380海膽魚生飯 有大大份海膽 金線鯛 帆立貝 吞拿魚等魚生好新鮮同大粒 海膽鮮甜 好食▪️位置: 9/10▫️環境: 9/10▪️衛生: 8/10▫️服務: 9/10▪️食物: 9/10
去左一間係諾士佛台既日本餐廳

▫️服務: 9/10
▪️食物: 9/10
  • 芝士厚玉子
2023-07-19 18 瀏覽
尖沙咀有一間居酒屋,裝修方面很有庭園風!無論環境裝修都很不錯!令你有置身於日本後花園的感覺!食物質素方面,亦是非常出色、絕對好適合朋友聚會,閨蜜聚餐,又或者小酌一杯!
小編最近愛上了居酒屋,非常享受在暗黑環境品嘗師傅即叫即整的美食。近日發現@theyuu_tst ,環境勁有feel,有江戶時代古典庭院感覺。Octopus Salad 八爪魚沙律八爪魚挺有咬勁,吃起來彈牙爽嫩,味道清淡,主要味道是來自上面的西柚碎及橄欖油,整體酸酸鹹鹹,不錯的開胃菜。Pumpkin Salad 南瓜沙律自家製南瓜蓉很綿密,裏面還有南瓜粒,味道香甜濃郁,是自然的甜味。上面是炸蓮藕片,炸的剛好,不會很油,可以伴著南瓜蓉吃。Deep Fried Cheese with Basil 酥炸芝士侍應很細心的叫我們快點趁熱吃,外層很酥脆,裏面很燙熱,芝士很拉絲,奶香味聞起來很重,但吃起來沒特別濃烈。Kouji 時令魚刺身侍應介紹說這是池魚的其中一個品種,叫Kouji。白魚本身味道很淡,魚味比較清鮮,肉質很緊致,脂肪很少,吃起來帶一點爽口,蘸柚子醋鮮味會更加突出。推!串燒拼盤(從上到下)GrilledPrawn Roll with Chicken Skin 燒雞皮蝦蝦肉都算彈牙,鮮味不是很明顯,蝦膏不多。雞皮脂肪不多,但吃起來都蠻香。Deluxe Grilled Beef 燒和牛串小編
Octopus Salad 八爪魚沙律
Pumpkin Salad 南瓜沙律
Kouji 時令魚刺身
串燒拼盤(從上到下)

Deluxe Grilled Beef 燒和牛串
小編不太吃牛,但吃起來像牛肩肉,因爲肉質比較靭加少爽口,但牛味重一點。不過小編覺得缺少了焦香味。

Grilled Fresh Eel 鹽燒活鰻
肉質很彈牙鮮嫩,不是雪藏的那種超級彈牙口感,而且魚味都很重,魚皮下的脂肪好吃。小編唯一建議的是可以轉一下帶有甜味的醬料,感覺有點不太融入。

Grilled Chicken with Spring Onion
大葱好吃,吸滿了雞肉的味道,金山寺味噌下得剛好,不會過鹹,同時給了雞肉水份。

Grilled Minced Chicken with Egg
正常發揮,不過覺得味道淡了一些。
Deluxe Sushi 刺身盛盒十點
深海池魚/真鯛/伊佐木/牡丹蝦/帆立貝/海膽/吞拿魚蓉/赤身/大拖羅
食材來貨新鮮度還不錯,小編吃了幾種:牡丹蝦鮮甜,蝦肉很軟糯,蝦膏很濃;海膽有3大塊,雖然融了一點,但依然很鮮甜多肉;吞拿魚蓉油脂豐富,且帶一點嫩滑;深海池魚及伊佐木味道都相對清淡,肉質反而沒先前的刺身緊致;真鯛小編覺得有點點腥味。
至於醋飯方面,小編發現自己吃的幾件口感硬度調味都不一致,可能是幾個師傅一起完成吧。
Inaniwa Udon 凍稻庭烏冬伴冷麵汁
師傅很好的準備4迷你烏冬,侍應很有内心跟我們介紹旁邊配料如何使用,例如鵪鶉蛋放在冷麵汁增加滑度跟味道。扁平烏冬煙韌幼滑。
Beverages
Casis Cranberry Beer 黑加侖子酒
Apricot pineapple sake 菠蘿杏子酒
兩種都是師傅特別調製,前者是啤酒味重;後者就是清酒,喝起來特別濃烈。

Citron Soda
Lyche Soda
Soda 氣泡很重,甜度適中,很解渴。
🌙一遊
The Yuu Japanese Dining
尖沙咀諾士佛臺1號4樓
4/F, 1 Knutsford Terrace, Tsim Sha Tsui
2023-07-17 21 瀏覽
隱藏於尖沙咀諾士佛臺的和式居酒屋「一遊」充滿日本風味,客人宛如置身於日本一樣,非常適合與親友聚餐。店員上菜時會貼心地介紹菜式及建議品嚐方法,所有菜式都十分美味。🏮 八爪魚沙律 $108新鮮八爪魚片配上以西柚為主的自家製醬汁,味道微酸,清新開胃。🏮 炸羅勒芝士 $85店員上菜時有溫馨提示盡快享用,炸芝士外層香脆,內層能做成拉絲效果,以羅勒香草調味,惹味可口。🏮 南瓜沙律 $72綿密的南瓜沙律配上脆炸蓮藕片一起食用,雙重口感。🏮 時令刺身 - 深海池魚 (KOUJI) $298廚師推介時令刺身深海池魚,味道清甜,配搭清新的柚子醋享用,令人食慾大增👍🏻🏮 特上壽司10貫 $380十件壽司包括牡丹蝦、吞拿魚蓉、 帆立貝、赤身、吞拿魚腩等等,新鮮美味。🏮 串燒各款鹽燒活鰻($78)、燒和牛串($78)、燒雞皮蝦($88)、免治雞肉($30)、雞肉京蔥串($30)串燒配搭生雞蛋醬油($8)可幫助降溫,亦增添味道層次。特別推薦燒雞皮蝦,雞皮覆蓋整隻蝦身,燒得焦香惹味,並鎖緊大蝦肉汁。🏮 稻庭烏冬(冷)$88稻庭烏冬口感煙韌,附上薑蓉、香蔥、紫菜及生鵪鶉蛋供客人拌進冷麵汁調味,清涼可口,十分適合夏日

🏮 八爪魚沙律 $108

🏮 炸羅勒芝士 $85

🏮 南瓜沙律 $72
綿密的南瓜沙律配上脆炸蓮藕片一起食用,雙重口感。

🏮 時令刺身 - 深海池魚 (KOUJI) $298

🏮 特上壽司10貫 $380

🏮 串燒各款
串燒配搭生雞蛋醬油($8)可幫助降溫,亦增添味道層次。

🏮 稻庭烏冬(冷)$88
稻庭烏冬口感煙韌,附上薑蓉、香蔥、紫菜及生鵪鶉蛋供客人拌進冷麵汁調味,清涼可口,十分適合夏日享用。

🏮 飲品
Casis Cranberry Beer $68
Apricot Pineapple Sake $49
Citron Soda $42
Lychee Soda $42

✏️ 另收加一服務費

2023-07-13 353 瀏覽
在追趕發掘新餐廳的同時,間中還是保守一點去拜訪品質較有保證的餐廳。餐廳裝潢以木系為主,有江戶時代的古典氣氛,加上竹林及庭院設計,環境帶點神秘又舒適。.✤ 溫泉蛋沙律 $85沙律菜新鮮加上醋汁清爽,加配流心溫泉蛋,簡單又開胃。沙律中配有少許貌似玻璃麵的條條,超爽口,口感勁佳。.✤ 刺身盛合五點 $460 餐牌上並不會列明供應哪款刺身,因為全部都是選取最時令的刺身。到訪當晚有牡丹蝦、拖羅、池魚、吞拿魚、帆立貝。拖羅真的入口即溶,令我有點想念日本了🥹.✤ 廚師推介壽司(10貫) $288同樣地10件壽司按時令精選,質素很不錯,魚生新鮮鮮甜。有海膽、赤蝦、伊佐木、吞拿魚、油甘魚、吞拿魚蓉、金目鯛、池魚等等。.✤ 辣麵豉豆腐 $48綿滑軟豆腐簡單地配上自製麵豉醬,帶點微辣,相對地是較濃味的前菜,頗特別。.✤ 原隻汁燒日本魷魚 $180燒魷魚這道菜,食材新鮮都是一個最重要的因素。這隻燒魷魚不單賣相相當吸引,而且很軟熟彈牙,醬汁調味和份量都剛好,魷魚保持應有的乾度,燒烤惹味則更突出。.✤ 串燒 (每串)和牛串 $78牛舌串 $52京蔥雞串 $30免治雞串 $30串燒整體很好,好好味。和牛好軟綿綿,牛

✤ 溫泉蛋沙律 $85

刺身盛合五點 $460
刺身盛合五點

廚師推介壽司(10貫) $288
廚師推介壽司(10貫)

✤ 辣麵豉豆腐 $48
辣麵豉豆腐

✤ 原隻汁燒日本魷魚 $180
原隻汁燒日本魷魚

✤ 串燒 (每串)
和牛串 $78
牛舌串 $52
京蔥雞串 $30
免治雞串 $30

串燒整體很好,好好味。
和牛好軟綿綿,牛味濃郁;
牛舌串厚度中等,十分爽口;
京蔥雞串雞肉很嫩,京蔥可燒久一點會更香;
免治雞串份量夠大,口感更實在,沾上蛋汁,更加滑溜。
✤ 銀鱈魚西京燒 $185
香煎銀鱈魚,外脆內嫩,醬汁調得不錯。
銀鱈魚西京燒

✤ 蔬菜煎餅 $78
主食類如不想食飯麵,但又想飽肚點,還有這個煎餅的選擇呢!煎餅煎得乾身,毫不油膩,略帶脆口,配上微辣醬汁味道更佳。
蔬菜煎餅

飲品選擇很多,有梳打、sᴀᴋᴇ、 燒酎、啤酒等等,總有合適的選擇 😉
✤ 西柚燒酎梳打 $54
✤ 杏子酒 $49
✤ sᴜɴsᴇᴛ $49
✤ sᴜɴᴛᴏʀʏ ʙʟᴀᴄᴋ ʙᴇᴇʀ $66
Sunset
西柚燒酎梳打

雖然一遊是比較有歷史的餐廳,是次到訪後更明白多年來屹立不倒的原因:靠著穩定的食物質素及有品味的裝潢,在同區比較是中上很不錯的選擇。
刺身盛合五點
廚師推介壽司(10貫)
辣麵豉豆腐
原隻汁燒日本魷魚
銀鱈魚西京燒
蔬菜煎餅
Sunset
西柚燒酎梳打
  • 和牛串
  • 牛舌串
尖沙咀·一遊傳統日式庭園風屋酒屋一遊📍尖沙咀諾士佛臺1號4樓➰今日與朋友們相聚於尖沙咀,大家行完Donkin都開始肚餓,決定係附近搵食,係尖沙咀返工嘅朋友就帶左我地嚟試依間餐廳,一出電梯燈光比較偏暗,但裝潢好日式傳統格調,入到餐廳門口好有驚喜,成間餐廳都係以木系做主調,而且餐廳中間仲有一個座園盆景間隔,非常有日本京都傳統庭園風格,成間餐廳佈置都好有心思。.➰✥溫泉蛋沙律 💲78 ⭐️4/5⭐️新鮮沙律菜份量豐富,加埋流心溫泉蛋,賣相一流,開胃首選。.✥辣麵豉醬豆腐凍 💲48 ⭐️4/5⭐️凍豆腐配上辣麵豉醬原來出奇地夾,清雅中帶少少微辣調味,好過癮..❀刺身五點盛 💲460 ⭐️4.2/5⭐️刺身五點包括有中拖羅﹑北海道帶子﹑赤身﹑牡丹蝦同深海池魚皇各兩片,新鮮厚切不在話下,最鐘意中拖罹入口即溶嘅油脂滿足感,令人欲罷不能,非常滋味滿足。.❀壽司盛合(10件) 💲280 ⭐️4.2/5⭐️依份壽司盛合啱哂我地有選擇困難症嘅朋友,有齊赤蝦﹑真鯛﹑海膽﹑𩶘魚﹑伊左木﹑吞拿魚蓉﹑帶子﹑赤身等壽司,非常豐富,壽司質素同樣高質,樣樣都新鮮肥美,特別係帶孑同海膽,份量又大又多,食過翻層味,推薦。.✥燒魷魚 💲180
尖沙咀·一遊傳統日式庭園風屋酒屋

一遊
📍尖沙咀諾士佛臺1號4樓

✥溫泉蛋沙律 💲78 ⭐️4/5⭐️
新鮮沙律菜份量豐富,加埋流心溫泉蛋,賣相一流,開胃首選。

✥辣麵豉醬豆腐凍 💲48 ⭐️4/5⭐️
辣麵豉醬豆腐凍

刺身五點盛 💲460 ⭐️4.2/5⭐️
壽司盛合(10件) 💲280 ⭐️4.2/5⭐️
刺身五點盛

✥燒魷魚 💲180 ⭐️4/5⭐️
原條燒魷魚上枱令人眼前一亮,魷魚鬚爽口彈牙,魷魚身份量好多,食到好滿足。
燒魷魚

✥燒牛舌 💲52 ⭐️4.2/5⭐️
✥和牛燒 💲78 ⭐️4.1/5⭐️
✥燒免治雞肉串 💲30 ⭐️4.1/5⭐️
嚟到屋酒屋,點可以唔叫返幾串串燒,在場都係牛舌控,餐廳嘅燒牛舌火喉恰到好處,爽彈煙韌又保持到肉汁,燒和牛串油脂豐富,入口即溶,都好高質,最後仲有免治雞肉串,點上日本生雞蛋,依個組合一定無得輸。
燒牛舌
燒免治雞肉串

✥韓風荀菜煎薄餅 💲78 ⭐️4/5⭐️
餐廳亦有提供依款韓式煎薄餅,份量豐富,煎得香脆可口,仲有韓式酸辣汁可以點,更加惹味。
韓風荀菜煎薄餅

❀燒比目魚扒 💲185 ⭐️4.2/5⭐️
比目魚扒先香煎再加入醬汁,外脆內嫩,調味亦恰到好處,配搭醬汁非常滋味,朋友們更係一啖接一啖,非常推薦。
燒比目魚扒

➰飲品

𖥕三得利黑啤 💲66 ⭐️4.1/5⭐️
𖥕Sunset 💲49⭐️4.1/5⭐️
𖥕Apricot Sake 💲49 ⭐️4.1/5⭐️
𖥕Fresh Grapefruit Sour 💲54 ⭐️4.1/5⭐️
餐廳提供多款不同飲品,除左常見啤酒仲有提供日本三得利嘅黑啤,餐廳仲特別有自家製嘅唔同果酒,朋友試完都表示酒精感唔重,容易入口,值得一試。
➰總結
餐廳位於尖沙咀諾士佛臺,附近酒吧林立,餐廳設計別樹一格,好有心思地將成個用餐環境打造成傳統日本庭園風,非常有驚喜,而且食物水質好高,下次係附近想飲野食野都可以一遊依間咁有心思嘅餐廳。

➿➿➿
韓風荀菜煎薄餅
燒比目魚扒
  • 雜錦壽司
2023-07-11 25 瀏覽
特色很滿之日本料理店!舌頭享受,位於酒吧街的隱世店~主打日本料理及omakase!價錢貼地,質素有保證。提前預約,更有私密感滿滿之房。 自家製溫泉旦 勁滑有布丁質感!溫泉旦之醬汁是自家特製 一遊沙律 沙律菜醬汁香且爽脆,而且有特色口感滿滿,沙律菜上有小丸,口感豐富,沙律醬汁不會太濃。棒~美味又開胃,做前菜很棒 雜錦刺身 吞拿魚肉質結實有咬口,池魚有魚油油香,肥美,魚油很豐富,入口即溶,油份一流整體鮮味。海蝦和帶子亦非常新鮮 吞拿魚他他 吞拿魚新鮮,大大啖咬很滿足!比平時之吞拿魚油脂豐富 串燒系列 居酒屋來說,串燒出色,明太子雞肉嫩滑有咬口~雞肉燒得香噴噴;牛舌芯夠煙韌。串燒是即叫即燒,牛舌、雞腿肉及活鰻充滿驚喜,口感嫩而不韌;煙肉小蕃茄又甜又沒渣,味道香濃。 牛肉石鍋 經過石鍋之燒烤,淡淡焦香味,口感很重,飯粒口感豐富。牛肉肉質鮮嫩多汁,令到味道突出。火候剛好,保留肉汁,餡料很多的,邪惡東西!香甜醬汁,鮮甜惹味~激量牛肉 ,棒 跟朋友飲著梳打,吃著日本居酒屋美吃,店員之感覺令人回到日本喔 餐廳以日式料理為主,配合用心烹調,形成獨特的現代居酒屋。不論餐廳裝修環境或食物,擺盤,都比較講究,

自家製溫泉旦
勁滑有布丁質感!溫泉旦之醬汁是自家特製

雜錦刺身

吞拿魚他他
吞拿魚新鮮,大大啖咬很滿足!比平時之吞拿魚油脂豐富

串燒系列

牛肉石鍋

餐廳以日式料理為主,配合用心烹調,形成獨特的現代居酒屋。不論餐廳裝修環境或食物,擺盤,都比較講究,也很吸引,棒。
2023-07-10 14 瀏覽
酒吧一帶食肆多,朋友帶我到日本居酒屋一吃,經常滿座。店子位置隱蔽,地方舒適,佈置亦很有氣派。餐廳有提供㕑師發板,揀選後者,吃到㕑師以時令食材入饌,精妙刀功! 自家製溫泉旦 來個前菜自家製溫泉旦,今晚晚餐的前奏,味道清新開胃。 一遊沙律 一遊沙律可清清味蕾。 香。 店員也很細心,介紹不同清酒,在店員建議下,點了特飲,易入口。店子的食物令人感受到日式風味。加上美酒,不錯 吞拿魚他他 盡顯功架,魚身呈透明 六道刺身 繼而六道刺身,亦令人驚喜。帶子以紫蘇和酸汁吃清新開胃,再嚐大拖羅更能豐富口感。 帶子爽脆鮮甜,滿滿鲜味。赤蝦清甜多汁,是時令食材,亦是至愛。大拖羅經過飛筋步驟,入口即溶,口感甘香軟綿。 朋友愛吃日本菜,店員亦很友善地介紹了店子的串燒,驚喜處處!日式居酒屋氣氛和味道~好好吃 朋友最愛吃的串燒,店子做到出色,牛舌爽脆而不太硬,香而不辣,非常惹味!明太子雞肉上的明太子,咸香滿滿,嫩滑有咬口~串燒香噴噴,即燒感覺很棒!最令人驚喜的是活鰻,口感嫩而不韌。 餐牌主打串燒,果然不錯! 最吸引的一點是店子的服務,令人日式海鮮居酒屋之地道感,令人彷彿有回到日本。餐廳有傳統日本之氣氛,非常溫馨舒適。

自家製溫泉旦
來個前菜自家製溫泉旦,今晚晚餐的前奏,味道清新開胃。

一遊沙律
一遊沙律可清清味蕾。
香。

吞拿魚他他
盡顯功架,魚身呈透明
六道刺身

餐牌主打串燒,果然不錯!

最吸引的一點是店子的服務,令人日式海鮮居酒屋之地道感,令人彷彿有回到日本。餐廳有傳統日本之氣氛,非常溫馨舒適。傳統裝潢,服務貼心。店員會介紹時令之食材,很棒

#尖沙咀食物 #日本 #居酒屋 #吞拿魚他他 #尖沙咀食物 #串燒系列 #明太子