2017-10-26 157 瀏覽
做完運動,朋友話請我食好嘢,去左尖沙咀覓食,每人揀左個午市自選壽司定食餐。加fb送蟹子沙律,味道平平無特別。前菜一片煙三文魚加沙律菜,無特色。蛋好老,過左火,同埋暖暖地偏凍唔係即整。麵豉湯唔鹹主菜上場,大鮪超油,魚就唔夠魚香,中鮪唔錯,海膽軍艦好食,平目魚邊好淡,金目鯛好鮮,牡丹蝦唔夠甜,時令魚羽手同象拔蚌都唔得,最好食係炙燒大鮪魚腩,超正,香葱鮪魚蓉卷好食,好香滑。一人一個餐,壽司多左D真係超飽。總捨全餐壽司有好有唔好。

加fb送蟹子沙律,味道平平無特別。

前菜一片煙三文魚加沙律菜,無特色。

蛋好老,過左火,同埋暖暖地偏凍唔係即整。

麵豉湯唔鹹

一人一個餐,壽司多左D真係超飽。

總捨全餐壽司有好有唔好。
2017-10-20
2017-10-23 157 瀏覽
三人吃了900多,而且味道寡淡無奇,上菜速度也很慢⋯⋯不值這個價格。鰻魚飯,玉子燒,手卷份量都超小!試問openrice的人均100-200如何得出的?我們吃了很多菜依然覺得不飽。差評,不會再來......
差評,不會再來
......
2017-10-22
2017-10-20 142 瀏覽
築地巿場進軍咗去灣仔碼頭, 可惜我仍然未有去過原來尖沙咀都開左一間, 喺東京築地好出名嘅"鮨勘"!和風式嘅門面門口掛著色彩豐富,極之吸引的Menu 主要都係食魚生,壽司和丼啦餐廳佈置簡潔,座位寬敞,好寫意的感覺茶杯都別有風格,既印有鮨勘,亦印著不同款式的壽司,還有名稱就連䜴油碟和筷子都一絲不苟,就如身處在日本築地一樣三色丼, 三款都係我喜愛嘅: 大大粒橙紅色嘅三文魚籽, 咬落口卜卜脆, 唧出嚟嘅三文魚籽汁, 鮮甜味美鮪魚蓉, 軟綿綿嘅口感, 配日本米飯真係絕配,而且入口魚味鮮甜,令成個飯嘅味道都鮮美海膽色澤鮮明, 新鮮是也甲羅燒, 食已經聞 撲鼻嘅蟹肉味!全部都係蟹肉同蟹膏, 兩者混成一體, 蟹膏嘅鹹香加上蟹肉嘅鮮甜, 真係難以用筆墨去形容, 食完真係齒頰留香食完甲羅燒, 飲返啖啤酒, 坐喺咁優雅嘅環境,真係一樂也再叫吋厚燒牛舌, 送酒真係一流!店員服務態度都好好, 會介紹當日新鮮嘅魚生, 仲有介紹茶杯上壽司嘅名稱添
築地巿場進軍咗去灣仔碼頭, 可惜我仍然未有去過

原來尖沙咀都開左一間, 喺東京築地好出名嘅"鮨勘"!

和風式嘅門面

門口掛著色彩豐富,極之吸引的Menu

主要都係食魚生,壽司和丼啦

餐廳佈置簡潔,座位寬敞,好寫意的感覺

茶杯都別有風格,既印有鮨勘,亦印著不同款式的壽司,還有名稱

就連䜴油碟和筷子都一絲不苟,就如身處在日本築地一樣

海膽色澤鮮明, 新鮮是也

甲羅燒, 食已經聞 撲鼻嘅蟹肉味!

食完甲羅燒, 飲返啖啤酒, 坐喺咁優雅嘅環境,真係一樂也

再叫吋厚燒牛舌, 送酒真係一流!

2017-10-16
  • 三色丼
  • 厚燒牛舌
  • 甲羅燒
2017-10-19 7988 瀏覽
三年前去過東京,食過築地嘅海產, 新鮮好味嘅程度,令我念念不忘。朋友話畀我聽,尖沙咀海運大廈,開咗間日或餐廳, 魚生都係由築地直送 , 正是我喺東京食過的那間 ‘鮨勘’呀!鮨勘是築地市場內其中一間人氣店舖,在日本已經有31間分店,現在終於登港,成為第一家築地場內登陸香港的壽司店。今晚就去試試門面比築地嘅大好多座位都寬敞好多好喜歡佢嘅茶杯, 圖文並茂, 每款嘅壽司都有齊譯音。 凹凸嘅手感,更加好想帶佢返屋企黑板上面寫著當日嘅新鮮海產!餐牌有很多好吸引的丼㨂左三色丼,橙紅色嘅三文魚籽,微咸且香香蔥鮪魚蓉滿滿的疊在飯上,光看已經垂涎。吃到口裡油香味濃郁,而且很軟綿!海膽新鮮,鮮甜唔腥, 築地直送真係名不虛傳生鮪盛,半價呀點可以吾食呢份量十足鮪魚色澤鮮明,鮮美甘甜的肉質,口感滑膩。$380,有350g,超巿都買吾到呢油脂分佈得恰到好處聽聞店內的師傅在日本受訓兩個月,期後亦會有日本師傅駐場,務求帶到日本築地壽司的味道來香港。所以說香港真是褔地,甚麼都能食到香港有美食天堂的美譽,真的當之無愧!
呀!
今晚就去試試

門面比築地嘅大好多

座位都寬敞好多

好喜歡佢嘅茶杯, 圖文並茂, 每款嘅壽司都有齊譯音。
凹凸嘅手感,更加好想帶佢返屋企

黑板上面寫著當日嘅新鮮海產!

餐牌有很多好吸引的丼

㨂左三色丼,橙紅色嘅三文魚籽,微咸且香

香蔥鮪魚蓉滿滿的疊在飯上,光看已經垂涎。

吃到口裡油香味濃郁,而且很軟綿!

海膽新鮮,鮮甜唔腥, 築地直送真係名不虛傳

生鮪盛,半價呀
點可以吾食呢

份量十足

鮪魚色澤鮮明,鮮美甘甜的肉質,口感滑膩。
$380,有350g,超巿都買吾到呢

油脂分佈得恰到好處

所以說香港真是褔地,甚麼都能食到

香港有美食天堂的美譽,真的當之無愧!
2017-10-16
  • 生鮪盛
  • 三色丼
2017-10-18 156 瀏覽
慕名進入此店午膳,但食物和服務實在太令人失望了!😩當日點了3個$280的北海丼並加$50@將海膽提升至北海道海膽,及一個$380吞拿魚丼。三款魚生片每款只有薄薄一片,海膽又不新鮮,只好放棄!吞拿魚丼魚片又薄又碎,六成米飯溝了粘米!最離譜是賬單顯示的項目正確但總額竟然多收四百多元!侍應還拎計數機嘗試和我們理論,發現賬單出錯後才更正收費!雖然新賬單總額正確,但追加$150($50x3)的北海道海膽又不能在帳單上顯示,要求解釋時店員的答案是「系統就是這樣的」!從未見過如此不堪的收銀系統,不禁令人聯想餐廳是否另有目的...
慕名進入此店午膳,但食物和服務實在太令人失望了!😩

2017-10-10
2017-10-11 109 瀏覽
今日一個人走去尖沙咀行街,難得一個人可以周圍行下shopping,放假真好。晚餐時間去左尖沙咀海運中心底層,見到有間日本餐廳人客好多就去試試。好美的日本餐廳。好精緻特別的茶杯。多款刺身飯。以蟹肉為主的刺身飯,蟹膏伴上蟹肉,濃濃蟹肉的鮮甜不失蟹膏濃郁味道,蟹捧已經拆肉,份量好多好驚喜。海膽鮮甜沒有腥味,三文魚籽香甜粒粒豐滿。大拖羅壽司。我最愛的大拖羅,入口油脂重又香濃,魚味的確突出,兩件大拖羅好厚身。
好美的日本餐廳。
好精緻特別的茶杯。
多款刺身飯。
大拖羅壽司
2017-10-11 95 瀏覽
今日同男朋友去食日本菜,唔算好肚餓所以求其叫左幾款食物試下過下魚生癮。餐廳放係門口,睇落款式都有好多。餐廳好靚好有日本味道,聽聞魚生全部由日本直送。先來小食。玉子燒,睇落好乾但入口完全驚喜,蛋味甜甜入口好嫩滑,炸雞好多肉汁,入口炸粉唔多。銀鱈魚燒得好香好驚喜,魚油唔多魚味濃郁入口好嫩滑。函館丼。蟹肉為主的刺身飯岩哂我地兩個。蟹膏蟹肉入口濃香極為惹味,蟹肉份量好多,蟹捧拆肉啖啖肉,加上三文魚籽和海膽,好豐富。
餐廳放係門口,睇落款式都有好多。
餐廳好靚好有日本味道,聽聞魚生全部由日本直送。
先來小食。
銀鱈魚燒得好香好驚喜,魚油唔多魚味濃郁入口好嫩滑。
函館丼。
2017-10-07 130 瀏覽
和朋友約了在海港城吃飯,去到才開始想要吃甚麼。見這家日本餐廳像築地市場的食店,就進去朝聖一下。門口好大,感覺像好高級的樣子。這裡使用的杯子介紹不同魚類的日文名字,頗有特色。全木的設計感覺舒適休閒。我們被安排坐卡位,另外也有bar枱可坐,看著師傅準備刺身。刺身、壽司、卷物的種類繁多~ 小食也有供應的。每天都築地新鮮直送的刺身, 這個刺身盛每日三款不同的刺身,就看當天有什麼是最新鮮的。今日的是秋刀魚、左口魚和羽太,這三款刺身我們都沒有嘗試過,所以就立即點了。先來個小食芝士玉子燒, 芝士烤得半溶的舖在軟軟的玉子上 玉子味道甜美,咬下去非常鬆軟能看到及感受到層次感~配上又香又滑的芝士非常夾今天的重點來了~~ 在下方半透明白色的刺身是左口魚,右上方在青瓜上較厚身的是羽太, 用盤子裝著,有銀色紅色的就是秋刀魚。 平常吃秋刀魚和左口魚都是烤的,刺身食法是第一次 ,羽太這名字也是第一次聽。刺身盛配有兩款不同的醬汁~較薄身的左口魚和羽太的味道會較為清淡,從顏色已得知。兩者的口感都軟中帶爽,羽太比較結實一點。所以這非常適合點有柚子酸味的醬汁,把鮮,味都吊出來了而本身味道較濃的秋刀魚,魚味非常重,點有薑蔥的

這裡使用的杯子介紹不同魚類的日文名字,頗有特色。

刺身壽司、卷物的種類繁多~ 小食也有供應的。

先來個小食芝士玉子燒, 芝士烤得半溶的舖在軟軟的玉子上

芝士玉子

築地直送刺身

而本身味道較濃的秋刀魚,魚味非常重,點有薑蔥的豉油好夾。它的口感好爽,對於只吃過烤秋刀魚的我來說好新奇!

喜歡蟹的我當然不能錯過蟹肉蟹膏軍艦!這個份量並不少,一大堆蟹膏和蟹肉才25元!蟹肉棒口感清爽,味道好鮮甜,然後蟹膏的蟹鮮味極度濃郁,配上壽司飯吃,整個口腔都是鮮味

蟹腳蟹膏軍艦

原本想叫個飯的,但原來吃刺身也會飽
所以叫了最典型的牛油果軟殼蟹卷~上菜用竹盤上好精緻。它有四大件,每件都塞滿餡料,一半牛油果一半軟殼蟹的樣子~蟹子也有一大堆

牛油果軟殼蟹卷

飯外用了紫菜粉更香,軟殼蟹的肉好厚,炸粉不多,能吃了鮮味!牛油果軟滑,配爽口的蟹子,口感相當豐富呢!

這算是吃海鮮吃到飽嗎?一餐吃了多款魚類,又新鮮又好吃,價錢稍貴也沒關係啦!
2017-09-28
芝士玉子
築地直送刺身
蟹腳蟹膏軍艦
2017-10-07 94 瀏覽
同女朋友睇完戲,食少少野先返屋企!又唔係咁肚餓,所以只係點左三樣嘢!角切魚生丼 $180角切魚生即係魚生粒,有好多唔同種類嘅魚,衣個丼重有埋鮪魚蓉! 魚生超級肥美,魚生比例都幾多下,個鮪魚蓉好有魚味,成碗飯份量幾大下!$180牛油果軟殻蟹卷 $100好平凡嘅菜式,不過十分驚喜,驚喜在隻軟殼蟹幾大隻,軟殼蟹重熱辣辣,配埋牛油果,再點埋蛋黃醬,正!照燒牛扒 $158牛扒牛味十足,偏瘦,冇乜肥,啖啖肉。都幾大塊,大約一開十。佢既照燒汁偏甜,師傅整得幾好食!兩個人叫三樣嘢食都食到飽飽,食材新鮮,服務員嘅服務都好好!會再幫襯!
同女朋友睇完戲,食少少野先返屋企!

又唔係咁肚餓,所以只係點左三樣嘢!
角切魚生丼

角切魚生丼
牛油果軟殻蟹卷
照燒牛扒
2017-10-06 102 瀏覽
中秋節翌日,緊係一家人出街食好嘢啦!一去到海運就人頭湧汉,好在Book定位預備12:30食午餐!!一入到去,服務員都好親切,好有笑容咁招呼我們。坐下時,我就被好靚的魚生壽司杯吸引住開始點餐啦,我們一行七個人,點左個北海丼、角切魚生丼、函館丼、雞扒丼、三文魚帶子丼、豚肉丼、雞翼串燒、燒銀雪魚、明太子玉子。魚生好新鮮,好肥美,又鮮甜。令我最難忘的就係塊好多魚油的銀雪魚,超好味,大家一定要試。仲有個串燒雞翼和雞扒的皮都好脆口,裡面好juicy,都整得好好食。唯一的缺點就係冷氣好大,食物好快凍哂,人又好凍,所以唔會坐好耐,就想走了。
中秋節翌日,緊係一家人出街食好嘢啦!

2017-10-05
  • 銀雪魚
2017-10-06 5267 瀏覽
今日老公臨時要開會所以不能陪我吃晚飯,難得可以一個人喜歡吃什麼便選什麼,當然不能放過這個吃刺身壽司的絕佳機會啦!不斷在海運大廈的食肆區內遊走,最終還是選了這間<Umai Sushikan>。店內是傳統的日本壽司店風格,可以看到長長的刺身工作枱呢!正當我茫無頭緒不知道吃什麼好的時候,看見這張<生鮪盛>的宣傳卡,好奇之下問問店員是什麼後得知原來是由吞拿魚三個不同部位的刺身所組成的料理。二話不說就選了這個,來到的時候也頗震撼。雖說只有350克,但份量也絕對不少。拍照時我還特意用牙籤作對比呢!吞拿魚平常就吃得多,但是在外間多數能吃到的是中間那款最深紅色的魚肉。相對於另外兩個部位,最深紅的代表最多血水,吞拿魚味濃郁之餘血味亦相當濃郁,所以不太多人會喜歡這種腥味。今次令我大開眼界的是最淺色的那款吞拿魚肉,有對比才發覺這部位油脂最豐富,肉質軟滑,魚香伴着魚油慢慢的滲進口腔,絕對是齒頰留香。不要以為餐廳會以最便宜的深紅色魚肉作主要材料,最貴的淺肉色高價魚肉份量也很多,最少有完整的七大片!放在七彩玻璃紙上的三文魚親子壽司其實是高級版花之戀厚厚的吞拿魚刺身包着飯團外,上面還

店內是傳統的日本壽司店風格,可以看到長長的刺身工作枱呢!

生郁盛

三文魚親子壽司

放在七彩玻璃紙上的三文魚親子壽司其實是高級版花之戀

厚厚的吞拿魚刺身包着飯團外,上面還放了滿滿的三文魚子!
把整份壽司吃完後整個口腔也充斥着三文魚的鮮味,非常滿足呢

最後我也點了牛油果軟殼蟹卷

軟殼蟹炸得乾爽不油膩而且外層的殻不會炸得厚厚硬硬的,再配上鮮嫩的菜苗,香滑的牛油果和伴碟的蟹籽,感覺很清新

連加一服務費後不用$500結帳,能吃到高級的生鮪盛絕對是值回票價
2017-09-28
生郁盛
三文魚親子壽司
2017-10-05 69 瀏覽
知道尖沙咀海港城開咗一間壽司店,材料每日響築地新鮮直送,但每次經過都好多人,剛巧今日早左放工, 就同朋友入去試吓!呢度選擇好多, 除咗壽司之外仲有好多日式小食!大食嘅朋友丼飯都可以!餐具都好友日式風情!餐廳入邊都好大好舒適,入邊有多個卡位。我哋兩個女仔share左一個築地壽司盛。材料好豐富,分別有北海道海膽、三文魚籽、北海道牧丹蝦黑松露、石垣貝、北海道大帆立貝、鰈魚邊、喜之次、赤鯥、矢柄、鮫魚、中拖羅、大拖羅,一嚟到就感受到果一份新鮮!大拖羅同中拖羅都有入口即溶嘅感覺,十分新鮮美味!一d都唔腥!入口軟綿綿!北海道大帆立貝好厚肉好飽滿又甜!上面有紫菜醬好特別!鮫魚入口即溶油脂豐富!石垣貝較爽口。呢一隻北海道牡丹蝦超級大超級厚肉!一啖係食唔晒嘅!建議先食一啖原味,感受一下蝦嘅鮮甜,再食一啖有黑松露嘅!因為黑松露味道較濃,會蓋過蝦嘅鮮甜。用字一層一層咁捲起,好有口感!蛋味好香又甜!呢度嘅魚生果然新鮮!整晚都好大滿足!

餐具都好友日式風情!

餐廳入邊都好大好舒適,入邊有多個卡位。

我哋兩個女仔share左一個築地壽司盛。

用字一層一層咁捲起,好有口感!蛋味好香又甜!

呢度嘅魚生果然新鮮!整晚都好大滿足!
2017-10-05 113 瀏覽
通常都系在逛商场太累了,不想走才就近吃,看了一圈,喜欢吃手握寿司的我们选了这家新店坐下了,点知又衰了!!晚上9点了,铺头人不多,我地两个坐下了,打来餐牌发现无什么特色或者叫刺激到味蕾的嘢可以点,唯有继续我的手握寿司,三个寿司拼盘三个价,选了折中的中间250元的10件,上来的寿司饭又硬又干,向店员反应,师傅回复说没有品质上的问题,不过为了唔想我地用餐不愉快,送个雪糕球给我地,好似我地是为了呃个雪糕咁一点都不觉得自己的品质问题。还点了一条是日新鲜的秋刀鱼做刺身,摆盘好丑。下次不会再来!无下次!
寿司拼盘
2017-10-03
用餐優惠
現金券
2017-09-26 79 瀏覽
以東京築地場內人氣壽司店名氣登陸尖沙咀, 難免會有些期望。- 極上鮪魚丼—集合大拖羅、中拖羅、赤身及香葱吞拿魚腩於一身, 賣相不俗但是吃過後會覺得沒有特別鮮味, 值得一讚反而是丼的配菜😂- 明太子玉子燒, 明太子帶有鹹香微辣, 不錯- 蝦天婦羅是帶著會失望的心態去品嚐又想不到算是有點驚喜, 你要知道在香港吃天婦羅普遍是會中伏的- 銀鱈魚西京燒是我最喜歡吃的一道日本料理, 魚的油脂十足, 味道不錯但只是覺得有點兒貴🙈
以東京築地場內人氣壽司店名氣登陸尖沙咀, 難免會有些期望。
- 明太子玉子燒, 明太子帶有鹹香微辣, 不錯
常常都覺得做日本人都幾幸福,每日可以品嚐SUSHI、刺身、tempura等⋯⋯每一日都被美食圍繞住,食物新鮮又健康,沒有多餘的肥膩感,怪不得日本人是世界上最長壽的人種之一!Umai SushiKan 充滿日本風情,特別大愛印上不同魚類的杯子,包括中文名、日文名及外貌,好似上左一堂日本美食課一樣,簡直想買返一對~廚師工作地方寬敞、乾淨,手起刀落,用心製作,作為食客的我,非常放心。經理特別為我們推介優惠及受歡迎料理,一聽到由日本直送,想也不想就叫了這個。見到餐牌咁多好野食,選擇恐懼症即刻上身,揀左好耐先決定到食乜哈哈。去到每間日本餐廳,我都一定會叫軟殼蟹,呢個好特別,佢一早準備好沙律醬同大量蟹籽,所以我就黎個DIY,整個軟殻蟹牛油果沙律蟹籽卷,我嘅出品必屬佳品,配埋蟹籽沙津,爽口嘅青瓜顯得格外refresh,真係好想一啖食哂全部野,太好吃了!特別要大特寫呢個由日本直送,約十種嘅新鮮刺身包括海膽、魚子、大蝦(有手掌咁大)、吞拿魚等,每一塊都超大~~~~~~啖啖肉,好食到想作一首詩,甚至比日本食嘅新鮮,可能肚餓食得特別暢快,特別鍾意吞拿魚、魚子同大蝦,爽口彈牙,每一啖都係鮮味,簡直人間美味,好

特別要大特寫呢個由日本直送,約十種嘅新鮮刺身包括海膽、魚子、大蝦(有手掌咁大)、吞拿魚等,每一塊都超大~~~~~~啖啖肉,好食到想作一首詩,甚至比日本食嘅新鮮,可能肚餓食得特別暢快,特別鍾意吞拿魚、魚子同大蝦,爽口彈牙,每一啖都係鮮味,簡直人間美味,好想一食再食!

黎食日本野,怎能唔叫SUSHI食過下口癮呢~必點一定係吞拿魚同三文魚~因為SUSHI出奇地抵食,一口氣叫左
10件三文魚,同最頂級的吞拿魚壽司,唔洗講都知,食到好飽都無阻我食嘅心,今日決定要食到捧住個肚走!!!最後,所有野都食哂⋯⋯美食當前⋯⋯邊個受得住誘惑呢⋯⋯?

特別一提,WASABI係餐廳每日即磨,所以唔會太攻鼻,唔洗點sauce都食到刺身鮮味~大家可以試下!
  • 日本直送刺身丼
  • 吞拿魚壽司