2022-09-07 625 瀏覽
多謝我的女兒常到不同地方食的好嘢介紹,今次去了這間尖沙咀的一幸( 奧媽卡些)。 裝修其實很簡約星期六下午2時 ,剛剛圍住整個吧枱(滿客) 。今次要預約的,但以人頭計每人都不需要4一5百元 ,性價比實在太高了。由於這個是套餐是每日12件至15件不等的,先來了一個有雞湯及少量雞蓉的茶碗蒸,是我首次覺得最特別及有心思的茶碗蒸,雖然份量不多但入口不知只是蛋,而是淡淡雞湯的精華,口感香濃順滑。最深刻的是它的甜蝦加白蝦壽司, 不知從何而來的芒果味,帶出蝦的鮮甜。 吃到最後的吞拿魚用壽司卷物 淡淡 吞拿魚湧日式蘿蔔粒 碎切的香蔥菜口感豐富,滋味十足。 他們的選材十分特別, 其中特別的右口魚與眾不同, 爽口油脂豐富。 另外,北海道海膽軍艦 ,非常鮮甜。廚師健談,每一款式都詳細介紹, 選材非常特別,也是坊間很少吃到的。 絕對是值得推薦。性價味道質素 環境 衛生 服務 交通 回頭

性價

質素

交通

回頭

2022-08-13
  • 海膽軍艦壽司
📇我係嚮佢叫「一幸」啱啱未轉名做「彤」時食既🏯 食廚師發辦除左想享用較精緻同高質既日本料理外,🫡仲會期望有較好既服務,而可惜呢間未能做到。🗣Omakase向來重視同客人交流,但今次師傅態度冷淡,每次只粗略細語講低食材名稱便了事🤷🏻‍♂️😵‍💫再者,服務亦認真麻麻,明明收10pm,但8:30pm食到一半時師傅已經嚮你面前不斷執野趕收工,🏃🏻‍♀️好想你快D走,💸比呢個價錢食到咁趕又何必呢。而餐廳環境都唔太好,令人失望!🥴🍣楓($1738/人,連加一)🍣👏🏻整體黎講食物質素唔差,份量亦夠多,共有超過10款刺身、6件壽司食,成餐相當飽肚。🦪而其中最驚喜係生蠔,尺寸超級大隻,上檯時切開一半,🤩咬落味道鮮甜軟滑,令人回味無窮!🤤另外,紫菜包住中拖+燒大拖見到已經想食,一入口有微微焦香味,🛢咀嚼下有一股魚油滲透嘴巴,確實難忘!🫣到壽司環節,可見師傅唔太著重細節位,佢放壽司既方向並不統一,扣分扣分🫤😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 6/10——————————————————————————————🏯Apart from enjoying delicate and fine Japan

🍣楓($1738/人,連加一)🍣

🏯Apart from enjoying delicate and fine Japanese cuisine in Omakase, 🫡it is expected to receive good service from the staff, but then this restaurant do not fulfil this criteria. 🗣Except from telling you the food name, the chef has cool attitude and avoid communication with his customers🤷🏻‍♂️

😵‍💫Besides, they supposed to be closed at 10pm, 🏃🏻‍♀️but then they keep packing in front of the customers at 8:30pm like hurrying us up. 💸The restaurant environment is not welcoming also as there are things flying around🥴

🍣KAEDE ($1738/person including service charge)🍣
👏🏻The quality and portion of the food is good as they offer more than 10 pieces of sashimi and 6 types of sushi. 🦪The most surprising one is the oyster, it’s huge in size, sweet and juicy! 🤤Besides, the chu-toro and grilled o-toro with seaweed is luscious, 🛢the fish oil is all around your mouth and it’s such a memorable dish! 🫣For the sushi part, you can tell the chef is not detail-minded as he place the sushi in different direction every time🫤

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 6/10
光顧後看到他們在Openrice/ 社交平台上好評如潮真是有點百思不得其解😐 究竟是因為Lunch Sushi Set 400+pp價格相宜所以大家對食物質素和服務要求相對較低,又或是我們unlucky or餐廳的質素不太consistent🫣Dinner Omakase有三款,分別是櫻Sakura、楓Kaede和幸Kou, 這次選了中價的$1580 楓Kaede menu包括前菜、4道刺身、季節料理、6貫壽司、湯和甜品。整體來說,除了有火炙或被醬汁醃製過的的刺身/壽司味道較為正常之外,其他食材都欠缺鮮味,老實說有點像是急凍食材的感覺,presentation亦有點「頹」(如岩手縣生蠔殼上的海草有點髒,不太appealing)😩服務方面,那天是為朋友慶祝生日,本來滿心歡喜想要𣈱飲一個晚上,怎知在8點多開始便不斷被店員提點要加快上菜的速度🫠🫠 我們帶了兩支清酒到餐廳,在9點半時想要開另一瓶清酒的時候卻被店員一口拒絕了,所以緊記如果想在晚市光顧的話,緊記要喝快一點啊🤫📍: 一幸 - Tsim Sha Tsui, HK 💰: HK$1580+10% (Dinner Omakase) 🎖: ⭐️

📍: 一幸 - Tsim Sha Tsui, HK
🎖: ⭐️⭐️ (2/5)

$2000 (晚餐)
2022-07-28 294 瀏覽
一幸我bookmark咗耐,但都冇的起心肝去試,而食完都好肯定佢嘅質素對得住佢嘅價錢。印象最深刻嘅壽司,真係要講就係頭2件壽司,甜蝦同帶子。食過咁多次甜蝦,呢件甜蝦係第一次我真係食到點解佢叫甜蝦,因為真係食到甜味㗎!唔知係我味蕾有問題,定之前食開嘅甜蝦真係唔甜,呢隻甜蝦我真的愛上了。另外佢膠質超勁,第一個諗法係打蝦膠一流😂帶子之所以好食,除咗帶鮮甜外,好難得地食到佢一梳梳嘅質感,唔知係我以前太牛𡁻丹定點,我好似真係好少食落口會感受到帶子嘅肉質,呢個令我印象深刻。其他壽司都表演岀色,重點係師傅於seasoning方面,提升咗魚本身嘅鮮味,一定會再嚟過。

2022-06-21 519 瀏覽
一幸係公司附近 所以心情好唔好都好方便可以去食下好野三年無返過鄉下思鄉情意結好勁 所以食得好密尖沙咀食過幾間lunch Omakase 一幸算係水準最平均之餘性價比非常高成日朋友幾食晏我都係book呢間 OpenRice book完會有人打黎同你confirm booking 間舖得bar台位 岩晒食Omakase 我次次都係食壽司set 12/15件個人推薦15件因為好抵食600蚊有找有15件壽司加手卷每件壽司都好新鮮好好味 極力推薦
一幸係公司附近 所以心情好唔好都好方便可以去食下好野
三年無返過鄉下思鄉情意結好勁 所以食得好密
成日朋友幾食晏我都係book呢間
間舖得bar台位 岩晒食Omakase
我次次都係食壽司set 12/15件
個人推薦15件因為好抵食600蚊有找有15件壽司加手卷
每件壽司都好新鮮好好味 極力推薦
2022-06-14
早排試左佢地既Lunch Set😆好高質呀每款壽司都由師傅配搭不同醬汁/調味同埋好特緻✨不逐一介紹但有幾件係幾impressive😍:🍴十二貫 $420 (有麵豉湯、茶碗蒸🥚、沙律🥗、甜品🍨)🌟右口魚🐟有略略灸燒過🔥魚油出哂來😋但一啲都唔覺得膩😝🌟紋甲魷魚🦑呢個都有燒過!口感好特別🤪佢有creamy有漿口既感覺🌟海老配吞拿魚蓉及飛魚子🦐蝦肉鮮甜😎上面既拖羅蓉作點綴👍🏻飛魚子脆卜卜增添口感🌟吞拿魚腩手卷🐟,面頭有天婦羅脆米😄層次好豐富👍🏻食得出淡淡吞拿魚腩既魚油香🥰好滿足🍴剌身盛 $370刺身好新鮮!有六款😝拖羅好重魚油香😍入口即融🤤赤貝鮮甜爽彈!其他就正常發揮無特別😃整體來講,CP值真係幾高😎而且樓底高、環境舒適好推薦大家來試下😆師傅都會逐件介紹食法同埋次序👍🏻 值得一讚既係佢地既壽司飯已經調左味唔洗再點其他野😌而美中不足既地方係入座時間只有90分鐘👀食到甜品既時候有少少趕!希望時間方面可以多返少少🤣依家喺OpenRice訂位特定時段仲有九折添😳📍 一幸 尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓102號舖

🍴十二貫 $420 (有麵豉湯、茶碗蒸🥚、沙律🥗、甜品🍨)

🌟右口魚🐟有略略灸燒過🔥魚油出哂來😋但一啲都唔覺得膩😝

🍴剌身盛 $370

📍 一幸
尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓102號舖
2022-04-08 614 瀏覽
2022-03-29 702 瀏覽
一間好有水準既Omakase 😋 Lunch 十二貫$420 呢間餐廳好難book 今日終於試到食左好多出面唔常見嘅壽司配搭 🥰 師傅仲好細心咁逐件壽司介紹仲教我哋原來簡海膽要有白點先係肥美新鮮 呢間餐廳回頭率好高🤤🤤
一間好有水準既Omakase 😋
師傅仲好細心咁逐件壽司介紹
仲教我哋原來簡海膽要有白點先係肥美新鮮
呢間餐廳回頭率好高🤤🤤
2022-03-24 2564 瀏覽
呢間係尖沙咀嘅 omakase 餐廳🥢地點方便,💰性價比亦都唔錯,用膳環境溫暖舒適☺️,今日就試咗佢嘅午餐 omakase 😋。坐低一陣就奉上枝豆做🤤前菜,另外依家做 promotion 仲有 free 清酒🍶,而且佢仲有好多款清酒杯俾你揀來用,感覺幾細心☺️。盤右微酸嘅水雲☁️襯托住鮮味嘅海膽😍,入口好開胃🤤。盤中間嘅🐚螺肉肥美又鮮甜🥰,左邊嘅八爪魚🐙刺身又滑又鮮味😋。刺身🐟擺盤用色豐富🤩好靚!白身魚🐟包住肥美嘅😍拖羅同埋黃金飛魚子入口層次感豐富🤤。味道濃厚嘅海膽配埋鮮甜嘅🦀️蟹肉,兩重鮮甜在心頭🥰。北寄貝刺身🤩爽口鮮味,配合花穗紫蘇一齊食香甜😋美味。鯖魚🐟刺身鮮甜,上面仲鋪滿🤩木魚乾碎,鮮味 double up,食落去味道複雜有層次!食完刺身🐟之後再食食一件蕃茄🍅清一清口腔,就可以準備食下一道菜啦😘。磯煮鮑魚用咗鮑魚內臟做醬汁🥰,香濃鮮味,頂仲有少少🤏金箔做裝飾,賣相更顯矜貴🤩。拖羅卷入面有兩大件拖羅🐟,其中一件用🔥火炙過,外面再用一片🤩綠色嘅豆紙同埋一片🤤紫菜包住,入口嘅時候豆紙同埋紫菜十分香脆(主因係中間嘅豆紙令到拖羅🐟同埋紫菜唔會直接接觸到令到紫菜軟化),拖羅🐟入口即化,🔥火炙過嘅油

刺身🐟擺盤用色豐富🤩好靚!

白身魚🐟包住肥美嘅😍拖羅同埋黃金飛魚子入口層次感豐富🤤。
味道濃厚嘅海膽配埋鮮甜嘅🦀️蟹肉,兩重鮮甜在心頭🥰。
北寄貝刺身🤩爽口鮮味,配合花穗紫蘇一齊食香甜😋美味。

拖羅卷入面有兩大件拖羅🐟,其中一件用🔥火炙過,外面再用一片🤩綠色嘅豆紙同埋一片🤤紫菜包住,入口嘅時候豆紙同埋紫菜十分香脆(主因係中間嘅豆紙令到拖羅🐟同埋紫菜唔會直接接觸到令到紫菜軟化),拖羅🐟入口即化,🔥火炙過嘅油香出晒嚟,冇火炙過嘅就好鮮甜,整體層次豐富又好味😋!
🔥燒帆立貝勁大粒😍,香口又鮮甜🥰,肉質結實有彈性😋。

呢度嘅壽司🍣飯用咗赤醋,味道比較有層次🤤,食材都好鮮味,其中我最鍾意右口魚🐟,輕輕🔥火炙過油潤🥰甘香又鮮甜😋!

蜆肉麵豉湯🥣好暖胃,蜆肉啱啱熟🥰鮮嫩香甜!

甜品🤤清清地,係士多啤梨🍓配千層蛋糕捲,入口即化😋而且唔會太甜膩。
2022-03-23 534 瀏覽
朋友同我食生日飯😍今次平日去到都算多人 陸續都有客人入來,定係因為3月14🤪先上sake同前菜 3樣都好食😋個杯都幾靚 選左好耐(選擇困難症)呢碟賣相超好看😍同埋有好多魚 我偏好食魚多過海鮮🐠好啱我海膽蟹肉燒帶子 好香👍🏻然後上6款壽司 全部都幾好食😋拖羅🍣 最後仲有好細件甜品同麵豉湯🍲食到好飽 幾滿足🐷👍🏻
2022-03-14
生日
2022-03-18 453 瀏覽
OᗰᗩKᗩSE🍣🍙🍤🦪終於都比我食到間有質素嘅OᗰᗩKᗩSE啦✌🏼✌🏼其實我一心呢就諗住食海膽呢個季節。。點知約下約下變咗食蝦嘅季節。。不過都唔緊要😏蝦嘅季節嗰啲食材都好正。。都係果句啦😁ᗷOOK定台實無死👍🏼👍🏼📍 一幸尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓102號舖=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#akkouomakase#omakase#omakasehk#tsimshatsui#tsimshatsuifood#tstfood#tsims

OᗰᗩKᗩSE🍣🍙🍤🦪
終於都比我食到間有質素嘅OᗰᗩKᗩSE啦✌🏼✌🏼
其實我一心呢就諗住食海膽呢個季節。。
點知約下約下變咗食蝦嘅季節。。
不過都唔緊要😏蝦嘅季節嗰啲食材都好正。。
都係果句啦😁ᗷOOK定台實無死👍🏼👍🏼

📍 一幸
尖沙咀金馬倫道33號The Cameron1樓102號舖

#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#akkouomakase#omakase#omakasehk#tsimshatsui#tsimshatsuifood#tstfood#tsimshatsuicafe#tstcafe#尖沙咀美食

2022-03-17 376 瀏覽
午市鮨12 貫$520 + 10%《前菜 》《茶碗蒸》《壽司 十二貫》🍣🍣石川縣甜蝦北海道帶子北寄貝文甲赤背真鯛立魚牙帶魚右口魚銀雪魚基魚拖羅北海道根室海膽《手卷》- 脆脆蔥吞拿魚腩手卷《朱古力雪糕》疫情期間,可以食到晏晝已經覺得好幸福😋。環境:都算坐得幾舒服食物:有驚喜,值得一試,特別係石川縣甜蝦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️,好鮮甜,簡簡單單加少少蝦膏,味道好出。右口魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️燒咗個裙邊, 鍾意食多油份嘅人都會鍾意食。最尾個手卷都好有驚喜,簡簡單單加少少脆脆,成個感覺又唔同晒。
午市鮨12 貫

拖羅
北海道根室海膽
《手卷》- 脆脆蔥吞拿魚腩手卷
《朱古力雪糕》

疫情期間,可以食到晏晝已經覺得好幸福😋。
環境:都算坐得幾舒服

2022-03-15 286 瀏覽
尖沙咀呢間日本壽司店— @ikkou_omakase 一幸ikkou omakase 環境亦好舒適 價錢好親民 最平$320就可以食到9貫omakase❗️🍣 我揀咗12貫壽司($420+10%) 包括前菜沙律 🥗 茶碗蒸 一件手卷 十二件手握壽司 麪豉湯 🥣 同埋甜品🍨 壽司好新鮮 師傅更會為每款壽司獨特調味❤️‍🔥我最喜歡炙燒大拖羅 (圖一) 壽司上面有一塊中拖羅,再上面有一塊炙燒大拖羅 絕對有驚喜🥰 惟一就係用餐時間得1.5小時,壽司一件接一件,食得有啲趕 不過整體來講性價比高 環境亦好好 值得一試👍🏼💯
2022-02-12 551 瀏覽
黎慶祝生日,因為冇得晚市堂食,所以book3:45pm一黎到就送咗壺sake,自己揀個靚既酒杯飲前菜海膽配上酸既汁好好食基本上都係會酸甜味既開胃菜刺身真係好新鮮,師傅會講食既次序帶子連魚子醬仲有海膽食味道好豐富而且用既蔬菜都係日本運到,有啲甚至係日本至會有既菜(紅白色個塊,唔記得叫咩😂)跟住就係貴價、特別啲既刺身白子(雄既精子)(我地平時食雌既就係明太子)第一次食 配上調味食就唔會食到腥味 所以都唔錯象拔蚌好爽口真鯛包住個拖羅、蝦肉,配上金鯡魚子赤鯥魚肉質嫩滑,師傅話依隻魚係好貴架鮑魚、生熟拖羅,好厚啊A4和牛壽司6件,件件份量都好多湯、甜品慢慢咁食,同師傳交流,都差唔多2個鐘大家準時黎就可以好好享受了
黎慶祝生日,因為冇得晚市堂食,所以book3:45pm
一黎到就送咗壺sake,自己揀個靚既酒杯飲

前菜
海膽配上酸既汁好好食
基本上都係會酸甜味既開胃菜

刺身
真係好新鮮,師傅會講食既次序
帶子連魚子醬仲有海膽食味道好豐富

跟住就係貴價、特別啲既刺身
象拔蚌好爽口
真鯛包住個拖羅、蝦肉,配上金鯡魚子
赤鯥魚肉質嫩滑,師傅話依隻魚係好貴架

鮑魚、生熟拖羅,好厚啊

A4和牛

壽司6件,件件份量都好多

湯、甜品

慢慢咁食,同師傳交流,都差唔多2個鐘
大家準時黎就可以好好享受了
2022-02-06
/ 𝐈𝐤𝐤𝐨𝐮 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 性價比高嘅尖沙咀午市Omakase 🍣香港越開越多Omakase, 如果新手想入坑又唔知揀邊間好, 我就推薦呢間位於尖沙咀金馬倫道嘅一幸😋環境同格局都頗高級, 價錢十分之親民, 壽司質素都唔錯👍🏻壽司種類都算多, 師傅會為每件壽司配上獨特調味更加帶出魚嘅鮮味, 食落無咁單調👍🏻值得一提嘅係呢度嘅壽司飯用咗日本赤醋, 所以顏色會偏深🍚🙃惟一缺點係午市lunch食得比較趕急, 一件接一件, 而且同師傅嘅交流都比較少 當日我揀咗壽司十二貫 $420 +10%🥚前菜: 沙律, 海鮮蒸蛋🍣十二件壽司: 萬甲魷魚🦑, 帆立貝, 太刀魚, 金目鯛, 深海池魚, 安康魚肝, 鰤魚, 赤鱸魚, 甜蝦拖羅蓉, 活赤貝, 大拖羅, 海膽🍙一件手卷: 吞拿魚蓉手卷🫕麵豉湯🍨甜品: 芝士味雪糕❤️‍🔥比較鍾意嘅係佢嘅吞拿魚蓉手卷, 除咗吞拿魚蓉之外, 仲加左飯素同脆米粒, 食落有口感又香口😋整體來講性價比高而且容易book位, 只要係open rice就可以book到😋 推薦大家黎試吓👍🏻Food: 😋😋😋😋(3.5/5)Price:💰💰💰(4/5) $500/ppService:
/ 𝐈𝐤𝐤𝐨𝐮 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞
性價比高嘅尖沙咀午市Omakase 🍣

環境同格局都頗高級, 價錢十分之親民, 壽司質素都唔錯👍🏻

當日我揀咗壽司十二貫 $420 +10%
🥚前菜: 沙律, 海鮮蒸蛋
🍙一件手卷: 吞拿魚蓉手卷
🫕麵豉湯
🍨甜品: 芝士味雪糕

Food: 😋😋😋😋(3.5/5)
Price:💰💰💰(4/5) $500/pp
Service: 👩🏻‍💼👩🏻‍💼👩🏻‍💼(3/5)