2017-09-21
常常都覺得做日本人都幾幸福,每日可以品嚐SUSHI、刺身、tempura等⋯⋯每一日都被美食圍繞住,食物新鮮又健康,沒有多餘的肥膩感,怪不得日本人是世界上最長壽的人種之一!Umai SushiKan 充滿日本風情,特別大愛印上不同魚類的杯子,包括中文名、日文名及外貌,好似上左一堂日本美食課一樣,簡直想買返一對~廚師工作地方寬敞、乾淨,手起刀落,用心製作,作為食客的我,非常放心。經理特別為我們推介優惠及受歡迎料理,一聽到由日本直送,想也不想就叫了這個。見到餐牌咁多好野食,選擇恐懼症即刻上身,揀左好耐先決定到食乜哈哈。去到每間日本餐廳,我都一定會叫軟殼蟹,呢個好特別,佢一早準備好沙律醬同大量蟹籽,所以我就黎個DIY,整個軟殻蟹牛油果沙律蟹籽卷,我嘅出品必屬佳品,配埋蟹籽沙津,爽口嘅青瓜顯得格外refresh,真係好想一啖食哂全部野,太好吃了!特別要大特寫呢個由日本直送,約十種嘅新鮮刺身包括海膽、魚子、大蝦(有手掌咁大)、吞拿魚等,每一塊都超大~~~~~~啖啖肉,好食到想作一首詩,甚至比日本食嘅新鮮,可能肚餓食得特別暢快,特別鍾意吞拿魚、魚子同大蝦,爽口彈牙,每一啖都係鮮味,簡直人間美味,好
特別要大特寫呢個由日本直送,約十種嘅新鮮刺身包括海膽、魚子、大蝦(有手掌咁大)、吞拿魚等,每一塊都超大~~~~~~啖啖肉,好食到想作一首詩,甚至比日本食嘅新鮮,可能肚餓食得特別暢快,特別鍾意吞拿魚、魚子同大蝦,爽口彈牙,每一啖都係鮮味,簡直人間美味,好想一食再食!
黎食日本野,怎能唔叫SUSHI食過下口癮呢~必點一定係吞拿魚同三文魚~因為SUSHI出奇地抵食,一口氣叫左
10件三文魚,同最頂級的吞拿魚壽司,唔洗講都知,食到好飽都無阻我食嘅心,今日決定要食到捧住個肚走!!!最後,所有野都食哂⋯⋯美食當前⋯⋯邊個受得住誘惑呢⋯⋯?
特別一提,WASABI係餐廳每日即磨,所以唔會太攻鼻,唔洗點sauce都食到刺身鮮味~大家可以試下!