2018-06-20 300 瀏覽
5點幾嚟到呢度,呢個時候食咩好🤔,見到東京築地喎,冇落場時間,又有客人,可以去試一試啦😁。餐廳環境好有日本風情呀👍,播住日文歌🎼,音量唔太大👌。睇吓餐牌先,仲有午市定食喎😄,另外仲有啲下午茶嘅定食添🤔。我選咗壽司定食😁,先嚟前菜,有蕃茄同火腿😋,味噌湯唔會太鹹😋。壽司到😍,魚籽爽彈👍,甜蝦鮮甜👍吞拿魚肥美👍,蟹肉就淡味😓,最好味係個手卷,係吞拿魚蓉手卷😍,每一啖都好濃嘅魚味,魚油都有😋。
餐廳環境好有日本風情呀👍,播住日文歌🎼,音量唔太大👌。
睇吓餐牌先,仲有午市定食喎😄,另外仲有啲下午茶嘅定食添🤔。
壽司定食
2018-06-20
2018-06-01 261 瀏覽
(之前,寫過讚好食評)曾經,我覺得喺哩間日本餐廳俾 $350 食個《極上鮨勘丼》,係一件好抵嘅事~ 點知,冇幫襯幾個月,有啲丼加了價之餘(海膽丼由 $250 加到 $380),刺身已經冇咁新鮮、味淡冇鮮甜味(海膽仲 Ok)、有一片刺身咬落口感仲冇彈性(食咗一啖吐了、唔敢搏),《函館丼》加了 $20,個丼一嚟到、賣相,已經話俾你知唔好食,一如預期,味道已經冇咁新鮮,唉 ……食物差了之餘,服務仲每況愈下,很可惜,又少咗間日本餐廳食~

食物差了之餘,服務仲每況愈下,很可惜,又少咗間日本餐廳食~
2018-05-31
2018-05-20 316 瀏覽
星期天,午餐,原來沒有定食,只有單点,價位比較高,雖然是日本來的,魚生也箅新鮮,貼近日本築地品質,但價錢好像有點太貴了!魚生六樣拼- $380(ok but small portion)角切鱼生飯- 250 (相對合理,魚生份量足)鳗鱼飯-$150(朋友説好吃)炸蝦卷(ok la,冇乜特别)日式甜蛋卷 (比较似日本味,但太薄唔夠甜,呢个築地特色做唔到)還有,服務員的服務一般,還有餐廳的環境比較吵,價比性偏低,應該唔會再黎⋯⋯
角切鱼生飯- 250 (相對合理,魚生份量足)
鳗鱼飯-$150(朋友説好吃)
炸蝦卷(ok la,冇乜特别)

還有,服務員的服務一般,還有餐廳的環境比較吵,價比性偏低
,應該唔會再黎⋯⋯

2018-05-20
2018-05-15 202 瀏覽
呢間東京築地黎既壽司店一直都好想試, 見男朋友做野咁辛苦, 放假就帶佢黎食下, 等佢回憶下日本既味道明太子玉子燒唔知點解每次都要叫明太子玉子燒呢度既明太子份量都好多, 蛋味都好甜生鮪盛見好多人介紹呢個又點可以唔叫呢!見到個份量已經嘩左出聲, 每一舊都睇得出個油脂分佈係幾咁靚, 入口即溶既感覺, 呢個價錢抵到爛啦三色丼有三文魚子, 海膽同吞拿魚蓉, 見到都已經流哂口水海膽鮮甜, 三文魚子係口到爆開既感覺, 真係令人好感動其實仲想叫多d野食, 但無奈突然敏感, 好多野都唔食得唯有等好番下次再試更多野啦!

明太子玉子燒
唔知點解每次都要叫明太子玉子燒

呢度既明太子份量都好多, 蛋味都好甜

生鮪盛
見好多人介紹呢個又點可以唔叫呢!

三色丼
有三文魚子, 海膽同吞拿魚蓉, 見到都已經流哂口水
海膽鮮甜, 三文魚子係口到爆開既感覺, 真係令人好感動

其實仲想叫多d野食, 但無奈突然敏感, 好多野都唔食得
唯有等好番下次再試更多野啦!
2018-05-09 205 瀏覽
比較xx壽司仲要差 非常一般 完全沒有鮮味 難怪店沒有太多人 大部分都排 呢時間一入去幾個女仕應企係到傾計 黑面我地點野之後一直黑面 有一個老女人 sxxxy 叫佢黑面唔應行過 另一個 肥 mx 值頭成杯茶大力放上枱有倒瀉我要水 佢先拎杯去幾個女人之間講完一輪嘢先入去 然後一個得戚樣 。 唔係點左野食即走以為入左 咩鋪頭 呢個shopping mall 有呢d食店好可怕 。好可怕經驗 其他人點菜一樣黑到不行的面
一入去幾個女仕應企係到傾計

日本菜
午餐
2018-05-05 179 瀏覽
家姐回港一個月,要爭取時間同佢行街橕枱腳,今晚約咗行海港城,自然先諗呢個商場嘅食肆。家姐一向喜歡食日本嘢,記得上次忽然素食那晚經過同層嘅呢間日本餐廳,見門外餐牌上食物相片非常吸引,已經同朋友講一定要試呢間。當然我也尊重家姐意見,帶咗家姐去餐廳門口望下餐牌,睇下佢喜歡否,結果大家都知其實呢間嘅丼好吸引,但我哋為食,想食多幾款,叫丼會太飽肚,所以冇叫。不過當見隔離枱食,又同自己講下次一定要叫食材新鮮冇得輸,我個人好喜歡甲羅燒,CP值高 原來家姐喺第一次食甲羅燒,總算帶佢試咗新嘢

食材新鮮冇得輸,我個人好喜歡甲羅燒,CP值高
原來家姐喺第一次食甲羅燒,總算帶佢試咗新嘢

2018-04-25
  • 甲羅燒
2018-04-16 234 瀏覽
今天同同事午餐,而她是從來未食過曰本嘢,作為foodies的我當然會介紹來自築地巿場的曰本餐廳-鮨勘,給她試下。這兒的午餐定食有10款,價錢約$150-$350,包沙律、主食同湯。估唔到沙律咁新鮮,仲有嫩滑的鴨胸;而麵鼓湯也十分味美。蒲燒鰻魚飯$150這鰻魚大大片,幾厚肉,肉質不會過軟有口感;鰻魚表面烤到金黃焦香,醬汁甜甜地,加上辛口的山椒粉同旦絲,認真好滋味。角切魚生飯$180嘩啦!這魚生飯份量十足,魚生多到像小山一樣,完全蓋過了飯!這魚生飯材料十分豐富!有成10個角切魚生同鮪魚蓉。魚生不但份量多,而且十分新鮮!有三文魚、fatty tuna,tuna, 三文魚子、白身魚、蟹柳、等等.多種不同魚生夾埋一齊食,無論口感同味道都多一點層次,正!鮪魚蓉入口很香滑,魚味十足,拌以鼓油芥末,真的美味。光吃魚生已經有九成飽了,剩下許多軟綿又有米香的壽司飯,下次一定要唔食早餐再來過!今次從未吃過曰菜的同事對這午餐讚不絕口,掦言要去築地試下,果然是次的介紹無令她失望。推介!

估唔到沙律咁新鮮,仲有嫩滑的鴨胸;
而麵鼓湯也十分味美。

蒲燒鰻魚飯$150

角切魚生飯$180

2018-04-13
2018-04-02 314 瀏覽
..個一pat仔海膽係甜嫁個一pat仔海膽係甜嫁個一pat仔海膽係甜嫁.好重要,所以我要講夠三次以表示我既感激之情。.函館丼 hkd220.聲稱日本每日新鮮空運到香港,呢層就無從得知。但食落係驚喜👍👍👍你要知道有好多所謂中高價日本菜既海膽都係苦的⋯.松藥蟹肉、松葉蟹膏(呢層唔多食得出)、松葉蟹棒、海膽、三文漁籽滿滿咁鋪係飯面。每一款都好新鮮,鮮甜而不腥,唔錯。.蟹肉底仲鋪左好多,係好多薑😯好彩我食,所以無咩所謂既。.價錢訂得偏高,但質素可以抵消價錢帶來既影響🤔路過想食日本菜可以一試。..**其實成餐最好食既係我唔記得左影相既明太子玉子燒😑明太子一大pat比得唔孤寒,玉子燒上台仲係超熱既,火候好好非常滑👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻
個一pat仔海膽係甜嫁
好重要,所以我要講夠三次以表示我既感激之情。
函館丼 hkd220

蟹肉底仲鋪左好多,係好多薑😯好彩我食,所以無咩所謂既。
2018-03-14
30 分鐘 (堂食)
2018-04-01 249 瀏覽
連續兩個星期日都有活動飛甩BB茶去做野當然要趁機食番個一人自在lunch今日工作地點係海運大廈趁有9個字時間食lunch走咗去同場嘅うまい鮨勘食壽司一入去店員見我一個人就指咗我坐counter位枱面set好哂餐具濕紙巾雖然話就話日本嚟嘅正宗壽司不過想要正宗おしぼり(抹手毛巾)相信有啲太高要求Counter位睇到師傅做壽司不過唔會好似日本咁佢企正你面前做做完一件件放出嚟畀你(好啦,我唔係食Omakase唔可以太多要求)睇完Menu其實最想食嘅本來係炙り寿司セット不過今次係想食呢間材料正唔正就試佢最原原本本嘅壽司set炙燒壽司留番食元氣時再食等咗唔使10分鐘店員就出咗呢個極上壽司盛畀我效率之高值得一讚👍🏻Toro🍣係成碟壽司最好食嘅一件不過要提一下個壽司飯有少少散我細細力夾都即係斷開兩截軍艦又係好易散(10件有2件有散嘅問題)另外三文魚籽我個人覺得有啲少😗壽司材料尚算新鮮不過除toro同海膽之外其餘都比較普通總括嚟講其實都ok~不過暫時短期都未必會翻兜🤔
連續兩個星期日都有活動

Toro🍣係成碟壽司最好食嘅一件
不過要提一下個壽司飯有少少散
我細細力夾都即係斷開兩截
軍艦又係好易散
(10件有2件有散嘅問題)
另外三文魚籽我個人覺得有啲少😗
壽司材料尚算新鮮
不過除toro同海膽之外其餘都比較普通

總括嚟講其實都ok~
不過暫時短期都未必會翻兜🤔
2018-04-01
2018-03-31 390 瀏覽
食晚飯時間食乜好行街買唔到想買嘅嘢,食餐美味野滿足下經過日本料理,見到餐牌幾給引一於入去試吓。裝修簡單木系日式裝潢,座位舒適,我們二人給安排寬堂的卡位打開餐牌見到很多款的丼,相片很吸引還有多款壽司及刺身,花多眼亂樣樣都想試最後選擇了幾款北寄貝刺身超好味,重點係新鮮海鰻壽司,很少地方有得食,推介好食,無腥味,有小小火燒香味牛油果軟殼蟹卷,幾有特式內裡除咗軟殼蟹還有沙律菜牛油果包着吃,本菜的醃薑也很好吃函館丼,雖然比不上北海道,但在香港離講也算是很好味,也相當吸引,不妨試吓軟殼蟹手卷,敗筆在紫菜,一點也不脆鯛魚湯,味道尚可但太油整體感覺很好,會推介給朋友,給下次會再來
食晚飯時間
食乜好

行街買唔到想買嘅嘢,食餐美味野滿足下

經過日本料理,見到餐牌幾給引

打開餐牌見到很多款的丼,相片很吸引

還有多款壽司刺身
,花多眼亂樣樣都想試
最後選擇了幾款
北寄貝刺身
北寄貝刺身超好味,重點係新鮮

海鰻壽司
海鰻壽司,很少地方有得食,推介
好食,無腥味,有小小火燒香味
牛油果軟殼蟹卷

軟殼蟹手卷
軟殼蟹手卷,敗筆在紫菜,一點也不脆

鯛魚湯
鯛魚湯,味道尚可但太油
札幌生啤

整體感覺很好,會推介給朋友,給下次會再來

2018-03-30
北寄貝刺身
海鰻壽司
牛油果軟殼蟹卷
札幌生啤
2018-03-24 172 瀏覽
100% disappointed with the food, ambience and the service. Ambience: Crowded place with tables so close to each other, not comfortable at all.Service:Greeted by the host, but other than that didn’t see any service at all. Server’s knowledge about the food is very limited. Can’t answer our question regarding the food they are serving.Food: 100% not worth it. $800 for a sashimi platter, which included 10 kinds of fish, but none of it worth the price. On top of that , it’s not that fresh!Overall:No

Ambience:

Service:

Food:

Overall:
Not worth going or if you have to wait in line, forget about it.
There’s another sushi place at the end of Ocean Terminal (ANA) which serves much better quality food with a lower cost.
2018-03-23
2018-03-02 202 瀏覽
有日lunch跟同事去左間貴貴地既日本餐廳環境幾好,走貴價路線,但lunch set既價錢合理~叫左鰻魚飯~飯份量好夠鰻魚係好厚身又大條,但味道好淡,我要加豉油先覺得夠味最後我同另一位都係食鰻魚飯既女仔都覺得,係尖沙咀食鰻魚可以有其他更好既選擇
有日lunch跟同事去左間貴貴地既日本餐廳

環境幾好,走貴價路線,但lunch set既價錢合理~

叫左鰻魚飯~飯份量好夠
鰻魚係好厚身又大條,但味道好淡,我要加豉油先覺得夠味

2018-01-02
2018-03-01 221 瀏覽
今日約咗一班朋友去聯誼, 誤打誤撞入咗呢間舖頭 ,全部都係木既裝修,好和諧好日本feel,間舖一眼望曬囉冇遮冇掩,座位與座位之間都算闊落. 咁因為我哋食壽司梗係坐壽司吧方便啲,最鐘意睇住師傅做嘢, 加上呢個師傅又後生又靚仔咩都抵返曬 我哋叫咗一個壽司定食($2oo),一個刺身壽司加迷你反定食($26o),兩個自選壽司(十件寿司$38o)。 自選嘅寿司類繁多隨你個人喜歡自己選擇, 因為我鍾意食貝殼類所以大多數都係貝殼類嘅,D食物新鮮,最鐘意海膽,紫菜翠海胆味甜又夠凍。我朋友更多選擇,有吞拿魚腩,金目鲷……原來里間舖頭無落埸,我們吾洗食個lunch 趕頭趕命,我地今天可以hea住食,仲叫左支清酒飲慢慢飲,配D小食,好似D闊太甘既享受食反揾岩腳,揾岩地方,今天好舒服,好享受

。我朋友更多選擇,有吞拿魚腩,金目鲷……

食反揾岩腳,揾岩地方,今天好舒服,好享受
2018-02-26
2018-02-16 218 瀏覽
新鮮高質日本菜。好高質,性價比超高的日本餐廳。每次book位都有,吾算難book,但walk-in 等位都需要時間。上菜速度快,坐既位置都舒服,乾淨,日本feel。食物有各種壽司,刺身,小食,飯類,卷物,湯物等等。刺身好新鮮,更有多不同魚部位食,比起出面的普通日本菜做得更細緻,有特別既刺身可供選擇,更好味。令怕魚腥既我都食好多,完全滿分!特別欣賞個蟹蓋,鮮味十足,味濃!魚背壽司,新鮮有驚喜。非常好的飲食經歷,適合聚會,收工/週末食好野之選!
新鮮高質日本菜。好高質,性價比超高的日本餐廳。每次book位都有,吾算難book,但walk-in 等位都需要時間。上菜速度快,坐既位置都舒服,乾淨,日本feel。食物有各種壽司刺身,小食,飯類,卷物,湯物等等。刺身好新鮮,更有多不同魚部位食,比起出面的普通日本菜做得更細緻,有特別既刺身可供選擇,更好味。令怕魚腥既我都食好多,完全滿分!特別欣賞個蟹蓋,鮮味十足,味濃!魚背壽司,新鮮有驚喜。非常好的飲食經歷,適合聚會,收工/週末食好野之選!
2018-02-11 180 瀏覽
香港要食新鮮吞拿魚,真係可遇不可求!已經第二次來!上次衝衝食左個lunch ,記憶是不錯的!有Lunch set 不過比正常餐牌唔算特別優惠,送左前菜only~今次再戰,食普通menu,都keep 到個質素!刺身係非常新鮮!其實香港食吞拿魚好多都唔新鮮!你間都算係香港一間食到新鮮吞拿魚之一!雖然價錢略貴,不過地點都影響價錢既~計埋個location ,價錢可接受吧!必吃tuna! 咩類型既tuna都可以叫!有日本食tuna 既感覺!