2024-04-07 126 瀏覽
有段時間沒有到訪尖沙咀區,旺區當然要習慣性訂枱。今次被安排的位置有點意外而且很滿意,可以靜靜的自成一角進餐,用手機掃二維碼點餐。先來的是他他三文魚沙律 ,賣相色彩繽紛,有輕微炙燒過的三文魚片、魚籽、沙律菜,淋上酸酸甜甜的沙律汁,是一份開胃菜。點了三串串燒,免治雞肉棒兩串(碟下方) ,以為是軟軟的免治雞肉但肉棒結實好味。碟上方是雞胸軟骨串燒 ,入口後能咀嚼軟骨,味道適中,有醬汁輔助較好。一串份量就算是一人享用的話都不夠!熱騰騰,滑滑的日式蒸蛋。無論是大人或小朋友都喜愛蒸蛋,用料豐富,有菇、蔥、蝦等,味足。我們喜愛鮪魚,一客鮪魚壽司盛 有小卷四件、卷物兩件、手握壽司六件。手握壽司六件,三處鮪魚的不同部位,味由淡到濃,肉質柔軟。無論是那一款壽司或卷物,口感都很好,只要慢慢咀嚼便能品嚐美味。雜錦天婦良 有蝦、茄子、粟米等。茄子一件厚身再切薄片,天婦良的麵衣厚度適中,炸後乾爽不油膩,備有蘿蔔蓉及醬汁與天婦良是絕配。漂亮的一行穴子牛油果卷,卷物入口軟綿綿,中間的鰻魚肉鮮味及稍為結實的口感,不錯!價格是稍為偏高,但少食多滋味是正確的。食物及服務水準一如以往的好,是小妹喜愛的日本料理餐廳之一!
有段時間沒有到訪尖沙咀區,旺區當然要習慣性訂枱。
他他三文魚沙律
燒雞胸軟骨 $68 , 免治雞肉棒 $40
一串份量就算是一人享用的話都不夠!
燒雞胸軟骨
日式蒸蛋
我們喜愛鮪魚,一客鮪魚壽司有小卷四件、卷物兩件、手握壽司六件。
鮪魚壽司盛
手握壽司六件,三處鮪魚的不同部位,味由淡到濃,肉質柔軟。

雜錦天婦良 有蝦、茄子、粟米等。
雜錦天婦良
雜錦天婦良
穴子牛油果卷
2023-12-28
日式蒸蛋
鮪魚壽司盛
穴子牛油果卷
2024-03-24 41 瀏覽
食lunch路過,入去試一試。突然之間想食個切角魚生飯。$238。自己QR code落單。落咗個淨食,店員非常之好。同一個價錢,幫我轉返佢做一個定食。即係有埋麵豉湯同沙律前菜。😃😄👍🏻嗰碗飯嚟到,真係好大碗!多飯,多餸,超多魚生!講真,真係覺得抵食,而且質素唔差,價錢合理。值得推介。講真,如果離開呢一頭,特登嚟食呢一間都值得。因為可以給返個泊車!🤣😅😄👍🏻中午食飯時間又唔使等位。不過想提一提。個friend嗌咗個叉燒拉麵,感覺唔係好得。所以不值得推介。 個叉燒,係真係叉燒。 有少少似係中式嗰一種。😂🤣🤣 佢真係糾正咗我多年對日式叉燒嘅想法。 個面同湯底,質素好似同味千差唔多。

2024-03-13
  • 角切魚生飯
2024-02-15 170 瀏覽
牛肉烏冬非常硬,完全咬唔到海膽手卷海膽見唔到,紫菜係濕咗或者係冧咗,完全咬唔開,問個經理係咪新鮮整佢話即刻整㗎?點解即刻整會咁樣?帆立貝壽司勁細粒食食吓唔對路,仲爭一個西京燒未嚟我哋同佢講如果未整就取消咗佢不過好彩經理態度都算好就話因為今晚好多人食師傅好質素先下降幫我哋取消咗,但係真係好失望,價錢唔係平,但係質素真係仲衰過元氣,起碼人哋個手卷啲紫菜係食到先啦,佢呢個手卷$158海膽就見唔到紫菜就濕嘅都唔知放咗幾耐
牛肉烏冬非常硬,完全咬唔到
帆立貝壽司勁細粒
2023-11-27 439 瀏覽
今日嚟到海港城一間日本餐廳睇吓餐牌,嗯好啦一於試吓!餐廳都算大另外想讚啲待應服務態度都好好👍🏻又有禮貌又幫得手好快啲嘢食就嚟咗第一樣就係海鮮海草沙律份量適中,其實都幾多三文魚,海草喺最底,仲有鮮蝦嘢食全部都有鮮味💛!第二樣係三文魚蓉卷除咗夾喺飯嘅三文魚,仲有舖喺面嘅三文魚😍 食落口感💯最後一樣係豬骨湯烏冬菠菜、油豆卜、豬軟骨✅後記:海港城好多餐廳,感覺好多都貴,但性價比唔高但呢間唔錯👍🏻 有機會可以帶其他朋友再嚟
今日嚟到海港城一間日本餐廳
睇吓餐牌,嗯好啦一於試吓!

餐廳都算大
另外想讚啲待應服務態度都好好👍🏻
又有禮貌又幫得手

好快啲嘢食就嚟咗

第一樣就係海鮮海草沙律
份量適中,其實都幾多三文魚,
海草喺最底,仲有鮮蝦
嘢食全部都有鮮味💛!
海鮮海草沙律

第二樣係三文魚蓉卷
除咗夾喺飯嘅三文魚,
仲有舖喺面嘅三文魚😍
食落口感💯
三文魚蓉卷

最後一樣係豬骨湯烏冬
菠菜、油豆卜、豬軟骨✅
豬軟骨湯烏冬

後記:
海港城好多餐廳,
感覺好多都貴,但性價比唔高
但呢間唔錯👍🏻 有機會可以帶其他朋友再嚟
海鮮海草沙律
三文魚蓉卷
豬軟骨湯烏冬
2023-10-29 484 瀏覽
之前明明同屋企人嚟食都冇咁差,點解會咁㗎?好後悔食咗呢一餐飯,成$1000都唔知食咗啲乜,唔係太少啊而係太飽啊!但係我嘅要求唔係要食都好飽但係難食呀嘛!😩因為咁啱有市集喺海港城,點知又係冇嘢睇嘅攤檔太少啦。行一個圈都唔使15分鐘咁咪食飯囉見到有間食韓燒或者shabu shabu諗住咁貴費事食點知嚟到呢間仲衰人哋起碼啲裝修都高級啲啊佢嘢食嘅選擇都幾多嘅,不過質素差係一個重點,我哋樣樣叫啲-串燒啦壽司啦!串燒我喺出邊一啲專門食串燒嘅舖頭食仲好過,完全冇啲串燒嘅感覺最難食係個牛舌,食到爭啲想嘔,又咬唔爛仲要成$100壽司都係啦,佢比出邊嗰啲壽司大件啲,飯又比較煙靭,連我最鍾意食嘅炙燒左口魚裙邊我都覺得好一般,超失望囉埋單仲叫我哋買coupon即係叫我哋再嚟一次😣梗係唔得啦

最難食係個牛舌,食到爭啲想嘔,又咬唔爛
仲要成$100
埋單仲叫我哋買coupon即係叫我哋再嚟一次😣梗係唔得啦

炙燒咗魚裙邊、帆立貝同埋三文魚子
燒雞泡魚乾
牛舌、雞髀肉
吞拿魚壽司set
1K
2023-10-10 1615 瀏覽
位於尖沙咀海運大廈,來自日本築地市場的人氣過江龍日本料理餐廳「うまい鮨勘」,由餐廳門口到內裡裝潢都是滿滿日本風情,木系設計、掛滿日式燈籠和風鈴,供應過百款高質刺身、壽司及各式魚鮮料理、日式小食等👍🏻👍🏻今日有朋友生日,就同佢嚟食午餐,午市有多款不同刺身、壽司、定食套餐選擇,而且價錢比晚市平咗一大截,另外點套餐仲可以優惠價追加多款不同小食,真係性價比非常高👍🏻⭐️店舖人氣推介▪️刺身壽司定食 (附薯仔沙律和味噌湯)$298(刺身3點、壽司5件、迷你三文魚子海膽丼)刺身:牡丹蝦、中鮪魚腩、油甘魚壽司:三文魚、鯛魚、帶子 松葉蟹肉、吞拿魚蓉這個套餐滿足晒你三個願望,壽司、刺身、丼飯一次過食盡,單睇埋相都知道刺身有幾肥美,師傅會因應當日最新鮮時令嘅刺身供應俾食客,所以有機會次次唔同,總之包你食到好嘢👍🏻,套餐仲包括咗最鍾意嘅薯仔沙律和食完壽司必須要又會飲返一碗熱辣辣嘅味噌湯,超級美味😋😋⭐️店長推介▪️北海丼 (附薯仔沙律和味噌湯 )$298 海膽、牡丹蝦、中鮪魚腩、松葉蟹肉帆立貝、鯛魚、油甘魚、三文魚、三文魚籽完全啱晒多心既你,一碗丼飯九款刺身,係咪好開心先?件件厚切又肥美,最

位於尖沙咀海運大廈,來自日本築地市場的人氣過江龍日本料理餐廳「うまい鮨勘」,由餐廳門口到內裡裝潢都是滿滿日本風情,木系設計、掛滿日式燈籠和風鈴,供應過百款高質刺身壽司及各式魚鮮料理、日式小食等👍🏻👍🏻

今日有朋友生日,就同佢嚟食午餐,午市有多款不同刺身壽司、定食套餐選擇,而且價錢比晚市平咗一大截,另外點套餐仲可以優惠價追加多款不同小食,真係性價比非常高👍🏻

⭐️店舖人氣推介
▪️刺身壽司定食 (附薯仔沙律和味噌湯)$298
刺身3點、壽司5件、迷你三文魚子海膽丼)
刺身:牡丹蝦、中鮪魚腩、油甘魚
壽司:三文魚、鯛魚、帶子
松葉蟹肉、吞拿魚蓉
這個套餐滿足晒你三個願望,壽司刺身、丼飯一次過食盡,單睇埋相都知道刺身有幾肥美,師傅會因應當日最新鮮時令嘅刺身供應俾食客,所以有機會次次唔同,總之包你食到好嘢👍🏻,套餐仲包括咗最鍾意嘅薯仔沙律和食完壽司必須要又會飲返一碗熱辣辣嘅味噌湯,超級美味😋😋

⭐️店長推介
▪️北海丼 (附薯仔沙律和味噌湯 )$298
海膽、牡丹蝦、中鮪魚腩、松葉蟹肉
帆立貝、鯛魚、油甘魚、三文魚、三文魚籽
完全啱晒多心既你,一碗丼飯九款刺身,係咪好開心先?件件厚切又肥美,最愛的海膽、牡丹蝦、中鮪魚腩都非常高質,絕對唔會失望,超級推薦,怪不得是人氣之選👍🏻👍🏻

午市套餐仲可以以優惠價追加小食,超級抵食又高質,我哋總共追加咗3款😋😋

▪️ 枝豆 $ 28
▪️ 炸餃子(3件)$ 30
▪️ 炸雞軟骨 $ 38

• 北海丼
  • 炸雞軟骨
2023-09-04 711 瀏覽
今日晏晝陪朋友喺尖沙咀交收,交收完嘢開開心心,朋友就話請食飯!佢就帶我食尖沙咀依間日式料理餐廳,佢話入邊嘅丼飯選擇好多,份量都幾足夠。我就揀咗北海丼飯,入面有海膽、牡丹蝦、中吞拿魚腩、松葉蟹肉、帆立貝、鯛魚、油甘魚、三文魚、三文魚籽,相當豐富!份量都真係好足夠。我幾鍾意依個當飯有唔同款式嘅魚生,咁樣嘅味道會更加豐富,非常鮮美,加入少少嘅豉油同埋芥末一齊食,鮮味加倍。另外仲嗌咗串燒同埋壽司,食完都幾滿足。

另外仲嗌咗串燒同埋壽司,食完都幾滿足。
2023-09-03 406 瀏覽
呢間我認為喺香港都算係好高質素嘅日本料理餐廳,餐廳環境都幾好,喺尖沙咀海運大廈 平時中午同夜晚都好多人排隊,所以一般都建議book枱。呢間餐廳有好多好新鮮嘅刺身同埋海鮮,今次人比較多 就叫咗一個極上12品目刺身盛合$1200 雖然睇落價錢都唔平,但係佢嘅份量同埋食到嘅刺身款式會令到你覺得值回票價,有好大嘅八爪魚吸盤 仲有鮮甜嘅海膽,拖羅🍣🍣🍣 每一款都好新鮮 而且廚師處理得好好 好厚切👍🏻除咗刺身日本嘢我都會鍾意叫啲壽司 新鮮嘅刺身配埋醋飯 都係另一種享受😋另外呢度嘅雞翼都做得好好 即叫即燒外脆內軟,雞翼尖既邊邊位真係好香口架 一隻接一隻食唔停。
2023-09-01 247 瀏覽
在香港吃壽司,總有人覺得物非所值,想吃得高質一點,所費高昂,但都影響唔到香港人對壽司刺身既誘惑😎前東京築地市場內的人氣壽司店,以刺身和壽司聞名,想要一嘗其鮮味,需 要經過長長人龍的等候。場內師傅均於日本受訓了兩個月,同時有日本師傅駐場,點餐後即場手握壽司! 壽司種類豐富,由魚、貝、蝦類皆有,亦有較少在午間壽司拼盤上見 到的真鯛。 醋飯份量適中,魚生能完美覆蓋其上,最難得是醋飯上枱還保持微溫。 唯一一間沙律菜內配上肉類,誠意十足。 魚生普遍新鮮,真鯛魚身潔白,味清而鮮,且有嚼勁。 池魚集爽脆和油脂於一身;吞拿魚腩脂肪比例高,無筋,入口即溶 三文魚籽粒粒肥美,咬開魚味四溢;油甘魚口感軟糯,魚鮮味重 甜蝦肉多,非常爽口 香葱鮪魚腩蓉份量頗 大,軟綿的鮪魚腩蓉和香葱結合,非常香口,滿嘴油香。

前東京築地市場內的人氣壽司店,以刺身壽司聞名,想要一嘗其鮮味,需 要經過長長人龍的等候。場內師傅均於日本受訓了兩個月,同時有日本師傅駐場,點餐後即場手握壽司!

唯一一間沙律菜內配上肉類,誠意十足。
魚生普遍新鮮,真鯛魚身潔白,味清而鮮,且有嚼勁。
池魚集爽脆和油脂於一身;吞拿魚腩脂肪比例高,無筋,入口即溶
2023-08-29 158 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕刺身壽司我都鍾意食,🤓之前去咗尖沙咀海運大廈入邊嘅うまい鮨勘食刺身同埋壽司!😍其實我之前都食過一次,😉覺得佢哋嘅刺身同埋壽司嘅質素都唔錯!😚款式多,而且新鮮!😛多人聚會,😌真係建議大家嗌返一個極上刺身盛!💕因為咁樣就可以食到唔同款式嘅刺身,😍同埋打卡都好適合!🤩我個人就好鍾意吞拿魚壽司同埋帶子壽司,🫣每次食都會食返幾件先滿足!😂🌕最後MoonMoon都幾滿意依間日料餐廳,下次再嚟過!🌕
🌕Hello我係Moon🌕

🌕最後MoonMoon都幾滿意依間日料餐廳,下次再嚟過!🌕
2023-08-27 117 瀏覽
📍 @sushikanhk in Tsim Sha Tsui JapaneseFood: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛🤍------------------------------✅ Located at Harbour City, takes only 5 minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering Japanese sashimi, sushi, yakitori, main dishes and drinks.✅ Authentic and excellent✅ It just looks like a japanese local izakaya.Definitely it's a good spot for some sake and some kushiyaki.✅ Portions are genero
Japanese

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛🤍

✅ Authentic and excellent

✅ Portions are generous and not too expensive

✅ All fresh ingredients

✅ Highly recommend sashimi, super fresh.
✅ Environment is very comfy and relaxing, felt like back to Japan
✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for somewhere to chill with friends or date night.
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to making a booking well in advance
✅ Overall the food quality was outstanding
✅ Very nice food as usual. I would highly recommend this place for its food and drink.
✅Servers are also great and always efficient, happy and polite

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
H𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @workoutwithbunny 🏃‍♀️
2023-08-20 129 瀏覽
我最近在鮨勘品嚐了他們的刺身壽司定食,這個餐點讓我留下了深刻的印象。首先,他們的刺身非常新鮮。刺身的品質和新鮮度是一道優質壽司的關鍵,而鮨勘絕對沒有讓我失望。每一塊刺身都鮮嫩多汁,入口即化。無論是鮭魚、吞拿魚還是鰻魚,每一種魚都展現出自己獨特的鮮美風味。我可以感受到他們對新鮮食材的堅持。其次,這道定食中的飯黏度剛剛好。他們的壽司飯口感綿密,剛好有一點黏稠感。這使得壽司更容易夾取和品嚐,同時也能更好地與刺身和其他配料融合。每一口都能感受到飯與刺身的完美平衡。此外,麵豉湯也是這道定食的一大亮點。這碗湯濃郁豐富,醇香的麵豉味道令人垂涎欲滴。它為整個餐點增添了一份溫暖和滿足感。總的來說,鮨勘的刺身壽司定食絕對是一道令人滿意的美食選擇。新鮮的刺身、口感剛好的飯和美味的麵豉湯,每一道都展現出他們對食材和料理的用心。如果你喜歡日本料理和新鮮的刺身,我強烈推薦你前往鮨勘,品嚐他們的刺身壽司定食,你一定會被它的美味所征服。

2023-04-08
本人以前經常到這間餐廳,水準不錯。今年從英國回來放暑假,再和小朋友到訪此餐廳,無論餐廳管理和食物質素都大不如前。首先,本人一家四口進入餐廳,廚師並沒有像以前以日文表示歡迎,兩個廚師站在一起一邊玩手機一邊談天。之後我兒子發現白色鱈魚入面有些部分未完全熟透呈現粉紅色,那位女部長竟然和我們說這種魚熟了之後是粉紅色,一直和我們爭抝,我們多番催促她取回廚師看看她才願意離去。等了很久終於拿了另一塊鱈魚給我們,終於煮熟了沒有粉紅色,我們再和那位女部長說,她又狡辯剛才沒有這麼說,非常荒謬也不懂得處理。然後雞軟骨的份量也小得可憐,可參看附圖。我們離開結帳時想用Apple pay支付,待應竟然又告訴我們不能把拍咭機拿到我們的枱,需要我們步行出前台付款。我誤會了前台的位置向前行,那位女待應一直大叫:「喂喂喂,這邊呀!」連一聲太太或小姐都不懂稱呼,非常沒有禮貌。走的時候廚師也是繼續在談天玩手機,也是沒有以日本語說再見。看到廚師的工作態度,可想而知食物質素怎會不下降。無論食物和服務質素整體而言,水平大幅下降,食物水準也大不如前,絕對不會再光顧!

2023-07-18
2023-07-22 331 瀏覽
很久沒一家人出海港城了,所以閒逛了好一會,顺便在商埸內選一間餐廳來晚膳,怎知千選萬選,選着間爛茶渣,價贵已經不提了,最慘是難食,設在海港城內擺明揾遊客笨,管理公司也有责任甄選些優質店吧,最攞命係叫咗個蟹肉斧飯,連加一差不多$800./份,居然煲生米,沙律菜老汁咸,炒烏冬出水,魚生壽司都還可以,樓面服務則上算不錯,不過總括來講真是一次不太好的體驗,都唔知點解啲食評寫得咁好,給老點咗入這間店,疫後不是應該更加努力嗎?
2023-06-07 871 瀏覽
去開尖沙咀海港城見到呢間日本料理非常吸引來自日本築地嘅過江龍 室內環境充滿日本木系氣息 令人覺得十分舒息所有刺身食材由日本空運抵港 十分新鮮朋友喜歡食牛特意點左鹽燒宮崎A4和牛和牛簡單鹽燒就帶出和牛咸香同肉香脂肪分布平均 入口溶化 豐州極上刺身丼(超特盛)果然係超特盛 份量十足內有海膽鮑魚帶子刺生蝦魚籽龍蝦吞拿魚等等 各樣海鮮,非常鮮甜美味跟wasabi 一齊食真係滋味咁豐富同朋友開心,share係最啱食咗兩款都飽啦因為今次要預留另外一個胃趕下場食甜品😝うまい鮨勘 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG04號舖
去開
朋友喜歡食牛
特意點左鹽燒宮崎A4和牛
和牛簡單鹽燒就帶出和牛咸香同肉香
脂肪分布平均 入口溶化

豐州極上刺身丼(超特盛)
果然係超特盛 份量十足
內有海膽鮑魚帶子刺生蝦魚籽龍蝦
吞拿魚等等 各樣海鮮,非常鮮甜美味
跟wasabi 一齊食真係滋味
咁豐富同朋友開心,share係最啱
食咗兩款都飽啦
因為今次要預留另外一個胃
趕下場食甜品😝

うまい鮨勘 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG04號舖