2018-06-06 58 瀏覽
今次同朋友行過尖沙咀見到呢間野, 就入左去試下. 大約係係下午茶既時段入去.咁我地就各自叫左一份set afternoon tea, 我果份係意式青醬雞肉意粉.味道特別, 同平時食得既意粉醬好唔到, 唔會太salty, 青醬味幾出. 意粉亦爽口. 值得一試
  • 意式青醬雞肉意粉
2018-06-06 787 瀏覽
果醬通常只係簡單用來搽麵包,沒有其他食法。一起果醬很有創意,將果醬發揚光大,可以用來冲飲品、伴沙律、伴主菜、伴蛋糕,總之想象不到的,都做了出來。周末日間到西貢見到一起果醬總有很多客人,遲遲想試但未試過,原來佐敦亦有分店,晚上有很多客人,但仍然有位,終於可以一償心願試試。Set dinner有好幾款,有沙律湯主菜甜品及飲品,勝在不用傷腦筋,樣樣都可以試齊。田園沙律配熱情果油醋汁田園沙律本已清新爽脆,再加上略酸的熱情果油醋汁十分開胃醒神。忌廉磨菇湯忌廉磨菇湯內有不少磨菇碎,再加忌廉煮成,磨菇湯入口順滑,菇菌味道香濃。蒜辣天使紅蝦意粉意粉上有四大隻紅蝦,平日其他餐廳此意粉最多只用上兩隻大蝦,一起果醬實在用足材料炮製。紅蝦肉質較為粉腍鮮甜,意粉彈牙配上蒜蓉香草,味道十分香辣惹味。法式油封鴨脾配丁香香橙果醬法式油封鴨脾外皮腍滑,鴨肉嫩滑,入口即溶,鴨脂酥味香濃,配上帶清新的自家製丁香香橙果醬,味道十分合拍。橙醬中的橙皮橙肉切粗條,很有質感味道很清香,即時減去油封鴨脾的油膩感。果醬芝士蛋糕芝士蛋糕奶味十分香濃,入口軟滑,配上果醬酸酸甜甜,意想不到的配合!桂花雪梨茶與玫瑰蘋果茶用自家製的果醬冲成飲品

田園沙律配熱情果油醋汁

忌廉磨菇湯

蒜辣天使紅蝦意粉

法式油封鴨脾配丁香香橙果醬

果醬芝士蛋糕

桂花雪梨茶與玫瑰蘋果茶用自家製的果醬冲成飲品,杯底帶有果蓉,味道清香又不太甜,感覺很養生!
2018-06-05
3K
2018-06-05 414 瀏覽
早就想來回味下這裏的果醬,是日就同朋友來用餐。天氣很熱,一入店內個陣冷氣真係令人好舒服,慢慢睇下餐牌食咩先。Dinner set不是太吸引,便散點了。玉桂蘋果茶($39)/冰糖木瓜雪耳($39)來杯凍飲先啦,消暑良品。朋友的玉桂蘋果就是蘋果派味,香香甜甜好好飲。自己點左木瓜雪耳,哈哈,呢杯係糖水黎㗎喎根本就係木瓜雪耳糖水味,夠清潤溫泉蛋卡邦尼意粉($89)本來想點全日早餐,但賣哂,轉了要意粉,晶瑩飽滿的溫泉蛋好吸引呀,配料仲有鮮蘑菇同火腿片,份量唔少喎。混了蛋汁同卡邦尼汁超正,汁夠杰身,完全黏在意粉上。慢煮厚切安格斯西冷扒配玫瑰蘋果汁($179)朋友點的牛扒,慢煮原來會分開一舊舊咁上望落唔似牛扒咁。有咬口,而且肉味甚濃郁,仲以為慢煮會好淋添。配料有薯仔同露筍,仲有個甜甜的蘋果汁,味道清新特別。果醬雪糕窩夫餅($79)配黑糖四物果醬點少得呢度嘅名物果醬窩夫,要了全份,有四件大大塊。窩夫厚身勁重蛋香,好正,果醬要了黑糖四物,其實即係薑加蘋果,甜甜酸酸又帶點辣勁,有點黑糖薑茶的感覺呢果醬好好味呀~全部食物都是即叫即制熱辣辣的,但制作需時,要耐心等待啊!
早就想來回味下這裏的果醬,是日就同朋友來用餐。

玉桂蘋果茶($39)/冰糖木瓜雪耳($39)
根本就係木瓜雪耳糖水味,夠清潤

溫泉蛋卡邦尼意粉($89)
混了蛋汁同卡邦尼汁超正,汁夠杰身,完全黏在意粉上。
慢煮厚切安格斯西冷扒配玫瑰蘋果汁($179)
朋友點的牛扒,慢煮原來會分開一舊舊咁上
望落唔似牛扒咁。
果醬雪糕窩夫餅($79)配黑糖四物果醬
點少得呢度嘅名物果醬窩夫,要了全份,有四件大大塊。

果醬好好味呀~

全部食物都是即叫即制熱辣辣的,但制作需時,要耐心等待啊!
2018-05-28
今日收工之後同朋友去左食出名自家製果jam既Let’s Jam雖然係平日既夜晚,但仍然好多人。我地首先嗌左個玫瑰蘋果醬單骨雞翼雞翼黎到好夠熱,好香口好脆配埋玫瑰果醬好特別然後我地嗌左兩個主菜,先黎一個慢煮厚切安格斯西冷扒配玫瑰蘋果汁慢煮黎講肉質好好食,剛剛好唔會好老跟住我地嗌左個温泉蛋卡邦尼意粉意粉好夠汁同好夠料,好快就俾我同朋友清左碟野飲品方面,我嗌左士多啤梨果醬milkshake,士多啤梨味好fresh,好想再飲多幾杯呀甜品就緊係試下果醬九宮格多士有九種不同口味自製果醬,包括桂花雪梨、玫瑰蘋果、肉桂蘋果、士多啤梨、冰糖木瓜雪耳、紅酒啤梨、雜莓、熱帶風情及黑糖四物。同朋友逐格逐格試,每格都有驚喜,好得意呢度環境好適合傾計,下次會再同朋友一齊黎一起果醬
雖然係平日既夜晚,但仍然好多人。
我地首先嗌左個玫瑰蘋果醬單骨雞翼

雞翼黎到好夠熱,好香口好脆
配埋玫瑰果醬好特別

慢煮黎講肉質好好食,剛剛好唔會好老

跟住我地嗌左個温泉蛋卡邦尼意粉

意粉好夠汁同好夠料,好快就俾我同朋友清左碟野

甜品就緊係試下果醬九宮格多士

呢度環境好適合傾計,下次會再同朋友一齊黎一起果醬
2018-06-01 61 瀏覽
今晚去左一間有手工果醬嘅餐廳食晚飯,當中有唔少菜式都係用果醬入饌,幾有特式色。 餐廳位於尖沙咀,但其實近佐敦多啲啲。門口已經擺左一樽樽手工果醬,有11款咁多,好想試晒佢添。晚市有套餐供應,揀單點或者套餐都得,爭$60,多左湯、沙律、甜品。百幾至二百幾一個餐,價錢都好合理。飲品半價,我叫左杯熱Mocha$20,咖啡味同朱古力味都好夠濃,係個拉花爭少少,唔夠靚。因為個套餐冇餐包,我地叫左個牛角包配果醬$26 share食。巨型牛角包,焗到外脆內軟,好香牛油味。另外仲可以任揀一款口味嘅果醬,我地揀左芒果味,細細樽,好食又唔會太膩。田園沙律配熱情果油醋汁簡單清新,有啲果肉又有啲少甜多酸嘅油醋汁,好開胃。餐湯係蘑菇湯,味道唔錯,夠香滑,但就唔係好夠熱。慢煮極黑毛豬扒配肉桂蘋果汁(套餐$229)份量都好大碟,因為係慢煮,仲帶少粉紅色,中間大約有一成係肥膏,有啲邪惡,但又好好食,油脂好豐富。慢煮厚切安格斯西冷扒配玫瑰蘋果汁(套餐$239)有三件厚切牛肉,講真個牛味真係好濃,又煮到啱啱好,掂!兩個醬汁都用左果醬去煮,屬輕甜,唔會一味死甜,配搭肉類都幾夾。兩碟都有蘆筍、蕃茄、薯仔做配菜,均衡飲食又夠飽肚

田園沙律配熱情果油醋汁
簡單清新,有啲果肉又有啲少甜多酸嘅油醋汁,好開胃。

餐湯係蘑菇湯,味道唔錯,夠香滑,但就唔係好夠熱。

慢煮極黑毛豬扒配肉桂蘋果汁(套餐$229)

慢煮厚切安格斯西冷扒配玫瑰蘋果汁(套餐$239)
有三件厚切牛肉,講真個牛味真係好濃,又煮到啱啱好,掂!

兩個醬汁都用左果醬去煮,屬輕甜,唔會一味死甜,配搭肉類都幾夾。兩碟都有蘆筍、蕃茄、薯仔做配菜,均衡飲食又夠飽肚。

跟餐甜品係芝士蛋糕,小小一件已經好滿足。
2018-06-01 306 瀏覽
早已聽過一起果醬的大名,在西貢起家,後來發展出巿區,在尖沙咀落戶,終於約到了同樣對果醬有興趣的朋友,相約同往潮聖。今晚餐廳人有點多,我們被安排在有自然風的位置,溫度是有點高,優點是空氣流通。首先吃晚餐附送的沙律,果醬是最好的調味,甜美天然。飲品選了桂花雪梨茶,濃淡剛好,不會太甜膩,還有煮過的雪梨粒粒,留意到杯子和碟子都很精美呢,充滿少女味。來這裡必食的果醬九宮格多士,店員沒解說,估計是有九款不同的果醬,而有一兩款樣子較似的,九宮格輕輕切過,要再用刀分割,因為想跟朋友分享,於是自行九變十八,不過是有點困難,果醬味道天然而有層次,不是一般貨色,是有質素的果醬,多士也很鬆軟,怪不得是鎮店之寶了。叫了個炸香草芝士條,芝士的質感很煙靭,有拉絲效果,但芝士味不太濃,蘸上小碟的芝士醬就較惹味。跟餐的雜菌湯,菇菌味幾香,不算太濃稠,份量都幾多,忌廉令其更幼滑。玫瑰蘋果醬單骨雞翼,吃得方便,味道甜甜的,雞翼幾大隻,還附送一些沙律。黑松露野菌意大利飯,很香的黑松露味道,飯不會太硬,濕潤度剛好,醬汁很惹味,夾雜著不少菇粒,吃著不會悶。很多食物都夾雜著果醬的元素,多角度品嚐果醬的甜美,其中九宮格最原汁原味,喜

首先吃晚餐附送的沙律,果醬是最好的調味,甜美天然。
很多食物都夾雜著果醬的元素,多角度品嚐果醬的甜美,其中九宮格最原汁原味,喜歡甜和喜歡果醬的朋友,就不容錯過了!
  • 九宮格多士
2018-05-31 38 瀏覽
平時去完mini club,都見到依間野,今次專登黎試試,話明果醬,睇菜單主要有11隻醬要了一個dinner set,要了羊架,主要因為見到配芒果介抹,之後黑毛豬的全日早餐,必食既九宮格多士,仲有果醬奶昔同果醬梳打飲品先到,果醬梳打要了熱帶風情果醬,最正係係面前加氣同落杯,而奶昔要了桂花雪梨,其實都幾甜,甜到好似食緊雪糕咁餐前沙律都有果醬,所以都酸酸甜甜,而紅湯d料都幾多,多士好快就到,其實多士本身都幾好香,而9種口味的果醬都有,每一種試下估下,好令人開心,食完就到全日早餐,最令人開心的是,最後一款玫瑰果醬,都在全日早餐的多士中,剛剛好所有果醬,完美地都試過一次而主菜羊架,煮得好嫩,食落似好冧的牛腩,而羊騷味不算好濃,但會感到係口腔中布滿,所以我覺得剛剛好,最後還有一份芝士蛋糕,芝士蛋糕身都冧冧地,唔算太硬,仲有士多啤梨醬襯托

2018-05-31 63 瀏覽
全天豪華黑毛豬扒早餐($129) 加$8仲可以upgrade 做英式鬆餅,揀一款鐘意既果醬 早餐真係超級豐富,有芝士炒蛋(仲要拉到絲),黑毛豬扒,好冧好入味,牛仔早餐腸同紐倫堡腸。有車厘茄,茄汁豆同好好味既炒蘑菇。用自家製士多啤梨醬點scone 食好正!超濃郁士多啤梨味黃金蟹肉軟殼蟹意粉 ($109)意粉入面有好多一粒粒既咸蛋黃,食到就固然有咸蛋黃味,但其他意粉就唔會好食得岀,反而係忌廉味較岀,但其實以忌廉意粉黎講,佢係煮得唔錯既意粉煙韌得黎都好夠味道。另外軟殼蟹都炸到好脆,好正玫瑰蘋果醬單骨雞翼 ($39)激推!!有呢一種味道,呢個價錢係抵食每隻雞翼炸都脆身,但絕對唔係又乾又硬果啲。食落甜甜地,真係食得岀玫瑰蘋果醬味,十分有驚喜!到甜品又點少得呢度既招牌甜品 - 果醬九宮格多士($49) 想試哂呢度既醬又心大心細,咁揀呢個就啱9隻果醬慢慢食真啲,我覺得玫瑰蘋果係最最最好食!仲有一款果醬雪糕窩夫餅($59/半份)今次揀咗蛋黃菠蘿醬。食落其實有少少似鳳梨酥既餡,酸酸甜甜幾醒胃。呢度用既係movenpick雪糕,真係好想黎double 雪糕慢慢食窩夫好香脆唔乾身,味道亦不錯回頭率超高!
全天豪華黑毛豬扒早餐($129)
加$8仲可以upgrade 做英式鬆餅,揀一款鐘意既果醬

黃金蟹肉軟殼蟹意粉 ($109)
意粉煙韌得黎都好夠味道。另外軟殼蟹都炸到好脆,好正

玫瑰蘋果醬單骨雞翼 ($39)
激推!!有呢一種味道,呢個價錢係抵食

9隻果醬慢慢食真啲,我覺得玫瑰蘋果係最最最好食!

仲有一款果醬雪糕窩夫餅($59/半份)
窩夫好香脆唔乾身,味道亦不錯

回頭率超高!
2018-05-29 24 瀏覽
「一起果醬」以自家製果醬為主題,提供各式各樣配有果醬嘅菜式,現時香港共有兩間分店,分別係佐敦同埋西貢。位於佐敦松山道嘅分店,地點旺中帶靜,平日晚飯時間都唔會太多人,好適合同朋友坐低傾計食飯。由於之前已經嚟過好幾次,都大約知道有乜嘢食,唔使睇餐牌好耐都知想食乜。我哋一行兩人,唔想叫兩個套餐,所以揀咗散叫,咁就可以試多啲唔同嘅嘢食。煙三文魚沙律配熱情果油醋汁:沙律比想像中大份,煙三文魚都算多,味道唔會太鹹,配埋芒果粒同埋熱情果油醋汁,入口酸酸地,食落都幾開胃。玫瑰蘋果醬單骨雞翼:單骨雞翼食起嚟非常方便,加入玫瑰蘋果醬整成後,外皮微脆,雞肉嫩滑,味道甜甜地,冇咩油膩感,感覺好清新。炸魚手指配芒果芥茉醬:炸魚手指配他他醬就食得多啦,配芒果芥茉漿都係第一次,味道酸酸地,用黎做小食都唔錯。果醬九宮格多士: 呢份九宮格多士係每次黎都必定叫嘅。厚多士烘脆後再輕輕分成九小格,每格都有一款自家製嘅果醬,賣相色彩繽紛,好吸引,部分果醬裡面仲有D果肉粒,甜甜地,口感唔錯,可以用黎做甜品。龍蝦汁海鮮意大利飯:意大利飯以兩隻蝦同兩隻青口襯托,賣相非常吸引。飯方面都軟硬適中,加埋帶子食,好有口感,配埋味道香濃嘅龍蝦

煙三文魚沙律配熱情果油醋汁:

玫瑰蘋果醬單骨雞翼:

炸魚手指配芒果芥茉醬:

果醬九宮格多士:

龍蝦汁海鮮意大利飯:
意大利飯以兩隻蝦同兩隻青口襯托,賣相非常吸引。飯方面都軟硬適中,加埋帶子食,好有口感,配埋味道香濃嘅龍蝦汁食,非常好味。

冰綠茶:
夏日炎炎,飲番杯冰凍嘅綠茶消暑就最好不過啦。呢度嘅凍綠茶,無添加糖,咁就唔怕會肥啦。

濃縮咖啡伴雪糕:
濃縮咖啡同埋雪糕係分開上嘅,上菜後,要自己將熱辣辣嘅濃縮咖啡倒入冰凍嘅雪糕裏面,初時可以當淋左咖啡汁嘅雪糕食,雪糕慢慢溶解後,就可以當牛奶咖啡飲,非常有特色。

埋單每人都係$200鬆啲,可以坐成個幾鐘頭,周圍又唔會好嘈,可以慢慢同朋友傾計,咁嘅價錢,都算好超值。
2018-05-29 55 瀏覽
去到時,一個比較高的服務員招呼,但感覺不友善,因面黑黑。點set dinner 內之蝦意粉,話賣哂⋯7點9就說,無奈。叫厚切西冷,送餐時,話係黑毛豬,我立即同個服務員說,乜我吃黑毛豬咩?之後睇單,才說我的是西冷差不多食完想叫menu睇下有咩飲,一個忙都死,個黑面女就掛住按手機,最後黑面女同我落order,佢企係我旁,一面無奈又黑面係道等,心想,睇都要點時間嫁,叫完就立即收走menu,小姐,我想睇下有咩甜品叫姐,雖set dinner have cheese cake,但係咪吾準人地再叫呢?之後我叫另一位服務員問,這位是不是老闆?她回應不是,問我係咪要找負責人?我說不用,但煩請轉告,我來是享受食物,並非來睇面色!如果你問我會不會再去?我會比一次機會,因食物已經比以前差了,如再去也是睇佢面色,我會叫老闆直接同我對話,並以後不再去吃
去到時,一個比較高的服務員招呼,但感覺不友善

如果你問我會不會再去?我會比一次機會,因食物已經比以前差了

9宮格果醬
厚切西冷
2018-05-27 28 瀏覽
好多朋友成日同我講一起果醬 好好食我一直都唔明咩係一起果醬 今日終於去左 原來係一間Cafe黎 門口設計有點英倫風cafe感覺 仲擺左好多自製果醬擺左係出面 種類好多 入面設計都盡顯心思 簡簡單單又夠舒服舖頭其實唔大 用左隔離少少位 設計左個花園位置 好有田園風最鍾意呢個大大個Jam字 突顯風格主題欣賞左一陣 食物就到了 白酒忌廉煮青口 個白酒汁好香濃加埋忌廉 成個汁唔會太稀 所以每隻青口都有哂白酒汁係上面😍九宮格多士- 一次過食哂咁多種Jam 呢個多士收50蚊真係好抵🤣每一啖都有新驚喜😍主食仲有意粉 黃金蟹肉軟殼蟹意粉好Devil 😈既組合 鹹蛋黃加蟹肉啵😵不過好惹味 值得一試肥膩過後 飲番d果茶 由於一起果醬既果醬係自家製的加少許自選果醬 變成了自家水果茶😍飲完仲可以加水 👍🏼👍🏼
好多朋友成日同我講一起果醬 好好食

由於一起果醬既果醬係自家製的
加少許自選果醬 變成了自家水果茶😍

飲完仲可以加水 👍🏼👍🏼
2018-05-27 357 瀏覽
之前都有聽過西貢有一間好出名食all day breakfast同自製果醬的cafe,原來係佐敦都開左分店,又收到紅色炸彈,當然要約出黎接炸彈啦,實在太耐無齊腳見晒呢班嘈嘈閉既好姊妹,一定要搵一個可以坐得舒服,又唔會趕我地走既地方傾番夠本!西貢店我未曾去過,我見過相好似係有戶外位坐的,不過佐敦店都有個類似戶外的地方,但晚市唔多人,都會安排坐番餐廳內,同埋晚市都有min charge,我相信我地甘大食,唔擔心食唔夠min charge!由於放工個個都好肚餓,唔理三七廿一,叫住小食食住先!叫左個玫瑰果醬單骨雞翼、炸芝士條、白酒青口、黑松露溫泉蛋配麵包條,隊長就覺得炸芝士條最芝士條最好食,可能鍾意食芝士啦,佢又做到拉絲既效果,不過真係要趁熱食,D芝士「瓊」得好快;至於個特式少少既單骨雞翼,玫瑰果醬好淡,食唔到玫瑰味,只有淡淡的甜味,有點失望;白酒青口份量同個白酒汁一樣…唔算多,不過如果唔食得太重酒味既人就岩晒,因為佢唔重酒味,個汁無甘苦;麵包條就普通啦,而且呢道菜唔係太適合大伙兒,因為大家要點個黑松露溫泉蛋時都有點障礙,又驚一點條麵包條就彈晒D汁出黎,食到就住就住甘。只食小食,點可以滿足到我

只食小食,點可以滿足到我地5個大胃王既胃,一邊食小食,一邊點埋主菜,叫左個手撕豬肉沙律,無味既燒豬肉同沙律菜,配左個熱情果醬,甜味為主,不過都幾fresh;至於個黑松露野菌意大利飯、軟殼蟹意粉、蒜香腐乳炒意粉,其實軟殼蟹意粉最好食…不過隻軟殼蟹真係好un,我地5個人都唔知分唔分到每人一啖,意大利飯就好淡口,炒意粉就唔係好食到腐乳味,不過都幾辣,主菜就真係麻麻地。

雖然主菜就麻麻地,不過隊長推介佢既果醬茶,尤其是桂花雪梨茶,清甜潤喉,如果可以比多一壺熱水,等我自己沖,可以再減低個甜度,比多少少錢我都肯!我地最後都有叫埋九宮格多士、果醬雪糕窩夫,九宮格多士岩晒心多多既你,一次過可以試到佢地9款自家製果醬,就算唔好食/唔岩食,一都係舊仔啫~ 果醬雪糕窩夫我地揀左蘋果肉桂(可自選果醬),窩夫就乾左少少,不過個果醬搭救,都OK!

我諗入西貢食下午茶個感覺會仲正!
  • 桂花雪梨果醬茶
2018-05-27 331 瀏覽
鍾意食果醬嘅程度係無人能及!早餐多士要揸檸檬果醬,午餐最鍾意食scone配藍莓果醬,晚餐甜品食雪糕都要配士多啤梨果醬有時都會覺得自己一日唔食糖,糖份都超標...「一起果醬」我簡直覺得係為我呢啲果醬控而開設嘅佢嘅第一間總店喺西貢,數年前喺尖沙咀開咗分店,更加方便我呢啲新界人去食!叫得「一起果醬」佢哋最出名當然係自己製造嘅果醬,而且幾乎每一款食物都會加入自己製造嘅果醬去烹調都係唔想用腦諗食d乜嘢,食set dinner就最啱每一個餐都會配是日沙律,餐湯,主菜同埋甜品。我同朋友叫咗2號鴨髀同埋6號西冷扒餐。.田園沙律配熱情果油醋汁/蔬菜湯沙律同出邊嗰啲菜沙律其實冇分別,不過佢最特色嘅係面頭放左啲雜果,然後沙律醬就係用自己整嘅熱情果果醬溝油醋調出嚟嘅。熱情果油醋汁偏酸,似乎仲落咗啲橙汁去調配,當然係呢個炎炎夏日,食完沙律就相當開胃飯前飲個湯係對身體比較好!佢有蔬菜湯同埋忌廉蘑菇湯可以揀,我揀咗前者。碗湯嘅蔬菜份量超多,美都同出邊嗰啲羅宋湯比,佢冇咁重鹹味,飲完唔會好頸渴.法式油封鴨髀配丁香香橙果醬 $219Size有我一隻手掌咁大!煎到卜卜趣嘅外皮、下面隱藏着好腍嘅鴨肉,本身個汁唔會鹹,佢仲比
鍾意食果醬嘅程度係無人能及!
有時都會覺得自己一日唔食糖,糖份都超標...
「一起果醬」我簡直覺得係為我呢啲果醬控而開設嘅

都係唔想用腦諗食d乜嘢,食set dinner就最啱

田園沙律配熱情果油醋汁/蔬菜湯

法式油封鴨髀配丁香香橙果醬 $219

Size有我一隻手掌咁大!煎到卜卜趣嘅外皮、下面隱藏着好腍嘅鴨肉,本身個汁唔會鹹,佢仲比埋自家製丁香香橙果醬俾你點嚟食,個果醬有啲橙皮條,食落少少酸,多多甜
有薯仔同埋法邊豆做伴菜,食完一定夠飽。
慢煮厚切安格斯西冷扒配蘋果玫瑰汁 $239

真係睇得出好厚身嘅西冷扒,仲係粉嫩紅色,證明冇煎過龍,唔會煎到好乾
玫瑰蘋果汁,蘋果味偏重,玫瑰味就唔係好覺,所以如果唔鍾意食花味嘅朋友都唔使擔心

是日甜品-芝士蛋糕配士多啤梨果醬

裝飾簡單大方嘅芝士蛋糕,食落芝士味好重,唔會好甜,佢嘅質感比較柔滑軟身, 唔會好硬,想要多啲味道,就點埋伴碟嘅士多啤梨果醬啦!

餐廳細細,不過令我印象深刻

食物有創意,自家製果醬更加考心思,非容易的事
價錢合理,二百幾蚊晚餐,有咁多嘢食,都算係性價比高
其實今次都仲有啲野想食,例如佢哋自家國嘅scone,不過實在飽,下次有機會我一定會嚟試吓下午茶
2018-05-24
2018-05-25 42 瀏覽
大家有冇一個朋友好鍾意生果而且食咩都要點果Jam食早餐午餐晚餐都要我一直都唔知間有一間係咩餐都包果醬嘅餐廳大家係咪覺得好特別呢到尖沙咀呢間果醬餐廳覺得個環境好舒服😌同時透出自然光可以舒舒服服咁樣食我哋嘅晚餐全天豪華黑毛豬扒早餐 🥣$129 轉牛角包 +14首先就叫All day Breadfast 包埋一個雜莓醬佢嘅蛋炒得好好食又香又滑而且配有兩款唔同口味嘅腸再有菇牛角包同埋熟嘅小蕃茄健康得來又有多種口感而且味道亦都好好添果醬沙冰 $$44你都當然要飲佢嘅果醬飲品而我就叫咗芒果飲落去酸酸地覺得芒果味唔算太重可能因為係溝左冰所以令到佢嘅甜度下降咁味道就啱啱好啦黑松露野菌意大利燴飯$99飯都沾滿黑松露醬而且野菌都好大粒再加上燴咗飯啲飯琳琳地好容易入口薯角 配 士多啤梨燒烤汁 $$45士多啤梨燒烤汁真係超好味甜甜地而且🍠角得啱啱好玫瑰蘋果單骨雞翼 $$39呢個係我覺得最好食嘅真係好驚蘋果味好肉桂但點知係好香甜冰糖木瓜雪耳 cold $39好健康好好飲果醬雪糕窩夫餅 $$59

大家有冇一個朋友好鍾意生果

冰糖木瓜雪耳 cold $39
好健康好好飲

果醬雪糕窩夫餅 $$59 [熱帶風情]
2018-05-25 330 瀏覽
契妹妹去完旅行買咗手信畀我,見佢咁乖~我就緊係要諗個地方同佢食飯拎手信啦~ 諗起星期日經過西貢既“一起果醬”太多人所以無食到,反正尖沙咀有就近近地呢度啦~我地一人一個餐。先來田園沙律熱情果油醋汁, 沙律菜清新爽脆,加左酸酸甜甜嘅熱情果醋,仲有d果粒,特別開胃。餐湯有什菜湯同埋野菌湯,我地就揀左野菌湯,幾中意佢blend得有質感,好香濃又唔會好cream好漏咁,仲要幾香添 !!主菜黎啦~先黎我嘅慢煮厚切安格斯西冷扒伴約克郡布甸配玫瑰蘋果汁,牛扒中央呈粉紅色,肉質厚切結實唔韌有咬感,旁邊嘅脂肪都好香,忍唔住要食埋~另一份係慢煮極黑毛豬配玉桂蘋果汁加咗“一起果醬”嘅玉桂蘋果醬,食起上嚟豬扒嘅肉汁更加香甜,將肉味層次提升~之後我哋半價加咗飲品, 喺呢度梗係試下果醬系列啦!!之前我買過玫瑰蘋果果醬,所以妹妹話試吓, 有好香玫瑰花味,用嚟作餐後茶可以減減油膩感,又有果肉食吓~我就揀咗木瓜雪耳鮮奶,鮮奶係打過嘅,好滑~木瓜雪耳都係用一起果醬嘅出品,呢個組合可以做果醬都幾特別~唔甜又好有滋潤嘅感覺仲有好多木瓜粒、雪耳粒添 ~跟餐嘅甜品係芝士蛋糕,用叉輕輕一切已經覺得好幼滑,濃濃嘅芝士味夾住少少鹽香伴碟
我地一人一個餐。
先來田園沙律熱情果油醋汁

主菜黎啦~

之後我哋半價加咗飲品, 喺呢度梗係試下果醬系列啦!!
之前我買過玫瑰蘋果果醬
伴碟嘅草莓醬,甜度恰到好處,妹妹話要食哂d醬喎

同妹妹有講唔完既話題,本身餐廳繁忙時間用餐90分鐘,不過我地都食左2個幾鐘~