2020-12-03 82 浏览
知道*Zeng*星期六日🈶️Brunch。靜雞雞book咗枱黎同🐽 仔Sofu下🥳。頭盤係意大利嘅魚子醬🤩。一盒🈶️10g。Cracker加d魚子醬。加d蛋黃。加d蛋白。一齊食真❤️正🤪。頭盤後緊接出場係海鮮拼盤。🈶️生蠔🦪。🈶️鮑魚。🈶️蝦🦐。🈶️螺肉。🦪最吸引。肥嘟嘟好鮮甜。再黎龍蝦🦞沙律。膏多肉彈。👉🏼👈🏻如果可以refill就prefect池👏。明太子意粉~啖啖意粉掛🈵️醬汁。滋味🈵️分😛。加埋🍄🍄一齊食。味道更加🈶️層次。主菜三揀一⭐️🐽仔揀咗52度慢煮三文魚。一咬入口好嫩滑。🈶️d似食緊刺身。口感好🉐️意。為食妹👧🏻揀咗澳洲M5和牛西冷(+$58)肉味濃濃。入口即化。甜品焦糖燉蛋~食食下🈶️驚喜。入面居然有麻薯。嘆埋杯茶就大功告成🥰。坐outside都幾吸引。溫馨提示❤️記得Book枱牙。
頭盤係意大利嘅魚子醬🤩。一盒🈶️10g。
明太子意粉~
啖啖意粉掛🈵️醬汁。滋味🈵️分😛。
加埋🍄🍄一齊食。味道更加🈶️層次。
主菜三揀一⭐️
為食妹👧🏻揀咗澳洲M5和牛西冷(+$58)
肉味濃濃。入口即化
甜品焦糖燉蛋~
食食下🈶️驚喜。入面居然有麻薯。
嘆埋杯茶就大功告成🥰。
坐outside都幾吸引。
溫馨提示❤️記得Book枱牙。
呢間酒吧餐廳糅合東西方文化元素,主打極具創意嘅雞尾酒同中高檔美食,同時有多款水煙提供🍸今日就試下逢星六、日同公眾假期供應 Signature Seafood Collections Brunch ,6道菜都只係💲5️⃣2️⃣8️⃣💗Acipenser Baerii Caviar (10g)特選意大利魚子醬,每粒烏黑發亮,散發海水鹹鮮味,完全唔腥🐟用上貝殼匙羹以免影響魚子醬味道,非常貼心。可以配埋香葱碎、蛋白碎、蛋黃碎同餅乾一齊食💗Assorted Seafood Platter🦪廣島蠔柑橘醬油漬:以日本愛媛縣柑橘醃製成醬,配以日式醬油醃漬生蠔,肉身雖然未夠肥美,但食落爽滑鮮甜,配上新鮮三文魚籽,層次更豐富🍶清酒鮑魚:以本地新鮮鮑魚配以日本吟釀清酒泡漬,食落冰爽鮮美,帶陣陣酒香🦐日式醬油蝦:肉質結實彈牙,蝦肉原本嘅鮮甜同日式甜醬油非常夾🐚榮螺山葵漬:螺肉爽口且不韌,帶Wasabi香氣但唔攻鼻💗Cold Served Lobster Salad, Yuzu Dressing開邊波士頓龍蝦肉質厚實爽彈,鮮甜多汁,帶脆卜卜嘅蝦籽同甘香幼滑嘅蝦膏🦞新鮮爽脆嘅沙律菜加入軟滑嘅牛油果🥑以自家製柚子醬汁調味,酸甜

💗Assorted Seafood Platter
🐚榮螺山葵漬:螺肉爽口且不韌,帶Wasabi香氣但唔攻鼻
Assorted Seafood Platter

開邊波士頓龍蝦肉質厚實爽彈,鮮甜多汁,帶脆卜卜嘅蝦籽同甘香幼滑嘅蝦膏🦞新鮮爽脆嘅沙律菜加入軟滑嘅牛油果🥑以自家製柚子醬汁調味,酸甜開胃🥗

💗Mantaiko Spaghetti Carbonara
意粉軟硬適中帶Q彈,每一條都掛住濃稠且不膩嘅忌廉汁🍝蛋汁令質感更順滑,滿口奶香同微辛鹹香嘅明太子醬,配料仲有煙肉🥓同本菇🍄
Mantaiko Spaghetti Carbonara

💗Slow- Cooked Salmon, Cherry Tomatoes and Asparagus
以52度慢煮三文魚2個鐘,肉質軟綿嫩滑,入口即溶,完全冇腥味🐠配以濃稠嘅龍蝦汁,突顯海鮮嘅鮮味。佐以車厘茄同鹽燒露荀,令味道倍感清爽🍅

💗Sliced Australian M5 Wagyu Sirloin Steak (+$58)
澳洲和牛西冷肥瘦均匀,肉質軟稔緊緻🥩內𥚃色澤粉嫩,牛味香甜濃厚之餘帶牛脂香。配上酸甜黑醋同微辛鮮磨山葵,中和整體油膩感。伴菜有充滿奶香嘅綿密薯蓉🥔、意大利青瓜🥒同本菇🍄

💗Japanese Cheese Cake
蛋糕質感細緻緊密,芝士幼滑濃郁,鹹甜中取得平衡🧀配上酸甜嘅士多啤梨果醬🍓同新鮮藍莓🫐,感覺輕怡唔heavy。
Japanese Cheese Cake

💗Creme Brûlée
冰凍嘅燉蛋入口綿柔軟滑,蛋香同奶香十足,配上頂層即燒嘅香脆焦糖面🍮底層竟然有軟腍煙韌嘅麻糬,帶三重口感🍡

💗Breakfast Tea

Japanese Cheese Cake
Breakfast Tea
Iced Mocha
2020-11-30 256 浏览
香港有很多用餐地方都可以看到海景,不過講到無敵,首選維港兩岸,即九龍的尖沙咀或港島中環至銅鑼灣一帶,事關有特色建築物襯托著海景,豐富了整個構圖。Zeng位於V Point高層30樓,面向維港,周末有精選海鮮早午餐。餐廳傢俬以黑色為主,襯托銅色燈飾及餐具,走型格路線。魚子醬(10克)精選海鮮早午餐有七道菜之多。第一道菜為魚子醬,魚子醬一整錫罐上,閃閃發光。餐廳非常講究,魚子醬放入加上碎冰塊的玻璃器皿盛載,另提供珍珠母貝湯匙以防魚子醬走味。魚子醬配搭淡味克力架、蛋黃碎、蛋白碎及香蔥碎以突出魚子醬的鹹鮮細滑、油潤甘甜味。海鮮拼盤生蠔配上三文魚籽,以柚子醋豐富生蠔及三文魚籽的鮮味。醬油漬鮮蝦蝦味濃郁,肉質爽口彈牙,蝦身已去殼,方便食用。清酒鮑魚肉質保持鮮嫩彈牙。山葵海螺切片,口感較硬身,爽口有嚼頭。開邊龍蝦柚子醋沙律開邊龍蝦同樣已起肉,再將肉放回殼內。龍蝦肉鮮甜得很,凍食爽口彈牙。牛油果雜菜沙律以柚子醋調味,酸酸甜甜很開胃。明太子卡邦尼意粉明太子微辣,卡邦尼醬鹹香味濃,份量足以拌勻每條意粉。整道菜感覺濃厚,份量又多,雖然美味,但都有點擔心食不下主菜。52度慢煮三文魚兩款主菜的份量都比較精緻。慢

魚子醬(10克)

海鮮拼盤

開邊龍蝦柚子醋沙律

52度慢煮三文魚
兩款主菜的份量都比較精緻。慢煮三文魚嫩滑度猶如三文魚刺身,但味道又有點似煙三文魚,簡直集合了兩種做法的優點。

澳洲M5和牛西冷
澳洲M5和牛略燒,入口即溶,肉質香嫩細滑,軟腍鬆化,肉味久久留於口腔中,令人十分回味。

日式芝士蛋糕
此芝士蛋糕沒有如一般日式的鬆軟軟熟,反而有點似紐約芝士蛋糕的芝士味濃郁,入口細緻滑溜。

焦糖燉蛋
焦糖燉蛋上的一層焦糖薄薄的,用匙羹輕敲焦糖片聲音很清脆,燉蛋蛋味香濃,質感比較輕縷。

粉紅玫瑰花茶
花茶中最喜愛粉紅玫瑰,玫瑰花有十多朵,茶味芳香濃郁,很合心意。
2020-11-28
纪念日
2020-11-23 142 浏览
今次嚟到cwb嘅zeng,高樓坐望海景, 而且有得坐戶外 ,地方都幾唔錯, 坐出面可以食煙。 食物方面叫咗2個brunch set, 頭盤有 carrier, 配上一啲蔥花同埋蛋白蛋黃, 另外佢個冷盤龍蝦沙律都ok, 仲有生蠔食 ,主菜叫咗一個燒春雞同埋m5和牛, 不過其實已經好飽佢仲有一個卡邦尼意粉真係食唔曬, 最後 仲有甜品叫咗一個焦糖布甸同埋芝士蛋糕,我就喜歡佢個焦糖布甸, 面層嘅焦糖非常脆, 飲品可以有好多選擇,咖啡類別mocha同 latte都有, 呢度環境咁優美,慢慢食下傾下偈, 上菜速度佢會等你食完一道菜先至慢慢出另一度 ,不知不覺就過咗幾個鐘,係一個消閒好去處。
2020-11-19 217 浏览
ZENG是位於30樓高坐擁270度維港美景的酒吧餐廳,擁有空中海景露台的設計,環境舒適。今天跟朋友到來午餐慶生,因為疫情關係,進入餐廳前必須先量度體溫,在職員帶領下找到了自己預先定下的座位,餐廳內環境幽靜舒適,播着輕音樂令食客頓時感覺輕鬆。因為我跟朋友們也不吃牛的關係,於是選擇了148 元的套餐;先上來是我們點選的咖啡,那盛咖啡的餐具實在令人眼前一亮,感覺高貴大方!接着不久便送上我們的套餐主菜,每一個套餐都用一個木盤盛載着,我點的是「三文魚泡飯」「廣島蠔天婦羅」配「蜆茶碗蒸」,泡飯賣相及味道也不錯,可惜「蜆茶碗蒸」就令人有點失望,蒸蛋是沒有溫度,而且有點過老,比起其他日式餐廳吃到的差距甚遠!朋友點的是「日式鰻魚炒飯」「廣島蠔天婦羅」配「蜆茶碗蒸」,試吃了她的鰻魚炒飯後,有點後悔我自己點了泡飯,因為那鰻魚炒飯實在太美味了,有點欲罷不能的想法,朋友說可以平衡一下對茶碗蒸的失落感。我姐姐點的是「明太子卡邦尼意粉」「蕃茄濃湯」配「精選火腿沙律」。意粉味道也不錯,滑而不膩,火腿沙律絕對是不會失手的錢財吧!我們一行三人一邊閑談一邊用餐,說說笑笑期間突然傳來巨大得像電鑽裝修的噪音,把室內寧靜舒適的氣
,播着輕音樂令食客頓時感覺輕鬆。
,因為那鰻魚炒飯實在太美味了,有點欲罷不能的想法
,朋友說可以平衡一下對茶碗蒸的失落感

我們一行三人一邊閑談一邊用餐,說說笑笑期間突然傳來巨大得像電鑽裝修的噪音,把室內寧靜舒適的氣氛完全破壞
!因為噪音太大我們的交談也要暫停,後來發現那噪音原來是來自水吧位的一部榨汁機
,可能有客人點了鮮果汁,但那設計實在太失敗,怎麼會將一部那麼嘈吵的機器放在餐廳大堂內?!噪音持續了差不多2分鐘,亦趕跑了舒適的心情
三文魚泡飯
三文魚泡飯
日式鰻魚炒飯
  • 日式鰻魚飯
  • 意式明太子烏冬
懶洋洋嘅假日最適宜瞓到夠嘆個brunch~這天來到銅鑼灣V Point 《Zeng》, 計劃俾自己 放鬆,relax 之前當然先book位。鬧市中30樓嘅高度足以遠眺維港景色, 出去露台 盡吸新鮮空氣, 一洗工作嘅疲累~推介這款 Signature seafood brunch  ~ 一連串頂級精选美味食材, 必定滿足!先來是頭盤魚子醬, 質素唔錯,吃過一些魚子醬醃味過鹹, 但味道唔夠又會感到腥, 這款啱啱好。配幼細香葱,蛋白碎, 蛋黃碎,放在cracker上 又有多種食法~下一輪海鮮併盤也令人垂涎😋 seafood platter醉鮑魚越吃越回味, 肉質柔軟有彈性。螺肉又厚又爽, 以wasabi 調味 感覺清新也突出海鮮嘅鮮味。 生蠔配上三文魚籽以日式味淋醬油輕輕調味, 也是嶄新嘅食法。 不過肉質偏瘦,。 大蝦肉質鮮甜彈牙,冇冰雪味。連蟹鉗也巧妙地拆肉, 除咗顧及女士們的儀態也照顧到懶人一族😍😋👍👍每人半隻龍蝦牛油果沙律。 龍蝦是靈魂, 食得出 唔似雪藏, 因為肉質好嫩好鮮甜, 蝦膏仲係幼滑 甘香嗰種~ 肉又夠厚且容易拆出 ,完全不費功夫, 女士們吃得優雅冇難度~ 牛油果配上特製沙律

懶洋洋嘅假日最適宜瞓到夠嘆個brunch~

下一輪海鮮併盤也令人垂涎😋 seafood platter
醉鮑魚越吃越回味, 肉質柔軟有彈性。

每人半隻龍蝦牛油果沙律。 龍蝦是靈魂, 食得出 唔似雪藏, 因為肉質好嫩好鮮甜, 蝦膏仲係幼滑 甘香嗰種~ 肉又夠厚且容易拆出 ,完全不費功夫, 女士們吃得優雅冇難度~ 牛油果配上特製沙律醬汁和沙律菜, 這道菜完全滿足了沙律和海鮮嘅脾胃!❤️

明太子卡邦尼意粉
好誘惑嘅醬汁同味道, 選用較粗身嘅意粉, 口感特別唔同, 每一口都富有彈性! 已經吃到有七分飽都感覺超級美味~

到主菜出場~
烤M5 和牛西冷
牛肉入口感受到肉味和肉汁嘅澎湃, 烤過嘅外皮保持住肉質裏面嘅鮮嫩, 再加上帶點脂肪嘅脆邊~ 每一口都是享受😍!

慢煮三文魚
Slow cook 之下三文魚保持刺生的質感,味道則似半熟,魚油之豐富更為特出!

一餐愜意的brunch 怎能缺少甜品
日式芝士蛋糕

日式芝士蛋糕🥧, 芝士味濃郁唔會太甜, 蛋糕嘅質感細緻緊密也保留一份柔軟而唔鬆散!

焦糖燉蛋

傳統經典嘅焦糖燉蛋, 做得出色好吃! 蛋香十足,幼滑, 為整道菜完美作結!😍❤️

既然有甜品又怎能欠缺一杯 回魂嘅咖啡☕
咖啡咁香濃郁, 配襯優雅嘅茶具, 絕對賞心樂事!

焦糖燉蛋
今日去這間我住銅鑼灣登龍街一間專門做食肆的商場brunch,入到去見到藍色的裝修很有貴氣,然後走到露台見到270度還會海景感覺10分寫意。我們兩人點了最有特色的套餐,有10克的魚子醬,魚子醬充滿海水的鮮味及自身特殊的味道配上餅乾10分野味。另外,他們的特色雞尾酒杯的形狀都十分之精美,副有藝術感。然後去到海鮮拼盤生蠔10分新鮮上面放了三文魚子,因此是日式吃法。意粉是卡邦尼,我特別喜歡這隻意粉的質感因為是比較硬,比較爽。最後是煮食我選了牛扒。這是很有牛味的牛扒而不是選擇入口即溶的和牛,味道也很不錯。
2020-11-15 970 浏览
今日嚟到銅鑼灣呢邊行街食lunch,喺登龍街Vpoint 30樓全新餐廳食嘢~呢間餐廳可以望到維港兩岸嘅海景同周圍嘅高樓大廈😍景觀開揚☺️一邊食好嘢一邊望靚景~又chill 又舒服🥰仲可以品嚐美食~室內嘅設計裝修以酒吧式為主,幾高級仲有露台,係好靚嘅打卡之選🤣享受海風同靚景,幾舒適🤗我哋每人揀咗一個Harbourview brunch set入面嘅Zeng signatures seafood collection☺️價值$528,一個人計埋加一唔洗$600就有好豐富嘅brunch😍 Acipenser Baerii Caviar有自家製魚子醬同埋蛋黃,蛋白配麥餅☺️魚子醬好新鮮,有好濃郁嘅鮮甜味~配麥餅,蛋黃,蛋白醬,幾香濃,幾好味😋Assorted Seafood Platter好豐富嘅海鮮拼盤😍有刺身蝦,鮑魚,螺肉同埋生蠔~海鮮全部都好新鮮👍🏻刺身蝦好大隻🤣食落感覺好鮮甜😋鮑魚肉好有咬口~生蠔表面仲有好大粒嘅飛魚子😂生蠔好有鮮味☺️生蠔汁幾滋味🥰Cold served lobster salad, Yuzu dressing有好大隻嘅龍蝦喺面😍下面係沙律~龍蝦肉凍凍地,有鮮甜味👍🏻而且啖

Assorted Seafood Platter

有好大隻嘅龍蝦喺面😍下面係沙律~龍蝦肉凍凍地,有鮮甜味👍🏻而且啖啖肉😆食落好爽口,好滿足感覺🥰沙律配埋醬料都好好味😋

Mentaiko Spaghetti carbonara
明太子卡邦尼意粉醬汁好濃郁甜甜地,幾creamy~意粉幾爽口👍🏻好鍾意明太子醬😍幾香甜,超級好味😋
Mentaiko Spaghetti carbonara

Slow cooked salmon Cherry tomatoes and Asparagus
慢煮三文魚軟淋淋嘅質地,幾香😍有三文魚嘅鮮味,配埋自家製嘅醬汁,將三文魚嘅美味昇華🥰加上蘆筍同埋蕃茄仔嘅搭配,帶出三文魚嘅香味☺️

Roasted free range spring chicken With her potato wedges
燒春雞外脆內軟😆外皮脆卜卜😍咬落啲肉汁出晒嚟😋好豐富~肉質嫩滑☺️烤薯角同樣外脆內軟,香濃美味👍🏻

Japanese cheesecake
日式芝士蛋糕幾香甜😋食落有好濃郁嘅芝士味☺️而且幾香滑👍🏻

Creme Brûlée
法式焦糖布甸表面係脆口嘅焦糖☺️入面係凍凍地嘅布甸😆布甸幾香甜😋有好濃郁嘅蛋味,幾滑👍🏻

Cappuccino
泡沫咖啡有好濃郁嘅咖啡香味🥰仲有好靚嘅泡沫鋪喺面😍如果嫌苦可以加餐廳提供嘅方糖,就會有香甜味😋

Mocha
幾香甜,幾好飲👍🏻表面都有泡沫幾靚😍飲落有少少苦澀味🙈加返糖又變得幾甜😋

餐廳幾高質👍🏻lunch set好豐富🥰好適合朋友,家庭或者情侶聚會😆而且有得睇靚景😍夜晚可能有別有風味☺️
2020-11-14
2020-11-11 214 浏览
有唔少香港人為左「食佢個景」都會揀俾貴啲去食一啲位於高層/rooftop 嘅餐廳😻今次嚟到v point頂樓一間又有shisha(after dinner) 又有brunch set嘅餐廳 一於「試下佢個景」!🤣👧🏻 ate...Harbour view brunch:Red prawn carpaccio Wagyu tartareRead prawn and assorted tempuraSliced wagyu sirloin (+88)Meitaiko udon carbonaraCreme brûlée custardEarl grey tea👧🏻 wants to say...佢哩個set嘅appitizer全部係生嘢(三文魚壽司、和牛他他同生蝦) 望落好吸引食落亦都好新鮮🥰 個用烏冬整嘅明太子carbonara都好有驚喜 起初以為明太子個味會蓋過左carbonara香 但食落兩個味都好濃好出😻❣️個甜品都好有水準 絕對同Paul Lafayet個creme brûlée 有得揮!個人認為個tempura有少少諗如果可以即炸會食得開心啲🙈 同埋個Main wagyu sir

👧🏻 ate...
Harbour view brunch:
Red prawn carpaccio
Wagyu tartare
Sliced wagyu sirloin (+88)
Earl grey tea

👧🏻 wants to say...

個人認為個tempura有少少諗如果可以即炸會食得開心啲🙈 同埋個Main wagyu sirloin就有啲appitizer個生和牛咁好食喇 有少少過左火同「鞋」同我想像中嘅medium有啲不一樣~

Earl  grey  tea
Sliced wagyu sirloin
Red prawn carpaccio , Wagyu tartare,  Salmon  sushi
Earl  grey  tea
  • 和牛他他
  • 新鮮醬油漬三文魚手握壽司
  • 意式明太子烏冬
  • 意式紅蝦薄片
  • Shisha
2020-11-09 246 浏览
食物同環境都不錯但服務有進步空間今年無得飛,所以揀一間有海景lunch set 都多好評嘅餐廳慶祝週年,見佢景觀唔錯就 book 呢間,當時經 openrice book 有得訂埋個餐,預約是14:30但當天因有小小塞車,所以遲咗d,但因怕以為失約,都預先致電餐廳遲10分鐘到但餐廳說,last Order 14:30,到時會無咗個餐無得 order,但我已訂好,但對方說,你訂好位、揀好餐,但過咗14:30都係無得 order 當日已在 openrice 預訂好的 lunch set,當刻有d 不知怎樣好,那麼我就現在 Order可以嘛?所以咁我就响電話order lunch set ,我當時沒有想過,book 好餐如果遲到會無得食,好彩我有打去講自己遲,其實心想真的沒有少少寬限嗎?這刻覺得餐廳沒半點人情味預訂時有 request 景觀枱,去到問我們想坐 outdoor 還是 indoor,最後先生揀咗 indoor,但就遠離咗個海景,當時 indoor 有張四人枱,set 咗二人位,但就近海景,開頭想轉過去,可惜個 waiter 話有熟客訂咗指定要呢張枱號,哪我就放棄,如果開頭佢問
食物同環境都不錯但服務有進步空間

但當天因有小小塞車
,所以遲咗d,但因怕以為失約,都預先致電餐廳遲10分鐘到

預訂時有 request 景觀枱,去到問我們想坐 outdoor 還是 indoor,最後先生揀咗 indoor,但就遠離咗個海景,當時 indoor 有張四人枱,set 咗二人位,但就近海景,開頭想轉過去,可惜個 waiter 話有熟客訂咗指定要呢張枱號,哪我就放棄,如果開頭佢問 indoor或 outdoor 清楚講 outdoor 係我 request 的,如indoor 會遠離景觀,我一定揀 outdoor 囉😗
還有食物速度好快,佢哋好趕時間出哂d食物,見你第一度菜未完,已經急不及待出第二度菜,呢度有d失色,服務真的有待改進😅

不過只係其中一位 waiter 比較差,可能是經理來,但 service 我倆的 waiter waitress 是好 nice 服務很好

另外訂枱時都有寫低因男仕對蝦有嚴重敏感,不知set裡有沒有蝦?但坐低後回覆餐是沒有得轉的,只好跟原來本內容😌
食物吸引,性價比高,龍蝦有半隻,意粉不過不失,海鮮盤生蠔鮮甜爽口,牛肉好軟淋,春雞估唔到嫩滑好食喎,底個茄汁可以減低油膩感

2020-11-08
纪念日
週末來左位於銅鑼灣V Point 30樓高樓層的Zeng ,有270度景致🏞🏙,景色開揚怡人,音樂柔和舒適🎼,店員西裝骨骨,親切有禮待客😎👍🏻叫左一人一個brunch set 📍ZENG’s Signature Seafood Collections ($528/位)✨Acipenser Baerii🐠 (10g)✨Seafood Platter🦪🦐🐚✨Lobster salad🦞 🥗✨Mentaiko Carbonara 🍝✨52 degree slow cooked Salmon🐟✨Sliced Australian M5 wagyu sirloin 🐮(+58)✨dessert 🍮🧁 (Japanese cheesecake or Crème Brûlée) 📍2 hour oyster 🦪 free flow(+$158/位)生蠔新鮮肥美,可以無限添加套餐豐富美食,海鮮新鮮甜美😋最欣賞他們的海鮮拼盤,東風螺以日式芥末調味,鮑魚有薑蔥味,生蠔上的魚籽畫龍點睛,鮮甜美味😋😋👍🏻另外主菜🐟🐄和甜品🍰🍮質素都不俗,牛肉香濃,肉質軟嫩,調味特色,感覺清新👍🏻👍🏻甜品布丁🍮🍰十分出色,香滑

叫左一人一個brunch set

✨Acipenser Baerii🐠 (10g)
✨Seafood Platter🦪🦐🐚
✨Lobster salad🦞 🥗
✨Mentaiko Carbonara 🍝

生蠔新鮮肥美,可以無限添加

另外主菜🐟🐄和甜品🍰🍮質素都不俗,牛肉香濃,肉質軟嫩,調味特色,感覺清新👍🏻👍🏻甜品布丁🍮🍰十分出色,香滑濃郁

❤️好推薦大家週末/放假都過來chill下❤️
2020-11-08 236 浏览
姊妹們生日要慶祝🎊🎉佢地鍾意飲酒又想傾計,望海好似幾靚🥰餐廳環境:整體食物都係細細份,好精緻,可以樣樣食啲,唔洗食太多😋松露薯條🍟:味道可以黑松露味淡左少少,可以濃啲。🐮傳統和牛他他:鮮牛配雞蛋然後塗左多士上吃,香脆好吃,可以選擇配上芥末醬,有要求的朋友都覺得好食,推薦👍🏻😋🐷:配上茄汁不算太淋,味道正常。沒有特別出色~薯仔亦一般。🦐青醬大蝦意粉🍝:味道ok,唔算太細份,蝦尚算新鮮~🥂🍷🍹:姊妹說白酒和酒類飲品都不錯,沒有影相~茉莉茶正常味道,淡淡的茶香,傾計也是不錯的選擇~🍰☕️:甜品,芝士蛋糕😋👍🏻推薦,好重芝士味🧀不是太甜,有驚喜咖啡☕️雪糕配蛋糕😋咖啡味很重,咖啡迷不能錯過,但是甜甜的😋雪糕就是有點融。座在外面傾計,很愉快的一晚但是扣分的是海景沒想像中的美,有些舊樓阻礙景觀!還有服務態度有點偏差,有一位很好,有2位很hea,沒有在我們入座前happy hour前提示落單~一般其他餐廳會溫馨提示。而問野時好像在雲遊中⋯說話亦很官腔,感覺很差!(某些)整體而言:食物正常水準,態度不過不失。環境ok la
姊妹們生日要慶祝🎊🎉佢地鍾意飲酒又想傾計,望海好似幾靚🥰

餐廳環境:

整體食物都係細細份,好精緻,可以樣樣食啲,唔洗食太多😋

松露薯條🍟:味道可以黑松露味淡左少少,可以濃啲。

🐷:配上茄汁不算太淋,味道正常。沒有特別出色~薯仔亦一般。

🦐青醬大蝦意粉🍝:味道ok,唔算太細份,蝦尚算新鮮~

🥂🍷🍹:姊妹說白酒和酒類飲品都不錯,沒有影相~

茉莉茶正常味道,淡淡的茶香,傾計也是不錯的選擇~

座在外面傾計,很愉快的一晚
但是扣分的是海景沒想像中的美,有些舊樓阻礙景觀!

整體而言:食物正常水準,態度不過不失。環境ok la

生日
  • 芝士餅
  • 和牛他他
2020-11-05 215 浏览
今日黎左銅鑼灣一間望海景的餐廳食飯,真係好正ZENG! 野食正,景正,服務正!一個lunch 食左2個幾鐘,chill 爆呀!!我地叫左個lunch set,Zeng's ignature Seafood Collections.前菜:1. 魚子醬Acipenser Baerii(10g),佢有好多配料可以食,最鍾意就係加啲蛋白落去,如果驚魚子醬太鹹嘅話可以加啲配料落去中和返👍👍2. Seafood Platter海鮮拼盤有兩隻蠔,佢嘅好係加咗啲蟹子同醬汁,非常鮮甜!仲有蝦鮑魚等等,新鮮嘅口味🥰🥰3. Cold Served Lobster Salad龍蝦+柚子醬沙律🥗龍蝦有好多膏,同樣好新鮮,而且同沙律好夾,個沙律仲有我最鍾意嘅牛油果啊🥑😘主食:1. Mentaiko Spaghett Carbonara明太子卡邦尼意粉,都幾creamy, 不錯!2. Pring chicken燒春雞配薯角,燒春雞幾惹味,同番茄醬嘅配搭幾新鮮!3. Sliced M5 Sirloin切片澳洲m5和牛西冷扒,我哋叫咗五成熟,和牛煎到恰到好處,肉質嫩滑,大快朵頤😋😋😋甜品:Cream Brulee+Ch

前菜:

主食:

甜品:Cream Brulee+Cheese Cake焦糖布丁🍮日式芝士蛋糕🍰最後食埋甜品,真係滿足到不得了!甜品都花心左機擺盤❤️

環境真係好好!

作為一個小慳妹平日都唔捨得食高級野好姊妹生日一齊食個海景 SIGNATURE Lunch-Acipsener Baerii前菜就係 冰鎮魚子醬配上餅乾加埋蛋白香草同小小蛋黃真係唔講得笑好夾又豪華就係個小小頭盤都精緻過人-Seafood Platter每人一份海鮮拼盤超鮮生蠔配埋清香柚子味再加埋脆口三文魚籽鮮味帶動好似去緊另一個世界咁螺肉配wasabi口感衝擊越食就越開胃酒釀飽魚越食越回甘大蝦超鮮仲細心地中間去左殼方便每個美少女食-Cold Served Lobster Salad冷盤龍蝦真係未試過原來係另一番鮮甜味加上龍蝦d膏係爆多邪惡龍蝦再配上沙律罪惡感即時減輕-Mentaiko Spaghetti Carbonara獨特既芝士味配上濃郁嘅蛋黃汁、乳酪、煙肉及黑胡椒之外上面仲有明太子!咸香味+軟綿香滑意粉每一啖都夾住濃濃ge滿足感-Slow Cooked Salmon相當驚喜 令我對慢煮產生了興趣三文魚層次豐富 真係超軟滑慢煮過後 肉質保持嫩滑色澤好似新鮮剌身一樣非常鮮艷滑到好似豆花咁令我難以忘懷-Sliced M5 SirloinM5級牛牛油花分佈比一般牛牛更均勻入口即溶 肉味肉汁
作為一個小慳妹

加上龍蝦d膏係爆多
邪惡龍蝦再配上沙律
罪惡感即時減輕

Mentaiko Spaghetti Carbonara
獨特既芝士味配上濃郁嘅蛋黃汁、乳酪、煙肉及黑胡椒之外
上面仲有明太子!
咸香味+軟綿香滑意粉

甜品
Cream Brulee
超脆面焦糖
布丁香滑而不甜
適合愛好甜品但又唔可以太甜的我 (港女)

Japanese Chesse Cake

我覺得其實唸住表白的話都可以去呢間餐廳啊
慢慢嘆美食再慢慢講出心底話
面對海景 心情都開心d
2020-11-01 200 浏览
今日同豬先生尼到銅鑼灣食lunch,衣間餐廳環境好好,望到海景,好寫意頭盤先尼魚子醬,配上兩塊餅,蛋白,蛋黃同香蔥,食落去一d都唔腥,衣個配搭balance得好好之後係seafood set, 有生蠔,如果加158仲有free flow添,好抵,生蠔幾新鮮,仲有蝦,鮑魚同螺,味道唔錯,lunch既前菜尼講算好大份Lobster salad, 完全超乎我預期,有半隻龍蝦咁多,仲好多膏,又有牛油果,一個字,正跟住係Carbonara ,仲有明太子係上面!女仔食完應該即刻飽左😂個醬味道岩岩好食到衣度終於到主菜啦!豬先生叫左M5和牛,牛肉味好濃,肉質唔錯我就叫左燒春雞配薯菜,好大份,雞肉好滑,味道剛好,唔會太淡太咸最後係甜品,日式芝士蛋糕同焦糖燉蛋,岩岩好一人一款試哂兩樣,芝士蛋糕好清甜,唔會好膩。焦糖燉蛋好滑,甜度岩岩好我叫左杯cappuccino,豬先生叫左iced cappuccino作結,總結:搵日再尼嘆下