2018-04-07 103 瀏覽
之前係西貢食過覺得好味,今次約左閏蜜黎市區呢間分店嘆番個下午茶!由於遲起床,乜都未食嘅我叫左個set,黎個late lunch!set lunch 跟ga salad:不大碗,但麻雀雖小 ,五臟俱全,一點不馬虎!所有配料加埋醬汁同芝士碎,好開胃!叫左杯好得意嘅木瓜雪耳熱鮮奶,有木瓜蓉、雪耳碎。真係好滋潤,好似飲梗燉品咁,好好飲!士多啤梨豬仔骨,士多啤梨醬嘅鮮甜香中和豬仔骨嘅肥膩,讚👍🏼九宮格果jam多士,一次過一口一啖咁試不同果jam,正!好味、價錢合理,地點放便但cafe位於小街,有寧靜清幽的感覺!會encore!!

士多啤梨豬仔骨,士多啤梨醬嘅鮮甜香中和豬仔骨嘅肥膩,讚👍🏼

九宮格果jam多士,一次過一口一啖咁試不同果jam,正!

• 果醬九宮格多士
  • 木瓜雪耳鮮奶
今日lunch我再和同事光顧這一間餐廳,今次是我們第二次來。今次我和同事都點了它的招牌菜-士多啤梨燒豬肋骨。跟上次一樣,餐湯是意大利雜菜湯,酸酸甜甜幾好飲。豬肋骨好易切開,肉不會很韌,配士多啤梨醬感覺非常新鮮,甜甜地幾好味。埋單2個人合共$194,價錢合理。總的來說,和上次一樣,食物質素高,好味。其實上次我也有寫食評,說它上菜速度太慢,但今次去吃倒是沒有這問題,上菜速度正常,因此我應該會再來光顧。

今次我和同事都點了它的招牌菜-士多啤梨燒豬肋骨。

跟上次一樣,餐湯是意大利雜菜湯,酸酸甜甜幾好飲。

士多啤梨燒豬肋骨

埋單2個人合共$194,價錢合理。

2018-04-06
士多啤梨燒豬肋骨
2018-04-06 1746 瀏覽
雖然我已經品嚐過,差不多已經變成總店的西貢「一起果醬」,但是「一起果醬」 之所以廣受食客注意,甚至有幸入選官網裡面的最佳食店選舉,某程度是因為「一起果醬」向九龍發展,在尖沙咀開了受食客歡迎的分店有關。須知道西貢的食店,向來與網頁的食店選舉無緣,食店選舉亦未曾設立西貢及將軍澳分區「最佳食店」選舉。西貢食店再受歡迎,食店選舉與西貢人,根本就是生活在兩個不同的世界,互不相干。所以我一知道尖沙咀店的「一起果醬」入選了食店選舉,我就立刻坐車趕到尖沙咀,先在尖東附近,先幫襯了另一薯條食店,試食完再北上,回到同樣食店林立的「山林道」。我再沿着「山林道」一向前走再轉左,我就終於發現到「松山道」,以及「一起果醬」在尖沙咀「松山道」開設經營的分店。尖沙咀「一起果醬」店舖所在的樓宇不是村屋,所以門口沒有西貢總店那麼簡樸休閒,玻璃門緊緊關上。尖沙咀分店的「一起果醬」,雖然食客還沒有需要排隊輪候。但是尖沙咀分店「一起果醬」,比西貢分店多了一種人氣熱店應有的架子和氣派,我亦感到了一份莫名的壓力。尖沙咀店「一起果醬」跟西貢店之間有個共通點,就是兩者場內樓面的燈光看似都不強勁。不過我光顧西貢分店時是早上時間,沒有太大

尖沙咀店「一起果醬」跟西貢店之間有個共通點,就是兩者場內樓面的燈光看似都不強勁。不過我光顧西貢分店時是早上時間,沒有太大需要關啟電燈,靠外面的日光照明就足夠了。

尖沙咀「一起果醬」場內不太強勁的燈光,才是令到尖沙咀「一起果醬」環境變得比較昏暗的主要原因。尖沙咀「一起果醬」跟西貢店有兩個最大共通點,第一是兩者的檯櫈,都是木製的檯櫈。

尖沙咀店跟西貢店第二個的共通點,就是兩者的餐牌,都是使用有夾板的公事夾,夾起所有的「一起果醬」餐牌紙張。就是這一塊,夾雜了很多餐牌紙的「一起果醬」公事夾跟檯櫈,證明兩間都是「一起果醬」的分店。

另一方面,我在晚上宵夜時間才上門幫襯尖沙咀店「一起果醬」,所以我在尖沙咀「一起果醬」,肯定是不會點任何與咖啡有關的飲品,甚至朱古力也不可能。

至於我曾經在西貢分店內,品嚐過的「一起果醬」「全日早餐」,今次我在尖沙咀店亦都放棄,不再點選「全日早餐」來享用了。不過始料不及,我點選的飲品味道效果還是不能遵從我的期望而行。

因為我為了避開「咖啡因」、「可可鹼」、「紅茶」,以及「青檸」這些都有提神成份營養的飲品,結果我最後只是點選一杯「冰綠茶」。

最初我還天真地以為,「冰綠茶」是那種會有夾雜檸檬酸味,或者夾雜糖分甜味的「有果飲品」,結果「一起果醬」還是讓我感到有點失落。

至於「一起果醬」的食品方面,我都揀選了兩款都有果醬成份的食品,包括「一起果醬」的招牌果醬食品「果醬九宮格多士」,還有另一款果醬成份美食「果醬雪糕窩夫餅」。

結果我點的食品飲品之中,「冰綠茶」真的首先完全上檯。「冰綠茶」的味道卻沒有像我期望一樣,有檸檬的酸味或者糖漿的甜味,整杯「冰綠茶」的味道,淡薄得幾跟白開水沒有分別。

我曾經嘗試詢問過尖沙咀「一起果醬」店員,餐廳會否有糖漿,但是結果還是事與願違,我只能硬食這杯,味道清純淡薄的純味「冰綠茶」。

或許這就是我在宵夜時間,才走去上門幫襯尖沙咀分店「一起果醬」而要付出的代價。如果我像上次在西貢分店一樣,早上選擇飲品的話,乾脆選擇咖啡或朱古力飲品就可以一了百了。

結果我在尖沙咀分店「一起果醬」,就只能強行飲下一杯,味道淡得有如清水的純粹天然味道的無味「冰綠茶」一杯,同時洗滌了我的舌頭味覺。
冰綠茶

但是如果我不是先飲了一杯,味道淡薄得有如水一樣的「冰綠茶」的話,我之後試食的「一起果醬」招牌果醬甜味食品,就不會能夠吃到如此豐富甜味的招牌果醬食品。

例如「果醬九宮格多士」,「果醬九宮格多士」就在我飲完淡而無味的「冰綠茶」之後,才能吃到甜味層次多樣化的「果醬九宮格多士」。

「果醬九宮格多士」食品如其名,九種不同種類,但是每款味道都很甜的果醬,分別被塗在厚多士的「九宮格」位置。我依照「果醬九宮格多士」果醬分佈的位置,逐格逐格地分別嘗試果醬的甜味。

可是我始終還是無法仔細分辨,「果醬九宮格多士」裡面的九款果醬,分別是什麼的名稱。我亦賴得理會果醬的名稱那麼多,總之每款果醬的味道也很甜,而且九種甜味都有不同層次與感覺。
果醬九宮格多士

講真,如果我真的很看透事實,未試九款果醬的味道,已經可以清楚辨認出九款果醬的名稱,我擔心我反而可能會因此惹上不必要的麻煩。

因為「果醬九宮格多士」九款果醬實際的味道,恐怕可能只有「一起果醬」老闆跟員工才清楚了解。我又不是試盡天下美食的美食家,怎會有可能完全辨認,分辨得出「果醬九宮格多士」所有果醬的味道?

而且我亦擔心,如果我一早能夠,順利成功辨認,和詳細寫出「果醬九宮格多士」九款果醬的味道,恐怕更有可能惹來官網編輯們的懷疑,懷疑我跟「一起果醬」有不可告人的瓜葛,甚至禍及這篇食評的命運。

所以我還是唯有直話直說,坦白承認「一起果醬」的「果醬九宮格多士」果醬味道雖甜,但是我始終無法仔細分辨,辨認出「果醬九宮格多士」九款果醬甜味,是來自什麼材料。

不過我的感覺始終如一,「果醬九宮格多士」九款果醬每一款味道都很甜,甜味來得多層次與千變萬化。唯一要挑剔「果醬九宮格多士」的問題,是「果醬九宮格多士」沒有事先輕輕切割和留下裂縫,讓我用餐刀切割「果醬九宮格多士」過程,比我預期來得艱苦。
果醬雪糕窩夫餅

至於「一起果醬」另一款上檯的果醬美食「果醬雪糕窩夫餅」,窩夫餅先被「一起果醬」的店員,事先塗上了我指定了的果醬「玫瑰蘋果」。

而且尖沙咀「一起果醬」的自家製「玫瑰蘋果」果醬,除了塗抹在窩夫餅之外,「玫瑰蘋果」果醬還被分配,被淋灑至到雪糕球的表面。

所以本來味道沒什麼看頭的雲呢拿雪糕球,忽然因此多了一層玫瑰香味,以及來自蘋果的水果甜味。

至於「一起果醬」「果醬雪糕窩夫餅」的窩夫餅,除了口感尚算香脆之外,還因為窩夫餅有了「玫瑰蘋果」果醬的甜味,窩夫餅的整體感覺,忽然因為有「玫瑰蘋果」果醬而變得味道香甜和容易入口。

而且「果醬雪糕窩夫餅」使用「玫瑰蘋果」果醬,果醬味道反而是我在尖沙咀「一起果醬」吃過味道最濃的果醬。「玫瑰蘋果」果醬裡面有了來自玫瑰的撲鼻香味,以及來自蘋果的濃郁甜味。

而且我在尖沙咀分店「一起果醬」吃過的果醬味道,是我之前在西貢「一起果醬」未曾真正品嚐過的濃郁甜味,味道由淡而無味的飲品開始,一路漸進變化至「果醬九宮格多士」,果醬甜濃味道一路漸進,直到「果醬雪糕窩夫餅」為止,是我對「一起果醬」果醬甜味的終極體驗。
2018-02-28
15 分鐘 (堂食)
$158 (宵夜)
果醬九宮格多士
果醬雪糕窩夫餅
  • 九宮格多士
2018-04-05 80 瀏覽
話説最近我同我個好朋友行街 順便食埋dinner xd 上網一search 見到lets jam 依間餐廳幾多人推薦 所以我就同個friend 六點幾去食 點知真係幾有特色 啲野食好有水準 冇揀錯餐廳我地一入到去就叫左個dinner set - 蒜辣紅蝦意粉 有個田園沙律同白湯 仲有個甜品(佢個到可以+$15 揀cake 如果唔加就有個奶凍) 我地仲散叫左個黑松露野菌意大利飯 同埋玫瑰蘋果醬單骨雞翼 最後野飲叫左熱嘅桂花雪梨茶真心每樣食物我同個friend 都覺得好食(除左個沙律xd 雖然個沙律用左熱情果醋 係酸酸甜甜幾醒胃 有淡淡嘅熱情果味 但都普普通通) 不過個意粉幾impressive 有三隻大蝦 好有蒜香味 配埋個汁酸酸地好入味 啲蝦好大隻同多肉 另外碗湯係磨菇忌廉湯 裏面有碎粒磨菇 好香濃嘅白湯同好有口感(有啲野咬下)至於個risotto 就比較濕身 多汁 個佢個味道一啲都唔差 啲米大大粒加埋足料嘅菇 食完一啲都唔覺得"溜" 最後想講講個野飲 佢一黎到已經好香桂花味 裏面有粒粒雪梨好滋潤 真係好岩女仔飲架! 下次一定會再叫 而我地個奶凍上面有果jam 雖然冇問係咩味 但佢唔會

真心每樣食物我同個friend 都覺得好食(除左個沙律xd
啲米大大粒加埋足料嘅菇 食完一啲都唔覺得"溜"
最後想講講個野飲
佢一黎到已經好香桂花味 裏面有粒粒雪梨好滋潤
雖然冇問係咩味 但佢唔會太甜 好香果香 夾埋一齊又幾好味喎🤤 what a happy night!
  • 野菌忌廉湯
  • 玫瑰蘋果醬單骨雞翼
  • 黑松露野菌意大利燴飯
前排放工為咗去尖沙咀買野,所以早早就諗定有乜好野食。問咗位比較愛吃嘅老友,佢就介紹我去試下呢間果醬西餐廳。當日平日大概7點左右到仲有位,所以好快就入座,睇下餐牌除咗晚餐,仲有全日早餐或者小食可以叫,但全日早餐原來每日限定,所以想食就請早喇。最後我地二人分別叫咗一個晚餐Set 6、散叫咗碟溫泉蛋卡邦尼意粉、同一份英式鬆餅,加兩杯飲品。最先著陸嘅頭盆係田園沙律同餐湯,非常鐘意撈沙律嘅熱情果油醋汁,既甜帶酸令人十分開胃,真係多多沙律都食得哂!而今日餐湯係蕃茄野菜湯,個人覺得味道接近我喜好,偏羅宋湯嘅調味但湯較稀身。接住兩杯飲品分別到,個人唔太喜好飲奶昔,所以柯打咗芒果果醬沙冰,感覺份量大啲抵飲,味道係芒果乳酸味道,命中咗我唔鐘意太甜又鐘意飲品帶酸嘅喜好,夏日解渴之選。其後我柯打嘅英式鬆餅到了,另揀咗士多啤利果醬。鬆餅尺寸同幼稚園小朋友拳頭約干大,包身堅挺,口感同質地似光酥餅 (個人意見),點士多啤利果醬後甜甜地食一流。其間溫泉蛋卡邦尼意粉都煮好,到餐枱嘅時候真係熱辣辣出哂煙,兩人二話不說就督穿蛋黃,均勻地將蛋黃醬汁佈滿所有意粉絲上再開動,溫泉蛋完美咁令整個意粉昇華咗去另一個層次。但煙肉同蘑菇
田園沙律配熱情果油醋汁
蕃茄野菜湯
芒果果醬沙冰
芒果果醬奶昔
英式鬆餅 加 士多啤利果醬
英式鬆餅 加 士多啤利果醬
其間溫泉蛋卡邦尼意粉都煮好,到餐枱嘅時候真係熱辣辣出哂煙,兩人二話不說就督穿蛋黃,均勻地將蛋黃醬汁佈滿所有意粉絲上再開動,溫泉蛋完美咁令整個意粉昇華咗去另一個層次。但煙肉同蘑菇嘅味道配合下,意粉又唔會變得單調而太溜。係我食過覺得最好食嘅卡邦尼意粉,極度推薦!
溫泉蛋卡邦尼意粉
溫泉蛋卡邦尼意粉
此時柯打嘅慢煮厚切安格斯西冷扒都到了,十分少有地配上玫瑰蘋果汁,大家對此汁料讚不絕口,個人都好認同呢間餐廳對於調味都做得十分掌握,所以西冷扒點起玫瑰蘋果汁,唔溜之餘帶微甜同果香,都相當不俗。
慢煮厚切安格斯西冷扒 配 玫瑰蘋果汁
牛奶乳酪布甸
最後晚餐甜品作結,呢個牛奶乳酪布甸令我回想起細個會食嘅個種粟米片乳酪布甸,味道都唔錯,而且非常滿足。總結,熱情果油醋汁沙律必食,溫泉蛋卡邦尼意粉必試,試過後值得一去再去嘅餐廳。
2018-04-04 71 瀏覽
是晚食完飯同友人食甜品傾下偈,於是搵左間都幾出名的店坐下呢間出名自家做的果醬,我地揀左個鬆餅share,佢配左一個醬個賣相好靚,個鬆餅真係好好味,食左都唔會話覺得頂胃~至於個醬,叫個侍應推介左,都唔錯,唔會話好甜至於我地叫既茶原來佢都係果醬底,反而相對偏甜,可能我預期既茶會有少少苦味,佢好似成杯果汁咁不過呢度環境都舒服,服務都ok nice,如果呢個時間黎飲杯野吹下水真係唔錯的選擇隔離有人食晚餐感覺上好似幾正咁,搵次會再黎試
是晚食完飯同友人食甜品傾下偈,於是搵左間都幾出名的店坐下

隔離有人食晚餐感覺上好似幾正咁,搵次會再黎試
2018-04-01
宵夜
當晚相約友人係美麗華商場行去鋪頭,都要需時15至20分鐘左右。去到餐廳環境勁舒服,而且服務員態度勁好,任問唔嬲,勁之抵讚。當日4個人分別嗌左4個主食1個小食同1個甜品。而佢好多主食都配有一款佢地自家製既果醬,而我好欣賞既係當日既一個慢煮黑毛豬扒配玉桂蘋果汁,豬扒經常容易煮至硬身而失去口感,但今次既豬扒並無呢啲問題,極之容易入口配埋清新既玉桂蘋果汁,十分滿意。其次我地都嗌左安格斯西冷扒配玫瑰蘋果汁,呢個菜式相對味道較濃郁,薯角口感亦都好好。至於黑松露燴飯同軟殼蟹意粉亦到十分出色。不過未知係咪空位問題,每次食完一樣菜式先再會上另一樣菜,就表示有啲奇怪。

2018-03-25 72 瀏覽
與女性朋友聚會,適合的環境少不免。這間環境舒服,cafe式的裝潢,感覺很relax。這間顧名思義,以果醬出名,所有食物都會配搭唔同既果醬。我們點了薯角配士多啤梨醬,通常都係配蕃茄醬或沙律醬,想不到與士多啤梨醬咁夾,很特別!後面既單骨雞翼仲出色,配上玫瑰蘋果醬,好似蜜糖咁,好夾!龍蝦汁海鮮意大利飯亦是另一好選擇西冷牛十分嫩,熟度剛剛好!最後當然係呢度既招牌甜品!九格有九種不同款既果醬,本人覺得木瓜雪耳味最出色!

後面既單骨雞翼仲出色,配上玫瑰蘋果醬,好似蜜糖咁,好夾!

龍蝦汁海鮮意大利飯亦是另一好選擇

西冷牛十分嫩,熟度剛剛好!

2018-03-23 63 瀏覽
當行到餐廳外,放了多盆多肉植物的擺設和一些手工果醬,令人覺得店主好有❤️。再走進餐廳,我覺得好relax,因為見到餐館內的每張椅桌、花心思的擺設和播著柔和的音樂,加上服務員親切的款待,令人有賓自如歸的感覺。沙律菜好新鮮, 無澀味,熱情果油醋汁非常開胃,又甜又酸,very nice!紅白湯都好好味,紅湯是意大利菜湯,有加豆,特別香濃,白湯是磨菇湯,食到粒粒菇碎,加埋cream ,好香,調味剛好,無得頂!慢煮的厚切安格斯西冷扒配玫瑰蘋果汁,肉夠新鮮,很香肉味,不乾身,汁的玫瑰味不重,蘋果帶酸甜,配搭得好好。慢煮極黑毛豬扒配肉桂蘋果汁,豬扒好嫩滑,好正,肉桂蘋果汁肉桂味都不重,蘋果味較濃,就算不食肉桂味的朋友都唔怕點呢款。特調果醬綠茶,要左果味較濃的熱帶風情,即係熱情果醬當honey 咁配茶飲,服務員俾左個3分鐘漏豆作計時用,要夠3分鐘先飲得。甜品係牛奶奶凍,上面放了桂花蘋果醬和熱情果醬,這個配搭都好新穎,好滑,好好味!

2018-03-22
  • 慢煮極黑毛豬扒配肉桂蘋果汁
2018-03-22 49 瀏覽
終於等到星期日放假,當然要約埋朋友一齊出去覓食啦!但係依家已經好厭倦去啲又多人又要等位嘅地方,希望搵到啲環境舒適清淨啲食物質素又好嘅餐廳!尖沙咀實在係太多人,於是就行落少少去咗佐敦,行過見到呢間主打果醬嘅餐廳出邊放左啲手工果醬,裝修好精緻,望落環境都幾relax !就膽粗粗同朋友一齊入去試吓啦!呢度嘅set dinner 價錢都唔算貴,跟餐會有餐湯、沙律、甜品、飲品半價,我哋驚叫兩個set太多,所以我就同朋友叫咗一個餐另外就散嗌其他嘢,我哋叫咗油封鴨配香橙果醬,一嚟到見到油封鴨個皮脆卜卜,下面有煎過嘅薯仔,番茄、蘆筍、豆,一睇就已經知道鴨比嘅肉好香滑唔使用力就已經切得開啦,咬落仲好有鹹香味,配上脆卜卜既皮,真係回味無窮,配菜我就試下點果醬嚟食,呢個配搭都幾特別有啲鹹有啲甜咁,出奇地好食!另外我最鍾意食蟹,見到呢度有個黃金蟹肉軟殼蟹意粉,忍唔住要試!一黎到已經聞到香噴噴!見到有一粒粒嘅鹹蛋黃喺上邊,而且個汁係超多蟹肉!每一啖口裏面都充滿在蟹肉,用料好足!配合埋鹹蛋黃嘅甘香,同啖啖肉嘅軟殼蟹真係好滿足!朋友點左個雪梨桂花茶,好特別原來係佢用佢哋嘅果醬嚟整嘅,但係又唔會太甜,仲好香桂花味!完

完美嘅一餐又點少得甜品呢!我哋最後叫咗個果醬雪糕窩夫,果醬就選擇左蘋果玫瑰味,配合埋雪糕同新鮮生果一齊食超正! 完全係我杯茶!

不得不提就算連跟餐嘅甜品都超好食!原味奶凍配果醬,見到佢入邊有雲呢拿子, 唔怪之得咁香啦!朋友都食得好開心!
總括嚟講呢度服務態度好好,坐又坐得舒服,而且遠離繁囂,不失為一個好選擇!有機會都會再嚟食!
2018-03-22 119 瀏覽
這家餐廳在我的收藏名單待了很久,今天終於有機會一嘗它備受好評的果醬。看著午市套餐還有甜品餐牌,我掙扎了很久。今天我很餓,所以想吃正餐,可是我本身是甜品迷,不想錯過獨自幹掉整碟果醬窩夫的機會。結果,主食胃戰勝了甜品胃,我選了沙律、松露什菌忌廉意粉($58),也加了$12 要了杯玫瑰蘋果茶(算是安慰甜品胃吧😂)。隨行的朋友果斷地選了大份窩夫,放棄主食,我應該好好向她學習才行~最先上來的是田園沙律配熱情果油醋汁。沙津汁帶著果香,酸酸甜甜的,非常開胃。沙律菜清涼新鮮,既健康又好吃。美中不足的是芝士薄片和沙律不太搭配。然後熱茶和意粉一拼上桌。食物賣相極佳,令我這個食物攝影愛好者心花怒放,立即打卡。意粉忌廉滑而不膩,柔和地襯托著迷人的松露。此外,蘑菇也很好吃,意粉出乎意料之外比很多西餐廳還做得出色。對我來說,這餐的主角是果茶。熱茶上飄著顏色粉嫩的玫瑰,底下則是一大匙玫瑰蘋果醬。果醬真的很好吃,喝完熱茶我還是意猶未盡,自家製果然遠遠超越了超市的出品。(看著朋友吃果醬雪糕窩夫,我的甜品胃不斷吶喊,可是正餐胃已經飽和了)最後,我忍不住買了一罐果醬($49)回家,期待早餐時可以拿來伴pancake 或 t

最後,我忍不住買了一罐果醬($49)回家,期待早餐時可以拿來伴pancake 或 toast💕

田園沙律
松露什菌忌廉意粉
玫瑰蘋果醬
2018-03-22
5 分鐘 (堂食)
午餐
田園沙律
松露什菌忌廉意粉
玫瑰蘋果醬
  • 玫瑰蘋果茶
係西貢經過時已經想食不過作為日日番工既奴隸真係好少會去西貢行原來呢間係尖沙咀都有分店!所以就黎試下啦兩位入座去到既時候都仲早 未見多人7點慢慢湧入黎 食到一半已經滿座lu 證明都幾受歡迎~今次叫左一個dinner set 再加小食意粉~先上既係set入面既飲品我唔清楚呢個叫咩方法 不過幾有趣我地叫左檸檬果醬 酸酸甜甜咁 都幾好飲然後有沙律 菜都係新鮮既 配有水果 感覺清新!呢個係炸魚手指 其實份量都唔少㗎我同男朋友食都覺得多個醬係蜜糖芥末麥樂雞個隻呢餐湯揀左白湯 係重蘑菇既白湯我就比較鍾意濃郁啲既湯啦 呢碗太稀唔記得呢個叫咩名⋯份量不大 但因意粉汁會溜 所以小食多滋味上面係豬肉黎 好嫩滑好好味! 多啲就好啦最尾係主角黑毛豬扒!呢個真係值得一讚 因為佢煮得啱啱好非常juicy 熟度剛好去到仲鮮嫩既程度食落勁豬味 完全冇雪味伴有煎蕃茄同蘆筍 正正正
係西貢經過時已經想食
不過作為日日番工既奴隸
真係好少會去西貢行
原來呢間係尖沙咀都有分店!
所以就黎試下啦

兩位入座
去到既時候都仲早 未見多人
7點慢慢湧入黎 食到一半已經滿座lu
證明都幾受歡迎~

今次叫左一個dinner set 再加小食意粉~
先上既係set入面既飲品

我唔清楚呢個叫咩方法 不過幾有趣
我地叫左檸檬果醬 酸酸甜甜咁 都幾好飲

然後有沙律 菜都係新鮮既 配有水果 感覺清新!

呢個係炸魚手指 其實份量都唔少㗎

我就比較鍾意濃郁啲既湯啦 呢碗太稀

唔記得呢個叫咩名⋯
份量不大 但因意粉汁會溜 所以小食多滋味

上面係豬肉黎 好嫩滑好好味! 多啲就好啦

最尾係主角黑毛豬扒!
呢個真係值得一讚 因為佢煮得啱啱好
非常juicy 熟度剛好去到仲鮮嫩既程度
食落勁豬味 完全冇雪味
伴有煎蕃茄同蘆筍 正正正
2018-03-20 107 瀏覽
今日我和同事見到呢間cafe放在門口個餐牌好似幾好,就入去試一試。😊入到去,覺得環境幾好,裝修幾靚,好有文青feel,環境寧靜不會太嘈吵,餐廳內播放的音樂也很不錯,坐得幾舒服,很適合同朋友尼hea下傾下計😆跟餐有湯或者沙律,我叫左湯,朋友就叫左沙律。我覺得個雜菜湯味道幾清新,不過略嫌淡左少少,但勝在配料足,酸酸地都幾開胃。我同事就話佢個沙律幾好食,好多蔬果好fresh😃之後飲品尼左,支飲管幾靚~我點左黃金蟹肉軟殼蟹意粉,我同事就點左白酒汁青口意粉。先講個軟殼蟹意粉,我覺得真係有驚喜,軟殼蟹好脆,炸得好香口,碟意粉又有鹹蛋粒,好惹味,但又同軟殼蟹好夾,唔會話搶左軟殼蟹d味,真係配合得好好。至於我同事的白酒汁青口意粉,她說白酒味唔算濃,但有好香的蒜蓉味,都幾正😋埋單都唔洗$200,咁嘅價錢在尖沙咀/佐敦區尼講算ok。整體尼講,呢間cafe環境好,食物好,價錢合理,唯一美中不足就是上菜速度慢,如果趕時間的話就不太建議大家去了。

我同事就話佢個沙律幾好食,好多蔬果好fresh😃

雜菜湯

之後飲品尼左,支飲管幾靚~

我點左黃金蟹肉軟殼蟹意粉,我同事就點左白酒汁青口意粉。

黃金蟹肉軟殼蟹意粉

白酒汁青口意粉

埋單都唔洗$200,咁嘅價錢在尖沙咀/佐敦區尼講算ok。

2018-03-20
25 分鐘 (堂食)
黃金蟹肉軟殼蟹意粉
白酒汁青口意粉
2018-03-19 86 瀏覽
很久之前食過一起果醬的全日早餐覺得味道不錯 因為果醬款式很多 味道又很好 而且感覺健康所以對店鋪的形象不差這次再去光顧 是下午茶時間 客人人數不多仔細發現 Tea set 供應時間到1800經過又多一個選擇餐茶包括玫瑰花茶 不用隔外加錢花茶無咖啡因 味道較淡上枱時 店員會附送漏斗 泡茶3分鐘果醬奶油窩夫配鮮果今次選了熱帶風情味果醬好清新的感覺 微微帶甜 有果肉果鮮果乳酪果醬厚多士指定配士多啤梨味果醬麵包烘得出色 金黃外脆 食完有少少飽肚感另外單點了玫瑰蘋果醬單骨雞翼單骨雞翼大小不一 不過醬汁去掉油膩感值得繼續支持
很久之前食過一起果醬的全日早餐

單骨雞翼大小不一 不過醬汁去掉油膩感

值得繼續支持
下午茶
2018-03-15 87 瀏覽
I went with a friend on Friday evening after work. We ordered two set dinnerç spaghetti with prawns and sous vide pork loin. The soup that came with the set was too sweet and the salad was too sour to our liking. Nothing impressive and rather disappointing about the main courses, the prawn does not taste fresh, pasta was soggy and the pork loin tasted ok nothing impressive (can't taste the apple sauce at all). Don't think will go there again.