2023-08-05
香港人鍾意去日本旅行飲飲食食,但旅行又邊可以成日去呢……識食嘅我就一定會Bookmark番幾間日本餐廳。今日就等我同大家介紹位於尖沙咀諾士佛台嘅「一遊」。去餐廳食飯除咗食物,環境都好重要㗎。一行出lift口,就見到餐廳係裝修上面花咗不少心機。全店用木系做主題,中間仲有一個庭園,令人有一種去咗京都,古色古香的感覺。座位與座位之間距離寬敞,坐得舒服,榻榻米包廂更適合一大班朋友。講左咁耐,食物終於嚟啦……我哋第一道叫嘅菜係:🌸海鮮沙拉新鮮爽口嘅沙律菜,配以一粒粒嘅海鮮刺身。醬汁酸酸甜甜,入口清新開胃,絕對令人胃口大增。🌸烤芝士海膽卷一片紫菜,包住芝士同新鮮嘅海膽,再沾上薄薄炸漿,大火油炸。紫色容易淋,大家記得要趁熱食,一咬開,海膽就係係口晩溶化,正啊!🌸傳統厚玉子話明「傳統」,入面沒有任何餡料,品嚐嘅就係蛋味同蛋香。將玉子燒切開,內層嘅熟度剛剛好,入口嫩滑。如果想口感更加豐富,仲可以將蘿蔔蓉放喺玉子燒上面,再淋上店家嘅秘製醬汁,滋味加倍。🔴芥末牛肉定食配刺身三點(附白飯,麵豉湯)雖然有「芥末」二字,但入口完全唔覺得辣。牛肉、本菇、洋蔥加上壽喜燒汁快炒,入口咸咸甜甜,好啱用嚟配白飯。刺身三點由
講左咁耐,食物終於嚟啦……我哋第一道叫嘅菜係:
🌸海鮮沙拉
🌸烤芝士海膽卷
🌸傳統厚玉子
🔴芥末牛肉定食配刺身三點(附白飯,麵豉湯)
刺身三點由師傅安排,三款刺身各兩件。賣相精緻,入口新鮮。
🔴蜜桃梳打(無酒精)
蜜桃味濃又唔好甜,夏天飲夠哂清爽。
🔴巨峰燒酎
雖然有酒精,但入口酒味不重,提子味道清香,啱晒女仔。
順帶一提,店員嘅服務態度都好好,上菜時又會作簡單介紹。呢度絕對適合三五知己小聚一番。