2020-12-07 966 瀏覽
今次係第一次在香港食omakase, 果然冇令我失望。今次揀左set lunch 壽司十二貫($420),仲包埋味僧湯、雞泡魚乾、沙律、茶碗蒸和雪糕,女仔食既話就一定夠曬飽。師傅一開始就問我地有冇咩想食/有咩唔食既,由於我地都冇咩特別要求,所以就直接全交由師傅發板。當日我地食左石坦鯛、北海道帶子、紋甲魷魚配北海道海膽、赤貝、甜蝦加甜蝦蓉配柚子、深海池魚配紫菜醬、黑鯥配松露醬、松葉蟹加三文魚子、油口魚及群邊、左口魚邊、中拖羅、北海道海膽,以及吞拿魚蓉手卷。每件壽司都十分新鮮,好似去左日本食咁。另外,整餐飯都唔會食得好急,師傅會等我地食完一舊後,先會再慢慢整下一舊,非常之享受整餐飯既時間。最後上卷物時,師傅都好貼心問我地需唔需要多飯/ 少飯,呢一點絕對係僅得稱讚。餐廳環境非常舒服,店員態度親切,我唔小心將筷子跌左落地,佢地都極快速比過對新既我,非常醒目。下次有機會都要試下食晚餐,但一定要預早點book 位。🔸🔸🔸🔸🌟價錢 - 9/10 🌟回頭指數 - 10/10🔺地址: 尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓102號舖

🔸🔸🔸🔸
🌟價錢 - 9/10

🌟回頭指數 - 10/10

2020-11-27 750 瀏覽
—阿彤日常—一幸本身食過好多次!食材新鮮又抵食位置方便就腳 平時食開壽司Omakase🍣今日就食高一個grade嘅omakase!本人十分之喜歡omakase因為唔使諗食咩而且只需要話俾師傅聽你嘅口味或者係有啲咩食或者唔食基本上師傅就可以符合你嘅要求同時又俾啲驚喜你🥰今日呢個omakase擺盤好靚😍食材好新鮮😋仲有和牛食變咗唔係淨係食冷冰冰嘅刺身料理😏通常夜晚嘅話會好貴但係晏晝來講$8️⃣0️⃣0️⃣一位久唔久試吓都OK嘅🤩另外星期六日比較full我通常都會早3️⃣個星期左右訂定咁樣就可以期待幾個星期之後美食嘅降臨有返啲生活動力🤪
—阿彤日常—

一幸本身食過好多次!
食材新鮮又抵食

咁樣就可以期待幾個星期之後美食嘅降臨
有返啲生活動力🤪
2020-11-01
  • 廚師發辦
我家大爺今年生日🎂🎂🎂,除咗無得去旅行🏖️,仲要返工無得放假🤣🤣🤣,好彩都搵到間質素高嘅餐廳食Omakase安撫下佢🤭🤭餐廳由環境、職員服務及食物質素都係👍👍👍,師傅好細心,每道菜都會耐心介紹同因應我哋口味作出調整😋😋🙂,去唔到日本旅行都可以嚟止下癮😌😌環境:好日本Feel,位置寬敞舒適,唔鐘意迫嘅朋友最啱,又唔限時,真正做到顧客至上嘅服務!食物:兩個字“新鮮”職員:師傅細心、刺身切功好、照顧客戶唔同需求及喜好!唯一缺點:洗手間在舖外,少許不便,但商場問題都唔怪得舖頭!

食物:兩個字“新鮮”

職員:師傅細心、刺身切功好、照顧客戶唔同需求及喜好!

唯一缺點:洗手間在舖外,少許不便,但商場問題都唔怪得舖頭!

2020-10-27
2020-10-24 6638 瀏覽
飲食界的資深朋友再帶我吃好東西。今天他帶我來到金馬倫道 The Cameron 1 樓的一幸。根據店員介紹,她們於上年年尾開業,與上手並無任何關係。不過這些與我們食客毫無關係,我們著緊的是食物的質素。餐廳提供兩款 Omakase 套餐,包括 櫻 和 楓,兩者相差二百多元,我們點選 楓 套餐和辛口的清酒。高砂特別純米辛口 10+品嚐廚師發板,清酒是必須的。 這一支清酒市場上比較少見,而且價錢相當合理。入口香醇,味道辛口,更是 10+ 的加強版。雞泡魚乾主廚的安排是貼心,佐酒的雞泡魚乾不一會就給端上了。雞泡魚乾酥口爽脆,味道帶點特獨的羶腥味, 再配上奇異醬,再喫一口清酒,為大餐前作好準備。前付前菜包括了九洲鮑魚、子持蝦咕和鰻魚苗。九洲鮑魚經長時間慢煮,煙韌微彈,醬油味芳香清甜,鮑魚味豐富。子持蝦咕即是有羔的瀨尿蝦,蝦肉肥美綿密,瀨尿蝦獨有的蝦味香濃。鰻魚苗晶瑩剔透,透明嫰滑,味道鮮美。刺身刺身五點包括剝皮魚、右口魚、粒貝、金目鯛和梅酒蕃茄。給端上的時候,感覺冠冕堂皇。剝皮魚刺身雪白晶瑩,黏口微彈,配上自家製的醬汁,更令味道昇華。右口魚刺身芒白亮麗,還包裹著右口魚魚邊,微彈韌口,美肥均勻,
高砂特別純米辛口 10+
雞泡魚乾
前付
前菜包括了九洲鮑魚、子持蝦咕和鰻魚苗。
鰻魚苗晶瑩剔透,透明嫰滑,味道鮮美。
刺身
右口魚刺身芒白亮麗,還包裹著右口魚魚邊,微彈韌口,美肥均勻, 並以紫蘇花點綴。
粒貝已預先調味,煙韌彈牙,鮮甜美味。
金目鯛預先給輕輕燒灼魚皮,迫出魚油。微彈錦密,魚油豐富。
廚師精選季節料理一
北海道真蠔是第一度精選季節料理,真何以預先調味,日本醋、漬物和青蔥使真蠔味道得以昇華。真蠔濕滑潤喉,微彈錦密,蠔味豐厚。
廚師精選季節料理二
第二度精選季節料理相當有人吸睛, 當中包括煎白子、汁煮八爪魚、瑩光魷魚和楊梅山桃漬。
一般白子的處理方法是蒸熟後,混入赤醋。但這白子是給煎香的,再加入芝麻調味。口感稍為結實, 而且緩和了白子本身的腥味,使更易入口。
螢光魷魚,嫩滑微彈,並置上山葵作點綴級調味,味道鮮美,醬汁味恰當誼人。
八爪魚預先已經長時間慢煮,口感煙韌綿密,味道可口,八爪魚味濃厚。
楊梅山桃漬,口感脆身,酸甜香濃,消滯化油膩,為壽司作出準備。
拖羅刺身
拖羅刺身包括兩款,分別是吞拿魚中拖羅和吞拿魚大拖羅。大拖羅表面色澤啡白,師傅特意用火灼烤過,目的是逼出油分,口感魚油甘香,入口即化。中拖羅色澤鮮艷紅潤,入口味道濃郁,魚香持久。
京都幼吞拿魚苗刺身
上桌時是使用木盒盛裝,打開後盒內的煙燻煙霧緩緩飄出,是一款適合拍照打卡的菜式。幼吞拿魚苗色澤呈現淺粉紅,入口富有煙燻香氣,肉質鮮嫩滑口,配上青蔥、七色芝麻作調味,味道更有層次。
海虎蝦
海虎蝦蝦類中體型最大的一種,肉質口感紮實肥厚,味道鮮甜彈牙,蝦味濃厚。邊旁淺綠色的啫喱貼心地作點綴,實質是清洗舌尖味蕾。
吞拿魚下巴
吞拿魚下巴脂肪含量較高,肥厚飽滿,色澤金黃,入口雖帶點少量魚骨,但魚味濃厚,嫩滑鮮美,肉汁豐富,點配醬汁更為鮮味。
北海道帆立貝壽司
師傅於帆立貝上下刀切開,再塗上醬油,以便讓醬料滲入其中。帆立貝肉質口感爽口彈牙,鮮甜滑嫩,與壽司醋飯互相配,味道酸甜芳香,鮮味十足。
深海池魚壽司
深海池魚一年四季皆有供應,但深秋初冬正直當造時期。師傅於魚肉上下刀切開,使豉油深深滲入。深海池魚肉質鮮嫩清甜,脂厚油香,甘香細膩,配搭柔和帶酸的醋飯和青蔥,口感味道更有層次。
北寄貝壽司
給端上前師傅先為北寄貝拍打數下,好使肉質神經收縮。北寄貝口感結實爽脆,肥厚鮮嫩,甘甜濃郁,配搭醋飯進食,味道更香醇濃郁。
無筋大拖羅壽司
無筋大拖羅色澤呈現淺粉紅色的,師傅同樣下刀淺層切開數下,好使豉油緩緩滲入。口感無筋嫰滑,油分適恰,魚味濃郁甘香,入口即化,與醋飯互相輝映,味道鮮美微酸。
北海道馬糞海膽壽司
北海道馬糞海膽色澤黃,味道濃郁甘甜,鮮味十足,口感豐腴嫩滑,餘韻無窮。面層置上山葵,增添輕輕的辛辣芳香。
右口魚邊壽司
右口魚外型扁身,師傅於表面輕輕微灼以,使肉質稍稍結實,同時把魚油分迫降。肉質軟腍嫩滑,魚油豐富甘香。配上青蔥點綴、使口感味道更為豐富。

椀物
碗內盛裝着食物則稱為椀物,是日的椀物是大蜆麵豉湯,飲用味道清新鹹香,配料有兩塊蜆肉,其肉質肥美飽滿,口感鮮甜彈牙,滑嫩爽口,整道菜式鮮味可口。
甜品
甜品共有三款,分別是靜崗蜜瓜、特濃朱古力蛋糕、草莓。靜岡蜜瓜口感結實濕潤,爽脆濃郁,味道清甜多汁。特濃朱古力蛋糕色澤深啡,口感鬆軟綿密,朱古力味道香甜濃郁。草莓味道清新香甜,細膩多汁,果香氣味濃厚。

總結而言,裝潢以木材為主元素,配搭柔和燈光,感覺舒適放鬆,環境整潔衛生,整體感覺富有日本風味,店內食材用料新鮮,味道高質出色,是與家人朋友吃日本菜的好地方。
2020-10-21 1876 瀏覽
一路都覺得呢啲餓媽卡些系貴夾唔飽啦以我既想像中系要成千蚊一餐食完仲要再啪番個譚仔先夠飽果種將我既第一次奉獻比一幸Omakase🤩生平第一次食餓媽卡些既初體驗 都唔錯 選擇左午餐 壽司十二貫 $420 + 10%✨入座前做左一連串防疫措施 再以一句熟悉既說話💁🏻‍♀️「 いらっしゃいませ( irassyaimase)」就開始呢個旅程安排入坐後 驟眼睇大約有15個位左右差不多都坐滿 可見生意的確唔錯!.講返條橫丫腸先⋯味道所有嘢都唔錯👍🏼聽完師傅介紹每一款壽司 感受完食既當下果下已經唔記得哂啲名嚕🙊🤣🤣🤣呢間餓媽卡些 同一般我認知嘅有少少唔同佢哋嘅做法係先將魚生一片片先全部切好再根據客人要邊個Set就拎相對一盤已備用嘅魚生再作烹調或加工?!而唔係我一般睇過嘅做法即每單一一道都攞一舊魚生出嚟切片再加以火炙或做任何調味同擺盤💁🏻‍♀️火炙過既魚的確魚油比例會更重🥰好香既油脂味 有人中意有人會覺得食落會成口油淋淋我個人可以接受♥️
一路都覺得呢啲餓媽卡些系貴夾唔飽啦
以我既想像中系要成千蚊一餐
食完仲要再啪番個譚仔先夠飽果種
將我既第一次奉獻比一幸Omakase
🤩生平第一次食餓媽卡些既初體驗 都唔錯
選擇左午餐 壽司十二貫 $420 + 10%✨
入座前做左一連串防疫措施 再以一句熟悉既說話
安排入坐後 驟眼睇大約有15個位左右
差不多都坐滿 可見生意的確唔錯!
講返條橫丫腸先⋯味道所有嘢都唔錯👍🏼

好香既油脂味 有人中意有人會覺得食落會成口油淋淋
我個人可以接受♥️
2020-10-11
2020-08-18 2053 瀏覽
First time to visit the lunch sushi omakase, it surprised me a lot. Thought won’t have uni since we just ordered the 9kinds set. However It includes so and all sushi are tasty and the toro was so fatty. Uni was sweet and delicate. My favourite piece is flounder with burned fin on top and it was crunchy.Chef selection sushi 12 kinds* $420Chef selection sushi 9 kinds* $390* served with appetiser, salad, steamed egg, miso soup and dessert Overall, the lunch quality is very good and worth the price.

2020-08-13
2020-08-12 1529 瀏覽
差不多已經有新冠病毒的疫苗面世,當然要慶祝一下。不過暫時冇辦法外遊,只有到日式食肆,一嘗心願。選了一個很豐富的廚師發板,包括有前菜、刺身、廚師精選季節料理、壽司、湯、甜品。前菜:蟹肉順菜、海鰻魚苗、九洲鮑魚,其中以九州鮑魚,口感不會過靭,又香又甜,最為突出。刺身篇:剝皮魚連魚乾肝、右口魚、立貝、金目鯛、岩手縣真蠔、海膽魷魚、汁煮八爪魚、大拖羅和中拖羅、煙燻鯖魚、白松露大溝貝。所有刺身都好鮮甜美味,其中帶拖羅和中拖羅是最好味。壽司篇有深海池魚、海膽壽司、游水白魚、赤睦魚和銀鱈魚,其中當然優先以海膽最為鮮甜美味啦,因為是個人的最愛,點都會有啲偏見。湯類:鱲魚清湯,沒有腥味,只有魚肉的甜味,又熱又好味。甜品:有蜜瓜、士多啤梨和抹茶豆腐,連這個生果甜品都食埋,已經非常滿足了。
差不多已經有新冠病毒的疫苗面世,當然要慶祝一下。
不過暫時冇辦法外遊,只有到日式食肆,一嘗心願。
選了一個很豐富的廚師發板,包括有前菜、刺身廚師精選季節料理、壽司、湯、甜品

所有刺身都好鮮甜美味,其中帶拖羅和中拖羅是最好味。
壽司

湯類:鱲魚清湯,沒有腥味,只有魚肉的甜味,又熱又好味。

2020-08-05 1169 瀏覽
好耐冇出去約會食餐正嘢,近期又冇得堂食晚市😂疫情幾時先過呀星期六訂咗1:45兩位,sushi bar兩條友被安排了轉角位都幾shock,建議大家訂位可以講聲,畢竟張枱比較大,轉角位都同男友有啲距離,又唔好意思大聲講嘢😓今次叫咗個12貫set, 埋單800幾兩個人,男友都好飽😂成個餐既份量好足夠,上晒壽司會問聲你會唔會飽咗先再上埋茶碗蒸,湯同雪糕,怕你食唔落。食材都幾有水準,好新鮮,味道上每款都有啲唔同,醬同配料都有分別,唔會覺得好重複。海膽就用日本馬糞海膽,好香,到下一件壽司上菜時個口都仲充滿海膽味😂Weekend都有lunch set係唔錯的,好抵食服務都幾好。師傅一個人serve 6個客見佢冇停過手咁滯就唔會太多交流,但上菜都會解釋返件壽司係乜刺身咁,ok啦,除非你勁喜歡同師傅吹水就唔啱你啦。對得住價錢有突,有特別日子請人食飯,想食好啲又唔太貴就好推薦黎試下!
好耐冇出去約會食餐正嘢,近期又冇得堂食晚市😂疫情幾時先過呀

2020-07-25
午餐
2020-07-07 868 瀏覽
前菜💃🏻先吃水雲面?(忘記係咪正確名)酸酸的,面上有啲蟹肉好清甜,成件事好夾。第2吃海參🤤亦是酸酸的,很開胃。第3吃鮑魚,好嫩口,鮑魚味很出😆貝類先吃右2貝類,正確入面有幾多款都分不清了,師傅話可以加上最左青檸加柚子鹽?(對不起,吃完就忘了名稱😆)點完更淡淡清新味道!最大那片帶子肉,真的很厚很滿足🧡然後吃到這裡已經沉醉在貝的世界,別忘了還有最右那碟魚🥳配上魚上的肝醬🤤🤤天啊,衝擊味蕾,魚真的很鮮甜,加上肝醬,口感十分特別。最後還有白粟米refresh口腔💃🏻令和怪物天啊!我和男友看到這肥美生蠔已雙眼發光🤩店員介紹可先吃蠔上的葉,會有吃生蠔的味道🥳wow,簡直係發現新世界,完全像生蠔的味道💛到主角,肥美既生蠔一口將它送入口中,oh no!好似係個海游水禁,哈哈,講笑!但唔係講笑係又厚肉又鮮甜,真係翻唔到轉頭💃🏻🕺🏻海膽第1吃右上,海膽加上蝦肉,海膽非常甜加上有咬口的蝦肉,很出色!第2吃右下,左口魚捲上左口魚裙邊,詞窮,已經沒有地方可不滿!第3吃左上(對不起我又忘了什麼魚😆)但上一口左口魚太優秀,這個感覺還好😣。登登登,到主角,大大隻海膽,中間有拖羅茸和魚籽,更令我地驚喜的反而不是海膽而是

前菜💃🏻

貝類

令和怪物

海膽
第1吃右上,海膽加上蝦肉,海膽非常甜加上有咬口的蝦肉,很出色!第2吃右下,左口魚捲上左口魚裙邊,詞窮,已經沒有地方可不滿!第3吃左上(對不起我又忘了什麼魚😆)但上一口左口魚太優秀,這個感覺還好😣。登登登,到主角,大大隻海膽,中間有拖羅茸和魚籽,更令我地驚喜的反而不是海膽而是後者!

熟食
燒帶子,啖啖肉,燒到剛好,加上帶子下的海草醬,又是新感受,真的很合口味!

4款壽司
深海魚、海膽、蟹肉海膽、銀雪魚
無!得!彈!

水果、蛋糕
不得了,甜到呢😭好完滿!每一口都有香甜哈密瓜汁!
其實呢次係我和男友第一次嘗試Omakase!非常滿意滿足,食完翻唔到轉頭🤤🤩🥳
2020-06-28 694 瀏覽
之前食過好多間omakase一幸 呢間黎講真系值得推介已經食左兩次地段非常方便,餐廳環境闊落師傅又有熱誠,材料新鮮,款式種類又多最重要係好好食今次食15件set 每位$490價錢非常合理Set 有前菜,小食,手卷,湯,雪糕 食到好飽好滿足女仕們可選擇12件set 但赤鯥魚未必食到15件壽司大約如下(師傅話日日會唔同)1. 剝皮魚2. 北海道帶子 + 柚子皮3. 北寄貝4. 赤貝5. 北海道牡丹蝦配馬糞6. 鲛鰈 (右口魚邊)7. otoro 大拖羅8. 松葉蟹肉配馬糞9. 海膽 10. 銀雪魚11. 燒金目鯛12. 右口魚邊13.白蝦仔14. 無筋拖羅15. 赤鯥魚 (非常推介放入口好似識溶咁,好正)
之前食過好多間omakase
一幸 呢間黎講真系值得推介
已經食左兩次
地段非常方便,餐廳環境闊落
師傅又有熱誠,材料新鮮,款式種類又多
最重要係好好食

今次食15件set 每位$490價錢非常合理
Set 有前菜,小食,手卷,湯,雪糕
食到好飽好滿足
女仕們可選擇12件set 但赤鯥魚未必食到

15件壽司大約如下(師傅話日日會唔同)
1. 剝皮魚
2. 北海道帶子 + 柚子皮
3. 北寄貝
4. 赤貝
5. 北海道牡丹蝦配馬糞
6. 鲛鰈 (右口魚邊)
7. otoro 大拖羅
8. 松葉蟹肉配馬糞
9. 海膽
10. 銀雪魚
11. 燒金目鯛
12. 右口魚邊
13.白蝦仔
14. 無筋拖羅
15. 赤鯥魚 (非常推介放入口好似識溶咁,好正)
剝皮魚
北海道帶子 配柚子皮
北寄貝
赤貝
北海道牡丹蝦配馬糞
鲛鰈 (右口魚邊)
Otoro
北海道帶子 配柚子皮
北寄貝
赤貝
北海道牡丹蝦配馬糞
鲛鰈 (右口魚邊)
Otoro
松葉蟹肉配馬糞
北海道馬糞
銀雪魚
燒金目鯛
赤鯥魚
  • 馬糞
2020-06-14 585 瀏覽
📍 一幸 尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓102號舖難得影左咁多相,梗係要推介下近期食過性價比高嘅omakase餐廳啦🥳 Lunch omakase盛惠$800 價錢唔貴 但其實$490嘅壽司十五貫set都已經夠食👍🏻 壽司中上質素 ,牡丹蝦、帆立貝、海膽等常見壽司都好新鮮。較特別嘅係喺赤身上披上一塊油脂豐腴嘅拖羅,除左每啖都味道濃郁外,口感亦非常豐富,食完亦齒頰留香🤤🤤最後仲有一個卷物同一件吞拿魚蓉手卷。紫菜keep到脆口,而飯都調味剛好,唔會淡過頭。呢個CP值咁高嘅lunch set 值得我將來回頭試dinner omakase 希望到時師傅會同我地多啲交流啦🥳-Taste: 👅👅👅1/2Value for Money: 💰💰💰💰1/2回頭指數: 🍣🍣🍣🍣🍣(on a scale of 0-5 emojis)
📍 一幸
尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓102號舖

最後仲有一個卷物同一件吞拿魚蓉手卷。

紫菜keep到脆口,而飯都調味剛好,唔會淡過頭。

Taste: 👅👅👅1/2
Value for Money: 💰💰💰💰1/2
回頭指數: 🍣🍣🍣🍣🍣
(on a scale of 0-5 emojis)
喜歡呢間位於尖沙咀嘅小型壽司店主打廚師發板。坐係吧枱睇住師傅料理好治癒。晚市餐單得兩種、櫻/楓,一個多d嘢食一個少d, 食貨嘅我選擇咗$1480(多)先付唔錯,擺盤好靚、而刺身部分已經好有驚喜,由剝皮魚&魚肝、三種貝類、梅子做嘅platter開始,到季節料理海膽三食配青檸啫喱,已經超深得我心!原隻紫海膽入面有拖羅蓉好好味。不得不提紫菜包大中拖羅,唔會帶太油,中間塊紫蘇葉夾住食...一流!汁煮金木鯛都好出色面珠燈啲肉好juicy! 接著落黎六件壽司每件都好好食最鍾意係海膽壽司,貝類壽司來講我覺得OK可能我唔係貝類嘅fans。今次食得好開心,好耐無出街,冇浪費出街食飯嘅quote 希望下次到秋刀魚season, 再食過

2020-05-16
2020-04-20 577 瀏覽
聽說這裏12月開,第一次來訪,在金馬倫道找了一會,地點還是很方便的。前菜很有heart 擺得好靚好適合影相📸️刺身新鮮,特別剝皮魚和剝皮魚肝醬好match。由於好久沒有跟這班朋友見面,壽司還未上已經有幾個朋友喝醉了。最有印象是大拖羅夾中拖羅和紫蘇葉一起包紫菜 好香一口都係魚油。壽司飯也是我喜歡的赤醋,右口魚比較深印象,海膽的新鮮度也很不錯,開心🥳。螢光魷魚燒過後有少少甘味,除此之外大部份的食材也很OK。 我們坐房雖然我們有點嘈吵但餐廳還是很配合。Happy dinner 🍴

前菜很有heart 擺得好靚好適合影相📸️
刺身新鮮,特別剝皮魚和剝皮魚肝醬好match。

螢光魷魚燒過後有少少甘味,除此之外大部份的食材也很OK。

我們坐房雖然我們有點嘈吵但餐廳還是很配合。
Happy dinner 🍴
  • 剝皮魚
2020-04-14 5405 瀏覽
今年生日願望是全球人類身體健康,因為疫症蔓延到全球。我沒有約家人一齊吃飯。只是与愛人低調地,在一幸吃一頓廚師發板。一幸裝修簡單,有日本風味,廚師巧手、很有心思,慢慢品嘗、十分滋味。喜歡它的炙燒剌身和炙燒壽司,另外北海道海膽鮮甜味美、游水白魚是第一次品嘗,在口中游來游去配上清湯、真的是難忘。廚師發板:前菜、刺身、廚師精選季節料理、壽司、湯和甜品。蟹肉順菜,味道鮮甜。海鰻魚苗,魚苗在酸汁中內,吃在口中,感覺很特別。九洲鮑魚,爽中帶點腍。剝皮魚連魚肝,魚肝的鮮甜味,混合了魚肉的爽口,一點都沒有浪費。右口魚,加上了紫蘇葉,魚肉本身油脂豐富。金目鯛,經過火炙帶上油脂的香味。梅酒番茄,酸酸甜甜,減低了油脂的肥膩感。岩手縣真蠔、蠔葉、酸啫喱,真蠔蠔味香濃,比其他地方更為美味。海膽魷魚🦑,海膽的鮮味,配合魷魚的爽脆,兩者配合得天衣無縫。汁煮八爪魚,肉質軟腍,味道香甜。楊梅,帶點酒香味。大拖羅已經燒炙,中拖羅沒有筋位,一軟一爽,這個配搭很新穎,又很美味。煙燻鯖魚,極具視覺效果的一道菜,鯖魚肉質鮮甜,煙熏味道香濃。白松露大溝貝,經過烹煮之後,肉質爽甜。壽司深

廚師發板:前菜、刺身廚師精選季節料理、壽司、湯和甜品

蟹肉順菜,味道鮮甜。
海鰻魚苗,魚苗在酸汁中內,吃在口中,感覺很特別。
九洲鮑魚,爽中帶點腍。

右口魚,加上了紫蘇葉,魚肉本身油脂豐富。
金目鯛,經過火炙帶上油脂的香味。
梅酒番茄,酸酸甜甜,減低了油脂的肥膩感。

汁煮八爪魚,肉質軟腍,味道香甜。
楊梅,帶點酒香味。

白松露大溝貝,經過烹煮之後,肉質爽甜。

壽司
深海池魚,魚肉味道濃郁。
海膽壽司,採用了馬糞海膽,味道鮮甜,一口吃掉,感覺奢華。

游水白魚,木魚湯,季節限定,八月是生猛的,游來游去,口感很特別。
赤睦魚,味道鮮美。

銀鱈魚,加上了松露醬,互相配合。

鱲魚清湯,內有年糕及青檸,味道鮮甜。

士多啤梨、蜜瓜和抹茶豆腐,吃完這個甜品,為今晚美味的廚師發板,畫上了完美的句號。

2020-04-14 511 瀏覽
我本身無食過omakase, 同埋很少食刺身。但老公生日要求吃就揀了這間員工服務很好, 賣相擺盤已相當吸引第一次食鱈魚白子, 金木鯛, 海參, 全都好鮮味, 一洗我對刺身有一點鯹味的印象, 現在變了很喜歡了價錢有點貴但食完覺得物有所值的會再來和會推介朋友呢!
價錢有點貴但食完覺得物有所值的
會再來和會推介朋友呢!
真蠔
2020-04-13